Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυσης

Όντως.. αρκεί να το κάνουμε συνειδητά. Δηλαδή να ξέρουμε ότι αυτό που ακούμε και μας αρέσει είναι λάθος.. ;)
λαθος απο λαθος ομως εχει διαφορα
Αλιμονο αν υπαρχουν καποιοι που νομιζουν οτι ακουν οπως σε ενα live
απλα καποια συστηματα απεχουν αιωνες απο αυτο και καποια ε ειναι λιγο πιο κοντα στην ψευδαισθηση του live
Βεβαια υπαρχουν και συγκριτικα αναμεσα στα live πιο ηταν καλο και πιο οχι δεν θα υπαρχουν στα συστηματα !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Όντως.. αρκεί να το κάνουμε συνειδητά. Δηλαδή να ξέρουμε ότι αυτό που ακούμε και μας αρέσει είναι λάθος.. ;)

Αρα λοιπόν, επιστρέφουμε στην επίμαχη ερώτηση που είναι και το θέμα του νήματος.
Ποιό είναι το "σωστό"?
Οι "προδιαγραφές" δηλαδή.
Θες πολλά βαττ , πχ, ή συγκεκριμένη ευαισθησία (και πόση) για το ηχείο?
Είναι θέμα χρημάτων (και αν είναι πόσα χρειάζονται) ?
Είναι θέμα συγκεκριμένων τεχνολογιών πχ SS ή Class D κλπ?
Τι ακριβώς χρειάζεται??

λαθος απο λαθος ομως εχει διαφορα
Αλιμονο αν υπαρχουν καποιοι που νομιζουν οτι ακουν οπως σε ενα live
απλα καποια συστηματα απεχουν αιωνες απο αυτο και καποια ε ειναι λιγο πιο κοντα στην ψευδαισθηση του live
Βεβαια υπαρχουν και συγκριτικα αναμεσα στα live πιο ηταν καλο και πιο οχι δεν θα υπαρχουν στα συστηματα !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μα, το live δεν έχει σχέση με την πιστότητα.

Πιστότητα είναι αυτό που είναι γραμμένο στο δισκάκι να βγαίνει απείραχτο από τα ηχεία. Η αίσθηση του live πρέπει να υπάρχει "γραμμένη" μέσα στο δισκάκι, διαφορετικά δεν θα βγει ποτέ... ή αν βγει, θα μιλάμε για σύστημα χαμηλής πιστότητας.

σωστό ?

bardot2_gr.jpg

Αρα λοιπόν, επιστρέφουμε στην επίμαχη ερώτηση που είναι και το θέμα του νήματος.
Ποιό είναι το "σωστό"?
Οι "προδιαγραφές" δηλαδή.
Θες πολλά βαττ , πχ, ή συγκεκριμένη ευαισθησία (και πόση) για το ηχείο?
Είναι θέμα χρημάτων (και αν είναι πόσα χρειάζονται) ?
Είναι θέμα συγκεκριμένων τεχνολογιών πχ SS ή Class D κλπ?
Τι ακριβώς χρειάζεται??

ΙΜΗΟ ένα καλό (βλέπε: σωστό) σύστημα είναι καλό ανεξαρτήτως υλικού. Προδιαγραφές για να παίξει σωστά το HD audio δεν υπάρχουν.

Ούτως ή άλλως τα 120db δυναμικής περιοχής δεν θα τα ακούσεις ποτέ. Τα υπόλοιπα "πιάνονται" χωρίς τρελά watt και ευαισθησίες.

Τι είναι αυτή Μήτσο;Παλιοσειρά;

Την Μπεμπέ μου θυμίζει άν δεν κάνω λάθος.Αν είναι αυτή,σήμερα ούτε για απόσυρση δεν την παίρνουν:flipout:

Βρε παιδιά, αν οι διαφορές ήταν τόσο μεγάλες ώστε να ξεχωρίζουν ακόμα και από κλιπάκι στο youtube (στην προκειμένη περίπτωση αστείο bitrate ήχου, άγνωστης ποιότητας recorder, κτλ κτλ... δεν έχει τέλος) για τι Hi End μιλάμε;

Όσο αφορά το πρώτο κλιπ και την "ταχύτητα" και το "πάρτα όλα" όπως ακούγεται από τα ηχειάκια του PC (στην περίπτωσή μου M-Audio StudioPro 3, στο γραφείο γαρ), αυτή μπορεί να οφείλεται σε πολλά, το τελευταίο από τα οποία είναι το κατά πόσο τα ενισχυτικά είναι λαμπάτα ή τα ηχεία κόρνες.

Το ίδιο ακριβώς και για την "σούπα" του δεύτερου κλιπ.

Δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση μηχανημάτων μέσω youtube.

Δημήτρη επειδή τυγχάνει να ήμουν στην ακρόαση αυτή με τις καλές κόρνες, scarlatti & λαμπάτο, η αίσθηση από κοντά μου έδωσε μία από τις πιο γρήγορες κόρνες-σύστημα που έχω ακόυσει, σε όλο το φάσμα.
Επίσης στα ίδια containers παίζουν τα συστήματα στο ισόγειο στο Μόναχο, οπότε είναι πολύ εύκολη η σύγκριση.

Διάφορα βιντεάκια ανεβαίνουν βλέπω, συμπεράσματα για όποιον ακούει, επίσης βγαίνουν κι από τα πολλά λόγια μάλιστα είναι και πιο ωφέλιμα,

Εγώ δεν είμαι υπέρμαχος της κόρνας, απλά για να σας δείξω 1) ότι όλα είναι θέμα ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ανέβασα 2 βιντεάκια με κόρνες και ολιγόβατη λάμπα.
Οι διαφορές είναι εμφανείς και για 2χρονο παιδί και 2) ότι οι προκαταλήψεις στο audio δημιουργούν σε λάθος συμπεράσματα και στις φαγωμάρες

Όλες οι υλοποιήσεις σωστά στημένες σε σύστημα μπορούν να παίξουν ένα καλό πρόγραμμα. Απλά υπάρχουν καλά και καλύτερα μηχανήματα και καλοστημένα περισσότερο ή λιγότερο συστήματα.

Άλλωστε τα [βιντεάκια] ηχογραφήθηκαν με σχετικά αντίστοιχους τρόπους, κινητά ή απλές κάμερες, είναι εμφανές.

Εν κατακλείδι ένα καλοστημένο σύστημα θα παίξει και θα αναδείξει και το HD υλικό, αλλά άμα είναι ήδη σούπα, τι να το κάνει το 24/96???

Επίσης αν δεν κάνω λάθος 24/88.2 δεν ακούμε τόσα χρόνια με SACD (όσοι ασχολούνται με το άθλημα)?

Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Τι είναι αυτή Μήτσο;Παλιοσειρά;

Την Μπεμπέ μου θυμίζει άν δεν κάνω λάθος.Αν είναι αυτή,σήμερα ούτε για απόσυρση δεν την παίρνουν:flipout:

τι κι αν γέρασα και γέρνω....:grandpa:

Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλής ανάλυση

Το σωστό είναι αυτό που μας αρέσει..Εμείς πληρώνουμε εμείς ζούμε
μαζί του όλη μέρα!:afro:

Κάπου υπάρχει κι ένα μέτρο όμως.

Επειδή εσένα σου αρέσει η φασολάδα δεν σημαίνει ότι είναι και θρεπτική για όλους ή πρέπει να την τρώμε κάθε μέρα:flipout:

Μα, το live δεν έχει σχέση με την πιστότητα.

Πιστότητα είναι αυτό που είναι γραμμένο στο δισκάκι να βγαίνει απείραχτο από τα ηχεία.
Αυτο δεν προκειται να γινει ποτε οποτε για τι πραγμα μιλαμε μετα
για το που θα βγει καλυτερα και που χειροτερα

** Ακομα περιμενω προσκληση να ακουσω το συστημα που υπηρετει την πιστοτητα χωρις χρωματισμους και συμπιεσεις

Last edited by a moderator:

Κάπου υπάρχει κι ένα μέτρο όμως.

Επειδή εσένα σου αρέσει η φασολάδα δεν σημαίνει ότι είναι και θρεπτική για όλους ή πρέπει να την τρώμε κάθε μέρα:flipout:

Αυτό κατάλαβες βρε?...Το αντίθετο ακριβώς είπα...

Δημήτρη επειδή τυγχάνει να ήμουν στην ακρόαση αυτή με τις καλές κόρνες, scarlatti & λαμπάτο, η αίσθηση από κοντά μου έδωσε μία από τις πιο γρήγορες κόρνες-σύστημα που έχω ακόυσει, σε όλο το φάσμα.
Επίσης στα ίδια containers παίζουν τα συστήματα στο ισόγειο στο Μόναχο, οπότε είναι πολύ εύκολη η σύγκριση.

