Προσκυνούμεν Σου τα Πάθη Χριστέ...

Μέρα που'ναι σήμερα...... είπα να προτείνω κάτι διαφορετικό...

Οι βυζαντινοί ψαλμοί είναι ένας τεράστιος κρυμμένος θησαυρός. Δύσκολος στο άκουσμα, μονότονος για κάποιους, κακοερμηνευμένος συχνά από ιερείς-δημοσίους υπαλλήλους.... όμως παραμένουν ένας παράδεισος κατάνυξης, ειδικά γι'αυτές τις μέρες...

Υπήρξαν κατά καιρούς συνθέτες που προσπάθησαν το βυζαντινό αυτό να το θέσουν σα βάση για να γράψουν δικές τους "δυτικού τύπου" εκδοχές για τους διάφορους ύμνους και τροπάρια της εκκλησίας. Eίτε αυτό το έκαναν όντως για να φέρουν την εκκλησία πιο κοντά σε ανθρώπους που ποτέ δεν τους κέρδισε το βυζαντινό μέλος, είτε για να ικανοποιήσουν τη δική τους προσωπική αναζήτηση για κάτι διαφορετικό.

Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες αυτού του είδους υπήρξε ο Θεμιστοκλής Πολυκράτης. Γεννήθηκε στη Φιλιππούπολη το 1862, και μέχρι το 1926 όπου πέθανε στην Αθήνα, ανέλαβε τη διεύθυνση των δύο μεγαλύτερων ίσως τότε εκκλησιαστικών χορωδιών της Αθήνας, αυτής του Αγ. Γεωργίου του Καρύτση, και του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Κατά καιρούς έγραψε πραγματικά υπέροχες χορωδιακές εκδοχές των σημαντικότερων τροπαρίων, με αποκορύφωμα αυτό της Κασσιανής, που κάθε χρόνο εξακολουθεί να ακούγεται από αντρικές χορωδίες σε διάφορες εκκλησίες, όπως και στην κεντρική του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. (Με εξαίρεση φέτος, λόγω της μεταφοράς της Μητρόπολης λόγω εργασιών).

Λόγω της ημέρας... σας προσφέρω μια ερμηνεία του "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...", από την ανδρική χορωδία της Emporiki Bank, (σημειώνω ότι αν και τύποις ερασιτεχνική, είναι ίσως η καλύτερη ανδρική χορωδία στη χώρα, με σταθερή συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και άλλους τέτοιους φορείς που προωθούν τη λόγια μουσική), υπό τη διέυθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή, στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών τον Απρίλιο του 2003.

Δεδομένου ότι η ηχογράφηση αυτή έγινε για αρχειακούς λόγους και δεν κυκλοφόρησε εμπορικά, και έχοντας και τυπικά την άδεια ως μέλος της, μπορώ να σας ανεβάσω το συγκεκριμένο κομμάτι, φυσικά για προσωπική χρήση και κατάνυξη του καθενός.

Όταν γυρίσετε από την Εκκλησία το βράδυ κλείστε τα φώτα και αφιερώστε του μια ακρόαση... Όσοι πάλι δεν έχουν καταλάβει τι μέρα είναι σήμερα, ίσως πλησιάσουν για λίγο αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Πέμπτης... που τόσο δύσκολα αντιλαμβανόμαστε στις πόλεις.

http://rapidshare.com/files/221991079/Shmeron.mp3

Σ'ευχαριστώ Σπύρο, καλή Ανάσταση σε όλους μας!!!

Είναι φοβερό αλλά νομίζω πως αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι Μεγάλες μουσικές προσωπικότητες που έχουν αναλυθεί εδώ μέσα, όπως και άλλες, λιγότερο σημαντικές στην ιστορία, όπως ο παραπάνω, δε θα είχαμε ιδέα για το τι σημαίνουν κάτι τέτοιες μέρες.

Σημείωση: Στο κομμάτι που έχω ανεβάσει είναι δυστυχώς μέσα και το χειροκρότημα, καθώς ήταν το τελευταίο εκείνης της συναυλίας... δεν μπόρεσα να το αφαιρέσω δυστυχώς.. αφαιρεί πολλά απ'την ατμόσφαιρα.

Last edited:
Μηπως υπαρχει σε αυθεντικη αναλυση? Οχι mp3.

Έχω το CD αρά μπορώ να το κάνω οτιδήποτε... αλλά μετά θα είναι θέμα το ανέβασμα ενός τόσο μεγάλου αρχείου... Πάντως μη φανταστείτε ότι χάνει πολύ, μιλάμε ζωντανή ηχογράφηση μέσα σε εκκλησία, με καλά μεν μηχανήματα (24bit ηχογράφηση με πυκνωτικά AKG σε σκληρό) και μουσικά καταρτισμένο ηχολήπτη, αλλά και πάλι σε έναν χώρο άπειρης αντήχησης (ο Αγ. Παντελεήμων είναι μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη εκκλησία στην Αθήνα, με έναν τεράστιο τρούλο στη μέση), ήχους από το ακροατήριο και διάφορες άλλες τέτοιες ατέλειες.

