Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Ποιοτικη zoom compact?

Μα θελω να μαθω δε το καταλαβαινουν οτι καλα οοοολα τα τζιτζιμπλικια, αλλα αμα η ποιοτητα ειναι εντελως χαλια τι να το κανεις να βρασω..

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

α αυτη λεει αισθητηρα 1/2-inch EXR CMOS ..δηλαδη σε αυτη την εικονα:
attachment.php

o αισθητηρας της δηλαδη ειναι κατι αναμεσα στον 1/1.8 και στον 1/2.7 ?

Sifis ...
φωτογραφίες "στον ατμό" δεν μπορείς να βγάλεις με τέτοιες μηχανές. Μπορεί η Fuji με το δαχτυλίδι Ζοομ να επιτρέπει γρήγορο ζουμάρισμα αλλά ο περιοριστικός παράγοντας είναι η υστέρηση των LCD viewfinder και οθόνης.
Εκτός και αν είσαι τόσο μάστορας και βλέπεις και με τα δυο μάτια ενα στο viewfinder για το καδράρισμα και το ελεύθερο για το πιάσιμο της στιγμής.
Αλλά και auto focus είναι πολύ πιο αργό απο αυτό που συνήθισες με την Dslr.
Eχω μια παλιά Fuji 6500fd με δαχτυλίδι Ζοομ ... δεν μπορώ να τα καταφέρω στα γρήγορα.

Για τα πολλά μεγαπίξελ. Είναι άτοπο να συγκρίνεις σε 100% δυο μηχανές με διαφορετικά μεγαπίξελ. Η σωστή σύγκριση είναι σε ίδιο μέγεθος.
Eπίσης το χειρότερο πρόβλημα δεν είναι τα πολλά μεγαπίξελ αλλά ο χειρισμός τους απο την μηχανή όπου δυστυχώς επικράτησε στις μέρες μας η ακρατη και κακής ποιότητας αποθορυβοποίηση ακόμα και στο βασικό ISO. Kαι για αυτό φταίει το ότι οι εταιρίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη βλακεία του 100% pixel-view.
Αν έχεις την υπομονή να ασχοληθείς με RAW θα δείς μεγάλη βελτίωση ακόμη και για τις "απαράδεκτες".
Εναλλακτικά στις Fuji μπορείς να χρησιμοποιείς μόνιμα το 8Mp mode μια χαρά είναι για εκτύπωση Α4.

Για το μέγεθος του αισθητήρα. Εχω τις αμφιβολίες μου κατα πόσο είναι μεγαλύτερος ο 1/2" της fuji σε σχέση με τον 1/2,33" της Canon. Μάλλον η μία τον μετράει με την συσκευασία και η άλλη χωρίς. Διότι αν δείς το εστιακό μηκος με το οποίο δίνουν ισοδύναμο με 24mm σε FF έχειs Fuji->4,2mm, Canon->4.3mm άρα έχουν σχεδόν ίδιο μέγεθος αισθητήρα σε χρήση (μάλλον εντελώς ίδιο αλλά λίγο η στρογγυλοποίηση, λίγο η κάπως διαφορετική FOV, λίγο το διαφορετικό κροπάρισμα για να κόψουν τις παραμορφώσεις στο ευρυγώνιο ...)

Re: παρουσίαση:top3 compact ανά κατηγορία τιμής 2010-11

Είμαι κάτοχος μίας fujifilm f30 (όποιος γνωρίζει καταλαβαίνει για τη μηχανή μιλάμε) αλλά θέλω να την δώσω και να προχωρήσω σε κάτι καλύτερο.(Τα βραδινά της είναι φοβερά στις πρωινές φώτο έχω μία ένσταση).
Πρώτα από όλα με ενδιαφέρει η ποιότητα της εικόνας και επίσης να έχει και βίντεο hd!
Βλέπω να γίνεται αναφορά στην canon s95 αλλά και η OLYMPUS XZ-1 έχει μπει δυνατά!
Ένας φίλος που κοιτάει αυτόν τον καιρό για compact θα πάει στην tz10 κυρίως λόγω των περιφερειακών ευκολιών (zoom, gps κ.τ.λ.) αλλά όπως λένε οι πιο πολλοί εδώ με τις brigde δεν πετυχαίνεις τέλεια εικόνα!
Για να ακούσω γνώμες....

Re: Ποιοτικη zoom compact?

Δυστυχώς τα "ΜΡ" πουλάνε :(

Mα πώς πουλάνε αφού όλοι τα κατηγορούν !!!!.

Να το δεχθώ για τα κινητά (άλλωστε εκεί έχει και κάποια έννοια να πάς απο τα 3Μπ στα 5Μπ στα 8Μπ) και για όσους αγοράζουν φωτογραφική όπως θα αγόραζαν κινητό. Αλλά λίγο να ψαχτεί κανείς θα διαβάσει και θα ακούσει (κακώς*) χιλιάδες "ΜΗ ΠΟΛΛΑ ΜΕΓΑΠΙΞΕΛ". Επίσης θα "δεί" (με το 100% pixel-pipping) την "χειρότερη ποιότητα" στα δείγματα.

* Κακώς διότι τα μεγαπίξελ θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλά στην κλίμακα των κριτηρίων επιλογης. Ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Πολύ σπουδαιότερα για την απόδοση είναι
1) το μέγεθος του αισθητήρα,
2) το πόσο τεχνολογικά προηγμένος είναι
3) η διαχείρησή του απο τα συνοδά ηλεκτρονικά και το λογισμικό.

Λοιπόν είμαι της άποψης οτι το κουμπί που ξεκλειδώνει το μυστήριο είναι οι λιλιπούτιοι αισθητήρες των κινητών που για να έχουν καλή ανάλυση χρειάζονται μικρά πιξελ.
Τους βγαίνουν πολύ φθηνά τα μικρά πιξελ διότι χτυπάνε με μια βασική σχεδίαση-εξελιξη πιξελ τόσο την κατηγορία των PS (100 μύρια αισθητήρες το χρόνο 12-16Μπ) οσο και των κινητών (1 δις αισθητήρες το χρονο, 5-8Μπ) και φυσικά ο μεγάλος πελάτης υπαγορεύει την πορεία των εξελίξεων.

Το ευτυχές είναι οτι σε γήινες τιμές μπορείς (εν δυνάμει) να έχεις καλή ποιότητα φωτο και επίσης καλή ποιότητα HDvideo.

Συνήθως (σε μεγάλο ποσοστό ...80%) η νεά γενια με τα περισσότερα Μπ είναι καλύτερη απο την παλιά. Τουλάχιστον οταν συγκρίνεις σε ίδιο μεγεθος.
Για παράδειγμα ο περσινός αισθητήρας 12Μπ BSI της Sony είναι λιγο καλύτερος (10% πιο αποδοτικός σε προσληψη φωτονίων/mm) απο τον αντίστοιχο προηγούμενο 10Μπ οταν συγκρίνεται σε ίδιο μέγεθος φωτο (τα πιξελ μεμονωμένα είναι 20% μικρότερα αλλά 10% χειρότερα) αλλά και πολύ πιο γρήγορος και με αισθητά καλύτερο video. Παρόλο που ταχύτητα αισθητήρα = θόρυβος.

http://www.sony.net/Products/SC-HP/cx_news/vol63/np_imx078cqk.html

Για του καινούργιους 16Μπ δεν πήρε κατι το ματι μου.

Η ΧΖ-1 είναι δυνατή στον φακό (φωτεινότητα απο οξύτητα κλπ δεν ξέρω) αλλά σαν αισθητήρας υστερεί. Στα τεστ της Dxo έχει χειρότερες επιδόσεις απο την LX5 σαν να είναι ο παλιος της LX3. Eίναι και αρκετά ογκόδης. Δεν έχει και 24mm. Πολύ καλό jpeg.

Η S95 είναι η πιο συμμαζεμένη σε διαστάσεις και με τον καλύτερο αισθητήρα αλλά σε μη ευρυγώνια κάδρα υστερεί λόγω σκοτεινού φακού. Δεν έχει 24mm. Πολύ επιθετική αποθορυβοποίηση στα jpeg. Αξίζει το RAW σε ψηλά ISO.

Πιο ισσοροπημένη μου φαίνεται η LX5. Λιγο χειρότερος αισθητήρας απο την S95 αλλά ο πιο φωτεινός φακός ισοφαρίζει. Mε καλύτερη αποκριση (auto focus, ριπη) καλύτερο βιντεο, χειρότερη φορητότητα απο S95 αλλά μάλλον καλύτερη απο XZ1. Η αποθορυβοποίηση στα Jpeg δεν τα καταφέρνει στα ψηλά ISO. Και εδώ το RAW πολύ καλύτερο.

Αυτες οι τρείς για φορητή ποιότητα.

Θα βγεί και αντίστοιχη Nikon, διαστάσεις σαν την S95 ίδιας φωτεινότητας φακό αλλά με μικρότερο αισθητήρα 12Μπ, 1/2.33" (εναντι 1/1,7", διαφορά 2/3 στοπ) ανώτερης βέβαια τεχνολογίας. Αναμένεται να είναι 1/3 στοπ χειρότερος απο της S95. Αλλά απο βιντεο και ταχύτητες σκίζει. Δεν θα έχει RAW οπότε αν δεν έχει πετυχημένη μηχανή jpeg θα χάσει πόντους.

Γεια σας παιδιά! Μετά από πολύ καιρό ψαξίματος νομίζω πως ήρθε ο καιρός να αγοράσω την 1η μου DSLR...Είμαι 15 οπότε δεν κοιτάω κάτι πολύπλοκο και ακριβό(!!!!!!!!) καθώς μια entry level νομίζω ότι είναι ότι πρέπει...Το budget είναι μέχρι 400-450 ευρώ αλλά νομίζω πως αν δώσω 495 παίρνω την Canon 450d που σαφώς είναι καλύτερη από άλλες λίγο κατώτερης τιμής...Εσείς τι μου προτείνετε...? (Όσο πιο οικονομικό τόσο το καλύτερο!!!)

Γεια σας παιδιά! Μετά από πολύ καιρό ψαξίματος νομίζω πως ήρθε ο καιρός να αγοράσω την 1η μου DSLR...Είμαι 15 οπότε δεν κοιτάω κάτι πολύπλοκο και ακριβό(!!!!!!!!) καθώς μια entry level νομίζω ότι είναι ότι πρέπει...Το budget είναι μέχρι 400-450 ευρώ αλλά νομίζω πως αν δώσω 495 παίρνω την Canon 450d που σαφώς είναι καλύτερη από άλλες λίγο κατώτερης τιμής...Εσείς τι μου προτείνετε...? (Όσο πιο οικονομικό τόσο το καλύτερο!!!)

θα ήθελα να προσθέσω ότι το βίντεο είναι σημαντικό κριτήριο αλλά στην κατηγορία 350 -400 λίγο δύσκολο μου φαίνεται...!! τι προτείνετε!!?

Θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά σε μεταχειρισμένα για να πάρεις 450D. Προσωπικά πιστεύω πως δεν αξίζει να δώσεις λεφτά για καινούργιο σώμα 3 ετών.
Επίσης αν είσαι στην Αθήνα, στο κέντρο η Νίkοn D5000 "παίζει" λίγο κάτω από 500 ευρώ. Επίσης υπάρχει η Pentax Κ-x σε αυτά τα χρήματα. Πήγαινε μια βόλτα από τα μαγαζιά μερικές φορές έχουν διαφορετικές τιμές εκεί από ότι έχουν στο internet...

Είμαι κάτοχος μίας fujifilm f30 (όποιος γνωρίζει καταλαβαίνει για τη μηχανή μιλάμε) αλλά θέλω να την δώσω και να προχωρήσω σε κάτι καλύτερο.(Τα βραδινά της είναι φοβερά στις πρωινές φώτο έχω μία ένσταση).
Πρώτα από όλα με ενδιαφέρει η ποιότητα της εικόνας και επίσης να έχει και βίντεο hd!
Βλέπω να γίνεται αναφορά στην canon s95 αλλά και η OLYMPUS XZ-1 έχει μπει δυνατά!
Ένας φίλος που κοιτάει αυτόν τον καιρό για compact θα πάει στην tz10 κυρίως λόγω των περιφερειακών ευκολιών (zoom, gps κ.τ.λ.) αλλά όπως λένε οι πιο πολλοί εδώ με τις brigde δεν πετυχαίνεις τέλεια εικόνα!
Για να ακούσω γνώμες....

Οι Panasonic, και γενικώς οι travel zoom δεν έχουν καμία σχέση με την f30. Έχω την f31 και την ΤΖ7, οπότε μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι η σειρά της fuji με τον αισθητήρα των 6mp είναι συγκρίσιμη μόνο με τις κορυφαίες τωρινές compact (αν έλειπε το purple fringing και είχε σταθεροποιητή και raw δύσκολα θα την άλλαζα). Πιό κοντά στην λογική της είναι η Canon S95 (της οποίας επίσης είμαι κάτοχος), με βασικό πλεονέκτημα (σε σχέση με τις άλλες κορυφαίες) το μέγεθος. Από κει και πέρα στα υπέρ της ο φωτεινός φακός (στα 28mm), ο καλός σταθεροποιητής, ο χειρισμός, και τα πολύ καλά jpeg (παρά τα κάποια μικροπροβλήματα*). Στα μειονεκτήματα: *τα jpeg είναι πολύ μικρά σαν αρχεία, άρα τρώνε πολλή συμπίεση με αποτέλεσμα, 1ον δεν είναι καθόλου επιδεκτικά επεξεργασίας, 2ον σε normal οξύτητα είναι soft, αν την αυξήσεις κάτι συμβαίνει και σε ορισμένα δύσκολα σημεία τρως θόρυβο. Τα raw αρχεία της Δεν είναι Adobe RGB αλλά sRGB οπότε έχουν λιγότερο "χώρο", και αν έχεις κι άλλη μηχανή πρέπει να θυμάσαι να ρυθμίζεις ανάλογα τον raw editor. Περισσότερα εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=71254

Ευχαριστημένος? Πολύ, αλλά αν αγόραζα την μοναδική μου μηχανή, θα προτιμούσα την LX5, για τους λόγους που αναφέρει ο φίλος Ηλίας πιο πάνω. Θεωρώ ότι τα αρχεία της είναι πιο επεξεργάσιμα.

Θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά σε μεταχειρισμένα για να πάρεις 450D. Προσωπικά πιστεύω πως δεν αξίζει να δώσεις λεφτά για καινούργιο σώμα 3 ετών.
Επίσης αν είσαι στην Αθήνα, στο κέντρο η Νίkοn D5000 "παίζει" λίγο κάτω από 500 ευρώ. Επίσης υπάρχει η Pentax Κ-x σε αυτά τα χρήματα. Πήγαινε μια βόλτα από τα μαγαζιά μερικές φορές έχουν διαφορετικές τιμές εκεί από ότι έχουν στο internet...

Για την Kx έχω ακούσει αρκετά καλά λόγια, αλλά για την Nikon D5000 δεν έχω ακούσει και πολλά...Εσείς τι μου προτείνετε? Πάντως από κάποια review μου φαίνεται ότι η Nikon είναι καλύτερη...

Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι το budget είναι πολύ περιορισμένο και νομίζω πως η Canon 450D είναι από τις καλύτερες της τιμής αυτής καθώς δεν θέλω να ξεπεράσω τα 450

Απ' ότι βλέπω από την υπογραφή σου και απο το avatar σου είσαι canonakias, αφού τόχεις σαν στόχο είναι προτιμότερο να πάρεις κάτι σε canon από το να αλλάζεις σύστημα μετά (nikon ή pentax)...

Την Νikon d3100 δεν την κοιτας καθολου;

Βασικά σήμερα πολλές ώρες κοίταγα και κατέληξα σε 2 καινούριες(όχι μεταχειρισμένες...) Την Canon 450D και την Nikon D3100...Όμως η Nikon δεν έχει βίντεο που μου είναι απαραίτητο και μάλλον έχω καταλήξει στην Nikon...Βασικά είδα και κάτι άλλο και τρελάθηκα σήμερα....Το Getitnow είχε την Sony a500 μαζί με τρίποδο και τσάντα 349 ....ΤΡΕΕΕΛΑ! Αλλά σε λίγες ώρες βγήκε sold out και δεν πρόλαβα ούτε να ρωτήσω κάποιον εάν άξιζε γιατί δεν ήξερα και πολλά γι' αυτήν και δεν είχα χρόνο για ψάξιμο....Λοιπόν θέλω να πάρω κάτι που να αξίζει οπότε χρειάζομαι και την βοήθειά σας γιατί δεν το κατέχω και πολύ το θέμα DSLR ακόμα...

Η Nikon D5000 είναι καλύτερη από την D3100...??? Σε Canon μέχρι 500 υπάρχει κάτι που να έχει και βίντεο???(κιτ πάντα...)

Θα συμφωνησω με τον drek... και σε μενα κανει καπως να παρεις καινουργιο ενα μοντελο 3 ετων...

Νομιζω... η νικον 3100 ειναι καλυτερη -ως νεοτερο μοντελο- απο την κανον 450 και σιγουρα απο την νικον 5000. Την βλεπω στα 540 ευρω με τον 18-55. Μαλλον θα την επελεγα σε σχεση με την 450.

Με πενταξ, ολυμπους και σονυ δεν θα εμπλεκα, ειδικα αν ειχα σκοπο -που ποτε δεν το ξερεις γιατι μπορει και να βαρεθεις γρηγορα- να προχωρησω με φακους... απο την αλλη, εχω την εντυπωση οτι οι φακοι της κανον ειναι πιο φτηνοι και εχουν πληρεστερη γκαμα απο τους νικον... δυσκολα τα πραγματα...

... βεβαια, τα σωματα, ερχονται και παρερχονται, οι φακοι μενουν...

Στα 15 μου και με μικρο μπατζετ, αφου το μαζεψα που το μαζεψα, θα επερνα οτι πιο συγχρονο υπαρχει... δηλαδη την 3100...

Ισως ομως, να περιμενεις λιγο να δεις αυτην http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos1100d.asp και κυριως πως θα διαμορφωθουν οι τιμες στα ηδη υπαρχοντα μοντελα, μολις κυκλοφορησει...

Last edited:

Θα συμφωνησω με τον drek... και σε μενα κανει καπως να παρεις καινουργιο ενα μοντελο 3 ετων...

Νομιζω... η νικον 3100 ειναι καλυτερη -ως νεοτερο μοντελο- απο την κανον 450 και σιγουρα απο την νικον 5000. Την βλεπω στα 540 ευρω με τον 18-55. Μαλλον θα την επελεγα σε σχεση με την 450.

Με πενταξ, ολυμπους και σονυ δεν θα εμπλεκα, ειδικα αν ειχα σκοπο -που ποτε δεν το ξερεις γιατι μπορει και να βαρεθεις γρηγορα- να προχωρησω με φακους... απο την αλλη, εχω την εντυπωση οτι οι φακοι της κανον ειναι πιο φτηνοι και εχουν πληρεστερη γκαμα απο τους νικον... δυσκολα τα πραγματα...

... βεβαια, τα σωματα, ερχονται και παρερχονται, οι φακοι μενουν...

Στα 15 μου και με μικρο μπατζετ, αφου το μαζεψα που το μαζεψα, θα επερνα οτι πιο συγχρονο υπαρχει... δηλαδη την 3100...

Ισως ομως, να περιμενεις λιγο να δεις αυτην http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_eos1100d.asp και κυριως πως θα διαμορφωθουν οι τιμες στα ηδη υπαρχοντα μοντελα, μολις κυκλοφορησει...

Ευχαριστώ πάρα πολύ..!!! H Canon 1100D, μου φαίνεται ενδιαφέρον αλλά δεν με ενθουσιάζει και πολύ...Πάντως απ'όσο έχω ψάξει η Nikon D3100 είναι η πιο πλήρης στην τιμή αυτή...Θα περιμένω λίγο καιρό ακόμα (και εάν πετύχω καμιά καλή προσφορά.....!) γιατί δεν καίγομαι κιόλας και δεν θέλω μετά να βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο άμα αγοράσω κάτι και μετά από λίγο καιρό το δω στην βιτρίνα 100 ή και 200 λιγότερο...! Πάντως επειδή δεν έχω και την οικονομική δυνατότητα να αγοράζω συνέχεια φακούς χρειάζομαι κάτι "all round" μαζί με τη μηχανή...Κάτι ελαφρώς μεταχειρισμένο σε καλύτερη τιμή από την αρχική δεν θα συνέφερε..?

Και κάτι τελευταίο για να μην σας κουράζω...Το IS είναι σημαντικό κριτήριο...?