Προβλήματα εξοπλισμού και αντιμετώπιση τους από αντιπροσωπείες και καταστήματα

Σου λένε στο ίδιο mail που το παραδίδεις συνήθως DHL οι ετικέτες είναι για να μην πληρώσεις

Πάντως από τη στιγμή που είναι αγορά από Ευρωπαϊκό Αμαζον έχει εκτός της πενταετούς εγγύησης που έδινε το ίδιο το Αμαζον (προσοχη οχι μεταπωλητης) και διετή εγγύηση από τον εδώ αντιπρόσωπο με βάση τη νομοθεσία.

Αρκεί να είναι αντιπρόσωπος , δηλαδή να έχει από τη Samyang την επίσημη εκπροσώπηση τους. Κοιτάς το site της SAMYANG ή απευθύνεσαι στον εποπτικό ελληνικό φορέα ΣΕΚΑΦ και ρωτάς αν έχουν την ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ή απλά είναι πωλητές , διανομείς των προιοντων

Αφού βρήκες άκρη ολα καλά πάντως.

DHL ειναι απο το amazon γερμανιας πλεον.

Απο αλλα αμαζον πρεπει να το στειλεις πισω με δικα σου εξοδα και εφοσον πληρει καποιες προυποθεσεις ( να εχει ελαττωμα πχ και οχι υπαναχωρηση πελατη) σου τα αποδιδουν (τα ταχυδρομικα εξοδα επιστροφης στον πωλητη) στο ακεραιο αφου στειλεις φυσικα την αποδειξη.

Απο αλλο γερμανικο καταστημα που επρεπε να επιστρεψω μεγαλη συσκευη , μου εχει τυχει να μου τυπωσουν DHL ετικετα αλλα για τα ελληνικα ταχυδρομεια οπου το πας κανονικα στα ΕΛΤΑ και μετα το πανε αυτοι στην DHL για να παρει τον δρομο επιστροφης.

Μου ηρθε σημερα καινουριος φακος απλα εγραφε πανω στα Γερμανικα 2 χρονια εγγυηση ενω αυτος που ειχα εγραφε 5 χρονια.
Ο ανθρωπος που τον ειχε παρει μου ειπε οτι τον πηρε απο την επισημη Samyang στο Amazon

Τον εβαλα να ρωτησει τι ακριβως τελικα ισχυει για την εγγυηση το υπολοιπο απο τα 5 χρονια δηλαδη 3 και κατι μηνες το υπολοιπο απο τα 2 χρονια η 2 χρονια απο την αρχη.

Τα εξοδα δεν με αποσχολουν πλεον παραλιγο να τον πεταξω στα σκουπιδια.

αν στον αντικαταστησαν με καινουργιο και στο μεταξυ αλλα πολιτικη εγγυησης η εταιρεια δεν μπορεις να κανεις κατι.

To τελευταίο χρόνο στην εσωτερική πλευρά του φακού μιας sony RX-10 έχουν σχηματιστεί αυτές οι κηλίδες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Ξεκίνησε ως μια μικροσκοπική στάμπα σαν να ειχε στεγνώσει μια μικρή σταγόνα νερού εκεί μέσα αλλά σταδιακά αρχισε να μεγαλώνει και να παίρνει αυτό το σχήμα. Επίσης όλες αυτές οι κουκκίδες που φαίνονται είναι και αυτές εσωτερικά του φακού και δεν νομίζω να είναι σκόνη γιατι αρχισαν να εμφανιζονται σταδιακά και η μηχανή ήταν κλεισμένη μέσα στη τσάντα της σε γραφείο πάνω σε βιβλιοθήκη, χωρίς σκόνες-υγρασίες κλπ. Ο φακός θεωρητικά ειναι σφραγισμένος και υποτίθεται ότι εχει κάποια αδιαβροχοποίηση καθώς η μηχανή ειναι bridge και δεν βγάινει ο φακός ώστε να μπει κατι μέσα και να τον επηρεάσει / λερώσει. Αν δεν κάνω λαθος απο μια συντομη αναζητηση στο διαδίκτυο μαλλον είναι μύκητας; Πως το καθαρίζουμε λοιπόν αυτό; Λογικά πρέπει να πάει σε καποιο service της sony και δεν ξέρω αν θα αξίζει οικονομικά. Επίσης σε καποια φόρουμ του εξωτερικου διάβασα ότι για το τελευταίο μοντελο της RX-10 την IV όσοι ειχαν στείλει για service την καμερα για θέματα φακού, σχεδουν όλοι ειχαν θέμα με την εστίαση μετά που δεν διορθώνονταν μετά την επισκευή και αναγκάστηκαν να την πουλήσουν. Οπότε τι κάνουμε σε αυτή την περίπωση;

PS αν είναι σε λάθος υποκατηγορία το thread ας το μεταφερει κάποιος admin.

IMG_20240916_142607.jpgIMG_20240916_142628.jpg

Όχι δεν είναι εντός εγγύησης καθώς τα έχει τα χρονάκια της.

μυκητες ειναι...δυσκολα καθαριζεται .

Οταν λέμε δύσκολα καθαρίζεται εννοούμε ότι θα δυσκολευτεί το service λόγω φακού ή οτι ο μύκητας θα κάνει παλι την εμφάνισή του? Προφανώς δεν θα βάλω μόνος μου χέρι στη μηχανή γιατι θα την καταστρέψω με 100% σιγουριά, οπότε το θέμα ειναι αν αναλαμβάνει καποιος τον καθαρισμό αλλιώς να αρχίσω να σκεφτομαι σιγα σιγα την αγορα καινουργιου μοντέλου...

Γιατί δεν στέλνεις ένα mail στα κεντρικά της SONY με τις φωτό, ζητώντας οδηγίες ή αντικατάσταση της μηχανής?
Με σάλτσα πως είναι απαράδεκτο για ένα brand σαν την SONY κλπ κλπ
Δεν είναι και φτηνή η μηχανή.

Είναι μύκητες που είπε και ο Γιάννης και συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις σε παλιούς φακούς και όταν είναι σε αχρηστεία σε ντουλάπια κλπ. που ευνοεί την δημιουργία τους. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι και οι επίσημα οι εταιρίες δεν θα ασχοληθούν. Μόνο κανένας ιδιώτης ίσως ασχοληθεί να τον καθαρίσει πάντα με ότι ρίσκο υπάρχει σε αυτό ειδικά σε έναν τέτοιο φακό.

Καλησπέρα σε όλους. Να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία με αίσιο τέλος.
Το καλοκαίρι έφαγε μια άσχημη τούμπα ο Sigma 16 1.4 και άνοιξε στα δυο πέφτοντας σε πλακάκι.
Όταν επέστρεψα Αθήνα, τον έστειλα στο service της επίσημης αντιπροσωπίας (Τσακναριδης) όπου όχι μόνο με χρεώσαν 15 ευρώ για να τον διαγνώσουν, αλλά μου είπαν ότι ουσιαστικά δεν με συμφέρει να τον επισκευάσω γιατί χάλασε η ηλεκτρονική πλακέτα και η Sigma δεν προσφέρει ανταλλακτικό μόνο για τη πλακέτα, οπότε η μόνη λύση είναι να πάρω καινούργιο φακό (κοστίζει κανένα 450ρι σήμερα)!
Απογοητευμένος τον πήρα πίσω αλλά θυμήθηκα τη σύσταση του @evanfotis για τον Γιάννη Τσαγκαρακη στη Βερανζέρου, ο οποίος επισκευάζει φακούς κάθε είδους.
Τον άφησα εκεί χωρίς πολλές ελπίδες και μετά από μια μέρα ο άνθρωπος με κάλεσε πίσω λέγοντας μου ότι φτιάχνεται! Μάλιστα με απολογητικό ύφος μου είπε ότι θα κοστίσει 60 ευρώ+ ΦΠΑ διότι έχει αρκετή δουλειά για να κολλήσει μια μια τις επαφές της καλωδιοταινιας. Εννοείται ότι συμφώνησα και σε 3 μέρες ο φακός ήταν έτοιμος χωρίς το παραμικρό πρόβλημα!
Περιττό να σας πω ότι είμαι ενθουσιασμένος για το ότι υπάρχουν ακόμα εξαιρετικοί επαγγελματίες με γνώσεις, μεράκι και υπομονή που δίνουν λύσεις εκεί που τα επίσημα service σηκώνουν τα χέρια ψηλά...

tempImagedMQQmb.jpg

Το μετέφερα εδώ Τάκη οου έχουμε σχετικό νήμα.

Τον Τσαγκαράκη τον είχα χρησιμοποιήσει και εγώ πριν χρόνια για επισκευή φακού και ήταν άψογος.

• Like
Reactions: takisot
Καλησπέρα σε όλους. Να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία με αίσιο τέλος.
Το καλοκαίρι έφαγε μια άσχημη τούμπα ο Sigma 16 1.4 και άνοιξε στα δυο πέφτοντας σε πλακάκι.
Όταν επέστρεψα Αθήνα, τον έστειλα στο service της επίσημης αντιπροσωπίας (Τσακναριδης) όπου όχι μόνο με χρεώσαν 15 ευρώ για να τον διαγνώσουν, αλλά μου είπαν ότι ουσιαστικά δεν με συμφέρει να τον επισκευάσω γιατί χάλασε η ηλεκτρονική πλακέτα και η Sigma δεν προσφέρει ανταλλακτικό μόνο για τη πλακέτα, οπότε η μόνη λύση είναι να πάρω καινούργιο φακό (κοστίζει κανένα 450ρι σήμερα)!
Απογοητευμένος τον πήρα πίσω αλλά θυμήθηκα τη σύσταση του @evanfotis για τον Γιάννη Τσαγκαρακη στη Βερανζέρου, ο οποίος επισκευάζει φακούς κάθε είδους.
Τον άφησα εκεί χωρίς πολλές ελπίδες και μετά από μια μέρα ο άνθρωπος με κάλεσε πίσω λέγοντας μου ότι φτιάχνεται! Μάλιστα με απολογητικό ύφος μου είπε ότι θα κοστίσει 60 ευρώ+ ΦΠΑ διότι έχει αρκετή δουλειά για να κολλήσει μια μια τις επαφές της καλωδιοταινιας. Εννοείται ότι συμφώνησα και σε 3 μέρες ο φακός ήταν έτοιμος χωρίς το παραμικρό πρόβλημα!
Περιττό να σας πω ότι είμαι ενθουσιασμένος για το ότι υπάρχουν ακόμα εξαιρετικοί επαγγελματίες με γνώσεις, μεράκι και υπομονή που δίνουν λύσεις εκεί που τα επίσημα service σηκώνουν τα χέρια ψηλά...

Τελος καλο αλλα οχι ολα καλα .

Ειναι κριμα να εκλειπουν αυτοι οι πολυμαστορες.

Δυστυχως ειναι σαν τα αυτοκινητα οπου τα επισημα σερβις σου προτεινουν παντα αντικατασταση και ολοκληρα ανταλλακτικα αντι επισκευης τους.

Ιδια ακριβως πολιτικη

• Like
Τάκη ήσουν τυχερός που δεν είχε κοπει η καλωδιοταινια , προφανώς είχε ξεκολλήσει στο σημείο επαφής της με την πλακέτα από την κίνηση του μοτέρ

Η οδηγία που έχουν τα επίσημα σερβις είναι να μην κάνουν επισκευή με πατέντες αλλά αλλαγή ανταλλακτικού. Πολύ περίεργο που η Sigma δεν δίνει ανταλλακτικό για ένα φακό που είναι σε παραγωγή.

• Like
και ο Τσακναριδης τα εκανε παλια αυτα αλλα οντας επισημο σερβις δυο αντιπροσωπειων προφανως ακολουθει τους κανονες τους πλεον

Καλημέρα, αν για κάποιον λόγο δεν ταιριάζει το post εδώ ας διορθωθεί από admin απλώς δεν βρήκα κάποιο πιο κατάλληλο.

Ο σκοπός του post έχει διπλή φύση. Πρόβλημα με φακό - αντιμετώπιση από MPB

Είχα αγοράσει μια Fujifilm X-T4 τον Σεπτέμβριο από το MPB και όταν αποφάσισα να συμπεριλάβω σώμα full frame στον εξοπλισμό μου είπα να την πουλήσω (κρατώντας την Χ-Τ2 από Fujifilm για το fun της υπόθεσης). Διαπιστώνοντας πως κατά τη διάρκεια ανεβάσματος της αγγελίας το σώμα άρχισε να κάνει freeze χωρίς λόγο καθώς και το ότι είδα πως υπήρχαν καμένα pixels τα οποία δεν έφευγαν με την ενεργοποίηση του hot pixel mapping, προφανώς κατέβασα την αγγελία και απευθύνθηκα στο MPB για την 6μηνη εγγύηση που έχουν. Μετά τη σχετική αποστολή δειγμάτων RAW για να διαπιστώσουν το πρόβλημα στα pixels δέχθηκαν την επιστροφή και την ανταλλαγή με νέο σώμα.

Τους ρώτησα αν μπορώ να αγοράσω κάτι διαφορετικό καλύπτοντας το επιπλέον κόστος και αφού μου είπαν "ναι" πήρα έναν φακό Sony FE 24-50mm f/2.8 που σα στόχο είχε να είναι ο κύριος φακός πάνω στην καινούργια Sony A7IV που θα αγόραζα εκείνες τις μέρες. Το κόστος του φακού τότε ήταν 1.179 ευρώ και πρακτικά δεν είχε νόημα η αγορά από το MPB καθώς θα μπορούσα να τον αγοράσω από Ελλάδα με μια μικρή διαφορά αλλά κάπως έπρεπε να καλύψω το πόσο στο MPB.

Πέραν του ότι στο ενδιάμεσο μέχρι να παραλάβω τον φακό το MPB έριξε την τιμή κατά 140 ευρώ, κάτι το οποίο οκ... το αποδέχεσαι σε έναν βαθμό αφού συνεχώς οι τιμές αλλάζουν αναλόγως του στοκ, ζήτηση κλπ θεωρώ πως ο φακός είναι προβληματικός. Σε μήνυμα μου για αποστολή νέου φακού και επιστροφή του τωρινού μου ζήτησαν ξανά δείγματα. Τα έστειλα με wetransfer, δεν έχω λάβει κάποια ειδοποίηση πως τα δείγματα "κατέβηκαν" και γενικά από τότε σιγή ιχθύος. Μου κάνει εντύπωση καθώς συνολικά έχω πολύ θετική εικόνα για το MPB, εκτός πια αν ακόμα γίνεται χαμός από παραγγελίες Χριστουγέννων και όντως δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν σε εύλογο διάστημα.

Το παραπάνω ήταν ως προς την αντιμετώπιση από το κατάστημα.

Παρακάτω θέλω να περιγράψω το θέμα βάζοντας τα δείγματα που έστειλα στο MPB και αν κάποιος πιστεύει πως έχει τις τεχνικές γνώσεις να μου πει τη γνώμη του, ευχαρίστως να το κάνει.

Γνώριζα εξαρχής πως ο φακός έχει έντονη παραμόρφωση ειδικά στα ευρυγώνια εστιακά μήκη, οπότε λαμβάνοντας και υπόψιν τις κριτικές που διάβασα πριν τον πάρω ήξερα πως στα άκρα θα είναι λιγότερο ικανός. Για κάποιον λόγο αυτό που παρατηρώ είναι χειρότερο αποτέλεσμα στο f/8.0 συγκριτικά με το f/2.8 στα 24mm και μέχρι περίπου τα 35mm. Στα 40mm - 50mm είναι άριστος σε κάθε διάφραγμα χωρίς προβλήματα. Πρώτη φορά συναντάω κάτι τέτοιο και δεν μπορώ να καταλάβω την αιτία. Δοκίμασα λήψεις με αυτόματη και χειροκίνηση εστίαση, σταθεροποίηση on και off, τρίποδο και στο χέρ, μηχανικό και ηλεκτρονικό κλείστρο και τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Αν λοιπόν κάποιος έχει τη διάθεση να μου πει τη γνώμη του παραθέτω το link με τα δείγματα που έστειλα και στο MPB να μου πει αν θεωρεί νορμαλ τη συμπεριφορά του φακού και αν θεωρεί πως είναι προβληματική κόπια ή όχι. Δε θεωρώ πως είναι decentered καθώς οι 2 μεριές είναι περίπου ίδιες σε λήψεις επίπεδων επιφανειών.

https://we.tl/t-3tE3Wg0yTd

- να συμπληρώσω δύο πράγματα

1. στο f/8.0 φαίνεται σα να είναι κουνημένη η εικόνα σε περιοχές εκτός του κέντρου της

2. υπάρχει κάποια πιθανότητα να είναι θέμα του σώματος - αισθητήρα ; Ωστόσο αν ήταν αυτό δε θα έπρεπε να φαίνεται σε όλο το εστιακό εύρος του φακού ; Όπως έγραψα και πιο πάνω μεταξύ 40 και 50mm δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά με τον Sony FE 85mm f/1.8

Last edited by a moderator:
Για την έντονη παραμόρφωση λέει και ο Christopher στο βίντεο.
Στα δείγματα που ανέβασες η παραμόρφωση είναι μεγάλη, οπότε θα πρέπει να έχεις ενεργοποιημένη την αυτόματη διόρθωση στην κάμερα.
Στο DxO 6 η κατάσταση βελτιώνεται δραματικά.
Πάντως παραείναι ακριβός γι αυτό που είναι, οι κατασκευαστές δεν νοιάζονται πλέον για την οπτική διόρθωση αλλά βασίζονται στις δυνατότητες των σωμάτων.

DSC01253_DxO-1.jpgDSC01253_DxO.jpg

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and Kosh
Ευχαριστώ για την ένωση των posts.

Ναι δεν είναι το θέμα η παραμόρφωση διορθώνεται αυτόματα στο C1 έτσι και αλλιώς. Το θέμα μου είναι το γιατί στο διάφραγμα 8.0 είναι χειρότερη η απόδοση από το 2.8 συγκεκριμένα για τα ευρύτερα εστιακά μήκη.

Όντως είναι ακριβός αλλά είναι ο κατάλληλος για αυτό που θέλω και έπρεπε κάπως να ξοδέψω το ποσό που προέκυπτε από την αλλαγή στο MPB.

Βάσει καλών δειγμάτων που έχω δει το Flickr οπτικά είναι πολύ καλύτερος από το αποτέλεσμα που βλέπω στον δικό μου.