σε flac ειναι το μισο μονο απο το wav. mp3 δεν ακουω ποτε δυστυχως.
Ξεχασα επισης οτι απο 1η Απριλιου ειναι παρανομο να κατεβαζεις στην Σουηδια, μπορει και να σου ζητησουν 50.000 Ευρω αν σε πιασουν.
Κοιταξε τι βρηκα στην Βιβλιοθηκη του χωριου μου
http://www.malmo.stadsbibliotek.org.../1,52,52,B/frameset&FF=Xbyzantine&SORT=D&3,3,

http://www.malmo.stadsbibliotek.org...,52,52,B/frameset&FF=Xbyzantine&SORT=D&15,15,

http://www.malmo.stadsbibliotek.org...,52,52,B/frameset&FF=Xbyzantine&SORT=D&16,16,

Ξεχασα επισης οτι απο 1η Απριλιου ειναι παρανομο να κατεβαζεις στην Σουηδια, μπορει και να σου ζητησουν 50.000 Ευρω αν σε πιασουν.

Δεν είναι παράνομο, δεδομένου ότι δεν παραβιάζονται πνευματικά δικαιώματα, στη συναυλία τραγουδούσα και ο ίδιος, η ηχογράφηση δεν είναι εμπορικών συμφερόντων, και επιπλέον, πριν το ανεβάσω για καλό και για κακό πήρα και την άδεια του υπεύθυνου της χορωδίας στην τράπεζα.

Flac δεν ξέρω πως να κωδικοποιήσω δυστυχώς, θα το δω στο μέλλον.

Όμως δεν το ανέβασα για την ηχητική του ποιότητα, αλλά για την ημέρα, και για την ομορφιά του ως έργο και ως ατμόσφαιρα....

Πραγματικα μπραβο!!!
Μαγικο...

Θα ηταν αχαριστο αν ζητουσα ενα αντιγραφο του CD, ή εστω καποιο upload?
Εκτος και αν υπαρχει εξω στο εμποριο.

Καλη Ανασταση και να'σαι παντα καλα φιλε Maestro.

Καλή Ανάσταση Maestro. Ευχαριστούμε...:a0210:

ΥΓ
Αν και προτιμώ την Ορθόδοξη έκδοση που, αν δεν κάνω λάθος, ψάλλεται σε ήχο πλάγιο του δευτέρου.

Σας ευχαριστώ όλους! Και εύχομαι τα καλύτερα γι'αυτές τις μέρες...

Το CD δε νομίζω να είναι πρόβλημα, αλλά μιλάμε για μετά το Πάσχα...

Γιάννη δεν ξέρω ακριβώς σε ποιόν ήχο είναι, το καθένα έχει την αξία του σίγουρα...;)

Maestro Χρονια πολλα,Καλο Πασχα. Το κοματι ομως που ακουσα καμια σχεση με "Βυζαντινο Μελος" ισως Γρηγοριανο κακεκτυπο.Δεν αμφισβητω την καλη προθεση δικη σου και του συνθετη αλλα ειναι πολυ "Φραγκικο" βρε παιδι μου!!

Κοιταξε τι βρηκα στην Βιβλιοθηκη του χωριου μου
http://www.malmo.stadsbibliotek.org.../1,52,52,B/frameset&FF=Xbyzantine&SORT=D&3,3,

http://www.malmo.stadsbibliotek.org...,52,52,B/frameset&FF=Xbyzantine&SORT=D&15,15,

http://www.malmo.stadsbibliotek.org...,52,52,B/frameset&FF=Xbyzantine&SORT=D&16,16,
Σπυρο οχι "Φραγκος" κι'εσυ.

Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή... Ενώ χρησιμοποιεί τη φόρμα του δυτικού chorale, δείχνει να σέβεται το βυζαντινό μέλος με τις αργές και όχι πυκνές εναλλαγές των αρμονιών, σε αντίθεση με το chorale όπου, πολύ συχνά, κάθε νότα εχει διαφορετική αρμονία. Έχω ξανακούσει ανάλογη χορωδία στον ναό της Παντάνασσας στην Πάτρα, όπου έψαλλαν το "Χριστός Ανέστη" και συμμετείχαν στην βυζαντινή λειτουργία με "δυτικές" αρμονίες!

Καλές γιορτές σε όλους μας :)

Μπράβο βρε Μαέστρο !

Μαγικό,απλά μαγικό..

Ομολογώ πως είμαι εξοικειωμένος με τέτοιες αποδόσεις λόγω της μακρόχρονης κατοικίας μου δύο δρόμους κάτω απ τον Αγ.Διονύσιο τον Αρεοπαγείτη.
Και αν είναι κάτι που μας σμπαραλιασε τα νεύρα φέτος είναι η μεταφορά της Μητρόπολης εδώ.
Απ την 25η Μαρτίου (που κλέισαν την Εκκλησία και δεν μας αφήναν να μπούμε γιατί ήταν μέσα οι Αρχηγοί !!!!) και τον Ακάθιστο Υμνο,μέχρι και αυτές τις Αγις Μέρες δεν νοιώσαμε καμμία κατάνυξη..
Ουδεμία σχέση με άλλες χρονιές που βιώναμε κάθε στιγμή,κάθε τροπάριο.Η χορωδία δεν αντικαθιστούσε τους ψάλτες ούτε υπερέβαλλε αυτών.Απλά έδινε έναν χρωματισμό πιο κατανυκτικό.

Τώρα γεμίσαμε κάμερες,προβολείς,και μιλιούνια (πραγματικά χρειάζονται τόσοι?) μαυροφόρων ψαλτών, όπου το τόσο το κάνουν άλλο τόσο.
Δεν έχω τίποτα κατά της Βυζαντινής Μουσικής,τουναντίον.
Αλλά όταν γίνεται πρόσχημα για να "φορτώνουν" Ιεροψάλτες και πάτημα για αναίτιους και περιττούς λαρυγγισμούς,χάριν προσωπικής προβολής και επίδειξης φωνητικών ικανοτήτων,ε τότε με πιάνουν τα ..τριβόλια μου χρονιάρες μέρες.
Και θα ισχύει για 1 χρόνο αυτό..

Και πάλι ευχαριστώ Μαέστρο για το κλίμα που μου έδωσες και που κάποιοι άλλοι μου στέρησαν.
(βέβαια στο τσακ ήμουν να σε πειράξω και να σου πώ οτι "δεν μου θύμισε σε τίποτα την Λειτουργία " αλλά πρώτον θα έλεγα ψέματα και δεύτερον τέτοιες μέρες δεν λέει για κόντρες και παιδιαρίσματα
Και αν γαυγίζω καμμιά φορά δεν σημαίνει οτι δαγκώνω κι όλας..)

Καλή Ανάσταση !

Γιωργο, ακομα δεν εχω αρχισει να ακουω Βυζαντινη μουσικη, ακουγεται παραξενα στα αυτια μου, μαλλον δεν την εχω ζησει ποτε λαιβ γιαυτο μαλλον δεν μου λεει τιποτα απολυτως. Θα κοιταξω να δανειστω τους δισκους ομως οταν νομιζω οτι ειναι καιρος για αυτο!
Παντως ευχαριστω και εγω τον μαεστρο για την εναυση του ενδιαφεροντος.

Άψογη Εκτέλεση!
Ευχαριστούμε και Καλή Ανάσταση! -bye-

Μαέστρο ευχαριστούμε για την ευγενική και επίκαιρη προσφορά σου. Από τη βυζαντινή μουσική έχω πολύ λίγα ακούσματα και κανένα με προσοχή. Πιστεύω όμως πως είμαι σε θέση να καταλάβω αυτό που γράφεις για κακοποίηση της από μερικούς κληρικούς και ψάλτες. Για παράδειγμα, χθες αυτός που έψελνε το 'σήμερον κρεμάται επί ξύλου' στον Άγ. Διονύσιο, από όσο λίγο άκουσα μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης, ήθελε ο ίδιος κρέμασμα! :angry:

Για παράδειγμα, χθες αυτός που έψελνε το 'σήμερον κρεμάται επί ξύλου' στον Άγ. Διονύσιο, από όσο λίγο άκουσα μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης, ήθελε ο ίδιος κρέμασμα! :angry:

Γιατί, Δαμιανέ? Δεν το είπε στον σωστό ήχο? Έκανε ''άσχετα'' τσαλίμια? Ποιό ήταν ακριβώς το πρόβλημα?

Δεν το άκουσα γι' αυτό ρωτάω...

@Δημήτρη, έτσι συνήθως γίνεται όταν πλακώσουν πολλά ''κοκκόρια''. Γενικά, είμαι υπέρ μόνο του ισοκρατήματος και όχι υπέρ της χορωδίας στη Βυζαντινή μουσική. Ένας ψάλτης που γνωρίζει Βυζαντινή μουσική μπορεί ανά πάσα στιγμή να ''απογειώσει'' τον ύμνο, προσδίδοντάς του μια ελαφρά διαφορετικότητα. Από την άλλη, βέβαια, εύκολα μπορεί και να τον ''χαντακώσει'' αν υπερβάλλει. Η χορωδία, λόγω τεχνικών δυσκολιών, δεν μπορεί να κάνει το πρώτο.

Γιατί, Δαμιανέ? Δεν το είπε στον σωστό ήχο? Έκανε ''άσχετα'' τσαλίμια? Ποιό ήταν ακριβώς το πρόβλημα?

Γιάννη δεν έκανε άσχετα τσαλίμια, αλλά έχω την εντύπωση πως δεν το είπε στο σωστό ήχο. Στα αυτιά μου ακούστηκε εξαιρετικά κακόηχο, ως βιασμός της μουσικής. Αν επρόκειτο για μουσική που γνωρίζω καλύτερα, θα σου έλεγα πως ήταν ενοχλητικά παράφωνος.