Προσεχώς 3D

Είδα και εγώ ένα demo στη media mark στα Βριλήσσια. Οι πιό εντυπωσιακές σκηνές είναι ένα κατοστάρι του Bolt όπου πραγματικά χάνεται η μπάλα. Κατά τα άλλα το συγκεκριμένο demo δεν είχε κάτι παραπάνω να δείξει.

Αυτό είδα και εγώ στον Κωτσόβολο στην Κηφισσιά. Σε τί τηλεόραση το είδες;;; Πώς σου φάνηκε σαν 3D;;

Εγώ αυτό που είδα στα MEDIA MARKT Κηφισίας σε μία Samsung 40" μου άρεσε αρκετά. Η ταινία που είδα ήταν ένα παιδικό και για 5'. Βέβαια μετά από πολύωρη χρήση δεν ξέρω τι διάθεση θα έχω αλλά αυτό που είδα σε γενικές γραμμές με ικανοποίησε. Βέβαια η ανάγκη εδώ για περισσότερες ίντσες είναι εμφανής. Προσωπικά θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 1,5-2 χρόνια ώστε να ωριμάσουν κάποια πράγματα σε τεχνολογίες και τιμές και μετά να βγω σε έρευνα αγοράς.

Φοβερό νέο, λες και το Sojourner του '96-97 δε φορούσε στερεοσκοπική κάμερα και αυτό, ούτε και οι ακόλουθοί του... :flipout:

Oσοι ειδαν αυθεντικο 3D bluray τιτλο εντυπωσιαστηκαν

Εγώ αυτό που είδα στα MEDIA MARKT Κηφισίας σε μία Samsung 40" μου άρεσε αρκετά. Η ταινία που είδα ήταν ένα παιδικό και για 5'. Βέβαια μετά από πολύωρη χρήση δεν ξέρω τι διάθεση θα έχω αλλά αυτό που είδα σε γενικές γραμμές με ικανοποίησε.

Πάντως στο Fnac στο Mall που πήγα προχθές και δοκίμασα το 3D μιας 46αρας Samsung που έχουν για επίδειξη, εντυπωσιάσθηκα! Καθαρή εικόνα με πολύ έντονο το 3D εφέ στις ιδικές σκηνές. Έμοιαζαν, τα αντικείμενα να ξεπροβάλουν 30-40 εκατοστά από την οθόνη! Έπαιζε το “Monsters vs Aliens”. Δυο λεπτά το παρακολούθησα αλλά μου άφησε καλύτερη εντύπωση από το “Avatar”στον κινηματογράφο.

Οσοι ειδαν το demo της Samsung σχετικως απογοητευτηκαν ( πολυ σωστα)

Ναι εκτός. Είναι ένα διαφημιστικό τρέλερ, συρραφή από ντοκυμαντέρ, αγώνες κλπ με σκοπό να δείξει τις δυνατότητες της Samsung.

Εγώ το είδα και απογοητεύτηκα. Διάβασε το post μου #287...

Είδα και εγώ ένα demo στη media mark στα Βριλήσσια. Οι πιό εντυπωσιακές σκηνές είναι ένα κατοστάρι του Bolt όπου πραγματικά χάνεται η μπάλα. Κατά τα άλλα το συγκεκριμένο demo δεν είχε κάτι παραπάνω να δείξει.

Μονο αν βγουν και αλλοι 3d bluray τιτλοι θα εχουμε ολοκληρωμενη αποψη αν και τα πρωτα δειγματα δειχνουν ειναι ηδη καλυτερα σε σχεση με την κινηματογραφικη ποιοτητα...

Εχω μια απορια κατι ταινιες που κυκλοφορουν στο νετ σε mkv, 3D θα της βλεπεις κανονικα σε 3D p.x σε μια C7000.?

Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα.

Είχα χθες την ευκαιρία να δω στο Pioneer Center μαζί με τον έτερο διαχειριστή της Home Cinema Βασίλη (Mr Rebelos) την νέα 50άρα Panasonic VT-20 σε συνδυασμό με το Blue Ray Player Panasonic DMP-BDT300. Παρόντες και ο κος Θεοδοσόπουλος του Pioneer Center και ο Μανώλης Καστρουνής ο οποίος είχε αναλάβει την ρύθμιση της τηλεόρασης. Για την τηλεόραση θα τα πούμε στο διπλανό νήμα.

Τώρα όσον αφορά το 3D, μιας και πολλά είχα ακούσει αλλά δεν είχα προσωπική άποψη, τολμώ να πω ότι πραγματικά η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη. Βάλαμε στο player το demo 3D δισκάκι της Panasonic και φορέσαμε τα ειδικά πολωτικά γυαλιά που παρέχονται μαζί με την τηλεόραση (2 ζευγάρια). Το demo αυτό περιέχει πάμπολλες σκηνές από τοπία, σκηνές της καθημερινότητας (π.χ. κόσμο που περπατάει έξω απ' το Κολοσσαίο της Ρώμης, σε πλατείες κ.α.) σκηνές από αθλητικά γεγονότα (μπάσκετ, baseball κ.λ.π.) καθώς και κάποιες σκηνές 3D animation. Το αποτέλεσμα στα μάτια μου μετά από μισή ώρα θέασης 3D ήταν άκρως εντυπωσιακό, και μάλιστα κατά πολύ καλύτερο απ' αυτό που περίμενα. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός των διαφορετικών επιπέδων της εικόνας, ορισμένες φορές και ανάλογα τις σκηνές υπάρχει η αίσθηση ότι τα αντικείμενα έρχονται κατ' ευθείαν πάνω στον θεατή, ενώ σαν γενική αίσθηση φαίνεται ότι το 3D εκτείνεται σε βάθος πίσω απ' την οθόνη της τηλεόρασης. Ειδικά σε σκηνές με μεγάλος βάθος πεδίου, η αίσθηση σε απογειώνει. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η σκηνή που είναι τραβηγμένη μπροστά από δέντρο του οποίου τα φύλλα κινεί ο αέρας και δείχνει κάποιο φαράγγι μπροστά καθώς και βουνά στο βάθος, τα κινούμενα φύλλα νομίζεις ότι θα ακουμπήσουν το πρόσωπό σου ενώ τα βουνά και το ποτάμι στο φαράγγι με τις αποστάσεις και τα διαφορετικά ύψη φαίνονται όπως στην πραγματικότητα. Επίσης κατά την θέαση και σε κινήσεις του κεφαλιού του θεατή δεξιά - αριστερά ή πάνω - κάτω, δίνεται η αίσθηση ότι κινείσαι μέσα στον χώρο και ότι γίνεσαι κι εσύ μέρος της ταινίας.

Οσον αφορά την κίνηση αυτή ήταν πραγματικά απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα, εξαιρώντας μόνο το κομμάτι του animation στο οποίο ήταν ορατά κάποια σκαλώματα. Μετά δε από τουλάχιστον μισή ώρα θέασης μπορώ να πω ότι δεν είχα ουδεμία αίσθηση ζαλάδας ή κούρασης. Και για να πω και κάτι αρνητικό, αυτό έχει να κάνει με την απόσταση θέασης και το μέγεθος της οθόνης. Για να το απολαύσεις πραγματικά θα πρέπει ο περιβάλλοντας φωτισμός να είναι ελάχιστος και να κάθεσαι πολύ κοντά στην οθόνη. Θεωρώ ότι απόσταση 1,5 - 2 μέτρων max, είναι ιδανική για τις 50".

Αυτά σαν πρώτη εντύπωση. Τις επόμενες ημέρες που θα έχω την ευκαιρία για νέα θέαση, ίσως μπορώ να πω περισσότερα.

Καλησπέρα σε όλους και καλό μήνα.

Είχα χθες την ευκαιρία να δω στο Pioneer Center μαζί με τον έτερο διαχειριστή της Home Cinema Βασίλη (Mr Rebelos) την νέα 50άρα Panasonic VT-20 σε συνδυασμό με το Blue Ray Player Panasonic DMP-BDT300. Παρόντες και ο κος Θεοδοσόπουλος του Pioneer Center και ο Μανώλης Καστρουνής ο οποίος είχε αναλάβει την ρύθμιση της τηλεόρασης. Για την τηλεόραση θα τα πούμε στο διπλανό νήμα.

Τώρα όσον αφορά το 3D, μιας και πολλά είχα ακούσει αλλά δεν είχα προσωπική άποψη, τολμώ να πω ότι πραγματικά η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη. Βάλαμε στο player το demo 3D δισκάκι της Panasonic και φορέσαμε τα ειδικά πολωτικά γυαλιά που παρέχονται μαζί με την τηλεόραση (2 ζευγάρια). Το demo αυτό περιέχει πάμπολλες σκηνές από τοπία, σκηνές της καθημερινότητας (π.χ. κόσμο που περπατάει έξω απ' το Κολοσσαίο της Ρώμης, σε πλατείες κ.α.) σκηνές από αθλητικά γεγονότα (μπάσκετ, baseball κ.λ.π.) καθώς και κάποιες σκηνές 3D animation. Το αποτέλεσμα στα μάτια μου μετά από μισή ώρα θέασης 3D ήταν άκρως εντυπωσιακό, και μάλιστα κατά πολύ καλύτερο απ' αυτό που περίμενα. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός των διαφορετικών επιπέδων της εικόνας, ορισμένες φορές και ανάλογα τις σκηνές υπάρχει η αίσθηση ότι τα αντικείμενα έρχονται κατ' ευθείαν πάνω στον θεατή, ενώ σαν γενική αίσθηση φαίνεται ότι το 3D εκτείνεται σε βάθος πίσω απ' την οθόνη της τηλεόρασης. Ειδικά σε σκηνές με μεγάλος βάθος πεδίου, η αίσθηση σε απογειώνει. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η σκηνή που είναι τραβηγμένη μπροστά από δέντρο του οποίου τα φύλλα κινεί ο αέρας και δείχνει κάποιο φαράγγι μπροστά καθώς και βουνά στο βάθος, τα κινούμενα φύλλα νομίζεις ότι θα ακουμπήσουν το πρόσωπό σου ενώ τα βουνά και το ποτάμι στο φαράγγι με τις αποστάσεις και τα διαφορετικά ύψη φαίνονται όπως στην πραγματικότητα. Επίσης κατά την θέαση και σε κινήσεις του κεφαλιού του θεατή δεξιά - αριστερά ή πάνω - κάτω, δίνεται η αίσθηση ότι κινείσαι μέσα στον χώρο και ότι γίνεσαι κι εσύ μέρος της ταινίας.

Οσον αφορά την κίνηση αυτή ήταν πραγματικά απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα, εξαιρώντας μόνο το κομμάτι του animation στο οποίο ήταν ορατά κάποια σκαλώματα. Μετά δε από τουλάχιστον μισή ώρα θέασης μπορώ να πω ότι δεν είχα ουδεμία αίσθηση ζαλάδας ή κούρασης. Και για να πω και κάτι αρνητικό, αυτό έχει να κάνει με την απόσταση θέασης και το μέγεθος της οθόνης. Για να το απολαύσεις πραγματικά θα πρέπει ο περιβάλλοντας φωτισμός να είναι ελάχιστος και να κάθεσαι πολύ κοντά στην οθόνη. Θεωρώ ότι απόσταση 1,5 - 2 μέτρων max, είναι ιδανική για τις 50".

Αυτά σαν πρώτη εντύπωση. Τις επόμενες ημέρες που θα έχω την ευκαιρία για νέα θέαση, ίσως μπορώ να πω περισσότερα.

Και από ποιότητα εικόνας πώς την κρίνεις;;; Τί αλλαγές υπάρχουν σε σχέση με την 5090Η σου;;

Μπορούμε να μιλήσουμε για βελτίωση στην ποιότητα της εικόνας ή λέμε ότι λόγω του 3D τουλάχιστον για φέτος τα 3D μοντέλα δεν προσφέρουν και το νέο σε σχέση με τους "παραδοσιακούς" 2D αντιπάλους τους;;;

Απάντηση: Re: Προσεχώς 3D

Και από ποιότητα εικόνας πώς την κρίνεις;;; Τί αλλαγές υπάρχουν σε σχέση με την 5090Η σου;;

Από θέμα εικόνας, τολμώ να πω ότι με εξέπληξε ευχάριστα. Είδαμε αρκετές σκηνές από demo disc της Pioneer που έχω δει επανηλειμμένως στην kuro, συνεπώς είμαι σε θέση να κάνω συγκρίσεις. Και ναι, μπορώ να πω ότι αυτό που είδα ήταν πολύ κοντά σε αυτό που προσφέρει η kuro. Από θέμα μετρήσεων φωτεινότητας και μαύρου περίμενα τον Μανώλη να μου επιβεβαιώσει αυτό που έβλεπα.

...... http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=1194134#post1194134

Last edited:

Μετά δε από τουλάχιστον μισή ώρα θέασης μπορώ να πω ότι δεν είχα ουδεμία αίσθηση ζαλάδας ή κούρασης. Και για να πω και κάτι αρνητικό, αυτό έχει να κάνει με την απόσταση θέασης και το μέγεθος της οθόνης. Για να το απολαύσεις πραγματικά θα πρέπει ο περιβάλλοντας φωτισμός να είναι ελάχιστος και να κάθεσαι πολύ κοντά στην οθόνη. Θεωρώ ότι απόσταση 1,5 - 2 μέτρων max, είναι ιδανική για τις 50".

.

Ενδιαφερον...
Ειδικα το κομματι που αφορα τη κουραση ή ζαλαδα με 'χει κανει να ανυπομονω για την μερα που θα την δω ( δουμε ) και στη Θεσσαλονικη σε καποιο καταστημα..

Με μισή ώρα ούτε εμένα με κούρασε, όμως και δεν έχει καμία σχέση με την θέαση μια ταινίας, καλά για δύο δεν συζητάμε!
Άσε που για ταινίες δεν ξαναγυρνάω στην τηλεόραση με τίποτα, θα αφήσω τις 120 για τις 46? εδώ λέμε να πώς να τις κάνουμε 150!!!!!!!!

Ο δίαυλος HDMI 1.3 υποστηρίζει κανονικότατα 1920x1080@48/100/120Hz με ταυτόχρονο ήχο HD, απλώς οι εταιρείες αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν αυτό το φορμά για την μετάδοση της 3D πληροφορίας στο BluRay3D, αλλά αντ' αυτού 1920x2205@24/50/60Hz, ανάλυση που υποστηρίζεται μόνο από τον δίαυλο 1.4...

http://www.siliconimage.com/docs/HDMI_1-3_PositionPaper.pdf
Μην μπερδεύεστε παιδιά και μην τρομάζετε με το παραμικρό ... η ουσία είναι ότι το hdmi 1.3 είναι υπεραρκετό για να αντέξει τον όγκο δεδομένων από το 3d , δεν έχει σημασία να μπλέκουμε με το πως θα το κάνουν.
(To dual 1080p/24 σήμα που απαιτεί το BR-3D, είναι μικρότερο σε όγκο από το single 1080p/60 που έχουμε ήδη σε διάφορα παιχνίδια και είναι πολύ άνετα μέσα στις δυνατότητες του HDMI 1.3)

Είναι θέμα καθαρά της τηλεόρασης ή του player αν θα υποστηρίζει το 3d ... απλά με το 1.4 γίνεται υποχρεωτικό πλέον για τις τηλεοράσεις να αναγνωρίζουν το 3d σήμα.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1235400

Last edited:
Ας μην τα μπλέκουμε..

Το ότι το bandwidth του HDMI 1.3 φτάνει για 3D δεν σημαίνει ότι "το HDMI 1.3 κάνει για 3D".

Πρέπει επίσης και οι δύο ή τρεις συσκευές που εμπλέκονται να υποστηρίζουν το πρωτόκολλο 3D, στην περίπτωση του link σου το frame packing. Υπάρχουν metadata τα οποία μεταδίδονται μέσω του HDMI τα οποία σηματοδοτούν την ύπαρξη 3D σήματος. Αν αυτά τα metadata δεν είναι αναγνωρίσιμα από τουλάχιστον την τηλεόραση / PJ, δεν γίνεται εγγυημένα δουλειά.

Το HDMI 1.4a είναι ένας τρόπος να "σιγουρέψει" κανείς ότι θα παίξει σωστά το 3D στις συσκευές του.

Ενδιαφερον...
Ειδικα το κομματι που αφορα τη κουραση ή ζαλαδα με 'χει κανει να ανυπομονω για την μερα που θα την δω ( δουμε ) και στη Θεσσαλονικη σε καποιο καταστημα..

Εμενα σε αντιθεση με τον Κωστα με κουρασε καπως. Βεβαια εγω εχω και θεματακι με την οραση μου (ακομα και σε παιχνιδια πρωτου προσωπου στο pc με πιανει ιλιγγος σε λιγα λεπτα). Αν εξαιρεσω αυτο το κομματι κατα τα αλλα το 3d ηταν σκετη μαγεια.

Μην μπερδεύεστε παιδιά και μην τρομάζετε με το παραμικρό ... η ουσία είναι ότι το hdmi 1.3 είναι υπεραρκετό για να αντέξει τον όγκο δεδομένων από το 3d , δεν έχει σημασία να μπλέκουμε με το πως θα το κάνουν.
(To dual 1080p/24 σήμα που απαιτεί το BR-3D, είναι μικρότερο σε όγκο από το single 1080p/60 που έχουμε ήδη σε διάφορα παιχνίδια και είναι πολύ άνετα μέσα στις δυνατότητες του HDMI 1.3)

Είναι θέμα καθαρά της τηλεόρασης ή του player αν θα υποστηρίζει το 3d ... απλά με το 1.4 γίνεται υποχρεωτικό πλέον για τις τηλεοράσεις να αναγνωρίζουν το 3d σήμα.

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1235400

Δε βλέπω να τρομάζει ή να μπερδεύεται κανείς... Πέραν ίσως όσων τρέφουν ευσεβείς πόθους (βλ. τμήματα marketing των εταιρειών, υπεύθυνοι πωλήσεων, fanboys, κτλ.)...

Το HDMI 1.4a είναι ένας τρόπος να "σιγουρέψει" κανείς ότι θα παίξει σωστά το 3D στις συσκευές του.
Για να το πω πιο απλά, για να δούμε full 3d πρέπει η πηγή να έχει την δυνατότητα να στείλει ολόκληρο το σήμα (το διπλό 1080π/24 ) και ο δέκτης να το αναγνωρίσει και να το αναπαράγει σωστά.
Αυτό μπορεί και να γίνει και με hdmi 1.3 και με hdmi 1.4 αφού έχουν αρκετό bandwith και τα 2 ... είναι θέμα συσκευών καθαρά.
(μην σας μπερδεύουν οι τεχνικές λεπτομέρειες του πως περνάνε και πως δέχονται την full3d εικόνα)

Επίσης, το ότι μια συσκευή έχει hdmi1.4 δεν μας εξασφαλίζει και πολλά .
Αν είναι player μπορεί να δείχνει και πετσοκομένα ή καθόλου 3d ... θα βγούν πχ και απλά dvd-players με hdmi1.4.
Στους δέκτες με 1.4 είναι βέβαια υποχρεωτικό να αναγνωρίζουν το full3d σήμα όταν το δέχονται, αλλά μπορεί να έχει hdmi1.4 και μια τηλεόραση 800χ600 χωρίς δυνατότητες 3d ... θα μας δείξει downscale 2d.

ΥΓ
Για να μην το μπλέκουμε , πρακτικά είμαστε σίγουροι ότι το ps3 είναι full 3d BR-player με το hdmi 1.3 ... και από δέκτες λογικά όλες οι 1080p τηλεοράσεις που υποστηρίζουν ότι δείχνουν 3d δεν θα έχουν πρόβλημα και δεν θα μας κάνουν κανά περίεργο downscale.

Δε βλέπω να τρομάζει ή να μπερδεύεται κανείς... Πέραν ίσως όσων τρέφουν ευσεβείς πόθους (βλ. τμήματα marketing των εταιρειών, υπεύθυνοι πωλήσεων, fanboys, κτλ.)...
Σίγουρα... αν κάνουν πόλεμο στο ps3, ή αν θέλουν να πουλήσουν τα "παλιά" BR-player του stock θα υποστηρίζουν κάποιοι ότι με 1.3 έτσι και αλλιώς δεν έχεις full3d.
Σίγουρα όμως άλλοι έχουν μπερδευτεί, και άθελά τους θέλω να πιστεύω παραπληροφορούν .
Ρίξε μια ματιά στο link που έδωσα και θα καταλάβεις, τα λένε και απλά για να μην έχεις αμφιβολία, αλλά και με λεπτομέρειες αν σε ενδιαφέρει.

Last edited:
Από που προκύπτει ότι το ps3 είναι 3D player;
Έχω δει τις σχετικές ανακοινώσεις, αλλά μέχρι να βγει το firmware και να δοκιμαστεί και σε μη σόνυ τηλεόραση, θα κρατάω μικρό καλάθι...

Αυτό μπορεί και να γίνει και με hdmi 1.3 και με hdmi 1.4 αφού έχουν αρκετό bandwith και τα 2 ... είναι θέμα συσκευών καθαρά.

Όπως έγραψα πεντακάθαρα παραπάνω, δεν είναι ούτε θέμα bandwidth, ούτε θέμα HDMI 1.3 ή 1.4. Είναι θέμα πρωτοκόλλου, και σημάτων. Ουσιαστικά, το HDMI 1.4 δεν είναι απαραίτητο, μιας και η δουλειά μπορεί να γίνει και με "πειραγμένο" HDMI 1.3, όπως θα είναι (αν / όταν βγει το FW upgrade) του PS3 και κάποιων BD player της Sony.

(μην σας μπερδεύουν οι τεχνικές λεπτομέρειες του πως περνάνε και πως δέχονται την full3d εικόνα)

Εδώ είμαστε τεχνικό φόρουμ. Ζούμε για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Δεν είμαστε το site της Sony, το οποίο απλά μπορεί να γράφει "supports 3D" και να καθαρίζει.

Επίσης, το ότι μια συσκευή έχει hdmi1.4 δεν μας εξασφαλίζει και πολλά .
Αν είναι player μπορεί να δείχνει και πετσοκομένα ή καθόλου 3d ... θα βγούν πχ και απλά dvd-players με hdmi1.4.

Προφανώς. Εδώ μιλάμε για συσκευές που δίνουν / παίρνουν σήμα 3D, και όχι για π.χ. βιντεοκάμερες.

ΥΓ
Για να μην το μπλέκουμε , πρακτικά είμαστε σίγουροι ότι το ps3 είναι full 3d BR-player με το hdmi 1.3 ... και από δέκτες λογικά όλες οι 1080p τηλεοράσεις που υποστηρίζουν ότι δείχνουν 3d δεν θα έχουν πρόβλημα και δεν θα μας κάνουν κανά περίεργο downscale.

Για την ώρα, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, είμαστε σίγουροι ότι η Sony έχει πει ότι θα βγάλει σχετικό FW upgrade. Μέχρι εκεί. Από την επίσημη / ανεπίσημη ανακοίνωση / φήμη / whatever, μέχρι την πραγματική κυκλοφορία και τις σχετικές δοκιμές, ποιος ξέρει..