Project P1.2 αλλαγή κεφαλής η αγορά νέου πικαπ?

chek2fire

AVClub Enthusiast
1 January 2011
927
Εχω εδώ και χρόνια το project P1.2 με black pearl κεφαλή αλλά χθές ενώ έπαιζα ένα βινύλιο άρχισε να μου κάνει κάτι παράξενα στον ήχο και μετά είδα ότι είχε στραβώσει η βελόνα του, μάλλον από λάθος χρήση. Προσπάθησα να την ισιώσω αλλά δυστηχώς μου εμείνε στην κυριολεξία στο χέρι καθώς έσπασε..
Δεν κλαίγομαι γιατί τα έβγαλε τα λεφτά της μια και το είχα λιώσει το πικάπ. Τώρα είμαι μεταξύ στο να πάω να πάρω μια καινούργια κεφαλή ή να αλλάξω τελείως και πλατό. Το budget περιορισμένο γύρω στα 500-600 ευρώ. Από την μια σκέφτομαι να πάω του βάλω μια sumiko blue point και από την άλλη σκέφτομαι μήπως πάω σε αγορά καινουργιου καθώς αυτό έχει την αδυναμία ότι δεν παίζει βινύλια 45αρια αλλά μόνο 33αρια. Πείτε και εσείς την γνώμη σας τι αξίζει να κάνω?

Αν εχεις αρκετά βινύλια και συνεχίζεις να αγοράζεις να πας σε καλύτερο πλατό. Θα σου έλεγα να δεις το 1xpression comfort που έχει αυτόματη αλλαγή στροφών από 33 σε 45 και αντίστροφα για να αλλάζεις άνετα χωρίς κόπο και αν δεν θελεις την κεφαλή που ήδη έχει (ortofon 2M red)πάρε μια κεφαλή σαν αυτή που είχες. Δυστυχώς η sumiko blue point έχει 380 και δε ξέρω αν το budget που όρισες είναι μόνο για το πλατό και δεν συμπεριλαμβάνεται η κεφαλή στο ποσό

Last edited:
Άλλη λύση είναι να βάλεις μια Jico SAS επάνω στην Sumico Black Pearl...

Η αναβάθμιση αυτή θα σου κοστίσει μόλις 100 ευρώ περίπου, και εάν αργότερα θες να αλλάξεις και το πικάπ σου έχει στα χέρια σου μια πραγματικά Hiend ΜΜ...

Για τα dual τα πικαπ τι γνώμη έχετε που είναι και ποιο στιβαρή κατασκευή από αυτά της pro-ject? Και εγώ λέω μήπως το τρενάρω λίγο και πάω για αλλαγή πλατό τελικά. Βινύλιο παίζω αρκετά και αγοράζω συνέχεια. Αυτή την στιγμή είμαι σε έρευνα αγοράς μεταξύ rega, bual και project.

δεν ξερω αν αξιζει η αλλαγη πικαπ αν δεν πας σε κατι αισθητα καλυτερο... ισως ενας νεος συνδυασμος κεφαλη/βελονα σου δωσει αυτο που θες.

εκτος αν απλα το βαρεθηκες και εχεις φαγωθει για καινουριο...

Χρήστο δεν κατάλαβα, αυτό που προτείνεις ειναι βελόνα αντίκατάστασης για την κεφαλή της Sumico?

Επίσης για τον φίλο που ανοιξε το νήμα, σίγουρα δεν παίζει τα 45άρια? Είχα παλιά ενα project και τα έπαιζε, αλλά έπρεπε να σηκώσεις το πλατό και να αλλάξειις θέσει στον ιμάντα. Για τσέκαρε το. Αποψη μου ειναι αν δεν έχεις πολλά 45άρια και θες να αναβαθμίσεις τον ήχο σου χωρίς να δώσεις πολλά λευτά να τα χώσεις σε μια καλή κεφαλή.

Last edited:
Δεν προτείνει απλά αντικατάσταση της βελόνας, αλλά και ουσιαστική αναβάθμιση με βελόνα Jico SAS, που θα αναδείξει τις αρετές της κεφαλής.

Είναι αρκετές γεννήτριες οι οποίες μπορούν να δεχθούν την Jico SAS stylus 1 http://stylus.export-japan.com/index.php?cPath=88

Μία από αυτές είναι και η Sumiko Black Pearl (άλλες είναι η Shelter 201, A&R Cambridge 77, κλπ).

Η κεφαλή αναβαθμίζεται σε Hiend ΜΜ όχι αστεία.

Με περίπου 100-110 ευρώ, πιστεύω θα έχει την μεγαλύτερη αναβάθμιση στο ήχο του, χωρίς να αλλάξει πικάπ, διότι η αλλαγή πικάπ σε αυτά τα χρήματα που διαθέτει δεν είναι ουσιαστική αναβάθμιση.

Καλύτερα να ξανανακαλύψει την μουσική του συλλογή με την νέα βελόνα και στο μεταξύ να μαζέψει μερικά χρήματα παραπάνω να πάει σε μεγαλύτερη κατηγορία πικάπ.

Εγώ αυτό θα έκανα...

ΥΓ. η κεφαλή έχει κατά τον μεγαλύτερο βαθμό τον ήχο της βελόνας, οπότε δεν αναδεικνύεται η γεννήτρια... απλά η γεννήτρια έχει πιο πολύ και καλύτερη πληροφορία να μεταδώσει εφόσον η βελόνα μπορεί να το αποδώσει...

Last edited:
Φίλε Chris, μήπως το θέτουμε λάθος; Αν ξαναδιαβάσεις αυτό που έγραψες, θα δεις ότι εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι τη διαφορά την κάνει μόνο η βελόνα και άρα τα τόσα μοντέλα κεφαλών που κυκλοφορούν,
ουσιαστικά διαφέρουν μόνο στη βελόνα. Χωρίς διάθεση αδιέξοδης διαφωνίας το γράφω και χωρίς διάθεση επίσης να βγούμε οφ τόπικ. (Δεν είμαι γκουρού επί των κεφαλών, αλλά πιστεύω πως και οι γεννήτριες διαφέρουν μεταξύ τους και δεν εννοώ μόνο τεχνολογικά -ΜΜ,MC-, χαρακτηριστικά, αλλά και ποιοτικά).

Σχετικά με το θέμα των 45 στροφών, είχα και εγώ παλιά ένα project debut και όπως έγραψε ο Κώστας πιο πάνω "έπρεπε να σηκώσεις το πλατό και να αλλάξεις θέση στον ιμάντα".

Πολλές εταιρίες έχουν σειρές που διαφέρουν μόνο στην βελόνα σε ένα δύο ή περισσότερα μοντέλα, ο χαρακτήρας της κεφαλής είναι η βελόνα... αυτό είναι αναμφισβήτητο (με διαφορετική ή καλύτερη γεννήτρια αν θες, θα υπάρχουν μικρές διαφορές, αλλά ο χαρακτήρας ο ίδιος με την ίδια δεδομένη βελόνα) , και δεν υπάρχει κανένα θέμα όπως το έγραψα... παρά μόνο ένα, το οποίο το έχουμε ξανασυζητήσει... ότι οι εταιρίες βγάζουν λεφτά από μας και από την άγνοια μας.

Δεν μπορώ να καταλάβω από που συμπεραίνεις ότι εννόησα ότι όλες οι σειρές ΜΜ κεφαλών έχουν μόνο διαφορά στην βελόνα? δεν το είπα αυτό πουθενά και ούτε προκύπτει από πουθενά... και επίσης ένα άλλο... αδιέξοδες συζητήσεις εγώ δεν κάνω... θέτω αυτά που ξέρω και όποιος θέλει ακούει όποιος δεν θέλει, ας κάνει και ας πιστεύει ότι θέλει -bye-

Στα χρήματα που διαθέτεις και με λιγότερα από αυτά chek2fire, έχω δει αρκετά ενδιαφέροντα πικάπ στο ebay (Βολεύει αρκετά το αγγλικό ebay.co.uk, στο οποίο τσεκάροντας αριστερά την επιλογή να εμφανίζονται αντικείμενα από european union, και όχι μόνο UK, εμφανίζονται προίόντα προς πώληση από όλη την Ευρώπη.Αυτό βοηθάει καθώς τα περισσότερα είδη από UK στέλνονται μόνο εντός UK - όχι όμως πάντα.)
Παράδειγμα μερικά θρυλικά Thorens, σε πολύ καλή κατάσταση. Οι σοβαροί πωλητές ανεβάζουν αρκετές φωτογραφίες και δίνουν πολλές πληροφορίες και συχνά -πυκνά συμπεριλαμβάνουν και καλές κεφαλές στην τιμή.
Κατά τη γνώμη μου δε θα έχανες τίποτα αν έριχνες μια ματιά (ή και περισσότερες). Θα βρεις ό,τι θες και από τις μάρκες που αναφέρεις.

Εβγαλα το πλατό και είδα όντος ότι αριστερά στην θέση του μοτέρ έχει όντος μια μεγαλύτερη σε διάμετρο θέση που μπορείς να βάλεις τον ιμάντα. Θυμάμαι παντως όταν το έιχα αγοράσει δεν έγραφε ότι παίζει 45αρια. Εχώ αρκετά και σύγχρονους δίσκους όπως τον τελευταίο των ΑΜΟΚ atom for peace που βγαίνουν σε βαρύ βινύλιο 45αρια όμως. Δεν μπορώ να το τσεκάρω ότι όντος μπορεί να παίξει.
Για να ανακεφαλεώσουμε τώρα. Από τι λέτε δεν αξίζει να πάω από αυτό το project p1.2 πλατό που έχει σε κάποιο όπως το
regga rp3

http://www.amazon.co.uk/Rega-RP3-Tu...?ie=UTF8&qid=1378594065&sr=8-52&keywords=rega
http://www.amazon.co.uk/Rega-RP3-Tu...=UTF8&qid=1378594089&sr=8-3&keywords=rega+rp3

Dual 460

http://www.akoustiki-kritis.gr/dual-turntable-cs-460-texture-blacksilver/

η κάποιο καλύτερο project και ότι σε αυτή την κατηγορία η αλλαγή είναι καθαρά για λόγους αισθητικής.
Και με τις βελόνες αξίζει καλύτερα να βάλω μια νέα βελόνα όπως αυτη που προτείνατε από το να πάω και να πάρω μια σαν την Sumiko Blue point και να την βάλω πάνω? Και την βελόνα πως την αλλάζουμε δλδ αν θέλω να πάρω αυτή που προτείνετε πως κάνω την αλλαγή είναι εύκολο να την κάνω μόνος μου?

Τελικά κατέληξα να πάω για αγορά βελόνας όπως μου προτείνατε παραπάνω την Jico sas. θα την παραγγείλω από Ιαπωνία γιατί δεν βλέπω να υπάρχει και πουθενά άλλου. Αν αργότερα θελήσω να αλλάξω πλατό και να πάω σε κάτι ποιο ποιοτικό σε ποια κατηγορία τιμής να κοιτάξω?

Απάντηση: Re: Project P1.2 αλλαγή κεφαλής η αγορά νέου πικαπ?

Τελικά κατέληξα να πάω για αγορά βελόνας όπως μου προτείνατε παραπάνω την Jico sas. θα την παραγγείλω από Ιαπωνία γιατί δεν βλέπω να υπάρχει και πουθενά άλλου. Αν αργότερα θελήσω να αλλάξω πλατό και να πάω σε κάτι ποιο ποιοτικό σε ποια κατηγορία τιμής να κοιτάξω?

Έκανες την πρέπουσα κίνηση.
Γλυτώνεις ένα σωρό χρήματα ενώ παίρνεις πολλά σε ήχο!

Την παράγγειλα χθές και τώρα περιμένω πότε θα έρθει. Από τι είδα είναι πανεύκολο να βγει η βελόνα και λέω να πάρω και ένα εργαλείο ευθυγράμμισης της κεφαλής για όταν έρθει για να την ρυθμίσω σωστά με την νέα βελόνα. Λέω να πάρω αυτό εδώ

http://www.3345rpm.gr/gr/axesouar-g...l-mobile-fidelity-mfsl-protraktoras-pikap.asp

και φυσικά θα αρχίσω να ψάχνομαι για καινούργιο πλατό και να ψάχνομαι γενικά που θα καταλήξω.

Καλορίζικη καλώς να την δεχτείς!! θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.

Όσο για τον προτράκτορα, είναι πολύ καλός αλλά ευθυγραμίζει μόνο kατά baerwald, και έχει και 50 ευρώ.

Εγώ θα σου πρότεινα να κατεβάσεις δωρεάν έναν προτράκτορα από το vinylengine http://www.vinylengine.com/cartridge-alignment-protractors.shtml (πρέπει πρώτα να γραφτείς νομίζω για να κατεβάσεις).

Και εκτύπωσε σε καλό (σκληρό φωτογραφικό χαρτί) έναν από τους Universal πχ τον stupid protractor (και για baerwald και για loefgrenB) και με αυτό τον τρόπο θα είσαι κομπλέ ΚΑΙ δωρεάν πάνω απόλα.

(Προσοχή η εκτύπωση να είναι 1:1, και τις τρύπες προσεκτικά με πολύ αιχμηρό κοπίδι).

Καλή διασκέδαση!! -bye-

Παιδιά μου ήρθε η βελόνα σήμερα και τώρα που σχόλασα από την δουλειά δεν κρατήθηκα και την πέρασα πάνω στην κεφαλή. Η βελόνα κούμπωσε μια χαρά στην κεφαλή και ταίριαξαν απόλυτα αλλά βλέπω και εδώ ότι όταν βάζω τον βραχίονα πάνω σε δίσκο πιέζει ο βραχίονας και η κεφαλή υπερβολικά την βελόνα προς τον δίσκο. Μπορεί να είναι και το αγχος μου μια και κάπως έτσι μου στράβωσε και τελικά έσπασε η προηγούμενη. Είναι φυσιολογικό? Κανονικά δεν πρέπει να είχε κάποια αντίσταση. Αυτό δείχνει σαν ότι σε λίγο θα ακουμπήσει η κεφαλή πάνω στο δίσκο.
Δεν βλέπω κανα λάθος στον βραχίονα και το βαρίδι του είναι στην θέση του και δεν το έχω πειράξει καθόλου γιατί να ασκεί τόσο μεγάλο βάρος? το λειτούργησα πάρα πολύ λίγο γιατί φοβήθηκα μήπως πάθω καμία ζημιά όπως με την προηγούμενη βελόνα. Για πείτε καμιά ιδέα γιατί νομίζω ότι κάτι γίνετε με το πικάπ και τον βραχίονα.

Τώρα είδα αυτές εδώ τις οδηγίες για ζήγιασμα του βραχίονα αν και δεν κατάλαβα τι πρέπει να κάνω ακριβώς πάντως όντος το πίσω μέρος πάει μέσα η έξω

https://kb.wisc.edu/wsum/page.php?id=20270

μήπως είχα και πριν χαλάσει το ζύγι καθώς καθάριζα το πλατό γιαυτό μου έσπασε η κεφαλή? Σίγουρα θα θέλει ζύγι βάζοντας μέσα η έξω το πίσω μέρος του βραχίονα. Λέτε να πάρω μια ζυγαρία για να το κάνω σωστά?

edit: τελικά αυτό πρέπει να ήταν και η ασχετοσύνη μου στοίχισε μια κεφάλη.. :P To εβαλα εμπειρικά στο τέρμα πίσω και η βελόνα στέκεται κανονικά όρθια χωρίς αυτό το υπερβολικό βάρος που τις έδινε πριν με αποτέλεσμα να την λυγίζει. Τώρα το ερώτημα είναι πως ζυγιάζουμε τον βραχιόνα σωστά?. Τελικά αν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις..

Last edited: