Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυσης

Μόλις σήμερα διάβασα ότι οι Atma-sphere M-60 MK 3.1 πήραν ένα ακόμη βραβείο από το ιντερνετικό περιοδικό Ultra Audio.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι ενισχυτές αξιολογήθηκαν παίζοντας ΚΑΙ 24/96 HD.
Αυτό για απάντηση στην αρχική τοποθέτηση του Χιούστον σχετικά με τους λαμπάτους τελικούς και για όσους ασπάζονται τέτοιες απόψεις.
Επιπροσθέτως οι παραπάνω τελικοί είναι μόνο 60 Βατ. Λ.Σ.

Σε τι ένταση και σε ποιο ηχείο αγαπητέ Λουκά?

Αυτό σημαίνει ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση? Ο φίλος έκανε μία ερώτηση.

Λες και είμαι στο δημοτικό αισθάνομαι.

Πιστεύω ότι τα περισσότερα συστήματα δυσκολεύονται ακόμα και στο redbook playback.

Αν μιλάμε για τη δυνατότητα του μέσου δηλαδή, όχι για τις mainstream εγγραφές που ακούμε οι περισσότεροι.

Οπότε το να το πάμε λίγο παραπέρα με τα HD αρχεία νομίζω ότι είναι...ουτοπικό προς το παρών.
Εκτός και αν κατακλειστεί η αγορά από εγγραφές σε HD παλαιών καλλιτεχνών (πχ χθες άκουσα cat stevens και το still life των stones).

Δε συζητώ καν για σωστότερο στήσιμο του συστήματος κλπ...

Μην σκάς Στέργιο,άσχετα του τι γράφεται,εξαιτίας του θορύβου των μηχανημάτων/διάφορων εξαρτημάτων τους γενικά,που "σκεπάζουν" την δυναμική περιοχή-ιδιαίτερα στη "χαμηλή πληροφορία",δεν είναι εφικτό σήμερα αναπαραγωγή στην πράξη πάνω απο 20 περίπου bit (120 db) σε εγγραφή.

Ελάχιστα είναι τα μηχανήματα,που ξεφεύγουν αυτόν τον σκόπελο του υψηλού θορύβου, διαθέτοντας επιπλέον δυνατότητα αναπαραγωγής ευρύτατης δυναμικής περιοχής και κοστίζουν πάρααααααα πολλάαααααααααααα....

Το πως παίζουν βέβαια είναι μιά άλλη ιστορία.

Last edited:
Με τους Atma-sphere M-60 το περιοδικό χρησιμοποίησε και αυτά:

"Speakers -- Affirm Audio Lumination speakers, JL Audio Fathom f110 subwoofers (not used for amplifier evaluations)
Amplifier -- Audio Research VS115 stereo amplifier, Atma-Sphere S-30 Mk.3 stereo amplifier, Art Audio PX-25 stereo amplifier
Preamplifiers -- Audio Research PH5 phono preamp, Audio Research LS26 line stage
Analog sources -- Linn LP12 turntable on custom isolation base, Graham 2.2 tonearm, van den Hul Platinum Frog cartridge
Digital sources -- Meridian 508.24 CD player, Sony SCD-XA5400ES SACD/CD player; Hewlett-Packard dv7-3188cl laptop computer running Windows 7 and Foobar2000 music server software; Auraliti PK100 music player; Benchmark DAC1 Pre DAC; Audio Research DAC8 DAC (review unit)"

Ελπίζω να βοηθούν τα παραπάνω. Λ.Σ.

Με τους Atma-sphere M-60 το περιοδικό χρησιμοποίησε και αυτά:

"Speakers -- Affirm Audio Lumination speakers, JL Audio Fathom f110 subwoofers (not used for amplifier evaluations)
Amplifier -- Audio Research VS115 stereo amplifier, Atma-Sphere S-30 Mk.3 stereo amplifier, Art Audio PX-25 stereo amplifier
Preamplifiers -- Audio Research PH5 phono preamp, Audio Research LS26 line stage
Analog sources -- Linn LP12 turntable on custom isolation base, Graham 2.2 tonearm, van den Hul Platinum Frog cartridge
Digital sources -- Meridian 508.24 CD player, Sony SCD-XA5400ES SACD/CD player; Hewlett-Packard dv7-3188cl laptop computer running Windows 7 and Foobar2000 music server software; Auraliti PK100 music player; Benchmark DAC1 Pre DAC; Audio Research DAC8 DAC (review unit)"

Ελπίζω να βοηθούν τα παραπάνω. Λ.Σ.

και βέβαια
αναφέρεται και το απόλυτο καθημερινό χαιεντ του φτωχού....:a0210:

Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Μην σκάς Στέργιο,άσχετα του τι γράφεται,εξαιτίας του θορύβου των μηχανημάτων/διάφορων εξαρτημάτων τους γενικά,που "σκεπάζουν" την δυναμική περιοχή-ιδιαίτερα στη "χαμηλή πληροφορία",δεν είναι εφικτό σήμερα αναπαραγωγή στην πράξη πάνω απο 20 περίπου bit (120 db) σε εγγραφή.

Ελάχιστα είναι τα μηχανήματα,που ξεφεύγουν αυτόν τον σκόπελο του υψηλού θορύβου, διαθέτοντας επιπλέον δυνατότητα αναπαραγωγής ευρύτατης δυναμικής περιοχής και κοστίζουν πάρααααααα πολλάαααααααααααα....

Το πως παίζουν βέβαια είναι μιά άλλη ιστορία.

Μήπως για τον υψηλό θόρυβο εννοείς στα λαμπάτα μηχανήματα?
Ας φροντίσουμε να ακούμε σε λιγώτερο θορυβώδες περιβάλλον και τα 120db, θα τα ακούμε και με λογικότατης τιμής συσκευές.

Θέμη, νομίζω ότι όσο οι λαμπάτοι όσο και οι SS ενισχυτές μπορούν να είναι εξίσου "γλυκεροί" ή "ουδέτεροι".

Όπως και πριν hd έτσι και τώρα νομίζω ότι πρέπει να κρίνουμε το σύνολο και όχι τις συσκευές μεμονωμένα...

Εξακολουθώ να νομίζω ότι έχασα επεισόδια, η δεν σας καταλαβαίνω. :chinese:

Μια σημερινή ηχογράφηση υψηλής ανάλυσης η όχι.. πόσο εύρος δυναμικής περιοχής έχει? Ακόμα πιο απλά., ποσά db διαφορά έχουν τα χαμηλά περάσματα (τα χαμηλά σε ένταση δηλαδή από τα δυνατά)? :4603:

Για να θέσω το προηγούμενο ερώτημα αλλιώς, όταν ακούμε ζωντανά μια συμφωνική ορχήστρα από την 5η ή 8η σειρά που, αναλόγως με το μουσικό πρόγραμμα, προτιμώ, τί συμβαίνει;
Δεν ακούω τα χαμηλά περάσματα;
Κουφαίνομαι στα δυνατά σημεία; Λ.Σ.

Last edited:
Ναι ναι ξέρω πήγατε για φαγητό!:17035:

Πάω και εγώ λοιπόν να φάω να κάνω μπάνιο να ξυριστώ, να ρίξω καμία βόλτα με το αυτοκίνητο και αν χρειαστεί να το πλύνω κιόλας και ελπίζω όταν επιστρέψω να έχω την σωστή απάντηση. :4600:

Αυτοί δεν θα σου πούν...

Να πώ εγώ;

Μά όσο κι η ζωντανή μουσική π.χ μιά μεγάλη συμφωνική ορχήστρα.Κάπου στα 130-140 db δεν είναι;:flipout::flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Αυτοί δεν θα σου πούν...

Να πώ εγώ;

Μά όσο κι η ζωντανή μουσική π.χ μιά μεγάλη συμφωνική ορχήστρα.Κάπου στα 130-140 db δεν είναι;:flipout::flipout::flipout:

Οκ, αν βάλουμε και ένα ελικόπτερο apache που περνά ξυστά στα 50cm από την ορχήστρα πόσα ακόμα db μας χρειάζονται? :gossip:

:flipout:

Όποιος θεωρεί ότι ο λαμπάτος ενισχυτής του μπορεί να σηκώσει κορυφή 110db solo φωνή σε 24/96 με ηχείο λιγότερο από 95db, ας το δηλώσει εδώ πέρα να του δώσω ένα αρχειάκι.

Πολύ ωραίο θέμα.

Καταρχάς οδήγηση.

Η πλειοψηφία των συστημάτων με λαμπάτους (χωρίς ηχείο κόρνα) δεν μπορούν να αναπαράγουν ούτε solo φωνή (ασυμπίεστη) σε 24/96 λόγω του μεγάλου δυναμικού εύρους των συγκεκριμένων αρχείων.

Βλέπετε τι γράφω στο πρώτο μήνυμα που απάντησα στο συγκερκιμένο θέμα (post 2) ή διαβάζετε ότι θέλετε? (Θεωρητική είναι αυτή η ερώτηση)

Εξάλλου θεωρητικά χρειάζεσε μόλις 40W, για την παραπάνω προταση μου (με ηχείο 95db).

Περιμένω λοιπόν, όλους τους λάτρεις του λαμπων.

Last edited: