Προενισχυτών το ανάγνωσμα!

17 June 2006
626
Το Σάββατο πρωί λοιπόν, χαλαρά κατά τις 12 το μεσημεράκι μαζεύτηκε το “panel” για συγκριτική αξιολόγηση προενισχυτών στη γιάφκα του προέδρου. Παρόντες οι: πρόεδρος, Αργύρης Μπαριτάκης, Τυροβολάς-san, Χρήστος Τσιτιμάκης και εγώ. Σύστημα: PP-KT88 ιδιοκατασκευή προέδρου(πολύ καλό σε τρίοδο), προ OPA(σταθερή αξία), cd BS μαμακίσιο(με καλώδιο diy), Altec Lansing 604-8G bass reflex(To Μονιτορ μικροσκόπιο!!!!!).

Διαγωνιζόμενοι:
1)5842se με μετασχηματιστή Lundahl 4:1.
2)6688se με συνδεσμολογία τριόδου με μετασχηματιστή σχεδίασης και κατασκευής Τυροβολάς-san και τέλος
3)ταπεινός mu-stage με #27 τρίοδο και από πάνω 6688 πέντοδο.

Γενικές προσωπικές μου εντυπώσεις, συνολικά καλύτερα απʼ όλους ακούστηκε ο 1, τρομερό μπάσο πραγματικά ξεβράκωσε τον OPA και πολύ πιο αληθινός σε όλες τις επιμέρους συχνότητες. Ηρεμία και φυσικότητα παντού με τρομακτική ανάλυση χωρίς ποτέ να κουράσει σε τίποτα και με όλα τα προγράμματα. Με λίγα λόγια, ένας εξαιρετικός all around προενισχυτής, κρίμα που τα lundahlάκια είναι κάπως τσουχτερά(είναι??).

Ο 6688SE είχε την καλύτερη μεσαία περιοχή που έχω ακούσει ποτέ ως σήμερα το ίδιο και τα πρίμα του, πραγματικά άκρως σοκαριστικό και ανατριχιαστικό άκουσμα. Στα μπάσα υπήρχε σχετική έλλειψη συγκριτικά με όλους τους άλλους που ακούσαμε, όμως αυτό συνέβη γιατί ο συγκεκριμένος μετασχηματιστής ήταν υπολογισμένος για interstage μεταξύ 300Β και 211 οπότε το πρωτεύον του είχε περίπου το 1/3 της σωστής αυτεπαγωγής, δηλαδή 30H αντί 100 περίπου που χρειάζονταν.

Ο mu-stage ακούστηκε πολύ καθαρός και χαλαρός, υπεράνω κριτικής σε όλους τους τομείς αλλά μερικά σκαλιά χαμηλότερα από τους 2 που προηγήθηκαν, παρόλα αυτά ακούστηκε οριακά καλύτερα από τον OPA με ελαφρά καλύτερο έλεγχο στο μπάσο.

Εκτός συναγωνισμού ακούσαμε και ένα εκπληκτικό DAC του Αργύρη τοπολογίας NON-OS που ακούστηκε πολύ αναλογικά και υψηλό σκορ σε όλους τους τομείς, συγκριτικά με το BS, ακούστηκε ελαφρά πιο ψηφιακό αλλά πραγματικά σε blind-test δεν ξέρω αν θα κατάφερνα να το ξεχωρίσω ποτέ!

Συμπέρασμα ? Ο σωστός δρόμος είναι αναμφισβήτητα οι απλοί SE προενισχυτές με «σίδερο» στην έξοδο.
Υποκλίνομαι ταπεινά στον Τυροβολά-san για τους interstage του:firstprize: .
Για να ακούσουμε και τις γνώμες των υπολοίπων παρευρισκόμενων.
 
Last edited by a moderator:
  • Like
Reactions: aroS3
Συμπέρασμα ? Ο σωστός δρόμος είναι αναμφισβήτητα οι απλοί SE προενισχυτές με «σίδερο» στην έξοδο.
Υποκλίνομαι ταπεινά στον Τυροβολά-san για τους interstage του:firstprize: .

Το συγκεκριμένο "σίδερο" έχει τυλιχτεί αποκλειστικά νύχτες χωρίς φεγγάρι και με υπόκρουση γιαπωνέζικη ποπ, γι' αυτό παίζει καλά :-).

Συμφωνώ κι εγώ με το συμπέρασμα και το γενικεύω: Ο σωστός DIY δρόμος είναι κλασικές απλές τοπολογίες με άριστα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (σημεία λειτουργίας, σωστοί μετ/τές, κ.τ.λ)
Το μεγαλύτερο λάθος στο DIY ( το έχω κάνει κι εγώ) είναι η αναπαραγωγή εμπορικών σχεδιάσεων. Είναι βελτιστοποιημένες ως προς το λόγο τιμής/κόστους. Να δώσω ένα παράδειγμα:

Drivers: Μια ταλαίπωρη ECC82 που για να οδηγήσει το στάδιο εξόδου σε μέγιστη ισχύ παράγει 5% δεύτερη. Μικρό το κακό, τη μαζεύουμε με ανάδραση θα πείτε.
Ο δρόμος του DIY: Στιβαρό driver που μπορεί να δώσει τη διπλή από την απαιτούμενη τάση. Έτσι οδηγεί πλήρως την έξοδο παράγοντας 1-2% παραμ. Αυτό όμως θέλει χωριστό τροφοδοτικό για τον driver, φορτίο τσοκ ή πηγή, λάμπα της προκοπής κ.τ.λ.
20-30 ευρώ παραπάνω κοστίζει, ποσό αστείο για ΕΝΑΝ ενισχυτή εκατοντάδων ευρώ, απαγορευτικό για εμπορική υλοποίηση λογικής τιμής που πρέπει να βγει σε χιλιάδες κομμάτια. Βάζοντας και την ανάδραση (αν χρειάζεται) έχουμε 5-6 φορές καλύτερο αποτέλεσμα από το εμπορικό.

Η λίστα των συμβιβασμών είναι τεράστια: ECC83 στο 1,5mA γιατί αλλιώς δεν φτάνει η τροφοδοσία με τη 220Κ που έχει στην άνοδο, μετ/τές μικροί, πέντοδοι αντί τριόδων, κ.ο.κ.

Και κάτι για τα ηχεία: Δεν ξέρω αν φταίει το alnico στους μαγνήτες, οι 15 ίντσες, το κλίμα της Καλιφόρνιας ή η γειτνίαση με το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, αλλά η περιγραφή, η μουσικότητα και η αληθοφάνεια είναι απίστευτες.

Αρχίσαμε να ακούμε με ένα ζεύγος μικρά Zingali, τα οποία αν και αξιοπρεπέστατα, αποδείχτηκαν λίγα για να αναδείξουν διαφορές.

Συγχωρήστε με για το μακροσκελές του παρόντος,
χαιρετισμούς

Κωνσταντίνος
 
  • Like
Reactions: aroS3
Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο Πάνο σε όλα.

Πραγματικά το σίδερο στην έξοδο παρόλα τα θεωρητικά κακά του (που αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό αν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί σωστά) έχει πολλά να πει στο τελικό αποτέλεσμα.

Το dac του Αργύρη είναι αυτό στο οποίο έχει προσθέσει επιλογέα εξόδου για παθητικό I/V, τελεστικό αλλά και μια 12ΒΗ4 σε ακόλουθο ανόδου. Απ τις τρεις επιλογές η καλύτερη είναι αυτή του παθητικού I/V, μετά ακολουθεί η λαμπάτη έξοδος με έντονο χαρακτήρα και τελευταία επιλογή αυτή του τελεστικού. Ο μαμίσιος τελεστικός έχει αντικατασταθεί με βάση πάνω στην οποία είχε τοποθετηθεί ένας OPA627 αν θυμάμαι καλά.
Για την ποιότητα κατασκευής του dac και το κόστος του δεν χωρά κριτική.

Για το σίδερο του Κώστα :grinning-smiley-043
Σκεφτόμουν αν θα μπορούσα να ζήσω ακόμα και με την έλλειψη μπάσου για να έχω αυτή την καταπληκτική-γρήγορη μεσαία και πρίμα. Η οποία είχα κάθε λόγο να φωνάξει ελλείψη μπάσου το οποίο όμως δεν έκανε.
 
Για τις ακροάσεις θα συμφωνήσω απόλυτα με τις διαπιστώσεις των συναδέλφων και θα δώσω πολλά συγχαρητήρια στον "iron man" Κώστα που σχεδόν με έχει κάνει να αλλάξω άποψη για τους μετασχηματιστές. Βέβαια τώρα προσπαθεί να με πείσει να βάλλω μετασχηματιστή εξόδου στον OTL μου, το οποίο ακούγεται -και είναι- εντελώς σουρεαλιστικό :Banane0: -bye-

Για το nonos dac του κινέζου, αν δεις την ποιότητα κατασκευής της και μάθεις την τιμή (105 ντάλαρς) αναρωτιέσαι αν αξίζει ποτέ να πιάσεις κολητήρι στα χέρια σου για τέτοιο είδος κατασκευής :chinscratch:

Για την κατασκευή σε κουτί όπως έγραψε ο Μανώλης, με μεταγωγέα επιλέγω μια από τις τρεις διαφορετικές εκδοχές οπότε οι οπαδοί της κάθε σχολής (passive i/v, opamp, tube) έχουν άμεση εικόνα των διαφορών.
Αν προσθέσω και την full oversampling έξοδο του cd player (24/384) έχω τέσσερεις παραλλαγές στο ίδιο θέμα.


Απ' ότι βλέπω είναι το πρώτο μου ποστ στο καινούργιο φόρουμ οπότε θέλω έστω και καθυστερημένα να ευχηθώ ότι καλύτερο για τη συνέχεια και πως χαίρομαι που ξαναβρίσκω ιντερνετικά την γνωστή -και άγνωστη- παρέα.
 
:SFGSFGSF: Mprabo, mprabo, και εις ανωτερα, αλλα λυπηθειτε μας, καμια φωτο??? μα καμια???-bye-
 
Αντώνη, δυστηχώς φωτογραφίες δεν.
Αλλά και να είχαμε τι να δείξουμε;
Σασιά Western Electric απο στρατιωτικά μηχανάκια και οικοδομές απο πλακέτες επιχαλκομένες με όλα τα υλικά στο αέρα και στριμένα καλώδια παντού; Θα τρώγαμε πολύ ξύλο, τουλάχιστον για την στήριξη που ως γνωστόν είναι το 99% του ήχου : )
 
Giati, γιατι, μονο τα βουρτσισμενα αλουμινια ειναι ωραια?

Στο ιντερνετ, ακομα και εταιριων, πολλα μηχανακια δεν βλεπονται.
Απο τα diy δεν περιμενουμε εμφανιση, αλλα οταν την εχουν, ειναι πολυ μεγαλο συν.

Πολυ σωστος ο Αργυρης Μ. σ' αυτο που λεει!!!!

Υ.Γ. Τα υλικα παντως στους diy, ειναι ευχη και καταρα!!!!

Ευχη, γιατι παντα εχουν κατι για να φτιαξουν, και καταρα, γιατι ειναι "αναγκαζμενοι", να φτιαξουν κατι, μ´αυτα που εχουν.
 
Νίκο,
παραλληλίζοντας τα dac, τα λάθη μετατροπής καθενός τείνουν να αλληλοαναιρούνται με αποτέλεσμα ένα πιο γραμμικό συνολικά dac, και με βελτιωμένα δυναμικά.
Και ένα επιπλέον όφελος είναι ότι το ρεύμα στην έξοδο αυξάνεται με αποτέλεσμα μετά την μετατροπή σε τάση να δίνουν σχεδόν 2 volt, οπότε μπορούν να οδηγήσουν έναν τελικό χωρίς επι πλέον στάδιο (ένα tda από μόνο του δίνει περίπου 0.5v)
 
η μετατροπή i/v γίνεται απλά με μια αντίσταση (280ohm) από την έξοδο των dac στo ground.
Στο link που δίνει ο morfeas φαίνεται (αμυδρά) πρίν την είσοδο το τελεστικού. Σ' αυτό το σημείο κόβουμε τη νησίδα και έχουμε την παθητική έξοδο :2thumb22sup:
 
Φυσικά με πηγή το Bluesky!

Λοιπόν, σε συνέχεια τώρα με το αρχικό post που αφορά την τοπολογία SE, έχω να αναφέρω οτι κατάφερα και το άκουσα αρκετά στο σπίτι μου και με άλλες λυχνίες όπως D3a/7721, Ε280F/7722 και Ε810F/7788 συδεμένες φυσικά ως τρίοδοι. Το αποτέλεσμα σε σχέση με την Ε180F/6688 που ακούσαμε στον πρόεδρο, ήταν ακριβώς το ίδιο ηχητικά με αρκετά μεγαλύτερο κέρδος. Μετρητικά τώρα, όταν στην έξοδο έχουμε 8Vrms πάνω σε φορτίο 3Κ9 έχουμε 0,3% παραμόρφωση αποτελούμενη από κυρίως δεύτερη αρμονική και τρίτη οριακά μέσα στο θόρυβο, τέταρτη κλπ ανύπαρκτες.
Ηχητικά τώρα, σε σχέση με όλους τους προενισχυτές που περάσανε από το σπίτι μου, είναι μακράν καλύτερος σε όλους μα όλους τους τομείς. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο μπορώ να φτιάξω που να ακούγεται τόσο φυσικά, με απεριόριστα δυναμικά και συνάμα ανατριχιαστική ανάλυση και αληθοφάνεια. 'Οσον αφορά το σχέδιο τώρα είναι πραγματικά αστείο δηλαδή μια πέντοδος, υψηλής διαγωγιμότητας, πολωμένη σαν ακόλουθος ανόδου με B+190V 12mA με αντίσταση στην κάθοδο bypassed με πυκνωτή 470μ, ανοδικό φορτίο ένα μετασχηματιστή με λόγο μετασχηματισμού 4,5:1.
To κέρδος της πεντόδου 50-70 ανάλογα τον τύπο, άρα έχουμε περίπου 50-60Vrms στο πρωτεύον άρα 60/4,5=13Vrms στην έξοδο. Να σημειώσω οτι τα νήματα είναι AC και ότι η υψηλή αποτελείται από πλήρη ανόρθωση SS-1500μ-αντίσταση 1Κ5-1500μ παράλληλα με 4μ7ΜΚP. Συνολικός θόρυβος στην έξοδο 600μV χωρίς καμία "περιποίηση" για αποφυγή θορύβων!
Εκτός λοιπόν από τον εξαιρετικό ήχο, έχουμε και μια πανεύκολη και σχετικά φτηνή κατασκευή που μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.
 
Last edited:
Να και ενα κυκλωματικό με 5842 και D3a (7721). Με τη 5842 εχει συνολικό κέρδος περίπου 18dB ενώ με τη 7721 το κερδος γίνεται 23dB. Αυτά είναι τα κυκλώματα που χρησιμοποίησα και φτιάχτηκαν πάνω σε μια πλακέτα διπλή όψεως διαστάσεων Α4. Η κατασκευή έχει βάσεις για να δεχτεί τρίοδο 5842 αλλά και πεντόδους της οικογενειας 6688, 7788, 7721 κτλ. Η 5842 στα 165V/22mA και η 7721 190V/14mA. Ο Μ/Τ που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ήταν ένα LL1677 (LUNDAHL) συνδεδεμένος 4:1 και μετά αντικαταστάθηκε με ένα LL1660 συνδεδεμένο 4,5:1. Πάντος απο τα μέχρι στιγμής ακούσματα, πιστεύω ότι ο Μ/Τ είναι μονόδρομος σε τέτοιου είδους υλοποιήσεις (κάτι ξέρουν οι Τζαπονέζοι που λέει και ένας Γνωστός...):grandpa: :grinning-smiley-043 -bye-
 

Attachments

  • D3A (7721).jpg
    D3A (7721).jpg
    26.6 KB · Views: 151
  • 5842.jpg
    5842.jpg
    26 KB · Views: 143
  • IMG_2391.jpg
    IMG_2391.jpg
    57.5 KB · Views: 121
  • IMG_2395.jpg
    IMG_2395.jpg
    28.7 KB · Views: 87
  • Like
Reactions: aroS3
Και κάτι άσχετο με το θέμα αλλά σχετικό με το dac.Γιατί τα dac έχουν έξοδο ρεύματος και όχι τάσης με αποτέλεσμα να θέλουν μετατροπέα i/v στην έξοδο;
 
Re: Απάντηση: Προενισχυτών το ανάγνωσμα!

Και κάτι άσχετο με το θέμα αλλά σχετικό με το dac.Γιατί τα dac έχουν έξοδο ρεύματος και όχι τάσης με αποτέλεσμα να θέλουν μετατροπέα i/v στην έξοδο;

Νικόλα ρίξε μια ματιά στο http://www.analog.com/en/content/0,2886,761%5F795%5F91488,00.html


και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο "DAC ANALOG OUTPUT CONSIDERATIONS"
 
Re: Απάντηση: Προενισχυτών το ανάγνωσμα!

Με πηγή το bluesky DV-865 έγινε το συγκριτικό σας ?

Μα φυσικά.

Με καλώδιο ρεύματος Virtual Dynamics Power3.
icon12.gif