Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Στο post που έλεγα για φακούς έκανα σοβαρό φάουλ... Εννοούσα φωτεινοί prime με σταθεροποίηση δεν υπάρχουν σε κανένα σύστημα... Ελπίζω να έγινε κατανοητό από το link όπου είχα OMD, XT-1 και Df με "σταθεροποιημένους" φακούς ζουμ - πλην oly που έχει στο σώμα...

... υπάρχουν μερικοί φωτεινοί prime με σταθεροποίηση πχ ο sony sel 35mm f/1.8 kai o sony sel 50mm f/1.8 (e mount) , και ο νέος 85mm f/1.8
Επίσης ο panasonic 42.5mm f/1.2 (m4/3 mount)

Στο post που έλεγα για φακούς έκανα σοβαρό φάουλ... Εννοούσα φωτεινοί prime με σταθεροποίηση δεν υπάρχουν σε κανένα σύστημα... Ελπίζω να έγινε κατανοητό από το link όπου είχα OMD, XT-1 και Df με "σταθεροποιημένους" φακούς ζουμ - πλην oly που έχει στο σώμα...
καλε βρε, δεν σε τραβηξαμε το αυτι!:smash:

(ακου εκει... prime k σταθεροποιηση)

Θα έλεγα και ο πολύ καλός Canon 35/2 IS .. οκ δεν ειναι και 1.4 αλλά και το 2 καλό είναι :)

Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

ατα 6400 iso, 8f, χερατα..
γιατι f=8 Κωστή? δοκιμή στο ISO της μηχανης έκανες ? μιας και ο φακος και στα ανοιχτα διαφραγματα ειναι πολυ καλός ή έχεις συνηθίσει απο FF(την DF)?

jpanou39 : αν κατάφερα να σε ταξιδέψω ξανά εκει είναι ευχάριστο πολυ

Re: Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

γιατι f=8 Κωστή? δοκιμή στο ISO της μηχανης έκανες ? μιας και ο φακος και στα ανοιχτα διαφραγματα ειναι πολυ καλός ή έχεις συνηθίσει απο FF(την DF)?

δοκιμη ηταν Κωστα, αλλα οχι του φακου, της μηχανης (iso) ο φακος προϋπηρχε

Δεν υπάρχει περίπτωση να κουβαλάω τρίποδα, οποιουδήποτε μεγέθους. :smile:
Και οι φωτογραφίες δεν είναι και αυτοσκοπός, θα ήθελα το μέγιστο αποτέλεσμα με τον ελάχιστο δυνατό κόπο (και χρόνο). :smile:

σου προτάθηκαν αρκετές λύσεις. Η απόφαση φυσικά ανήκει σε σένα. Όμως ανεξάρτητα από το ποσό που θα διαθέσεις για αγορά εξοπλισμού (και το οποίο είναι σοβαρό) υπάρχει το θέμα της τεχνικής και το θέμα της χρήσης τριποδιού.

Για το πρώτο.... αναλόγως από τη στάση που θα πάρεις και από την αναπνοή σου θα βελτιώσεις πολύ σημαντικά την ικανότητα της μηχανής σου να καταγράψει ακίνητα αντικείμενα και παραστάσεις. Η πιο σταθερή στάση είναι γονατιστός με το αριστερό γόνατο στο έδαφος και το δεξί πόδι να πατά σταθερά στο έδαφος με το πέλμα. Το δεξί χέρι (που κυρίως κρατά τη μηχανή και πατά το κλείστρο θα πρέπει στο σημείο του αγκώνα να ακουμπά σταθερά πάνω στο γόνατό μας. Με αυτή τη στάση κερδίζουμε τουλάχιστον ένα στοπ.

Για το δεύτερο.... έχω ένα μικρό τριπόδι που όταν είναι κλειστό δεν έχει ούτε 50 εκ. ύψος, μπαίνει δηλαδή άνετα σε βαλίτσα καμπίνας ryanair. Έχει βάρος 1,1 κιλά μαζί με την κεφαλή μπάλας που διαθέτει. Χωρά άνετα μέσα στο backpack που χρησιμοποιώ καθημερινά (είναι ένα της HP για 17άρι λάπτοπ). Το τριπόδι μαζί με το μικρό σώμα και φακό θα ζυγίζουν λιγότερο από ένα σώμα FF με έναν ζουμ φακό 2.8.

κάποια σώματα έχουν επίσης σταθεροποίηση και μπορεί να κατέβει κάποιος λίγα στοπ,
πχ στην δική μου παλιά pentax k100, και στο δικό μου όχι πολύ σταθερλο χέρι νομίζω μου δίνει 3-4 στοπ σε χαμηλό φωτισμό

νομίζω υπάρχει και σε 'αλλες μηχανές (???) και είναι μία λύση για κ'αποιον που δεν μπορεί να έχει μονόποδο ή τρίποδο (που είναι σαφώς το καλύτερο)

Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Canon EF 28/2.8 IS

Με απασχολεί λίγο ότι από canon APS-C θα πάω σε 3/4, που είναι μικρότερος αισθητήρας. Π.χ. η ΕΜ5 ΙΙ έχει 3/4, και λίγο μεγαλύτερη ανάλυση από την 500D. Αυτό δεν είναι πρόβλημα σε λήψεις σε χαμηλό φωτισμό;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τόσο καλά ε; :flipout:
Βλέπω η τεχνολογία και στις φωτογραφικές κάνει άλματα, ή είναι η ιδέα μου; :flipout:
(Τόσο μικρή πρόοδος έχει γίνει στους αισθητήρες όλα αυτά τα χρόνια από τότε που αγόρασα την 500D; )
Σε μια τέτοια περίπτωση, ποιος φακός θα είναι αναβάθμιση από αυτόν που έχω;

Κυριως προοδος εχει γινει σε ολο το "σύστημα" που αποκαλούμε φωτογραφικη μηχανή. Μικρότερα ελαφρύτερα σώματα, ταχύτεροι επεξεργαστές (πολυ ταχυτεροι απο την 500D για την ακρίβεια!), μεγάλοι αισθητήρες σε μικρά σωματα (mirrorless). Ομως η τεχνολογία των αισθητήρων εχει βαρέσει ενα ταβάνι και πλέον γινονται πολύ μικρά αλματα, μέχρι να βγεί κάτι το πρωτοποριακό.

Στην θέση σου, θα χτύπαγα τον 35mm/f2 usm (52mm eq σε APS-c), ενα πολύ χρηστικό εστιακό μήκος για καθημερινή χρήση, σταθεροποιημενος, θα σε βοηθήσει πολύ στις νυχτερινές λήψεις, μικρός και θα σου δώσει και μικρότερο βάθος πεδίου για αυτό το καταραμένο bokeh :p

ο f1.4 ξεφευγει σε τιμή λιγο...

Re: Αγορα dslr για μετάβαση από bridge

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.ο σκοπός μου είναι να ασχοληθώ περισσότερο με την φωτογραφία από πριν οπότε τείνω σε dslr,αλλά ο ενδοιασμός μου είναι ως
προς την άγνοια μου στην αποκτησή ποιων φακών κάτι πού μάλλον θέλει πολύ διάβασμα και από την εμπειρία των μελών πού γνωρίζουν!

Διάβασμα πολύ δεν θέλει , χρήμα πολύ θέλει . Όπως είπανε και οι παραπάνω η 1000 είναι μια χαρά μηχανή , απλά χάνεις την ευελιξία των dslr στο θέμα των φακών . Και οι φακοί ναι μεν είναι γενικά απλησίαστοι για εμάς του πτωχούς προλετάριους , σε κανονίκον όμως ένα αξιοπρεπές και φωτεινό prime , ή κάνα ζουμάκι έστω και 2ο χερι θα το βρεις . Πρέπει να σταθμίσεις τι χρειάζεσαι περισσότερο , φωτεινό φακό για λήψεις εντός χωρίς φλας , ζουμ για φωτογραφήσεις σε απόσταση , οξύτητα , πολλά MP για να εκτυπώνεις αργότερα σε μεγάλες επιφάνειες , βίντεο . Την 5200 την έχω χρησιμοποιήσει και είναι value for money μηχανή , η 7100 αν θυμάμαι καλά έχει τον ίδιο αισθητήτα , αλλά πολύ καλύτερο σώμα . Γενικά πάντως μια παγίδα που πολλοί πέσανε μέσα , είναι να τα δίνουν όλα για σώμα που γρήγορα θα απαξιωθεί και να τσιγκουνεύονται στους φακούς . Πάντως όποιο και απο τα παραπάνω προτιμήσεις λάθος δεν κάνεις .

Re: Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

PA060505.jpg

Βαζω μια τυχαια απο τις πολλες που τραβηξα με την Olympus E-M1 στο χερι σε 1" στο κατασκοτεινο υδραγωγειο της Κων/πολης (δεν εβλεπες τον διπλανο σου), ειναι με ISO 200, f=4.5 υποεκτεθειμενη του κερατα και ανεβασμα των σκοτεινων με editing στο ενα RAW που κρατα το καλυτερο, το ενδιαφερον ειναι οτι και το αρχειο Jpeg (απο το αυτοματο HDR 4 ληψεων του 1' εκαστη, λειτουργια που εχει και η E-M5 II, οχι η Ε-Μ5 Ι) ηταν εξαιρετικο και με καλυτερη λεπτομερεια αλλα δεν το κρατησα γιατι ηταν OFF τα χρωματα WB λογω του πολυ δυσκολο φωτισμου ,

Δες και εδώ : https://plus.google.com/photos/108008479645735028127/albums/6094541173304999297 καποιες ακομη και αν θες μπες και στο αλλο αλμπουμ : https://plus.google.com/photos/108008479645735028127/albums/6100475752518043105 όπου εχω πολλες εσωτερικες απο Αγία Σοφιά, θα παρεις μια καλη ιδεα τι μπορει να κανει και τι οχι ο συγκεκριμενος αισθητηρας.

Πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση για σύγκριση. Απορώ πώς κατάφερες και κρατήθηκες 1 δευτερόλεπτο ακίνητος (δεν το έχω καταφέρει ποτέ, μέχρι μισό δευτερόλεπτο φτάνω), και δεν ξέρω και τι επεξεργασία έχεις κάνει. Έχεις την αρχική, χωρίς επεξεργασία;

Η δική μου είναι πολύ διαφορετική:

Στο φωτεινότερο μέρος του φακού (στο 18 χιλ.), f/3.5, iso 400, μισό δευτερόλεπτο. Φυσικά στο αυτόματο.
Ενώ τράβηξα 19, ελάχιστες (3-4) είναι εστιασμένες. Έχεις κάποια στο αυτόματο από το υδραγωγείο;

σου προτάθηκαν αρκετές λύσεις. Η απόφαση φυσικά ανήκει σε σένα. Όμως ανεξάρτητα από το ποσό που θα διαθέσεις για αγορά εξοπλισμού (και το οποίο είναι σοβαρό) υπάρχει το θέμα της τεχνικής και το θέμα της χρήσης τριποδιού.

Για το πρώτο.... αναλόγως από τη στάση που θα πάρεις και από την αναπνοή σου θα βελτιώσεις πολύ σημαντικά την ικανότητα της μηχανής σου να καταγράψει ακίνητα αντικείμενα και παραστάσεις. Η πιο σταθερή στάση είναι γονατιστός με το αριστερό γόνατο στο έδαφος και το δεξί πόδι να πατά σταθερά στο έδαφος με το πέλμα. Το δεξί χέρι (που κυρίως κρατά τη μηχανή και πατά το κλείστρο θα πρέπει στο σημείο του αγκώνα να ακουμπά σταθερά πάνω στο γόνατό μας. Με αυτή τη στάση κερδίζουμε τουλάχιστον ένα στοπ.

Για το δεύτερο.... έχω ένα μικρό τριπόδι που όταν είναι κλειστό δεν έχει ούτε 50 εκ. ύψος, μπαίνει δηλαδή άνετα σε βαλίτσα καμπίνας ryanair. Έχει βάρος 1,1 κιλά μαζί με την κεφαλή μπάλας που διαθέτει. Χωρά άνετα μέσα στο backpack που χρησιμοποιώ καθημερινά (είναι ένα της HP για 17άρι λάπτοπ). Το τριπόδι μαζί με το μικρό σώμα και φακό θα ζυγίζουν λιγότερο από ένα σώμα FF με έναν ζουμ φακό 2.8.

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να ακολουθήσω αυτές τις οδηγίες, δεν υπάρχει η απαιτούμενη φυσική κατάσταση. :smile:
Όντως οι προτάσεις είναι πολλές, δεν ξέρω τι να αποφασίσω... :flipout:
(Προτάθηκαν σχεδόν όλες οι εναλλακτικές. Αν πρέπει να πάω σε FF, να αλλάξω φακό σε αυτή που έχω, να πάω σε νεώτερη APS-C, ή να πάω σε mirror-less 3/4. Τι να αποφασίσω από όλα αυτά; Δεν ξέρω τι θα αλλάξει, και δεν έχω και πολύ χρόνο να αποφασίσω...)

Κυριως προοδος εχει γινει σε ολο το "σύστημα" που αποκαλούμε φωτογραφικη μηχανή. Μικρότερα ελαφρύτερα σώματα, ταχύτεροι επεξεργαστές (πολυ ταχυτεροι απο την 500D για την ακρίβεια!), μεγάλοι αισθητήρες σε μικρά σωματα (mirrorless). Ομως η τεχνολογία των αισθητήρων εχει βαρέσει ενα ταβάνι και πλέον γινονται πολύ μικρά αλματα, μέχρι να βγεί κάτι το πρωτοποριακό.

Στην θέση σου, θα χτύπαγα τον 35mm/f2 usm (52mm eq σε APS-c), ενα πολύ χρηστικό εστιακό μήκος για καθημερινή χρήση, σταθεροποιημενος, θα σε βοηθήσει πολύ στις νυχτερινές λήψεις, μικρός και θα σου δώσει και μικρότερο βάθος πεδίου για αυτό το καταραμένο bokeh :p

ο f1.4 ξεφευγει σε τιμή λιγο...

Αυτοί δεν είναι σταθεροί; Θα μπορέσω να βγάλω ένα ταξίδι χωρίς να έχω ζουμ;

Mirrorless γιατί δεν προτείνει κανείς;
Και εγώ θα έλεγα να μην τσιγκουνευτείς σε φακό. Ένας φωτεινός prime θα σε κάνει να χαρείς τις φωτογραφίες σου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

όντως πολυ ενδιαφέρουσα συγκριση,
οι φωτο στο υδραγωγείο ηταν πολλες και σχεδον το 80% ηταν εστιασμένες, χρησιμοποίησα αρκετές τεχνικές τοσο για να κρατησω εγω οσο τον δυνατον πιο σταθερή την μηχανη οσο και εγινε χρηση κάποιων δυνατότητων της μηχανης που να πω την αλήθεια δεν ειχα ανακαλύψει,

σε παρα πολλες εχω κάνη χρήση της τεχνικής που περιέγραψε σε σχετικο νημα ο ΒΛΑΣΣΗΣ με τον αγκώνα στηριγμένο στο πόδι μου σκυφτός κάτω, σε αλλες που ειχα εμπόδιο ειχα τεντωμένο το λουρί της τέρμα, αλλα πιστευω ότι ολα τα εύσημα τα περνει η μηχανη, αυτη δινει 3-4 στοπ σταθεροποιηση σε καθε φακο που της βαζεις ακομη και χειροκινητο, και η καινουργια η ΕΜ5 ΙΙ σε αυτο τον τομέα εχει 1 στοπ ακόμη καλυτερη σταθεροποιηση απο την δικη μου που ειναι και το επαγγελματικό μοντέλο, πρεπει αυτη την στιγμη να ειναι η καλυτερη μηχανη στον τομέα αυτο,
τωρα μια διαφορα που έγειρε την ζυγαριά υπέρ μου ειναι ότι ειχα πιο ευρυγωνιο φακο (7-14) απο εςενα, σε αναλογία 14-28mm, η συγκεκριμενη φωτο πρεπει να ειναι στα 12mm/24mm σε αναλογία φιλμ, καποιες αλλες στο άλμπουμ ειναι με fishey 7.5mm/3.5 και defish,

τα JPEG τα ειχα αλλα δεν ξερω αν τα κράτησα ολα και ειδικα το συγκεκριμένο, οπως ειπα ηταν τα περισσοτερα JPEG απο HDR μια δυνατοτητα που εχει ενσωματωμενη η μηχανη και που τυχαία ειπα να την δοκιμάσω, προτίμησα λοιπον σε αρκετές να παίξω με το ενα RAW που κρατά η μηχανη παράλληλα με το συνθεμένο JPEG ΗDR, όμως μεσα στο άλμπουμ μπορει να εχω ανεβάσει μερικά, θα τα δω αύριο και θα τα ανεβάσω αν είναι,

το πρωτο περιεργο ειναι οτι τα RAW ηταν ολα σε ISO 200 (περιορισμός της μηχανης λογω του HDR) και ειχαν απίστευτο δυναμικο ευρος και χαμηλο θορυβο ακομη και οταν φώτιςα μετά τα σκοτεινα, πραγμα βεβαια που ανακάλυψα μετά εντελώς τυχαία οταν επεξεργαστηκα τα αρχεια, εγω σε καμια περιπτωση δεν θα τράβαγα με τετοιο ISO γιαυτο και εχω αρκετές στην αρχή και με ύψηλοτερα ISO χωρις HDR ,
το δευτερο περιεργο ηταν πως στο διάλο η μηχανη τράβαγε 4 φωτο σε ριπη (της ακουγα) του 1' έκαστη δηλ. 4' συνολο και μετα έβγαζε αρχειο JPEG ενωμένο ακούνητο και κράταγε και 1 RAW το καλυτερο, ακομη ξύνω το κεφάλι μου....:SFGSFGSF:

γιαυτο λέω ότι δεν ειναι μακριά το sensor shft χεράτο για Hi-res:afro:

Last edited:

Mirrorless γιατί δεν προτείνει κανείς;
Και εγώ θα έλεγα να μην τσιγκουνευτείς σε φακό. Ένας φωτεινός prime θα σε κάνει να χαρείς τις φωτογραφίες σου.
Φαντάζομαι γιατί ο op ζητάει μετάβαση σε dslr :D

Υπέθεσα ότι απλά θέλει κάτι "σοβαρό" γιά να μάθει και να πάρει καλύτερο αποτέλεσμα.
Αν ψάχτηκες φίλε geotrvs και κατέληξες σε dslr τότε αγνόησε την συμβουλή μου.
Πάντως η εγγραφή μου στο avclub έγινε με σκοπό την απόκτηση μιάς dslr (600D). Κάποιο καλό παληκάρι (peperr) μου πρότεινε την Sony NEX. Δεν μετάνοιωσα που πήρα mirrorless.

αν θες να "απουδασεις" την φωτογραφια, εννοειτε οτι θα πας σε dslr, οποια απο τις δυο αποφασισεις να παρεις, ακομα και ο 18-55mm θα σου δωσει πολυ καλυτερο αποτελεσμα απο την καλυτερη bridge...

Σας ευχαριστώ όλους...τελικά εχω πλέον στην κατοχή μου την d5200 και φυσικά δεν το εχω μετανιώσει!προσπαθώ να την μάθω και να δω τι ανάγκη θα παρουσιαστεί για μετέπειτα αγορα άλλου φακού!εχω βάλει στο μάτι τον 55-300 nikon και τον 70-300 tamron....τώρα βλέπουμε εν καιρώ!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

To αρχειο jpeg βρεθηκε αμονταριστο σε παρομοια φωτο (ο στραβος γυαλος ηταν λογω δυσκολης θεσης που ειχα με το στριμοξιδι διπλα μου) και το ελαφρως επεξεργασμενο Jpeg στο Lightroom (φακος o mZuiko 12-40 12mm,f/4.5, ΙSO200, 1'):

Attachments

• PA060505.jpg
    PA060505.jpg
    80.3 KB · Views: 218
  • PA060505original.jpg
    PA060505original.jpg
    89 KB · Views: 218

Σε τι mode το είχες τραβήξει;