Προτάσεις αγοράς για κόμπακτ για τα Χριστούγεννα

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Χριστούγεννα έρχονται. Σε αυτή την περίοδο γίνεται το 50% του τζίρου των καταστημάτων φωτογραφικών ειδών. Έκανα κάποιες συζητήσεις με μερικούς καταστηματάρχες και διαπίστωσα το εξής. Όλοι στοκάρουν μοντέλα που έχουν μεγάλες εκπτώσεις από τις αντιπροσωπείες και όχι τα μοντέλα που ζητά ο κόσμος. Γιατί;

Διότι ο Έλληνας θα καθυστερήσει να κάνει τις αγορές του, επομένως θα του πούμε «την είχα και τελείωσε», τώρα υπάρχουν αυτές μόνο, που είναι εξίσου καλές. Θα πάρει ότι του γυαλίσει, δεν θα μείνει χωρίς μηχανή.

Επομένως όσοι προσμένουν την τελευταία στιγμή για να αγοράσουν μηχανή, την πάτησαν….

Τα παρακάτω είναι οι προτάσεις μου για μηχανές κόμπακτ που αξίζει να αγοράσει κανείς για τα φετινά Χριστούγεννα.

CANON A570 IS
CANON A710 IS
CANON A630
CANON IXUS 860 IS
CANON S5 SIS
FUJI 6500
FUJI F20/F31/F40
FUJI FZ8
NIKON P5000/5100
PANASONIC TZ2/3
PANASONIC FX07
PANASONIC LX2
TURBO 7450

CANON A570 IS/A 710 IS. 2 κάμερες με πολύ καλά χαρακτηριστικά στα 7 και 8 μεγα, φακούς 35-140/35-210 με οπτικό σταθεροποιητή. Αρκετά γρήγορες στη λειτουργία τους, με όλες τις φωτογραφικές λειτουργίες (PASM) και πολύ καλά χρώματα. Ιδανικές για allround μηχανές και πολύ καλές για τοπία. Μειονέκτημα της 570 είναι ότι όταν τραβάς με φλας αργεί να φορτίσει η μπαταρία (6-7 δευτ.) επομένως είναι αδύνατον να φωτογραφίσει κανείς παιδικά γενέθλια.

CANON 630. Σε σχέση με τις παραπάνω δεν έχει IS, αλλά έχει καλύτερη λαβή και πλήρεις (πιο πλήρεις) φωτογραφικές λειτουργίες). Καλό είναι να αποφύγετε την 640 (10 μεγα) και 650 (12 μεγα) διότι θα έχουν περισσότερο θόρυβο ακόμη και στα ISO100. Κάποτε θεωρούνταν ο ορισμός της (μεγαλούτσικης) κάμερας.

CANON IXUS 860 IS. Η επιτομή της μικρής, πολύ μικρής, μηχανής με ιδανικό design, εξαιρετικό ευρυγώνιο φακό (28άρη) με σταθεροποιητή. Είναι βασικά αυτόματη μηχανή (δεν έχει PASM). Κάπως ακριβή.

CANON S5 IS. Η καλύτερη υπερζουμ μηχανή. Εχει πολύ καλύτερο φακό από εκείνον της OLYMPUS 550 και σαφώς πιο γρήγορες αντιδράσεις, πιο σταθερό IS και πολύ καλό AF χωρίς λάθη.

FUJI F20/F31/F40 Παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα. Μια αδιάφορη σχεδιαστικά μηχανή, που έχει πολύ καλό φακό, ένα super ccd ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους 1 1/8’ σε λίγα μεγα (6-8 μεγα) και την απολύτως καλύτερη ανάλυση στα πολλά ISO 9800/100/1600/2000/3200). Επίσης έχει καλό wb αλλά σκληρό κοντράστ. Δεν είναι οι πιο κατάλληλες μηχανές για να κάνουν τα πάντα, αλλά αν σας αρέσουν τα άφλασα, δεν υπάρχουν ανταγωνίστριες.

FUJI 6500. Υποκατάστατο ή εναλλακτική λύση (πιο φθηνή) της CANON S5 IS. Αρνητικό σημείο της μηχανής οι ακριβές κάρτες xd, ίδιο μειονέκτημα για όλες τις FUJI.

TURBO 7450 Έκπληξη!!!!! Αν κάποιος θέλει κάτι φθηνό και παίζει με τα χαρακτηριστικά, ας επιλέξει την 7450. Γιατί; Πολύ απλά έχει φακό μάλλον από την PENTAX και μάλιστα ευρυγώνιο 28άρη.

PANASONIC FX07. Ο ορισμός της φθηνής εύκολα φορητής μηχανής με ευρυγώνιο φακό και οπτικό σταθεροποιητή στα 7 μεγα. Αξίζει τα χρήματά της (200-210 ευρώ). Μειονεκτήματα η κακή συμπεριφορά πάνω από τα ISO 200 και η συμπεριφορά του φλας.

PANASONIC TZ2/3. Ο ορισμός της ελαφριάς ταξιδιωτικής μηχανής στα 6 και 7 μεγα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο φακός 28-280 με πολύ καλή οπτική απόδοση (σχεδίαση Leica γαρ). Με εξαιρετική κατασκευή, καλά χρώματα και πολύ γρήγορη στις αντιδράσεις της.

PANASONIC LX2. Μια ιδιότυπη κάμερα. Μεγαλούτσικη σε διαστάσεις και με φακό που εξέχει μόνιμα από το σώμα της κάμερας. Δείχνει γκουμούτσα και ακριβή. Πάνω από τα ISO 100 ο θόρυβος παραμονεύει. Όμως έχει φακό 28-112 με εξαιρετική σχεδίαση και απόδοση, με IS και τη δυνατότητα για λήψεις 16/9, 3/2, 4/3 χωρίς interpolation. Παράγει φωτογραφίες εξαιρετικές στα ISO100. Καθαρά μηχανή τοπίου.

PANASONIC FZ8. Η πιο φθηνή και αξιοπρεπής υπερζουμ. Έχει εξαιρετικό φακό (35-430 2.8-3.7 σχεδίασης Leica) πολλές κλάσεις ανώτερο από τον φακό 28-504 από της OLYMPUS 550.

ΝΙΚΟΝ P5000/5100 VR. Στα 10/12 μεγα. Η σχεδίαση είναι παλιομοδίτικη (σχέδιο του 2001-2002) Πολύ αργή στις αντιδράσεις της. Όμως έχει το απολύτως καλύτερο σύστημα οπτικής σταθεροποίησης (VR) και ένα φακό ικανό (παράδοξο κι όμως αληθινό) να υποστηρίξει τέτοιες αναλύσεις. Επίσης διαθέτει υποστήριξη εξωτερικών φλας (Speedlight) και επιπλέον φακών (ευρυγώνιος και τηλεφακός). Πρόκειται για μια ακριβή μηχανή, που όμως ξεχωρίζει αρκετά από τις άλλες στην ουσία και όχι στα χαρακτηριστικά.

Και μια μεταχειρισμένη;

Πάρτε στα 450 ευρώ μεταχειρισμένη την SONY R1. Μια από τις καλύτερες μηχανές για ταξίδι και τοπίο.

Πολυ καλο post, οπως παντα...

Ψηνομαι για PANASONIC TZ2/3. Oι διαφορες μεταξυ ΤΖ2 και ΤΖ3 ειναι μονο στην αναλυση του αισθητηρα? Αξιζει η ΤΖ3 τα παραπανω χρηματα που ζηταει?

Last edited:
Όχι, δεν είναι μόνο αισθητήρας. Έχουν και διαφορετικές νομίζω μηχανές εικόνας (μία επόμενη έκδοση της Venus Engine δηλαδή), η οποία όμως "ανώτερη" μηχανή εικόνας χρησιμοποιείται για μία πολύ επιθετική αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου θορύβου. Οι τελευταίες πανασόνικ βγάζουν αποτέλεσμα ολίγο από παστέλ στα ψηλά (ή και όχι τόσο ψηλά) iso, μιο μαλακό ίσως στο μάτι αλλά και με πολύ μεγάλη απώλεια λεπτομέρειας.
Δεν λέω ότι είναι κακές μηχανές, κάθε άλλο. Στα δείγματα φαίνεται η ποιότητα και πολύ καλή ευκρίνεια του φακού τους, ξεκινούν από πραγματικά ευρυγώνιο (28mm) και έχουν και σταθεροποίηση (όπως και να είναι μεταξύ 1 και 2 στοπ κέρδος το δίνει). Απλώς είναι -για τα δικά μου όρια τουλάχιστον- για φωτογράφηση σε iso100, το πολύ και με επιφύλαξη iso200.

Εάν ήταν να διαλέξω κάποια από τις Panasonic, θα έπαιρνα την LX2, λόγω ρετρό αναφορών στο σχήμα της...

παιδιά καλημέρα και...καλώς σας βρήκα...

θα ήθελα την άποψη σας για μερικές μηχανές...για τα χριστούγεννα όπως λέέι και το topic! εκτός λοιπόν από τις προτάσεις σας που αναφέρονται πιό πάνω θα ήθελα την γωώμη σας για τις εξής:

1. ixus 75 : μεγάλη οθόνη, canon που όλοι λένε οτι είναι από τις κορυφαίες, μέγεθος ultra compact αλλά απουσία IS. είναι τελικά τόσο μεγάλο μειονέκτημα η απουσία IS (με οπτικό ζούμ μόλις 3Χ)? έχει άποψη κάποιος φίλος για την συμπεριφορά της σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού?

2. kodak z812 IS : σαφώς σε άλλη κατηγορία, απόγονος της Ζ712 για την οποία έχω ακούσει καλές κριτικές, γράφει σε ΗD. δέν έχει καμία σχέση με τις άλλες δύο που αναφέρω αλλά μου φαίνεται ενδιάφερουσα πρόταση.

3. kodak v1253 : 12 μέγα (τα οποία τα με φοβίζουν ώς πρός την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και νομίζω οτι είναι και αχρείαστα για μένα), οθόνη 3.1 inch, γράφει κα αυτή σε HD. λίγο που την έπαιξα στο Πλάισιο μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις (ίσως λόγω οθόνης?).

