Projector για μπαλκονι HELP!!!

elnino

New member
5 March 2012
7
Καλημέρα στο forum. Όντας νέος στο παιχνίδι των projectors και όχι ακόμη κάτοχος, μπορώ να πω ότι έχω φτάσει στο όριο της αγοράς. Το concept είναι η τοποθέτηση projector στο μπαλκόνι για κανα αγώνα και καμιά ταινιούλα. Η αλήθεια είναι οτι παρά το άπειρο διάβασμα έχω μπερδευτεί και θέλω τα φώτα σας. Παραθέτω τα στοιχεία.

-Θα παίζει σε μπαλκόνι βραδάκι-καλοκαίρι
-Θα προβάλει τηλεοπτικό σήμα (κλασσικά κανάλια-ERTHD Μέσω αποκωδικοποιητή) αλλά και καμιά ταινία Light χωρίς πολλές απαιτήσεις (για "καλή" ποιότητα υπάρχει το σύστημα του σαλονιού)
-Η απόσταση του προβολέα θα είναι ~2,2-2.5 μέτρα από το πανί και η θέαση 3μ+
-Το πανί που θα πάρω θα έχει μέγιστο πλάτος 1,5-1.6μ
-Από θέμα τιμής και χαρακτηριστικών με "ψήνουν" οι benq mw526e και optoma hd141x

Ζητά γνώμη για:
1. Ποιον εξ αυτών ή πρόταση για κάποιον άλλο σε ίδια-μέγιστη οικονομική κλίμακα (προφανώς θα υπάρχουν καλύτεροι-ιδανικότεροι αλλά δε θέλω να ξεφύγω και άλλο)
2. Τί μέγεθος πανιού όσον αφορά στο ύψος για αυτά που θέλω να κάνω (format)?

ΥΓ. Θα προτιμούσα κάποια πρακτική άποψη από κάποιον που θα έχει κάτι αντίστοιχο

ΥΓ2. ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΤΕ ΜΕ γιατί πραγματικά τέτοιο μπέρδεμα ΔΕΝ παλεύεται.

Ευχαριστώ.

Και απαντώ μόνος μου :FSGSFGS4:

Τελικά κατέληξα και πήρα τον Optoma HD141X.

Οπότε ουσιαστικά θέλω τη βοήθειά σας σχετικά με το πανί. Δεδομένο οτι έχω μέγιστο πλάτος ~1.7-1.8 (δηλαδή για πανί με ωφέλιμο ~1.5μ πλάτος), τί διάσταση ύψους πρέπει να επιλέξω??

Βλέπω έχει με περιθώρια, χωρίς περιθώρια, με μαύρη επιφάνεια στο πάνω μέρος κτλ. Εδώ είναι το μπέρδεμα.

Όπως είπα και παραπάνω θα βλέπω tv (απλά ψηφιακά και ERTHD) αλλά και καμιά ταινία μέσω του αποκωδικοποιητή-media player.

Τη βοήθειά σας στην επιλογή πανιού οπότε παρακαλώ.

Ευχαριστώ.

Tα black borders γυρω γυρω, καθως και το black drop απο πανω ειναι χρησιμα για καλυτερη αισθηση, καθως και για λιγοτερη αντανακλαση σε σχεση με το λευκο ωστε να μην φωτιζεται ενας χωρος και καταστρεφεται το κοντραστ. Η οθονη που θα επιλεξεις θα ειναι καδρου 16:9 με black borders.
Το κακο ειναι πως πλατος 150cm στην ουσια σημαινει μια οθονη 68" ιντσων (καδρου 16:9)
Η μικροτερη που βρηκα στο σκρουτζ ειναι 77" ιντσων (1,72Χ0.97) συνολικα με τα black borders και το σωμα. Αν εισαι τυχερος ισως χωρεσει, ξανα μετρα με ακριβεια ποσο πλατος εχεις ακριβως. Υπ'οψιν οτι με 77 ιντσες ο προβολεας θα φωτιζει παρα πολυ.
Η αποσταση που θα πρεπει να τοποθετηθει ο προβολεας για να δωσει τις 77" ιντσες συμφωνα με το φακο του και το ζουμ, βρισκεται στα 2.2 εως 2.5 μετρα απο την οθονη.

Η 77" ιντσες αποφασιζονται με γνωμονα πως οποιαδηποτε μικροτερη διασταση θα κανει τα πραγματα χειροτερα. (μικροτερη εικονα, ακομα περισσοτερο φως, ο προβολεας θα επρεπε να μετακινηθει ακομη πιο κοντα στην οθονη) για αυτο το λογο θα ελεγα να αποφυγεις ισως μικροτερες οθονες καδρου 4:3 οπου θα μειωναν κι αλλο την εικονα λογω των αναλογιων του καδρου.

Προσπαθεις λοιπον να εκμεταλλευτεις οσο το δυνατον τον διαθεσιμο χωρο. Ελπιζω να εχεις χωρο τουλαχιστον 1.72 στην χειροτερη. Εαν τελικα εισαι κατω απο αυτο, μια σταθερη οθονη DIY , θα ηταν και αυτη μια λυση. Παρακατω ενδεικτικα απο το σκρουτζ οσες οθονες εβγαλε στις 77" ιντσες.

http://www.skroutz.gr/c/246/othones-provolis.html?keyphrase=οθονες+προβολης+16:9+77"

Το πανί θα μπει σε κάποιο τοίχο ή θα κρεμεται απο το επάνω μπαλκόνι κατά το πλάτος του μπαλκονιου; Για μπαλκόνια πάντως η γνώμη μου είναι μια κατασκευη DIY με γυψοσανιδα καθώς βγαίνουν σε μήκη έως 2,2 μετρα και μπορεις να την κόψεις στα μέτρα σου, Περασμα μερικά χέρια λευκο ματ ή ελαφρως γκρι χρώμα, φτιαχνεις και περιμετρικά ένα τελάρο που το βάφεις μαύρο και ξεμπερδεψες. Χρηματικα θα σου στοιχίσει όσο τα πιο οικονομικά έτοιμα πανιά αλλα θα γλυτώσεις τις ταλαντώσεις του πανιού από τον αέρα. Γιατι με την επιφάνεια που έχει το πανι, με το παραμικρό αεράκι θα κυματίζει και δεν είναι ότι πιο ευχάριστο. Εκτος και αν πας σε μουσαμά τον οποίο θα μπορέσεις να δέσει περιμετρικά για να είναι όσο πιο σταθερός γίνεται. Επίσης επίβαλλεται πίσω απο το πανί αν επιλέξεις αυτή τη λύση να υπάρχει κάποια στήριξη όπως κάποιο ξύλινο πλέγμα

Καταρχάς ευχαριστώ για την προσπάθειά σου.

Δηλαδή με βάση τα λεγόμενά σου μία τέτοια δεν θα ήταν "σωστή"? Το λέω γιατί είναι ακριβώς στο max των διαστάσεών μου.

http://www.braun-photo.gr/index.php?route=product/product&product_id=1602

ή αυτό

http://www.braun-photo.gr/index.php?route=product/product&product_id=1597

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το πανί θα μπει σε κάποιο τοίχο ή θα κρεμεται απο το επάνω μπαλκόνι κατά το πλάτος του μπαλκονιου; Για μπαλκόνια πάντως η γνώμη μου είναι μια κατασκευη DIY με γυψοσανιδα καθώς βγαίνουν σε μήκη έως 2,2 μετρα και μπορεις να την κόψεις στα μέτρα σου, Περασμα μερικά χέρια λευκο ματ ή ελαφρως γκρι χρώμα, φτιαχνεις και περιμετρικά ένα τελάρο που το βάφεις μαύρο και ξεμπερδεψες. Χρηματικα θα σου στοιχίσει όσο τα πιο οικονομικά έτοιμα πανιά αλλα θα γλυτώσεις τις ταλαντώσεις του πανιού από τον αέρα. Γιατι με την επιφάνεια που έχει το πανι, με το παραμικρό αεράκι θα κυματίζει και δεν είναι ότι πιο ευχάριστο. Εκτος και αν πας σε μουσαμά τον οποίο θα μπορέσεις να δέσει περιμετρικά για να είναι όσο πιο σταθερός γίνεται. Επίσης επίβαλλεται πίσω απο το πανί αν επιλέξεις αυτή τη λύση να υπάρχει κάποια στήριξη όπως κάποιο ξύλινο πλέγμα

Όπως το λες στην αρχή είναι. Θα κρεμαστεί από το επάνω μπαλκόνι και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση. Ακριβώς από πίσω υπάρχει ντουλάπα (στην οποία δεν μπορώ να προβάλλω-να τη βάψω. Για το θέμα του αέρα θα είναι προστατευμένο). Οπότε μοιραία πανί και κρεμαστό από το επάνω μπαλκόνι με μέγιστο μήκος του συνολικού σώματος 1.75 (για αυτό το λόγο και η πρόταση του παραπάνω link).

Last edited:
Στις 2 παραπανω οθονες που εβαλες η μια ειναι 16:9 και η αλλη 4:3 καδρο (τετραγωνη σχεδον οθονη)
Προσεξε τωρα τι θα συμβει με την 4:3. Επειδη ολες οι εκπομπες, ταινιες κλπ εχουν καδρο 16:9, αν ανοιξεις την εικονα να γεμισει απο πανω μεχρι κατω, (117 εκ) θα χαθει εικονα στα πλαγια αφου θα ειναι πιο wide απο το πανι. Αυτο θα σε αναγκασει να διατηρησεις την εικονα στο πλατος που ειναι 156 εκ και εκει για το καδρο 16:9 χρειαζεσαι μονο 88εκ υψος. Οποτε τα 117 εκ υψος της οθονης ειναι αχρηστα. (τα 29 εκ απο αυτα) Οποτε δεν εχει κανενα νοημα να στραφεις σε 4:3 οθονη.
Η διαφορα βεβαια ειναι στο επανω black drop. Στην 4:3 ειναι λευκο (οποτε μπορει να προβληθει εικονα 4:3) αλλα απο την στιγμη που θα παιζεις υλικο 16:9 το επανω μερος ουσιαστικα θα ειναι ολο ασπρο να αντανακλα με οτι αυτο συνεπαγεται και χωρις να δημιουργειται black border επανω στο τελειωμα της ταινιας.

Η αλλη οθονη που εβαλες ειναι 16:9 και με ωφελιμο πλατος 156 εκ, αλλα συνολικο πλατος με το σωμα να φτανει στα 175 εκ. Αν μετρησεις λοιπον τον χωρο σου και εχεις 1.75μ να τοποθετηθει εισαι οκ χωροταξικα. Προσοχη μονο, και οι δυο οθονες εχουν gain 1.1 δηλαδη θετικο κερδος φωτος. αντανακλουν περισσοτερο φως απο μια οθονη με gain 1 ή μικροτερο, αρα ακομη πιο φωτεινη εικονα. Αν δεν εχεις προθεση να κανεις προβολες με ηλιοβασιλεμα και γενικα σε φωτισμενες καταστασεις ωστε να χρειαζεσαι τοσο πολυ φως, ενδεχεται στην τελικη τοσο πολυ φως απο τοσο μικρη οθονη να σε κουραζει.

Re: Απάντηση: Projector για μπαλκονι HELP!!!

Στις 2 παραπανω οθονες που εβαλες η μια ειναι 16:9 και η αλλη 4:3 καδρο (τετραγωνη σχεδον οθονη)
Προσεξε τωρα τι θα συμβει με την 4:3. Επειδη ολες οι εκπομπες, ταινιες κλπ εχουν καδρο 16:9, αν ανοιξεις την εικονα να γεμισει απο πανω μεχρι κατω, (117 εκ) θα χαθει εικονα στα πλαγια αφου θα ειναι πιο wide απο το πανι. Αυτο θα σε αναγκασει να διατηρησεις την εικονα στο πλατος που ειναι 156 εκ και εκει για το καδρο 16:9 χρειαζεσαι μονο 88εκ υψος. Οποτε τα 117 εκ υψος της οθονης ειναι αχρηστα. (τα 29 εκ απο αυτα) Οποτε δεν εχει κανενα νοημα να στραφεις σε 4:3 οθονη.
Η διαφορα βεβαια ειναι στο επανω black drop. Στην 4:3 ειναι λευκο (οποτε μπορει να προβληθει εικονα 4:3) αλλα απο την στιγμη που θα παιζεις υλικο 16:9 το επανω μερος ουσιαστικα θα ειναι ολο ασπρο να αντανακλα με οτι αυτο συνεπαγεται και χωρις να δημιουργειται black border επανω στο τελειωμα της ταινιας.

Η αλλη οθονη που εβαλες ειναι 16:9 και με ωφελιμο πλατος 156 εκ, αλλα συνολικο πλατος με το σωμα να φτανει στα 175 εκ. Αν μετρησεις λοιπον τον χωρο σου και εχεις 1.75μ να τοποθετηθει εισαι οκ χωροταξικα. Προσοχη μονο, και οι δυο οθονες εχουν gain 1.1 δηλαδη θετικο κερδος φωτος. αντανακλουν περισσοτερο φως απο μια οθονη με gain 1 ή μικροτερο, αρα ακομη πιο φωτεινη εικονα. Αν δεν εχεις προθεση να κανεις προβολες με ηλιοβασιλεμα και γενικα σε φωτισμενες καταστασεις ωστε να χρειαζεσαι τοσο πολυ φως, ενδεχεται στην τελικη τοσο πολυ φως απο τοσο μικρη οθονη να σε κουραζει.

Οπότε από αυτά που μου λες, που πραγματικά είναι ξεκάθαρα, θα πάρω τη δεύτερη που είναι 16:9 μιας και δε θα χρειαστώ για οποιοδήποτε λόγο το 4:3. Αν βρω αντίστοιχου μεγέθους, με black border 16:9 και με gain 1.0 θα είναι ακόμη καλύτερα μιας και θα γίνονται ως επί το πλείστον βράδυ. Αν πάλι δε βρω, θα πάρω αυτήν που ανέφερα παραπάνω. Σωστά?

Σωστα. Απλα δεν εχω την εμπειρια να σου πω αν χρειαζεται να μεινεις στο gain 1 ή αν χρειαζοταν να πας και σε 0.8. (που δυσκολα θα βρεις στις φθηνες οθονες μικρων ιντσων, μιας και προοριζονται για πιο data καταστασεις οπου απαιτειται φως)
Το οτι θα προβαλεις σε 77" ειναι ηδη δεδομενο το πολυ φως. Κανε το εξης...
Αφου τον εχεις τον προβολεα, στησε τον καπου στα 2.2-2.5 μετρα απο εναν τοιχο εξω στο μπαλκονι κι ας προβαλει οπου ναναι. (αν ειναι λευκος τοιχος ακομη καλυτερα)
Απλα να παρεις μια πολυ χοντρικη ιδεα τι φως δινει στις 77". Μέτρα πλατος εικονας 155 εκατοστα και βαλε τον προβολεα να παιζει στο eco. Αν δεις πως η εικονα ειναι πολυ φωτεινη και κουραστικη ισως χρειαστεις 0.8 gain ή καποιο nd2filter αν μπορεσεις να προσαρμοσεις μπροστα στο φακο να κοβει το μισο φως.
Αν σου φανει οκ λογω καποιου περιβαλλοντα φωτισμου (π.χ. δημοσιος φωτισμος κλπ) μενεις εκει.

Re: Απάντηση: Projector για μπαλκονι HELP!!!

Σωστα. Απλα δεν εχω την εμπειρια να σου πω αν χρειαζεται να μεινεις στο gain 1 ή αν χρειαζοταν να πας και σε 0.8. (που δυσκολα θα βρεις στις φθηνες οθονες μικρων ιντσων, μιας και προοριζονται για πιο data καταστασεις οπου απαιτειται φως)
Το οτι θα προβαλεις σε 77" ειναι ηδη δεδομενο το πολυ φως. Κανε το εξης...
Αφου τον εχεις τον προβολεα, στησε τον καπου στα 2.2-2.5 μετρα απο εναν τοιχο εξω στο μπαλκονι κι ας προβαλει οπου ναναι. (αν ειναι λευκος τοιχος ακομη καλυτερα)
Απλα να παρεις μια πολυ χοντρικη ιδεα τι φως δινει στις 77". Μέτρα πλατος εικονας 155 εκατοστα και βαλε τον προβολεα να παιζει στο eco. Αν δεις πως η εικονα ειναι πολυ φωτεινη και κουραστικη ισως χρειαστεις 0.8 gain ή καποιο nd2filter αν μπορεσεις να προσαρμοσεις μπροστα στο φακο να κοβει το μισο φως.
Αν σου φανει οκ λογω καποιου περιβαλλοντα φωτισμου (π.χ. δημοσιος φωτισμος κλπ) μενεις εκει.

Οκ. Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Προχωράω και βλέπω.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Α και κάτι τελευταίο. Υπάρχει ιδανική θέση ύψους ή κάποιο μίνιμουμ ύψος για τον προτζέκτορα? Δε θα μπει ταβάνι οπότε σε τραπέζι ή σε κάποιο δικό του σταντ. Το τραπέζι είναι 76cm από το πάτωμα. Κάνει ή θέλω χαμηλότερο/ψηλότερο? Σόρυ αν είναι άκυρη η ερώτηση, αλλά πώς θα μάθω αν δε ρωτήσω? :award:

Αν δεν εχω κανει λαθος, στα 2,5 μετρα μακρια απο την οθονη τοποθετηση (εκει θα δωσει 77" ιντσες ***) θα πρεπει να παει καπου στα 15 εκατοστα πιο κατω απο το κατω μερος της εικονας. Με επιφυλαξη το λεω αυτο.
Αρα λοιπον πρωτα θα αποφασισεις σε τι υψος θα ειναι το κατω μερος της εικονας και υστερα θα υπολογισεις τον προβολεα 15 εκατοστα πιο κατω απο το κεντρο του φακου του.
Και σε αυτη την περιπτωση οταν στησεις την οθονη, με καποιο προχειρο σταντ τον τοποθετεις και βλεπεις ακριβως που χρειαζεται να κατσει.
Ας με διορθωσει καποιος εαν εχω κανει λαθος υπολογισμο του offset παρακαλω.

*** (δεν ισχυει αυτο που ειχα γραψει πριν απο 2.2 εως 2.5, με το zoom min-max για 77" τοποθετειται απο 2.5 εως 2.8 μετρα μακρια)

Last edited: