λοιπόν επειδή τυχαίνει να είμαι administrator σε τράπεζα, εχω να πω στον φιλο το εξής, καλοπροαίρετα παντα:
Σε συμβουλευω να κανεις download απο το σπιτι σου και οχι απο την δουλειά σου. Αυτό αν σε ενδιαφέρει η εικόνα σου στον χωρο εργασίας σου. Προφανώς δεν σε ενδιαφέρει, αλλά το μήνυμα δεν απευθύνεται μόνο σε σενα.
Ξερεις ποσες φορές εχουν ερθει εξαλλοι συναδελφοι και συναδελφισες φωνάζοντας ότι "εχασαν τα αρχεια τους", οτι "δεν μπαινουν σε μια σελιδα στο internet" και οτι συντομα αποδείχτηκε ότι επροκειτο για τσόντες ? Το μονο που καταφεραν ήταν να γίνουν ρεζίλι.
Υπαρχει η δυνατότητα να καταγραφονται τα πάντα (προσεξε, ειπα υπαρχει η δυνατότητα, όχι οτι όντως καταγράφονται) για λόγους ασφαλείας και στατιστικών. Για τεχνικούς λόγους και οχι παραβιασης δικαιωμάτων οπως θα βιαστεί να σκεφτεί καποιος ευθικτος. Χ_στηκε ο καθε admin αν εσυ δουλευεις ή όχι η αν παίζεις ολη μερα πασιέντζα. Αν όμως μου κολλήσεις το δικτυο ιούς ή μου καθίζεις την γραμμή - την οποια παρεπιπτόντως χρησιμοποιεί η κάθε εταιρία μεταξύ αλλων και για να βγαζει και χρηματα με τα οποια σε πληρωνει κι ολας - επειδή κατεβάζεις από το rapidshare, σε εχω σκίσει (δεν αναφερομαι σε σενα βεβαια, αλλα στον καθε συναδελφο μου που δημιουργεί προβλήματα αντι να συνεργαζεται). Πιστευω να καταλαβαίνεις. Δημιουργείς πολλά προβλήματα όταν κατεβαζεις μεγαλα αρχεία, και σκεψου ότι δεν εισαι μονο εσυ που θες να παιξεις στη δουλειά σου, ειναι και αλλοι συναδελφοι σου που νομιζουν οτι ειναι πιο εξυπνοι και κανουν το ιδιο πραγμα, προσπαθουν ταυτοχρονα να κατεβασουν ενα σωρο ^%$^%$ δημιουργώντας προβληματα σε αλλους που προσπαθουν πχ να κανουν μια online συναλλαγή ή κατι αλλο κρίσιμο.
Δοξα τω Θεω DSL εχουμε ολοι στο σπιτι πλεον. Κατεβασε οτι γουσταρεις απο το σπιτι. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που προσπαθείς να εκτιθεσαι στον χωρο εργασίας σου. Πιστεψε με καταλαβαίνω αμεσως αν ο αλλος χρειαζεται internet για δουλειά η για κωλοβαρεμα. Αν προκειται για δουλεια, το IT δεν αρνείται ποτε συνεργασία και καταβαλλει καθε προσπαθεια. Και ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ πραγματικα για το αν εργαζεσαι η οχι, ενδιαφέρεται όμως ιδιαίτερα στο να μην δημιουργείς προβλήματα τεχνικής φύσεως.
Για να ερθω στο προκείμενο, αυτο που ζητάς δεν γίνεται, αν δεν στο επιτρέψει ο adminstrator. Υπαρχουν δικαιώματα που καθορίζονται πανω στον ISA server που σας βγαζει στο internet (υποθετω ότι δουλευεις σε μεγαλη εταιρια για να μιλας για στελεχη, και οχι σε κανενα μαγαζι με 10 τερματικα και εναν DSL router..) και θα πρεπει να σου δωσουν το σχετικό δικαιωμα απο το IT για να μπορεσεις να χρησιμοποιήσεις την γρήγορη γραμμή, των "προνομιουχων".
Για να διευκρινιστεί και αυτό, σε ολες τις σοβαρες εταιρίες υπάρχει και δευτερη γραμμη για το internet, και αυτό οχι για να εξασφαλιζεται το γρηγορο σερφαρισμα στα στελέχη, αλλά για πρακτικους λογους, πχ να μπορει να γινεται load balancing για services πχ που χρειαζεται να κανουν τακτικα μεγαλα updates (πχ Antigen) χωρίς να επιβαρύνουν την κανονική γραμμή, ή πχ μπορει να δρομολογηθεί το mail απο την δευτερη γραμμη και φυσικά για backup (συνηθως η δευτερη γραμμή ειναι απο διαφορετικό πάροχο). Επισης χρειάζεται μερικοι συναδελφοι να εχουν full download rights για επαγγελματικούς λογους, η να εχουν προνομιακή μεταχείρηση όπως πχ ενα Dealing Room οπου δεν θα πρεπει να επηρρεαζονται οι συναλλαγες απο κατι (τελοσπαντως δεν θα χαρακτηρίσω)..... αλλους συναδελφους που προσπαθουν να κατεβασουν τσόντες ή ταινίες. Να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό στο ότι δεν εχει ασχοληθεί κανεις ακόμα μαζί σου και δεν σου εχει κοψει προσβασεις. Ειναι πολυ ευκολο να βγει ενα report για τo δικο σου username ή την IP σου.
Η πιο καλή κινηση που μπορεις να κάνεις, ειναι να πας κατευθείαν στο ΙΤ και να ζητήσεις πρόσβαση στον δευτερο ISA ή proxy ή στην γρήγορη γραμμή σας τελος παντων. Εξηγησε με ευθυτητα τους λογους για τους οποιους θες γρηγορο download. Μονος σου να το καταφερεις δεν υπαρχει καμια ελπιδα, αλλά και αν το κάνεις, θα σε παρουν χαμπάρι πολυ συντομα. Μαλιστα αν αρχισεις να σνιφάρεις από το pc σου ποια IP του δικτυου σου ακούει στην πορτα 80, οπως το προγραμμα που ζητας να βρείς, τότε ειναι που θα μπλεξεις. Δεν εισαι πιο εξυπνος απο τον admin, όπως αυτος δεν εινα πιο εξυπνος στον δικό σου τομέα. Συνεργασία ζήτα, και αν εισαι συνεγασιμος κι εσυ, θα την πάρεις. Μην φοβασαι να πας στο IT, την δουλειά τους προσπαθουν να κανουν οι ανρθρωποι, σε αντιθεση με κατι αλλους βεβαια... Αν πας να κοροϊδεψεις, οπως τώρα προσπαθείς, χαμένος μονο μπορεις να βγείς. Trust me δουλευω πολλα χρονια στον χωρο, και εχω αντιμετωπίσει πολλές τετοιες περιπτωσεις.