ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ LED AΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ?

thankin

Supreme Member
17 April 2009
5,923
thessaloniki
Αλήθεια υπάρχει κάποια εταιρεια που να έχει προβολέα τυπου led με 1080p και αξιοπρεπές μαύρο?

Re: ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ LED AΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ?

Αν δεν δούμε με τα μάτια μας, δύσκολο να πούμε..

Πάντως, ο Runco που έχει έρθει στη χώρα μας, είναι πανάκριβος, και από εικόνα δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι "λέει"..

Απάντηση: Re: ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ LED AΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ?

Αν δεν δούμε με τα μάτια μας, δύσκολο να πούμε..

Πάντως, ο Runco που έχει έρθει στη χώρα μας, είναι πανάκριβος, και από εικόνα δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι "λέει"..

Αν βγάλουμε στην άκρη τη τιμή, μιά χαρά προβολέας είναι ο RUNCO.

Οταν λεμε ακριβός τι εννούμε. και λεω 1,5 ωρα/μερα Χ 365 μερες = 550 ώρες καψιμο την λαμπα.
Στις πόσες ώρες συνήθως αλλαζουμε λάμπα χωρίς να είμαστε ψείρες? Αν θελουμε μια λαμπα τον χρονο απο 300 ε/μ.ο. σε 3 χρονια πιανεις τα 900-1000. Τώρα βεβαια αν πειτε ότι έχει 4-5 χιλ. για ποιοτητα εικονας των 2χιλ, αστο δεν αξιζει.

Για λεγε τι ειδες μαστορα..

Τον είδα ελάχιστα και στο όρθιο γιατί βιαζόμουν να φύγω.
Από το πολύ λίγο που είδα μου άρεσε το πολύ καλό μαύρο (για DLP), το περίμενα χειρότερο, μου άρεσαν πάρα πολύ τα χρώματά του που μου φάνηκαν πολύ αληθινά χωρίς εξάρσεις και ψευτοεντυπωσιασμούς κι επίσης το φώς του μου φάνηκε αρκετό.
Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το judder που ήταν εμφανές.
Αυτά πολύ-πολύ πρόχειρα και με κάθε επιφύλαξη μέχρι να τον δώ έχοντας ηρεμία και χρόνο για λεπτομέρειες.

Απάντηση: Re: ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ LED AΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ?

Οταν λεμε ακριβός τι εννούμε. και λεω 1,5 ωρα/μερα Χ 365 μερες = 550 ώρες καψιμο την λαμπα.
Στις πόσες ώρες συνήθως αλλαζουμε λάμπα χωρίς να είμαστε ψείρες? Αν θελουμε μια λαμπα τον χρονο απο 300 ε/μ.ο. σε 3 χρονια πιανεις τα 900-1000. Τώρα βεβαια αν πειτε ότι έχει 4-5 χιλ. για ποιοτητα εικονας των 2χιλ, αστο δεν αξιζει.
16900 Eυρω

Τον είδα ελάχιστα και στο όρθιο γιατί βιαζόμουν να φύγω.
Από το πολύ λίγο που είδα μου άρεσε το πολύ καλό μαύρο (για DLP), το περίμενα χειρότερο, μου άρεσαν πάρα πολύ τα χρώματά του που μου φάνηκαν πολύ αληθινά χωρίς εξάρσεις και ψευτοεντυπωσιασμούς κι επίσης το φώς του μου φάνηκε αρκετό.
Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν το judder που ήταν εμφανές.
Αυτά πολύ-πολύ πρόχειρα και με κάθε επιφύλαξη μέχρι να τον δώ έχοντας ηρεμία και χρόνο για λεπτομέρειες.

Ok, εις το επανιδειν λοιπον! :D

Υπαρχουν πολλα πραγματα που ακομα δεν γνωριζουμε για τους προβολεις με led φωτισμο και όπως δειχνουν τα πραγματα θα περασει πολύς καιρος μεχρι να βγουν τα πρωτα ουσιώδη συμπερασματα…
Συμπεράσματα που για μενα δεν εχουν να κάνουν τοσο με την γενικότερη αναβάθμιση στην απεικόνιση των χρωμάτων αλλα σε αυτά που τοσο καιρο περιμέναμε από led φωτισμό.

Θα υπάρξει βελτίωση του ansi contrast που είναι ενας από τους μεγαλύτερους βραχνάδες στη βιντεοπροβολη;;
Μάλλον όχι αφου στην ουσία δεν αλλάζει ουσιαστικά ο τρόπος αναπαραγωγής της εικονας παρα μονο η λάμπα του προβολέα .

Υπάρχει αύξηση του on off contrast;
Ναι αλλα δεν εγινε και τίποτα…
Ο led φωτισμός εχει την δυνατότητα αυξομείωσης της φωτεινότητας του και κατά καποιο τροπο να συμπεριφέρεται ως ηλεκτρονική αυτόματη ίριδα στέλνοντας την μηχανική στο ντουλαπι.
Αλλα αυτό φτανει;

Θα παραμείνει πραγματικά σταθερη η φωτεινότητα του προβολεα ;
Αυτό είναι από τα θεματα που δυστυχώς θα αργήσουμε να εξακριβώσουμε και αυτό γιατι η πτώση της φωτεινότητας δυστυχώς δεν εξαρτιέται μονο από την αδυναμία των συμβατικών λαμπτήρων.
Είναι γνωστή η αλματώδη πτωση της φωτεινότητας στις συμβατικές λαμπες όπως επίσης είναι γνωστό πως , ένα σημαντικό ποσοστό της πτώσεις οφείλετε και στο οπτικό μονοπάτι του προβολεα που με τον χρονο χανει την αντανακλαστικότητα του ..
Το ερωτημα είναι ποσο θα είναι αυτό το ποσοστό πτώσεις με led φωτισμο πραγμα που όπως γραφω παραπανω θα παρει καιρο μεχρι να το μάθουμε.

Συμφωνω σε γενικες γραμμες. Η τεχνολογια LED ακομα ειναι αγγουρη.
Για το θεμα του on/off contrast, δεδομενου οτι προς το παρον δοκιμαζεται σε τσιπ DLP δεν περιμενω μεγαλες επιδοσεις, οπως και να αυξομειωνει η λαμπα την φωτεινοτητα της, αλλα προτιμω να το δω και μετα να κρινω.
Για το θεμα των χρωματων, προσωπικα μου ειναι αδιαφορες οι επιδοσεις των LED στον τομεα αυτο, μιας που τα υπαρχοντα χρωματικα προτυπα πανω στα οποια βασιζονται τα HD transfers που βλεπουμε σημερα ειναι το SMTPE-C και το REC-709, τα οποια ευκολα υπερκαλυπτουν και οι συμβατικες UHP λαμπες, αν εχουν υλοποιηθει σωστα. Το πιο σημαντικο βεβαια σημειο σχετικα με τα LED ειναι αν μπορουν να κρατησουν την φωτεινοτητα τους σταθερη στην παροδο του χρονου (οπως σωστα επεσημανε ο Ανδρεας). Αυτο οχι μονο για λογους φωτεινοτητας στο πανι μας, αλλα και διατηρησης της χρωματικης ισορροπίας ετσι ωστε μια ρυθμιση στις 100 ωρες να ειναι αρκετη για (σχεδον) παντα!

Θεωρητικά, η εξαφάνιση του τροχού και της ίριδας, δίνει τη δυνατότητα για καλύτερα σφραγισμένο οπτικό μονοπάτι και λιγότερες εσωτερικές διαχύσεις, κάτι που θα ωφελήσει τόσο στο ANSI Contrast όσο και στην αποφυγή φαινομένων εσωτερικής "θόλωσης" των οπτικών.

Μένει να δούμε αν, πότε και πώς θα υλοποιηθούν και στην πράξη...

Απάντηση: Re: ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ LED AΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ?

• Θεωρητικά, η εξαφάνιση του τροχού και της ίριδας,
  • καλύτερα σφραγισμένο οπτικό μονοπάτι
  • λιγότερες εσωτερικές διαχύσεις

κάτι που θα ωφελήσει τόσο στο ANSI Contrast όσο και στην αποφυγή φαινομένων εσωτερικής "θόλωσης" των οπτικών.

Μένει να δούμε αν, πότε και πώς θα υλοποιηθούν και στην πράξη...

Ακομα και θεωρητικα οπως λες δεν μπορω να καταλαβω πως οι τρεις παραμετροι που αναφερεις μπορουν να επιρεασουν θετικα το ANSI Contrast.

Γιαννη υπαρχει καποια πληροφορια οτι τα οπτικα των προβολεων με Led θα ειναι πιο σφραγισμενα απο τα και καλα σφραγισμενα των σημερινων προβολεων;;

Re: Απάντηση: Re: ΠΡΟΒΟΛΕΑΣ LED AΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ?

Ακομα και θεωρητικα οπως λες δεν μπορω να καταλαβω πως οι τρεις παραμετροι που αναφερεις μπορουν να επιρεασουν θετικα το ANSI Contrast.

Μία παράμετρος είναι βασικά, Ανδρέα, οι λιγότερες οπτικές διαχύσεις από την απλοποίηση του μονοπατιού, τα λιγότερα παρεμβαλόμενα οπτικά και την θεωρητικά μειωμένη πιθανότητα "βρωμίσματός" τους. Με λιγότερες οπτικές διαχύσεις, αυξάνεται το εγγενές on/off του DMD-chip, γεγονός που επιδρά θετικά και στο ANSI, σε σχετικά φροντισμένο χώρο.

Γιαννη υπαρχει καποια πληροφορια οτι τα οπτικα των προβολεων με Led θα ειναι πιο σφραγισμενα απο τα και καλα σφραγισμενα των σημερινων προβολεων;;

Κάποια επιβεβαιωμένη δήλωση, πέρα από τις μαρκετινίστικες, όχι. Αλλά ένα απλούστερο μονοπάτι, μπορεί να σφραγιστεί αποτελεσματικότερα και φτηνότερα, το θέμα είναι αν θα αποφασίσουν να το κάνουν...

Το σημαντικότερο είναι οτι δεν θα υπάρχει υψηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα αθόρυβη προβολή καθώς και αθάνατο οπτικό!

Ενταξει, ο θορυβος του ανεμιστηρα δεν νομίζω οτι αποτελει πλεον προβλημα.

Επισης ο χρονος ζωης ειναι μαλλον ασημαντη παραμετρος σε συγκριση με το πως τρεχει η τεχνολογια (και αλλαζουμε τα μηχανακια μας).