Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Οποτε Ε-M5 or E-M10.. και με τι φακό ?
Για να βγάζουμε τα παιδιά και κανα βίντεο λέω..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αναπόφευκτη η σύγκριση τώρα E-M10 με A6000 αφού παίζουν σε ιδιες τιμές.
τόσο ομορφη ρετρό η Oly, τόσο μπρίκ η Σόνυ, αλλά με σένσορα τούμπανο..
δύσκολη αποφαση, πολύ δύσκολη !!!!

εδώ ειδικά ο Reviewer μας τα κάνει ακομη πιο δύσκολα.. στην σύγκριση με την E-M5.
http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_A6000/verdict.shtml

Πως γίνεται η E-m10 με λιγότερα focus points να λοκάρει καλύτερα στα σκοτεινά?

Απο dynamic range πως πάει η E-M10? (γιατι με την Ε520 ειχα ψιλοαπογοητευτεί)

Last edited:
Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Με ΕΜ-10 και τον m.zuiko 17/1.8 πάντως δεν νιώθω σχεδόν κανένα περιορισμό σε δύσκολες συνθήκες . Εάν είχε C-AF θα ήταν ......!!!
Και με τον αρκετά φθηνότερο (βρίσκεις μτχ από 150 ευρώ) lumix 14/2.5 ήμουν καλά , λιγότερο ευαίσθητος σε χαμηλό φωτισμό και φυσικά 2.5 έναντι 1.8 του m.zuiko , αλλά πολύ τίμια αγορά . Εάν πάρεις και τον 40-150 που παίζει στα 130 καινούριος και είναι ξυράφι , τότε θα έχεις σύστημα για τις περισσότερες συνθήκες .
Η sony από ότι έχω διαβάσει δεν έχει φθηνές λύσεις σε φακούς .

.... σε m4/3,
θα πρέπει να μένει περισσοτερο ανοιχτό το κλείστρο και οι μπομπιρες θα μου βγαίνουν θολοί..

δεν κατάλαβα γιατί θα μένει περισσότερη ώρα ανοιχτό το κλείστρο. Την ίδια φωτομέτρηση θα έχεις και με τις δυο μηχανές. Εκτός αν εννοείς πως με την μικρή θα αναγκαστείς να κατεβάσεις ένα στοπ στα iso για να έχεις τον ίδιο θόρυβο.

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Η sony από ότι έχω διαβάσει δεν έχει φθηνές λύσεις σε φακούς .
οι καλοι φακοι κατα κυριο λογο στη Sony ειναι ακριβοι.
οι φθηνοι που ειναι value for money κατι τους λειπει παντα. ειτε υποστηριξη στο συγχρονο Continous AutoFocus, ειτε ειναι manual τελειως, ειτε τους λειπει λιγη φωτεινοτητα (π.χ. οι sigma εχουν f/2.8 αντι f/1.8).

αλλα εχει τρομερο βιντεο και καλυτερο αισθητηρα. τι να πω. εγω παντως δεν το μετανιωσα που πηρα Sony. Αλλα απο την αλλη δεν εχω πιασει στα χερια μου τις Olympus.

Οι σύγχρονες μηχανές είναι πλέον τόσο καλές, που αν σε βολεύουν χρηστικά είναι πολύ δύσκολο να σε απογοητεύσουν ειδικά αν τις συνδυάσεις με 2-3 καλούς φακούς...

σας ευχαριστώ ολους για τις συμβουλές σας καταρχήν.
Ακόμη δεν έχω κατασταλάξει ομως..

θα πρέπει να πάω σε κανα κατάστημα να τις πιάσω στο χέρι, αλλά αυτη η Olympus φαινετε καψούρα ήδη (αυτο το ρετρό που έχει φαντάζομαι σε κάνει να την χρησιμοποιείς)

Εχει διαφορά ο κιτ φακός 14-42 με τον 14-42 ΕΖ (zoom compact) και τον 12-50? ποιο να προτιμήσω?
Η δεν αξίζει καθόλου και να πάω για σώμα με ενα prime που λέτε συναγωνιστές μου?

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Πρόσθεσε και 2-3 στοπ που εχεις απο την σταθεροποιηςη με prime φακό και κανε την σούμα, όλα αυτα βεβαια για χαμηλες ταχύτητες με σταθερό θέμα γιατι ναι μεν η Ολυ δινει σταθερότητα στις φωτογραφίες με ευρυγωνιο στο χέρι μεχρι και 1' αλλα θα πρεπει και το θέμα να μένει ακίνητο, και αν μιλάμε για παιδιά μονο οταν κοιμούνται τα βρίσκεις ακίνητα....

αν παρεις την ΕΜ 10 τελικα και θελεις βιντεο θα παρεις τον pancake κιτ 14-42 ΕΖ που εχει power zoom για να σε διευκολύνει , εχει δυνατότητα να τον ρυθμιςεις σε τρεις ταχύτητες απο αργή σε γρηγορη μεςα απο τα μενού, ο 12-50 εχει και τα δυο ζουμ, χειροκινητο και power zoom αλλα και μακρο λειτουργία , ειναι ομως μεγαλύτερος με βαςικο ατού του την εστιακή των 12mm και ειναι και αδιαβροχος, κατι που για την ΕΜ 10 ειναι αδιάφορο,

Η γνώμη μου ειναι περνεις ενα απο τους κιτ για όλες τις χρήσεις εκτός απο βραδινές αφου ειναι σκοτεινοι και θα χρειαστεί να ανεβάσεις ISO ακομη και με σταθεροποιηςη και μετα ενα φωτεινό της αρεσκείας σου σε χρήμα και εςτιακη αποςταςη για τις βραδινές .

Last edited:
Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Ο αδελφός μου ψάχνει για all-round (φωτό-βίντεο) mirrorless κάτω των 400 ευρώ. Ως αρχάριος δεν θέλει να μπλεχτεί ακόμα με επεξεργασίες. Του πρότεινα την fuji X-m1, γύρω στα 350 από Γερμανία. Τα καλύτερα jpg και κινηματογραφικό βίντεο.
Έχετε να προτείνεται κάτι καλύτερο?
ευχαριστώ

καμμία πρόταση?

Εγώ έχω την fuji και για το κομμάτι της φωτογραφίας δεν την αλλάζω.
Στο βίντεο δεν με καλύπτει προτιμώ την rx100.

Αναζητόντας μηχανή DSLR

Θα ήθελα την βοήθειά σας καθώς είμαι άσχετος στον χώρο της φωτογραφίας.

Η μόνη μου φωτογραφική εμπειρία είναι μέσα από μηχανές compact κυρίως της canon τα τελευταία χρόνια. Ποτέ δεν είχα μηχανή SLR οπότε σκέφτομαι να κάνω για πρώτη φορά το βήμα για το κάτι παραπάνω. Ωστόσο έχω αρκετή εμπειρία στον χώρο του βίντεο σε ερασιτεχνικό επίπεδο τόσο σε λήψη όσο και σε μοντάζ στον υπολογιστή εδώ και πολλά χρόνια.

Η αφορμή για αγορά μιας DSLR ήταν η πρόσφατη επαφή μου με μία canon 6D ενός φίλου και βλέποντας τι μπορεί να κάνει σε σχέση με αυτά που τραβάω εγώ εδώ και χρόνια με τις compact. ήταν η μέρα με την νύχτα το αποτέλεσμα! Επίσης πάντα ένοιωθα πως ενώ σε εξωτερικό φωτισμό ημέρας η compact ήταν ικανοποιητική, σε κλειστό δωμάτιο ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το αποτέλεσμα ενώ σε νυχτερινή εξωτερική λήψη απλά δεν είχε κανένα νόημα να τραβάω φωτογραφίες.

Έτσι με προσανατολισμό κυρίως τις φωτογραφίες προσώπων σε κλειστό χώρο χωρίς φλας αλλά και νυχτερινά τοπία σε εξωτερικό χώρο, αναζητώ μία DSLR. Καθότι αρχάριος δεν θέλω να ξοδέψω πολλά χρήματα αλλά δεν με ενδιαφέρουν και οι πολύ καλλιτεχνικές φωτογραφίες οπότε δεν αναζητώ την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με τις άπειρες ρυθμίσεις. Τα θέματά μου θα είναι λίγο πολύ κλασικά, και φυσικά πολλές φωτογραφίες της προ μερικών μηνών γεννημένης κόρης μου.

