Prometheus

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    212
Re: Προμηθέας — Prometheus

Ένα από τα μεγαλύτερα "οξύμωρα" της ταινίας είναι η "κατάρριψη" της θεωρίας του Δαρβίνου.
Αυτό μάλιστα το επισημαίνει με κυνικό τρόπο και ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας λέγοντας στην Shaw "θα απορρίψουμε 200* χρόνια της εξελικτικής θεωρίας?" .
Δεν είναι λίγο παράξενο ένας χαρακτήρας να επισημαίνει αυτό το "τρωτό" σημείο του σεναρίου?!?
Η εξήγηση που κυκλοφορεί και δίνεται σε ένα από τα βίντεο που έχω κάνει post εδώ είναι απολύτως λογική (αν τελικά την δούμε να δίνεται στη 2η ταινία):
οι μηχανικοί δεν είναι εξωγήινοι αλλά άνθρωποι. Άνθρωποι που καταφέρανε να χειρίζονται τον χώρο και τον χρόνο. Η έλλειψη θηλυκού "μηχανικού" δείχνει ένα αδιέξοδο στο μέλλον τους το οποίο προσπαθούν να αλλάξουν παρεμβαίνοντας στο παρελθόν δίνοντας άλλη πορεία στην ίδια την εξέλιξή του δικού τους είδους.
Δηλαδή εμάς.
Μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.

* λέω 200 γιατί δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή πόσα ανέφερε.

Γι αυτό ακριβώς επεσήμανα τον ιδεολογικά ύποπτο χαρακτήρα της ταινίας. Οι ΗΠΑ είναι, αυτή την στιγμή, η μοναδική πολιτισμένη χώρα όπου αμφισβητείται η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και αντιπροτείνεται η θεωρία του "ευφυούς σχεδιασμού" (intelligent design) η οποία μάλιστα έχει αποκτήσει ισοτιμία διδασκαλίας στα σχολεία των ΗΠΑ. Μόνο τροφή στην θρησκόληπτη μάζα της χώρας αυτής θα μπορούσαν να δώσουν τέτοιες αντιεπιστημονικές απόψεις.

Μα δεν αμφισβητεί την θεωρία της εξέλιξης....
Ίσα ίσα την αποδέχεται τόσο πολύ που λέει ότι μπορούμε να επέμβουμε στις λειτουργίες της... (πράγμα που και σήμερα συμβαίνει).

Μην αφήνεις την πραγματικότητα* του τώρα να ερμηνεύει την σεναριακή πραγματικότητα του τότε.

*πραγματικότητα μιας μειοψηφίας στις ΗΠΑ.

Και μονο οτι εχουν γραφτει 57 σελιδες εδω και καμποσες χιλιαδες σε ολο των κοσμο και εκατονταδες βιντεακια για το τι εννοει ο ποιητης,αυτο και μονο ειναι μεγαλη επιτυχια του σεναριογραφου και της ταινιας,food for thought πως το λεν,και αν μη τι αλλο κανει καλο.
Μπραβο τους ειναι αριστοτεχνες,ευτυχως που υπαρχουν και τετοιοι μεσα στον κοσμο της κονσερβας που μας περιβαλει.
Ειναι ενα ωραιο μοντερνο παραμυθι που εχει ριζες στις παλιες δοξασιες.

Ίσα ίσα την αποδέχεται τόσο πολύ που λέει ότι μπορούμε να επέμβουμε στις λειτουργίες της... (πράγμα που και σήμερα συμβαίνει).

Aκριβως.

Ισα ισα που την αποδεχεται . Απλα επαναπροσδιοριζει την εκκινηση της (που και στην θεωρια του Δαρβινου δεν ειναι απολυτα σαφες)

Το γραψαμε και αλλου ...

Για να εμφανιστει ενα RNA (ριβοσωματος) με 300 νουκλεινικους δεσμους των 4 αζωτουχων βασεων
θελουμε πολλαπλασια ηλικια απο την παρουσα του συμπαντος. 4^300 ζαριες επρεπε να ριχθουν ....
Και το συμπαν ειναι εξαιρετικα βραχυβιο (4 x 10^18 δευτερολεπτα) για μια τοσο απιθανη ζαρια !!!!

