Project μεγαλου Ηχειου

Οποτε μαλλον για το 27TBFC/G θα παω. Στανταρ τρυπα εχει, φθηνο ειναι, το χω ακουσει κιολας κ παιζει πολυ καλα, οποτε νομιζω μου κανει.. Αρα αφου εχω δυο ομορφες κ απο οτι φαινεται αξιολογες μοναδες θα το ψαξω λιγακι να δω τι λενε ατομα με παρομοια projects..

Να ρωτησω κατι για να το ξεδυαλινω στο μυαλο μου...Παρατηρω το datasheet του Seas L18RNX/P..Ok βλεπω το τεραστιο break up...Η ερωτηση μου εχει να κανει με το οτι αφου θα βαλουμε crossover , πιθανων και 3ης ταξης, τι μας επηρεαζει το breakup?. Αν ας πουμε οτι κροσαρω τις μοναδες στα 3Κ, θα με επειρεασει το breakup?.Και αν ναι πως μπορω να εξομοιωσω το ποσο?..

Κατι αλλο, θελω εδω και καιρο να στησω ενα PC μονο και μονο για διαφορες μετρησεις.Εχω διαβασει διαφορα και μαλλον εχω καταλαβει τι θελω..Απλα να ρωτησω κανει και η onboard καρτα ηχου η θελει Creative? Και ποιο νομιζεται ειναι το ποιο ευκολο κ καλο προγραμμα για να παιξω?..

O-X-I creative.

πάρε μια M-audio ή οποιαδήποτε υποστηρίζει asio drivers. Εγω εχω την terratec phase 22.

Behringer ECM8000, προενισχυτή/μίκτη Xenyx 1002, SpeakerWorkshop και καθάρισες.

κοίτα, όσο νωρίς και να κόψεις, το breakup συνήθως ειναι πρόβλημα. Χρειάζεται rlc. Το οποίο μάλιστα μπορεί υπό προυποθέσεις να χρησιμοποιηθεί και ως μερος του φίλτρου, δηλαδή να βαλεις ενα πηνίο και το RLC και να φερεις την απόκριση του midbass εκει που θέλεις. Μπορεί αν κόψεις αρκετά νωρίς πχ 2ΚHz το breakup να μην ειναι προβλημα, μπορεί όμως να συμπέσει με μια έξαρση του tweeter από περίθλαση και οι δυο εξαρσουλες των επι μέρους αποκρίσεων να προστίθενται και τελικά να έχεις πρόβλημα. Αυτά όμως τα βλέπεις στην πράξη και τα αντιμετωπίζεις ανάλογα. Αν έχεις σκοπό να βουτήξεις στα βαθειά και να ψάξεις πολύ το θέμα του cross μετρώντας και εξομοιώνοντας, τότε η δυσκολία του μεταλλικού κώνου ξεπερνιέται με τον σωστό τρόπο. Αν σκοπεύεις να υπολογίσεις τα φίλτρα με τυπολόγια ή με trial & error & το αυτί, η γνωμη μου είναι να πας σε μια πιο safe επιλογή με ομαλό roll-off.
Προσπαθώντας να φτιαξεις το φίλτρο, εχεις να αντιμετωπίσεις ταυτόχρονα πολλά προβλήματα, όχι μόνο να φτιαξεις αποκοπές. Πρέπει να ισοσταθμίσεις το baffle step, να εξομαλύνεις τις τυχόν ανωμαλίες της απόκρισης της καθε μονάδας, να φέρεις τις φάσεις, και όλα αυτά παραμένοντας μέσα στις περιοχές όπου η κάθε μονάδα δεν παρουσιάζει προβλήματα με την αρμονική της παραμόρφωση και φυσικά να μην φορτίσεις το tweeter με συχνότητες κοντά στο fs του. Ε αυτά δεν γινονται χωρίς εργαλεία και συγκερκιμένη μεθοδολογία, ιδίως όταν οι μονάδες είναι ιδιότροπες. Δεν προσπαθώ να σε αποθαρρυνω, πάρτο το L18, αλλά θα πρέπει να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο και προσοχή στο cross.

bottom line, στις υλοποιήσες με L18 που εχεις βρει τι εχουν κανει στο cross? χρειάστηκε special treatment το breakup ή τελικά το ότι εμφανιζεται αρκετά ψηλά σωζει την κατάσταση?

