Προενισχυτής με πεντόδους και μετασχηματιστές.

...απο σιδεράκια εχουν εμπειρία και οι εντος του χωριού μας......
Τι τον έχουμε τον Iron Man......?:grinning-smiley-043

...απο σιδεράκια εχουν εμπειρία και οι εντος του χωριού μας......
Τι τον έχουμε τον Iron Man......?:grinning-smiley-043

Ο Τυροβολάς είναι αρχηγός.
Και με την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την βοήθεια, υλικά, μετρήσεις, συμπαράσταση κλπ, στο project του προενισχυτή.

Και με την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για την βοήθεια, υλικά, μετρήσεις, συμπαράσταση κλπ, στο project του προενισχυτή.

Πότε θα δουμε υλικο τελειωμενο Δημήτριε ?

Απάντηση: Re: Προενισχυτής με πεντόδους και μετασχηματιστές.

Ανάξιο λόγου. Κι εγώ ευχαριστώ για τις ψύκτρες. Επ ευκαιρία, το τσοκάκι είναι 110 Η μετρημένο με 3 Vrms/50 HZ. Στα ... 150 Vrms ανεβαίνει στα 150 Η όπως ήταν αναμενόμενο.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί 150άρι, μόνο που για προενισχυτή δεν θα είχε και πολύ νόημα...

Θα χάσει 10% μόλις περάσουν και τα 10ma dc, όταν μπεί στο κύκλωμα θα το ξαναρυθμίσουμε.

Re: Απάντηση: Re: Προενισχυτής με πεντόδους και μετασχηματιστές.

Ανάξιο λόγου. Κι εγώ ευχαριστώ για τις ψύκτρες. Επ ευκαιρία, το τσοκάκι είναι 110 Η μετρημένο με 3 Vrms/50 HZ.

Αν βρεθεί και ένας τοροειδάκος με άλλα τόσα , είμαστε μια χαρά.....

Συνέχεια..
Μετρησα (στα 3,15 βόλτ) δύο μικρούς Μ/Σ ο ένας (Τεκα 50 ΒΑ) έδωσε 110 Η και ο δεύτερος (Άμπλιμο 30 ΒΑ) 130 Αρνάκια. Τα δείγματα βέβαια είναι λίγα για να βγάλουμε συμπέρασμα, ωστόσο αν κάποιος έχει κάπου πρόχειρο ένα μικρό τοροειδή, μου στέλνει ΠΜ ή ρίχνει ο ίδιος μια ματιά στην αυτεπαγωγή του πρωτεύοντος....

Συνέχεια..
Μετρησα (στα 3,15 βόλτ) δύο μικρούς Μ/Σ ο ένας (Τεκα 50 ΒΑ) έδωσε 110 Η και ο δεύτερος (Άμπλιμο 30 ΒΑ) 130 Αρνάκια. Τα δείγματα βέβαια είναι λίγα για να βγάλουμε συμπέρασμα, ωστόσο αν κάποιος έχει κάπου πρόχειρο ένα μικρό τοροειδή, μου στέλνει ΠΜ ή ρίχνει ο ίδιος μια ματιά στην αυτεπαγωγή του πρωτεύοντος....

Σε τι συχνότητα τους μέτρησες?
Οι πυρήνες τους είναι για 50-100Hz οπότε αν είσαι πολύ μακριά μάλλον το νούμερο είναι ουτοπικό.
(ρωτάω γιατί μου φαίνονται πολλά και τα περισσότερα low budget πολύμετρα μετράνε σε μια μόνο συχνότητα την οποία τη λέει στο manual)

Last edited:
Σε τι συχνότητα τους μέτρησες?
Οι πυρήνες τους είναι για 50-100Hz οπότε αν είσαι πολύ μακριά μάλλον το νούμερο είναι ουτοπικό.
(ρωτάω γιατί μου φαίνονται πολλά και τα περισσότερα low budget πολύμετρα μετράνε σε μια μόνο συχνότητα την οποία τη λέει στο manual)

Στα 50 της παροχής. *

Τα μετράει καλά ένα τυπικό πολύμετρο, δοκίμασε να μετρήσεις την παροχή.

Οι πυρήνες στους Μ/Σ τροφοδοσίας, υπολογίζονται ώστε οδηγούνται οριακά (κοντά στο σημείο κορεσμού) για τους 50 ή 60 κύκλους αναλόγως την εφαρμογή με 110 ή 230 Βολτ.

Εαν για παράδειγμα ένας Μ/Τ τροφοδοσίας είναι υπολογισμένος να δουλεύει κοντά στον κόρο στους 50 κύκλους/230 βολτ, στα 3 βολτ που μέτρησα, θα είναι πολύ μακρυά απο το σημείο κορεσμού (εαν εννοείς αυτό) με ανάλογη μείωση βέβαια της αυτεπαγωγής..

Οι μετρήσεις αυτές είναι προκαταρκτικές για να δω που περίπου κινήται η αυτεπαγωγή - σε γενικές γραμμές τα 120 περίπου για μικρό τοροειδή είναι στανταρ - το προβλημα μας είναι πως θα συμπεριφερεί ψηλά εκεί θα δουλέψει παλμογραφος.

(*) Η ακρίβεια της μέτρησης ούτως ή άλλως, γενικά επειδή συγκρίνεται η επαγωγική του Μ/Τ με μια γνωστή ωμική δεν έχει να κάνει με την ακρίβεια του οργάνου, αφού το σφάλμα είναι το ίδιο.

Ετσι λοιπόν και 50% λάθος να κάνει το πολύμετρο, επειδή συγκρίνεις τον λόγο των τάσεων με τον λόγο των αντιστάσεων και εφόσον έχεις υπολογίσει την ωμική που θα χρησημοποιήσεις να είναι κοντα στην επαγωγική, η μέτρηση με τη μέθοδο αυτή έχει σχετικά καλή ακρίβεια. Τουλάχιστον στίς περιπτώσεις που προσπαθείς να μετρήσεις μεγάλες αυτεπαγωγές.

Αν είναι στα 50 μια χαρά.
Μεταξύ μας σ' ενδιαφέρει πιο πολύ στα 100 αφού μετά την πλήρη ανόρθωση η συχνότητα του ripple που θέλουμε να κόψει το τσοκ έχει διπλασιαστεί.
Αν κάνεις ημιανόρθωση 50.