Re: Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus
το επιπέδου δημοτικού κλπ φυσικά δεν αναφερόταν στην ποιότητα των ποστς- άλλωστε τα όσα έγραψε ο SR71B ο σεναριογράφος της ταινίας ούτε που τα φαντάστηκε στον ύπνο του- αλλά στο σενάριο της Είναι δυνατόν να υπάρχει επιστήμων που ανερυθρίαστα ομολογεί ότι "αυτό επιλέγω να πιστέψω" για τους εξωγήϊνους ως δημιουργούς μας ; . Πέραν άλλωστε του φοβερά αδύναμου, και εν πολλοίς αδιάφορου, κεντρικού ερωτήματος, αν μας έφτιαξαν οι εξωγήινοι ή όχι( το οποίο ειρήσθω εν παρόδω το θεωρώ τόσο γελοίο όσο και ιδεολογικά ύποπτο- γιατί πρέπει δηλαδή να μας έχει φτιάξει κάποιος ; Πέρασε μια δισχιλιετία για να απαλλαγούμε από την έννοια του Θεού ως δημιουργού, τώρα πρέπει να την αντικαταστήσουμε με μια άλλη των μηχανικών; -) η ταινία έμπαζε και σε πιό απλά πράγματα. Εδώ, της ντόκτωρ, της ανοιξε το μηχάνημα την κοιλιά , την έρραψε με συρραπτικό και μετά από πεντάλεπτο έτρεχε σε κατσίκι.Τι να λέμε τώρα ; 'Η τα συστήματα ασφαλείας των "μηχανικών" ήταν τόσο απλά που οποιοσδήποτε ( που απλώς είχε μελετήσει τις γνωστές γλώσσες επί της Γής) μπορούσε να είχε εισέλθει σ' αυτά χωρίς δυσκολία ; Ασε δε τα ολογράμματα των δημιουργών μας που μετά από τόση τεχνολογική εξέλιξη έμοιαζαν με βωβό κινηματογράφο.
Οκ το "δημοτικό", φάνηκε κάπως, έτσι όπως το διάβασα... το κατάλαβα λάθος.
Δημήτρη για τη συγκεκριμένη ταινία δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου. Για πατατάκια ήταν, η άποψή μου δε (παρότι ψήφισα καλή - πάντα δίνω bonus στις sci fi), χαρακτηρίστηκε (δικαίως) ως "ξύλο".
Η αντίρρησή μου όμως είναι πρώτα απ'όλα στη γενίκευση ("ταινιoύλα scifi, δηλ. μπαρούφα κτλ...")
Η ουσία (και αξία του είδους) είναι ότι ακόμα και σε όχι και τόσο καλές ταινίες, βρίσκεις πατήματα να πας παραπέρα.
Μια ιδέα, ένας οραματισμός του συγγραφέα, μια άποψη σε παρασύρει εύκολα σε υποθέσεις για την κοινωνία, την πολιτική, την τεχνολογία... το ανθρώπινο είδος αύριο.
Προσωπικά δεν θα το έλεγα και λίγο πράγμα αυτό, τουλάχιστον όχι για όσους αγαπάμε το είδος. Πέραν του ότι είναι και παιγνίδι του μυαλού (χωρίς να έχουν την αποκλειστικότητα σαν είδος βέβαια).
Τώρα το άλλο... Αν η προέλευση του ανθρώπου για κάποιους φαίνεται κοινότυπο, σκέψου πόσο κοινότυπα είναι πλέον ο φασισμός, ο ρατσισμός, η φτώχεια κτλ που αποτελούν θέματα πολλών ταινιών, μεταξύ των οποίων αριστουργήματα.
Η τέχνη δεν έχει όρια και δεσμά. Μπορεί να ασχολείται και να ξανα ασχολείται με ότι θέλει ο δημιουργός της. Έτσι νομίζω.
(δεν προσδοκώ γενική αποδοχή των παραπάνω, ας έχει ο καθένας τη άποψή του. Απλά κατανόηση της άλλης άποψης...
όπως και να το κάνουμε ο χαρακτηρισμός "μπαρούφα" για ολόκληρο κινηματογραφικό είδος, το οποίο μάλιστα προσωπικά είναι το αγαπημένο μου, δεν καταπίνεται εύκολα)
Εγώ χτες έκανα και τη δεύτερη θέαση (κατεβάζοντας την καλύτερη ποιότητα ήχου-εικόνας που βρήκα γιατί και αυτά επηρεάζουν τις εντυπώσεις), επέλεξα κι εγώ σαν την "επιστήμονα" να αγνοήσω αυτή τη φορά όοολα τα επιστημονικά/τεχνικά λάθη, τις ατάκες του Γκουσγκούνη κ.λ.π που με είχαν απλά ξενίσει την πρώτη φορά και έτσι απόλαυσα μια περιπέτεια τύπου Expendables σε εξωγήινο περιβάλλον και ελαφρώς πιο καλλιτεχνική (ξέροντας όμως το σενάριο τώρα) και απορώ πόσο ψιλά είναι αυτά τα γράμματα τέλος πάντων που χρειάζονται τόσες αναγνώσεις για να τα κατανοήσουμε εμείς τα ταπεινά μη αμερικανάκια.
Τουλάχιστον την πρώτη φορά η ταινία είχε την αίγλη αυτού που περίμενα να δω με καλή προδιάθεση, μετά τη δεύτερη και τελευταία θέαση δεν την συμπεριλαμβάνω στις sci-fi ταινίες που έχω δει, αλλά στις περιπέτειες φαντασίας. Σε αυτό τον τομέα είναι μια χαρά ταινία που περνάς ένα βράδυ σχετικά ευχάριστα.
Να σημειώσω πως οι σελίδες σχολιασμού της ταινίας είναι πολλές λόγω των αρνητικών σχολίων...
Λοιπόν να πιαστώ απο το post και σε συνέχεια όσων έγραψε ο cinevagos (και συμφωνώ απόλυτα) να πω τα εξής (με αποδείξεις αλλιώς πάει για τρολάρισμα...)
- Η ταινία ήταν επιστημονικής φαντασίας._
Το νάρνια, ο χάρης και ο άρχοντας ήταν απλά φαντασίας. Δεν θα μπω στο τρυπάκι να το εξηγήσω αυτό.
Κάποιοι που κάνουν ταξίδι με ένα διαστημόπλοιο σε ένα πλανήτη που έκαναν πειράματα εξωγήινοι... οι οποίοι πιθανόν να δημιούργησαν με το DNA τους το ανθρώπινο είδος αρκεί...
- Επιστημονικά ή τεχνικά λάθη δεν υπάρχουν σε ταινίες του είδους γενικώς! Το sci fi δεν είναι εξετάσεις στο σχολείο, είναι μορφή τέχνης. Άσκηση φαντασίας...
Να θυμίσω και τον όρο "ποιητική αδεία". Εκτός και αν οι λογοτέχνες και ποιητές ήταν αγράμματοι...
Δεν συζητάμε για κάποια ταινία απλά "sci" (χωρίς "fi") αλλά για sci fi...
- Kαλώς βέβαια την κατακρίνουμε για τις "αστοχίες", που θα μπορούσε να αποφύγει., Υπο την έννοια πάντα που εξήγησα παραπάνω, θα μπορούσε (ίσως) να ήταν καλύτερη...
Επιπρόσθετα... υποδείξετε μου μια ταινία επιστημονικής φαντασίας χωρίς τεχνολογικές αυθαιρεσίες, άλματα λογικής και γενικά αυτό που είναι το κύριο συστατικό όλων τους: "
φαντασία".
- Η ταινία είναι η πρώτη της τριλογίας. Είναι παράλογο και μόνο να αναρωτιόμαστε γιατί δεν απαντήθηκε αυτό ή το άλλο.
Έχει άλλα 2/3 η ιστορία. Εκτός και αν όλες οι ιστορίες που βλέπουμε ή διαβάζουμε κάπου στο ένα τρίτο έχουν λήξει... και πάλι θα ήθελα ένα παράδειγμα, αν κάνω λάθος. (υπόψιν imo το πιθανότερο είναι να μην απαντηθεί τίποτα και να είμαστε στην αρχή μιας απίστευτης ρηχότητας και αρπαχτής...)
- Η ταινία δεν ήταν περιπέτεια. Δόσεις περιπέτειας είχε συνολικά το 1/3 της. Δείτε star wars για παραμύθι και περιπέτεια. Προσπάθησε (λίγο) να έχει μια άποψη πέραν της γνωστής επικής σπλατεριάς που πάτησε για να πάει παρακάτω.
- H συνολική άποψη για την ταινία στο νήμα είναι θετική - απόδειξη το poll (open and see). Mάλιστα το συγκεκριμένο νήμα έγινε πολλάκις αφορμή για όμορφες σκέψεις... ακόμα και έναυσμα για την απαρχή άλλου νήματος, σχετιζόμενου με τις τεχνολογίες και δυνατότητες ταξιδιών στο μέλλον.
Αποδεδειγμένα λοιπόν και πέραν των συζητήσεων που γίνονται παγκοσμίως για τη σημειολογία και τα νοήματα, μας άγγιξε και εμάς εδώ. Θα μου φαινόταν άλλωστε τουλάχιστον παράξενο κάποιος να την είδε για δεύτερη φορά ώστε να επιβεβαιώσει την κακή άποψη της πρώτης θέασης. Τουλάχιστον παράξενο.................