Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

ενδιαφέρεσαι για δυο διαφορετικά πράγματα.

Το πρώτο είναι η φωτογράφηση προσώπων μπροστά από φωτισμένα κτήρια. Αυτό μπορείς να το καταφέρεις (σε κάποιο βαθμό ) και με τη δική σου μηχανή. Απλώς θα πας στο μενού και θα επιλέξεις εκείνο το εικονίδιο που δείχνει πρόσωπο τη νύχτα. Η μηχανή θα ρυθμίσει το φλας ώστε να φωτίσει το πρόσωπο, αλλά και να φανεί το κτήριο.

Το άλλο είναι η φωτογράφηση φωτισμένων κτηρίων. Εδώ τα πράγματα είναι αλλιώς. Η πρώτη προυπόθεση είναι ότι θέλεις τρίποδο. Σαν το τρίποδο δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν θέλεις τριπόδι, τότε θα χρειαστείς μηχανή που να τα πηγαίνει καλά σε υψηλά iso (π.χ. nikon d3200, d3300, fuji xm1, Κλπ.) αλλά και κάποιο φωτεινό φακό. Εναλλακτικά κοιτάς την SONY RX10. Εναλλακτικά κοιτάς την SONY RX100 ii και αγοράζεις κι ένα μικρό τρίποδο σαν τα gorillaapod αλλά σε μαιμού.

Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο και ο προγραμματισμός, δηλαδή τί ώρα θα είσαι μπροστά από το κτήριο. Αν νύχτα, όταν έχει πισώσει ο ουρανός, τότε θα βγάλεις ένα κτήριο φωτισμένο σε μαύρο φόντο. Αν πας την ώρα που έχει ακόμα φως ο ουρανός τότε το κτήριο θα γράψει πιο ωραία, ενώ θα είνι και πιο εύκολη η ίδια η φωτογράφηση.

Thanks man!
Φαντασου να ηξερα να την χειριστω και καλυτερα, δηλαδη να τραβουσα σε raw, A priority κλπ...

Στο auto την εχω συνεχεια:)))

Πολυ ωραιες φωτογραφιες του Χιωτη. Δειχνει οτι για να βγαλεις ωραιες φωτογραφιες πρεπει να εχεις στο μυαλο σου λιγο τη "συνθεση" της φωτογραφίας.

Απλα να πω ότι εμενα με βολευει και χρησιμοποιώ αρκετά συχνά την αναδιπλουμενη LCD οθονη και στη Nikon και στη Sony:
1) οταν θελω ληψη απο τα χαμηλα
2) οταν θελω ληψη από πλάγια ή από ψηλά.
3) όταν έχει πολύ ήλιο και δε θελω να βαλω το ματι μου στο OVF/EVF (ματάκι). Όταν εχει πολυ ηλιο (π.χ. μεσημερι καλοκαιρινο) ειναι δυσκολο να δεις στην LCD οθονη. Ομως αν την αλλαξεις γωνια, παντα υπαρχει μια γωνια που δεν κανει αντανακλαση ο ηλιος και μπορεις να δεις. Βασικά στη Sony που εχω τωρα, όταν διπλωσω την οθονη να κοιταζει προς τον ουρανο, και φερω τη φωτογραφικη στο υψος της μεσης μου, και την κοιταζω απο πανω προς τα κατω, βλεπω μια χαρά όσο ήλιο και να έχει.

Εγω επειδη εχω βολευτει δεν θα επαιρνα φωτογραφικη χωρίς αναδιπλουμενη οθονη.

Nαι, η αληθεια ειναι ο,τι βολευει τον καθενα. Αναφερομαι στην αναδιπλουμενη οθονη.

Εχεις τραβηξει καμμια νυχτερινη φωτο με τον 18-55 για να ανεβασεις ? Δυστυχως ειναι ελαχιστες οι νυχτερινες που εχω τραβηξει με dSLR!!

πολυ ωραιες και οι φωτο με την lx3 ..
με τη tz18 της φωτογραφιες τη νυχτα -ατομο μπροστα απο φωτισμενο κτιριο τις βγαζω με τη συγκεκριμενη ρυθμιση, ωυχτερινο πορτρτεο, αλλα δεν ειναι καθολου ικανοποιητικες...

prosanatolizimai ειτε στη nikon d 3300 ή στη pentax k 50..μπορει καποιος να βοηθησει στη συγκριση μεταξυ των δυο μηχανων σε νυχτερινες φωτογραφιες??

Δεν ξερω να εχει κανενας εδω Pentax K50, αρα ειναι δυσκολο να παρεις μια απαντηση.

Ομως θα σου πω να κοιταξεις τι ποικιλια φακων εχει η καθε εταιρεια, και σε τι κοστος. Γιατι ειναι πολυ πιθανο να αρχισεις να βλεπεις ειδικους φακους για καποιο ειδος φωτογραφισης που μπορει να σε ενδιαφερει.
Επειδη ειχα κοιταξει οταν εψαχνα για dslr, σε πληροφορω οτι η Νικον εχει τεραστια ποικιλια φακων οπου μπορεις να βρεις προσιτο σε τιμη φακο για ολες τις περιπτωσεις. Και σε μεταχειρισμενους. Δεν ισχυει για την Pentax.

Κατι που μπορει να σε βοηθησει στην αποφαση σου ειναι οτι η Nikon D3300 εχει βγει η καλυτερη entry level dSLR για το 2014
http://www.tipa.com/english/award-details.php?iId=3632&sAward=Best Digital+SLR+Entry+Level
http://www.nikonusa.com/en/About-Ni...ors-Nikon-With-Three-2014-Hot-One-Awards.html
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3300

Η Pentax λεχει καποιους κορυφαιους φακους κατα τη γνωμη μου σε αρκετα καλή τιμή για την αποδοση τους. Απλά όντως είναι προβλημα ότι πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς και δεν βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένα (θα το εκτιμήσεις αυτο μελλοντικά όταν θα θελεις να παρεις επιπλεον φακους).

Αν κοιταζεις Pentax κοιτα μία και τα weather-sealed μοντελα. γκουμουτσες αλλα δεν παθαινουν τιποτα απολυτως.

Νυχτερινη με τον 18-55 στη Νικον έχω μόνο με την μηχανή σταθερή (τρίποδο, παγκάκι, κτλ) οπότε είχα ανοιχτό το κλείστρο πολύ ώρα. Με αυτή τη τεχνική δεν χρειάζεσαι ψηλό ISO. Και να σου δωσω δειγμα, η d5100 ειναι αρκετα διαφορετικη απο την d3300/d5300. Είναι πιο παλια και σαφως υποδιαιστερη. Μπες μία στο flickr και βρες απειρα δειγματα και κοιταζε το EXIF να δεις τι ρυθμισεις ειχαν.

Παντως αρκετα καλο αποτελεσμα για βραδινες με λιγο φως, διχως τριποδο, δινει η λειτουργια Hand held twilight που εχουν οι sony. δεν ξερω αν το υποστηριζουν οι dslr αλλα θα ειναι μια καλη λυση νομιζω οι mirorless a5000,a6000

αν μιλάς για νυχτερινές χωρίς τρίποδο, οι pentax έχουν σταθεροποίηση στο σώμα, οπότε ισχύει για τους περισσότερους φακούς και μερικές φορές βοηθάει

Παρακαλώ για την βοήθεια σας στο ακόλουθο ερώτημα:
Θέλω να αγοράσω μία compact μηχανή κάτω των 200 με όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας σε χαμηλό φωτισμό. Αρχικά με έψησε ο γαμπρός μου να ανέβω λίγο σε λεφτά και να αγοράσω την Sony DSC-HX50V, λόγω του μεγάλου ζουμ. Όμως με τα λίγα που ξέρω νομίζω οτι με μία Olympus xz-10 θα τραβάω ποιοτικότερες φωτογραφίες. Έχω άδικο? Εναλλακτικά τι προτείνετε στα ίδια χρήματα (170 ) με καλύτερη απόδοση? Δεν με ενδιαφέρει gps, wifi, σπαστή οθόνη, viewfinder ή hot shoe...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Παρακαλώ για την βοήθεια σας στο ακόλουθο ερώτημα:
Θέλω να αγοράσω μία compact μηχανή κάτω των 200 με όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας σε χαμηλό φωτισμό. Αρχικά με έψησε ο γαμπρός μου να ανέβω λίγο σε λεφτά και να αγοράσω την Sony DSC-HX50V, λόγω του μεγάλου ζουμ. Όμως με τα λίγα που ξέρω νομίζω οτι με μία Olympus xz-10 θα τραβάω ποιοτικότερες φωτογραφίες. Έχω άδικο? Εναλλακτικά τι προτείνετε στα ίδια χρήματα (170 ) με καλύτερη απόδοση? Δεν με ενδιαφέρει gps, wifi, σπαστή οθόνη, viewfinder ή hot shoe...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις.

Εγω απλα να σου πω οτι μεγαλο ζουμ κ καλη ποιοτητα φωτογραφιας σε χαμηλο φωτισμο κ κομπακτ δεν υπαρχει. Νομιζω η XZ-10 ειναι καλη επιλογη.

ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη. Δυστυχώς όμως όποια προσπάθεια κάνουμε για να φέρουμε στη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου τέτοια απομεινάρια του παρελθόντος, την ίδια στιγμή δημιουργούμε τις προυποθέσεις για την καταστροφή τους, αφού είτε θα προκαλέσουν λαθρο ανασκαφείς, είτε άτομα με άλλους κακούς σκοπούς. Π.χ. τα οχυρά στην ανατολική Μακεδονία που έγιναν γνωστά πριν 3-4 χρόνια με τη fortifications.gr χτυπήθηκαν από βανδάλους. Είτε από ARIS 3 ΠΑΟΚ είσαι, είτε από χειρότερους. Έως και γκρέμισμα τοίχων διαπιστώσαμε.

Το κακό είναι ότι στη Βόρειο Ελλάδα κυκλοφορούν πολλές ιστορίες για χρυσό θαμμένο κάτω από μνημεία. Κυρίως αγγλικές λίρες του εμφυλίου, αλλά όχι μόνο. Δυστυχώς χρυσός έχει βρεθεί και μάλιστα αρκετές φορές. Π.χ. πριν 30 χρόνια στο χωριό Χρυσή της Αριδαίας εμφανίστηκαν 2 Τούρκοι απόγονοι των μουσουλμάνων του χωριού που είχαν ανταλλαχθεί το 1924. Είχαν μαζί τους χάρτη. Οι ντόπιοι προσπάθησαν να τους μπερδέψουν, αλλά αυτοί έσκαψαν κάτω από μια παλιά σερβική βρύση, και εξαφανίστηκαν. Στη συνέχεια βρέθηκε μια χρυσή λίρα τουρκική. Άρα ήξεραν και πήραν το χρυσό που είχαν κρύψει εκεί οι πρόγονοί τους. Καταλαβαίνετε τη συνέχεια. Γκρεμίστηκαν όλα τα μνημεία, ακόμα και τον μεγάλο σερβικό μνημείο της Χρυσής, το μεγαλύτερο σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα τινάχθηκε με δυναμίτη στον αέρα. Κλπ. κλπ. κλπ.

Και δυστυχώς υπάρχουν άτομα που σου λένε χωρίς φόβο πού βρήκαν και τί είδους χρυσό (όχι όμως και πόσο) ακόμα και σήμερα.

