Πρόβλημα με Πολεοδομία

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,503
Βέλγιο
Να με συγχωρείτε για την παρέμβαση αλλά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στους μηχανικούς του φόρουμ.

Προσπαθώ να βγάλω μια άδεια για να βάψω εξωτερικά το πατρικό μου στην Αθήνα, με χρήση κιγκλιδωμάτων + να κάνω κάποιες εργασίες εξωτερικά στο σπίτι. Εχω παραδώσει τα δικαιολογητικά που μου ζητήθηκαν από τον Αύγουστο, αλλά ο μηχανικός την μια μου λέει οτι η πολεοδομία ήταν κλειστή τον Αύγουστο, την άλλη οτι έχουν απεργίες, την άλλη αλλάζει το σύστημα σε ηλεκτρονικό και οτι δεν ξέρουν στην πολεοδομία πως να χρησιμοποιούν το σύστημα (κάνουν σεμινάρια οι εργαζόμενοι) και αλλά φαιδρά. Αυτή τη στιγμή ο μηχανικός μου λέει οτι παρότι εχει ανοίξει αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα, δεν έχουν αποστείλει τους κλειδάριθμους στους μηχανικούς, όποτε δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα.

Θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω, ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί ή με δουλεύει ο μηχανικός μου;

Το θέμα ειναι οτι είμαι εκτός Ελλαδος, τα χρήματα τα εχω πληρώσει από τον Αύγουστο στο μηχανικό για την αίτηση, άκρη στην πολεοδομία τηλεφωνικά δεν βρίσκω και ακόμα δεν εχει υποβληθεί η αίτηση για άδεια εργασιών..

Sent from my iPad using Tapatalk

Από πελάτες κατασκευαστές μαθαίνω ότι οι άδειες κάνουν κανένα 6μηνο για να βγούν,κι´αυτό με απειλές και μπινελίκια.

Φίλε ισχυει. Για τα πανηγύρια

Στάλθηκε από το ONEPLUS A5010 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πω πω!!
Είχα ξεχάσει να βγάλω άδεια όταν έκανα κάτι ανάλογο περισυ.
Τουλάχιστον έκανα την δούλεια μου

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Ειναι απίστευτο αυτό που γίνεται.

Πριν 2 χρόνια που ξεκίνησα να επισκευάζω το ερείπιο, με ημερομηνία κατασκευής το 1940, προσπάθησα τα πάντα να τα εχω νομότυπα, ΙΚΑ, άδειες κλπ. Χωρίς να είμαι παρών στις εργασίες, μιας και είμαι στο εξωτερικό, έφαγα 2 καταγγελίες στο ΙΚΑ από γείτονες και 2 στη πολεοδομία οτι δεν εχω άδεια εργασιών (ενώ φυσικά την είχα αναρτημένη με κεφαλαία μεγάλα γράμματα εξωτερικά του σπιτιού μου).
Στο ΙΚΑ ξεμπέρδεψα τραβολογωντας τον πατέρα μου από το χωριό προκειμένου να τους δώσει τα πινάκια ασφάλισης.

Η πολεοδομία με ξεσκισε, βρήκε τη δεύτερη φορά που ήρθε οτι το πλάτος των τοίχων του σπιτιού εξωτερικά ειναι μεγαλύτερο κατά 1,20 μέτρα σε σχέση με το σχέδιο μηχανικού από το 1970 που είχε στο αρχείο του ο πατέρας μου.

Μου ζήτησαν παύση εργασιών προκειμένου να ρυθμίσω την αυθαιρεσία, την οποία όπως καταλαβαίνετε ούτε είχα ιδέα οτι υπάρχει σε ένα τόσο παλιό σπίτι, απαγορεύοντας μου μέχρι να γίνει η ρύθμιση να κάνω οποιαδηποτε εργασία αλλιώς θα έπεφτε αυτόφωρο.
Ενώ προσκόμισα όλα τα χαρτιά για ρύθμιση, πληρώνοντας φυσικά τα πρόστιμα, έπρεπε να περιμένω 5 μήνες προκειμένου να βγει η απόφαση ρύθμισης από την πολεοδομία.

Τώρα προκειμένου να βάψω το σπίτι και να φτιάξω τη μάντρα θα πρέπει να περιμένω κανα 6μηνο ακόμα..

Ποσό υπομονή πρέπει να εχει κάποιος σε αυτό τον τόπο;

Απάντηση: Re: Πρόβλημα με Πολεοδομία

Εχεις ξεχασει το σημαντικοτερο για να κανεις τη δουλεια σου...
Μπαααα,δεν παιζει.
Οι καθυστερήσεις οφείλονται σε κόντρα του υπουργείου με τις πολεοδομίες.

Ειναι απίστευτο αυτό που γίνεται.

Πριν 2 χρόνια που ξεκίνησα να επισκευάζω το ερείπιο, με ημερομηνία κατασκευής το 1940, προσπάθησα τα πάντα να τα εχω νομότυπα, ΙΚΑ, άδειες κλπ. Χωρίς να είμαι παρών στις εργασίες, μιας και είμαι στο εξωτερικό, έφαγα 2 καταγγελίες στο ΙΚΑ από γείτονες και 2 στη πολεοδομία οτι δεν εχω άδεια εργασιών (ενώ φυσικά την είχα αναρτημένη με κεφαλαία μεγάλα γράμματα εξωτερικά του σπιτιού μου).
Στο ΙΚΑ ξεμπέρδεψα τραβολογωντας τον πατέρα μου από το χωριό προκειμένου να τους δώσει τα πινάκια ασφάλισης.

Η πολεοδομία με ξεσκισε, βρήκε τη δεύτερη φορά που ήρθε οτι το πλάτος των τοίχων του σπιτιού εξωτερικά ειναι μεγαλύτερο κατά 1,20 μέτρα σε σχέση με το σχέδιο μηχανικού από το 1970 που είχε στο αρχείο του ο πατέρας μου.

Δεν κατάλαβα τελικά... του 40 είναι το κτίσμα ή του 70; Τα προϋφιστάμενα του 1955 θεωρούνται όλα νόμιμα.

Πότε κατασκευάστηκε μετράει, εκτός εάν όπου "σχέδιο" εννοούμε κάποια μεταγενέστερη προσθήκη.
Εμεις δεν προσθεσαμε κατι. Ανακατασκευασαμε την στεγη και επειδη δεν υπηρχε σχεδιο στην πολεοδομια επρεπε να καταθεσουμε ενα πριν τις εργασιες. Οποτε υποθετω οτι και στην περιπτωση του φιλου μας καποια εργασια ή αλλαγη εγινε και εγινε νεο σχεδιο το 70. Μπορει να μην υπηρχε καν σχεδιο στην πολεοδομια στον φακελο. Μου ετυχε στο κτιριο που νοικιαζω για την σχολη...

εννοει μετρηθηκε απλως ξανα το 70 και τοτε διαπιστώθηκε η απόκλιση απο την αδεια του 40 που προφανως ειναι η ισχυουσα

Δεν μου ακούγονται περίεργες οι καθυστερήσεις, απ'την άλλη δε θα μου ακουγόταν και απίθανο το ο μηχανικός σου να σε έχει στον... πάτο της λίστας του, ως κάτοικο εξωτερικού που εκ των πραγμάτων δε θα τον κυνηγάει όσο οι... ντόπιοι. Αν είναι πολυάσχολος, αν μη τι άλλο, γιατί κατά κανόνα οι μηχανικοί βαράνε μύγες.

Δυστυχώς δεν έχω συμβουλή, παρά μόνο αυτό που ήδη έκανες, να ρωτήσεις γύρω σου. Εγώ λείπω απ'την πιάτσα ήδη 6 χρόνια, οπότε συγκεκριμένη άποψη δεν έχω. Νομίζω έχουμε εν ενεργεία μηχανικούς εδώ στο φόρουμ.

εννοει μετρηθηκε απλως ξανα το 70 και τοτε διαπιστώθηκε η απόκλιση απο την αδεια του 40 που προφανως ειναι η ισχυουσα

Μα εαν θεωρουνται νομιμα ολα τα προ της 30/11/55 και ανευ αδειας κατασκευασθεντα, δεν θεωρουνται κατα μειζονα λογο και τα κατ'αποκλιση της εκδοθεισας αδειας κατασκευασθεντα;

προφανώς υπάρχει κάποια άδεια από την οποία αποκλίνει.
Οι δε μηχανικοί έχουν θέμα ακόμα με την ηλεκτρονική υπογραφή-υποβολή σχεδίων.

Το αρχικό κομμάτι του σπιτιού χτίστηκε το 1940, όμως το 1970 προστέθηκαν 2 δωμάτια ακόμα. Τότε έγινε και αποτύπωση του σπιτιού από μηχανικό.

Η πολεοδομία είδε οτι το σχέδιο του 1970 δεν ειναι σωστό, όποτε και βεβαίωσαν το πρόστιμο.

Όποτε όλες αυτές οι καθυστερήσεις με το μηχανικό θεωρούνται νορμαλ μέσα σε αυτή τη κατάσταση που υπάρχει στις πολεοδομίες αυτό το διάστημα;

Έχω την εντύπωση ότι εάν η απόκλιση είναι στο τμήμα που κατασκευάστηκε εξ αρχής, δηλαδή προ του 1955, δεν θα έπρεπε να επιβληθεί κανένα πρόστιμο, αλλά καλύτερα να το πει κάποιος μηχανικός.

(Νέος ΓΟΚ Αρθρο 23

Υφιστάμενα κτίρια

1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο:

...

δ. Αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν. 1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.
"

Ναι παιδιά, για το κομμάτι που κτίστηκε το 1940, δεν υπήρχε σχεδόν τπτ, και οτι υπήρχε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το σπίτι από οτι με ενημέρωσε ο πατέρας μου χτίστηκε με τα χέρια, όποτε δεν υπάρχουν πολλά πράγματα και σχέδια για το παλιό κομματι.
Το κομματι αυθαιρεσίας εντοπίζεται στα 2 δωμάτια που κτιστηκαν το 1970.