Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Ο μοναδικος συνεργατης τους στην Θεσσαλονικη .... ειναι η υδραυλικαρα μου !
Δεν θελω να πω επωνυμο και τηλεφωνο γιατι μπορει να αποδειχθηκε αξιοπιστος
με αλλους. Ομως ειναι ΑΥΤΟΣ που δεν θελω να ξαναδω ζωγραφιστο μπροστα μου.

Επισημη αντιπροσωπεια με αποκλειστικη επωνυμια TermoMax στην θεσσαλονικη
ΔΕΝ υπαρχει. Και αυτη που βρηκες στην Αθηνα, τωρα προεκυψε. Το καλοκαιρι
που εψαχνα εγω ... ηταν η Gauzer Hellas.

Γι' αυτό ότι κι αν αγοράζουμε καλό είναι να ελέγχουμε αν υπάρχει σοβαρή ελληνική αντιπροσωπεία από πίσω.

Πριν απο 6 χρονια, οταν ετρεχα για ολικη ανακαινιση του διαμερισματος που βρισκομαι
το να ψαξω τι γινεται με μια TermoMax και αν εχει επισημη αντιπροσωπεια στην Ελλαδα
οταν ακομα δεν ηξερα τι ειναι λεβητας Φ.Α. .... ηταν κατι παραπανω απο φαιδρο.
Ηταν 1 εκατομμυριο ολες οι λοιπες λεπτομερειες που επρεπε να θυμηθω (και ολα αυτα
να τα τσεκαρω χωρις να θιξω κανεναν). Στο τελος εγινα "τυρι πατημενο στον τενεκε".

Καλο μπορει να ειναι (αυτο που επισημανες) αλλα δεν ειναι εφικτο.
Ιδιως οταν ειναι η πρωτη (και μοναδικη) φορα που ξεκινας τετοιες Ιλιαδες.

Last edited:
Μάνο, η ουγγρική Τερμομάξ απ' ότι γράφεται εδώ: https://www.vgfszaklap.hu/lapszamok/2014/majus/3356-a-termomax-sztori-es-muszaki-hattere έχει πτωχεύσει. Μεταχειρισμένα εξαρτήματα κι' ανταλλακτικά στην Ουγγαρία βρίσκεις εδώ : http://www.termomaxhasznaltalkatreszek.hu/ , ενώ το αρχικό σάιτ της εταιρίας είναι νεκρό http://www.termomax.hu/ . Τι σόι αντιπροσώπευση τώρα μπορεί να υπάρχει εδώ είναι απορίας άξιο........:speechless-smiley-0

Mα δεν υπαρχει ! Τουλαχιστον οχι στην Θεσσαλονικη.
Κανιβαλιζονται μηχανηματα που εχουν αποσυρθει (η οσα τουλαχιστον μπορουν να βρεθουν).

Τεσπα .... ας μου ρθουν μεθαυριο τα εξαρτηματα που παρηγγειλα (και ας ειναι τα σωστα)
και εγω κερναω σφηνακια ολο το φορουμ ! Νομιζω υπαρχει μια ντιρεκτιβα της Ε.Ε. που
αναγκαζει (λεμε τωρα) καθε εταιρια να υποστηριζει τα προϊοντα της, ΔΕΚΑ χρονια μετα
την πωληση του τελευταιου προϊοντος (μοντελου) της. Ισως γιαυτο βρισκω φλαντζες :p

Mάνο οι φλάντζες μάλλον είναι κοινές σε πολλά μοντέλα και για πολλές χρήσεις ,γιατί δε πιστεύω ότι σχεδίασαν φλάντζες ειδικά για τον καυστήρα .

Και σε μένα ήρθε χθές επιτέλους υδραυλικός [τεχνικός του καυστήρα είχε έρθει] ,βέβαια άλλον περίμενα -άλλος ήρθε
Αφού παγώσαμε 3 ώρες γιατί δε μπορούσε να τα κάνει μόνος του μπαλώθηκε η κατάσταση ,αλλά μόλις περάσουν τα κρύα θα έρθει άλλος υδραυλικός για τη εκ νέου τοποθέτηση των σωλήνων
Στο μεταξύ το εσωτερικό των χάλκινων σωλήνων είναι πράσινο από την οξείδωση

Μάνο, ρε συ, κάνε ένα ευχέλαιο σε πρώτη ευκαιρία. Ειλικρινά το λέω...