Το βασικό μου κριτήριο για την επιλογή μου είναι για την χρήση που θα κάνω να δω τεράστια διαφορά σε εντυπωσιακό βαθμό σε σχέση με την compact, αλλά ταυτόχρονα και με μεγάλη ευκολία στην χρήση χωρίς να απαιτούνται πολύ εξειδικευμένες γνώσεις. Αν είναι δυνατόν να τραβάω κατά 90% στο αυτόματο.

Κάνοντας αναζήτηση στο ίντερνετ και διαβάζοντας άρθρα και reviews και μαθαίνοντας κάποια πρώτα βασικά για τις αρχές την φωτογραφίας, κλείνω περισσότερο προς την αγορά μίας Canon 100D με φακό Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM.

Πιστεύετε πως θα ήταν καλός συνδυασμός και καλή επιλογή για τις ανάγκες μου; Υπάρχει μήπως κάτι καλύτερο σε αυτή την κατηγορία χρημάτων; Θα με καλύψει ή μήπως να πάω εξαρχής σε κάτι πιο ακριβό; Μήπως μπορώ για τις ανάγκες μου να βολευτώ και με κάτι φτηνότερο; Γενικά αν χρειάζεται να προσέξω κάτι και οποιαδήποτε γνώμη η συμβουλή θα μου ήταν πολύτιμη από κάποιον πιο έμπειρο.

Ευχαριστώ.

Last edited:
Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

πρώτα-πρώτα μη συγχέεις τον εξοπλισμό με την ποιότητα των φωτογραφιών.

Οι καλές μηχανές δίνουν δυνατότητες αλλά δε σε κάνουν καλύτερο φωτογράφο...δυστυχώς!

Αυτό το λέω για να σε "προσγειώσω".

συμπληρώνοντας, ως πρώην canonάκιας (eos20d) και νυν μιρορλεσάκιας ιν λοβ (olympus e-pl5) αν ήταν να πάω πάλι σε dslr θα ήταν κάποια nikon 3xxxx ή 5xxxx.

Αν πάλι δε σε ενδιαφέρει η ταχύτητα στην απόκριση αλλά θέλεις κάτι πιο φορητό, κοίτα προς mirrorless.

Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

πρώτα-πρώτα μη συγχέεις τον εξοπλισμό με την ποιότητα των φωτογραφιών.

Οι καλές μηχανές δίνουν δυνατότητες αλλά δε σε κάνουν καλύτερο φωτογράφο...δυστυχώς!

Αυτό το λέω για να σε "προσγειώσω".

συμπληρώνοντας, ως πρώην canonάκιας (eos20d) και νυν μιρορλεσάκιας ιν λοβ (olympus e-pl5) αν ήταν να πάω πάλι σε dslr θα ήταν κάποια nikon 3xxxx ή 5xxxx.

Αν πάλι δε σε ενδιαφέρει η ταχύτητα στην απόκριση αλλά θέλεις κάτι πιο φορητό, κοίτα προς mirrorless.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όπως είπα δοκίμασα μια canon 6D, τράβηξα μερικές φωτογραφίες χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις, και στο αυτόματο και το αποτέλεσμα που πήρα ήταν απείρως καλύτερο από τις αντίστοιχες που τραβάω με την compact που έχω. Δεν έχω φιλοδοξίες να γίνω κανένας φοβερός φωτογράφος απλά θέλω για την απλή χρήση που κάνω, να πάρω έναν εξοπλισμό που θα κάνει πράγματι την διαφορά όπως είδα με την 6D και τον φακό της, αλλά χωρίς όμως να δώσω τόσα χρήματα καθώς δεν έχω κάποιες παραπάνω βλέψεις.

Γιατί προτιμάς τις Nikon; Από τα λίγα που ξέρω αν έχω κατάλάβει καλά την μεγάλη διαφορά την κάνει ο περισσότρο ο φακός και όχι η μηχανή, τουλάχιστο για την δική μου την χρήση. Η μήπως δεν είναι έτσι; Αυτό που με προβληματίζει με τις Nikon είναι πως σε σχέση με τις canon έχω διαβάσει πως είναι πιο δύσκολες στη χρήση και και αργές στο start-up. Επίσης δεν ξέρω ίσως να είναι και υποκειμενικό αλλά στο παρελθόν έχοντας συγκρίνει φωτογραφίες από μηχανές φίλων πάνω στο ίδιο θέμα, προσωπικά το αποτέλεσμα στα χρώματα που έβλεπα με τις canon εμένα μου άρεσε περισσότερο από αυτό των nikon, αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει και με την ρύθμιση.

Επίσης γιατί mirorless; Ως προς το θέμα της ποιότητας και για χαμηλό φωτισμό που είπα πως με ενδιαφέρει κυρίως, η mirorless μπορεί να δώσει το ίδιο καλό αποτέλεσμα σε σύγκριση με μία SLR στην ίδια κατηγορία τιμής;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όπως είπα δοκίμασα μια canon 6D, τράβηξα μερικές φωτογραφίες χωρίς να έχω ιδιαίτερες γνώσεις, και στο αυτόματο και το αποτέλεσμα που πήρα ήταν απείρως καλύτερο από τις αντίστοιχες που τραβάω με την compact που έχω. Δεν έχω φιλοδοξίες να γίνω κανένας φοβερός φωτογράφος απλά θέλω για την απλή χρήση που κάνω, να πάρω έναν εξοπλισμό που θα κάνει πράγματι την διαφορά όπως είδα με την 6D και τον φακό της, αλλά χωρίς όμως να δώσω τόσα χρήματα καθώς δεν έχω κάποιες παραπάνω βλέψεις.

Γιατί προτιμάς τις Nikon; Από τα λίγα που ξέρω αν έχω κατάλάβει καλά την μεγάλη διαφορά την κάνει ο περισσότρο ο φακός και όχι η μηχανή, τουλάχιστο για την δική μου την χρήση. Η μήπως δεν είναι έτσι; Αυτό που με προβληματίζει με τις Nikon είναι πως σε σχέση με τις canon έχω διαβάσει πως είναι πιο δύσκολες στη χρήση και και αργές στο start-up. Επίσης δεν ξέρω ίσως να είναι και υποκειμενικό αλλά στο παρελθόν έχοντας συγκρίνει φωτογραφίες από μηχανές φίλων πάνω στο ίδιο θέμα, προσωπικά το αποτέλεσμα στα χρώματα που έβλεπα με τις canon εμένα μου άρεσε περισσότερο από αυτό των nikon, αλλά αυτό μπορεί να έχει να κάνει και με την ρύθμιση.

Επίσης γιατί mirorless; Ως προς το θέμα της ποιότητας και για χαμηλό φωτισμό που είπα πως με ενδιαφέρει κυρίως, η mirorless μπορεί να δώσει το ίδιο καλό αποτέλεσμα σε σύγκριση με μία SLR στην ίδια κατηγορία τιμής;

Βέβαια ο φακός κάνει τη διαφορά αλλά είναι ένα σωρό άλλοι παράμετροι που παίζουν ρόλο (χειρισμός μηχανής-αισθητήρας).

Έπιασα στα χέρια μου μια Nikon D7000 και μια 5100 τελευταία και μου άρεσαν πάρα πολύ. Βέβαια από την προϊστορικιά eos20d με τον tamron 17-50.... λογικό να υπάρχει μια διαφορά!

Προερχόμενος από το ανωτέρω σετάπ και έχοντας την e-pl5 με τον τηγανήτα panasonic 14mm f2.5 τολμώ να πω ότι οι δυνατότητες που μου δίνει ο συνδυασμός είναι σαφώς μεγαλύτερες σε χαμηλό φωτισμό από αυτό που είχα. Εκτός από τη δυνατότητα του φακού (f2.5) έχω και τη σταθεροποίηση στο σώμα της e-pl5 που βοηθάει ακόμα παραπάνω σε σταθερά θέματα σε χαμηλό φωτισμό...

Ελπίζω να προλάβω σήμερα να ανεβάσω μερικές φωτό και εντυπώσεις από την e-pl5.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι αυτή η μηχανή πωλείται με το διπλό ΚΙΤ στα μαγαζιά στα 470 ευρώ!

Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Σε ευχαριστώ πολύ. Η e-pl5 έρχεται πράγματι σε καλή τιμή όμως με τον φακό της panasonic 14mm f2.5 που χρησιμοποιείς βλέπω πως ανεβαίνει η τιμή τουλάχιστον κατά 300 ευρώ επιπλέον. Δηλαδή φτάνει σε τιμή αν δεν ξεπερνάει κιόλας, τον συνδυασμό Canon 100D με Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM που γλυκοκοιτάζω. Η Olympus είναι βέβαια πιο φορητή αλλά σε δυνατότητες και για την δική μου χρήση αξίζει να την προτιμήσω έναντι της 100D;

Απάντηση: Αναζητόντας μηχανή DSLR

ο φακός βρίσκεται κάτω απο τα 200 ευρω στο ebay αλλα εχε υπόψη σου οτι ειναι prime, οπότε ζουμ γιοκ. Η olympus σε μονο κιτ βγαίνει αρκετα λιγότερο από 400 ευρώ.
Το βασικό φίλε μου είναι να αποφασίσεις για τις ανάγκες σου σχετικά με τα απαιτούμενα εστιακά μήκη.
Μετά ψάχνεις και τι σύστημα θα παρεις. Δες τις φωτό που έχεις βγάλει με τη μηχανη που εχεις ηδη: σε τι mm περίπου είναι τραβηγμένες οι περισσότερες?

Να συμπληρώσω ότι η epl5 ακόμα και με τον ΚΙΤ φακό 14-42 δίνει καλά αποτελέσματα, δυσκολεύεται όμως σε χαμηλό φωτισμό...

...με προσανατολισμό κυρίως τις φωτογραφίες προσώπων σε κλειστό χώρο χωρίς φλας αλλά και νυχτερινά τοπία σε εξωτερικό χώρο, αναζητώ μία DSLR...

Για τέτοια χρήση καλύτερα να παραμείνει η συζήτηση στις DSLR ή έστω στις mirrorless με apsc αισθητήρα. Από τις δεύτερες, εγώ θα πρότεινα Fuji.

Το ζητούμενο για εμένα είναι να έχω μία καλή all around μηχανή με έμφαση στον χαμηλό φωτισμό. Δεν θέλω να αλλάζω συνεχώς φακούς κατά περίσταση, οπότε ψάχνω για φακό που να έχει και ζουμ, όχι πολύ, αλλά να τραβάει σωστά στις δύσκολες συνθήκες απορροφώντας αρκετό φως. Με αυτό το σκεπτικό κοιτάζω φακό 17-50 με σταθερό f2.8.

Απάντηση: Re: Αναζητόντας μηχανή DSLR

Το ζητούμενο για εμένα είναι να έχω μία καλή all around μηχανή με έμφαση στον χαμηλό φωτισμό. Δεν θέλω να αλλάζω συνεχώς φακούς κατά περίσταση, οπότε ψάχνω για φακό που να έχει και ζουμ, όχι πολύ, αλλά να τραβάει σωστά στις δύσκολες συνθήκες απορροφώντας αρκετό φως. Με αυτό το σκεπτικό κοιτάζω φακό 17-50 με σταθερό f2.8.

ορθή η σκέψη σου, αλλά όποιον 17-50 και να πάρεις δε πρόκειται να είναι τόσο καλός όσο ένας prime 50ρης (για πορτραίτα στα 50mm).
Είχα πχ τον ef50 1.8 της canon και η σύγκριση του με τον 17-50 της tamron (στα 50mm) για πορτραίτα ήταν...ατυχής για τον tamron. Και μιλάμε ότι ο canon είναι ένα πλαστικό φακουδάκι με κόστος κάτω από 100 ευρώ.

Όπως επίσης και στο άλλο άκρο των mm συμβαίνει το ίδιο...

