Προστίθενται τα db?

Απάντηση: Re: Προστίθενται τα db?

Προβλήματα φάσης δεν υπάρχουν σε τέτοια μήκη κύματος εκτός και αν έχεις κάνει τρομερό λάθος στην εγκατάσταση .
QUOTE]

Γεια στο στομα σου φιλε μου!!! Εχει μαλλιασει η γλωσσα μου να λεω το ιδιο πραγμα!

Re: Απάντηση: Re: Προστίθενται τα db?

Προβλήματα φάσης δεν υπάρχουν σε τέτοια μήκη κύματος εκτός και αν έχεις κάνει τρομερό λάθος στην εγκατάσταση .
QUOTE]

Γεια στο στομα σου φιλε μου!!! Εχει μαλλιασει η γλωσσα μου να λεω το ιδιο πραγμα!

Τότε γιατί τα sub έχουν ρυθμιστή φάσης 0-180? Με τι θέλουν να φασωθούν?

Ακριβώς για αυτή την περίπτωση που η απόσταση του sub είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να αλλάξουμε τη φάση μικρόμετρικα. υπολόγισε το μήκος κύματος στα 30Hz πχ και δες τι διαφορά απόστασης πρέπει να έχει το sub από το ηχείο ώστε να έχεις μια διαφορά φάσης 10 μοίρες . Είναι αρκετά μεγάλη απόσταση και συνιστά αυτό που λέω εγώ <τρομερό λάθος στην εγκατάσταση>.
Εδώ φαίνεται γιατί καλυτέρα δυο sub από ένα. Προφανώς με τα sub που υπάρχουν τώρα τα 3 db κέρδος είναι μηδαμινά αφού παίζουμε πολλά db κάτω από τα μέγιστα όρια ,και δεν κερδίζουμε ούτε σε συχνότητα -3 db αφού όσα sub και να βάλουμε δεν θα κατεβούμε ποιο κάτω ,είναι όμως πολύ καλύτερα φασικά να έχουμε το sub κολλητά στο ηχείο μας αφού έτσι έχουμε εξασφαλίσει ότι φασικά θα είμαστε πολύ κοντά . είναι και ο μόνος λόγος τελικά για να έχουμε δυο sub. Και ακουστικά αυτό γίνεται αντιληπτό σαν διεύρυνση της εικόνας ,του βάθους και σε χαμηλότερες συχνότητες πράγμα που έχω διαπιστώσει πολλές φορές . αποκτά δηλαδή ο ήχος άλλο 3D .

Απάντηση: Re: Προστίθενται τα db?

...είναι όμως πολύ καλύτερα φασικά να έχουμε το sub κολλητά στο ηχείο μας αφού έτσι έχουμε εξασφαλίσει ότι φασικά θα είμαστε πολύ κοντά . είναι και ο μόνος λόγος τελικά για να έχουμε δυο sub...
Δεν είναι ο μόνος, και ΙΜΟ δεν είναι ούτε ο σπουδαιότερος. Δύο σαμπ, απαλύνουν τα προβλήματα στασίμων, αλλά... το θέμα είναι μεγάλο. Μία αναζήτηση περί "ρυθμών δωματίου" δίνει πιο αναλυτικές επεξηγήσεις.

Ακριβώς για αυτή την περίπτωση που η απόσταση του sub είναι τόσο μεγάλη που πρέπει να αλλάξουμε τη φάση μικρόμετρικα. υπολόγισε το μήκος κύματος στα 30Hz πχ και δες τι διαφορά απόστασης πρέπει να έχει το sub από το ηχείο ώστε να έχεις μια διαφορά φάσης 10 μοίρες . Είναι αρκετά μεγάλη απόσταση και συνιστά αυτό που λέω εγώ <τρομερό λάθος στην εγκατάσταση>.
Εδώ φαίνεται γιατί καλυτέρα δυο sub από ένα. Προφανώς με τα sub που υπάρχουν τώρα τα 3 db κέρδος είναι μηδαμινά αφού παίζουμε πολλά db κάτω από τα μέγιστα όρια ,και δεν κερδίζουμε ούτε σε συχνότητα -3 db αφού όσα sub και να βάλουμε δεν θα κατεβούμε ποιο κάτω ,είναι όμως πολύ καλύτερα φασικά να έχουμε το sub κολλητά στο ηχείο μας αφού έτσι έχουμε εξασφαλίσει ότι φασικά θα είμαστε πολύ κοντά . είναι και ο μόνος λόγος τελικά για να έχουμε δυο sub. Και ακουστικά αυτό γίνεται αντιληπτό σαν διεύρυνση της εικόνας ,του βάθους και σε χαμηλότερες συχνότητες πράγμα που έχω διαπιστώσει πολλές φορές . αποκτά δηλαδή ο ήχος άλλο 3D .

Ότι να ´ναι........

Re: Απάντηση: Προστίθενται τα db?

Φίλτατοι Kontr/JDL9,όταν θέλουμε να βοηθήσουμε,απλά εξηγούμε-αναλύουμε την θέση μας κι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο.Με τον τρόπο που γράφετε,μόνο ένταση δημιουργείτε μεταξύ σας και δεν βοηθάτε κι αυτούς,που όπως γράφτηκε,δεν έχουν εντρυφήσει στην ακουστική.

Κατανοητό και σεβαστό αυτό που λές....αλλά δεν μπορώ να τρέχω πίσω από τον κάθε άσχετο που λέει πράγματα εξωφρενικά και μετά χρειάζεσαι σελίδες επί σελίδων για να αποδείξεις οτι δεν είσαι γάιδαρος.

Σε περίπτωση που ξέχασα να το αναφέρω είμαι καθηγητής Ηχοληψίας, όχι οτι αυτό μου δίνει αυτομάτως το δικαίωμα να έχω το αλάθητο αλλά μετά απο είκοσι χρόνια εμπειρίας στον χώρο ίσως να ξέρω κάτι παραπάνω.

Δεν θα επέμβω περισσότερο απλά να πώ σε αυτούς που προσπαθούν να πείσουν και παίρνουν στο λαιμό τους ανθρώπους που όντως θέλουν να μάθουν οτι : H ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ.

Last edited:
Δεν είσαι υποχρεωμένος να τρέχεις πίσω απο κανέναν.

Γράφουμε γιατί μας ευχαριστεί και γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε.

Πολλοί έχουν σωστά ή λάθος,κάποιες διαμορφωμένες απόψεις.Αν θέλουμε συζητάμε πολιτισμένα για να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας,άν δεν θέλουμε δεν συζητάμε μαζί τους.

Χαρακτηρισμοί κι αντιπαραθέσεις και δεν προάγουν τον διάλογο και δεν είναι απαραίτητες.

Τέλος φίλε,εδώ γράφουν άνθρωποι κάθε είδους μορφωτικού επιπέδου.Σημασία έχει πρώτα απ' όλα να σεβόμαστε,ό ένας την προσωπικότητα του άλλου.

Δεν είσαι υποχρεωμένος να τρέχεις πίσω απο κανέναν.

Γράφουμε γιατί μας ευχαριστεί και γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε.

Πολλοί έχουν σωστά ή λάθος,κάποιες διαμορφωμένες απόψεις.Αν θέλουμε συζητάμε πολιτισμένα για να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας,άν δεν θέλουμε δεν συζητάμε μαζί τους.

Χαρακτηρισμοί κι αντιπαραθέσεις και δεν προάγουν τον διάλογο και δεν είναι απαραίτητες.

Τέλος φίλε,εδώ γράφουν άνθρωποι κάθε είδους μορφωτικού επιπέδου.Σημασία έχει πρώτα απ' όλα να σεβόμαστε,ό ένας την προσωπικότητα του άλλου.

Mάλιστα, υπάρχει μια διαφορά όμως, μερικά πράγματα ΕΙΝΑΙ ΚΕΚΤΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ που καλώς η κακώς είναι υπεράνω συζήτησης η ακόμα και άποψης.
Δεν συζητούμε αν εμένα μου αρέσει το κόκκινο και εσένα το πράσινο, εδώ υπάρχουν νόμοι (απαράβατοι όχι) αλλά νόμοι ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ.
Η κατάσταση λοιπόν είναι ξεκάθαρη η τα ξέρεις και τα λες σωστά η μην τα λές καθόλου, ιδιαιτέρως με μορφή διάλεξης.
Φυσικά αν δεν τα γνωρίζιες μπορείς να ρωτήσεις.

Για να απαντήσω στο ερώτημα λοιπόν, αν γνωρίζεις να κουρδίσεις ένα δωμάτιο με ένα υπογούφερ, τα δύο είναι περιττά, να το ξαναπώ όμως ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ.

Χρυσός κανόνας της Ηχοληψίας Less is More, διότι σχεδόν πάντα δημιουργείς περισσότερα προβλήματα απο αυτά που προσπαθείς να λύσεις.

Τα 2 υπογούφερ προσφέρουν μόνο την άνεση να παίζουν πιο χαμηλά το καθ'ένα άρα πιο άνετα. Στις συχνότητες που πρέπει να παίζει δεν υπάρχει καμμία κατευθυντικότητα, η εικόνα σχηματίζεται από τις υψηλότερες αρμονικές που υπάρχουν στο μπάσσο όργανο και βγαίνουν από τα ηχεία. Αυτό που μετράει είναι η ποιότητα του μπάσσου και μέχρι που κατεβαίνει ανάλογα το μέγεθός του, η επιθυμητή ποσότητα είναι δεδομένη. Δύο μικρότερα θα κατεβαίνουν λιγώτερο από ένα μεγαλύτερο.
Οσον αφορά τους 20 ή 30 κύκλους δεν αναπτύσονται σε ένα νορμάλ δωμάτιο, την αίσθηση μόνο παίρνει κανείς.
Η συμβουλή είναι το υπογούφερ να κόβεται όσο πιο χαμηλά γίνεται (50-65 Hz), διότι τα φίλτρα τους δεν είναι απότομα. Πρέπει ει δυνατόν τα μεσοχαμηλά να βγαίνουν μόνο από τα ηχεία, ας είναι και μικρά, δηλαδή το υπογούφερ να διαχειρίζεται την μισή κάτω οκτάβα. Πρακτικά να ακούμε ΜΟΝΟΝ μπάσσο περιεχόμενο (κοντραμπάσσο, βαθύ τύμπανο) για σωστό ταίριασμα, τίποτε άλλο.

Aρα Θεμη αφου δεν υπαρχει κατευθυντικοτητα πως ειναι δυνατον να υπαρχουν προβληματα φασης?

Άλλο κατευθυντικότητα άλλο φάση. Η μια προσδιορίζει την πηγή του ήχου η άλλη δημιουργεί ακυρώσεις στον ήχο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Προστίθενται τα db?

Άλλο κατευθυντικότητα άλλο φάση. Η μια προσδιορίζει την πηγή του ήχου η άλλη δημιουργεί ακυρώσεις στον ήχο.

H φαση θελουμε δεν θελουμε καθοριζει το ποτε φτανει ο ηχος στο αυτι μας. Αρα αν δεν υπαρχει κατευθυντικοτητα δεν υπαρχει και λογος να ασχολουμαστε και τοσο με τη φαση. Νομιζω...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Προστίθενται τα db?

H φαση θελουμε δεν θελουμε καθοριζει το ποτε φτανει ο ηχος στο αυτι μας. Αρα αν δεν υπαρχει κατευθυντικοτητα δεν υπαρχει και λογος να ασχολουμαστε και τοσο με τη φαση. Νομιζω...

Όταν λέμε φάση δεν εννοούμε ποτέ φτάνει ο ήχος αλλά το ταίριασμα του sub με τα ηχεία. Η φάση δεν είναι σταθερή αλλά αλλάζει ανάλογα με τα ηχεία και τον χώρο, αυτό που προσπαθούμε να ταιριάξουμε είναι να μην υπάρχουν ακυρώσεις στην απόκριση συχνότητας και να αποφύγουμε τα ψυχοακουστικές παρενέργειες που δημιουργούνται από τις διαφορές φάσης.

Και όταν λέμε δεν υπάρχει κατευθυντικότητα εννοούμε ότι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές μεγάλες διάφορες έντασης αφού η χαμηλές διαχέονται εύκολα στον χώρο, πράγμα που δεν συμβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό με τις υψηλές συχνότητες οι οποίες εξασθενούν σημαντικά όταν δεν βλέπουν κατευθείαν το μικρόφωνο.

Όταν λέμε φάση δεν εννοούμε ποτέ φτάνει ο ήχος αλλά το ταίριασμα του sub με τα ηχεία. Η φάση δεν είναι σταθερή αλλά αλλάζει ανάλογα με τα ηχεία και τον χώρο, αυτό που προσπαθούμε να ταιριάξουμε είναι να μην υπάρχουν ακυρώσεις στην απόκριση συχνότητας και να αποφύγουμε τα ψυχοακουστικές παρενέργειες που δημιουργούνται από τις διαφορές φάσης.

Η φάση δεν είναι ένα σταθερό μέγεθος που δημιουργεί μόνο ακυρώσεις αλλά και υπερτονισμούς, επίσης ακριβώς επειδή είναι συνδιασμός παραγόντων δεν επιδρά το ίδιο σε όλο το συχνοτικό φάσμα αλλά περισσότερο επιλεκτικά και έχει δυναμικές μεταβολές.
Μπορεί δηλαδή να έχεις φασικές ανωμαλίες μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του φάσματος
(αλλίωση φάσης για την περιοχή των 12Khz) και στο υπόλοιπο να παίζεις συνφασικά.
Φυσικά το σκέφτεσαι αρκετά υπεραπλουστευμένα χωρίς αυτό να είναι κακό (δεν σε μαλώνω).
Πάρε και μια ερωτησούλα για να έχεις να σκέφτεσαι, πως θα αντιμετωπίσεις μια φασική ανωμαλία διαφοράς 15 μοιρών απο το υπογούφερ ?
Mέρος του ερωτήματος είναι και το πως θα μετρήσεις για να βρείς τις 15 μοίρες, δεν μπορούμε να διορθώσουμε κάτι αν δεν γνωρίζουμε την ακριβή φύση του προβλήματος.

Να νομίζεις.........

Η φάση δεν είναι ένα σταθερό μέγεθος που δημιουργεί μόνο ακυρώσεις αλλά και υπερτονισμούς, επίσης ακριβώς επειδή είναι συνδιασμός παραγόντων δεν επιδρά το ίδιο σε όλο το συχνοτικό φάσμα αλλά περισσότερο επιλεκτικά και έχει δυναμικές μεταβολές.
Μπορεί δηλαδή να έχεις φασικές ανωμαλίες μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του φάσματος
(αλλίωση φάσης για την περιοχή των 12Khz) και στο υπόλοιπο να παίζεις συνφασικά.
Φυσικά το σκέφτεσαι αρκετά υπεραπλουστευμένα χωρίς αυτό να είναι κακό (δεν σε μαλώνω).
Πάρε και μια ερωτησούλα για να έχεις να σκέφτεσαι, πως θα αντιμετωπίσεις μια φασική ανωμαλία διαφοράς 15 μοιρών απο το υπογούφερ ?
Mέρος του ερωτήματος είναι και το πως θα μετρήσεις για να βρείς τις 15 μοίρες, δεν μπορούμε να διορθώσουμε κάτι αν δεν γνωρίζουμε την ακριβή φύση του προβλήματος.

Δεν βλέπω να διαφωνούμε..