Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

δεν θα μπω σε μια αντιπαράθεση άνευ αντικειμένου. Δεν θα μιλήσω για το τί κρίνω εγώ ότι μπορεί να κάνει μια μηχανή για μένα ή για τον tzo ή για τον Τηνιακό. Αυτοί ξέρουν καλύτερα τις δικές τους ανάγκες και τα θέλω.

Μιλώ πάνω σε αυτά που ζήτησε η κυρία μέλος του φόρουμ. Ζήτησε συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία μπορεί να δει κανείς αν ψάξει τα μηνύματά της. Φυσικά και εγώ κι άλλοι πολλοί, μπορούν να βγάλουν ωραιότατες φωτογραφίες με την x100. Μάλλον ίσως όχι εγώ, καθώς πλέον έχω πρεσβυωπία. Τέλος πάντων ακόμη κι αν το κάνω, αυτό θα οφείλεται στο ότι θα χρησιμοποιήσω τη συγκεκριμένη μηχανή σε συνθήκες που ταιριάζουν στη μηχανή, ή επειδή εγώ θα πιέσω τη συγκεκριμένη μηχανή. Όχι στην ευκολία με την οποία θα κάνει αυτά που ζητά η κυρία.

Δηλαδ: Μπορεί κάποιος να τραβά με 35άρη φακό από απόσταση 3-5 μέτρων μικρά παιδιά που παίζουν και να έχει πορτρέτο στο ύψος των ώμων; Να το κάνει για να μην τους ενοχλεί την ώρα που απίζουν. Δε νομίζω. Μπορεί να τραβήξει σχολική παράσταση από τις μεσαίες σειρές των καθισμάτων και να εστιάσει στο δικό του παιδί κι όχι στο σύνολο της παράστασης; όχι δεν νομίζω. Αν θέλει να το κάνει θα πρέπει να ανεβεί στη σκηνή. Μπορεί να τραβήξει μια παρέλαση και να φανεί το δικό της παιδί κι όχι όλο το σχολείο;

Μπορεί να τραβήξει μάκρο με την χ100; Ναι φυσικά μπορεί, αλλά μπορεί να το κάνει καλύτερα και από μεγαλύτερη απόσταση με οποιαδήποτε dslr που φορά ειδικό φακό μάκρο.

Μπορεί να πάρει ευρυγώνια πλάνα; Ναι αλλά με αντάπτορα έτσι δεν είναι; Έστω ότι θέλει να βγάλει μια παρέα από κοντινή απόσταση με τον 35άρη θα δυσκολευτεί περισσότερο με το ζουμ θα είναι πιο άνετη. Κι αν είναι να έχει μαζί της αντάπτορα η ευχρηστία έχει πάει περίπατο.

Είναι πιο φθηνή η x100s από μια εισαγωγική dlsr με δυο φακούς; όχι δεν είναι... η x100s παίζει στα 800 ευρώ από το εξωτερικό, όταν με 100 ευρώ λιγότερο βρίσκει κανείς nikon d5300 +18-140. Κι αν μπει στην εξίσωση και ο εξαιρετικός φωτεινός φακός της χ100 (respect απόλυτο) τότε με τα υπόλοιπα τηςς διαφοράς αγοράζει κι έναν 35 1.8 dx. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με την canon. Το αντίστοιχο αλλά πιο ακριβό θα της βγει και σε Olympus ή σε Panasonic αν θέλει να είναι πιο μικροσκοπική η μηχανή της. Και αν δεν θέλει φωτεινό Prime με τα ίδια χρήματα μπορεί να πάρει εξωτερικό φλας.

Για να μην πω ότι ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που ζητά μια SONY RX10/PANASONIC FZ1000 παρά η FUJI X100.

Καλά τα λέει ο Βλάσης όπως πάντα δίνει μία πιο ρεαλιστική αντίληψη των πραγμάτων.
Η x100s είναι ειδική μηχανή το έχουμε ξαναπεί, το ζω αυτό όταν βάζω τον 23αρη πάνω στην X-M1,
δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα φωτογραφικά ειδικά όταν έχεις παιδιά και είναι και μικρά σε ηλικία.
Φέτος είχα και ζουμ 18-55 και 23αρη σταθερό και τηλεφακό 50-230 και χτες που χάζευα καλοκαιρινές φωτογραφίες
ότι πάνω από τις μισές με τα παιδιά μου και όχι μόνο στην παραλία είναι τραβηγμένες με τον τηλεφακό.
Αυτόν τον πλαστικό,αργό και σκοτεινό φακό της fuji που όμως μου έδωσε την διακριτική απόσταση που μου
είχε πει στο παρελθόν ο Βλάσης και κατάφερα να βγάλω υπέροχες αυθόρμητες φωτογραφίες.
Άσπα δες τι θες εσύ πραγματικά και όχι εμείς δε θα σε κάνει μία καλή φωτογραφική και καλή φωτογράφο...

Δηλαδ: Μπορεί κάποιος να τραβά με 35άρη φακό από απόσταση 3-5 μέτρων μικρά παιδιά που παίζουν και να έχει πορτρέτο στο ύψος των ώμων; Να το κάνει για να μην τους ενοχλεί την ώρα που απίζουν. Δε νομίζω. Μπορεί να τραβήξει σχολική παράσταση από τις μεσαίες σειρές των καθισμάτων και να εστιάσει στο δικό του παιδί κι όχι στο σύνολο της παράστασης; όχι δεν νομίζω. Αν θέλει να το κάνει θα πρέπει να ανεβεί στη σκηνή. Μπορεί να τραβήξει μια παρέλαση και να φανεί το δικό της παιδί κι όχι όλο το σχολείο;

Δύο χρόνια διαβάζει για μηχανές η Άσπα.
Πιστεύω ότι γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει 35mm εστιακή απόσταση, δεν περίμενε εμάς να την προφυλάξουμε από "τον γκρεμό" των μηχανών με σταθερό φακό.
Όπως επίσης πιστεύω ότι καταλαβαίνει πολύ καλά ότι μια μηχανή (dslr/mirrorless) με zoom φακό γενικής χρήσης (ή αντίστοιχα μια bridge) θα είναι πιο εξυπηρετική/βολική σε διαφορετικές αποστάσεις/περιστάσεις.

τι εννοεις ευρυγωνιες , τα 18 τις canon 18x1,6=......
για εξηγησε μου γιατι με την χ100 δεν βγαζει πορτρετα???

Μόνο οι Canon έχουν 1,6Χ crop και πάνε 18Χ1,6=29 οι άλλες 18Χ1,5=27 ..
Το θεωρείς ασήμαντο το να καλύπτει 30% πιο φαρδύ κάδρο ??.

Τι πορτραίτα εννοείς οτι βγάζεις δηλ. με ισοδύναμο FOV 35mm ... ολόσωμο απο απόσταση 1,5 μέτρo ?. Aν είναι έτσι ναι .. μια χαρά .. άνετα ;)

Αυτό που έγραψε ο Τηνιακός γιά τον τηλεφακό το σκέφτομαι και εγώ. Όταν θέλεις να φωτογραφίζεις παιδιά πρέπει και είναι βολικό να τους δίνεις χώρο. Αυθόρμητα πορτραίτα είναι γιά μένα το πιό γοητευτικό είδος φωτογράφισης.
Αλλά ο τηλεφακοί προσθέτουν βάρος και όγκο άρα δύσκολο να κουβαλάς έναν μαζί σου πάντα.
Άσπα, εγώ στην θέση σου θα έπαιρνα μία μικρή mirrorless και αν (μετά από καιρό) δεις ότι δεν σε καλύπτει, δεν χάθηκε ο κόσμος θα αγοράσεις άλλη. Με την εμπειρία που θα έχεις αποκτήσει θα κάνεις καλύτερη επιλογή.

Μόνο οι Canon έχουν 1,6Χ crop και πάνε 18Χ1,6=29 οι άλλες 18Χ1,5=27 ..

Τι πορτραίτα εννοείς οτι βγάζεις δηλ. με ισοδύναμο FOV 35mm ... ολόσωμο απο απόσταση 1,5 μέτρo ?. Aν είναι έτσι ναι .. μια χαρά .. άνετα ;)

zeit 34k by fujitamam, on Flickr

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Δεν είναι και τόσο τρομερός ο όγκος των τηλεφακών, εάν δεν μιλούμε για ογκώδεις φακούς 2.8. Χώρια που με έναν ζουμ όπως ο 18-135 της Canon (ειδικά ο νέος stm που φαίνεται πολύ καλός οπτικά) και ο 18-140 της Νίκον, μπορεί να μην υπάρχει και ανάγκη για εξειδικευμένο τηλεφακό. Ο Canon δίνει κάλυψη 29-216, ο Νίκον 28-210. Οπωσδήποτε καλύπτουν κάθε λογική απαίτηση. Όποιος θέλει μεγαλύτερο εύρος και γρήγορα διαφράγματα... ε συγγνώμη αυτός να προετοιμαστεί και να ξηλωθεί, και να κουβαλάει.

Όσο για την παραπάνω συζήτηση, κατά πόσο είναι εφικτή η χρήση μιας μηχανής με fixed σταθερό φακό: κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει (και χρησιμοποιώ) 35ρη, 40ρη, 50ρη και 28ρη ως μοναδικό φακό. 35ρης και 40ρης (αντίστοιχα σε FF εστιακά μήκη εννοώ) μπορούν να εξυπηρετήσουν ως γενικής χρήσης για κάποιον που ξέρει πώς να τους χρησιμοποιήσει. Οπωσδήποτε δεν τα κάνουν όλα, αλλά αποτυπώνουν μια χαρά αυτό που βλέπουμε, ιδίως σε δρόμου και snapshot. Σε καμία περίπτωση δεν θα τους πρότεινα (ως μόνους φακούς εννοώ) σε γονέα μικρού παιδιού για φωτογράφηση του τελευταίου, ιδίως σε μη έμπειρο φωτογράφο. Τόσο για το άβολο του σταθερού (συχνά για τον γονέα δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της θέσης του, εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για χρήση σταθερού φακού), όσο και για την έλλειψη τηλεφακού, τον οποίο (ιδίως τα εστιακά μήκη από 80 μέχρι 150 -αντίστοιχα πάντα σε FF-) νομίζω πως θα βρει η φίλη μας ιδιαιτέρως χρήσιμα.

εντάξει Ηλία, και τα παιδάκια της θα βγάλει, και landscape θα βγάλει και γιορτές, και καρναβάλια, αλλά...
η μηχανή όμως είναι και για πάρτη μας, είναι ένα εργαλείο που μας ωθεί να δημιουργήσουμε ( όπως το βλέπει ο καθένας), να βγούμε έξω, να δούμε τον κόσμο όπως θέλουμε εμείς , και όχι όπως μας τον δείχνουν οι άλλοι...
τότε θες την "τέλεια" μηχανή
κάποτε για μένα ήταν η f3 με 50mm , μετά η f5 με 80-200mm και 24mm...
τώρα η x100s (γενικά η fuji και ο xtrans )
σίγουρα δεν είναι η μηχανή για όλους,και για όλα, αλλά όταν κατέχεις ένα πράγμα λες την γνώμη σου γιατί εχεις αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτό
ε λοιπόν η γνώμη μου είναι αυτά που γράφω, και αυτά που κατέχω
και βέβαια δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν στο φόρουμ και για κανένα λόγο
τώρα όποιος έχει γνώμη για την χ100s και δεν την έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του θα είναι βέβαια του δόγματος "πίστεψε και μην ερευνά"

βρε παρτιζάνε μας, δεν μιλούμε τη δική μας σχέση με τη χ100, αλλά προτείνουμε κάτι που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της κυρίας. Όταν βλέπει τηλεφακούς 35-100 και μάκρο, πώς να της προτείνουμε ένα σταθερό 35άρη, επειδή εμάς μας δίνει μια μοναδική απόλαυση που δεν βρίσκουμε πουθενά αλλού;

και βεβαια οχι Βλαση,
απλα η κοπελα,(που δεν την βλεπω και ασχετη) ανεφερε την x100s , και τυχαινει να την εχω
να μην πω την γνωμη μου????
ο τελευταιος κριτης, η ιδια θα ειναι..

Η συζήτηση ξεκίνησε επειδή ανέφερε η ίδια η ενδιαφερόμενη ότι ήταν ξετρελλαμένη με την X100s.
Και ο φόβος της ήταν μήπως απαιτούνται ειδικές γνώσεις για να την εκμεταλλευτεί.
Δεν της επιβάλλουμε τα δικά μας όνειρα. Η δική μου παρότρυνση ήταν να επιλέξει τη μηχανή που την εμπνέει.

Ούτε ανήλικη ούτε αδαής είναι να την παρασύρει κάποιος που την παροτρύνει να ακολουθήσει το δρόμο που αισθάνεται να την εμπνέει.

Και στο κάτω-κάτω μια μηχανή θα πάρει, δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν αλλάξει προτιμήσεις στην πορεία και αλλάξει μηχανή.
Ακόμη και αυτό να συμβεί, θα της μείνουν πολλές ωραίες φωτογραφίες συν την εμπειρία, πριν καταλήξει στην εύκολη λύση με τον πασπαρτού zoom.

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

δεν θα συμφωνήσω Γιάννη, οι περισσότεροι δεν εχουν την πολυτέλεια σημερα να δαπανούν ενα χιλιάρικο και μετα απο 2-3 μήνες να λένε έλα μωρέ θα παρω αλλη, εκανα μια λάθος επιλογη δεν ειναι το τελος του κόσμου :furious3:

μην ξεχνάμε επιςης οτι τις ερωτοαπαντησεις ενος μέλους τις διαβάζουν και πολλοι αλλοι που εχουν παρόμοια ζητήματα να αντιμετωπίσουν και αποφασίζουν παράλληλα,

για την Άσπα επιςης πολλοι διατυπώσατε την αποψη οτι επειδη εδω και δυο χρονια διαβάζει ειναι πολυ έμπειρη και μπορει να ξεχωρίσει το άσπρο απο το μαύρο και δεν θα πέσει ευκολα στον γκρεμό που θα την σπρώξει κάποιος απο εμάς, και σε αυτο εχω ένσταση και για να μην παρεξηγηθώ ζητώ συγγνώμη απο την ίδια εκ των προτέρων οτι δεν αφορα η ένσταση μου την κρίση της ή το φωτογραφικό επίπεδο των γνώσεών της.

Αλλα ρε παιδιά ειναι τελειως διαφορετικό πράγμα η θεωρία απο την πράξη, μονο με την φωτογραφική ανα χείρας μπορει να νιώσει και να καταλάβει πραγματικά αν μπορει να καλυψει τις ανάγκες της με αυτη και τι θα της λείπει ως χαρακτηριςτικο απο ενα σωμα, αλλωςτε το ιδιο δεν κάνουμε και εμείς εδω (σε αλλο επίπεδο) ως πιο έμπειροι σε μια νέα αγορά μας ? Μονο με την φωτογραφική στο χέρι θα καταγραψει τα δικά της συναισθήματα και θα δει και θα κρίνει αν θελει να επένδυσει κιαλλο χρονο απο την απλή καταγραφή γεγονότων και να ανεβεί σκαλοπάτι οποτε να της χρειαζεται μια μηχανη με πολυ συγκεκριμένα χαρακτηριςτικα.

Αυτο το κενό μεταξυ θεωρίας και πράξης καλούμαστε να καλύψουμε με την γνώμη μας και να κατευθύνουμε σωστα ωςτε η αρχική επιλογη τους να μην γίνει με το συναίσθημα (το δικο τους) που μπορει αρχικά να λαθεύει με βαςη την θεωρία μονο ή το δικο μας (που εχει αλλα βιώματα) αλλα με την λογική και τις πραγματικές απαιτήσεις τους.

Επισης θα συμφωνήσω σε κατι που ειπώθηκε μεςα σε ολα τα αλλα και ειναι πολυ σωςτο, οτι η καλύτερη μηχανη ειναι αυτη που εχεις παντα μαζι σου, οποτε με βαςικο κριτήριο αυτο της εύχομαι να κανει την σωστη επιλογη αλλα να μην το αργήσει πολυ και ξανά του χρόνου συζητάμε τα ίδια οχι για εμάς, αλλα για την ίδια που θα εχει αφήσει πολυ χρονο να περάσει απο την θεωρία στο συναίσθημα ......:2thumb22sup:

Last edited:

Υποθέτω ότι αυτό που μας περιορίζει στο να προτείνουμε ή να δεχτούμε μία πρόταση είναι το οικονομικό. Άρα δεν έχουμε παρα να αναλογιστούμε:
- πόσο θα στοιχίσει ο εξοπλισμός;
- ΑΝ δει ότι δεν την βολεύει, πόσο μπορει να την πουλήσει;
Διαισθάνομαι (από αυτά που λένε οι χρήστες της Χ100s) ότι δεν θα την βαρεθεί γρήγορα η Άσπα. Και μόλις αποκτήσει εμπειρία θα ξέρει τι χρειάζεται.
Και εγώ αναφέρομαι στη συγκεκριμένη μηχανή γιατί κάνει "κλίκ" στην ενδιαφερόμενη.

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Θα καταθέσω κι εγώ την άποψή μου.

Μετά από πολλές χιλιάδες άχρηστα κλικ αποφάσισα να δίνω βάρος και σεβασμό στις φωτογραφίες μου. Διαβάζω κάποια βιβλία για composition, για διάφορες τεχνικές, βιντεάκια στο youtube κλπ κλπ.

Έχω την olympus e-pl5 την οποία είχα στην αρχή με τον κιτ φακό ο οποίος θεωρώ ότι είναι πολύ καλός.

Έκανα όμως το λάθος και πήρα τον panasonic 20mm 1.7II.

Εν ολίγοις μετά από τον 20ρη δεν έχω ξαναβάλει επάνω τον φακό του ΚΙΤ.
Λέω ότι αν είναι να βγάλω μια φωτογραφία θέλω να είναι όσο καλύτερη γίνεται.
Το τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης μου το δίνει αυτός ο prime φακός (και ο 45ρης 1.8 που έρχεται) και το καλλιτεχνικό...το παλεύω!

Αρχίζω πλέον και σκέφτομαι φωτογραφικά γύρω από το εστιακό μήκος του σταθερού φακού που έχω επάνω στη μηχανή. Υποτάσσομαι σε αυτόν αφού μου δίνει εξέχουσα φωτογραφική ποιότητα με αντάλλαγμα μερικά βήματα μπροστά ή πίσω.

Δε με χαλάει αυτό, αντίθετα με "φτιάχνει" διαφορετικά, με κάνει να το ψάχνω το θέμα με τη σύνθεση του κάδρου, αισθάνομαι πιο "φωτογράφος".

Μακάρι να υπήρχε ένας φακός 15-150 με σταθερό 1.7, συμμαζεμένος, φτηνός και εξαιρετικός οπτικά.

Μέχρι τότε όμως θα κάνω αρκετά βήματα μπρος-πίσω.

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

...οι περισσότεροι δεν εχουν την πολυτέλεια σημερα να δαπανούν ενα χιλιάρικο και μετα απο 2-3 μήνες να λένε έλα μωρέ θα παρω αλλη, εκανα μια λάθος επιλογη δεν ειναι το τελος του κόσμου :furious3:

Προφανώς. Αλλά μην το τραγικοποιούμε. Δεν θα χάσει ένα χιλιάρικο αν αλλάξει μηχανή στην πορεία. 100-150 ευρώ θα χάσει αν παρ' ελπίδα θελήσει να τη μεταπουλήσει. Μπορεί και καθόλου να μη χάσει, αν αρχικά την πάρει σε καλή τιμή ελαφρώς μεταχειρισμένη. Δεν είναι de facto όμως ότι θα χρειαστεί να τη μεταπουλήσει. Kαι στην άλλη περίπτωση μπορεί να συμβεί, επιλέγοντας μηχανή επειδή δεν την εμπνέει και την επέλεξε με το ζόρι επειδή έτσι έπρεπε ορθολογιστικά.
Τόσοι και τόσοι χρήστες έχουν καταγράψει ότι η X100 τούς έφερε πιο κοντά στη φωτογραφία και εξελίχθηκαν και περαιτέρω μετά την αγορά της. Κάποιοι που την πούλησαν την ξαναγόρασαν στην πορεία.
Δεν έχω διαβάσει κάποιον να αναφέρει το ίδιο για μια E-PM2 + 14-42 f/3.5-5.6 π.χ.

μην ξεχνάμε επιςης οτι τις ερωτοαπαντησεις ενος μέλους τις διαβάζουν και πολλοι αλλοι που εχουν παρόμοια ζητήματα να αντιμετωπίσουν και αποφασίζουν παράλληλα,

Ναι, το ίδιο ενθαρρυντκός είμαι και στον υποψήφιο "ζουμάκια" που σκέφτεται π.χ. μια FZ1000.
Εξηγούμε τα συν και τα πλην, αλλά το δικό μου motto είναι να ακολουθεί ο καθένας τις δικές του επιλογές χωρίς φόβο.
Καμία επιλογή δεν είναι "πέφτω στον γκρεμό", ούτε μια FZ1000, ούτε μια E-M5, ούτε μια Χ100s.

...Αυτο το κενό μεταξυ θεωρίας και πράξης...

Ναι, αλλά για ποια πράξη μιλάμε; Ότι τα 35mm δεν έχουν την ευκολία του zoom; Αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας με ένα κινητό στο χέρι. Είναι αυτονόητο.
Δεν νομίζω ότι περιμένει ο υποψήφιος αγοραστής από μας να το (υπερ)τονίσουμε, ώστε να τον προφυλάξουμε "μην πέσει στον γκρεμό".
Αυτό που δεν είναι αυτονόητο είναι τι κερδίζει κανείς με μηχανή με σταθερό fixed φακό, όπως π.χ. το leaf shutter, που στην πράξη κάθε άλλο παρά μικρή λεπτομέρεια είναι.

Last edited:

Ένας από τους ενδοιασμούς που αναφέρθηκε είναι ο ευρυγώνιος φακός της Χ100s που δεν κάνει γιά κοντινά πορτραίτα.
Δική μου απορία: αν το επιτρέπουν τα megapixels δεν μπορεις απλα να κροπάρεις ένα ολόσωμο πλάνο;

Όχι, δεν είναι το ίδιο γιατί στα 35mm υπάρχει μια ελαφριά παραμόρφωση στα πρόσωπα.
Γι' αυτό και θεωρούνται τα 85mm τα πλέον κατάλληλα για πορτρέτα, όπου δεν υπάρχει παραμόρφωση.

Τα 35mm όμως είναι ιδανικά για περιβαλλοντικά πορτρέτα, όπου συμπεριλαμβάνεται στη φωτογραφία ο περιβάλλων χώρος.

Last edited:

Είχα την λανθασμένη εντύπωση ότι η παραμόρφωση υπάρχει σε κοντινή απόσταση.
Θα ψάξω γιά δείγματα, γιατί μεχρί τώρα όσα παραδείγματα έχω δει ήταν για πολύ κοντινά πλάνα (headshots).