Διάφορα βιντεάκια ανεβαίνουν βλέπω, συμπεράσματα για όποιον ακούει, επίσης βγαίνουν κι από τα πολλά λόγια μάλιστα είναι και πιο ωφέλιμα,

Εσύ Γιώργο που ήσουν εκεί μάλλον δουλεύεις περισσότερο με ακουστική μνήμη παρά με την ακοή σου όταν βλέπεις αυτά τα κλιπάκια.. γιατί πραγματικά, άκρη μόνο και μόνο από αυτά δεν μπορεί να βγει.

Εγώ δεν είμαι υπέρμαχος της κόρνας, απλά για να σας δείξω 1) ότι όλα είναι θέμα ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ανέβασα 2 βιντεάκια με κόρνες και ολιγόβατη λάμπα.
Οι διαφορές είναι εμφανείς και για 2χρονο παιδί και 2) ότι οι προκαταλήψεις στο audio δημιουργούν σε λάθος συμπεράσματα και στις φαγωμάρες

Μα, στα κλιπάκια το ένα σύστημα παίζει ένα Α υλικό και το άλλο ένα Β, τα οποία από όσο λίγο τα άκουσα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους! Πως γίνεται σύγκριση;

Όλες οι υλοποιήσεις σωστά στημένες σε σύστημα μπορούν να παίξουν ένα καλό πρόγραμμα. Απλά υπάρχουν καλά και καλύτερα μηχανήματα και καλοστημένα περισσότερο ή λιγότερο συστήματα.

Συμφωνούμε.

Άλλωστε τα [βιντεάκια] ηχογραφήθηκαν με σχετικά αντίστοιχους τρόπους, κινητά ή απλές κάμερες, είναι εμφανές.

Σόρρυ Γιώργο, αλλά το "σχετικά αντίστοιχους τρόπους" μάλλον εγγυάται το ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το υλικό για συγκρίσεις. Σε συνδυασμό μάλιστα με το διαφορετικό υλικό... και μέσω youtube..

Εν κατακλείδι ένα καλοστημένο σύστημα θα παίξει και θα αναδείξει και το HD υλικό, αλλά άμα είναι ήδη σούπα, τι να το κάνει το 24/96???

Όντως..

Επίσης αν δεν κάνω λάθος 24/88.2 δεν ακούμε τόσα χρόνια με SACD (όσοι ασχολούνται με το άθλημα)?

Θεωρητικά όχι.. Αν ναι, μας δουλεύουν πολύ χοντρά.. :p

Δημήτρη
το "ισοδύναμο" σε PCM του SACD είναι ´24/88.2 κατ' αναλογία

δες εδώ
How does DSD work?

Technical experts will tell you DSD is basically a 1-bit Delta/Sigma conversion scheme. We'll try explaining it in somewhat more understandable terms but cannot avoid using some technical terms too.

Basically it works as follows: DSD being a 1-bit signal means that every bit represents a sample - a measurement of the amplitude of the sound wave at a certain time. Since a bit can only have two values, every bit in a DSD stream only tells weather the amplitude of the sound signal was higher or lower than the previous sample. Because it doesn't tell how much higher or lower the amplitude is, you can imagine you need a lot of samples to accurately describe the signal. Well, DSD uses 64 times the sampling frequency of CD: 2.822 MHz vs 44.1 kHz. The factor 64 is not randomly chosen. It's a power of two, meaning that it's relatively straightforward to upsample from typical PCM frequencies including 44.1 kHz and multiples like 88.2 kHz.

What is DXD?

DXD is short for Digital eXtreme Definition - a sound encoding scheme for professional use that was developed for editing high-resolution recordings because DSD is not ideally suited for editing. DXD is a PCM-like signal with 24-bit resolution sampled at 352.8 kHz - eight times 44.1 kHz. The data rate is 11.2896 Mbit/s - four times that of DSD. 352.8 /4 = 88.2 "grosso modo"

Hybrid SA-CDs can be played as CDs on all consoles that support ʽRed Bookʼ audio CD. The high-density layer will only play on a PlayStation 3. The output is just stereo via the analog AV out. The SPDIF output is silent during SA-CD playback. Multichannel audio is available only via HDMI however the signal is not DSD but high-resolution PCM: 24-bit at 176.4, 88.2 or 44.1 kHz (configurable as of firmware version 1.90).

πηγή www.SA-CD.net

SACD audio is stored in a format called Direct Stream Digital (DSD), which differs from the conventional Pulse-code modulation (PCM) used by the compact disc or conventional computer audio systems.

DSD is 1-bit, has a sampling rate of 2.8224 MHz, and makes use of noise shaping quantization techniques in order to push 1-bit quantization noise up to inaudible ultrasonic frequencies. This gives the format a greater dynamic range and wider frequency response than the CD. The SACD format is capable of delivering a dynamic range of 120 dB from 20 Hz to 20 kHz and an extended frequency response up to 100 kHz, although most currently available players list an upper limit of 70–90 kHz,[33] and practical limits reduce this to 50 kHz.[1] Because of the nature of sigma-delta converters, one cannot make a direct technical comparison between DSD and PCM. DSD's frequency response can be as high as 100 kHz, but frequencies that high compete with high levels of ultrasonic quantization noise.[34] With appropriate low-pass filtering, a frequency response of 50 kHz can be achieved along with a dynamic range of 120 dB.[1] This is about the same resolution as PCM audio with a bit depth of 20 bits and a sampling frequency of 96 kHz.[1] Thus, DSD looks inferior to a "standard" PCM 24bit/96 kHz even using slightly more bandwidth than PCM (2.8224 Mbit/s vs 2.304 Mb/s).

πηγή Wikipedia.

Αλλά ας πάμε στα χωράφια του PCM
τόσα χρόνια δεν ακούγαμε DVD-AUDIO
και μάλιστα λέγαμε ότι ήταν ότι καλύτερο?
εγώ προσωπικά μέχρι την έλευση των hi-res files ήταν ότι καλύτερο είχα ακούσει.

Και τι εστί dvd-audio --> 24/192 (pcm)

Κλείνω την παρέμβαση μου με υπενθύμιση, σωστά στημένο σύστημα (με όσο καλύτερα μέρη), πηγή με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια (εδώ μετράνε και πιο πολύ οι μετρήσεις), όσο πιο αχρωμάτιστο ηχείο και ενισχυτικά (ανεξαρτήτως τοπολογίας) και έτσι θα ακούσουμε τις διαφορές.
Απλά με τόσα χρόνια sacd & dvd-audio, αλλού ήταν οι ελλείψεις (στην αλυσίδα μηχανημάτων αναπαραγωγής), κοινώς τι να το κάνεις το 24/96 αν δεν υπάρχει σύστημα με δυνατές μηχανές να το απολαύσεις? [για να το αποδώσει].

*Αλλιώς δείτε βιντεάκι με σύστημα σούπα σε προηγούμενα threads. / ότι και να μπει εκεί, full κέντα χρώμα!

Last edited:

Γιώργο θεωρητικά έτσι ήταν, στη πράξη όμως μας σέρβιραν ένα ρετουσαρισμένο 16/44.1!

Τι θα πεί Μιχάλη αυτό το ρετουσαρισμένο? απάτη δηλαδή εννοείς ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων υψηλ

Τι θα πεί Μιχάλη αυτό το ρετουσαρισμένο? απάτη δηλαδή εννοείς ?

Eννοώ τα πολλά SACD που αντί να χρησιμοποιηθεί το αρχικό master, προέρχονταν από το αντίστοιχο 16/44.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικών αρχείων

Eννοώ τα πολλά SACD που αντί να χρησιμοποιηθεί το αρχικό master, προέρχονταν από το αντίστοιχο 16/44.

Αυτό Μιχάλη είναι πολύ σοβαρή καταγγελία. Αν ισχύει τέτοια απάτη, τότε γιατί να μην είναι έτσι και τα κατεβασμένα 24/96. Έχεις κάποια απόδειξη γι αυτό?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προδιαγραφές συστήματος για αναπαραγωγή μουσικώ

Αυτό Μιχάλη είναι πολύ σοβαρή καταγγελία. Αν ισχύει τέτοια απάτη, τότε γιατί να μην είναι έτσι και τα κατεβασμένα 24/96. Έχεις κάποια απόδειξη γι αυτό?

Όχι, πως θα μπορούσα άλλωστε, μιλώ καθαρά σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει και από συζητήσεις με φίλους. Νομίζω οι περισσότεροι αυτής της άποψης είναι.