Πρόβλημα με Panasonic TX-P42UT30E

haldailas

New member
11 May 2012
14
Γειά χαρά σε όλους. Έχω την TX-P42UT30E εδώ και 9 μήνες περίπου. Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ'την απόδοσή της σε εικόνα και στα χαμηλά lag σε παιχνίδια, ειδικά για μια τόσο οικονομική λύση. Εκεί που με στεναχωρεί είναι με τα burn in, image retention κλπ. τα οποία παθαίνει για πλάκα αλλά ευτυχώς δέν κρατάνε πολύ και εξαφανίζονται (πολύ σε αυτό βοηθάει το ενεργοποιημένο pixel orbiter απ'το menu). Το ΜΕΓΑΛΟ μου πρόβλημα είναι ότι εδώ και λίγο καιρό άρχισε να εμφανίζεται στην αριστερή μεριά του πάνελ, μία ασπρισμένη περιοχή. Στην αρχή μόνο στην άκρη και σιγά σιγά εξαπλώνεται και πιό μέσα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω ακριβώς. Γίνεται πιό εντονο αν ανεβάσω το contrast και βάλω για λίγο το scrolling bar απτο menu και είναι ορατό μόνο σε μαύρο background ή σε σκοτεινές σκηνές σε ταινία. Είναι πάρα πολύ ενοχλητικό. Κάποιες φορές που είχα βάλει το scrolling bar παρατήρησα μόνο σε κείνη την περιοχή κάποια pixel αν "αστράφτουν" στιγμιαία αμέσως αφού περάσει η λευκη μπάρα. Άν την αφήσω σε μαύρο background ας πούμε σε μία είσοδο χωρίς σήμα, φαίνεται λίγο και σιγά σιγά γίνεται πιο έντονο. Έχει τύχει σε κανέναν? Θα πάρω τηλέφωνο στην Panny αλλά φοβάμαι ότι δέν θα βγάλω άκρη. Πραγματικά είναι η πρώτη plasma που παίρνω και με έχει πεδέψει πολύ. Το φοβόμουν αυτό αλλα δυστηχώς δεν υπήρχε άλλη λύση μιάς και οι LCD εξαφανίστηκαν απο την αγορά, και οι LED δέν κάνουν για gaming (πολύ μεγάλο lag, αδυναμία στο να βγάλεις τα post post processing ακόμα και στο game mode).

Θα βγάλεις άκρη. Να τους πάρεις να έρθουν να την δουν. Δεν θα έβγαζες άκρη αν είχες banding/DSE. Τώρα υπάρχει θέμα. Αν μπορείς να ανεβάσεις φωτό, θα βοηθούσε αν μπορούσαμε να το δούμε. Καλύτερα να τους πάρεις άμεσα μήπως πας για αλλαγή panel.

Το φοβόμουν αυτό αλλα δυστηχώς δεν υπήρχε άλλη λύση μιάς και οι LCD εξαφανίστηκαν απο την αγορά, και οι LED δέν κάνουν για gaming (πολύ μεγάλο lag, αδυναμία στο να βγάλεις τα post post processing ακόμα και στο game mode).

Μην το γενικεύεις αυτό , υπάρχουν τηλεοράσεις LED LCD με πολύ χαμηλό input lag. Κατά 99% είναι μοντέλα με 50 Hz.

Δέν έχω σκοπό να κάνω θέμα για LED-PLASMA κλπ. Απλώς για το πρόβλημα που έχω. Φωτό δοκίμασα αλλά επειδή φαίνεται μόνο σε μαύρο φόντο δεν βγαίνει στη φωτογραφία. Μου κάνει εντύπωση που δεν βρίσκω τίποτα σχετικό στο internet με αυτό που μου κάνει. Θα πάρω τηλέφωνο και άν έχω κάτι ενδιαφέρον θα το γράψω. Σας ευχαριστώ.

Τελικά σχετικά με το πρόβλημα, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Άρχισαν να σπινθιρίζουν pixel στην περιοχή που έχει το πρόβλημα. Ήρθαν την πήραν την κράτησαν 1 μήνα άλλαξαν μητρική πλακέτα κ μου την ξανάφεραν. Δυστηχώς μια απ´τα ίδια. Έχω ξενερώσει πάρα πολύ με την συγκεκριμένη τηλεόραση. Δύσκολα θα σύστηνα plasma tv σε οποιονδήποτε. Ωραία εικόνα αλλά τί να την κάνεις... τίγκα στα image retain, burn in και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

Tίγκα στα image retain, burn in και ένα σωρό άλλα προβλήματα.