Τώρα για τους έξυπνους της ΔΕΠΑ τι να πω.
Χτες το βράδυ στην ΕΤ3 μάθαμε από "αρμόδιους" ότι όλα αυτά που μας περνούσαν ως de facto οι εγκαταστάτες ήταν πάντα υπό την διακριτική μας αίρεση, (συνεπώς αν δεν θέλανε να τα κάνουμε όπως εμείς τους στέλναμε κανονικά) ότι ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ μπορούσαμε να τους βάλουμε σε κλειστό χώρο (απλά "φοβόμασταν" για αυτό οι καλοί εγκαταστάτες προσφέρονταν με το έτσι θέλω να τα βάλουν στα μπαλκόνια και γενικά Ο,ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ το κάναμε επειδή ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ έτσι και όχι επειδή είχε ντιρεκτίβα η ΔΕΠΑ και ενδεχομένως οι εγκαταστάτες σε συμφωνία μαζί της.
Δούλεμα κανονικό.

Στα Τρίκαλα είδα μια πολύ καλή λύση, και κρίμα που δεν την έβγαλα φωτογραφία.
Ο καυστήρας ήταν εσωτερικά στο σπίτι σε κουτί από γυψοσανίδα, αλλά είχε αλουμινένια πόρτα σαν ανοιγόμενο πατζούρι απ' έξω. Βέβαια αυτό σήμαινε ότι γκρεμίστηκε ο εξωτερικός τοίχος, μπήκε π καυστήρας και κλείστηκε όλη η εγκατάσταση από μέσα και από έξω, αλλά μου φάνηκε πολύ έξυπνο.

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Στα Τρίκαλα είδα μια πολύ καλή λύση, και κρίμα που δεν την έβγαλα φωτογραφία.
Ο καυστήρας ήταν εσωτερικά στο σπίτι σε κουτί από γυψοσανίδα, αλλά είχε αλουμινένια πόρτα σαν ανοιγόμενο πατζούρι απ' έξω. Βέβαια αυτό σήμαινε ότι γκρεμίστηκε ο εξωτερικός τοίχος, μπήκε π καυστήρας και κλείστηκε όλη η εγκατάσταση από μέσα και από έξω, αλλά μου φάνηκε πολύ έξυπνο.

Nα υποθέσω ότι αφού είχε τοποθετηθεί σε κλειστό χώρο ότι είχαν τηρηθεί οι προδιαγραφές ασφαλείας για αυτού του είδους την εγκατάσταση ,γιατί ο κυριότερος λόγος που τοποθετήθηκαν εξωτερικά ήταν το κόστος των μέτρων ασφαλείας και οι προδιαγραφές

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Mάνο οι φλάντζες μάλλον είναι κοινές σε πολλά μοντέλα και για πολλές χρήσεις ,γιατί δε πιστεύω ότι σχεδίασαν φλάντζες ειδικά για τον καυστήρα.

Aυτο ειναι και δικη μου απορια. Τι σοϊ διαστημικες φλαντζες ειναι αυτες (το κερατο μου) ?
Ομως πιστεψε με σε κατι. Παρηλασαν μπροστα απο λεβητα 2 υδραυλικοι, 2 καυστηρατζηδες
1 ψυκτικος και 1 μηχανολογος. Ο-Λ-Ο-Ι οταν εφτασαν στο θεμα "φλαντζα" αναφωνησαν ...
"ΩΧ, δεν κυκλοφορει τετοια φλαντζα " .... Τι διαλα, ολοι ψεμματα ελεγαν ?

Δεν νομιζω !

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Kαι κατι που δεν ηξερα ... (απο τα αμετρητα που δεν κατεχω !!!)
Η θερμοκολλητικη (πρασινη αωληνα) μπορει να διαθετει μεγαλυτερη ευκαμψια,
μπορει να αντεχει σε μεγαλυτερες θερμοκρασιακες μεταβολες .... ΑΛΛΑ ....

... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΟΣΩΛΗΝΑΣ !

Που σημαινει ελαχιστη (εως σημαντικη) απωλεια θερμοτητας κατα την κυκλοφορια του νερου.
Στην δικη μου περιπτωση, που οι εξωτερικες σωληνες δεν διαννυουν ουτε εναμισυ μετρο μεχρι
να εισελθουν στο διαμερισμα (και να συνεχισουν ως χαλκοσωληνες) ... χεστηκε η φοραδα.
Ομως, σε καποιον που οι σωληνες διατρεχουν εξωτερικα και περιμετρικα το διαμερισμα του
..... ΚΟΛΑΣΗ !

Re: Απάντηση: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Aυτο ειναι και δικη μου απορια. Τι σοϊ διαστημικες φλαντζες ειναι αυτες (το κερατο μου) ?
Ομως πιστεψε με σε κατι. Παρηλασαν μπροστα απο λεβητα 2 υδραυλικοι, 2 καυστηρατζηδες
1 ψυκτικος και 1 μηχανολογος. Ο-Λ-Ο-Ι οταν εφτασαν στο θεμα "φλαντζα" αναφωνησαν ...
"ΩΧ, δεν κυκλοφορει τετοια φλαντζα " .... Τι διαλα, ολοι ψεμματα ελεγαν ?

Δεν νομιζω !

Kαι κατι που δεν ηξερα ... (απο τα αμετρητα που δεν κατεχω !!!)
Η θερμοκολλητικη (πρασινη αωληνα) μπορει να διαθετει μεγαλυτερη ευκαμψια,
μπορει να αντεχει σε μεγαλυτερες θερμοκρασιακες μεταβολες .... ΑΛΛΑ ....

... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΟΣΩΛΗΝΑΣ !

Που σημαινει ελαχιστη (εως σημαντικη) απωλεια θερμοτητας κατα την κυκλοφορια του νερου.
Στην δικη μου περιπτωση, που οι εξωτερικες σωληνες δεν διαννυουν ουτε εναμισυ μετρο μεχρι
να εισελθουν στο διαμερισμα (και να συνεχισουν ως χαλκοσωληνες) ... χεστηκε η φοραδα.
Ομως, σε καποιον που οι σωληνες διατρεχουν εξωτερικα και περιμετρικα το διαμερισμα του
..... ΚΟΛΑΣΗ !

Δεν κατάλαβα το σκεπτικό με τη θερμοαγωγιμότητα, εχώ θα ήμουν ευτυχισμένος! Σημαίνει ότι οι απώλειες είναι πολύ λιγότερες. Όσο λιγότερο είναι θερμοαγώγιμες τόσο περισσότερο οικονομία θα γίνεται.

Θερμοαγωγιμοτητα δεν σημαινει καλος η κακος αγωγος της θερμοτητας ?
Οση μεγαλυτερη διαδρομη διαννυεται, τοσο περισσοτερη θερμοτητα δεν χανεται ?
Οσο θερμοαγωγιμο και αν ειναι το υλικο ....

Φαντασου χαλκοσωληνωση 1μισυ μετρου ... και χαλκοσωληνωση 25 μετρων !

για τι θερμοαγωγιμότητα μιλάς βρε Μάνο, όταν όλο αυτό το κλαμπατσίμπαλο μας το βάλανε με το ζόρι, μια ολόκληρη χώρα στα μπαλκόνια σε χειμώνες που ΥΚΣ είναι 0-10 και σε εξτρεμ -10-0....

και μας παραμυθιάζανε.
Όταν εγώ τους ρώτησα (για το δικό μου σπίτι) και τους έδειξα πιθανές θέσεις...."ααα εκεί δεν μπαίνει. Απαγορεύεται. Μόνο σε ανοιχτό χώρο"
Και ακόμα δεν έβαλα. Και ούτε θα βάλω.
ΚΑΠΟΙΟΣ είτε ΔΕΠΑ είτε εγκαταστάτης έλεγε ψέμματα.
Στο σπίτι που έβαλα και νοικιάζω και έχει βλάβη τελικά το μόνο που κατάφερα να κάνω ήταν να το βάλω σε ερμάριο...
Κατά τα άλλα όλα φόρα παρτίδα...

Παιδια εχω στο μπαλκονι 7-8 μετρα πρασινη σωληνα ζεστου νερου
και το καταχειμωνο κανει το πολυ 10 δευτερολεπτα να ερθει
ζεστο νερο απο τον λεβητα στη βρυση. Δεν νομιζω να ειναι προβλημα.

Για τον λεβητα στο εσωτερικο του σπιτιου μαλλον γινεται εφ' οσον ο λεβητας εχει ενδεδειγμενη χρηση για αυτο.
Δλδ πρεπει να εχει ομοκεντρη καπνοδοχο διπλης διαδρομης
Ηδη ενας συγκατοικος τον τοποθετησε μεσα στο σπιτι και βλεπω μονο το μπουρι να βγαινει απο τον τοιχο.

Θερμοαγωγιμοτητα δεν σημαινει καλος η κακος αγωγος της θερμοτητας ?
Οση μεγαλυτερη διαδρομη διαννυεται, τοσο περισσοτερη θερμοτητα δεν χανεται ?
Οσο θερμοαγωγιμο και αν ειναι το υλικο ....

Φαντασου χαλκοσωληνωση 1μισυ μετρου ... και χαλκοσωληνωση 25 μετρων !

Μεγάλη θερμοαγωγιμότητα σημαίνει ότι η θερμική ενέργεια μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Την έχουν τα μέταλα. Στον εξωτερικό χώρο ένας μεταλικός σωλήνας έχει πάρα πολλές απώλειες γιατί η θερμική ενέργεια του νερού λόγω και της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας τον χειμώνα χάνεται πολύ γρηγορότερα από ένα πλαστικό σωλήνα. Φαντάσου ο πλαστικός σωλήνας μεταφέρει την ενέργεια με πολύ λιγότερες απώλειες στα σώματα μέσα στο σπίτι.

Θερμοαγωγημότητα ναι μπορείς να πεις μπακαλίστηκα ότι ειναι καλός ή κακός αγωγός θερμότητας. Ένα υλικό με μεγάλη θερμική αγωγημότητα σημαίνει όντως ότι περνάει η θερμότητα ευκολότερα μέσα απο αυτό. Στην περίπτωση όμως των σωληνώσεων αυτό δεν είναι καλό καθώς σε ένα ηψηλά θερμοαγώγημο σώμα όπως ο χαλκός, μέρος της θερμότητας του ζεστού υγρού θα μεταφερθεί στο περιβάλλον κάτι που δεν το θες. Δεν θες να χάνεται η θερμότητα του ζεστού υγρού στο περιβάλλον. Θες να εγκλοβίζεται μέσα σε αυτό και να καταλήγει χωρις απώλειες στα θερμαντικά σώματα.
Για την ακρίβεια θες το αντιθετο. Ενα σώμα-αγωγό που να μην εχει καλή θερμοαγωγημότητα έτσι ώστε το ζεστό υγρό να ταξιδευει χωρίς απώλειες σε όλο το μήκος των αγωγών.
Το ιδανικό θα ήταν να μην ζεσταίνονταν καθόλου η σωλήνες.
Σκέψου τα θερμός που χρησιμποιούμε για καφεδες, ροφηματα κλπ. Δεν ειναι από θερμοαγώγημα υλικά. Δηλαδή δεν περναει μέσα απο αυτά η θερμότητα. Στην ουσία δεν φεύγει η θερμότητα που έχει το ζεστό υγρό έξω στο περιβάλλον.

Σόρρυ που πετάχτηκα στο ασχετο, μέσα στο νήμα σου αλλά καθώς χαζεύω διάφορα νήματα εδώ μέσα, έστω και χωρίς να με αφορούν όπως αυτό εδώ που έχει να κάνει με τους λέβητες , αλλα ήθελα να τα πω αυτά τα πραγματάκια για να μην απογοητεύσαι και άλλο χωρίς λόγο.

Εdit: μεχρι να τα γράψω με πρόλαβε ο Cyclist απο πάνω.

Ναι,
παρελειψα να πω, οτι 6 χρονια τωρα, τον εσωτερικο χωρο τον θερμαινουν και οι χαλκοσωληνες μου.
Οκ, σε πολυ μικρο ποσοστο ... αλλα τον θερμαινουν. Αμα παω να πιασω τον εναν απο τους δυο αγωγους
(ενω δουλευουν τα καλοριφερ) την εκαψα την παλαμη μου.

Εκατσα και εγραψα για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ σωληνωση γιατι εκει ..... 100.000 % εχεις μεγαλυτερες απωλειες απο χαλκο.
Και πρεπει να το σκεφτει αυτο οποιος παει να περασει ΞΑΝΑ χαλκοσωληνα. Kαι σιγα τις μονωσεις που εχουν.
Κατα την αποψη του γραφοντος (ασχετου δηλαδη) εξωτερικα .... μονο πλαστικη πρασινη θερμοκολλητικη σωληνα.
Εαν ντε και καλα χαλκο, τοτε να ειναι πολυ μικρη η διαδρομη που η σωληνα απ'εξω μπαινει στο διαμερισμα.
Ιδανικα, κατω απο ενα μετρο.

ΚΑΠΟΙΟΣ είτε ΔΕΠΑ είτε εγκαταστάτης έλεγε ψέμματα.

