Projector or TV (Αρχαριος)

eladrion992

Established Member
18 January 2015
111
Καλησπερα παιδια μετα την αναβαθμιση σε ποιοτικο home cinema ερχεται και η αναβαθμιση της 42ρας μου ....μερικους μηνες τωρα που ασχολιομουν με τον ηχο ειχα ξεκαθαρισει οτι θα παρω μια TV 60 inch με 1150 ευρω περιπου max.Εκατσα και ειδα λοιπον οτι με τα ιδια λεφτα αν δεν κανω λαθος μπορεις να παρεις αξιολογο προτζεκτορα...και ιδου η απορια....τι ειναι καλυτερο?ας μιλησω για το χωρο μου πρωτα....ο χωρος ειναι ενα παλιο υπνοδωματιο...η αποσταση απο το κεφαλι μου στον καναπε μεχρι τον τοιχο απεναντι ειναι 3.1-3.2μ , σε μηκος το δωματιο ειναι 3.45 αλλα για να ειναι σωστα το οπτικο μου παιδιο πρεπει να ειναι νομιζω MAX το πανι 2,5μ πλατος δηλαδη απο ηχειο εως ηχειο στο σχημα αλλιως θα ξεφευγει πολυ....το δωματιο ειναι σκοτεινο οποτε δεν εχω θεμα...τηλεοραση δεν βλεπω ειναι αποκλειστικα για PC gaming κανα nba και ταινιες bluray σε συνδεση με τον AV receiver....βαση διαστασεων τι μου προτεινεται?την 60ρα η να κοιταξω για προτζεκτορα και αν ναι τι μεγεθος?προσπαθησα να φτιαξω ενα σχοιμα να καταλαβετε ευχαριστο :)ΓŽΒ§Γβ€°ΓΒΓŽΒ―Γβ€š Γβ€žΓŽΒ―Γβ€žΓŽΒ»ΓŽΒΏ.jpg

Αν είναι όμως για Παπαδάκη, Τρέμη, Μενεγάκη και λοιπούς, πας για TV (LCD) -bye-

ψηφιακα δεν εχω ανοιξει και ποτε τα τελευταια χρονια και ουτε προκειτε μονο κανα οτε HD...η αποσταση θεασης μου ειναι αρκετη ομως μηπως ειναι κοντα?σε παιχνιδια απο pc αξιζει?επισης με αυτα τα λεφτα περνω κατι καλο?συγγνωμη για το βομβαρδισμο ερωτησεων αλλα δεν εχω κατσει σε projectora ποτε...

πολυ ωραια...ποσες ιντσες θα προτεινατε? και ποιο μοντελο?επισης μπορω αντι για 16:9 να κανω 2.35:1?

για την ακριβεια πιστευω αποσταση θεασης αν σκεφτεις οτι το πανι δν ειναι πανω ακριβως στον τοιχο λογικα παμε στα 3.1...αν κοιτουσα σε 90?επειδη οι 100 εχουν 2.5 μ πλατος που ειναι οριακο...

επειδη δν ξερω καθολου θα μπορουσες ενδεικτικα να μου πεις ενα μοντελο + πανι μεχρι 1100-1200?

2.22m περιπου ειναι το ωφελιμο πλατος οθονης στις 100" + οσο ειναι τα πλαινα black borders.
Oποτε εαν εχεις προβλημα μετακινησης ηχειων για μερικα εκατοστα εαν δεν σε περνει, πας για 96".
Ομως δες πρωτα διασταση με borders καποιων οθονων, γιατι η δικη μου που ειναι 106", εχει πλατος συνολικο 2.40μ (μαζι με τα borders)
Οποτε μαλλον χωρας ανετα μια 100".

Στην κατηγορια τιμης που θες πας μαλλον σε dlp αν σου ταιριαξει καποιο μοντελο βαση χαρακτηριστικων.
Προσεχεις και το input lag του προβολεα απο τη στιγμη που σε ενδιαφερουν τα παιχνιδια.

εβλεπα benq 1070+ καλος νομιζω ειναι...επειδη οπως ειπα ξερω διαφορα απο τεχνολογιες αλλα peojector τπτ...τι εννοεις με τα black border?τ ειναι?

Ειναι τα μαυρα περιγραμματα/τελειωματα γυρω γυρω απο την λευκη οθονη.

Φυσικα και το εχει. Απλα οταν ο κατασκευαστης αναφερει π.χ. 100" οθονη, αναφερεται μονο στην καθαρα ωφελιμη επιφανεια χωρις τα borders. Οποτε οταν καποιος υπολογιζει καλη ωρα οπως εσυ το πλατος, τοτε πρεπει να υπολογισει και τα borders που ειναι απο λιγα εκατοστα στα πλαγια.

Δες παρακατω μια οθονη με τα black border της.

electic-projector-screens.gif

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σε μια επιτοιχια οθονη φυσικα, το επανω black border ειναι πολυ πιο παχυ (π.χ. 40 cm) ωστε να μπορεις να κατεβαζεις την οθονη στο υψος που θες.

ναι αλλα δεν εχω θεμα αν το ηχειο στεκεται στο black border ετσι?

αν μπορειτε πειτε μου και ενα πανο 90-100 inch μεχρι 300 ευρω....επισης συνηθως τα μαγαζια που θα το αγορασω εγκαθηστουν ετσι?

Tι εννοεις να στεκεται το black border στο ηχειο. ?

Οπως και να εχει η οθονη πρεπει να ανεβοκατεβαινει και δεν πρεπει να ερχεται σε επαφη με αντικειμενα. Μετρησε ακριβως ποσος χωρος υπαρχει αναμεσα απο τα ηχεια. Θα πρεπει να αφησεις 1-2 εκατοστα το λιγοτερο αερα τουλαχιστον, απο την οθονη προς το ηχειο για να μπορει αυτη να ανοιγοκλεινει απροσκοπτα.

Αν δεν εχεις θεμα αγορας απο εξωτερικο, μπορεις να βρεις και 100" οθονη με σχεδον τα μισα χρηματα απο αυτα που ανεφερες. Οσον αφορα την τοποθετηση, δεν ειναι κατι δυσκολο. Δυο βιδες, μια σε καθε ακρη του σκελετου της οθονης για να στηριχτει στον τοιχο. Αν δεν πιανουν τα χερια σου μπορεις να απευθυνθεις σε καποιον, ωστε να σε βοηθησει.

Ολα τα sites που πουλανε τις οθονες, αναφερουν στα χαρακτηριστικα τους τις ακριβεις διαστασεις οθονων. (τοσο του πανιου, οσο και του σκελετου) Ριξε πρωτα ενα μετρημα αναμεσα στα ηχεια για να ξερεις ακριβως ποσο κενο εχεις.
Επισης αναλογως τον προβολεα (αν ειναι αρκετα φωτεινος) θα πρεπει να αποφασισεις εαν θα βαλεις λευκη οθονη ή γκρι για να κοβει λιγο το φως. Αλλιως οι μεγαλη φωτεινοτητα και αντανακλασεις απο τους τοιχους, θα επιστρεφουν στο πανι και θα σου ξεπλενουν λιγο την εικονα.

Τι. ? Αμεσως πας να παρεις οθονη. ? Ετσι νομιζεις οτι ξεμπλεξες. ? :flipout:
Κατσε, εδω πρεπει να πεσει και λιγο μελετη στο θεμα.

Ποιος προβολεας, που θα τοποθετηθει, σε τι ιντσες θα προβαλεις, σε τι οθονη θα καταληξεις κλπ.

Και καλο θα ειναι πρωτα να ασχοληθεις με τον προβολεα για να δεις ποσο ευκολη ειναι η τοποθετηση του στον χωρο.
Θα τοποθετηθει στο ταβανι με βαση. ? Θα ειναι φορητος σε καποιο τραπεζακι εμπρος του θεατη. ?
Υπαρχει καποιο φωτιστικο στο ταβανι που θα εμποδισει την δεσμη του. ?
Που θα βρισκεται το Player/πηγη. ?
Ποσα μετρα καλωδιο hdmi θα χρειαστεις και πως θα το περπατησεις σε τοιχους/ταβανι. ?

Τα πιο πανω ειναι μερικα παραδειγματα απο καποια πραγματα που θα πρεπει να υπολογισεις πριν προβεις σε οποιαδηποτε αγορα προβολεα/οθονης.

πολυ αναλητικος ευχαριστω...θα τα δω ολα σιγα σιγα

μπορει το πανι να κρεμαστει στο ταβανι ετσι?

Ναι υπαρχουν οθονες οροφης. Η διαφορα τους ειναι οτι εχουν μεγαλυτερο black border στο επανω μερος, ωστε να μπορουν να τοποθετηθουν στην οροφη. Υπαρχουν και καποιες με ακομα μεγαλυτερο black border που ειναι πιο ιδανικες για ψηλοταβανα σπιτια. (αν και λιγο δυσευρετες στις χαμηλες κατηγοριες τιμων)
Θα σκεφτεις επισης εαν θες χειροκινητη ή ηλεκτρικη, αλλα αυτα θα τα πουμε στην συνεχεια.

Αν το προβλημα σου ειναι π.χ. καποιο καδρο σε τοιχο ή μια εντοιχισμενη tv κλπ, θα μπορουσες να σκεφτεις και την λυση της επιτοιχιας οθονης, τοποθετημενης με αποστατες λιγο μακρυτερα απο τον τοιχο. (αν και δεν ειναι και οτι καλυτερο καλαισθητικα)

Παρε μετρα υψους δωματιου, αποστασεων ηχειων, προβολεα απο οθονη, αποσταση θεατη απο οθονη, κανε και μια λιγο πιο σαφη περιγραφη του χωρου σου, ωστε να σχηματιστει μια καλυτερη εικονα ωστε να μπορεσουν να ακολουθησουν προτασεις.