Το τι πλυση εγκεφαλου συμβαινει στα σχολεια των ΗΠΑ ειναι .... ενα θεμα !
Το τι αποκαλυπτουν τα στυγνα νουμερα της Στατιστικης και των Πιθανοτητων ειναι .... ενα ΑΛΛΟ θεμα.

(και στο κατω-κατω, βρισκομαστε στο Ελλαδισταν ... οπου "τρεχει" ακομα, η εξελιξη του Homo Lamogius
που ειναι μια ειδικοτατη περιπτωση Homo, απο βρεφικη, κιολας, ηλικια :laugh: )

Aδερφέ οι πιθανότητες είναι πιθανότητες και η πραγματικότητα, πραγματικότητα.
Σαφώς και δεν γνωρίζουμε ακόμα τι και πως, αλλά μία στο εκατομμύριο κερδίζει το λαχνό πάντα κάποιος, κάθε εβδομάδα...

+++
Είχα διαβάσει επίσης (μη ρωτάτε που, δεν θυμάμαι, πέρασε καιρός) μια αρκετά τεκμηριωμένη μελέτη - αντιθεωρία Δαρβίνου (ίσως μάλιστα περισσότερο τεκμηριωμένη από του Δαρβίνου μιας και ήταν πιο σύγχρονη και ως εκ τούτου με περισσότερα επιστημονικά εργαλεία, αλλά δεν μπορώ να το κρινω εγώ αυτό), η οποία εν ολίγοις κατέρριπτε τη θεωρία του Δαρβίνου σε πολλά σημεία.
Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ή άλλη, έγιναν κοινώς αποδεκτές, αλλά εμένα τουλάχιστον με έπεισε ότι όπως και άλλες σχετικές θεωρίες, είναι απλώς υποθέσεις κάνοντας πολλές αυθαίρετες παραδοχές μέχρι να σχηματιστεί η θεωρία...
Μια θεωρία που πιθανότατα προϋπήρχε της απόδειξης (όπως σχεδόν όλες..., εκτός απο αυτές που ανακαλύφθηκαν τυχαία)!
Δεν υπάρχει βέβαια χειρότερο πράγμα απο αυτό. Να προσπαθεί κάποιος να αποδείξει κάτι το οποίο πιστεύει βασιζόμενος στις περιορισμένες αισθήσεις του.
Εξ ου και τα άπειρα αδιέξοδα στις επιστήμες σήμερα.

Last edited:

Υπάρχει η στατιστική και υπάρχουν και οι πιθανότητες.
Τα 2 δεν ταυτίζονται και αυτά που η στατιστική μας δίνει πολύ εύκολα ανατρέπονται από τις πιθανότητες.
Οι πιθανότητες και αυτές δεν είναι τόσο απλά προβλέψιμες αφού ένα ενδεχόμενο με πιθανότητα ένα δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί (αντίθετα μπορεί και να μη συμβεί ποτέ), όπως και ένα ενδεχόμενο με πιθανότητα 0 μπορεί να είναι γεγονός (ήτοι να συμβαίνει).
Καλό είναι να μην μπούμε με τόσο ελαφρά τη καρδία σε τέτοια συζήτηση (ή τέλος πάντων αποσπασματικά).
Αυτό που προσωπικά, βρίσκω τραγικό είναι η απόλυτη βεβαιότητα που επιστήμονες δείχνουν για θεωρίες ημιτελείς (άρα που γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργούν εν τω όλο). Υποτίθεται ότι η πίστη δεν αφορά την επιστήμη, αλλά δυστυχώς όλο και πιο συχνά ακούει κανείς τσιτάτα από "επιστήμονες" που στην ουσία δεν πρόκειται παρά για εκδήλωση πίστης και μάλιστα σε αντιπαράθεση και για μείωση όσων αποδέχονται την πίστη (ή την εξ αποκαλύψεως αλήθεια).
Κοινώς "δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις".
Η έννοια του "Δημιουργού Θεού" ποσώς έχει καταρριφθεί από την επιστήμη (είναι δε μάλλον απίστευτο το ότι έχει ξεχαστεί εν πολλοίς ότι το πως δεν ταυτίζεται με το γιατί)

Aδερφέ οι πιθανότητες είναι πιθανότητες και η πραγματικότητα, πραγματικότητα.
Σαφώς και δεν γνωρίζουμε ακόμα τι και πως, αλλά μία στο εκατομμύριο κερδίζει το λαχνό πάντα κάποιος, κάθε εβδομάδα...