Κοιτα,παρατηρω την υλοποιηση του zaph στο Seas L18 / Seas 27TBFCG και 1ον δινει αυτο το cross:
audio-speaker17-crossover.gif

o zaph λεει σχετικα με αυτο το woofer:
Now, with the L18 H1224's new higher breakup node, you can see in the distortion chart above that the 3rd order harmonic is pushed up to 2.5kHz. This is much more useful in a 2-way design. With the crossover placed at 2kHz, even the harmonic is several dB down, enough to not be noticed anymore. Now you can see why I've been so excited about this woofer.

..ενα σχολια που διαβασα σε μια συζητηση στο diyaudio.com λεει: The L18 has a micro-peak at 4.5 kHz, the first major peak occuring at 7 kHz and being 5 dB lower than the 4.5 kHz peak of the W18. There are several almost equally high peaks beyond 7 kHz, but again, this is probably not as important.

Το ιδιο αναφερουν πολυ που εχουν φτιαξει ηχεια με τα μεγαφωνα αυτα..
Κοιτα το σηγκεκριμενο project εχει και χαρακτηρα διασκεδασης!Και τα συγκεκριμενα μεγαφωνα τα χαλβαδιαζω πολυ καιρο.Αν κατι δε μαρεσει το πολυ πολυ φτιαχνω 2 ζευγαρια διδρομα με απο ενα 6" και ενα tweeter και τα δινω στα ανηψια μου...Να μη πολυλογο τα μεγαφωνα αυτα μου φαινονται πολυ πολυ ελκυστικα και μη ξεχναμε οτι ειναι πολυ φθηνα ε.

Μια αλλη ερωτηση..Σκοπευω να φτιαξω για το καθε woofer-tweeter, ξεχωριστη κουτα.Δηλαδη συνολικα το καθε ηχειο θα αποτελειται απο 3 κουτες.
Αν πουμε οτι θα χρησημοποιησω το cross που προτεινει ο zaph, και πχ βαλω στο καθε woofer απο ενα cross και τα παραληλησω πριν το crossover θα χει κανα κακο αντικτυπο εκτος απο το οτι θα χρειαστω περισσοτερα υλικα?

Α κατι σημαντικο..μη με βομβαρδιζεις με ορολογιες γιατι κλαταρει το μυαλο!!ειμαι που ειμαι ανιδεος...προσπαθω να μαθω και γω ο κακομοιρης!..:grandpa::BDBDG54::nounder::bang::captain:

Αν ας πουμε οτι κροσαρω τις μοναδες στα 3Κ, θα με επειρεασει το breakup?.Και αν ναι πως μπορω να εξομοιωσω το ποσο?..

.

Κανονικά, βιδώνεις τις μονάδες πάνω στο κουτί. Στήνεις ηχείο και μετρητικό σε μεγάλο χώρο, ετσι ώστε να ειναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από ανακλαστικές επιφάνειες. Εχεις ήδη παρει καλή καρτα ήχου, εχεις στήσει software και εχεις καλιμπράρει προσεκτικά. Μετράς woofer1 εχοντας βραχυκυκλώσει τους ακροδέκτες του woofer2. Κατόπιν μετράς το 2 εχοντας βραχυκυκλωσει το 1. Κατόπιν μετράς και το tweeter χωρίς την παραμικρή μετακίνηση μικροφώνου και ηχείου και έχοντας εξασφαλίσει ότι το latency της κάρτας είναι ολόιδιο και στις 3 μετρήσεις και χωρίς να πειράξεις κανένα ποτενσιόμετρο έντασης. Εναλλακτικά για τα woofer μπορεις να τα συνδεσεις παραλληλα και να παρεις μια μετρηση αντιμετωπίζοντάς τα σαν μια μονάδα (ισως αυτό ειναι πιο ευκολο ξεκινώντας). Αφου εξασφαλίσεις λοιπόν ότι εχεις παρει καλες μετρήσεις, τις εισάγεις στο software εξομοίωσης και αρχιζει το πάρτυ. Εκει θα φτιαξεις το πρώτο σου κυκλωμα και χρησιμοποιώντας τις αποκρίσεις που εχεις μετρήσει (ετσι ωστε τα φιλτρα να βλεπουν το πραγματικό φορτίο κι όχι αρλουμπες τυπολογίων), θα καταλήξεις σε μια πρώτη έκδοση, εχοντας παράλληλα προσπαθήσει να πετυχεις τους στόχους που ανεφερα σε προηγούμενο ποστ περί φάσεων κτλ. Στην εξομοίωση θα φανεί και το αν το breakup αποτελεί πρόβλημα και πόσο. Με το προγραμμα θα υπολογίσεις και το RLC αντιμετώπισης του breakup. Από ότι βλεπω και ο zaph το rlc δεν το απεύφυγε. Θελει πολλή δουλειά, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι και rocket science, χρόνο θελει, επιμονή, διάβασμα και κυρίως προσοχή στην λεπτομέρεια. Οσοι το εκαναν, από αρχάριοι ξεκίνησαν. Απλά δεν τα παράτησαν. Στοχο βαζεις και τον κυνηγάς. Ειναι καθαρά πόσο πέρα θες να παει καποιος.

Για τα παραλληλα κρος που λες, παει μακριά η βαλίτσα. Αντε για να σου κάνω την ζωή ευκολη (γιατι μαλλον σε μπερδεψα, εγω φταιω) θα χρησιμοποιήσεις το low pass του zaph με μόνη αλλαγή υποδιπλασιάζοντας το πηνίο που ειναι σε σειρά με το woofer.

Λοιπον το project πρεπει να ξεκινησει...
Σημερα θα σχεδιασω τις κουτες...Θα σας ενημερωσω..Βασικα ψαχνω τροπο να ποσταρω καποια σχεδια δω μεσα αλλα δε ξερω πως να το κανω..μαλλον θα σκαναρω το χειρογραφο μου..
Ο mythos audio Μου δωσε μια τρελη ιδεα αλλα πολυ βαρβατο ρε παιδακι μου...ουφ..

O-X-I creative.

πάρε μια M-audio ή οποιαδήποτε υποστηρίζει asio drivers. Εγω εχω την terratec phase 22.

Behringer ECM8000, προενισχυτή/μίκτη Xenyx 1002, SpeakerWorkshop και καθάρισες.

Φιλε γιατι οχι creative?..εχω μια audigyy1 και αν δε κανω λαθος υποστιριζει asio...Το λεω γιατι η φθηνοτερη που βρισκω ειναι μια M-audio audiophile 24/96 (αν δεν απατωμαι), και λεω αμα κανει η audigy γιατι να σκασω 90ευρωπουλα...αμα δε κανει οκ!!:drummer:

οι asio εχουν να κανουν με το χαμηλό latency ωστε οι μετρήσεις να εχουν συγκρισιμο χαρακτήρα, αυτό δε σημαίνει ότι θα ειναι και ακριβείας υποχρεωτικά.. δες πόση μελέτη εχει κανει ο dinos στο θρεντ για την emu.. δεν επιμένω μη σε παρασύρω και σε περιττά εξοδα, μετρήσεις μπορεις να πάρεις άνετα και με την onboard, δοκιμάζεις με τις κάρτες που έχεις και αν εντοπισεις προβλήματα τότε το ξαναψαχνεις το θέμα.

Λοιπον διαβασα αρκετα αυτες τις μερες και μαλλον κατεληξα οτι δε χρειαζεται το sub..ok..
Αρα παμε για διπλα 7 η 8ιντσα...
Το Arcos X φαινεται φοβερο αλλα ρε παιδια ειναι πολυ εξω απο τις οικονομικες μου δυνατοτητες...οι μοναδες μονο απο Ολλανδια εχουν 1300ε...χωρια το crossover που οσο ναναι πρεπει να ναι με ποιοτικοτατα υλικα..
Παρακαλω μη προτεινεται μοναδες που συνολικα κανουν πανω απο 500-600ε...αντε να δωσω και 100ε για το crossover..δε μπορω παρα πανω.. :bigcry:.. Γιαυτο σας εδειξα τα Seas.. Γιατι εχουν καπου 60ε το ενα και φαινονται πολυ καλα..

Εκτός απ' το Arcos X υπάρχει και το Arcos II, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος,
χωρίς να συνεπάγεται αντίστοιχη διαφορά στον ήχο, κάθε άλλο, υπάρχουν άτομα που δεν τρελαίνονται για την σειρά Excel και προτιμούν την "απλή" της Seas. Για ψαξ' το...

Εκτός απ' το Arcos X υπάρχει και το Arcos II, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος,
χωρίς να συνεπάγεται αντίστοιχη διαφορά στον ήχο, κάθε άλλο, υπάρχουν άτομα που δεν τρελαίνονται για την σειρά Excel και προτιμούν την "απλή" της Seas. Για ψαξ' το...

Απο χθες αυτο το ηχειο κοιταω,,,,και να πω την αληθεια φαινεται πολυ ελκυστικο....Να ρωτησω? καποτε υπηρχε ενα thread με ολοκληρη αναλυση για αυτο το ηχειο (Arcos II), αλλα δε το βρισκω πουθενα.Σβηστικε?Η ηταν πουθενα αλλου?..θελω να μαθω καποια περισσοτερα πραγματα για την αποκριση στις χαμηλες και σχετικα με τις ανακλασεις του χωρου για το πως επηρεαζουν τον ηχο στις μεγαλες εντασεις κ κει ειχα διαβασει πριν πολυ καιρο καποια πραγματα, αλλα τοτε ειχα το μυαλο μου σε αλλα πραγματα (γαμος!!!)....αν καποιος εχει το λινκ παρακαλω δωστε το μου...ευχαριστω πολυ!:grinning-smiley-043

Κατά τη γνώμη μου (πάντα) είναι ένα πάρα πολύ καλό ηχείο. Δεν ξέρω όμως αν εσύ θες ένα project για την εμπειρία και το παιχνίδι (κόψε, κόλλα, τρίψε) ή ένα ηχείο που το παίρνεις και ησυχάζεις από όλες τις απόψεις. Γιατί μάλλον πρόκειται για το δεύτερο. Γιατί δε μιλάς με τον Μανώλη (ΜΤΖ audio), μπορεί να έχει και δείγμα να ακούσεις...

Εχω μιλησει με τον Μανωλη και ο ανθρωπος δικαιως μου προτεινει να μη ταλαιπωρηθω με ενα εξαρχης project..Η αληθεια ειναι οτι δε εχω γνωσεις περα απο καποια βασικα και το κακο ειναι οτι τα χρηματα τα ρημαδια ειναι περιορισμενα οποτε δε με παραπαιρνει μια πιθανη αποτυχια..ενταξει δε περιμενα να φτιαξω κατι τρομερο αλλα επειδη εχω πικραθει αρκετες φορες πρεπει να ψαχτω καλα...κολαω μονο λιγο στο θεμα της εμφανισης..θα θελα κατι ποιο μπανικο...ισως θα ναι καλυτερα να φτιαξω κατι αποδεδειγμενα σωστο,και να πειραματιστω με κανα αλλο ηχειο με πολυ φθηνοτερες μοναδες και κει να κανω οτι παλαβομαρα μουρχεται..Μαλον τελος Γεναρη θα ανεβω Αθηνα για λιγες μερες οποτε ισως ειναι μια καλη ευκαιρια να ακουσω τιποτα.

Συμφωνώ. Αν θες κάτι να παίξεις, προτείνω να αρχίσεις με διάβασμα περί ηχείων και ακουστικής γενικά και να πειραματιστείς με φθηνές μονάδες γι' αρχή. Δεν θα σε βοηθήσουν και πολύ οι ακριβές αν υπάρχουν σχεδιαστικά λάθη. Αν πιάνει το χέρι σου και θέλεις να φτιάξεις κάτι μόνος σου (με καθοδήγηση - σχέδια) και να αποκτήσεις και κάποιες γνώσεις τότε πήγαινε σε κιτ. Αν πάλι δε θες ή δεν μπορείς να πιάσεις κατσαβίδι (που λέει ο λόγος) πήγαινε σε κάτι έτοιμο. Η γνώμη μου...

ποσοι απο σας παιδια εχετε ακουσει το ARCOS II??...πως θα περιγραφατε με λιγες λεξεις τον ηχο του?..Αγαπημενοι μου καλιτεχνες : Κοτσιρας,Τσαλιγοπουλου,Αλκινοος, Παπακωσταντινου και αλλοι συναφεις απο Ελληνικα και απο ξενα Scorpions,Queen,Anathema,Iced Earth,Manu Chao, Beirut, Κτλ...

Έχω Arcos II εδώ και έναν χρόνο περίπου.

Θα τα περιέγραφα εν τάχει ως αναλυτικά, με απίστευτη στερεοφωνική εικόνα, και πολύ "μεγάλο" ήχο, σε όγκο αλλά και ένταση. IMHO θέλουν πάνω από 20τμ χώρο για να παίξουν σωστά, και πολλά watt ενισχυτή με σοβαρά αποθέματα ρεύματος. Αυτό όχι γιατί θα "πιούν" έναν μικρό σε watt ενισχυτή, αλλά απλά γιατί έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες πρόσληψης ισχύος, και με έναν μικρό δεν θα δώσουν ότι μπορούν να δώσουν.

Γενικά, θα έλεγα ότι στην κατηγορία τιμής τους είναι εξαιρετικά τίμια, για να μην πω απλά εξαιρετικά.

(το αριστερό φαίνεται στο avatar μου)

Απο χθες αυτο το ηχειο κοιταω,,,,και να πω την αληθεια φαινεται πολυ ελκυστικο....Να ρωτησω? καποτε υπηρχε ενα thread με ολοκληρη αναλυση για αυτο το ηχειο (Arcos II), αλλα δε το βρισκω πουθενα.Σβηστικε?Η ηταν πουθενα αλλου?..θελω να μαθω καποια περισσοτερα πραγματα για την αποκριση στις χαμηλες και σχετικα με τις ανακλασεις του χωρου για το πως επηρεαζουν τον ηχο στις μεγαλες εντασεις κ κει ειχα διαβασει πριν πολυ καιρο καποια πραγματα, αλλα τοτε ειχα το μυαλο μου σε αλλα πραγματα (γαμος!!!)....αν καποιος εχει το λινκ παρακαλω δωστε το μου...ευχαριστω πολυ!:grinning-smiley-043

αυτά τα threads αν θυμάμαι καλά ήταν στο παλιό φόρουμ (avforum) και χάθηκαν νομίζω οταν το φορουμ επαψε να λειτουργεί. Καποιος προνοητικός συμφορουμίτης νομίζω είχε αποθηκεύσει στον δίσκο του τα περισσότερα από αυτά όπως είχε πει και ίσως να τα εχει ακόμα διαθέσιμα. Δεν θυμάμαι όμως ποιός ήταν. Τζωρτζάκης, Βαλάκας και Θεοθαν εχουν διδάξει σχεδιασμό αντί να αρκεστουν σε παρουσιάσεις και είναι κρίμα που τετοια guidelines εχουν χαθεί..

Θα σου έλεγα τα καλύτερα αλλά ό,τι και να σου πούμε είναι υποκειμενικό. Κανόνισε μια ακρόαση... Αν δεν βρείς το Arcos II άκου το ArcosX, το Nimiel II,... αφού θα έρθεις που θα έρθεις Αθήνα απ' ότι είπες. Θα πάρεις μια καλή ιδέα απ' τις σχεδιάσεις του Μανώλη.