Καλημέρα, αν για κάποιον λόγο δεν ταιριάζει το post εδώ ας διορθωθεί από admin απλώς δεν βρήκα κάποιο πιο κατάλληλο.
Ο σκοπός του post έχει διπλή φύση. Πρόβλημα με φακό - αντιμετώπιση από MPB
Είχα αγοράσει μια Fujifilm X-T4 τον Σεπτέμβριο από το MPB και όταν αποφάσισα να συμπεριλάβω σώμα full frame στον εξοπλισμό μου είπα να την πουλήσω (κρατώντας την Χ-Τ2 από Fujifilm για το fun της υπόθεσης). Διαπιστώνοντας πως κατά τη διάρκεια ανεβάσματος της αγγελίας το σώμα άρχισε να κάνει freeze χωρίς λόγο καθώς και το ότι είδα πως υπήρχαν καμένα pixels τα οποία δεν έφευγαν με την ενεργοποίηση του hot pixel mapping, προφανώς κατέβασα την αγγελία και απευθύνθηκα στο MPB για την 6μηνη εγγύηση που έχουν. Μετά τη σχετική αποστολή δειγμάτων RAW για να διαπιστώσουν το πρόβλημα στα pixels δέχθηκαν την επιστροφή και την ανταλλαγή με νέο σώμα.
Τους ρώτησα αν μπορώ να αγοράσω κάτι διαφορετικό καλύπτοντας το επιπλέον κόστος και αφού μου είπαν "ναι" πήρα έναν φακό Sony FE 24-50mm f/2.8 που σα στόχο είχε να είναι ο κύριος φακός πάνω στην καινούργια Sony A7IV που θα αγόραζα εκείνες τις μέρες. Το κόστος του φακού τότε ήταν 1.179 ευρώ και πρακτικά δεν είχε νόημα η αγορά από το MPB καθώς θα μπορούσα να τον αγοράσω από Ελλάδα με μια μικρή διαφορά αλλά κάπως έπρεπε να καλύψω το πόσο στο MPB.
Πέραν του ότι στο ενδιάμεσο μέχρι να παραλάβω τον φακό το MPB έριξε την τιμή κατά 140 ευρώ, κάτι το οποίο οκ... το αποδέχεσαι σε έναν βαθμό αφού συνεχώς οι τιμές αλλάζουν αναλόγως του στοκ, ζήτηση κλπ θεωρώ πως ο φακός είναι προβληματικός. Σε μήνυμα μου για αποστολή νέου φακού και επιστροφή του τωρινού μου ζήτησαν ξανά δείγματα. Τα έστειλα με wetransfer, δεν έχω λάβει κάποια ειδοποίηση πως τα δείγματα "κατέβηκαν" και γενικά από τότε σιγή ιχθύος. Μου κάνει εντύπωση καθώς συνολικά έχω πολύ θετική εικόνα για το MPB, εκτός πια αν ακόμα γίνεται χαμός από παραγγελίες Χριστουγέννων και όντως δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν σε εύλογο διάστημα.
Το παραπάνω ήταν ως προς την αντιμετώπιση από το κατάστημα.
Παρακάτω θέλω να περιγράψω το θέμα βάζοντας τα δείγματα που έστειλα στο MPB και αν κάποιος πιστεύει πως έχει τις τεχνικές γνώσεις να μου πει τη γνώμη του, ευχαρίστως να το κάνει.
Γνώριζα εξαρχής πως ο φακός έχει έντονη παραμόρφωση ειδικά στα ευρυγώνια εστιακά μήκη, οπότε λαμβάνοντας και υπόψιν τις κριτικές που διάβασα πριν τον πάρω ήξερα πως στα άκρα θα είναι λιγότερο ικανός. Για κάποιον λόγο αυτό που παρατηρώ είναι χειρότερο αποτέλεσμα στο f/8.0 συγκριτικά με το f/2.8 στα 24mm και μέχρι περίπου τα 35mm. Στα 40mm - 50mm είναι άριστος σε κάθε διάφραγμα χωρίς προβλήματα. Πρώτη φορά συναντάω κάτι τέτοιο και δεν μπορώ να καταλάβω την αιτία. Δοκίμασα λήψεις με αυτόματη και χειροκίνηση εστίαση, σταθεροποίηση on και off, τρίποδο και στο χέρ, μηχανικό και ηλεκτρονικό κλείστρο και τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Αν λοιπόν κάποιος έχει τη διάθεση να μου πει τη γνώμη του παραθέτω το link με τα δείγματα που έστειλα και στο MPB να μου πει αν θεωρεί νορμαλ τη συμπεριφορά του φακού και αν θεωρεί πως είναι προβληματική κόπια ή όχι. Δε θεωρώ πως είναι decentered καθώς οι 2 μεριές είναι περίπου ίδιες σε λήψεις επίπεδων επιφανειών.
https://we.tl/t-3tE3Wg0yTd
- να συμπληρώσω δύο πράγματα
1. στο f/8.0 φαίνεται σα να είναι κουνημένη η εικόνα σε περιοχές εκτός του κέντρου της
2. υπάρχει κάποια πιθανότητα να είναι θέμα του σώματος - αισθητήρα ; Ωστόσο αν ήταν αυτό δε θα έπρεπε να φαίνεται σε όλο το εστιακό εύρος του φακού ; Όπως έγραψα και πιο πάνω μεταξύ 40 και 50mm δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης δεν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά με τον Sony FE 85mm f/1.8