+++
Είχα διαβάσει επίσης (μη ρωτάτε που, δεν θυμάμαι, πέρασε καιρός) μια αρκετά τεκμηριωμένη μελέτη - αντιθεωρία Δαρβίνου (ίσως μάλιστα περισσότερο τεκμηριωμένη από του Δαρβίνου μιας και ήταν πιο σύγχρονη και ως εκ τούτου με περισσότερα επιστημονικά εργαλεία, αλλά δεν μπορώ να το κρινω εγώ αυτό), η οποία εν ολίγοις κατέρριπτε τη θεωρία του Δαρβίνου σε πολλά σημεία.
Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη ή άλλη, έγιναν κοινώς αποδεκτές, αλλά εμένα τουλάχιστον με έπεισε ότι όπως και άλλες σχετικές θεωρίες, είναι απλώς υποθέσεις κάνοντας πολλές αυθαίρετες παραδοχές μέχρι να σχηματιστεί η θεωρία...
Μια θεωρία που πιθανότατα προϋπήρχε της απόδειξης (όπως σχεδόν όλες..., εκτός απο αυτές που ανακαλύφθηκαν τυχαία)!
Δεν υπάρχει βέβαια χειρότερο πράγμα απο αυτό. Να προσπαθεί κάποιος να αποδείξει κάτι το οποίο πιστεύει βασιζόμενος στις περιορισμένες αισθήσεις του.
Εξ ου και τα άπειρα αδιέξοδα στις επιστήμες σήμερα.

Ναι και εμένα κάτι μου θυμίζεις τώρα που το λες Νίκο.
Για να μην αναφερθούμε σε πολλά οξύμωρα που οι ίδιοι οι Δαρβινικοί έχουν παραδεχθεί.... ;)
Αυτό που σε πολλούς δεν είναι γνωστό είναι ότι η εξέλιξη και συγγένεια των ειδών, ΔΕΝ πρωτοπαρατηρήθηκε από τον Δαρβίνο. Από τον Δαρβίνο οργανώθηκε η παρατήρηση σε θεωρία.
Ψάχτε και θα βρείτε πόσοι στην αρχαιότητα είχαν αναφερθεί σε αυτή και πόσοι εκκλησιαστικοί (του βυζαντίου επίσης) ;)
Ο homo sapiens δεν απέκτησε πρόσφατα μάτια, φαντασία, ανάλυση και σύνθεση ιδεών...
Από πολύ παλιά είχαν προσέξει ότι οι σκελετοί των θυλαστικών μοιάζουν πολύ (και ειδικότερα των πιθήκων με τους ανθρώπους)

Last edited by a moderator:

Ετσι μπράβο, Δαρβίνος και ιστορίες. Σε ένα από τα κείμενα από τον βίο του Σωκράτους,
δείτε τον να περιγράφει την Γη ως σφαίρα και να αναφέρει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες
για το πως φαίνεται από ψηλά. Δεν είναι Λιακόπουλος και αηδίες, είναι από το ''Φαίδων''
ή αλλιώς ''περι ψυχής'':
Λέγεται τοίνυν, ἔφη, ὦ ἑταῖρε, πρῶτον μὲν εἶναι τοιαύτη ἡ γῆ αὐτὴ ἰδεῖν, εἴ τις ἄνωθεν θεῷτο, ὥσπερ αἱ δωδεκάσκυ- τοι σφαῖραι, ποικίλη, χρώμασιν διειλημμένη, ὧν καὶ τὰ ἐνθάδε εἶναι χρώματα ὥσπερ δείγματα, οἷς δὴ οἱ γραφῆς καταχρῶνται. ἐκεῖ δὲ πᾶσαν τὴν γῆν ἐκ τοιούτων εἶναι, καὶ πολὺ ἔτι ἐκ λαμπροτέρων καὶ καθαρωτέρων ἢ τούτων∙ τὴν μὲν γὰρ ἁλουργῆ εἶναι θαυμαστὴν τὸ κάλλος, τὴν δὲ χρυσοειδῆ, τὴν δὲ ὅση λευκὴ γύψου ἢ χιόνος λευκοτέραν, καὶ ἐκ τῶν ἄλλων χρωμάτων συγκειμένην ὡσαύτως, καὶ ἔτι πλειόνων καὶ καλλιόνων ἢ ὅσα ἡμεῖς ἑωράκαμεν. καὶ γὰρ αὐτὰ ταῦτα τὰ κοῖλα αὐτῆς, ὕδατός τε καὶ ἀέρος ἔκπλεα ὄντα, χρώματός τι εἶδος παρέχεσθαι στίλβοντα ἐν τῇ τῶν ἄλλων χρωμάτων ποικιλίᾳ, ὥστε ἕν τι αὐτῆς εἶδος συνεχὲς ποικίλον φαντάζεσθαι.

Μια πρόχειρη μετάφραση (δική μου μη βαράτε οι γνώστες): Είμαι πεπεισμένος ότι η γη, εάν τη δεί κανείς από ψηλα αγαπητέ φίλε:
μοιάζει με τις σφαίρες και αποτελείται από δωδεκα κομμάτια δέρματος ποικίλου. Είναι μια σφαίρα
λοιπόν πολύχρωμη και τα μέρη που την αποτελούν ξεχωρίζουν από τα χρώματά τους τα οποία είναι
πολύ καθαρότερα και λαμπρότερα (τα χρώματα) από αυτά που χρησιμοποιούμε στη γραφή (μάλλον
ζωγραφική) τα οποία δεν είναι παρά απομιμήσεις των χρωμάτων αυτών (της γης).
Κάποιο μέρος της έιναι πορφυρό και θαυμαστά όμορφο ενώ άλλο χρυσωπό και άλλο λευκότερο
και απο γύψο και απο χιόνι. Είναι χρωματισμένη με ακόμα περισσότερα και ωραιότερα χρωματα
από αυτα που έχουμε δει εδώ. Ακόμα και οι κοιλότητές της που είναι γεμάτες ύδωρ και άερα
παίρνουν αποχρώσεις λαμπρές ανάμεσα σε άλλα χρώματα έτσι ώστε να δίνει την εντύπωση
ενός ενιαίου πολύχρωμου συνόλου...

Ουφ. Όλα αυτά εν έτει 420 πχ κύριοι. Ακούω ενδεχόμενα και πιθανότητες για Δαρβίνους και επιστήμονες που
''πιστεύουν'' σχεδόν 2200 χρόνια αργότερα.

Last edited:

Η Στατιστικη ειναι το εργαλειο ... και οι Πιθανοτητες το εξεταζομενο φαινομενο.
Φυσικα και δεν τα ταυτιζω. ΔΕΝ γραφω πραγματα ελαφρα τη καρδια. Εκατσα και εψαξα
οσα σας γραφω. Η αλλυσιδα ενος RNA ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη υποθεση για να προκυψει ...
μεσα σε προβιωτικες σουπες με καμια εικοσαρια αμινοξεα και μερικους σπινθηρες. Υπαρχει
ταση για αυτοργανωση των ατομων ανθρακα και αζωτου (οπως αποδειχθηκε πειραματικα)
αλλα απο κει ... μεχρι να προκυψει μια αλλυσιδα RNA ... ε ... ΔΕΝ ειναι το τσουκαλι της
Ματζικας Ντε Σπελ. Απλα, δεν ειναι σαν το ΛΟΤΤΟ (το οποιο ειναι 1 στα 13.000.000,
βγαινει βασει τυπου) το RNA ειναι 1 στα 10^180 !!!!!!! ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ...
για την παρουσα ηλικια του συμπαντος.

Ο Δαρβινος ΙΣΧΥΕΙ ως ερμηνεια της εξελιξης των ειδων πανω στην Γη .... ΔΕΝ τον απερριψα πουθενα.
Ομως, ο Δαρβινος (ο κακομοιρος) ΔΕΝ επιχειρησε την εξηγηση της ΑΠΑΡΧΗΣ της ζωης, πριν απο 3.8 δις
χρονια πανω στην Γη. ΕΑΝ το κανε και αυτο, τοτε ... απεραντος σεβασμος και σιωπη απο μενα.
Αλλα ΔΕΝ προλαβε να το κανει. Το αφησε για εμας. Να βαρεσουμε τις κεφαλες μας και να το βρουμε !!

Δεν ειμαι δογματικος, ειμαι ανοιχτος σε ιδεες .... δεν ειμαι Γενετιστης (ουτε κανενας Perelman).
Ουτε ασπαζομαι την αποκαλυπτικη γνωση καποιας θρησκευτικης δοξασιας. Λογικη και Ενοραση ειναι
τα ΜΟΝΑ που απαιτουνται για να ξετυλιχθει το κουβαρι. ΚΑΙ τα ΔΥΟ, ομως. Σκετη η Λογικη ειναι εργο
κλειστης διαδρομης > ΔΕΝ παραγει καινουργιο εργο - καινουργια γνωση.

(και δεν ειμαι ακαδημαικος ... με τα καταλληλα επιχειρηματα, ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορει να με "καθισει κατω")

Last edited:

Η Στατιστικη ειναι το εργαλειο ... και οι Πιθανοτητες το εξεταζομενο φαινομενο.
Φυσικα και δεν τα ταυτιζω. ΔΕΝ γραφω πραγματα ελαφρα τη καρδια. Εκατσα και εψαξα
οσα σας γραφω. Η αλλυσιδα ενος RNA ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη υποθεση για να προκυψει ...
μεσα σε προβιωτικες σουπες με καμια εικοσαρια αμινοξεα και μερικους σπινθηρες. Υπαρχει
ταση για αυτοργανωση των ατομων ανθρακα και αζωτου (οπως αποδειχθηκε πειραματικα)
αλλα απο κει ... μεχρι να προκυψει μια αλλυσιδα RNA ... ε ... ΔΕΝ ειναι το τσουκαλι της
Ματζικας Ντε Σπελ. Απλα, δεν ειναι σαν το ΛΟΤΤΟ (το οποιο ειναι 1 στα 13.000.000,
βγαινει βασει τυπου) το RNA ειναι 1 στα 10^180 !!!!!!! ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ...
για την παρουσα ηλικια του συμπαντος.

Ο Δαρβινος ΙΣΧΥΕΙ ως ερμηνεια της εξελιξης των ειδων πανω στην Γη .... ΔΕΝ τον απερριψα πουθενα.
Ομως, ο Δαρβινος (ο κακομοιρος) ΔΕΝ επιχειρησε την εξηγηση της ΑΠΑΡΧΗΣ της ζωης, πριν απο 3.8 δις
χρονια πανω στην Γη. ΕΑΝ το κανε και αυτο, τοτε ... απεραντος σεβασμος και σιωπη απο μενα.
Αλλα ΔΕΝ προλαβε να το κανει. Το αφησε για εμας. Να βαρεσουμε τις κεφαλες μας και να το βρουμε !!

Δεν ειμαι δογματικος, ειμαι ανοιχτος σε ιδεες .... δεν ειμαι Γενετιστης (ουτε κανενας Perelman).
Ουτε ασπαζομαι την αποκαλυπτικη γνωση καποιας θρησκευτικης δοξασιας. Λογικη και Ενοραση ειναι
τα ΜΟΝΑ που απαιτουνται για να ξετυλιχθει το κουβαρι. ΚΑΙ τα ΔΥΟ, ομως. Σκετη η Λογικη ειναι εργο
κλειστης διαδρομης > ΔΕΝ παραγει καινουργιο εργο - καινουργια γνωση.

(και δεν ειμαι ακαδημαικος ... με τα καταλληλα επιχειρηματα, ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορει να με "καθισει κατω")

Συμφωνώ με όλα όσα λες και προσωπικά αυτά που έγραψα σαφώς και δεν απευθυνόταν σε εσένα.
Απλά μου έδωσες μια καλή πάσα να εκφράσω τις σκέψεις μου (και επαναλαμβάνω δεν διαφωνώ σε τίποτε από όσα λες)
Δηλαδή, να επισημάνω την οξύμωρη πορεία που έχει πάρει το νέο "ιερατείο" της επιστημοσύνης.
Ναι ο Δαρβίνος απεδείχθη γενικώς σωστός με όσα περιέγραψέ και ναι ποτέ ο ίδιος δεν προσπάθησε να ερμηνεύσει την απαρχή της ζωής. Ούτε καν την αιτία, πόσο δε μάλλον την ανάγκη της ύπαρξής της.
Από εκεί και πέρα πήραν την "σκυτάλη" άλλοι και την πήγαν τόσο μακριά που όχι μόνο τον αγώνα δεν συνεχίσανε αλλά την πετάξανε και στα σκουπίδια.
Και όλα αυτά μέσα από την βεβαιότητα της θέσης τους -πόσο επιστημονικό αυτό- και την ακράτητη υπεροψία/ύβρη χρησιμοποιήσανε ακόμη και προφανή αντιεπιστημονικά "επιχειρήματα" (τα οποία πλείστοι θεωρούν de facto από την πίστη τους στον επιστήμονα) και άλλες μπαρούφες.
Όπως για παράδειγμα ο super star της βιολογίας Richard Dawkins με τα μπεστ σέλλερ του.
Άκριτα και τυφλά πολλοί ¨πεφωτισμένοι" δέχονται τις θέσεις του αν και όταν τους θέσεις απλά επιστημονικά/μαθηματικά ερωτήματα σιωπούν κοιτάζοντας το κενό.

Τώρα το θέμα της λογικής, ενόρασης, της πληροφορίας και της γνώσης αξίζουν και αυτά μια κουβέντα παραπάνω.
Όχι τίποτε άλλο αλλά η "αποκαλυπτική" γνώση αν και βάλλεται συνεχώς, όχι μόνο συμβαίνει αλλά και προσφέρει τα μέγιστα ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα.

Εεεε εγώ πάντως αναφέρθηκα μόνο σ'αυτό που είπες για το Ελλαδιστάν γι αυτό ανέφερα το παράδειγμα. Τώρα
και η άποψή σου είναι σεβαστή μιας και δεν μπορεί να προσδιορίσει ακόμη κανέις με
βεβαιότητα τα σταδια εξέλιξης ή την ''καταγωγή'' του δεσοξοριβοζονουκλεϊκού οξέος... Οπότε όλοι μπορούν
να έχουν άποψη επι του θέματος , εφόσον όλες οι θεωρίες βασίζονται σε πιθανότητες, και ν παραγοντικά.
Μην απολογείσαι Σωκράτη

Προτεινω να συγκρατηθουμε λιγο και να γυρισουμε INTOPIC
γιατι θα μας περιλαβει ο AirB και θα μας .... πεταξει σε νεο ποστακι. :laugh:

(ισως και να το επιθυμει καποιος ... αλλα ΟΧΙ ΕΔΩ παιδια ... ας σεβαστουμε
το κινηματογραφικον της θεματολογιας του ποστ !!!)

Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Στην πρώτη σκηνή, με την θυσία του μηχανικού,σε κάποιες εικόνες φαίνεται ο πλανήτης (μάλλον η γη) να έχει χορτάρι.

Επομένως DNA υπάρχει.

Με τη θυσία του μηχανικού το DNA του αποσυντίθεται και επανασυντίθεται. (Τι σχέση έχει αυτό με την διάλυση του σώματος ρωτήστε τον R. Scott).

Επομένως η αμφισβήτηση της εξέλιξης στο έργο έγκειται στο γεγονός ότι η Σω πιστεύει μάλλον ότι οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί υπήρχαν ή προέκυψαν από τους ήδη υπάρχοντες, ενώ οι άνθρωποι (ή και τα ψάρια;;;) από τους μηχανικούς.

Πάντως στις ΗΠΑ το αντιεξελικτικό κίνημα κρατεί καλά. Υπάρχουν Πανεπιστήμια στα οποία προωθούνται οι απόψεις αυτές μέσω κυρίως των Ευαγγελιστών. Αν θυμάμαι καλά π.χ. κάπου προσπαθούν να βγάλουν άχρηστη τη ραδιοχρονολόγηση με Άνθρακα 14 για ευνόητους λόγους. Είχα πετύχει και κάποια βιντεάκια στην ΕΤ3 πριν χρόνια που αμφισβητούσαν την εξέλιξη με τα γνωστά παιδιάστικα επιχειρήματα "ήσασταν εκεί;", "έχετε δει ζωντανούς δεινόσαυρους;". Χώρια το γνωστό chain mail με τον άθεο Καθηγητή και το Χριστιανό μαθητή.

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

Μην αφήνεις την πραγματικότητα* του τώρα να ερμηνεύει την σεναριακή πραγματικότητα του τότε.

*πραγματικότητα μιας μειοψηφίας στις ΗΠΑ.

Aκριβως.

Ισα ισα που την αποδεχεται . Απλα επαναπροσδιοριζει την εκκινηση της (που και στην θεωρια του Δαρβινου δεν ειναι απολυτα σαφες)

Στην επιστήμη της βιολογίας, με τον όρο εξέλιξη εννοείται η αλλαγή στις ιδιότητες ενός πληθυσμού οργανισμών στο πέρασμα του χρόνου, μεταξύ διαφορετικών γενεών.[1] Αν και τέτοιου τύπου μεταβολές παρατηρούνται σε μικρή κλίμακα σε κάθε γενιά, μακροπρόθεσμα και αθροιστικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ιδιότητες ενός οργανισμού, ώστε να οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία νέων διακριτών ειδών.

το σενάριο της ταινίας καταρρίπτει τη θεωρία της εξέλιξης και αγνοεί το μηχανισμό της φυσικής επιλογής.
κουτσά στραβά και σήμερα μπορούν οι επιστήμονες να συνδυάσουν το DNA διαφορετικών ειδών και το κάνουν.
Δεν σημαίνει ότι τα χιμαιρικά όντα που δημιουργούνται έτσι είναι ικανά να επιβιώσουν.
Αν το πιάσαμε σωστά, στην ταινία δείχνει πως οι Μηχανικοί έχουν παρασκευάσει μια ουσία που όταν εισχωρήσει σε ένα οργανισμό συνδυάζει το DNA Alien που περιέχει με αυτό του ξενιστή, ώστε να προκύψει ένα καινούριο είδος, που δεν μοιράζεται όμως το DNA του ξενιστή ώστε να είναι κατά 50% όμοιο με αυτόν, αλλά παράγει απλά ένα καινούριο τύπο alien. Πολλά τα λογικά κενά και σχεδόν αντίθετη με την εξέλιξη αυτή η διαδικασία.

Αυτή (?) την ουσία πίνει και ο Μηχανικός που διαλύεται το DNA του στα νερά της αρχέγονης (?) Γής;
Γιατί τότε δεν προκύπτει απλά μια ποικιλία alien στον πλανήτη, αλλά προκύπτουν όλα τα διαφορετικά είδη που ξέρουμε και ο άνθρωπος;

H αρχική μου άποψη για την ταινία είναι ότι πάσχει σε πολλά.

• Αν την κρίνεις σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας «Διαστήματος» είναι μακράν πίσω του Βασιλιά «2001» με αμέτρητες ατέλειες. (2001 = το μοναδικό φιλμ που αποδίδει το αβαρές – σκοτεινό – ανηχοικό – μοναχικό – φοβικό – «άδειο» διάστημα).

• Αν την κρίνεις σαν ταινία υπόθεσης οι χαρακτήρες – ανθρώπινοι και robot – είναι ημιτελείς και ανολοκλήρωτοι (με κάποια εξαίρεση του David και του γέρου) . Τα γεγονότα επίσης ατάκτως σκορπισμένα . Οι συμπεριφορές το ίδιο .
Πχ προσγειώνονται (με το διαστημόπλοιο look – F16 ! ) σε μία τυχαία κοιλάδα ενός πελώριου πλανήτη όπου κατά τραγική σύμπτωση κρύβονται ΟΛΑ τα μυστικά της υπόθεσης . Πως γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι engineers ..αλλού.?
Επίσης ο τρόπος που κυβερνάται και λαμβάνονται οι αποφάσεις στο «σκάφος» αυτό θυμίζει εκδρομή φοιτητών με …τζιπ. (πχ άσε τους 2 έξω τη νύχτα ..και προσέχετε γιατί θα έχει …κρύο – σκεπαστείτε καλά)

• Αν την κρίνεις σαν ταινία φιλοσοφίας , ερωτημάτων περί του δημιουργού(engineer) και του αποτελέσματος και των γεγονότων που μπορεί να μπλεχθούν γύρω από αυτό έχει ενδιαφέρον.

• Αν την κρίνεις τεχνικά = σκηνογραφία – φωτισμός – εφέ – φωτογραφία είναι άψογη.

Θα ψήφιζα λοιπόν ΜΕΤΡΙΑ αν ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΚΕΨΕΩΝ του φίλου SR71.

Λοιπόν μόνο για το γεγονός ότι το Prometheus πάτησε την σκανδάλη για να γράψει όλα αυτά o SR71 ψηφίζω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ .

ΥΓ

Eνα από τα πιο αγαπημένα μου μουσικά έργα είναι «Το νησί των Νεκρών» του Ραχμάνινοφ του 1908 Το έργο ξεκινάει με μουσική αναπαράσταση των κουπών της λέμβου που κυβερνά ο Χάρων κλπ. Ο Ραχμάνινοφ εμπνεύσθηκε το έργο όταν είδε μια μαυρόασπρη φωτογραφία του πίνακα του Arnold Bαcklin' με τον ίδιο τίτλο. Αργότερα ο ίδιος ο Ραχμάνινοφ όταν είδε τον πραγματικό πίνακα , δεν του άρεσε και δήλωσε ότι αν τον είχε δει αρχικά ΔΕΝ θα είχε εμπνευστεί το έργο.

Φίλε Sr71 νομίζω ότι το ίδιο θα νοιώσεις αν τύχαινε να μιλήσεις με τον …Scott.

Last edited:

-bye- ΠΟΛΥ μεγαλη τιμη μου κανεις AlfaAlfa -bye-

Η αληθεια ειναι οτι IΣΩΣ εχω κρατησει το παιδι στην ψυχη μου (σχετικα) ανοθευτο για πολλα-πολλα χρονια ΚΑΙ
ΔΕΝ εχω συντριβει κατω απο τις απαιτησεις μιας οικογενειας με παιδια (με πασα επιφυλαξη στο δευτερο :laugh:).
Εναν εχω να συντηρησω (!!!) και μπορω να τον πεταξω στα αζητητα αν χρειαστει (για μερικες μερες).
ΑΥΤΟ .... αφηνει πολυ οξυγονο για το πνευμα μου ... να εισπνεει αλλα και να ανεμοπορει ΑΝΕΜΕΛΟ.

Παντως ... δεν ειμαι τοσο σιγουρος οτι ο Scott ... θα με απογοητεψει (σεναριακα).
Προς τι η βιασυνη για συμπερασματα ? Εχουμε αλλα δυο sequels ! Και μαλιστα, με διαστημοπλοιο "αγριεμενο"
που τρεχει να συναντησει τους Engineers, στον πλανητη τους !!!! Θελει δεν θελει, ο οποιος σεναριογραφος
θα πρεπει να "πλεξει" και παρουσιασει την κουλτουρα και φιλοσοφια των Μηχανικων ! Αλλιως, τι θα δουμε
στον πλανητη τους ? Πετρες ? :laugh:

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ LINK ΤΟΥ ΜΟDIS ..... MUST READ ..... !!!!!

Σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια -bye-

(ΥΓ. .... ωπ, μολις ειδα οτι το link αποσυρθηκε απο την Fox .... κριμα, ηταν λαμπρο script !!!)

Last edited: