Προβλημα με σκουπιδι στο φακο

Harry_BMW

New member
28 November 2009
34
Δυστυχως εδω κ μερες παρατηρω ενα μαυρο λεπτο σκουπιδακι (σαν χνουδι) διπλα σε ενα απ τα σημεια focus που εχει η μηχανη μου.Ξεσκονισα την μηχανη,εβγαλα το φακο,τα εκανα ολα νομιζω εκανα ποσες φορες αυτοματο καθαρισμο με την μηχανη αλλα το σκουπιδακι παραμενει ακριβως στην ιδια θεση.Οι φωτογραφιες βγαινουν χωρις πραγματικα καμμια αλλοιωση κ αυτο ειναι το σημαντικο αλλα δε μου αρεσει οποτε κοιταω τα σημεια focus στο σκοπευτρο να βλεπω το μαυρο σκουπιδακι σε ολοκαινουργια μηχανη.Καμμια λυση?

Δε νομιζω οτι πρεπει να σε ανησυχει,απλα εχει κατσει κατι μαλλον στο σκοπευτρο.Και εμενα εχει μπει κατι παρομοιο,αλλα απαξ και δε φαινεται στις φωτογραφιες μου δε με νοιαζει πολυ.

Τωρα πως μπορει να βγει αυτο....?

Επειδη ειναι πολυ προσφατη η αγορα ομως κ καλα καλα δεν την εβγαλα κ πολυ εξω τη μηχανη κ την προσεχω πολυ μου τη σπαει οποτε κοιταω στο σκοπευτρο να βλεπω το μαυρο σκουπιδακι.Δεν εχεις ιδεα πως μπορει να βγει ε?Πως καθαριζω το σκοπευτρο?Τα δοκιμασα ολα κ δεν βγαινει.Πως εγινε ρε γαμωτο κ εκατσε εκει??

Jim ειναι σκουπιδακι στο σκοπευτρο και οχι στον σενσορα.

Φιλε Harry,την πηγες πουθενα να φυσαει παρα πολυ με σκονη κτλ?

Αλλα μωρε μη φρικαρεις,αν δεις στο μελλον και μπαινουν και αλλα τοτε κοιτα το.
Canon 500d εχεις?Εμενα η 400d και ο 18-55is που εχω,μου εχουν δωσει την εντυπωση οτι εχουν μετριο dust seal.(Βρισκουν οι σκονες το δρομο προς τα μεσα γενικα).Και δε κανω και καποια ιδιαιτερα βαρια χρηση.

Aυτο ακριβως Γιαννη,στο σκοπευτρο ειναι κ την ειχα τη μηχανη Αγγλια που εγινε βαρια χρηση κ ταλαιπωρηθηκε η μηχανη αλλα οταν γυρισε πισω η μηχανη ηταν μια χαρα,μετα βγηκε το προβλημα.Με ξενερωνει πολυ να βλεπω αυτο το πραγμα σε μηχανη ουτε ενος μηνος κ θελω πολυ να βρω τροπο να φυγει χωρις να χρειαστει να αγορασω τπτ κ να πληρωσω εννοειται.Παλι καλα που δεν χαλαει η ποιοτητα των φωτογραφιων.Αν αλλαξω φακο θα εχω το ιδιο προβλημα ε?

Υποθέτω οτι δεν είναι στην εξωτερική πλευρά του οφθαλμοσκόπιου έτσι. Γιατί εμένα μια φορά είχε κολλήσει εκεί ενα σκουπιδάκι και μου έβγαλε την πίστη μέχρι να βγεί.

Αν είναι μέσα αλλάζουν τα πράγματα. Αν είσαι τυχερός μπορεί να είναι απλά κολλημένο πάνω στον καθρέπτη, τσέκαρε και εκεί. Βγάλε τον φακό δλδ, και δες μέσα στον καθρέπτη που φαίνεται. Επίσης δες και στην οροφή της κοιλότητας (πάνω απο τον καθρέπτη) αν είναι εκεί το σκουπιδάκι.
Δοκίμασε με ένα φυσερό να φυσήξεις μέσα στην κοιλότητα με το άνοιγμα προς τα κάτω μήπως φύγει.

Το σκουπιδάκι αυτό έχει περάσει στον χώρο μεταξύ θαμπόγυαλου και πενταπρίσματος. Είναι ακίνδυνο εκεί γιαατί δεν βρίσκεται στην πορεία του φωτός προς τον αισθητήρα και δεν εμφανίζεται στην φωτογραφία, αλλά είναι όντως ενοχλητικό. Το θαμπόγυαλο έχει ελασματάκια που απασφαλίζουν και το αφήνουν να κατεβεί και έτσι μπορεί να καθαριστεί. ΜΗΝ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ γιατι θα κάνεις ζημιά. Πρέπει να ξέρεις ποιά κίνηση να κάνεις για να απασφαλίσει. Πήγαινε την μηχανή στο service να το κάνουν αυτοί... Το σκουπιδάκι μπήκε εκεί απο υπερβολικό ζήλο πάνω στον καθαρισμό με το πουάρ. Γι'αυτό πάντα καθαρίζουμε τις τρίχες του πουάρ πριν καθαρίσουμε το εσωτερικό της μηχανής, και δεν στέλνουμε αέρα με μεγάλη πίεση... Είμαι παθών και μαθών...

Παιδια δυστυχως προσπαθησα σημερα το πρωι κ το μονο που καταφερα ηταν να το κανω πολυ χειροτερο.Σκουπιδακι δεν βρηκα κ τωρα εμφανιζονται πολλα μαυρακια κ σκονες στο σκοπευτρο.Ειμαι τρελαμενος,μηπως εκανα καμμια σοβαρη ζημεια?Ρωταω γιατι ετριβα με ζηλο τον καθρευτη αλλα σηκωσα κ τον καθρεφτη κ υπηρχε ακομα ενας καθρεφτης απο κατω (μην γελατε ειμαι ασχετος) κ πειραξα κ αυτον.Το αποτελεσμα παραπανω απο απογοητευτικο,οι φωτογραφιες νομιζω βγαινουν το ιδιο αλλα ειναι απογοητευτικο οταν κοιταω στο σκοπευτρο.Ποιο ειναι περιπου το κοστος της επισκευης κ μπορω να απευθυνθω?

Ελπιζω ο δευτερος καθρεφτης που λες να μην ειναι ο αισθητηρας της μηχανης.(που κανει κατι σαν ιριδιζων χρωματα)

ο καθρεφτης σηκωνεται κ ανοιγει στη μεση φανερωνοντας ενα καθρεφτη πανω κ ενα κατω.Πανομοιοτυπους καθρεφτες εννοω,οχι τπτ που ιριδιζει.

Ρωταω γιατι ετριβα με ζηλο τον καθρευτη αλλα σηκωσα κ τον καθρεφτη κ υπηρχε ακομα ενας καθρεφτης απο κατω

Αισθητήρα το λένε... Ζόρικα τα πράγματα φίλε μου , εκτός κι αν είναι στοιχεία του pentamirror

Last edited:
Αυτο που παρατηρησα τωρα ειναι πως οταν αναβει καποιο σημειο focus αναβει κ σβηνει πολυ γρηγοροτερα απο πριν σε σημειο να μην ξερω τι εχει επιλεχθει.Ζορικα ε?Τωρα τι κανω?Ποσο να κοστιζει ενα σερβις κ που μπορω να απευθυνθω?

Στο service της εταιρείας, ειδικά αν είσαι στην εγγύηση ( η οποία όμως δεν καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις).

Δεν εχει σχέση με τον αισθητήρα (αν και με τον σαματά που προκάλεσες, ολο και κάτι θα έχει πάει κι εκεί τώρα πιά)... O υπερβολικός ζήλος που λέγαμε... LOL... Κυνηγώντας ένα σκουπίδι, έσπρωξες πάνω απο το θαμπόγυαλο περισσότερα... Για να βεβαιωθείς οτι είναι πάνω απο το θαμπόγυαλο, βγάλε τον φακό και κοίτα απο το viewfinder... τα σκουπίδια θα φαίνονται καθαρά και όχι θολά... Χωρίς τον φακό τράβα μια φωτογραφία σε φωτεινό φόντο και εξέτασέ την - τα σκουπίδια στον αισθητήρα θα φαίνονται σαν θολές σκιές... Δεν είναι τίποτα σοβαρό, απλά έτσι που το επιδείνωσες πρέπει να πας οπωσδήποτε στο service... Περιμένεις λίγο, παίρνουν την μηχανή στο διπλανό δωμάτιο και την καθαρίζουν επι τόπου... Η εγγύηση δεν καλύπτει τέτοια περιστατικά, αλλά δεν κοστίζει και πολλά... Μονο αν πάει για γενικό πλύσιμο θα τσούξει, αλλά εδώ δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Μη τους πεις οτι είσαι άσχετος, γιατί θα σου πουν "πέρνα να την πάρεις την άλλη εβδομάδα γιατι μπορεί να είναι κάτι σοβαρό" και να σου χρεώσουν οτι θέλουν... Πάρε ύφος πολυάσχολου και βιαστικού επαγγελματία και πες τους "ρίξτε ένα καθάρισμα γιατί έχω φωτογράφηση σε 2 ώρες"...

Last edited:
Αν σε ρωτήσουν πως τα κατάφερες, πες οτι την είχες δώσει στο ανηψάκι σου να παίξει, ή οτι μόλις γύρισες απο Ιράκ...

χαχαχαχαχα,πολυ καλα οσα λες BIOS.Μαλλον αυτο θα χρειαστει να γινει.Πρεπει να βρω που ειναι το εξουσιοδοτημενο service για canon στην Θεσσαλονικη?Ξερει κανεις ακριβως που πρεπει να απευθυνθω?Δεν θελω να την παω στο πλαισιο.Να την παω σε ενα φωτογραφιο μηπως?Ποσο να κοστιζει αραγε?Αν ειναι πανω απο 30 ευρω δεν δινω με τπτ γιατι οι φωτογραφιες ειναι μια χαρα κ ετσι.

χαχαχαχαχα,πολυ καλα οσα λες BIOS.Μαλλον αυτο θα χρειαστει να γινει.Πρεπει να βρω που ειναι το εξουσιοδοτημενο service για canon στην Θεσσαλονικη?Ξερει κανεις ακριβως που πρεπει να απευθυνθω?Δεν θελω να την παω στο πλαισιο.Να την παω σε ενα φωτογραφιο μηπως?Ποσο να κοστιζει αραγε?Αν ειναι πανω απο 30 ευρω δεν δινω με τπτ γιατι οι φωτογραφιες ειναι μια χαρα κ ετσι.

Αν στις φωτογραφιες δε βλεπεις κατι,μηπως καλητερα να την αφησεις,μην στο τελος γινει χειροτερα...Ξερεις καποιες φορες οταν πολυσκαλιζεις κατι στο τελος γινεται...

Για κανε το παρακατω πειραμα.Βαλε προτεραιοτητα διαφραγματος(Av)και κλεισε το διαφραγμα στο f22 πχ,και φωτογραφισε ενα ασπρο τοιχο(η εναν καθαρο ουρανο).Προσεξε ομως γιατι δεν κανει autofocus σε αυτη την περιπτωση γιατι δε βρισκει κατι να εστιασει,οποτε εστιασε πχ σε ενα καδρο στον τοιχο και μετα συνθεσε τη φωτο παλι(χωρις εννοειται να αφησεις το κουμπι του κλειστρου που ειχες πατησει μεχρι τη μεση,ξερεις τα γνωστα)ωστε να φαινεται μονο ο τοιχος.Κοιτα μονο μη βγει σκοτεινη η φωτο απο το πολυ κλειστο διαφραγμα,βαλε ξερω γω φλας.

Μετα ελεγξε την εικονα στην οθονη της μηχανης με ζουμ η στο κομπιουτερ,για να δεις αν υπαρχουν μαυρες κουκιδιτσες(σκονη στον αισθητηρα)

...Πρεπει να βρω που ειναι το εξουσιοδοτημενο service για canon στην Θεσσαλονικη?Ξερει κανεις ακριβως που πρεπει να απευθυνθω?Δεν θελω να την παω στο πλαισιο.Να την παω σε ενα φωτογραφιο μηπως?Ποσο να κοστιζει αραγε?Αν ειναι πανω απο 30 ευρω δεν δινω με τπτ γιατι οι φωτογραφιες ειναι μια χαρα κ ετσι.

Πάρε στο τηλ.: 2310423063 και ρώτα τους.

(Πλαίσιο και φωτογραφείο, ξέχνα το).

Last edited:
το εκανα αυτο με το διαφραγμα κ το αποτελεσμα απογοητευτικο.Πολυ μαυριλα κ ενα μεγαλο εντονο μαυρο σε ενα σημειο οσα σημεια κ αν τραβηξα.
img0804.jpg

δειτε για παραδειγμα αυτη που την εβγαλα κ με νορμαλ ρυθμισεις.

Μετα που δοκιμασα να θολωσω λιγο δεν υπηρχε τοσο το προβλημα
84032173.jpg

κ γενικα οι φωτογραφιες οπως κ να το δοκιμασω δεν εχουν καθολου ευκρινεια πραγμα που συνεχιζει να με κανει να αναρωτιεμαι αν εκανα καλα που πηρα dslr.
48130969.jpg