Burn In είναι μόνιμη ζημιά. Αμφιβάλλω αν έχεις burn in εκτός και αν την άφησες πάρα πολλές ώρες/ημέρες να παίζει ΣΥΝΕΧΩΣ κανάλι με logo στυλ ANT1.

Τα άλλα προβλήματα των plasma ποια είναι που έχεις ποια είναι;

Burn In είναι μόνιμη ζημιά. Αμφιβάλλω αν έχεις burn in εκτός και αν την άφησες πάρα πολλές ώρες/ημέρες να παίζει ΣΥΝΕΧΩΣ κανάλι με logo στυλ ANT1.

Τα άλλα προβλήματα των plasma ποια είναι που έχεις ποια είναι;

Η αλήθεια είναι οτι burn in έπαθα μόνο στις αρχές απο παιχνίδι, το οποίο ευτυχώς μετά απο μήνες (γιαυτο το αναφέρω ώς burn in, ίσως κάνω λάθος) χωρίς να το ξαναβάλω φυσικά, δεν φαίνεται πιά. Φυσικά προσέχω πάρα πολύ απο τότε. Αυτό που με χαλάει τουλάχιστον στο συγκεκριμένο panel, είναι οτι οτιδήποτε έντονο στην εικόνα με εναλλαγή σε σκοτεινή σκηνή μένει για δευτερόλεπτα. (image retain υποθέτω;... ). Όσο για την περιοχή που έχω το πρόβλημα ακόμα κ το menu να ανοίξω το βλέπω για ώρα εκεί. Ίσως είμουν υπερβολικός με το "ένα σωρό άλλα προβλήματα" αλλά μόλις είχα παραλάβει την tv και μόλις είδα οτί δεν φτιάχτηκε.... Όντως στις λοιπές λειτουργίες της είναι άψογη.

Το IR γενικά είναι πρόβλημα ανάλογα και τη σειρά και τον κατασκευαστή. Πολλά παιδιά με 30άρες έχουν πει ότι καλυτερεύει μετά από αρκετές ώρες λειτουργίας (πάνω από 2000). Κι εμένα με ενοχλεί ώρες ώρες. Burn In θα το έβλεπες ακόμα, δεν θα έφευγε. Επίμονο IR είχες. Στις περισσότερες φορές, όταν έχουμε IR και πχ προσπαθούμε να το 'ξεπλύνουμε', βάζουμε το ίδιο κανάλι οπότε η στάμπα δεν ξεπλένεται εύκολα. Εγώ πχ είχα IR από το Eurosport. Ξέπλενα με την μπάρα και αναγκαζόμουν να βλέπω για καμιά εβδομάδα σε zoom για να ξεπλυθεί εντελώς. Υπάρχουν και σειρές plasma με ελάχιστο IR το οποίο φεύγει πολύ γρήγορα. Υπομονή πρέπει να κάνουμε δυστυχώς και να έχουμε την προσοχή μας μέχρι τότε. Σχετικά με την γραμμή, αν είναι VBI (αυτό που ανέφερε ο Yperion) τότε μόνο αλλαγή panel σε σώζει χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάρεις νέο 100% απροβλημάτιστο. Δυστυχώς οι σειρές 30 και 50 πάσχουν σε αυτό το θέμα.

Ακριβώς όπως τα είπες είναι. Γιαυτό λέο οτι με έχει παιδέψει. Δέν είμουν προετοιμασμένος για αυτά ειδικά μετά απο CRT. Θα ξανάρθει τεχνικός να του δείξω απο κοντά κ ότι γίνει. Το πολύ πολύ θα μάθω να ζώ με αυτό. Επειδή δεν φαίνεται αν τραβήξω φωτό έφτιαξα με photoshop μια φωτό και κράτησα κ ένα frame απο video για να πάρετε μια ιδέα...

Attachments

• frame.jpg
    frame.jpg
    30.5 KB · Views: 53
  • phtshp.jpg
    phtshp.jpg
    60.8 KB · Views: 55
Απλά ενημερωτικά, μου έγινε τελικά αλλαγή panel. Πρός το παρόν όλα κομπλέ. Είμαι ακόμα στο "στρώσιμο" και έχω την εντύπωση, άν δεν είναι placebo effect, ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητο σε IR αυτό το panel. Μακάρι να μην είναι η ιδέα μου. Πάντως τώρα έχω ένα πεντακάθαρο panel και τελικά νομίζω ότι το καλυτερο στρώσιμο είναι τα κανάλια με σχετικά χαμηλά contrast-brightness και που και που ζουμαρισμένα. Ούτε brake in dvds ούτε τίποτα. Ο χρόνος θα δείξει...