Noμιζω (χωρις να ειμαι σιγουρος) οτι οι υδραυλικοι δεν ειχαν ορεξη να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα.
Δηλαδη, να κατσουν να εξηγησουν στον κοσμο γιατι δεν συμφερει η μοναδα να ειναι απ'εξω !
Θα κοντραριζονταν με τις γενικες οδηγιες της ΕΠΑ και θα γινονταν και δυσαρεστοι, προτεινοντας
"κυριε Καρασχετιδη, πρεπει να τρυπησουμε τοιχο ... εδω .... εδω ... εδω ... και εδω !" :blink:

Πολυ λιγοι ανθρωποι (που διαμενουν ηδη σε ενα σπιτι, οχι που βρισκονται καπου αλλου) θα ελεγαν
"δεν εχω προβλημα, κανε οτι θελεις". Εδω υπαρχουν ιδιοκτητες που βγαζουν EΞΩ ολη την σωληνωση
γιατι 1) δεν χρειαζεται να προστατευθει η οικοσκευη και 2) κανει πιο ανετη την δουλεια του τεχνικου.
Μπαινει μεσα μονο στα σημεια που ειναι να ενωθει με τα καλοριφερ.

ΚΟΛΑΣΗ ! :blink:

(εχω δει τετοιο σπιτι .... στην Ολγας !)

Last edited:
Υπέρηχα, κατα 99% σε απέτρεψε ο εγκατάστασης ειτε απο άγνοια ειτε για αποφυγή μπλεξιματος με πραγματα που δεν έχει καταπιαστεί, ειτε απο αυξημένο κοστος στο οποίο ηταν σίγουρος οτι θα τσινουσες. Υπάρχει παντα και η περιπτωση να μην ηταν κατάλληλοι οι χώροι που εδειξες για τον χ ψ λογο.
Φιλέ που ο γείτονας σου τον έβαλε μέσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (σχεδόν βέβαιο δηλαδή) να το έχει κανει χωρίς εγκεκριμένη μελέτη απο την ΕΠΑ. Δηλαδή να επαναπαυτηκε στη γνώμη του μάστορα χωρίς καν την παρέμβαση μηχανικού. Με οτι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για θέματα ασφαλείας.
Μανο, υπάρχει μεγάλη περιπτωση να μη θες φλαντζα αλλά εναλλάκτη. Τοτε παιζει και να την εκατσες και τελικά να οδηγηθεί σε νεο λέβητα.

Φιλέ που ο γείτονας σου τον έβαλε μέσα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (σχεδόν βέβαιο δηλαδή) να το έχει κανει χωρίς εγκεκριμένη μελέτη απο την ΕΠΑ. Δηλαδή να επαναπαυτηκε στη γνώμη του μάστορα χωρίς καν την παρέμβαση μηχανικού. Με οτι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για θέματα ασφαλείας.

Σωστα.
Δλδ πρεπει να τηρηθουν οι προδιαγραφες ασφαλειας.
Πχ στην ιταλια για εσωτερικη τοποθετηση απαιτουνται εκτος απο το ανοιγμα για την καμιναδα
και δυο ξεχωριστα ανοιγματα εξαερισμου στο τοιχο.
(Καλυπτομενα απο περσιδες)

Ποσο ασφαλες ειναι να εχεις εναν λεβητα .... μεσα σε διαμερισμα ?
Δεν λεω οτι ειναι βομβα γιατι τοτε και οι θερμοσιφωνες (παλιοτερα) ηταν βομβες.
Δεν εσκαγε ενας καθε μερα. Επιζησαμε ... :p

Ομως το ερωτημα παραμενει !

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με καυστήρα φυσικού αερίου ... help !

Ποσο ασφαλες ειναι να εχεις εναν λεβητα .... μεσα σε διαμερισμα ?
Δεν λεω οτι ειναι βομβα γιατι τοτε και οι θερμοσιφωνες (παλιοτερα) ηταν βομβες.
Δεν εσκαγε ενας καθε μερα. Επιζησαμε ... :p

Ομως το ερωτημα παραμενει !

Μάνο το πρόβλημα δεν είναι αν θα σκάσει ο λέβητας ,σχεδόν ανύπαρκτο ,αλλά οι προδιαγραφές ασφαλείας που χρειάζονται για τη χρήση αερίου σε κλειστό χώρο Εκεί είναι το ζόρι ,γιατί και ο ενδεδειγμένος χώρος πρέπει να υπάρχει και τρύπες πρέπει να ανοιχτούν και αισθητήρες να μπούν και πιθανόν διακόπτες αντιεκρηκτικοί στο συγκεκριμένο χώρο Ολα αυτά δεν χρειάζονται με την εξωτερική τοποθέτηση και έτσι είναι οικονομικότερα και έχει πολύ πιό ήσυχο το κεφάλι σου