Πρόβλημα με Subwoofer!!!

Απάντηση: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

Αν τα ηχεια σπιτι σου (ακομα δεν εχω καταλαβει ποια ειναι) μπορουν να αποδωσουν εξισου καλο χαμηλο σε εκταση με το sub τα αφηνεις στο large. Το ypao τα μετρησε και ειδε οτι ειναι large (σαν εκταση)

Αν ειχες ενα sub με 200-250+ watts και ενα driver 10-12+ ιντσων, τοτε μαλιστα, να πω δηλωσε επιτηδες τα αλλα ηχεια small να ξεκουρασεις τον av ενισχυτη απο τα ρευματα που δεν θα χρειαστει να στειλει στα υπολοιπα ηχεια για τις χαμηλες.

Τωρα ομως μιλαμε για ενα 8ρακι sub με λιγα watts. Αν περιμενεις αυτο το sub (ειδικα σε αρκετα τ.μ.) να παιξει ΟΛΕΣ τις χαμηλες απο ΟΛΑ τα ηχεια ΚΑΙ το LFE καναλι απροσκοπτα, ανετα και με ανεση, δυστυχως ατυχησες.

Θα ελεγα τα μπροστινα ηχεια να τα αφησεις large μιας και το ypao βλεπει οτι κατεβαινουν χαμηλα, και να αφησεις το sub να παιζει μονο το LFE καθως και τα surround και -ισως- και το κεντρικο, υποθετοντας οτι το ypao τα κροσαρισε καπου μεταξυ 70-110 υποθετω.

Αν το ypao βρηκε και το κεντρικο και τα surround σαν large θα ελεγα να βαλεις τα surround να βοηθουνται απο το sub και πειραματισου με το κεντρικο ποτε σου φαινεται να γεμιζει καλυτερα. (μονο του χωρις κροσαρισμα ή με την υποστηριξη sub)

100 watt ενισχυτη μονο εχει το sub και αν κρινω απο την ελλειψη ρυθμισης crossover αλλα και το οτι το εχουν κανει να παιζει μεχρι 200hz (που εντοπιζονται χωρικα απο το αυτι) ειναι προφανες οτι το sub αυτο προοριζεται για να ματσαρει με μικρους δορυφορους που δεν μπορουν να παιξουν ουτε μεσοχαμηλες.

Κατα την αποψη μου αν εχεις ηχεια μεγαλα ή τα τετραγωνικα στο χωρο σου ειναι πανω απο 25-30 θα επρεπε να εχεις επιλεξει ενα μεγαλυτερων επιδοσεων subwoofer.
Αυτο ειναι για να ματσαρει με δορυφορους (σε κρος και ισχυ)

Εδω στα τεχνικα του χαρακτηριστικα αναφερει flat αποκριση μεχρι τα 55hz (υποθετω μετα πιο κατω τα db θα πεφτουν στα ταρταρα) Εδω εμενα τα μπροστινα μου ηχεια κατεβαινουν μεχρι τα 35hz.

Καταληγω λοιπον στο εξης: Η το αποδεχεσαι να βοηθα (οσο μπορει) τα surround και ισως το κεντρικο μαζι με το LFE καναλι, ή αν νιωθεις οτι δεν καλυπτεσαι το πουλας και πας για μεγαλυτερο. (εστω μεταχειρισμενο σε καλη τιμη)

Αν και δεν εχω πληρη αποψη μιας και δεν ξερω τετραγωνικα χωρου καθως και τα υπολοιπα συνοδα ηχεια, απο οσα εχουν γραφτει μεχρι τωρα κρινω οτι το συγκεκριμενο sub ειναι πολυ λιγο για τις αναγκες σου.

Και οσο περισσοτερο το φορτωσεις με ολα τα καναλια επανω του, τοσο πιο πολυ μπαστουνια θα τα βρει ο ενισχυτης του και δεν θα μπορεσει να φερει εις περας την αποστολη του.

Last edited:
Re: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

Τελικά ποια ηχεία αγόρασες, για να ξέρουμε και τι απαντήσεις να δίνουμε.
Είχα την εντύπωση ότι οι βάσεις που ψάχνεις δίπλα είναι για τα εμπρός κύρια ηχεία.
Διορθώστε με.
Oι βασεις που ψαχνω διπλα ειναι για τα πισω ηχεια,τα surround,τα οποια ειναι τα cambridge audio s20.Τα μπροστα ειναι τα cambridge audio s30.