Τέλος πάντων πριν τα Χριστούγεννα θα τεθεί σε κυκλοφορία ένα βιβλίο που θα τελειώσω την επόμενη εβδομάδα για τα κοιμητήρια, τα μνημεία και τις εγκαταστάσεις του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στην ελληνική Μακεδονία και τα γύρω κράτη. Αν και τότε ακόμα ενδιαφέρεστε, χαρά μου θα είναι...

respect.

Καλησπέρα σε όλους,
Έχω μια ixus 1000HS η οποία σε γενικές γραμμές μου φαίνεται ικανοποιητική. Αρκετά μικρή για να την έχεις μαζί σου και αρκετά δυνατό ζοομ . 9 στις 10 την έχω στο auto ή επιλέγω κάποιο από τα έτοιμα προγράμματα. Το μονο που με έχει ενοχλήσει μέχρι τώρα είναι το αργό σχετικά focus (πατάω να τραβήξω μια φωτο και μέχρι να το πάρει εχει φυγει ο μικρός και εχει τραβήξει το κενο) και το γεγονός ότι στο βίντεο χάνει το focus (ακόμα και ακίνητη να είναι σε στατικο πλάνο). Επίσης το βίντεο μέσα στο σπίτι..είναι ένα χάλι, θέλει πολύ φως).
Σκέφτομαι λοιπόν, τώρα που θα αρχίσουν οι παιδικές εκδηλώσεις ότι θα χρειαστώ κατι ποιο δυνατό για να τραβάω βίντεο (ειδικά σε κλειστούς χώρους) και έχω την εξής απορία:
Αξίζει να πάρω μια βιντεοκάμερα ή πλέον οι φωτογραφικές μηχανές κάνουν αντάξια την δουλεία την βιντεοκάμερας?
Το budget, σε κάθε περίπτωση (βιντεοκάμερα ή φωτογραφική) είναι 300-400 , και όπως καταλάβατε και από τα παραπάνω…είμαι κομμάτι άσχετος όσο αφορά της ρυμθμισεις…
Αν έχετε κάτι να προτείνεται θα το εκτιμούσα.

Μέχρι να μου απαντήσετε είπα να αρχίσω το διάβασμα. Ξεκίνησα από την σελ 200 έως τέλος + 58 σελίδες το πόστ του Γιάννη για την XZ2. Πραγματικός θησαυρός…αλλα τωρα υποφέρω από too much information.
Από αυτά που κατάλαβα (διορθώστε με αν κάνω λάθος)..

DSLR: Αν θέλω να τραβήξω παιδιά μέσα στο σπίτι, τότε μάλλον πρέπει να πάω σε DSLR. Αλλά DSLR σε auto…αμαρτία. Επίσης υστερούν σε βίντεο. Επίσης, υστερώ σε budget για να πάρω κάτι καλό. Και δεν με κόβω στο μέλλον να επενδύω σε φακό. Άρα μάλλον όχι.
Mirrorless: Δυνατό μοντέλο η Sony NEX 3N αλλά μόνο από εξωτερικό καθώς εδώ έχει 400 . Παρόλα αυτά και στις mirrorless θα πρέπει κάποια στιγμή να επενδύσω σε φακό…χλωμό..πάμε παρακάτω.
Bridge: δεν τις γουστάρει κανένας σας. Αλλά οι περισσότεροι συμφωνείται ότι η Sony Cyber-shot DSC-RX10 έχει βίντεο που μαμάει. Κάτι πιο φτηνό σε αυτή την κατηγορία? Για την Sony DSC-HX300 τι γνώμη έχετε?

Και έμειναν οι Compact
Εκεί τα μοντέλα που ξεχωρίζουν, είναι οι
Olympus Stylus XZ-2 – 265
Panasonic DMC-LX7 – 330
Sony Cyber-shot DSC-RX100 – 395
Βάση σχολίων και τιμής πάω και εγώ για την xz-2 αλλά έχω μερικές ερωτήσεις.
Μετά από 2 χρόνια, ποιος είναι ο διάδοχος της?
Το x4 zoom δεν είναι λίγο …λίγο? (Από το x10 της 1000HS που έχω συνηθίσει)
Πόσο γρήγορο focus εχει?
Σε σχέση με την RX100 στο βίντεο υστερεί σημαντικό ή όχι? τόσο που να αξίζει να δώσω τα έχτρα 130 για την 100HS? Όπως είπα και προηγουμένως με ενδιαφέρουν παιδικές γιορτές και οικογενειακά βίντεο με χαμηλό σχετικά φωτισμό. Πάντως οι τιμή της είναι τέτοια που ίσως να με παίρνει να πάρω και την Panasonic V250 κάμερα για να καλύψω το βίντεο)
Αυτά…αν έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε..

Το μονο που μπορω να σου πω ειναι οτι η 3n εχει αντικατασταθει απο την a5000 η οποια ξεκιναει απο 379 στην Ελλαδα

Μέχρι να μου απαντήσετε είπα να αρχίσω το διάβασμα. Ξεκίνησα από την σελ 200 έως τέλος + 58 σελίδες το πόστ του Γιάννη για την XZ2. Πραγματικός θησαυρός…αλλα τωρα υποφέρω από too much information.
Από αυτά που κατάλαβα (διορθώστε με αν κάνω λάθος)..

DSLR: Αν θέλω να τραβήξω παιδιά μέσα στο σπίτι, τότε μάλλον πρέπει να πάω σε DSLR. Αλλά DSLR σε auto…αμαρτία. Επίσης υστερούν σε βίντεο. Επίσης, υστερώ σε budget για να πάρω κάτι καλό. Και δεν με κόβω στο μέλλον να επενδύω σε φακό. Άρα μάλλον όχι.
Mirrorless: Δυνατό μοντέλο η Sony NEX 3N αλλά μόνο από εξωτερικό καθώς εδώ έχει 400 . Παρόλα αυτά και στις mirrorless θα πρέπει κάποια στιγμή να επενδύσω σε φακό…χλωμό..πάμε παρακάτω.
Bridge: δεν τις γουστάρει κανένας σας. Αλλά οι περισσότεροι συμφωνείται ότι η Sony Cyber-shot DSC-RX10 έχει βίντεο που μαμάει. Κάτι πιο φτηνό σε αυτή την κατηγορία? Για την Sony DSC-HX300 τι γνώμη έχετε?

Και έμειναν οι Compact
Εκεί τα μοντέλα που ξεχωρίζουν, είναι οι
Olympus Stylus XZ-2 – 265
Panasonic DMC-LX7 – 330
Sony Cyber-shot DSC-RX100 – 395
Βάση σχολίων και τιμής πάω και εγώ για την xz-2 αλλά έχω μερικές ερωτήσεις.
Μετά από 2 χρόνια, ποιος είναι ο διάδοχος της?
Το x4 zoom δεν είναι λίγο …λίγο? (Από το x10 της 1000HS που έχω συνηθίσει)
Πόσο γρήγορο focus εχει?
Σε σχέση με την RX100 στο βίντεο υστερεί σημαντικό ή όχι? τόσο που να αξίζει να δώσω τα έχτρα 130 για την 100HS? Όπως είπα και προηγουμένως με ενδιαφέρουν παιδικές γιορτές και οικογενειακά βίντεο με χαμηλό σχετικά φωτισμό. Πάντως οι τιμή της είναι τέτοια που ίσως να με παίρνει να πάρω και την Panasonic V250 κάμερα για να καλύψω το βίντεο)
Αυτά…αν έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε..

Εγω θα προσθεσω πως αν δε σε ενδιαφερει το πολυ μεγαλο ζουμ, τοτε ξεχνας την hx300 γιατι υστερει αρκετα σε ποιοτητα φωτο σε σχεσης με τις αλλες.
Εγω xz2 εχω, και στο topic της μαλλον διαβασες την περιπτωση μου... Παρτην αρκει ναχεις ορεξη με την χρηση doa (εγω αργησα να την τεσταρω πληρως) να την αλλαζεις μεχρι να βρεις καποια σωστη και να μην απογοητευτεις αν πετυχεις μουφα μηχανη αρχικα.

Αφου σε ενδιαφερει το καλο βιντεο, πηγαινε ειτε στην rx100 που εχει το καλυτερο ειτε στην lx7. Βεβαια η lx7 και η rx100 εχουν μικροτερο ζοομ απο την xz-2 που δεν ξερω αν θα σε καλυπτει.

To x4 ζοομ παντως, ειναι αρκετο.. Ειχα και εγω την ιδια ανησυχεια πριν αγορασω την xz-2. Βεβαια μην περιμενεις να φωτογραφιζεις πουλια με οποιαδηποτε απο αυτες, προφανως και δεν φτανει το ζοομ για τετοια.

Το focus της xz-2 ειναι μια χαρα σε ταχυτητα ειδικα την μερα. Βεβαια δεν ειναι και το πιο safe γιατι καμια φορα δεν κανει focus εκει που θες. Εγω επειδη ειμαι περισσοτερο του τοπιου, παιζω full με το manual focus της που πραγματικα ειναι ονειρικα φτιαγμενο για να το χειριζεσαι..

Προσωπικα, 400ευρο για την rx100 δεν θα εδεινα που να με απειλουσαν, αλλα αυτο ειναι η δικια μου γνωμη. Για τα δικα μου "θελω", θεωρω οτι εχει αρκετες ελειψεις για να ζηταει τοσα λεφτα. (κυριως tilt screen και nd filter που ειδικα για τον ηλιο της ελλαδας και πιο ειδικα για τον τοσο φωτεινο φακο της rx100, το θεωρω απαραιτητο. Τουλαχιστον στην xz-2 μου, δουλευει υπερωριες το ND το καλοκαιρι.)

Εμενα αν με ρωτησεις, την xz-2 δεν την αλλαζω με καμια απο τις παραπανω, αλλα εγω δεν τραβαω βιντεο ΠΟΤΕ και το flare το κουμανταρω και δεν με προβληματιζει. Υπαρχουν βεβαια διαφορες απο κομματι σε κομματι σε σχεση με το flare, γιαυτο ο δημητρης απο πανω σου ειπε να εισαι ετοιμος για τεσταρισματα και ενδεχομενο DOA. Δυστυχως ισχυει..

υγ. Και εγω περασα απο DOA.. Σε λιγο θα το βγαλουμε και σε μπλουζακι :P

XZ2 δαγκωτό, εκτός αν θέλεις να ψάξεις για μεταχειρισμένη RX100, ήδη κυκλοφορούν κάποιες κάτω από τα 300 - και σε λίγο θα κυκλοφορήσουν ακόμα περισσότερες...

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το doa ειναι κάτι που όντως φοβίζει...αλλά έχω δει οτι όλοι μιλάτε με τα καλύτερα για την xz2 και σκέφτομαι να το ρισκάρω.
Το θέμα όμως ειναι στο βίντεο γιατί αυτή ειναι η ανάγκη που θέλω να καλύψω πρωτά. Σε σχέση με μια κάμερα των 300euro, πχ Panasonic v250 αν γνωρίζεται, θα έχω καλύτερο βίντεο με μια από αυτές? το θέμα μου ειναι οτι θέλω μέσα στον χρόνο να τραβήξω 2-3 δύσκολα βίντεο. Αξίζει να πάρω βιντεοκαμερα μόνο για αυτό, η μπορώ να καλύπτω από την xz2 ή rx100;
Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια