Προσοχή: αφορά αξιολόγηση καλωδίου ρεύματος!

Πάντως προσωπικά κάθε φορά που εκφράζω μια άποψη νοιώθω απογοητευμένος και το μετανιώνω τελικά. Κρίμα!

Δεν περίμενα να ακούσω «μπράβο μεγάλε» και τέτοια φαιδρά. Μου είναι αδιάφορη η επιβράβευση.

Με αυτή τη λογική όμως μένουμε στα ίδια και στα ίδια κλείνοντας τα μάτια (και τα αυτιά) σε κάθε διαφορετική άποψη… κάτι παρόμοιο με ότι συμβαίνει στην Οικονομία μας και την Κοινωνία μας δυστυχώς.

Η πορεία κάθε κουβέντας για καλώδια είναι προδιαγεγραμμένη γιατί αγγίζει "πάθη". :D

Προσωπικά θα χαιρόμουν αν μια φορά καταφέρουμε να μπούμε και στο πραγματικά τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης..

Γιατί μαγεία δεν υπάρχει, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για αυτό κάποιοι κατασκευαστές.

Πάντως προσωπικά κάθε φορά που εκφράζω μια άποψη νοιώθω απογοητευμένος και το μετανιώνω τελικά. Κρίμα!..

Η εμπιστοσύνη σε όσα ακούμε και βλέπουμε και το θάρρος της γνώμης να τα καταθέσουμε, είναι κεφαλαιώδεις αξίες της ζωής και τα online fora δε θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ίσα ίσα που αυτός ήταν απ' τους βασικότερους λόγους που επινοήθηκαν, αποσκοπώντας στο να μοιραστούμε, να βοηθηθούμε και να βοηθήσουμε. Το αν τα υποκειμενικά μας βιώματα είναι διαπιστώσιμα από όλους, από μερικούς ή μόνο από εμάς, δεν αναιρεί την αξία της κατάθεσης της κάθε προσωπικής εμπειρίας και γνώμης.

Ο πολιτισμένος τρόπος να καταθέτουμε την εμπειρία μας και ο σεβασμός/ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη, είναι κάτι που φαίνεται να γίνεται όλο και δυσκολότερο, δυστυχώς. Η "ανωνυμία" που παρέχει αυτό εδώ το μέσο ως βήμα έκφρασης (οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν αποτελούμε για τους υπολοίπους παρά ένα username, μπροστά από ένα πληκτρολόγιο και μία οθόνη), μπορεί εύκολα να μάς κάνουν να λησμονήσουμε τρόπους, αγωγή, τακτ και στοιχειώδεις κώδικες συμπεριφοράς, που ενδεχομένως να υπολογίζαμε και να σεβόμασταν περισσότερο σε μια κατά πρόσωπο συζήτηση.

Είναι απ' τις ιδιαιτερότητες του μέσου, που δεν πρέπει να αποτρέπουν τη συμμετοχή και συνεισφορά μας, αλλά να ενθαρρύνουν την πολιτισμένη έκφραση, με έμπρακτο σεβασμό σε κάθε άποψη που διατυπώνεται.

Last edited:
Μάλλον ξεχάσατε την ερώτηση μου (λόγω αψιμαχιών...)... υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει...??

ή έχω δίκιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση...

VetNic?

Διάβασε αυτό το νήμα από τη σελίδα 13 όπου έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες.
Πρέπει να είναι από τα λίγα που δεν είχαμε τόσες πολλές αψιμαχίες :)

Δηλάδή..πχ,... μπορείς να εξηγήσεις πως μια ποιοτική υλοποίηση διπλής σταθεροποιημένης τροφοδοσίας, και αποθορυβοποίησης της τάξης λιγότερο των 100βαττ..., "βελτιώνεται" με καλώδιο ρεύματος...?

Αφού διάβασα το νήμα που μου υπέδειξες... δεν βρήκα τίποτε που να αφορά την ερώτησή μου...ερωτώ για καλώδια ΡΕΥΜΑΤΟΣ, συγκεκριμένα πως μπορούν να επηρεάσουν την παραπάνω κατάσταση...

Τώρα για τα καλώδια ήχου...απλά όπως υπώθηκε (R,C,L και Shielding)...-bye-

Αφού διάβασα το νήμα που μου υπέδειξες... δεν βρήκα τίποτε που να αφορά την ερώτησή μου...ερωτώ για καλώδια ΡΕΥΜΑΤΟΣ, συγκεκριμένα πως μπορούν να επηρεάσουν την παραπάνω κατάσταση...

Μα για καλώδια ρεύματος είναι το νήμα που υπέδειξα. :smile:
Αν δεν είναι καλά θωρακισμένο το καλώδιο ρεύματος που θα περάσει δίπλα από τα Interconnect ή τα καλώδια ηχείων σου τι σχέση θα έχει το καλό τροφοδοτικό;
Ή αν το IEC και το schuko σου δημιουργεί arcs σε τι θα βοηθήσει το τροφοδοτικό;

Μάλλον ξεχάσατε την ερώτηση μου (λόγω αψιμαχιών...)... υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει...??

ή έχω δίκιο λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση...

VetNic?
Χρηστο,στο συστημα σου τα δυο που δοκιμασαμε στο phono stage,ειχαν ακριβως τα ιδια βισματα,ηταν και τα δυο θωρακισμενα,με διαφορετικα insulations,καθαροτητα χαλκου και διατομη(και τα δυο ειχαν αρκετη διατομη για τον σκοπο).Στην προκειμενη περιπτωση,πιθανοι λογοι για τις ακουστικες διαφορες ειναι η διατομη,η καθαροτητα του χαλκου και τα insulations.Για τους επιστημονες αυτα δεν ειναι επαρκεις λογοι για να δικαιολογουν ακουστικες διαφορες,και δακτυλοδειχνουν τα τροφοδοτικα των μηχανηματων ως "προβληματικα" γι αυτο υπαρχουν ακουστικες διαφορες.Δεχονται λοιπον απ οτι φαινεται τις διαφορες αλλα τις αποδιδουν σε αλλους λογους οπως τον πιο πανω.Μεχρι τωρα δεν εχω διαβασει αναφορες απο επιστημονες οπου ακουσαν διαφορες και μετα απο σωστο ελεγχο απεδωσαν περαν πασης αμφιβολιας(εκτος φραστικα) τις διαφορες στα τροφοδοτικα των μηχανηματων(κατοπιν ελεγχου) στα οποια δοκιμασαν τα καλωδια.Μια μεθοδος που ισως δειξει διαφορες ειναι απλες αλλα προσεκτικες μετρησεις στον ηχο του ηχειου με μικροφωνο/σηματα.Εξηγηση ομως;;;;;

Δηλάδή..πχ,... μπορείς να εξηγήσεις πως μια ποιοτική υλοποίηση διπλής σταθεροποιημένης τροφοδοσίας, και αποθορυβοποίησης της τάξης λιγότερο των 100βαττ..., "βελτιώνεται" με καλώδιο ρεύματος...?

ναι, δεν ειναι ποιοτικη και δεν εχει σταθεροποιηση.

Last edited:
Για τους επιστημονες αυτα δεν ειναι επαρκεις λογοι για να δικαιολογουν ακουστικες διαφορες,και δακτυλοδειχνουν τα τροφοδοτικα των μηχανηματων ως "προβληματικα" γι αυτο υπαρχουν ακουστικες διαφορες.

ε επιστημονες ειναι κατι θα ξερουν...

Μια μεθοδος που ισως δειξει διαφορες ειναι απλες αλλα προσεκτικες μετρησεις στον ηχο του ηχειου με μικροφωνο/σηματα.Εξηγηση ομως;;;;;

θελει απολυτα ελεγχομενες συνθηκες (ανηχοικος κλπ) και παλι δεν μετριεται τιποτα.
Οι καλυτερες "προσπαθεις" ειναι στην εξοδο του ενισχυτη.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι τελικοί δεν έχουν και τόσο σταθεροποιημένη τροφοδοσία. Γιατί θα χρειάζονταν άλλον έναν "ενισχυτή" μόνο και μόνο για τροφοδοτικό. Ο Metaxas είχε έναν τέτοιο τελικό...

Kαι εγω εχω ανθρωπους που εμπιστευομαι και "πιστευουν" στα καλωδια τροφοδοσιας, αλλα, η λογικη μου τεινει να συμφωνησει με τον VetNik.

Ενα καλα υλοποιημενο τροφοδοτικο οφειλει να μην "καταλαβαινει" διαφορα αναμεσα σε καλωδια που πληρουν τις απαραιτητες προυποθεσεις. Ικανη διατομη, σωστα βυσματα, shielding κλπ.
Συγνωμη αλλα ετσι πρεπει να ειναι. Και αν δεν ειναι, μαλλον κατι αλλο φταιει και οχι το καλωδιο...

Επισης βλεπω οτι δεν εχουμε βαλει καποιο πλαισιο στην κουβεντα των καλωδιων. Ειναι αλλο να εχει καποιος ενα τελικο ενισχυτη ή προ ή πηγες αρκετων χιλιαδων euro (ή τελος παντως ενα συστημα που τον εχει ηδη καλυψει και θελει απλα λιγο fine tuning) και να θελει να βαλει και καποιο "εξωτικο" καλωδιο, σαν το κερασακι στην τουρτα και αλλο να βλεπεις καποιον με ενα συστημα που δεν τον ικανοποιει και να προσπαθει με καλωδια να φτασει στο επιθυμητο.
Λυπαμαι αλλα μαλλον αυταπαταται.

Αν το καλωδιο εκανε τοοοση διαφορα, ισως θα πρεπει να σκεφτει να αλλαξει την εν λογω συσκευη.

... επειδή διαβάζω για διατομές, και συγχωρείστε με αν πω κοτσάνα, έχετε δει τι πάχος έχει η ασφάλεια μέσα στο μηχάνημα σας ;;;

θελει απολυτα ελεγχομενες συνθηκες (ανηχοικος κλπ) και παλι δεν μετριεται τιποτα.
Οι καλυτερες "προσπαθεις" ειναι στην εξοδο του ενισχυτη.
Kαι αυτο.Απλα επειδη οι ισχυριζομενες διαφορες απο τα ηχεια ακουγονται,τοτε μου φαινεται λογικο να δουμε αν οντως εκει υπαρχουν μετρησιμες διαφορες.Αν καποιοι αποφασισουν,τροποι υπαρχουν να παρθουν οι μετρησεις.Πειρασμος................. :chinscratch: :coool:

Last edited:
Δυστυχώς δεν παίρνω απαντήσεις,...απλά εικασίες.

Προσπαθώ να το δω όσο πιο ορθολογιστικά μπορώ, και επίσης να κατηγοριοποιήσω, διότι όλα τα καλώδια και όλες οι συσκευές δεν είναι ίδιες, οπότε βάση τούτου, πολλές από τις τηλεγραφικές απαντήσεις είναι λίγο ξεκάρφωτες.

Ο προενισχυτής μου είναι τάξης α, με εξωτερικό σταθεροποιημένο τροφοδοτικό (υψηλής ποιότητας δεν συζητάμε πόσο υψηλής), και παρότι είναι τάξη α έχει χαμηλή κατανάλωση. Arcing δεν μπορώ να πω εάν γίνεται ή δεν γίνεται (θεωρώ πως δεν γίνεται, διότι το IEC εφαρμόζει σφιχτά), Θέμα διατομής είναι αστείο να συζητάμε σε χαμηλές καταναλώσεις ιδιαίτερα εάν το τροφοδοτικό έχει μεγάλους πυκνωτές (και έχει), οπότε...

Όπως είπα αρχικά δεν υπάρχει εξήγηση σε αυτή την περίπτωση...(παρά μόνον η θωράκιση).

Θα πειραματιστώ με χειροποίητα καλώδια μόνος μου και θα σας πω τι αποτελέσματα θα ακούσω...και στα τροφοδοτικά τα μαμίσια (προενισχυτής, τελικοί, πικάπ, DAC, CD κλπ) και στα τροφοδοτικά που έχω κατασκευάσει μόνος μου...

... επειδή διαβάζω για διατομές, και συγχωρείστε με αν πω κοτσάνα, έχετε δει τι πάχος έχει η ασφάλεια μέσα στο μηχάνημα σας ;;;

Δεν βάζουνε ασφάλειες στα καλά μηχανάκια βρε:grinning-smiley-043

Αστειεύομαι, εννοείται ....

Θα πειραματιστώ με χειροποίητα καλώδια μόνος μου και θα σας πω τι αποτελέσματα θα ακούσω...και στα τροφοδοτικά τα μαμίσια (προενισχυτής, τελικοί, πικάπ, DAC, CD κλπ) και στα τροφοδοτικά που έχω κατασκευάσει μόνος μου...

Καλά πειράματα :-)

ΙΜΗΟ καλά κάνεις και δε προσπαθείς να δώσεις λύση στα πάντα αλλά απλά για την περίσταση αυτή :-)