Oι βασεις που ψαχνω διπλα ειναι για τα πισω ηχεια,τα surround,τα οποια ειναι τα cambridge audio s20.Τα μπροστα ειναι τα cambridge audio s30.

Όπως και να έχει τα s30 εξακολουθούν να είναι μικρά ηχεία βάσης αλλά με περισσότερες δυνατότητες σε μπάσο από τα s20. Δεν είναι ηχεία που ρυθμίζονται μεγάλα.

Άρα ότι ανάφερα πιο πάνω εξακολουθεί να ισχύει.

Στα 55hz τα μπροστα, στα 80hz τα πισω. Θα ελεγα να αφησεις τον ενισχυτη να τα κροσαρει οπως τα μετρησει αυτος στο χωρο.
Και οταν τελειωσει η ψηφιακη ισοσταθμιση, αν θες τσιμπας μονο λιγακι την ενταση στο sub 2-3 db για να νιωσεις οτι σου εδωσε λιγο φορτιση παραπανω στο χωρο.! (ειδικα αν ειναι αρκετα τα τ.μ.)
Ετσι θα εκανα εγω τουλαχιστον με το δικο σου setup.

Μπορεί να είναι ικανοποιητικά σε μουσική δίχως subwoofer αλλά σε 5.1 χρειάζονται οπωσδήποτε sub για να δέσουν και να δημιουργηθεί το ηχητικό πεδίο.
Και σωστά σου φάνηκε μη ικανοποιητικό το αποτέλεσμα σαν large.

Απάντηση: Re: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

Μπορεί να είναι ικανοποιητικά σε μουσική δίχως subwoofer αλλά σε 5.1 χρειάζονται οπωσδήποτε sub για να δέσουν και να δημιουργηθεί το ηχητικό πεδίο.
Και σωστά σου φάνηκε μη ικανοποιητικό το αποτέλεσμα σαν large.

Μην ξεχνας ομως οτι ενα sub καλειται κλασσικα να γεμισει συχνοτητες απο 80hz και κατω.
Για αυτο και οι ενισχυτες οταν μετρησουν ενα ηχειο και το δουν να κατεβαινει στα 50-60-70hz το θεωρουν large.

Το κακο ειναι οτι αν κροσαρει πολυ ψηλα τα ηχεια και το sub αρχισει να παιζει απο τα 120-110hz και κατω τοτε μονο ομοιογενεια δεν μπορουμε να το χαρακτηρισουμε. Ο ακροατης επανω απο τα 80hz εντοπιζει την πηγη των χαμηλων (sub) στο χωρο και το αποτελεσμα αισθητικα ισως δεν ειναι τοσο καλο.
π.χ. δεν θα μπορεσει να πεισθει ο ακροατης απο τα περιφερειακα ηχεια οτι βγαζουν αυτα πισω του το μπασο, αφου θα ακουει το sub να παιζει απο εμπρος του. (ισχυει βεβαια και τα τα left, right, center απλα αυτα τυχαινει να βρισκονται και κοντα στο sub συνηθως)

Θα ελεγα μεσα στους πειραματισμους του να μην επιλεξει κροσαρισμα πανω απο 80-90hz με τιποτα. Βεβαια αν εχουμε π.χ. περιφερειακα ή δορυφορους που δεν κατεβαινουν κατω απο π.χ. 120-150hz απο το να εισπραξουμε μια ηχητικη τρυπα στο κροσαρισμα, καλυτερα να την καλυψει το sub κι ας το εντοπισουμε ηχητικα στο χωρο. (δυστυχως)
Μιας και ο μεγαλυτερα ακουστικος ογκος των χαμηλων ειναι στα 80-90hz για αυτο και του γινεται αισθητη η παρουσια του sub με τον 8" οδηγο.
Οταν το κροσαρει πολυ χαμηλα, πιο πολυ βουητο και αισθηση παιρνει, παρα ηχο.
Το συγκεκριμενο sub (λογω χαρακτηριστικων) εκει κατω δεν.... οποτε του φαινεται λιγο αψυχο.

Αν ειχε μεγαλυτερο sub σε ισχυ/μεγεθος, ή λυση θα ηταν απλη. Κροσαρισμα στα 80hz και θα εισεπρατε ενα ωραιο (και ακουστικα) χαμηλο στις ταινιες. Πολυ φοβαμαι ομως οτι τωρα το sub να παιζει σε ολα τα ηχεια τις χαμηλες απο τα 80-90hz (και το Lfe) σε σχετικα μεγαλες σταθμες, δεν θα μπορεσει να ανταποκριθει καλα.

Η αληθεια ειναι οτι sub τετοιων specs προοριζονται πιο πολυ για δορυφορους.
Αν το αλλαζε με ενα μεγαλυτερο θα ειχε λυσει και το προβλημα του.
(αφηστε που δεν ξερουμε και πως λειτουργει και στο χωρο του)

Ο Αντωνης εχει ενα δικιο σε αυτο που ειπε. Οταν τα δηλωσεις ολα small και βαλεις το sub να παιξει απο 80hz και κατω εισπρατεις καλη ομοιογενεια με 2 προυποθεσεις.
Τα ηχεια να παιζουν ανετα μεχρι το σημειο κρος και το κυριοτερο...ενα sub πραγματικα αξιολογο σε ΟΛΟΥΣ τους τομεις (ογκο, εκταση, ταχυτητα, παραμορφωση, καθυστερηση κλπ κλπ Το αποτελεσμα σε ανταμοιβει αν το μπασο του ειναι πολυ ποιοτικο και με εκταση. Αλλα κατι τετοιο το πετυχαινεις δυστυχως με subs πολλαπλασιας αξιας. )

Φιλε Αγγελε προσπαθησε (αν δεν το εχεις κανει) να βαλεις το sub κολλημενο στη γωνια μπας και αυξησει μερικα db την σταθμη του τουλαχιστον.

Last edited:

Η γνωμη σας τελικα ρε παιδια για την καλυτερη λυση που μπορω να εχω ειναι βαζοντας το crossover στα ποσα hz???Kαλα ειναι στα 120 που το εχω ανεβασει η να ακουσω το ypao και να το αφησω στα 80?

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι απαραίτητη προυπόθεση για να έχουν αποτέλεσμα τα παραπάνω, είναι να θέσουμε τα ηχεία μας σε "small"!

:flipout:

Οπότε αν ο ενισχυτής ρυθμίζει το cross/ηχείο ή ακόμα το ρυθμίζει είτε είναι τα ηχεία small ή large τι γίνεται; Πάμε στο κρεοπωλείο; :BDGBGDB55: Απαραιτήτως... !

Ο φίλος μας έδωσε την εντύπωση ότι έχει εμπρός ηχεία δαπέδου. Ο συνδυασμός των ηχείων και ενισχυτή που έχει στην πραγματικότητα, του επιτρέπει να τα ορίσει όλα small.

κροσαρισε τα στα 90hz και ακου τα. Αν δεν σε ενοχλει το να εντοπισεις το sub στο χωρο δοκιμασε και πιο ψηλα αμα εκει κανεις κεφι ηχητικα να το ακους. (αλλωστε εσυ θα ζησεις μαζι του και θα το ακους οπως εσενα σου αρεσει)
Ολα ομως ειναι σχετικα ημιμετρα. Θα ελεγα μην τα κροσαρεις πανω απο 80 (90 max) και να τσιμπησεις λιγο το volume του sub μετα την ισοσταθμιση του ypao. Βαλε το και σε γωνια οπως σου ειπα.
Διαβαζοντας σε Αγγελε μου δινεις την εντυπωση οτι "θες κι αλλο " σε χαμηλες απο αυτο που εισπραττεις απο τα μηχανηματα σου.
Δεν το συνεχιζω γιατι θα κατηγορηθω οτι σε σπρωχνω για αναβαθμιση και ...αδειασμα τσεπης. :laugh:

Last edited:
Re: Απάντηση: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

κροσαρισε τα στα 90hz και ακου τα. Αν δεν σε ενοχλει το να εντοπισεις το sub στο χωρο δοκιμασε και πιο ψηλα αμα εκει κανεις κεφι ηχητικα να το ακους.
Ολα ομως ειναι σχετικα ημιμετρα.
Διαβαζοντας σε Αγγελε μου δινεις την εντυπωση οτι "θες κι αλλο" απο αυτο που εισπραττεις απο τα μηχανηματα σου.
Δεν το συνεχιζω γιατι θα κατηγορηθω οτι σε σπρωχνω για αναβαθμιση και ...αδειασμα τσεπης. :laugh:
Warewolf καινουργια ειναι τα μηχανηματα,δεν ειναι ουτε 2μηνου και μου κοστισαν 1000 ευρω και ολα, ποσο για μενα καθολου ευκαταφρονητο και που πονεσα παρα πολυ να το διαθεσω.Νομιζω οτι με τον ενισχυτη και τα ηχεια εκανα καλες επιλογες,η αμφιβολια μου ηταν το sub,αλλα λογω χωρου σε συνθεση βιβλιοθηκης δεν με επαιρνε για καποιο αλλο.Γι"αυτο επρηζε κοσμο και στο αλλο νημα http://www.avclub.gr/forum/showthre...-ηχείων-για-Home-Cinema-μέχρι-600-ευρώ/page10 ,συμετειχες κ εσυ warewolf!Τωρα για αναβαθμιση,φανταζομαι μιλαμε μονο για το sub ετσι???

Άγγελε, ο warewolf καλά τα λέει πάνω κάτω. Απλά δεν έχεις ακούσει ακόμα περιεχόμενο από το σύστημά σου. Τα έχεις συνδέσει όλα κατ' αρχήν; Γιατί βλέπω ψάχνεις τις βάσεις για τα surround.

Μην αγχώνεσαι με όλα αυτά. Παιχνιδάκι είναι. Θα καταλάβεις πόσο καλύτερη απόδοση έχει το σύστημά σου σε σχέση με ότι είχες πριν, όταν ακούσεις τι μπορεί να κάνει σε μια ταινία με καλό ήχο, ή και σε μουσική ηχογράφηση σε πολυκάναλο περιεχόμενο με κανάλι LFE.

Έτσι για να σε κάνω να καταλάβεις ότι απλά έχεις ελαφρώς πελαγώσει, κάποτε σε μια πιο παλιά συζήτηση ένας καινούργιος είχε απηυδήσει τόσο που στο τέλος είχε ρωτήσει πόση "κιλά" αποκοπή να βάλει τελικά γιατί νόμιζε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να προσθέσει... .

Mα ναι, πλακα εκανα περι αναβαθμισης. Το θυμαμαι το νημα που ειχες και προβλημα με τον ογκο των ηχειων και την γκρινια της γυναικας (waf)

Θυμαμαι ομως οτι ειχες και τους ενδοιασμους σου το αν θα σε καλυψει το οχταρακι sub και σου ειχε προταθει να παρεις λιγο μεγαλυτερο σε woofer/ισχυ για να σε καλυψει σιγουρα.

Εχω την αισθηση οτι ελαφρως οριακα δεν σε καλυπτει απο αυτα που περιγραφεις εως τωρα.

Δυστυχως, αφου απερριψες τα wharfedale που εβγαζαν παραπανω χαμηλες, επρεπε να επιλεξεις και ενα μεγαλυτερο sub για να αντισταθμισεις την διαφορα.
Απο εκει και περα, αυτα ειναι τα ηχεια, πρεπει να συμβιωσεις μαζι τους αν τα κρατησεις.
Αν καλαισθητικα στο χωρο δεν υπαρχει προβλημα, δοκιμασε αυτο που σου ανεφερα ηδη 2 φορες.
Βαλε το sub σε μια γωνια κολλητα, ωστε να ανεβασει λιγο τη σταθμη του και να κερδισεις λιγο σε ενταση.
Αν παλι δεν σε ικανοποιει σαν εκταση προς τα κατω στις χαμηλες...σε αυτο δεν μπορεις να κανεις και τιποτε. :frown:
(εκτος κι αν το πουλησεις κι πληρωσεις καποια διαφορα και πας σε μεγαλυτερο)

Ζησε ομως για λιγο καιρο με αυτο το συστημα, ωστε να το μαθεις/συνηθισεις στο χωρο σου.
Αργοτερα, θα ανακαλυψεις (ή οχι) οτι κι αλλα πραγματα θα ηθελες καλυτερα στον ηχο ισως.
Τι. ??? Νομιζεις οτι τα πηρες και ξενοιασες. ?
Παντα απο εδω και στο εξης θα σε τρωει το σαρακι αναβαθμισης εν καιρο σιγα σιγα.
(με μας που εμπλεξες) :flipout:

Χωρις πλακα τωρα, με την αγορα σου και περνωντας σε ενα παραπανω σκαλι απο το οποιο προηγουμενο setup σου, θα διαπιστωνεις σιγα σιγα οτι θα αντιλαμβανεσαι και καλυτερα τα διάφορα θεωρητικα που διαβαζεις κατα καιρους εδω και αλλου.
Και αυτο λεγεται εμπειρια που σιγα σιγα θα αρχισεις να αποκτας. Και σιγα σιγα (οπως ολοι μας) θα αρχισεις να επιζητας την οποια επιμερους αναβαθμιση αναλογως των οικονομικων.

Μην το σκαλισεις και πολυ προς ωρας.
Ευχαριστησου το συστημα σου με τη μουσικη και τις ταινιες σου. :a0210:

Last edited:

Kαι δεν εχουμε μιλησει ακομα για στασιμα κυματα. Βαλε κατι να παιζει που να εχει μπασο επαναλαμβανομενα και αρχισε να περπατας στο χωρο. (το μπουσουλημα ακομη καλυτερα)
Θα διαπιστωσεις οτι σε καποιο σημειο του χωρου θα εχεις μεγαλυτερο μπασο (εξαρσεις) και σε καποιο αλλο σημειο σχεδον ασθενικο μπασο (ακυρωσεις)

Ελπιζω η θεση ακροασης να μην βρισκεται κοντα σε καποιο σημειο ακυρωσης στο χωρο.

Re: Απάντηση: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

Στασιμα κυματα εεεεεεεεε????Και μπουσουληματα????Καλα η γυναικα μου θα με περασει για τρελο!Περα απο την πλακα,πρεπει σιγα σιγα να το ευχαριστηθω,γιατι μεχρι τωρα ειμαι στη μανουρα....Pleo δεν τα εχω βαλει ολα τα ηχεια ακομα,ταπισω για να τα βαλω πρεπει να παρω βασεις και ζοριζομαι κ εκει πολυ να καταληξω!!!

Άμα δει και το sub στον καναπέ να δεις τι θα νομίσει. Αυτό το ξεχάσαμε... .

Απάντηση: Re: ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ SUBWOOFER!!!

Άμα δει και το sub στον καναπέ να δεις τι θα νομίσει. Αυτό το ξεχάσαμε... .

Δεν το ξεχασαμε. Απλα για να γλυτωσει το εγκεφαλικο ή το διαζυγιο δεν αναφερθηκε.. :laugh:
Αμα περπατησει στο χωρο και διαπιστωσει ακυρωση στη θεση ακροασης, μετα του λεμε να βαλει το sub στον καναπε και να αρχισει παλι τα μπουσουληματα για να βρει νεα θεση για το sub. :p
(αν και φοβαμαι μην βρει μονο την...εξωπορτα απο τη συζυγο και τον παρουμε στον λαιμο μας) :blink:
wife-kicking-husband-19613455.jpg

Mα αγαπη μου το λενε και οι κατασκευαστες...ταιριαζει σε ολους τους χωρους....

ep800-sub.gif

Last edited:

Η γνωμη σας τελικα ρε παιδια για την καλυτερη λυση που μπορω να εχω ειναι βαζοντας το crossover στα ποσα hz???Kαλα ειναι στα 120 που το εχω ανεβασει η να ακουσω το ypao και να το αφησω στα 80?

Την γνώμη μας την είπαμε μεταξύ 80 και 100hz. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και απαντήσεις. Θα πειραματιστείς με τους συνδυασμούς και εσύ θα αποφασίσεις. Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι να καθίσεις αναπαυτικά στον καναπέ να βάλεις ένα cd όχι mp3 και αλακίες.. το οποίο θα παίζει στερεοφωνικά και από τον καναπέ σου αλλάζεις τις τιμές στο crossover και θα αποφασίσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση να επιστρέψεις την ένταση του sub εκεί που την βρήκε ο ενισχυτής αλλιώς υπάρχει περίπτωση να μην σου αρέσει σε καμία θέση το αποτέλεσμα αφού θα είναι όλα λάθος.
Η σωστή επιλογή είναι εκεί που όλο το φάσμα ακούγετε καθαρά δίχως υπερβολές και δεν υπερκαλύπτει το sub τις ανώτερες συχνότητες. Γενικά ο ήχος θα έχει μια πιο γλυκιά παρουσία δίχως απαραίτητα να ακούς η να νιώθεις το μπάσο.

Λοιπον θα το τελειωσω το θεμα με το sub,προφανως και δεν μου κανει,σε πρωτη ευκαιρια θα κινηθω για κατι καλυτερο.Να ρωτησω κατι αλλο,οταν βλεπω ταινια απο το media player που κυριως ο ηχος ειναι dts,ο ενισχυτης δεν δειχνει στην οθονη του το φορματ του ηχου.Ξερουμε πως το κανει και επισης,παιζει οντως εκεινη την ωρα ο ενισχυτης φορματ του ηχου της ταινιας???

Πάτα το κουμπί info επάνω στον ενισχυτή μέχρι να γράψει Audio decoder. Θα σου εμφανίσει στην οθόνη του το format. Για να το δεις στην οθόνη της TV από το remote πατάς το option επιλέγεις signal info και σου δείχνει format, κανάλια και bit-rate.