για να είμαι ειλικρινής περίμενα πώς και πώς την F50fd αλλά οι κριτικές που έχω διαβάσει με έχουν απογοητεύσει...

θέλω μια μηχανή με καλή ποιότητα χρωμάτων και όσο λιγότερο θόρυβο γίνεται, μεγάλη οθόνη, και χωρίς να χρειάζεται και πολύ εξειδικευμένες ρυθμίσεις και άν είναι δυνατόν να παίρνει κάρτες SD. τα megapixels δεν με ενδιαφέρουν ούτε το θέμα της μπαταρίας (επαναφορτιζόμενες ή μή). επίσης άν έχει και πόλύ μεγάλο ζούμ ευπρόσδεκτο θα είναι, αλλά δεν είναι και πρώτη προταεραιότητα. είχα κατά νού την powershot A570 αλλά λίγο οτι είναι λίιιγο χοντροκομμένη (σύμφωνα με τα δικά μου γούστα) λίγο αυτό με το flash με κανουν να το σκέφτομαι...

τώρα έχω μία kodak dx4530 στα 5 megapixels η οποία έχει πολύ μικρή οθόνη (1.8 inch) και λίγο αδύναμα χρώματα. λισως οι απαιτήσεις και οι επιλογές μου φανούν σε κάποιους λίγο...αλλοπρόσαλες...αλλά αυτά παθαίνεις όταν δεν ξέρεις και το ψάχνεις πολύ...αποπροσανατολίζεσαι!!!

δεν είμαι ο τύπος που κουβαλάει πάντα μία φωτογραφική μαζί του. την χρησιμοποιώ κυρίως σε ταξίδια - διακοπές και γιορτές. δεν θα ήθελα μια μηχανή που πρέπει να την σκαλίσεις πολύ για να σου βγάλει ένα καλό αποτέλεσμα. γνωρίζω βέβαια οτι το ''καλό αποτέλεσμα'' είναι πολύ σχετικό.

Γεια και χαρα και απο μενα.
Ψαχνω και γω μια κομπακτ για απλη χρηση βασικα και super αυτοματη. Περισσοτερο θα την εχει η γυναικα μου για φωτο στις διακοπες και τις γιορτες. Εχω δει τις kodak V1003 & M853/873. Τι λετε γι'αυτες?
Καποια αλλη που να μην ξεπερναει τα 170 EUR?

Ευχαριστω προκαταβολικα.

Απάντηση: Re: Προτάσεις αγοράς για κόμπακτ για τα Χριστούγεννα

H FUJI είναι καλύτερη από τις KODAK.

Δεν εχω λογω να διαφωνησω, αλλα εμεις θελουμε και χρωματα, design κ.λ.π. σε μια μηχανη. Το ερωτημα ειναι αν τα παραπανω μοντελα kodak ειναι καλα για απλη χρηση και ευκολα (αυτοματα) στην λειτουργεια.
Μηπως να παω σε λιγοτερα MP (7 ή 6) για αυτην την χρηση?

Sorry για τις πολλες ερωτησεις αλλα δεν ειμαι και πολυ σχετικος -bye-

Απάντηση: Re: Προτάσεις αγοράς για κόμπακτ για τα Χριστούγεννα

Είχα και έχω καλή γνώμη για τη σειρά P της KODAK (Π.Χ. 880) δεν έχω όμως την ίδια άποψη για τη σειρά P.

Εννοεις σειρα V ?

Είχα και έχω καλή γνώμη για τη σειρά P της KODAK (Π.Χ. 880) δεν έχω όμως την ίδια άποψη για τη σειρά P.

:offtopic:

πως μπορω να τραβηξω κινουμενη εικονα π.χ ενα αυτοκινητο που κινειται η

να τραβηξω μια σκηνη απο DVD που παιζει στην τηλεοραση?

να μην ρωταω για αυτο αλλου.
η μηχανη μου ειναι canon A620.

:offtopic:

πως μπορω να τραβηξω κινουμενη εικονα π.χ ενα αυτοκινητο που κινειται η

να τραβηξω μια σκηνη απο DVD που παιζει στην τηλεοραση?

να μην ρωταω για αυτο αλλου.
η μηχανη μου ειναι canon A620.

βάζεις τη μηχανή σε video mode. αι πατάς το κουμπί για να αρχίσει να γράφει. Απλώς δεν έχεις ζουμ.

πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα "sports" ή κάτι παρόμοιο η μηχανή σου. Εκεί επιλέγει αυτόματα μικρότερες ταχύτητες κλείστρου, για να παγώσει την κίνηση. Σε χειροκίνητο (που δεν έχεις) συνήθως χρειάζονται ταχύτητητες από 1/200 και πάνω, αναλόγως την κίνηση βέβαια.

στο χειροκινητο εχω την επιλογη 1/4-1/1250 και f2.8-f3.5.
επισης επιλογη iso εως 400
αυτο δεν ειναι?

ειμαι και λιγο του αυτοματου βλεπετε:p