Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Καλησπέρα στην παρέα και καλός σας βρήκα, νέος και εγω στην φωτογραφία μέχρι στιγμής παίζω με μια compact "Canon IXUS 510HS" μέχρι που έπιασα στα χέρια μου μια Nikon D7100 και μου μπήκαν ιδέες, εδώ και μια εβδομάδα έχω στα χέρια μια D3200 ενός στένου μου φίλου που μου την άφησε για λίγο για να την περιεργαστώ και να αρχήσω να μαθαίνω να την δουλευω. Πλησιάζουν οι μέρες που πρέπει να την επιστρέψω και να πέρνω σειρά για την δική μου πλέον πιο σοβαρή μηχανή.

Και εδω αρχίζουν τα προβλήματα, τι να πάρω; μεχρι ποιο ποσό ειναι καλα να χαλασει καποιος για πρωτη αγορα μιας και η εμπηρια και οι γνωσεις μου ειναι λιγες και η αγορα μιας ακριβης μηχανης θα ηταν απλα σπαταλη; Η αγορα μιας μεταχειρισμενης ενδεικνεται για εναν αρχαριο; Τι παιζει με τις mirorless αξιζει μια κινηση προς εκει;

Ξερω τα ερωτηματα ειναι πολα και ασαφη αλλα πιστεψτε με ειμαι και εγω υπερβολικα μπερδμενος, και οσο διαβαζω review και βλεπω βιντεο μπερδευομαι χειροτερα

Θανάσης

Η 3200 πως σου φάνηκε? Αν δεν σε ενοχλεί ο ογκος και το βάρος, πάρε μια DSLR είναι η "σίγουρη" κίνηση.

μεχρι ποιο ποσό ειναι καλα να χαλασει καποιος για πρωτη αγορα

ανάλογα με το εισόδημα και τα δάνεια που έχει ο καθένας, το ποσό αλλάζει.

Η d3200 είναι από τις καλύτερες για αρχάριους.
Πάντως επειδή σε αυτές τις μηχανές παίζει πολύ σοβαρό ρόλο και οι ανάγκες του καθενός, που καθορίζουν διαφορετικό είδος φακού, κτλ κτλ...
Μάλλον αν θες να παρεις σωστή βοηθεια θα πρεπει να μας πεις εσυ
1) πόσα χρήματα είσαι άνετος να διαθέσεις.
2) εάν σου άρεσε σε χειρισμό η d3200 ή θέλεις κάτι άλλο (άλλη εργονομία, άλλο μέγεθος, κτλ κτλ)
3) τι συνθήκες φαντάζεσαι θα σου αρέσει να φωτογραφίζεις (μέσα σε σπίτι, έξω την μέρα, τοπία, παιδιά που τρέχουν, κτλ κτλ)
Έτσι θα δουμε πιθανα μοντέλα, μεταχειρισμένα ή καινούργια, με τι φακό, κτλ κτλ.

Να πω την αλήθεια στην αρχή με ξένισε κάπως το μέγεθος και ο τρόπος που πρέπει να την κρατάς (γενικά για DSLR) αλλά σιγά σιγά στρώνει η κατάσταση, δεν ξέρω πως θα είναι εαν θα χρειαστεί να την έχω πολλές ώρες μαζί μου ή η ιδέα να την κουβαλάω πάντα μαζί μου, γι αθτό μαζω και της mirorless στο παιχνιδι πιο πολύ λόγο όγκου και βάρους. Τώρα για μάρκες και μοντέλα δεν εχω τέτοια κολλήματα δοκιμάζω τα πάντα.

Τωρα για το ποσό σκευτόμουν κατι στα 500 για αρχή, τωρα εαν χρειαστει λιγα ακομα ισως μπορεσουμε και το μεγαλωσουμε το ποσο.

Η χρήση για αρχή είναι καθαρά εξωτερικοί χωροι τοπία γενικά σταθερά αντικείμενα, βεβαια τρώγοντας ερχεται η ορεξη οπότε ποτέ δεν ξέρεις.

Αυτά τα λιγα για αρχή.

Σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν κάποιες καλές mirrorless π.χ. Panasonic & Olympus. Είναι και η Sony που έχουν πολύ καλά μοντέλα αλλά έχουν πιο ακριβούς φακούς.
Οπότε περίμενε λίγο να σου απαντήσει κάποιος για Panasonic & Olympus m4/3.

http://camerasize.com/compare/#317,440

Η D7100 ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την D3200 και κοστιζει (μονο το σωμα) κοντα στα 1000 ευρω

Πολύ καλή επιλογή την έχω δοκιμάσει κιόλας αλλά ξεφεύγει πολύ η τιμή της.

Σε αυτά τα χρήματα υπάρχουν κάποιες καλές mirrorless π.χ. Panasonic & Olympus. Είναι και η Sony που έχουν πολύ καλά μοντέλα αλλά έχουν πιο ακριβούς φακούς.
Οπότε περίμενε λίγο να σου απαντήσει κάποιος για Panasonic & Olympus m4/3.

Sony σε τι τιμές παίζουν; Οι m4/3 τι ακριβώς είναι άλλη κατηγορία αυτές;

Sony σε τι τιμές παίζουν; Οι m4/3 τι ακριβώς είναι άλλη κατηγορία αυτές;

Sony παίζουν σε αυτή την τιμή τα παλιότερα μοντέλα της σειράς NEX.
Είναι πολύ καλή σειρά - έχει κάποιες ατέλειες όπως όλες - αλλά δεν στην πρότεινα γιατί έχει πιο ακριβούς φακούς.
Η Σονυ δίνει πολύ καλά σώματα σε καλές τιμές αλλά σου παίρνει τελικά τα λεφτά πιο μετά όταν αποφασίσεις να πάρεις επιπλέον φακούς.
Από Σονυ μία παρα πολύ καλή είναι η καινούργια a5100 στα 579 ευρώ.
Διαφορετικά οι λίγο παλιότερες Sony NEX (διάφορα μοντέλα, π.χ. 3N, nex-6, nex-5, κτλ)

Οι σειρές m4/3 των Olympus & Panasonic είναι και αυτές mirrorless, αλλά με μικρότερο αισθητήρα (μέγεθος φιλμ αν ξερεις απο αναλογική φωτογραφία) από τη Sony. Αυτό σημαίνει ότι στα σκοτεινά - θεωρητικά πάντα - μειονεκτούν σε σχέση με τη Sony (συν κατι μικρες διαφορες ακομα).
Όμως, αυτές οι δύο εταιρίες έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε φακούς και σε πιο χαμηλές τιμές - με αποτελεσμα να ισοφαρίζουν την Sony μελλοντικά.

Θα πρέπει να σκεφτείς κάποια πράγματα.
1) θα αγοράσεις φακους μελλοντικά ή θα μείνεις με τον φακό που θα αγοράσεις με την μηχανή?
2) τι είδους φωτογραφία θα τραβάς (σπίτια, παιδιά, τοπία, εκδηλώσεις, βραδινές, με φλας η χωρίς; κτλ)
3) εργονομία. Θέλεις ματάκι ή μόνο οθόνη σαν των κινητών;

Υ.Γ. επειδή το budget που αναφέρεις δεν ειναι ιδιατερα μεγαλο αντιλαμβανομαι οτι δεν σου ξεχειλιζουν απο τις τσεπες τα λεφτα. Ούτε εμένα :-)
Οπότε καλό θα είναι να το ψάξεις λίγο - να μην βιαστείς - για να μην κάνεις αγορά που θα την μετανιώσεις (αυτές οι αγορές πονάνε πιο πολύ όταν τα χρήματα που δίνεις τα στερήσε από αλλού).

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Μια και έγινε λόγος για τοπίο, η άποψη του αιρετικού: μια μεταχειρισμένη (ή αν μπορεί να βρεθεί κάτι σε ξεπούλημα πχ άμαζον) Canon με τον κιτ 18-55 IS φακό, ας είναι και κάποιο από τα παλιότερα μοντέλα, δεν πειράζει όλα βασικά τον ίδιο αισθητήρα έχουν (πχ 550D, 600D, 650D) εάν μπορεί να βρεθεί μέχρι 300 ευρώ, και 260 ευρώ για τον εξαιρετικό EF-S 10-18 IS. Με λίγο πάνω από 500 ευρώ, ένα εξαιρετικό κιτ που έχει και υπερευρυγώνιο για τοπίο, που σε κανένα, μα κανένα, μα (να το ξανατονίσω) σε κανένα άλλο σύστημα δεν μπορείς να έχεις με τόσα χρήματα.

* δεν θυμάμαι εάν ανέφερα ότι καλό υπερευρυγώνιο σε τόσα χρήματα δεν υπάρχει πουθενά αλλού :flipout:

Last edited:

Είμαι στο δίαβασμα γι αυτό δεν ακούτε νέα μου. Φυσικά ακόμα δεν βγάζω άκρη οπότε συνεχίζω.

Έπεσαν όμως στο μάτι μου δυο αγγελίες που με έβαλαν σε σκέψεις

1) Canon 650D + 15-135 στα 700 (ξεφεύγει πολύ όμως)
2) Sony NEX7 + 16-50 στα 500.

ποια η γνώμη σας;

Ο φακός είναι ο 18-135, όχι 15 (μακάρι να υπήρχε τέτοιος). Το επόμενο μοντέλο, 700D, καινούργιο με τον συγκεκριμένο φακό πηγαίνει 830 ευρώ, επομένως η τιμή της αγγελίας είναι ασύμφορη.

Νομίζω ναι. Μέχρι πέρυσι ήταν η μίρρορλες ναυαρχίδα της. Εξαιρετική κατασκευή και σκόπευτρο.

Από τη στιγμή που μπορείς να βρεις καινούρια την καλύτερη α6000+16-50 στα 570 , η δική μου άποψη είναι ότι δεν είναι καλή αγορά μεταχειρισμένη nex7+16-50 στα 500 . Καλή αγορά θα ήταν στα 400 .

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Γι' αυτό και την κράτησα έναν χρόνο. Σήμερα όμως με τίποτα δεν θα έδινα 500 για να την ξαναγοράσω και όχι 570 για το α6000 κιτ.

Συμφωνώ με το Γιάννη καλύτερα με αυτά τα οικονομικά δεδομένα να πας για την a6000.

Από τη στιγμή που μπορείς να βρεις καινούρια την καλύτερη α6000+16-50 στα 570

Που????
Να πάρω μία δευτερη σε αυτά τα λεφτά? Πλάκα κάνεις? Που ειναι τοσο φτηνή η a6000? Στην Ελλάδα το λιγότερο 700 ευρώ να τη βρεις καινουργια.

Μήπως εννοούσες την α5100?

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

"Μπορείς να τη βρεις" είπα, όχι πόσο κάνει στην Ελλάδα.

571 ευρώ α6000+16-50, παραδοτέα στην πόρτα σου από purnima.
http://www.purnimadigital.com/sony-ilce-6000l-kit-16-50-mm-noir.html

Χωρίς ευρωπαϊκή εγγύηση (αλλά δύο χρόνια δική τους).

Συγκρίνοντας με μεταχειρισμένη Νex7+16-50, που πλέον μπορεί να μην έχει καν εγγύηση ή λίγο υπόλοιπο, εσύ ποια θα έπαιρνες;

Last edited:

Παίδες τα φώτα σας. Είμαι μεταξύ της Ε-Μ1 και της Ε-Μ10. Τα οικονομικά μου είναι περιορισμένα, οπότε η πρώτη θα είναι μετεχειρισμένη και η δεύτερη καινούργια.
Τι θυσιάζω αν πάρω την Μ10; Έχω και μια επιθυμία για fuji αλλά δεν είμαι σίγουρος...
Βοήθεια!