Οπότε αν είναι να πάρεις κάποια μηχανή με εναλλάξιμους φακούς αλλά να έχεις έναν καρφωμένο επάνω πάντα πάρε καλύτερα μια σουπερ κομπακτ όπως η καινούργια panasonic.

Λοιπόν εχθές πέρασα από ένα Media markt να δω μηχανές. Είχε πάρα πολλά μοντέλα τόσο από DSLR από διάφορους κατασκευαστές όσο και από mirrorless/κόμπακτ, αλλά καθώς δεν γνώριζα λεπτομέρειες για τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά στις περισσότερες από αυτές, η προσοχή μου εστιάστηκε κυρίως στις DSLR canon και nikon για τις οποίες είχα προηγουμένως διαβάσει 5 πράγματα. Είδα τις canon 1200d και 100d σε πακέτα με διάφορους φακούς επάνω, και τις nikon 3xxxx και 5xxxx. Δυστυχώς δεν είχαν την canon 700d.

Η 1200d αν και σε καλή τιμή απορρίφθηκε κυρίως λόγω βάρους αλλά και χαρακτηριστικών. H 100d με εντυπωσίασε κυρίως λόγω του χαμηλού της βάρους, της touch screen, αλλά και της αρκετά καλής εργονομίας για το μέγεθός της στα δικά μου δάχτυλα. Οι nikon από κοντά μου άρεσαν κατασκευαστικά και εργονομικά πολύ και ειδικά η σειρά 5xxx με την μεγάλη αναδιπλούμενη οθόνη, και κάποιες από αυτές ήταν κσι αρκετά προσιτές σε τιμή, αλλά έχοντας θετική εντύπωση μέχρι τώρα από την canon είπα να μην ρισκάρω. Δεν είχα σκοπό κατ' ανάγκη να κάνω την αγορά εχθές αλλά έτυχε και την 100d την είχαν σε σούπερ προσφορά στα 399 ευρώ σε πακέτο μαζί με έναν απλό φακό της canon DC III 18-55mm και μάλιστα είχε μείνει ένα μόνο τελευταίο κομμάτι οπότε δεν μπόρεσα να αντισταθώ και την χτύπησα δεδομένου πως ήταν και η αρχική μου επιλογή.

Οπότε τώρα μένει το θέμα του φακού. Εχθές κάνοντας μερικές δοκιμές με τον απλό φακό που έχει επάνω, οι πρώτες εντυπώσεις είναι πολύ θετικές και χωρίς να έχω ψάξει ακόμα ιδιαίτερα τις δυνατότητές της. Έβγαλα μερικές φωτογραφίες έξω το απόγευμα στο σούρουπο με συννεφιά και βγήκαν αρκετά καλές, ζωντανές χωρίς θόρυβο και χωρίς να παιδευτώ με ρυθμίσεις και σταθεροποίηση. Σε εσωτερικό χώρο το βράδυ με φλας το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο, πάνω-κάτω όπως και με την κόμπακτ. Χωρίς φλας ήταν σαφώς καλύτερο από την κόμπακτ, οι φωτογραφίες δεν έβγαιναν θολές ακόμα και χωρίς να χρειάζεται να σταθεροποιήσω την κάμερα. Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλω να επιτύχω, υπάρχει αρκετός θόρυβος και ειδικά με ζουμ βγαίνουν πιο σκοτινές από ότι θα ήθελα. Επίσης ο φακός είναι αρκετά θορυβώδης στο κατά το auto focus, οπότε δεν βοηθάει στο βίντεο. Έτσι και αλλιώς η αγορά έγινε με σκοπό να αλλαχτεί ο φακός σχετικά άμεσα.

Ρωτάω λοιπόν και πάλι, η αρχική μου σκέψη για τον Sigma 17-50mm f2.8 EX DC OS HSM πάνω στην 100d είναι καλή επιλογή ή υπάρχει και κάτι καλύτερο να κοιτάξω χωρίς να ξεφύγω σε χρήμα; Δεν θέλω να ξοδέψω πάνω από 400 ακόμα ευρώ για φακό/φακούς.