Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Απάντηση: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Φίλε μου, για τη δουλειά που τα θέλεις, θεωρώ πως και αυτή που έχεις επαρκεί. Επίσης βρίσκω τα 1500 ευρώ για κάποιον που παραμένει στη χρήση auto προγραμμάτων (και, υποθέτω, δεν επεξεργάζεται τις φωτογραφίες αργότερα αλλά μένει στο jpeg της μηχανής) κάπως υπερβολικά. Θα μπορούσες να έχεις καλύτερα αποτελέσματα ενδεχομένως και με απλή βελτίωση της τεχνικής σου, εάν με το "λήψη σε κίνηση" εννοείς λήψεις μέσα από όχημα (πχ με τη χρήση προεστίασης ή υπερεστιακής απόστασης εάν μιλάμε για τοπία). Υπάρχουν πάντως συστήματα πολύ φθηνότερα με ταχύτατο af, όπως η μικρή σειρά 1 της Νίκον (χωρίς καθρέπτη). Για λήψεις σε χαμηλό φωτισμό θα μπορούσες να δοκιμάσεις έναν σταθερού εστιακού μήκους φακό με μεγάλο διάφραγμα ή έναν φακό με τα νέα συστήματα σταθεροποίησης (δεν διευκρίνισες τι φακό έχεις και εάν είναι με σταθεροποίηση ή χωρίς). Θα μπορούσες σε πρώτη φάση να ξεκινήσεις με την αλλαγή του φακού, και να προσθέσεις το νέο σώμα αργότερα. Πάντως και το καλύτερο aps σώμα να πάρεις (Nikon 7200?), θα σου δώσει μέχρι 1 στοπ βελτίωση στα ψηλά iso, δλδ εκεί που χρησιμοποιούσες 1600 iso θα χρησιμοποιείς 3200. Μην νομίζεις πως θα είναι και η μέρα με τη νύχτα, αυτό εννοώ (πάντα για κάποιον που μένει στο jpeg της μηχανής). Αντίθετα με έναν καλύτερο/ταχύτερο φακό μπορεί να δεις μεγαλύτερη διαφορά -χώρια που είναι εξοπλισμός που μένει, όχι όπως έχουν γίνει πλέον τα σώματα.

O φακός είναι ο στοκ της 500D. Zoom, image stabilization, 18-55mm, 1:3.5-5.6 (αυτά τα νούμερα δεν τα καταλαβαίνω). Το F είναι 3.5 στα 18, και 5.6 στα 55. Canon EF-S γράφει.
Δεν ξέρω να τον αξιολογήσω, δεν είχα ποτέ άλλον. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και πιο φωτεινοί (υπάρχουν; )

Πάντως ακόμα και ένα στοπ δεν είναι σημαντικό;

Απάντηση: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Είναι, αλλά όχι και η μέρα με τη νύχτα. Εννοώ ότι από αλλαγή φακού μπορεί να δεις μεγαλύτερη βελτίωση.

Οι αριθμοί που αναφέρεις είναι οι τιμές διαφράγματος (η σχέση του ανοίγματος του φακού σου προς το εστιακό του μήκος, όσο πιο μικρή αυτή η σχέση τόσο περισσότερο φως περνάει από τον φακό). Επειδή έχεις φακό μεταβαλλόμενου εστιακού μήκους (το λεγόμενο ζουμ) έχεις και διαφορετικές τιμές για το ευρυγώνιο (18mm) και τέλε άκρο του (55mm). Κάθε αύξηση των αριθμών αυτών x 1.414 (απλή γεωμετρία είναι, μιλάμε για μεταβολή εμβαδού κύκλου σε σχέση με τη μεταβολή της διαμέτρου του) σημαίνει πως περνάει το μισό φως, άρα έχουμε -1 στοπ. Η ακολουθία των αριθμών αυτών είναι 1-1.4-2.0-2.8-4.0-5.6-8-11-16-22 κλπ. Ο φακός σου στο τέλε άκρο του έχει λοιπόν μέγιστο διάφραγμα f/5.6, οπότε σε σχέση πχ με τον Sigma 17-50/2.8 που προτάθηκε παραπάνω (ο οποίος διατηρεί σταθερό διάφραγμα σε όλα τα ενδιάμεσα εστιακά μήκη) έχουν διαφορά 2 ολόκληρα στοπ, το οποίο σημαίνει 4 φορές λιγότερο φως. Ήδη επομένως με αλλαγή στον παραπάνω φακό, έχεις υπερκεράσει αρκετά την όποια βελτίωση σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να σου φέρει ακόμη και το πιο σύγχρονο APS σώμα (βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς πιο ανοικτό διάφραγμα σημαίνει και πιο ρηχό βάθος πεδίου, το οποίο μεταφράζεται σε πιο φλουταρισμένο φόντο, αλλά ας πούμε πως αυτό δεν σε πειράζει ή μπορεί να είναι και επιθυμητό κιόλας, αυτή εξάλλου είναι η ουσία με τους φακούς μεγάλου διαφράγματος, η δυνατότητα φλουταρίσματος που δίνουν).

500D με τον 18-55 is στο χέρι χωρις επεξεργασία

IMG_1781 by gorgozepp, on Flickr

Δεν είναι δύσκολη κατάσταση αυτή, είναι αρκετά φωτεινό. Ψάχνω πιο δύσκολα πράγματα... :smile:
Για παράδειγμα αυτή:

Το ISO έχει φτάσει στο 1600, ο φακός στο φωτεινότερό του σημείο, χρόνος έκθεσης μισό δευτερόλεπτο. Ακουμπάς σε ένα τοίχο, κάτι γίνεται.
(το κτίριο δεν γκρεμίζεται, ο φακός το έχει κάνει κυρτό... :flipout:)

Αν όμως θες ζούμ, και ο φακός πάει σε f 5.6, θέλει χρόνο ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο. Αυτό χωρίς τρίποδο, είναι πρακτικά αδύνατο.

Για νυχτερινές φωτό χεράτες και ακούνητες, χρειάζεται:
ανοικτό διάφραγμα σε φακό με δυνατότητα αυτου. Οι ζούμ μέχρι 2,8 ή 1,8 πάνε. Μέτα για 1,4 μόνο σταθερού εστιακού μήκους.
(αλλά όπως ειπώθηκε πριν, ότι είναι εκτός εστίασης θολώνει αρκετά ιδίως σε μεγάλα εστιακά μήκη, εκτός άν έχεις έναν ευρυγώνιο πχ 24mm f1.4 αλλά σε full frame (35mm) μηχανή)
ή και αισθητήρα με φοβερή ευαισθησία στο σκοτάδι:
δηλαδή πάλι full frame (35mm) μηχανή και συγκεκριμένα μοντέλα που υπερβαίνουν τον αρχικό προυπολογισμό των 1500 όλα μαζί ( Sony A7s, Nikon DF & D4..., Nikon D750, Canon 5DMKIII)
Αλλιώς έχεις μαζί σου ένα μονόποδο ή τριποδάκι gorillapod ή κάτι ελαφρύ και έυχρηστο, τα στήνεις και παίρνεις φωτό μια χαρά και με καλύτερο καδρό, και με μικρό ISO και κλειστό διάφραγμα να είναι όλα εστιασμένα, απλά αφήνεις τη μηχανή να πάρει το χρόνο της.

Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Τα 1500 ευρώ δε θα λύσουν το πρόβλημα όπως περιγράφεται.
Η αλλαγή τεχνικής μπορεί.
Μη ξοδεψεις φράγκο και διαβάσε λίγο για να μην μετανιώσεις μετά το χρήμα που έδωσες. Υπάρχουν και τα μονοποδα...

Δεν υπάρχει περίπτωση να κουβαλάω τρίποδα, οποιουδήποτε μεγέθους. :smile:
Και οι φωτογραφίες δεν είναι και αυτοσκοπός, θα ήθελα το μέγιστο αποτέλεσμα με τον ελάχιστο δυνατό κόπο (και χρόνο). :smile:

Γενικά μέγιστο αποτέλεσμα με έλαχιστο κόπο, επιτυγχάνεται άν έχεις καλή τεχνική. Στην αρχή μπορέι να πάρει λίγο χρόνο η εκμάθηση, μετά θα γίνεται αυτόματα.
"no equipment can save a sloppy technique".
Επειδή έχεις πείρα απο εικόνα, τηλεοράσεις κλπ είναι σαν να ζητάς να βλέπεις απόλυτο μαύρο στην οθόνη όταν το περιβάλλον είναι φωτεινότατο, μέρα με τοποθέτηση κόντρα στο φώς κλπ...

Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Eχουν πέσει πολλες προτασεις και ταυτοχρονα με τις επεξηγησεις δεν βγαζει κανεις ακρη ποσο περισσοτερο ο ιδιος, ας τα παρουμε λιγο απο την αρχή :

Bασικα o petasis θελει ενα καλο ταξιωδικο πακετο με ικανοποιητικο ευρος φακου ωστε να μην χρειαζεται δευτερο φακο, άρα μιλάμε για ένα φακό ζουμ απαραίτητα (απο ευρυγώνιο 24-28mm έως 120-300mm tele) και για μια μηχανή που να μην απαιτεί πολυ χωρο στα ταξιδια και να μην κουραζει (αυτο το προσθετω εγω) αρα μικρό βαρος σχετικα : DSLR ή mirrorless (μικροτερο συνολικο πακέτο).

Δευτερο και σημαντικο είναι να περνει με οσο το δυνατον πιο αυτοματες ρυθμίσεις (όντας και αρχαριος) το καλυτερο δυνατο αρχείο, το να δώσει λοιπον ενα ποσο 1500Ευρω και να μην επεξεργαζεται RAW θεωρω ότι απο μονο του είναι κριτήριο επιλογης για τις μηχανές που δίνουν το καλυτερο δυνατο JPEG, και εδω οι επιλογες οδηγουν μονοκουκι σε FUJI - Olympus.

Tριτο θεωρω ότι στα χρηματα (1500-1700Ευρω) μιας και ταξιδευει αρκετα θα του είναι πολυ χρησιμο το σωμα και ο φακος να έχουν αυξημένη στεγανοτητα γιατι ετσι μπορει να κινηθει παντου με την μηχανη στο χερι χωρις φοβο και παθος.

Τέταρτο ως αρχαριος που είναι και επειδή δεν θέλει να κάνει χρήση τριποδου μονοποδου, καλο είναι ή η μηχανη του ή ο φακός ζουμ που θα παρει να έχει πολυ καλό συστημα σταθεροποιησης ωστε να τον βοηθησει τόσο στις νυχτερινες όσο και την ημέρα αν ο φακός που θα επιλέξει είναι και τελέ,

Ως αρχάριος που είναι θα βοηθηθεί υπέρμετρα και απο την απαραίτητη πληροφορία των ακάθρεπτων στο liveview τοσο στην οθονη της μηχανης οσο και στο EVF ωστε να μην κανει λαθος φωτομετρηση, αλλά και στα νυχτερινα να βλέπει που εστιάζει, μάλιστα στα χρήματα που διαθετει το EVF θα είναι αρκετα μεγαλο (ισως και μεγαλυτερο απο των αντιστοιχων DSLR) και τελευταιας τεχνολογιας.

Με βαση τα παραπανω κριτηρια του προτεινω να κοιταξει τις Hi-end ακαθρεπτες των FUJI-OLYMPUS (ΧΤ1-ΕΜ5 ΙΙ -ΕΜ1) σε συνδιασμο με ένα στεγανο φωτεινο (κοντο) ζουμ φακο ή ακομη καλύτερα (αυτο που θα επερνα εγω για την συγκεκριμενη χρηση) - ενα στεγανο πιο σκοτεινό αλλα μεγαλυτερου ευρους ζουμ (άλλωστε την προταση μου την είπα πριν πολλα ποστ απλα δεν εξηγησα αναλυτικα το γιατί).
Υποθέτω ότι ανάλογες λύσεις θα υπάρχουν και σε DSLR ας ζυγισει τα υπερ και τα κατα και ας αποφασισει.

πιο κάτω στο μικρο συγκριτικο θα βρεις τα δυο σετ FUJI , OLYMPUS που πριν σου προτεινω με τους αντίστοιχους ζουμ φακους, στην ΕΜ5 ΙΙ η δευτερη επιλογη σου λογω της εξαιρετικής σταθεροποιησης της (στην Fuji εξηγεί εν μερη το review που υστερει ο αντίστοιχος ζουμ) ειναι και ο επίσης στεγανός αλλα κατα πολυ ευρύτερος mΖuiko 14-150mm (FF/35mm/ 28-300mm)
http://www.soundimageplus.com/sound...m-nikon-24-85mm-standard-zooms-the-ideal-lens

Δεν είναι δύσκολη κατάσταση αυτή, είναι αρκετά φωτεινό. Ψάχνω πιο δύσκολα πράγματα...
Για παράδειγμα αυτή:

Το ISO έχει φτάσει στο 1600, ο φακός στο φωτεινότερό του σημείο, χρόνος έκθεσης μισό δευτερόλεπτο. Ακουμπάς σε ένα τοίχο, κάτι γίνεται.
(το κτίριο δεν γκρεμίζεται, ο φακός το έχει κάνει κυρτό... :flipout:)

Αν όμως θες ζούμ, και ο φακός πάει σε f 5.6, θέλει χρόνο ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο. Αυτό χωρίς τρίποδο, είναι πρακτικά αδύνατο.
No pain no gain! Και 10.000 να δώσεις δεν θα βγαλεις καλη φωτογραφία "στο ποδι" με zoom και νύκτα! Ναι μεν θα σε βοηθήσει λίγο το καλό σώμα και ο καλός φακός αλλά θαύματα δεν κανουν.
Η πρόταση μου λοιπον σε αυτό το σημείο είναι η εξης: ένας καλός φωτεινός φακός με σταθεροποίηση για την μηχανή σου, raw+jpg λήψεις ώστε να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε κάποιες λήψεις που σου εκαναν κλικ και ενα μικρο τριποδακι τυπου gorilla στην τσάντα σου που όπως είπες είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει μια dslr, αρα ανετα στριμωχνεις και ενα gorilakι!

Με απασχολεί λίγο ότι από canon APS-C θα πάω σε 3/4, που είναι μικρότερος αισθητήρας. Π.χ. η ΕΜ5 ΙΙ έχει 3/4, και λίγο μεγαλύτερη ανάλυση από την 500D. Αυτό δεν είναι πρόβλημα σε λήψεις σε χαμηλό φωτισμό;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

No pain no gain! Και 10.000 να δώσεις δεν θα βγαλεις καλη φωτογραφία "στο ποδι" με zoom και νύκτα! Ναι μεν θα σε βοηθήσει λίγο το καλό σώμα και ο καλός φακός αλλά θαύματα δεν κανουν.
Η πρόταση μου λοιπον σε αυτό το σημείο είναι η εξης: ένας καλός φωτεινός φακός με σταθεροποίηση για την μηχανή σου, raw+jpg λήψεις ώστε να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης σε κάποιες λήψεις που σου εκαναν κλικ και ενα μικρο τριποδακι τυπου gorilla στην τσάντα σου που όπως είπες είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει μια dslr, αρα ανετα στριμωχνεις και ενα gorilakι!

Τόσο καλά ε; :flipout:
Βλέπω η τεχνολογία και στις φωτογραφικές κάνει άλματα, ή είναι η ιδέα μου; :flipout:
(Τόσο μικρή πρόοδος έχει γίνει στους αισθητήρες όλα αυτά τα χρόνια από τότε που αγόρασα την 500D; )
Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος φακός θα είναι αναβάθμιση από αυτόν που έχω;

Ο λόγος που έχω παραμείνει σε m4/3 είναι γιατί απλά φωτεινοί prime φακοί σε "κοντά" εστιακά μήκη απλά ΔΕΝ υπάρχουν. Οπότε ωραίες οι FF αλλά αν δεν σε ενδιαφέρουν τα κινούμενα θέματα, με έναν τέτοιο φακό πάνω στην OMD-M5 κάνεις μια χαρά την δουλειά σου με iso ~800/1200 και χρόνους 1/8-1/10" στο χέρι. Αυτό που είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητάς είναι μια Nikon DF + Tamron SP 24-70/f2.8 VC, αλλά το κόστος ξεπερνά τα 3.000 και ο όγκος-βάρος ξεφεύγουν αρκετά...

http://j.mp/1IhT4VC

edit: ο φακός στην Nikon δεν είναι ακριβώς αυτός που λέω, αλλά παραπλήσιος σε όγκο για να πάρεις μια ιδέα...

edit2: έκανα σοβαρό φάουλ... Εννοούσα φωτεινοί prime με σταθεροποίηση δεν υπάρχουν σε κανένα σύστημα...

Last edited:

Αν θα συγκρίνουμε φακούς, πρέπει να συγκρίνουμε ζουμ με ζουμ, κι όχι ζουμ με σταθερής εστιακής απόστασης. Ένα το κρατούμενο. Από εκεί και πέρα. Δυστυχώς όσο κι αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε μικρότερες και πιο ελαφριές μηχανές, και με μικρούς αισθητήρες, τελικά στις ίδιες συνθήκες οι μηχανές με μεγαλύτερους αισθητήρες συνήθως έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τη διαφορά αυτή μπορεί βέβαια να καλύψει η αντικατάσταση ενός φακού ζουμ με έναν πολύ πιο φωτεινό (π.χ. 1,4 ή 1,8) σταθερής εστιακής απόστασης.

Αν δεν σε ενοχλεί ο ψηφιακός θόρυβος στα σκοτεινά σημεία μιας φωτογραφίας σαν αυτή που βλέπουμε παραπάνω, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με μηχανή Μ4/3 ή ακόμα καλύτερα με apsc. Άν όμως θέλεις καθαρό αρχείο από ψηφιακό θόρυβο, τότε πρέπει να πας σε FF μηχανή.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν θέλεις να κουβαλήσεις τριπόδι (που δεν θέλεις) τότε το πρόβλημά σου λύνεται με μαγικό τρόπο και σίγουρα θα έχεις καλύτερες φωτο με 800 ευρώ από ότι με εξοπλισμό 2000+ ευρώ αλλά με λήψεις στο χέρι. Μια δεύτερη λύση είναι χέρι, αλλά να τραβάς raw και μετά επεξεργασία στον ΗΥ. Θα έχεις καλύτερο τελικό αποτελέσματα.

Αν θέλετε μπορώ να σηκώσω λήψη νυχτερινή με OLYMPUS OMD 5 (το προηγούμενο μοντέλο) με φακό 20 1.7 ΙΙ και iso είτε 2000 και κάτι ή 1250 ή κάπου εκεί, αλλ´αμε χέρι σταθερά στηριγμένο σε τοίχο.

Ο λόγος που έχω παραμείνει σε m4/3 είναι γιατί απλά φωτεινοί prime φακοί σε "κοντά" εστιακά μήκη απλά ΔΕΝ υπάρχουν. Οπότε ωραίες οι FF αλλά αν δεν σε ενδιαφέρουν τα κινούμενα θέματα, με έναν τέτοιο φακό πάνω στην OMD-M5 κάνεις μια χαρά την δουλειά σου με iso ~800/1200 και χρόνους 1/8-1/10" στο χέρι. Αυτό που είναι πιο κοντά σε αυτό που ζητάς είναι μια Nikon DF + Tamron SP 24-70/f2.8 VC, αλλά το κόστος ξεπερνά τα 3.000 και ο όγκος-βάρος ξεφεύγουν αρκετά...

http://j.mp/1IhT4VC

edit: ο φακός στην Nikon δεν είναι ακριβώς αυτός που λέω, αλλά παραπλήσιος σε όγκο για να πάρεις μια ιδέα...

Οπότε εκτιμάς ότι οι canon 760D/nikon 7200 δεν θα με βοηθήσουν, και δεν είναι αυτό που ψάχνω. Ρωτάω επειδή μόλις διάβασα τα preview στο dpreview (καμιά δεν έχει review ακόμα), και είδα ότι η 7200 έχει κυκλοφορήσει και εδώ.

Αν θα συγκρίνουμε φακούς, πρέπει να συγκρίνουμε ζουμ με ζουμ, κι όχι ζουμ με σταθερής εστιακής απόστασης. Ένα το κρατούμενο. Από εκεί και πέρα. Δυστυχώς όσο κι αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε μικρότερες και πιο ελαφριές μηχανές, και με μικρούς αισθητήρες, τελικά στις ίδιες συνθήκες οι μηχανές με μεγαλύτερους αισθητήρες συνήθως έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Τη διαφορά αυτή μπορεί βέβαια να καλύψει η αντικατάσταση ενός φακού ζουμ με έναν πολύ πιο φωτεινό (π.χ. 1,4 ή 1,8) σταθερής εστιακής απόστασης.

Αν δεν σε ενοχλεί ο ψηφιακός θόρυβος στα σκοτεινά σημεία μιας φωτογραφίας σαν αυτή που βλέπουμε παραπάνω, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με μηχανή Μ4/3 ή ακόμα καλύτερα με apsc. Άν όμως θέλεις καθαρό αρχείο από ψηφιακό θόρυβο, τότε πρέπει να πας σε FF μηχανή.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Αν θέλεις να κουβαλήσεις τριπόδι (που δεν θέλεις) τότε το πρόβλημά σου λύνεται με μαγικό τρόπο και σίγουρα θα έχεις καλύτερες φωτο με 800 ευρώ από ότι με εξοπλισμό 2000+ ευρώ αλλά με λήψεις στο χέρι. Μια δεύτερη λύση είναι χέρι, αλλά να τραβάς raw και μετά επεξεργασία στον ΗΥ. Θα έχεις καλύτερο τελικό αποτελέσματα.

Αν θέλετε μπορώ να σηκώσω λήψη νυχτερινή με OLYMPUS OMD 5 (το προηγούμενο μοντέλο) με φακό 20 1.7 ΙΙ και iso είτε 2000 και κάτι ή 1250 ή κάπου εκεί, αλλ´αμε χέρι σταθερά στηριγμένο σε τοίχο.

Επειδή είμαι ήδη σε APS-C, δεν ξέρω πως θα μου φανεί η μετάβαση σε 3/4. Αν μπορείς, θα ήθελα μια φωτογραφία από την OMD5 στο χέρι, και αν γίνεται στο αυτόματο.
Έχω αρχίσει και καταλαβαίνω αυτό που υποψιαζόμουν πριν ανοίξω το νήμα, ότι αν θέλω "αναβάθμιση" θα πρέπει να πάω σε full frame, το οποίο έχει υψηλό κόστος, και μια μέση λύση είναι η αλλαγή του φακού σε αυτή που έχω. Το να πάω σε μια APS-C πάλι, θα μου δώσει μια βελτίωση, αλλά ίσως λιγότερη από τον φακό.

Κάνω τώρα ένα φάκελο στο dropbox όπου θα βάλω φωτογραφίες νύχτα αλλά και σε εσωτερικό χώρο, τραβηγμένες από τη συγκεκριμένη μηχανή χωρίς καμιά επεξεργασία. Όταν είναι έτοιμο θα στειλω το λινκ.

PA060505.jpg

Βαζω μια τυχαια απο τις πολλες που τραβηξα με την Olympus E-M1 στο χερι σε 1" στο κατασκοτεινο υδραγωγειο της Κων/πολης (δεν εβλεπες τον διπλανο σου), ειναι με ISO 200, f=4.5 υποεκτεθειμενη του κερατα και ανεβασμα των σκοτεινων με editing στο ενα RAW που κρατα το καλυτερο, το ενδιαφερον ειναι οτι και το αρχειο Jpeg (απο το αυτοματο HDR 4 ληψεων του 1' εκαστη, λειτουργια που εχει και η E-M5 II, οχι η Ε-Μ5 Ι) ηταν εξαιρετικο και με καλυτερη λεπτομερεια αλλα δεν το κρατησα γιατι ηταν OFF τα χρωματα WB λογω του πολυ δυσκολο φωτισμου ,

Δες και εδώ : https://plus.google.com/photos/108008479645735028127/albums/6094541173304999297 καποιες ακομη και αν θες μπες και στο αλλο αλμπουμ : https://plus.google.com/photos/108008479645735028127/albums/6100475752518043105 όπου εχω πολλες εσωτερικες απο Αγία Σοφιά, θα παρεις μια καλη ιδεα τι μπορει να κανει και τι οχι ο συγκεκριμενος αισθητηρας.

Φίλε μου ''kbouk'' κατά σύμπτωση πριν ένα μήνα ήμουν κι εγώ στην πόλη.Μπράβο σου έκατσα κι είδα τις φωτογραφίες σου και με ξανά πήγες έστω και για λίγο....
Να είσαι καλά.
Καλημέρα.

φορητοτητα, εξερετικο jpg, iso στο θεο.... fuji xt1, και με τον μοναδικο φωτεινο, κιτ φακο 18-55mm f/2.8-4 os (στα 1350 ευρω)

ατα 6400 iso, 8f, χερατα..

40 festival KNE by partis90, on Flickr

Οπότε εκτιμάς ότι οι canon 760D/nikon 7200 δεν θα με βοηθήσουν, και δεν είναι αυτό που ψάχνω. Ρωτάω επειδή μόλις διάβασα τα preview στο dpreview (καμιά δεν έχει review ακόμα), και είδα ότι η 7200 έχει κυκλοφορήσει και εδώ.

Επειδή είμαι ήδη σε APS-C, δεν ξέρω πως θα μου φανεί η μετάβαση σε 3/4. Αν μπορείς, θα ήθελα μια φωτογραφία από την OMD5 στο χέρι, και αν γίνεται στο αυτόματο.
Έχω αρχίσει και καταλαβαίνω αυτό που υποψιαζόμουν πριν ανοίξω το νήμα, ότι αν θέλω "αναβάθμιση" θα πρέπει να πάω σε full frame, το οποίο έχει υψηλό κόστος, και μια μέση λύση είναι η αλλαγή του φακού σε αυτή που έχω. Το να πάω σε μια APS-C πάλι, θα μου δώσει μια βελτίωση, αλλά ίσως λιγότερη από τον φακό.

H διαφορά των νεων Canon APS-C απο την δικιά σου είναι περίπου 1/2 - 2/3 stop (π.χ. στο cityscape που ανέβασες θα πάρεις ίδιο θόρυβο τραβώντας με την νεα σε 1/3 sec αντι 1/2sec με την δικιά σου). Δεν είναι ελάχιστη αλλά ουτε και πολύ. Αυτα απο την άποψη του αισθητήρα δηλ. για RAW, για Jpeg υπάρχει περισσότερη βελτίωση διότι οι σύγχρονες μηχανές έχουν πολύ δυνατότερο επεξεργαστή (εκει έχουμε βελτιωση πανω απο 10Χ σε επεξεργαστική ισχύ) και κάνουν καλύτερη επεξεργασία στο OOC jpeg.

Η διαφορά μεγέθους Canon APS-C vs m4/3 είναι επίσης σχετικά μικρή .. περίπου 1/2 στοπ http://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format#Table_of_sensor_formats_and_sizes
πιο πολύ θα την αισθανθείς σαν διαφορά αναλογιών κάδρου (4/3 vs 3/2) παρά ως μέγεθος. Και τότε παίζει πιο σοβαρά το πιο κάδρο σε βολεύει παρα το μέγεθος.

Νομίζω σε Landscape-cityscape (ειδικά τα ευρυγώνια) βολεύει καλύτερα το 3/2, σε πορτραίτα, σε λήψεις με κάθετo (portrait) καδράρισμα, σε φωτογραφίσεις κτιρίων μάλλον το 4/3

Η μετάβαση σε FF έχει κυρίως εννοια
- αν θέλεις ή μπορείς να αντέξεις το πιο ρηχό βαθος πεδίου. Στο cityscape που ανέβασες θα έπαιρνες ανεστίαστα κοντινά - μακρυνα σημεία αν τραβούσες σε ίδιο διάφραγμα σε FF. Για ίδιο βάθος πεδίου θέλεις 1 1/3 στοπ πιο κλειστό διάφραγμα και αρα 1 στοπ πάνω το ISO .. δηλ. εξανεμίζεται η διαφορά λογω μεγέθους αισθητήρα που είναι 1 1/3 στοπ. Βεβαια συγκρινοντας Canon APS-C vs FF, μένει ενα κέρδος περι το 1/2 στοπ λόγω καλύτερης συμπεριφοράς οσο ανεβαίνουν τα ISO.
Σε κάδρα που θέλεις το ξεφοντάρισμα ή το ζητούμενο βαθος πεδίου βγαίνει και με FF σε ανοιχτά διαφράγματα είναι σοβαρή η διαφορά

- αν σε ενδιαφέρουν κυρίως τα ευρυγώνια καθώς σε FF βρίσκεις ακόμα και σε zoom κιτ φακούς ικανοποιητικό ευρυγώνιο (24-105/120) και καλούς 24-70

Δευτερευόντως σε FF συνήθως παίρνεις και καλύτερη ευκρίνεια, και καλύτερο AF .. αλλά εκεί περισσότερο παίζει και η ποιότητα του φακού ..