Prometheus

Βαθμολογήστε την Ταινία:

• Total voters
    212
Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

Δεν βλεπω που μπορει να οδηγησει αυτη η στιχομυθια.
Ο καθενας δινει τις δικες του προεκτασεις σε αυτο που (ετσι κι αλλιως) ειναι ασαφες.
Το black goo, τα xenomorphs, οι μηχανικοι .... ΔΕΝ ξερουμε ουτε απο ΠΟΥ προηλθαν,
ουτε ΠΩΣ προηλθαν ουτε ΠΟΙΑ ειναι η χρηση τους. Σπεκουλαρουμε αγριως (και εσυ και εγω).

Κανονικα δεν εχω προβλημα με αυτο. Γουσταρω αντιπαραθεση επιχειρηματων πανω σε ασαφειες.
Τι γινεται ομως με του θαμωνες που μας διαβαζουν ? Καταλαβαινουν τα σημεια τριβης μας ?
Αν δεν καταλαβαινουν .... τοτε πρεπει να ριξουμε λιγο το "επιπεδο". Αλλιως ... αν ειμαστε
τοσο καλοι, ας στειλουμε τις αποψαρες μας στον Riddley ... and may the best man win !!!!

Κοιτα, αν του στελναμε οντως τις αποψεις μας ακομη και αν δεν κερδιζε σωνει και καλα
ενας απο τους δυο, θα κερδιζε σιγουρα η εβδομη τεχνη.:p
Με τον αχρηστο που εχει για σεναριογραφο δεν τα βλεπω καλα τα πραματα.
Εν γενει παντως προσπαθω να μην σπεκουλαρω και να παταω μονο σε αυτα που θεωρω
οτι δινονται ως δεδομενα. Τωρα αν πεσω πανω στο plot twist, αυτα εχει η ζωη.
Και στην επιστημη παταμε πανω σε αξιωματα για να χτισουμε. Ελα ομως που ενιοτε
αυτα αποδεικνυεται οτι δεν αντικατοπτριζουν την πραγματικοτητα.
Ο ολος διαλογος θυμιζω ξεκινησε γιατι θεωρηθηκε απο μενα και τον Andre οτι η
εκδοχη του κειμενου που παρεθεσες εχει διαφορα θεματακια. Προφανως και δεν θα πεισουμε ο ενας τον αλλο για τη γνωμη του (δεν υπαρχει και λογος αλλωστε). Θα σου πω παντως οτι οι δικες σου ερμηνειες που
ειχα διαβασει σε πολυ προηγουμενες σελιδες του νηματος μου ειχαν φανει πολυ πιο ενδιαφερουσες!
Συμφωνω ομως οτι πρεπει να σκεφτουμε και λιγο τους αλλους, γιατι μαλλον θα εχουν βαρεθει να διαβαζουν τα κατεβατα μας και το σταματαω εδω.
Τελειωνοντας, θα σου προτεινω να δεις κανενα sci-fi που να προσφερεται περισσοτερο για
φιλοσοφικες-ιδεολογικες αντιπαραθεσεις (και μαλιστα οχι εξαιτιας της επιτηδευμενης ασαφειας του).
Τωρα, που θα βρεις κατι τετοιο...;)-bye-

Νομίζω ούτε ο ίδιος ο Σκοτ δεν κάθισε να ασχοληθεί τόσο με το σενάριο της ταινίας.
Καλό θα ήταν να βγει 2 και να δοθούν κάποιες απαντήσεις γιατί καλό το ambiguity αλλά εδώ μιλάμε για εντελώς ασαφές σενάριο.
Αμ αυτο λεω κι εγω. Αυτο ειναι το κακο. Μακαρι να χε ασχοληθει καποιος λιγο περισσοτερο.
Καποιος αλλος απο τον Lindelof κατα προτιμηση

Last edited:
Απάντηση: Προμηθέας — Prometheus

Όσο σε μια ταινία τονίζονται σε υπερθετικό βαθμό το σπλάτερ και οι μεταφυσικές ανησυχίες περί "Θεού", τόσο απομακρύνεται αυτή η ταινία από την καθαρήεπιστημονική φαντασία και γίνεται ένα θρίλερ-horror movie που απλά εξελίσσεται σε εξωγήινο σκηνικό.
Οι υψηλού επιπέδου τάχα προβληματισμοί για το τι ήθελε να πει ο ποιητής γίνονται άστοχοι, αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και σαν σεναριακή ιδέα η ταινία προσεγγίζει περισσότερο τα θρίλερ με πνευματιστές ερευνητές, δαιμονισμένους, εξορκιστές και δημιουργήματα του οξαποδώ. Σε αυτή τη περίπτωση είναι εύστοχο να συζητάμε για βλασφημίες και "θεία δίκη" και τιμωρία των δημιουργημάτων από τον δημιουργό τους, ο οποίος απογοητευμένος εξαπολύει εναντίον τους τα δαιμόνια για να τους εξαλείψουν. Αυτός ο διαποτισμός του σεναρίου από "θρησκευτικό αίσθημα" ως δικαιολογία για να δούμε τα δαιμόνια εν δράσει, να τα εξαπολύει ο Δημιουργός να ξεκοιλιάσουν τα παραστρατημένα και βλάσφημα δημιουργήματα, πιστεύω πως ξενίζει και απογοητεύει το λάτρη της σκληροπυρηνικής Ε.Φ. κι έτσι η αντιπαράθεση για το ρόλο του ανδροειδούς, όπως συνηθίζουν να λένε οι Αμερικάνοι είναι irrelevant ;) και τουλάχιστον ανεπιτυχής.

νομίζω πάντως ο Γκάλεν κατάλαβε τι ήθελα να πω εξ αρχής, ενώ ο φίλος ΣΡΒ κατάλαβε επίσης, αλλά με πικάρει γιατί όλο του βγαίνω στη στροφή χωρίς φλας τελευταία! :)
(θεωρώ πως η εξ αποστάσεως φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ όσων ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις και σκέψεις, μας επιτρέπει να πειραζόμαστε χωρίς παρεξήγηση)

Απόψε στα κανάλια Νόβα έπαιζε ταυτόχρονα ο Φασμπέντερ σε δύο ΕΦ ταινίες (άντε, δέχομαι και τον "Προμηθέα" ως τέτοια για να γίνει η σύγκριση). Πόσο πιο ανώτερα και επιτυχημένα προβάλλονται οι υπαρξιακές ανησυχίες στους Χ-μεν από το Προμηθέας; Ο Φασμπέντερ εξαιρετικός και στους δύο ρόλους.

Last edited by a moderator:
Re: Προμηθέας — Prometheus

Προς ολους ...

Στον κινηματογραφο .... βλεπω "αυτα" που απηχουν την δικη μου ψυχοσυνθεση και πνευμα.
Δηλαδη, δεν μπαινω καν στον κοπο αν ειναι αποδεκτα απο τους αλλους.
Την επιστημη (hard science) δεν την τοποθετω σε ρολο εποπτη αλλα σε ρολο βοηθου
του ορθολογισμου του σεναριου. Αν δεν βγαινει αυτος ο ορθολογισμος .... δεν χαλιεμαι και ιδιαιτερα.

ΤΟΥ ΓΕΜΙΖΩ ΕΓΩ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ....

Εαν τοσο πολυ σας ενδιαφερει η λογικη (οπως και μενα), ενα ον που απεκτησε πληρη ελεγχο του DNA ...
μαλλον εχει φτασει στο σημειο να απεξαρτηθει ΠΛΗΡΩΣ απο αυτα .... να γινει καθαρη ενεργεια, η πεδιο !!!
Ποιος θελει να ζει σε ενα φθαρτο, υλικο σωμα εξαρτημενο απο γονιδιακες επιταγες !!!! (μονο μαζοχιστης).
Οσο για την Επιστημη ΜΠΟΡΕΙ να γκρεμισει τους "Θεους" της (τα αξιωματα) .... οταν ερθει το πληρωμα
του χρονου. Η θρησκεια .... ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Περιεχει αξ'αποκαλυψεως αληθειες, που δεν επιδεχονται
ανθρωπινης κρισης.

Οποτε (σας περικαλω θερμα) μην μου ξαναπεταξετε .... μια λεξη που δεν σας αρεσε (βλασφημια) ως δικο
μου (κρυφο)λαβαρο. Εξακολουθω να πιστευω οτι η λεξη "βλασφημια" στο συγκεκριμενο κειμενο ειχε
τελειως διαφορετικη στοχευση και ερμηνεια απο τις θρησκευτικες της προεκτασεις. Ακομα και αν ....
αυτη την στοχευση εχω αντιληφθει ΜΟΝΟ ΕΓΩ.

Μάνο μου επιτρέπεις;Θεωρώ οτι η λέξη "βλασφημία" ήταν πολύ εύστοχη.Ένθεν και ένθεν έχει απόλυτη λογική.Ειδικά απο τη στιγμή που οι ίδιοι οι Μηχανικοί πιθανόν να την είχαν διαπράξει θεωρώντας,ίσως,εαυτούς ως Θεούς.Βλασφημία ή ύβρις,ταυτόσημες έννοιες εδώ μάλλον...Και η νέμεσις ήρθε καί για τους δημιουργούς,και για τα δημιουργήματα..Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

To νοημα ενος thread γυρω μια συγκεκριμενη SciFi ταινια, θελω να πιστευω οτι εχει στοχο να ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ
οσους την παρακολουθησαν (αν περιεχει ελαχιστες φιλοσοφικες προεκτασεις) και οχι να ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΕΙ τα
διαφορα επιστημονικα ΚΕΝΑ της παραγωγης. Εαν δεν εχει επιστημονικα(-λογικα) κενα τοτε ΔΕΝ ειναι SciFi ....
ειναι ντοκυμαντερ.

Ο Προμηθεας αυτη την στιγμη ειναι διατρητος απο αυτα τα κενα. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΗ.
Εχει βαλει (οσους το επιζητουν) σε ρολο σεναριογραφου (για να μην πω μαθητευομενου φιλοσοφου).
ΑΥΤΟ ..... μεσα στο απεραντο νηπιαγωγιο που λεγεται Hollywood SciFi .... μονο ως ευλογια μπορει να
εκληφθει !!! ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΑΝ LINDELOF KAI SCOTT .... !!!

Μια ευλογια, με την εννοια της αναπαντεχης τυχης που αξιωθηκε ενα κοινο (επιεικως) απροετοιμαστο,
παιδικο και ανωριμο. Η μιλαω μονο για μενα ? ....

Και κατι ακομα για την Επιστημη : εχει ΚΑΙ ΑΥΤΗ τους θεους της !!!
Ονομαζεται Κοσμικη ΤΥΧΑΙΟΤΗΤΑ γεγονοτων και φαινομενων. ΟΧΙ γιατι οντως η Εντροπια ειναι μια Θεοτητα.
Αλλα, γιατι αποδεικνυεται πανισχυρο εργαλειο αποδεσμευσης της επιστημονικης σκεψης απο .... Σχεδια και
Προνοιες παντος ειδους. "Θεοτητες" ανακυπτουν οπουδηποτε ο ανθρωπος αφοσιωνεται με παθος σε εναν στοχο.

Last edited:

...αυτή πρέπει να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αλλά και ''κουτουρού'' συζητήσεις των τελευταίων χρόνων .. να πούμε στον Ρίντλεϋ την επόμενη φορά να προσλάβει ακόμη πιο ''λίγο'' σεναριογράφο (ήδη ο του Προμηθέα ήταν για μπάτσες) ώστε να έχετε να λέτε δεκάδες ενδιαφέροντα πάνω στις τρύπες του ...

