Project μεγαλου Ηχειου

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,346
Samos!
Παιδια νομιζω οτι εχει ερθει η ωρα για μενα να ξεκινησω να σκεφτομαι τις λεπτομερειες για κατασκευη ενος μεγαλου ηχειου δαπεδου...
Χρονια το σκεφτομαι αλλα ποτε δε το τολμησα...Θα ηθελα παρακαλω να με βοηθησετε σε οτι μπορειτε...
Σαν πρωτη αρχικη σκεψη ειναι ενα μεγαλο ηχειο 3 δρομων, με ενα sub 10 η 12Intso στο πλαι η bandpass και απο τα 70-80Hz και πανω να ξεκηνουν 2 6ιντσα και ενα tweeter...Ολα σε ξεχωριστη κουτα οσο δυνατον καλυτερα απομονωμενες αναμεσα τους...Απο πλευρας μοναδων δεν μπορω να κινηθω σε κατι πανακριβο..Σαν πρωτη σκεψη σκευτομαι να κινηθω σε κατι σαν τα Seas L18 H1224 ...Tweeter ισως καποιο Ring radiator Scanspeak...SubWoofer σκευτομαι η car audio η καποιο Hi-Vi που μ αρεσει πολυ..Σαν συνολο θελω να κινηθω το πολυ απο 500-600ε γιa ηχεια και υλικα crossover...Θα θελα να ναι 4-8Οημ και να αντεχουν 200-300 βατακια..Α δεν θα θελα σε καμια περιπτωση προτασεις με κορνες και χαρτινα μεγαλα γουφερς...δε μ αρεσει καθολου η φαρδυα μπαφλα.
Καθε αποψη καλοδεχουμενη!:idea:

Το συγκεκριμενο ηχειο το χω τσεκαρει πολες φορες και εχω διαβασει πολυ καλα σχολια. Αλλα μαλλον θαθελα κατι ισως ποιο μεγαλο....οι υλοποιησεις με sub στο πλαι κ midwoofers να παιζουν απτα 80 hz και πανω, τι μειονεκτημα μπορουν να χουν πχ; Εκανα πριν λιγες μερες δοκιμη τα overnight sensations μου με ενα φιλτρο 1ης ταξης τους εκοψα μπασο και τα παιξα παραληλα με ενα 12 αρι focal car sub με ενα crossover 2ης ταξης στα 80hz . Παιξανε απροσμενα ομορφα αν και το setup ηταν γρηγορο κ απλο!! Σε hiphop αποδωσανε τρελα ενω σε μεταλ κ hardrock οχι τοσο.. Ηταν λιγο υποελεγχομενο το μπασο αλλα μαλλον εφταιγε ο gainclone μου. Που να το κουνησει γρηγορα το sub... Το ερχομενο σαββατοκυριακο θα πεσει δοκιμη με τον βαρβατο κινεζο που ετοιμαζω με τα 4
tda...

Αρχικως θα μπουν για δοκιμη σε χωρο καπου 15τμ,,,αλλα μαλον η χρηση τους θαναι στο εργαστηρι μου που ειναι καπου 30τμ και δε εχει σχεδον καθολου αποροφητικες επιφανειες...

Το συγκεκριμενο ηχειο το χω τσεκαρει πολες φορες και εχω διαβασει πολυ καλα σχολια. Αλλα μαλλον θαθελα κατι ισως ποιο μεγαλο....οι υλοποιησεις με sub στο πλαι κ midwoofers να παιζουν απτα 80 hz και πανω, τι μειονεκτημα μπορουν να χουν πχ; Εκανα πριν λιγες μερες δοκιμη τα overnight sensations μου με ενα φιλτρο 1ης ταξης τους εκοψα μπασο και τα παιξα παραληλα με ενα 12 αρι focal car sub με ενα crossover 2ης ταξης στα 80hz . Παιξανε απροσμενα ομορφα αν και το setup ηταν γρηγορο κ απλο!! Σε hiphop αποδωσανε τρελα ενω σε μεταλ κ hardrock οχι τοσο.. Ηταν λιγο υποελεγχομενο το μπασο αλλα μαλλον εφταιγε ο gainclone μου. Που να το κουνησει γρηγορα το sub... Το ερχομενο σαββατοκυριακο θα πεσει δοκιμη με τον βαρβατο κινεζο που ετοιμαζω με τα 4
tda...

εγώ τα nimiel2 πάντως τα έχω σε ένα χώρο 3,20x4,00 και δεν μπορώ να πω ότι μου λείπει οι χαμηλές... μάλλον το αντίθετο..(έχω βάλει pad σιλκόνης σε ντουλάπια κ τα ρέστα για να μην συντονίζουν να φανταστείς..)

Να πω την πασα αληθεια ειμαι σιγουρος οτι τα Nimiel 2 ειναι υπεραρκετα για οτι χρειαζομαι..απλα εγω ειμαι που θελω να πειραματιστω πανω σε κατι οχι ετοιμο...να το ψαξω δηλαδη λιγακι, να το ευχαριστηθω..Μεχρι τωρα οτι εκανα ειναι αντιγραφη καποιου αλλου και νε μεν μου αρεσε το αποτελεσμα αλλα και και παλι δε το νιωθα δικο μου εργο...
Συν του οτι θα θελα να κανω κατι με μεγαφωνα ποιο μουρατα!!..Ενταξει δε ειμαι το ατομο που θα καταλαβει διαφορες σε καλωδια και αλλα ψιλα αλλα μου αρεσει ο καλος ισσοποπημενος και ελεγχομενος ηχος. Γιαυτο ποτε πχ δε μου αρεσανε ηχεια με τεραστια μεγαφωνα και κορνες.Γιατι ενω ηταν εντυπωσιακα και δυνατα , κατι παντα δε μου αρεσε, ως και καποια full range (ειχα φτιαξει ενα festexaki πριν 5-6χρονια,τα καψα για πλακα και υσιχασα),ποιο στιβαρα ισως studio ηχεια νομιζω με ελκυουν περισσοτερο..με οσο δυνατον λιγοτερους χρωματισμους καμπινας. Μαλλον η καμπινα θα ναι απο 25αρι η 30αρι mdf γιατι εχω 2-3 φυλα και καθονται..σκεφτομαι να φτιαξω ξεχωριστη καμπινα για τα tweeter,απο λεπτοτερο mdf αναρτημενη πανω στην κυρια καμπινα με υλικα αποσβεσης,μαλλον κατι σαν ενα φυλο dynamat που χω...:idea:...
Δε βιαζομαι....εχω χρονο για ψαξιμο..γιαυτο χρειαζομαι τις προτασιες σας..Οταν ξεκινησει η κατασκευη θα χρειαστω παλι τα φωτα σας γυρω απτα crossovers...

Δε βιαζομαι....εχω χρονο για ψαξιμο..γιαυτο χρειαζομαι τις προτασιες σας..Οταν ξεκινησει η κατασκευη θα χρειαστω παλι τα φωτα σας γυρω απτα crossovers...

που ειναι και το πιο δυσκολο κομμάτι. Συνδυάζοντας τα παραπάνω, μια πρόταση είναι να αγοράσεις μεν τις μονάδες ενός πχ Nimiel ή οποιουδήποτε δουλεμένου project και να παιξεις μόνος σου. Θα εχεις όλη την ευχαρίστηση του δημιουργικού diy, να μετρήσεις, να εξομοιώσεις, να δοκιμάσεις, να ακουσεις, να ξανατροποποιήσεις και ξανακουσεις καμια 10ρια φορές, αλλά θα υπάρχει και η καβάτζα αν δεν καταλήξεις σε κάτι που να σε ικανοποιεί ιδαίτερα, να παρεις και το αρχικό cross.

με διπλά 7"άρια δεν χρειάζεσαι sub, trust me. τετοιο setup εχω και μερικές φορές ψαχνω να κλεισω το sub που δεν έχω.

τα 40Hz ειναι συνηθισμένα για ΤΜΜ με 7" (ασε που μπορεις να πας και σε 8") και όσο και να σου φαινεται περίεργο μη νομίζεις ότι με ενα ενα 10" sub θα κατεβεις και πολυ χαμηλότερα... ασε που δεν υπάρχει και πολλή πληροφορία στη μουσική πιο χαμηλά.. εκτός αν μιλάμε για ταινίες.

Μιας και το εμφανισιακό κομμάτι ειναι σημαντικό, εχω δει ενα seas με μαυρο κωνο και χαλκινο plug και έμεινα μλκς. Νομίζω ειναι ο πιο ομορφος συνδυασμος, σε αντιθεση με τον ανοιχτοχρωμο μεταλλικό κώνο. Ηταν όμως custom μοναδα νομίζω σε κάποιο Aliante.

Αυτό πως το βλέψ ?

e_seas_Excel_loudspeaker_woofer_6.5%20inch_18%20cm_E0042_W18NX00.jpg

Πολυ ομορφο φαινεται..κοιτα το κουτι μαλον θα ντυθει με επενδυση σε χρωμα παλισανδρος που ειναι πολυ σκουρο καφε-προς το μαυρο με εντονα νερα ποιο ανοιχτοχρωμα..οπτε κατι τετοιο θα πηγαινει πολυ νομιζω..
Ριξε ενα βλεφαρο σ αυτο:
830883.jpg

http://www.europe-audio.com/document.asp?document_id=1733&link=datasheets\peerless\830883.pdf

Κουκλα δε ειναι?...πχ σε ενα σετακι με κατι τετοιο:
D3004.6620.01.gif

το ασημί πλαίσιο στο woofer μου κάνει λίγο "κινέζικο" σχεδιαστικά (μου θυμίζει κάτι υλοποιήσεις της CAV). Προσωπικά θα ήθελα πιο διακριτικές ασημι πινελιές (αν και ο χαλκός θα ηταν η πρώτη μου επιλογή)

Κάτι τέτοιο ας πουμε (αν και μιλάμε για λίγο ακριβές μονάδες)

r2904_7005_l.gif

e_seas_Excel_loudspeaker_woofer_6.5%20inch_18%20cm_E0042_W18NX00.jpg

μ αρέσει πάντως που μπαίνει και το θέμα της εμφάνισης τόσο απροκάλυπτα... κι εγώ που νόμιζα ότι ήμουν ...μυστήριος :D

αυτό θα πει να κάνεις το κέφι σου :coool: