Προενισχυτής με πεντόδους και μετασχηματιστές.

Απάντηση: Re: Προενισχυτής με πεντόδους και μετασχηματιστές.

Ναι αλλά ηλεκτρολυτικός?
Μήπως με το current feedback χωρίς ηλεκτρολυτικό είναι καλύτερα?
Κατ εμέ μακράν

Όχι. Ανεβαίνει πολύ το Rout, ειδικά με τις λάμπες που λέμε εδώ και έχουν κέρδος πάνω από 30. (Rout=RP+ μ*Rk). Μετά θέλεις πολύ περισσότερα Henry στο μετ/τή εξόδου.

Καλή ιδέα για να οδηγήσεις επόμενο στάδιο σε ενισχυτή, αν αθτό έχει μεγάλη εμπέδηση εισόδου (> 50Κ).

6SN7 που λέει κι ο Πάνος δεν.. Στην καλύτερη περίπτωση 7-8 κΩ ανα τριοδικό, με μποόλικο ρεύμα (πάνω από 10 ma). Με 2 παράλληλα πέφτει στα 4 κΩ, πάλι δε θα έλεγα ότι σκίζει..

Για χαμηλή συνολική αντίσταση εξόδου, ο μετ/τής θα είναι γύρω στο 4:1 γαι να έχουμε 500 ωμ.

Εδώ προσφέρονται λάμπες με Rp 2-3 κΩ το πολύ.

Last edited:
Πληροφοριακα τα πεντοδάκια (6688, E180F κλπ) σε συνδεσμολογία τριόδου στα 15-20 μιλιαμπερ έχουν 2-3Κ rp. Η 6sn7 απλά δεν...

Το συγκεκριμένο προενισχυτάκι που περιγράφει ο Τζιμάκος χρησιμοποιώ 4-5 χρόνια αλλά με toroidal στην έξοδο και αντι αντίσταση φορτίου ένα DN2540. (Τζιμάκο αυτο ακούμε πάντα σπίτι μου, αν θυμάσαι αυτο στο western electric σασάκι με τα κουμπιά που μου είχες δώσει κάποτε!)

Αν το θυμάμαι, λέει ...
Το μηχανάκι αυτό το γουστάρω με τρέλλα και οπτικά και ηχητικά.

Re: Απάντηση: Re: Προενισχυτής με πεντόδους και μετασχηματιστές.

Όχι. Ανεβαίνει πολύ το Rout, ειδικά με τις λάμπες που λέμε εδώ και έχουν κέρδος πάνω από 30. (Rout=RP+ μ*Rk). Μετά θέλεις πολύ περισσότερα Henry στο μετ/τή εξόδου.

Καλή ιδέα για να οδηγήσεις επόμενο στάδιο σε ενισχυτή, αν αθτό έχει μεγάλη εμπέδηση εισόδου (> 50Κ).

6SN7 που λέει κι ο Πάνος δεν.. Στην καλύτερη περίπτωση 7-8 κΩ ανα τριοδικό, με μποόλικο ρεύμα (πάνω από 10 ma). Με 2 παράλληλα πέφτει στα 4 κΩ, πάλι δε θα έλεγα ότι σκίζει..

Για χαμηλή συνολική αντίσταση εξόδου, ο μετ/τής θα είναι γύρω στο 4:1 γαι να έχουμε 500 ωμ.

Εδώ προσφέρονται λάμπες με Rp 2-3 κΩ το πολύ.

Αν "χάναμε" λίγο gain η 6H30Pi θα έκανε πάρτυ εδώ...
Απίστευτη λάμπα με Ri κάτω από 1Κ

Αν "χάναμε" λίγο gain η 6H30Pi θα έκανε πάρτυ εδώ...
Απίστευτη λάμπα με Ri κάτω από 1Κ

Να παιζε κιόλας τι καλά που θα ταν. Ενας 627 με νήματα είναι. Στην ίδια κατηγορία και η καταπληκτική 6C45.

Να παιζε κιόλας τι καλά που θα ταν. Ενας 627 με νήματα είναι. Στην ίδια κατηγορία και η καταπληκτική 6C45.

Ναι, έχουν κοινά σημεία με τον 627. Ένα απ' αυτά είναι η καλή οδήγηση. Ένα άλλο είναι ότι πρέπει να ξέρεις και να ασχοληθείς λίγο μαζί τους για να παίξουν.
Πάντως είσαι λίγο αυστηράς, καταλαβαίνω ας πούμε να το λεγες για τη ECC99, αλλά όχι για την 6H30. Έχεις δοκιμάσει EH 6H30Pi gold pin?

χαχαχαχαχχαχα:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:

Γιά να είμαι ειλικρινής, ούτε η 5842 μου άρεσε, απο το λίγο που τη δοκίμασα .
Πέντοδάκι και πάλι πεντοδάκι ....

ΥΓ. Και τετροδάκι :grinning-smiley-043

Ναι, έχουν κοινά σημεία με τον 627. Ένα απ' αυτά είναι η καλή οδήγηση. Ένα άλλο είναι ότι πρέπει να ξέρεις και να ασχοληθείς λίγο μαζί τους για να παίξουν.
Πάντως είσαι λίγο αυστηράς, καταλαβαίνω ας πούμε να το λεγες για τη ECC99, αλλά όχι για την 6H30. Έχεις δοκιμάσει EH 6H30Pi gold pin?

Εγώ δεν ξέρω, ούτε έχω ασχοληθεί μαζί τους. Μου ήρθε απλά να γράψω μια βλακεία οπότε μην με διαβάζεις.

Εγώ δεν ξέρω, ούτε έχω ασχοληθεί μαζί τους. Μου ήρθε απλά να γράψω μια βλακεία οπότε μην με διαβάζεις.

Σε διαβάζω χρόνια τώρα κι αν πίστευα ότι γράφεις ότι σου έρχεται δε θα σου εξέφραζα τη διαφωνία μου.

Πιο αναλυτικά:

Ο 627 είναι Unity-Gain Stable τελεστικός και αν δεν ξεπεράσουμε το 2x gain σε συνδυασμό με την κατάλληλη υλοποίηση-υλικά παίζει. Το ακούω κάθε μέρα (με gain=1) στο DAC μου.

Η 6H30Pi δεν έχει τα "φουσκώματα" που αρέσουν σε πολλούς ούτε τον vintage ήχο.
Όταν πρόκειται όμως για προενισχυτή κι ακόμα περισσότερο για driver στάδιο νομίζω οι προτεραιότητες είναι άλλες (ρεύμα, μικρή αντίσταση εξόδου κτλ).

Σε τελευταία ανάλυση τα γούστα είναι υποκειμενικά και το αν μας αρέσει κάτι εξαρτάται κι απ' το υπόλοιπο σύστημα και πόσο αυτό "δένει" μαζί του. Το μόνο που λέω είναι να μην είμαστε απόλυτοι.

Σε διαβάζω χρόνια τώρα κι αν πίστευα ότι γράφεις ότι σου έρχεται δε θα σου εξέφραζα τη διαφωνία μου.

Πιο αναλυτικά:

Ο 627 είναι Unity-Gain Stable τελεστικός και αν δεν ξεπεράσουμε το 2x gain σε συνδυασμό με την κατάλληλη υλοποίηση-υλικά παίζει. Το ακούω κάθε μέρα (με gain=1) στο DAC μου.

Η 6H30Pi δεν έχει τα "φουσκώματα" που αρέσουν σε πολλούς ούτε τον vintage ήχο.

Όταν λες βρε Νικόλα φουσκώματα, τι εννοείς?
Ο vintage ήχος τι είναι ακριβώς?
Γιατί ουτε μετρητικά, ούτε ηχητικα τα πεντοδοτετροδάκια δεν έχουν ούτε φουσκώματα, ούτε ξεφουσκώματα.

Φυσικά ο καθένας μπορεί ν ακούει ότι νομίζει ...

Φυσικά ο καθένας μπορεί ν ακούει ότι νομίζει ...

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός ν' ακούει ότι νομίζει :D

Όταν λες βρε Νικόλα φουσκώματα, τι εννοείς?
Ο vintage ήχος τι είναι ακριβώς?
Γιατί ουτε μετρητικά, ούτε ηχητικα τα πεντοδοτετροδάκια δεν έχουν ούτε φουσκώματα, ούτε ξεφουσκώματα.

Δεν είπα ότι έχουν βρε Μήτσο, τι δεν έχει η 6Η30 λέω...

Πεντοδάκι 6688, Ε180F, 6j9 με το g3 στην κάθοδο αντί για την άνοδο.
Τι διαφορετικό ακούσατε, μετρήσατε συνάδελφοι?

Χαμηλοτερο gain και μεγαλυτερη OI

Καλυτερο με το γ3 στην ανοδο

Οχι ομως με ολες τις πεντοδους...μερικες ειναι μακραν με το g3 στην καθοδο.
Εξαρταται απο την γεωμετρια των grid.....μεγαλη συζητηση