Το θέμα των τρισδιάστατων προβολών είναι πραγματικά μεγάλο.
Η βασική αρχή, κατά τη λήψη, στις πιο συνηθισμένες τεχνικές είναι σχεδόν η ίδια. Δηλαδή μια κατάλληλη μηχανή λήψης που έχει δύο ολοκληρωμένα συστήματα που τραβάνε ταυτόχρονα τις σκηνές από δυο φακούς που έχουν μεταξύ τους μια μικρή απόσταση έτσι ώστε να προσομοιάσουν τη λειτουργία των δύο ανθρώπινων ματιών.
Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τεχνικών από εκεί και μετά, έγκεινται στον τρόπο επεξεργασίας των λήψεων, στον τρόπο προβολής τους καθώς και στον πιθανό τρόπο παρακολούθησης τους από τον άνθρωπο.
Μια τεχνική είναι αυτή, που πολλοί από εμάς έχουν ήδη έρθει σε επαφή και βασίζεται στη διαφοροποιημένη από δύο φακούς προβολή, σε επίπεδη ουσιαστικά πάλι επιφάνεια, των καρέ που έχουν προκύψει από τη σχετική λήψη. Κατά την διπλή αυτή προβολή λοιπόν φιλτράρουν κάποιες χρωματικές συχνότητες από κάθε φακό άρα και καρέ και με γυαλιά που έχουν κατάλληλα χρωματικά φίλτρα, οι θεατές βλέπουν από το κάθε μάτι τους ουσιαστικά την διαφορετική μόνο εικόνα της λήψης. Άρα προκύπτει η αίσθηση της στερεοσκοπίας. Φυσικά δεν είναι και πολύ ευχάριστο το αποτέλεσμα δεδομένου ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν μπορεί να προσεγγίσει σε ικανοποιητικό βαθμό τη φυσική λειτουργία της στερεοσκοπικής μας όρασης.
Μια άλλη, παρόμοια όμως, τεχνική είναι αυτή, που την σχετική προβολή αναλαμβάνουν κατευθείαν τα ειδικού τύπου γυαλιά, σε μικρού μεγέθους LCD (συνήθως) οθονούλες στη θέση που σε κανονικά γυαλιά θα ήταν οι διάφανες επιφάνειές τους που εδώ φυσικά απουσιάζουν. Εξίσου αν όχι και περισσότερο κουραστικό το αποτέλεσμα δεδομένου ότι η επιφάνεια εστίασης βρίσκεται πια εξαιρετικά κοντά στο μάτι.
Άλλη τεχνική είναι αυτή, που ουσιαστικά το σύστημα λήψης / προβολής είναι μονών φακών ανά γωνία λήψης αλλά το καρέ λήψης έχει εξαιρετικά μεγάλο εμβαδόν. Η δε προβολή γίνεται ταυτόχρονα από πολλούς φακούς με τελείως διαφορετικές γωνίες πάνω σε μια πολύ τεράστια και καμπυλωμένη γύρω από το θεατή οθόνη ώστε να του προκαλεί την ψευδαίσθηση ότι είναι κυριολεκτικά μέσα στον χώρο που διαδραματίζονται οι σκηνές. Αν όλα τα παραπάνω έχουν τηρηθεί σωστά, το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό και ξεκούραστο.
Παρενθετικά: Μιας και αναφέρθηκε το "σύγχρονο" πλανητάριο μας πριν, μία από τις μεθόδους προβολών του τείνει να ακολουθήσει αυτή τη φιλοσοφία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι προφανώς τα φιλμ τους (ως τώρα) δεν έχουν τραβηχθεί με τις σωστές προοπτικές και το αποτέλεσμα σύντομα παραξενεύει τον θεατή από τις τρομερά έντονες παραμορφώσεις των σχημάτων που θυμίζει έντονα την αίσθηση που έχει κανείς όταν κοιτά μέσα από μεγάλου βαθμού ευρυγώνιο φακό! Αν σε αυτό προσθέσεις ότι συνολικά η εικόνα βγαίνει αρκετά σκοτεινή και θαμπή δεδομένου ότι ενώ οι μηχανές προβολής τους είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν, οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν είναι μεγαλύτερες από αυτές των προδιαγραφών τους!
Μια άλλη τεχνική όντως βασίζεται στις ιδιότητες των ακτίνων laser και έχει πάρει τις βάσεις της από υλοποιήσεις σε ολογράμματα. Εδώ η λήψη γίνεται με πολύ πιο σύνθετο τρόπο αφού η καταγραφή της πληροφορίας προκύπτει από ειδικές "κάμερες" που ουσιαστικά σκανάρουν τα αντικείμενα στον φυσικό χώρο από όλες τις πιθανές οπτικές τους γωνίες και είναι σε θέση να διακρίνουν / αναγνώσουν τις διαφορές απόστασης από αυτές για κάθε φυσικό σημείο πάνω στα αντικείμενα. Το σύνολο των πληροφοριών αυτών φυλάσσεται σε καθαρά ψηφιακή μορφή.
Μετά πια το ζητούμενο είναι να μπορούν να αναπαράγουν πάλι με laser (προς το παρόν) μέσα σε κάποιον "κενό" χώρο, πρακτικά τον χώρο παρακολούθησης του θεάματος, το ακριβές αντίγραφο της λήψης που σαφώς πια θα μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου τρισδιάστατο και να μπορούμε μάλιστα να κινηθούμε ακόμα και γύρω από αυτό βλέποντας αυτό που θα βλέπαμε αν κοιτάγαμε κατευθείαν το πρωτότυπο από την γωνία που κάθε φορά είμαστε κινούμενοι!
Δείχνει εντυπωσιακό αλλά έχει πολλά προβλήματα στην υλοποίηση πέρα από το κόστος.
Το κυριότερο πρόβλημα είναι ο "χώρος" προβολής που κανονικά θα πρέπει να είναι ο... κοινός αέρας! Πράγμα πολύ δύσκολο για ακτίνες φωτός που δεν έχουν λόγο να σταματούν σε τέτοια "επιφάνεια" ώστε να μπορέσουν να απεικονιστούν τα αντικείμενα. Εναλλακτικά θα μπορούσε ο συγκεκριμένος χώρος να μην είναι απλός αέρας αλλά κάτι με κάπως διαφορετική σύσταση που όμως θα πρέπει να θυμίζει οπτικά στους θεατές τον αέρα.
Άλλο πρόβλημα είναι η σωστή απεικόνιση των πραγματικών χρωμάτων των πρωτότυπων αντικειμένων.
Όπως πιθανά καταλαβαίνεται, θα αργήσει πολύ ακόμα να βγει μια ολοκληρωμένη λύση για 3D και μάλιστα κατάλληλη και για τα σπίτια μας!
Αυτά τα "ολίγα" και ελπίζω να μην... κούρασα!