και που να διαβάσετε μια άλλη ανάλυση σχετικά με την σύλληψη της παρθένου Μαρίας (Elizabeth Shaw)
τον David ως άγγελο που της ανακοινώνει ότι είναι έγκυος
την λέξη καισαρική αντί άμβλωση που λεει στο μηχάνημα όταν κάνει την επέμβαση για να βγάλει ότι έχει μέσα της
But some humans do act in ways the Engineers might have grudgingly admired. Take Holloway, Shaw's lover, who impregnates her barren womb with his black slime riddled semen before realising he is being transformed into something Other. Unlike the hapless geologist and botanist left behind in the chamber, who only want to stay alive, Holloway willingly embraces death. He all but invites Meredith Vickers to kill him, and it's surely significant that she does so using fire, the other gift Prometheus gave to man besides his life.
The 'Caesarean' scene is central to the film's themes of creation, sacrifice, and giving life. Shaw has discovered she's pregnant with something non-human and sets the autodoc to slice it out of her. She lies there screaming, a gaping wound in her stomach, while her tentacled alien child thrashes and squeals in the clamp above her and OH HEY IT'S THE LIFEGIVER WITH HER ABDOMEN TORN OPEN. How many times has that image come up now? Four, I make it. (We're not done yet.)
And she doesn't kill it. And she calls the procedure a 'caesarean' instead of an 'abortion'.
(I'm not even going to begin to explore the pro-choice versus forced birth implications of that scene. I don't think they're clear, and I'm not entirely comfortable doing so. Let's just say that her unwanted offspring turning out to be her salvation is possibly problematic from a feminist standpoint and leave it there for now.)
Here's where the Christian allegories really come through. The day of this strange birth just happens to be Christmas Day. And this is a 'virgin birth' of sorts, although a dark and twisted one, because Shaw couldn't possibly be pregnant. And Shaw's the crucifix-wearing Christian of the crew. We may well ask, echoing Yeats: what rough beast, its hour come round at last, slouches towards LV-223 to be born?
Consider the scene where David tells Shaw that she's pregnant, and tell me that's not a riff on the Annunciation. The calm, graciously angelic android delivering the news, the pious mother who insists she can't possibly be pregnant, the wry declaration that it's no ordinary child... yeah, we've seen this before.
'And the angel answered and said unto her, The Holy Ghost shall come upon thee, and the power of the Highest shall overshadow thee: therefore also that holy thing which shall be born of thee shall be called the Son of God. And, behold, thy cousin Elisabeth, she hath also conceived a son in her old age: and this is the sixth month with her, who was called barren.'
A barren woman called Elizabeth, made pregnant by 'God'? Subtle, Ridley.
Anyway. If it weren't already clear enough that the central theme of the film is 'I suffer and die so that others may live' versus 'you suffer and die so that I may live' writ extremely large, Meredith Vickers helpfully spells it out:
'A king has his reign, and then he dies. It's inevitable.'

ή την ονομασία του πλανήτη LV-223
Reading all of these comments made me look this up: LV-223 = Leviticus 22:3 "Say to them: 'For the generations to come, if any of your descendants is ceremonially unclean and yet comes near the sacred offerings that the Israelites consecrate to the LORD, that person must be cut off from my presence. I am the LORD."
there is no way that I am the first person to comment on this

εδώ έχει μπόλικο πράμα

Απάντηση: Re: Προμηθέας — Prometheus

...
νομίζω πάντως ο Γκάλεν κατάλαβε τι ήθελα να πω εξ αρχής, ενώ ο φίλος ΣΡΒ κατάλαβε επίσης, αλλά με πικάρει γιατί όλο του βγαίνω στη στροφή χωρίς φλας τελευταία! :)
(θεωρώ πως η εξ αποστάσεως φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ όσων ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις και σκέψεις, μας επιτρέπει να πειραζόμαστε χωρίς παρεξήγηση)

Απόψε στα κανάλια Νόβα έπαιζε ταυτόχρονα ο Φασμπέντερ σε δύο ΕΦ ταινίες (άντε, δέχομαι και τον "Προμηθέα" ως τέτοια για να γίνει η σύγκριση). Πόσο πιο ανώτερα και επιτυχημένα προβάλλονται οι υπαρξιακές ανησυχίες στους Χ-μεν από το Προμηθέας; Ο Φασμπέντερ εξαιρετικός και στους δύο ρόλους.

Κι εγω το ιδιο νομιζω.:ernaehrung004:(εξ ου και η συμφωνια μου)
Να πειραζομαστε, αλλα μην αλλαζουμε και τους τονους. Ο τονος μου στο "ε" παρακαλω:p
Ως προς το ειδος της ταινιας...το πρωτο Αλιεν πετυχε απολυτα γιατι ηθελε να ειναι πρωτα horror
και μετα scifi. O Προμηθεας ηθελε να ειναι πολλα, αλλα εξαιτιας του κακου σεναριου
ηταν καταδικασμενο να πετυχει μονο στο action κομματι.

Μάνο μου επιτρέπεις;Θεωρώ οτι η λέξη "βλασφημία" ήταν πολύ εύστοχη.Ένθεν και ένθεν έχει απόλυτη λογική.Ειδικά απο τη στιγμή που οι ίδιοι οι Μηχανικοί πιθανόν να την είχαν διαπράξει θεωρώντας,ίσως,εαυτούς ως Θεούς.Βλασφημία ή ύβρις,ταυτόσημες έννοιες εδώ μάλλον...Και η νέμεσις ήρθε καί για τους δημιουργούς,και για τα δημιουργήματα..Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα...

Νικο, το ειπα και το ξαναλεω. Οποιος εχει δει το Λοστ θα το καταλαβει. Ο σεναριογραφος
δεν εγραψε οσα εγραψε, γιατι εχει την ιστορια (με αρχη μεση και τελος) εκ των προτερων στο μυαλο του.
Αυτο που ηξερε εκανε. Ανοιξε χιλια δυο θεματα, μας δημιουργησε εφτα χιλιαδες ερωτηματα
και δεν εχει για κανενα απο αυτα την απαντηση. Καλο πραμα η αισιοδοξια σου αλλα κρατα μικρο καλαθι.
Αυτα τα ελεγα απο την πρωτη σαιζον του Λοστ. Καποιοι δεν με πιστευαν.
Οποιος θελει να δει σειρα με πολυετες πλανο, απο την πρωτη σαιζον της οποιας μπορουσες να καταλαβεις
οτι τα υπονοουμενα που σου πεταει οδηγουν σε κατι προσχεδιασμενο, σε ενα τελος που ο δημιουργος το ειχε
οραματιστει απο την αρχη, υπαρχει μονο μια τετοια. Δειτε το Babylon 5 και θα καταλαβετε τη διαφορα
για την οποια μιλαω.

Ακομα και αν ....
αυτη την στοχευση εχω αντιληφθει ΜΟΝΟ ΕΓΩ.

Χεχε, μετα και την παραπανω αναφορα μου περι Babylon δεν μπορεσα να κρατηθω να μην απαντησω
στην ατακα σου με το διαλογο στο 2:00-2:25.
http://www.youtube.com/watch?v=NNwbB0NWe-Y&list=PL81150C527BEBB5F1
MoDis, που τον βρηκες αυτον τον καμμενο που παρεθεσες?:flipout::p
Ο τυπος εχει αναγκη να δει το "Π" κατεπειγοντως.

το ιδιο σκεφτηκα και γω με το Λοστ,στην αρχη μας ειχε εξαψει απιστευτα τη φαντασια και στο τελος μειναμε με τον αξονα στο χερι.

Μαλλον ειμαι ευτυχης (υπερτυχερος ???) που δεν κοιταξα κανενα επεισοδιο του Lost (αρα και του Lindelof).
Γιατι αυτο με φερνει στην (μαλλον) πλεονεκτικη θεση να εχω "μολυνθει" ΜΟΝΟ απο το script του "Προμηθεα".

Θα φαω τα μουτρα μου στο sequel που ετοιμαζεται ? ........ ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ? ....... ζω στην ομιχλη του Τωρα
και ΟΧΙ στην συντριβη του Αυριο ! Οσοι θελουν να χαλιουνται λιγο-λιγο, καθε φορα που κανουν συσχετισμους
με την σειρα του Lost .... ας το κανουν !

Εγω παω για συντριβη .... απολαμβανοντας την φαντασιωση μου ...... στο μεταξυ !!!!

Last edited:

Xμμ, πανω κατω τα ιδια ακουγα απο αυτους που τους ελεγα για το Λοστ.
Απο τη μια εισαι τυχερος που δεν το εχεις δει. Απο την αλλη δεν ειμαι
απολυτα σιγουρος πως ειναι καλο να πηγαινεις σε μια ταινια σαν το προβατο στη σφαγη.
Αν ξερεις που οδευεις μπορει και να την γλιτωσεις. Απο την αλλη μπορει και να γουσταρει
κανεις. Περι ορεξεως...
Το βιντεακι μου δεν βλεπω να σε προβληματισε ιδιαιτερα παντως ε?

(δεν ανοιγω κουβεντα για Babylon ... οχι μονο θα κανεις αποβαση στο νηματακι ... αλλα ....
θα καταπλευσει και ο Kosh ο φορουμιστικος ... και τελειωσε η κουβεντα για τον Προμηθεα .... :laugh:)

Last edited: