Πρόβλημα με Subwoofer!!!

Re: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

Μάλλον αυτό που περιγράφει ο Αντώνης-Κ έχει γίνει. Στο συγκριτικό μεταξύ ενισχυτών που μόλις τελείωσα, ο RX-V475 δεν παρουσίασε κανένα θέμα με το σήμα του sub. Αντιθέτως θα έλεγα ότι overall η απόδοσή του ήταν από τις καλύτερες. Σε οκτάιντσο 200 Watt δοκιμάστηκε, όπως το εν λόγω και χωρίς crossover επάνω στο subwoofer, που έτσι κι αλλιώς το απενεργοποιούμε (αν υπάρχει) όταν χρησιμοποιούμε AVR.

Θα ξαναπώ ότι οι ρυθμίσεις παίζουν ρόλο, όσο και η χρήση DSP σε ένα set up μάλιστα το οποίο δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο και που το δικάναλο σήμα, πέραν των περιορισμών του εκάστοτε DSP, έχει να υπολογίσει και την υπάρχουσα διάταξη των ηχείων. Επίσης, οι καινούργιοι χρήστες, θέλοντας να διαπιστώσουν και να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του sub, προσπαθούν να το κάνουν να ακούγεται σε κάθε περίπτωση, καταλήγοντας σε λάθος ρυθμίσεις, και απογοητεύοντας εαυτόν όταν δεν ανταποκρίνεται στις (λανθασμένες) προσδοκίες τους. Μην ξεχνάτε ότι το sub συμπληρώνει και το κάνει χωρίς να γίνεται αντιληπτό από που προέρχεται ο ήχος.

Όλα τα παραπάνω, και συνδυασμός αυτών, είναι κατά πάσα πιθανότητα το αίτιο που οδήγησε το φίλο να πιστεύει ότι ο ενισχυτής έχει πρόβλημα.

Εφ' όσον ο φίλος μένει στην Αθήνα, του έχω γνωστοποιήσει μέσω pm την πρόθεσή μου να πάω στο χώρο του και να του σετάρω τον ενισχυτή μέσω όλων των διαθέσιμων ρυθμίσεων που έχει ο ενισχυτής, και να του εξηγήσω περί πολυκάναλου ήχου και πως δουλεύουν μεταξύ τους τα κομμάτια του συστήματος που έχει επιλέξει.

Α! μπράβο! Γιατί αγχώθηκα μήπως έχει πέσει σε καμία βαρετή κατάθλιψη δεν φάνηκε καθόλου από δω από χθες!

Pleo και Aντωνη σας ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια.Θα παω αυριο να παρω τα συμπραγκαλακια μου απο το σερβις,να τα ξαναβαλω να τα ξανακουσω και αν δω παλι οτι δεν... θα σε ενοχλησω Pleo,γιατι οντως μπορει να εχω λανθασμενες προσδοκιες,αλλα σιγουρα το συστημα που εφτιαξα,δεν λειτουργει η μαλλον,για να το θεσω καλυτερα,δεν το λειτουργω εγω καλα!Παντως αυτα περι συχνοτητων αποκοπης κτλ μου φαινονται κινεζικα,που θα παει θα τα ψιλομαθω και εγω τα βασικα.

Πηγα και πηρα τον ενισχυτη και το sub,τα ακουσα και στο σερβις,παιζει το sub,αλλα προφανως και δεν με ικανοποιει.Ο τεχνικος εκει αυξησε το crossover στα 120 και το πηγε στο level απο το μενου του ενισχυτη στο +7.Μαλλον ειχα πολλες απαιτησεις απο το 8αρακι sub και μαλλον ειχα σχηματισει λαθος εντυπωση απο προηγουμενο all in one συστηματακι της sony που ειχα,οπου το sub συμετειχε σαφως πιο πολυ σε ολες τις χρησεις.Εκανα παλι το ypao και μου εριξε το crossover στο 80 και το level του sub στο -1.Επισης τα ηχεια μου τα δηλωσε ως large,που απ"οτι θυμαμαι απο το forum,καποιος μου ειχε πει οτι πρεπει να τα δηλωσω small,για να παιζει καλυτερα το sub.Εγω αυξησα το crossover παλι στο 120,δηλωσα τα ηχεια small και εβαλα το level του sub,παλι στο +5 αυτη τη φορα.Ειναι οκ αυτα που εχω κανει η θα δημιουργησω καποιο προβλημα κυριως μιλαω για τα ηχεια.Το ρωταω αυτο γιατι δεν εχω καταλαβει τη χρηση του crossover,αν αφορα μονο το sub η ολα τα ηχεια.Και ρωταω αν θα δημιουργησω προβλημα στα ηχεια αν το crossover αφορα και αυτα,γιατι το ypao μου το ειχε στα 80 και εγω το ξαναυξησα οπως προειπα στα 120.

Δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Βασικά το crossover που έχει ο ενισχυτής στέλνει κάποιες συχνότητες από τα ηχεία στο sub. Νομίζω όμως ότι ισχύει αυτό που είπα. Ότι το Sub σου δουλεύει σωστά, δηλαδή είναι για τις πολύ χαμηλές συχνότητες, ενώ εσύ περίμενες να παίζει και άλλα πράγματα, όπως τα sub που έχουν τα συστηματάκια όλα σε ένα και παίζουν συχνότητες από πολύ πιο πάνω.

Στη μουσική για παράδειγμα και αναλόγως περιεχομένου, με τις ρυθμίσεις του YPAO λογικά ελάχιστα πράγματα θα αναπαράγονται από το sub. Ιδιαίτερα αν μιλάμε για matrix ήχο, δηλαδή χρησιμοποιώντας τα DSP του για να κάνουμε το δικάναλο πολυκάναλο.
Αν όμως έβαζες την Οβερτούρα του 1812 με αυτές τις ρυθμίσεις, τότε θα καταλάβαινες για ποιο λόγο υπάρχει το sub. Ή αν δεις καμιά ταινία όπως το master and commander.

Βέβαια, εφ' όσον εσένα σε ικανοποιούν άλλες ρυθμίσεις, τότε ΟΚ. Όμως έχε υπ' όψη ότι όταν θα δεις κάποια ταινία όπως αυτή που ανέφερα, θα σπεύσεις να το χαμηλώσεις.

.Εκανα παλι το ypao και μου εριξε το crossover στο 80 και το level του sub στο -1.Επισης τα ηχεια μου τα δηλωσε ως large,που απ"οτι θυμαμαι απο το forum,καποιος μου ειχε πει οτι πρεπει να τα δηλωσω small,για να παιζει καλυτερα το sub.Εγω αυξησα το crossover παλι στο 120,δηλωσα τα ηχεια small και εβαλα το level του sub,παλι στο +5 αυτη τη φορα.Ειναι οκ αυτα που εχω κανει η θα δημιουργησω καποιο προβλημα κυριως μιλαω για τα ηχεια.Το ρωταω αυτο γιατι δεν εχω καταλαβει τη χρηση του crossover,αν αφορα μονο το sub η ολα τα ηχεια.Και ρωταω αν θα δημιουργησω προβλημα στα ηχεια αν το crossover αφορα και αυτα,γιατι το ypao μου το ειχε στα 80 και εγω το ξαναυξησα οπως προειπα στα 120.

ρυθμιση του crossover ΕΠΑΝΩ στο sub,παντα στο μεγιστο...
το οτι στο ypao στο ρυθμισε στο -1 ειναι καλο..
τα ηχεια παντα small...
Οποιαδηποτε αλλαγη θες να κανεις στην ενταση του sub,θα την κανεις απο τον ενισχυτη και ΟΧΙ απο το ρυθμιστικο επανω στο sub..
μπορεις να το αυξησεις το αλλα οχι να το μειωσεις το crossover...

Αυτό το τα "ηχεία πάντα small" δεν είναι σωστό. Είναι ολίγον μπακαλίστικο... .

ρυθμιση του crossover ΕΠΑΝΩ στο sub,παντα στο μεγιστο...
το οτι στο ypao στο ρυθμισε στο -1 ειναι καλο..
τα ηχεια παντα small...
Οποιαδηποτε αλλαγη θες να κανεις στην ενταση του sub,θα την κανεις απο τον ενισχυτη και ΟΧΙ απο το ρυθμιστικο επανω στο sub..
μπορεις να το αυξησεις το αλλα οχι να το μειωσεις το crossover...
Τι εννοεις ρυθμιση του crossover πανω στο sub,παντα στο μεγιστο???Δεν εχει το sub μου καποιο ρυθμιστικο για το crossover δικο του,την ρυθμιση την κανω απο τον ενισχυτη.Να το βαλω το crossover στο maximum???Oταν λες οτι ειναι καλο οτι το ypao μου εβαλε το level του sub στο -1,τι εννοεις επισης και εγω που το εβαλα στο +5 ειναι κακο?Και τελος οταν λες για οτι αλλαγη θελω να κανω στην ενταση του sub,να την κανω απο τον ενισχυτη,το volume πισω απο το sub δεν μπορω να το αυξομειωνω?To sub το μοναδικο ρυθμιστικο που εχει πανω του,δικο του ειναι το volume και το διακοπτακι για το phase.Τιποτα αλλο!

Αυτό το τα "ηχεία πάντα small" δεν είναι σωστό. Είναι ολίγον μπακαλίστικο... .

αν τα ηχεια ειναι οντως μικρα, small δεν πρεπει να δηλωθουν?

Οχι small λοιπον???

Είναι μια συνήθεια που έχει μείνει από παλιά, με παλιάς γενιάς ενισχυτές, χωρίς σύγχρονα συστήματα ισοστάθμισης, ή και καθόλου, ή και χωρίς ιδιαίτερα βολικό bass-management. Εσύ θα το βάλεις εκεί που σε ικανοποιεί σε κάθε περίπτωση.
Σιγά σιγά, θα τα χαμηλώσεις όλα... θα δεις... :grandpa:

Και ποια ηχεια ειναι small ρε παιδια,οποια δεν ειναι δαπεδου???

Είναι μια συνήθεια που έχει μείνει από παλιά, με παλιάς γενιάς ενισχυτές, χωρίς σύγχρονα συστήματα ισοστάθμισης, ή και καθόλου, ή και χωρίς ιδιαίτερα βολικό bass-management. Εσύ θα το βάλεις εκεί που σε ικανοποιεί σε κάθε περίπτωση.
Σιγά σιγά, θα τα χαμηλώσεις όλα... θα δεις... :grandpa:
Για να το λες κατι θα ξερεις,εμπιστευομαι τις γνωσεις σου,φιλτατε PLEO!

Και ποια ηχεια ειναι small ρε παιδια,οποια δεν ειναι δαπεδου???

Όλα small είναι :flipout:

Μην τρελαίνεσαι. Σιγά σιγά θα τα βρεις όλα και θα καταλήξεις εκεί που θέλεις. Θα είναι και καλύτερα γιατί θα ανακαλύπτεις σιγά σιγά πράγματα και πως ανταποκρίνεται το σύστημά σου, ο χώρος κλπ.

Όλα small είναι :flipout:

Μην τρελαίνεσαι. Σιγά σιγά θα τα βρεις όλα και θα καταλήξεις εκεί που θέλεις. Θα είναι και καλύτερα γιατί θα ανακαλύπτεις σιγά σιγά πράγματα και πως ανταποκρίνεται το σύστημά σου, ο χώρος κλπ.
To λεω αυτο,γιατι αυτο μου ειπε ο τεχνικος του σερβις,οτι small δηλωνουμε ολα τα ηχεια,εκτος αν ειναι δαπεδου,που ταβαζουμε large.Εγω νεος ειμαι στο χωρο,δεν εχω γνωσεις,απο σας περιμενω να με κατατοπισετε.

αν τα ηχεια ειναι οντως μικρα, small δεν πρεπει να δηλωθουν?

Αν το σύστημα ισοστάθμισης τα βρίσκει large δεν πρέπει να είναι δηλωμένα large;

Για κάθε κατασκευαστή, το όριο είναι διαφορετικό. Ναι αν πρόκειται για ηχεία δορυφόρους, small θα δηλωθούν και small θα τα βρει το σύστημα. Εγώ δεν λέω γι' αυτό. Εγώ μίλησα για τις παλιές συνήθειες που δεν κόβονται.
Επειδή "αρπάζει" λίγο καλύτερα στα αυτιά μας το sub, θα δηλώσουμε τα ηχεία δαπέδου small;

Last edited:

Τα κύρια ηχεία σου είναι πρακτικά μικρά και άνετα μπορείς να τα δηλώσεις όλα μικρά παίζοντας με το cross στον ενισχυτή. Μέσα στα πλαίσια είναι ένα range μεταξύ 80 και 100hz.
Την στάθμη στο sub αν θα πειραματιστείς στο ελάχιστο με 2-3db πάνω κάτω όχι υπερβολές.

Γενικά μπες στα μενού του ενισχυτή και πειραματίσου και με άλλες λειτουργίες που έχει βάλει στο αυτόματο που επηρεάζουν το ηχητικό αποτέλεσμα πχ equalizer μπάσα κλπ. Όλα off είναι μια καλή αρχή για να προχωρήσεις.

Μόνο που ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει κοινό σημείο cross για όσα ηχεία δηλωθούν small. Συνεπώς τα εμπρός δαπέδου θα παίζουν μέχρι ένα όριο και από κει και κάτω το sub.

Θεωρώντας ότι τα πίσω στις προδιαγραφές τους αναφέρουν κατώτατο όριο απόκρισης τα 80Hz, είναι πολύ πιθανό ότι το ουσιαστικό τους όριο είναι πιο ψηλά. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το YPAO μάλιστα το οριοθετούσε ψηλότερα. Έτσι, αν ορίσουμε τα εμπρός small, τότε εκτός του ότι η αγορά των συγκεκριμένων ηχείων ήταν άτοπη, θα αναγκαστούν να παίζουν στο σημείο cross που είναι κοινό και που δεν είναι σίγουρα τα 80Hz. Θα έχουμε δηλαδή πολύ πιθανό ηχεία δαπέδου εμπρός που θα παίζουν έως τα 100, μην πω 120Hz.

Τελικά ποια ηχεία αγόρασες, για να ξέρουμε και τι απαντήσεις να δίνουμε.
Είχα την εντύπωση ότι οι βάσεις που ψάχνεις δίπλα είναι για τα εμπρός κύρια ηχεία.
Διορθώστε με.