Προσθήκη DAC στο σύστημά μου.

quevedo

AVClub Addicted Member
4 May 2010
1,969
επαρχια
Πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα να αναβαθμίσω το υπάρχον cd player (Arcam FMJ CD 33) που έχω εδώ και αρκετά χρόνια, σκέφτηκα σαν καλύτερη λύση την προσθήκη ενός DAC
που και τον ήχο του player θα βελτιώσει αλλά και θα αξιοποιήσει και ήδη υπάρχον αποθηκευμένο υλικό σε “άυλη μορφή” όπως συνηθίζεται να αποκαλείται τούτο.

Το σύστημα αναγράφεται στο προφίλ μου.

Επειδή το cd33 έχει πολύ καλά dac chips, τα wolfson 8740, θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με την κατηγορία τιμής που πρέπει να κινηθώ, έτσι ώστε να έχω όχι μόνο σημαντική βελτίωση,
αλλά και ευελιξία και δυνατότητες. Απ' την άλλη επειδή η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς δεν θα ήθελα να ξοδέψω ποσό το οποίο σε 2-3 χρόνια να μην δικαιολογείται
δηλ. να βγούν πολύ φτηνότεροι dacs που θα ξεπερνούν σεαπόδοση αυτό που θα έχω αγοράσει.

Γι' αυτό πιστεύω ότι μέχρι το 1,5-2 χιλιάρικα είναι καλά να ξοδέψω, αλλά όχι παραπάνω.

Για να ακούσω τις γνώμες-προτάσεις σας.

Last edited:
Θα την εψαχνα για το burson conductor καθως και για το καινουργιο benchmark. Σε πολυ λιγοτερα χρηματα και ειδικα αφου σε ενδιαφερει μονο coaxial δε σκεφτεσαι και το βουβαλι;

Δεν είπα ότι με ενδιαφέρει μόνο η coaxial σύνδεση. Θέλω να συνδέσω και υπολογιστή για να παίζω και το υλικό που υπάρχει αποθηκευμένο. Το μέγιστο ποσό το έβαλα ενδεικτικά για να καταλάβω από αυτα που θα μου πουν πόσο πρέπει να ξοδέψω για να πάρω ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με αυτό που έχω.

Έχω υπόψη μου κάποια dacs, τα οποία δεν έχω ακούσει. Αυτά είναι: audiolab mdac, mytek stereo 192.0-DSD, Teac UD-501.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι η ύπαρξη προενίσχυσης αλλά αν αυτή παρακάμπτεται όλα Ο.Κ. Δεν με πειράζει αν έχει ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών, έτσι κι αλλιώς δεν ακούω από ακουστικά.

Στο Mytek η προενίσχυση παρκάμτεται πολύ εύκολα. Προσπάθησε αρχικά να ακούσεις τα dac οδηγούμενα απο το cdp σου σε Α-Β ακρόαση την ίδια στιγμή απο διαφορετική είσοδο του προενισχυτή σου. Το στήσιμο με υπολογιστή είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία να γίνει σωστά η οποία σίγουρα θα παίξει καλύτερα αλλα θα σε μπερδέψει σε πρώτη φάση.

Με την πιό απλή μέθοδο που σου προτείνω θα δείς καικατα πόσο θα έχεις κάποια αναβάθμιση που να αξίζει τον κόπο και "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος"

Η κατηγορία τιμής που κινείσαι είναι η σωστή για να πάρεις κάτι αξιόλογο που θα σου μείνει.

Επίσης θα σε παρότρυνα η επιλογή σου να έχει όσο πιό φροντισμένη συνδεσιμότητα απευθείας με υπολογιστή γίνεται, δηλαδή usb2 που να φτάνει ως τα 192/24 τουλάχιστον και ιδανικά firewire. Άσχετο το τί πιστεύεις για τα αρχεία υψηλής ανάλυσης ακόμα και απο mp3 η ποιότητα της υλοποίησης αυτής της συνδεσμολογίας (με υπολογιστή) ακούγεται, πολύ, και είναι πολύ καθοριστική για το που μπορεί να φτάσει το dac.

Aναλυτικότατες εντυπώσεις μου απο το Mytek που έχω εδώ και σχεδόν έναν χρόνο εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/101363-Computer-Audio-στο-σύστημα-μία-νέα-αρχή

AA και μιά και θα πάς και απο εκεί να ρωτήσεις για το Mytek ρώτα και για αυτό εδώ που είναι οριακά εντός προυπολογισμού http://www.athensproaudio.gr/computer-audio-gr/kartes-ixou/usb-el/prism-sound-lyra-1.html

Last edited:
Αν κοιτάζεις πάντως και προς τα επαγγελματικά interfaces,με αυτό εδώ λυσσάνε στα ξένα φόρα.
Δεν του ρίχνεις μια ματιά;
Οικονομικά είναι στο άνω άκρο του budget σου.
(Υπάρχει νομίζω και για ακρόαση στον αντιπρόσωπο.)

Μια καλή αρχή είναι να αρχίσεις το διάβασμα στο computer audiophile ,μετά ότι σου κινήσει το ενδιαφέρον προσπάθησε να το ακούσεις αν υπάρχει εδώ,γιατί αυτοί μιλάνε και για μηχανάκια που δεν αντιπροσωπευονται στο Ελλαντα.
http://schiit.com/cart/index.php?main_page=product_info&cPath=0&products_id=7
Γιαυτό εδώ γίνεται ντορος και έχει καλή τιμη,
Επίσης στα μέχρι 2 χιλιαρικα από αυτά που έχω ακούσει εγώ στο Σπιτι μου στο setup μου και έχω προσωπική άποψη και όχι άκουσα μου παν κλπ mytek antilope esoteric d07 m2teck weiss σε κανά μεταχειρισμένο
Μετά ανεβαινεις

Farflung το σεταπ απο τι αποτελειται; τα burson & benchmark που ειναι και φρεσκα ειχες την ευκαιρια να τα ακουσεις;
Παρεμπιπτοντως σε προσφατη συζητηση με τον υπερηχα κατεληξα στο οτι παιζει usb στο βουβαλι χωρις περιορισμους δειγματοληψιας αλλα βαζει περισσοτερο diy περαν των salas και του αναλογικου σταδιου

Εγω πάντως έχω βάλει στο μάτι αυτό το οποίο άκουσα και μου άρεσε πολύ!

http://www.northstar.it/english/Dac_USB32.html

Δες και ένα τεστ εδώ

http://avmentor.gr/reviews/group_test_dacs_13.htm

Είχα στο σύστημά μου για αρκετές εβδομάδες τον πρόγονό του, το Northstar192 και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Στην αρχή με εντυπωσίασε με την ανάλυση και το μπάσο του, αλλά μακροπρόθεσμα το βρήκα πολύ κουραστικό γιατί είχε υπερτονισμένα πρίμα. Το ίδιο μου φάνηκε και όταν το άκουσα σε σύστημα φίλου για να διαπιστώσω μήπως ήταν ελάττωμα του συστήματός μου. Σε καμμία περίπτωση δεν θα το αγόραζα χωρίς να το ακούσω στο σπίτι μου και μάλιστα για πολύ καιρό. Θα πρότεινα τη δοκιμή του Teac σε κάθε περίπτωση, καθώς και του Mytek.

Είχα στο σύστημά μου για αρκετές εβδομάδες τον πρόγονό του, το Northstar192 και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Στην αρχή με εντυπωσίασε με την ανάλυση και το μπάσο του, αλλά μακροπρόθεσμα το βρήκα πολύ κουραστικό γιατί είχε υπερτονισμένα πρίμα. Το ίδιο μου φάνηκε και όταν το άκουσα σε σύστημα φίλου για να διαπιστώσω μήπως ήταν ελάττωμα του συστήματός μου. Σε καμμία περίπτωση δεν θα το αγόραζα χωρίς να το ακούσω στο σπίτι μου και μάλιστα για πολύ καιρό. Θα πρότεινα τη δοκιμή του Teac σε κάθε περίπτωση, καθώς και του Mytek.

Τα υπερτονισμένα πρίμα κι εμένα με κουράζουν. Το Teac δεν έχει χειριστήριο από ό,τι διάβασα στο avmentor. Γκρρ...:mad:

Farflung το σεταπ απο τι αποτελειται; τα burson & benchmark που ειναι και φρεσκα ειχες την ευκαιρια να τα ακουσεις;
Παρεμπιπτοντως σε προσφατη συζητηση με τον υπερηχα κατεληξα στο οτι παιζει usb στο βουβαλι χωρις περιορισμους δειγματοληψιας αλλα βαζει περισσοτερο diy περαν των salas και του αναλογικου σταδιου

Είναι στο προφίλ μου αλλα και στην παρουσιαση του συστηματοσ μου αλλα πριν καιρο ειναι αρκετα πισω ,τα δυο που λες δεν τα έχω ακούσει οπότε γνώμη δεν έχω

Re: Απάντηση: Προσθήκη DAC στο σύστημά μου.

Δεν είπα ότι με ενδιαφέρει μόνο η coaxial σύνδεση. Θέλω να συνδέσω και υπολογιστή για να παίζω και το υλικό που υπάρχει αποθηκευμένο. Το μέγιστο ποσό το έβαλα ενδεικτικά για να καταλάβω από αυτα που θα μου πουν πόσο πρέπει να ξοδέψω για να πάρω ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με αυτό που έχω.

Έχω υπόψη μου κάποια dacs, τα οποία δεν έχω ακούσει. Αυτά είναι: audiolab mdac, mytek stereo 192.0-DSD, Teac UD-501.

Το μόνο που με προβληματίζει είναι η ύπαρξη προενίσχυσης αλλά αν αυτή παρακάμπτεται όλα Ο.Κ. Δεν με πειράζει αν έχει ενσωματωμένο ενισχυτή ακουστικών, έτσι κι αλλιώς δεν ακούω από ακουστικά.
Συμφωνώ μαζί σου. Η κατηγορία αυτή (γύρω στο ενάμισυ χιλιάρικο) είναι αυτή που θα σε αναβαθμίσει αισθητά. Από εκεί και πάνω οι διαφορές αρχίζουν να γίνονται πολύ μικρές.

Πρόσθεσε στη λίστα σου και τα DAC της Lavry, όπως το Lavry DA11 που παίζει στα ίδια επίπεδα με Mytek, και το καινούργιο Benchmark. Αυτά είναι μηχανήματα που πρέπει πολύ σοβαρά να εξετάσεις, εφ' όσον έχεις αποφασίσει σοβαρά αναβάθμιση.

Αν κοιτάζεις πάντως και προς τα επαγγελματικά interfaces,με αυτό εδώ λυσσάνε στα ξένα φόρα.
Δεν του ρίχνεις μια ματιά;
Οικονομικά είναι στο άνω άκρο του budget σου.
(Υπάρχει νομίζω και για ακρόαση στον αντιπρόσωπο.)
Για τη Lyra έχουμε ξαναμιλήσει.
Σε περίπτωση που αποφασίσεις να κινηθείς προς τα εκεί (ειδικά τη Λύρα 2), θα έχεις μία σειρά πλεονεκτήματα:

-Ένα κορυφαίο απ' όλες τις απόψεις προενισχυτή, ικανό να συνεργαστεί είτε με επαγγελματικά, είτε με consumer set-up. Μπορείς άνετα να αντικαταστήσεις τον υπάρχοντα προενισχυτή.

-Ένα εξαιρετικό, υψηλής ακριβείας προενισχυτή Phono για κεφαλές MM όμως. Θα είναι καλύτερος από τον ASR Mini Basis που έχεις; Δεν το ξέρω, αλλά εύκολα μπορούμε να διαπιστώσουμε. Αν είναι ισοδύναμοι πάντως θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά την περίπτωση να δώσεις και αυτόν.

-Ένα κορυφαίο DAc. Που είναι το ζητούμενο.

Με λίγα λόγια συνδυάζει την υψηλή ποιότητα με μία εκπληκτική ευελιξία. Και γι' αυτό αξίζει να το εξετάσεις...

Έχω πέσει στο διάβασμα και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας.

Το Burson conductor φαίνεται καλή περίπτωση αλλά ειναι κι αυτό προ, ενισχυτής ακουστικών και dac ταυτόχρονα. Γιατί να μην υπάρχει και μια έκδοση μόνο dac π.χ.

Ναι, πολύ καλή είναι η μινιμαλιστική προσέγγιση πηγή->dac/pre->active speakers, αλλά είναι γι' αυτούς που φτιάχνουν σύστημα από το μηδέν. Αν έχεις ήδη σύστημα δυσκολεύεσαι πολύ στην επιλογή.

Δε θέλω να δώσω τον προ που έχω γιατί και ευχαριστημένος είμαι αλλά και ένα εξάμηνο τον έχω. Επίσης υπάρχει και πικαπ στο σύστημα άρα είναι χρήσιμος.

Υπάρχουν βέβαια και dacs με αναλογική είσοδο line ή και phono και γενικά πολλές επιλογές που είναι πολύ πιθανό να μπερδέψουν τον υποψήφιο αγοραστή.

Eφόσον το θέμα πικάπ/phono το έχεις ουσιαστικά λυμένο και απο ότι κατάλαβα ακούς απο το πολύ ψαρρωτικόσου σύστημα κυρίως απο ηχεία θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς στο κομμάτι του ντάκ και των δυνατοτήτων του που θα σου καλύψει αυτό που δέν έχεις δηλαδή την πόρτα για τα ψηφιακά σου αρχεία στο στερεοφωνικό σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την μέγιστη ευελιξία.

Μήν μπλέξεις με αυτά που ήδη έχεις εν αφθονία παραμερίζοντας κατα κάποιον τρόπο αυτά που πραγματκά χρειάζεσαι θα μοερδευτείς και πιθανόν να χάσεις..