Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Αναζητήσεις περί αναβάθμισης...

Καλησπέρες παίδες!

Εσχάτως, μετά από ολιγοήμερη ενασχόληση με λίγο πιο σοβαρά σώματα από την Τ3i μου (όπως πχ Canon 70D, Canon 7D) άρχισα να σκέφτομαι μήπως έχει νόημα να αναβαθμιστώ λίγο. Ο λόγος δεν είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, αφού γενικώς κάνω τη δουλειά μου μια χαρά. Εκεί που πάσχω πολύ είναι σε indoor καταστάσεις, που το αξιοπρεπές όριο του ISO (3200) δε φτάνει για να φωτίσει χωρίς θολούρες με νορμάλ φακούς (δυστυχώς δεν είμαι σε οικονομική φάση που να μπορώ να δώσω 1+χιλιάρικο για κάθε φακό). Επίσης, θα μου άρεσε ένα λίγο καλύτερο focus σύστημα αφού εννίοτε με απογοητεύει.

Το θέμα είναι ότι για να πάρω κάτι πραγματικά καλύτερο από την Τ3i και να αξίζει το όλο νταβαντούρι, πρέπει να δώσω ένα σεβαστότατο ποσό (1000-1500, ανάλογα με τις τρέχουσες προσφορές) και να πάω είτε σε 6D είτε σε 7DmII.

H 7DmII θεωρητικώς μου δίνει λίγο μεγαλύτερο αέρα στο ISO, είναι τελευταίο μοντέλο (με ό,τι αυτό σημαίνει για βιντεο κλπ), αλλά συνεχίζει να με κρατάει "περιορισμένο" στο crop frame. Η αλήθεια είναι ότι σαν ιδέα (ιδέα μόνο, αφού δεν το έχω δουλέψει ποτέ) το full frame με συναρπάζει, αφού γενικώς γουστάρω πολύ τα wide κάδρα. Οπότε ερχόμαστε στα ίδια λεφτά στην 6D.

Και έρχεται και το μεγάλο ερώτημα: Λεφτά για φακούς αυτή τη στιγμή δεν, ευελπιστώ στο μέλλον. Οπότε μια εκ των δύο (6 ή 7 D) με τους φακούς της...παρηγοριάς που έχω (18-55ISII, 75-300, 50/1.8 και EFS 10-18) θα μπορούσε να παίξει προσωρινά (μέχρι να αρχίσω να επενδύω σε κάτι καλύτερο; )

Ή προτείνετε να αρχίσω σιγά σιγά να αναβαθμίζω τους φακούς μου και αργότερα το σώμα;

Re: Αναζητήσεις περί αναβάθμισης...

αν θες πραγματικα κ φωτογραφικα να "νιωσεις" την αναβαθμιση ,πας για 6d
αν θες μονο να αλλαξεις ψυχολογια, με μια 7DmII εισαι παλι οκ!

σου ανοιξα τα ματια ε....-bye-

Ώπα ώπα! Πιάστηκα αδιάβαστος... Οι EF-S φακοί δε θα δουλέψουν με την 6D, ούτε καν προσωρινά για τη χαρά του παιχνιδιού...

...οπότε η μόνη επιλογή για να κρατήσω φακούς προσωρινά είναι η 7Dii... εκτός κι αν βάλω το χέρι βαθιάαααα στην τσέπη για να τσιμπήσω την 6D με τον 24-105 (σαν μια αξιοπρεπή all around λύση για αρχή)....:bigcry:

Γνώμη μου:
Αν μπορείς οικονομικά πήγαινε σε FF.
Το αν θα είναι η 6D ή η αντικαταστατρια της θα στο προτείνουν όσοι παρακολουθουν την αγορά.

Αν ο 50 αρης μπαίνει στη φουλ φρεημ, και μπορείς να αντέξεις με ένα φακό, τότε αναβάθμισε. Θα δεις κάποια διαφορά στα σκοτεινά.
Αλλά σε μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έβαζα τους φακούς.
Και ξέρεις τι πραγματικά θα έβαζα πρώτη προτεραιότητα;
Ένα φλας.
Μάλιστα κύριε!
Με ένα φλας κάτω των 100 ευρώ μπορείς να αναβαθμίσεις τις φωτογραφικές σου δυνατότητες τόσο που δεν θα το πιστεύεις. Για εμένα είναι τραγικό λάθος να δώσεις τόσα λεφτά αφού δεν σου περισσεύουν τη στιγμή που δεν έχεις περάσει από φλας.
Πρόσεξε όμως. Το φλας δεν είναι ημιμετρο για να γλυτωσεις απλά λεφτά. Είναι τρομερή λύση που απλά δεν την αγγίζει ο κόσμος λόγω έλλειψης γνώσεων. Μπες στο strobist. Blogspot και ρίξε λίγο διάβασμα.
Με ευχάριστεις αργότερα και μπορείς να μου δώσεις μερίδιο από τα 1400 ευρώ που θα γλυτωσεις.

Υ.γ σε εσωτερικούς χώρους με bouncing flash παίρνω άνετα iso 400 χωρίς να καίω γρήγορα τις μπαταρίες. Τι 3200 μου λες...

Ωραίο το site... εχει πολύ ψωμί μέσα, θέλει μελέτη.

Δεν ξέρω, μου έχετε προτείνει κι άλλοτε εδώ μέσα να ασχοληθώ με το φλας αλλά ποτέ δεν το επιχείρησα τελικά. Ίσως διότι γενικά δεν είμαι τύπος του πορτρέτου, προτιμώ landscapes, κτίρια κλπ... Ωστόσο όπως ανέφερα παραπάνω, αυτή τη μια φορά που θες να φωτογραφήσεις άνθρωπο, θες να μπορείς να το κάνεις αξιοπρεπώς.

...αναρωτιούνται οι δικοί σου, τι τη θες την τσάντα των 5 κιλών με τους φακούς κλπ άμα δε μπορείς να πάρεις μια καλή φωτογραφία τη γιαγιά! :D

Ίσως τελικά να ήρθε η ώρα για ένα φλας... ειδικά αν μιλάμε για κορυφή τα 100-150 ευρά. Εξάλλου, το φλας είναι κάτι που θα μείνει και για μετά την όποια αναβάθμιση. Σωστά; (Αλήθεια ρωτάω, είμαι στόκος σε θέματα φλας)

Θυμάμαι κάποια στιγμή είχε προτείνει ο Τάσος εδώ ένα κινεζικο... γενόσημο Canon με πολύ καλά reviews αλλά ξεχνάω τη μάρκα.. :ears:

Αν πρόκειται για Indoor καταστάσεις με πρόσωπα κλπ. τότε ένα φλας είναι η καλύτερη λύση. Αν πρόκειται για λήψεις σε εξωτερικούς χώρους τότε ένα τρίποδο είναι η λύση. Και στις δυο περιπτώσεις μιλούμε για 100-150 ευρώ ή κάτι περισσότερο σε δολλάρια. Δεν χρειάζεσαι ούτε σώμα μηχανής, ούτε φακό.

υστ. μην συγκρίνεις το ενσωματωμένο φλας και τις δυνατότητές του με τα εξωτερικά. Αν το εξωτερικό περιστρέφεται τότε η φωτογράφηση με φλας αποκτά άλλη αίσθηση.

Ε ναι μωρέ, αν

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ε ναι μωρέ, αν μιλάμε για μια στο τόσο ειλικρινά δεν αξίζει αναβάθμιση.
Το φλας είναι ένα ολόκληρο και ολοκληρωμένο κεφάλαιο της φωτογραφίας. Δίνει αυτό που σου λείπει. Φως.
Το φλας μένει στην αναβάθμιση.
Και εγώ σαν αυτό που σου προτείνουν έχω, yongnuo.
Σκέψου ότι με φλας ακόμα και ο κιτ φακός γίνεται πιο sharp και οι φωτογραφίες πιο 3d λόγω σκιών. Προσωπικά σε events φιλικά σε σπίτια προτιμώ να πηγαίνω ελαφριά με ένα φακό και ένα φλας.
Σε αναβάθμιση ναι μάλιστα εφόσον για κάποιο λόγο δεν σου αρέσει το φλας ή έχεις χρήματα να διαθέσεις. Και επειδή άρχισες λέγοντας πως δεν έχεις... Μονόδρομος. Και καλός μονόδρομος.

Και λίγη τεχνική πληροφορία.
Δύο είδη φλας.
Ttl είναι το αυτόματο. Βάζει ένταση ανάλογα με την φωτομετρηση της μηχανής.
Χωρίς Ttl είναι manual χειροκίνητα δηλαδή η ρύθμιση της έντασης. Εγώ τέτοιο φλας έχω για πιο οικονομικό. Π.χ. Το yn560iii. Εύκολο είναι απλά κάποιοι βαριούνται να το συνηθισουν και πάνε στο αυτόματο.
Και πάντα το φλας το βάζεις να κοιτάζει ταβάνι εφόσον το έχεις πάνω στην μηχανή.
Ρίξε λίγο διάβασμα στο σάητ και θα μάθεις. Μετά αγοράζεις.

Και για καλυτερα αποτελεσματα με φλας στραμενο στο ταβανι,δες αυτα που εχουν ενα μικρο δευτερο ενσωματομενο να κοιταει μπροστα.Ετσι αποφευγεις τις σκιες στο προσωπο,ειδικα οταν εχεις καθετα την μηχανη.Στην οριζοντια θεση βοηθαει η λευκη καρτα που εχει το φλας,στην καθετη δεν κανει τιποτα.

Αν παρεις π.χ. ενα φλας της nissin που εχει ενσωματομενο φωτοκυταρο ανοιγονται αλλοι οριζοντες στη χρηση φλας.Της canon δεν έχουν.
Μπορεις να το χρησιμοποιεις και σε αποσταση ενεργοποιοντας το με το ενσωματομενο φλας της μηχανης.Δεν χρειαζονται ραδιοσυχνοτητες.
Το βαζεις καπου ψηλα να κοιταει στο ταβανι και με το φλας της μηχανης το ενεργοποιεις.Σ'αυτη τη περιπτωση το εξωτερικο φλας μονο χειροκινητα,ενω της μηχανης ειτε ETTL ειτε χειροκινητα.Ετσι εχεις το εξωτερικο σαν κυριο και της μηχανης να γεμιζει τις σκιες.

@nios
και τα yongnuo υποστηριζουν ενεργοποίηση από το φλας της μηχανής.
Μου κάνει εντύπωση που λες πως τα Canon δεν υποστηρίζουν. Μήπως το έχουν μόνο για τα ακριβά μοντέλα τους? περίεργο.

Τα canon δεν εχουν φωτοκυταρο.Υποστηριζουν ενεργοποιηση απο μακρυα μεσω υπερυρθρων.Για να γινει αυτο πρεπει και η μηχανη να υποστηριζει αυτη τη λειτουργια.Δεν το εχουν ολες οι canon,οποτε πρεπει να εχεις και δευτερο φλας ενα για master και ενα για slave.
Τα nissin εχουν μια εξτρα λειτουργια,ενεργοποιση μεσω φωτοκυταρου.Με αυτη τη λειτουργια μπορει να αναψει απο οποιαδηποτε φλασια.Εχει δυο επιλογες:1) οταν χρησιμοποιεις το φλας της μηχανης με ettl και 2)οταν χρησιμοποεις το φλας της μηχανης χειροκινητα.
Η διαφορα ειναι οτι στην πρωτη περιπτωση αγνοει την προφλασια και αναβει με την δευτερη (λειτουργια ettl φλας μηχανης).Στη δευτερη περιπτωση αναβει με την πρωτη (χειροκινητη λειτουργια φλας μηχανης).

Re: COMPACT OR DSLR Camera

Όπως είπε ο cacau Αν μπορείς να πας στα 500 ευρώ αλλάζει το θέμα πάρα πολύ.

όχι dslr λόγω του ότι δεν έχουν τέτοιο ευέλικτο φλας στα 300 ευρώ. Αν πας στα 500 τότε πάρε την d3200 και ένα αυτόματο φλας που θα βάλεις (και πάλι) να κοιτάζει στο ταβάνι και είσαι μια χαρά. Σε υπερκαλύπτει.
όχι dslr γιατί όταν βάζουν συνήθως και τις compact στη κουβέντα σκέφτονται και ευκολίες που οι dslr δεν έχουν. (αυτοματισμούς κτλ.)
Οπότε δεν υπάρχει 100% όχι dslr. Απλά με βάση τι είπες σκέφτηκα να σου προτείνω αυτά.
Τώρα αν τα αλλάζεις αλλάζουν και οι προτάσεις φυσικά.

Όχι αναγκαστικά. Η Νίκον j3 δοκιμασμένη εκτενώς από εμένα σε κατασκόταδο εντός νυχτερινού bar έχει τρομερό autofocus (καλύτερο από της Sony a6000 - δίπλα δίπλα δοκιμασμένες) και το bounce flash λειτουργεί μια χαρά με τον ίδιο τρόπο. Και μάλιστα με τον κιτ φακό! γκούχου γκούχου
Γενικά αν έχεις φλας θεωρώ πως ακυρώνεται πολύ η ανάγκη για φακό πέραν του κιτ (από άποψη ανάγκης για κάτι πιο φωτεινό).
Δεν έχει νόημα να πάει σε φωτεινό φακό αν χρησιμοποιεί το φλας. Τσάμπα έξοδα. Θα έλεγα να αφήσει τους επιπλέον φακούς για πιο μετά αν και όταν αποφασίσει να ασχοληθεί περαιτέρω.

Θα ήθελα να ρωτήσω (ως νέος στο άθλημα) έαν ο φακός Canon EF-S 18-55 STM έχει IS.
Ευχαριστώ.

Re: COMPACT OR DSLR Camera

Δεν ξέρω από Canon, αλλά αν η πλήρης ονομασία είναι Canon EF-S IS 18-55 STM τότε ναι έχει.

Και επειδη τα ταβανια μερικες φορες ειναι ψηλα, μην ξεχναμε και το bounce στους γυρω τοιχους, που πολλες φορες δινει καλυτερο αποτελεσμα.

Απάντηση: COMPACT OR DSLR Camera

Ναι η έκδοση STM (δλδ step motor) έχει IS. Και είναι και εξελιγμένη οπτικά σε σχέση με τις προηγούμενες. Για φακός κιτ ενδεχομένως να είναι ο πλέον VFM

Απάντηση: Αναζητήσεις περί αναβάθμισης...

Yongnuo 565EX. Εξωτερικά παρόμοιο με το Canon 580 (στην κεφαλή ίδιο, μπορούν να πάρουν το ίδιο diffuser -απαραίτητο και φθηνό αξεσουάρ για φλας). Από δύναμη επαρκέστατο (ελάχιστα πιο αδύναμο από το Canon -το οποίο ήταν το κορυφαίο της Canon, μη ξεχνιόμαστε, πριν βγει το 600), νομίζω σε δοκιμή έχει βγει καλύτερο και από το Canon και από το Nikon (τα τοπ μοντέλα πάντα) σε recycle. Εάν θυμάμαι καλά μου βγήκε κάπου στα 110 δολάρια.

Για την αναβάθμιση τώρα, κοίτα να ξεζουμίσεις αυτό που έχεις και να φωτίσεις αλλιώς τα σκοτεινά. Έχουν βγει και τα νέα μοντέλα 750/760D (αισθητά καλύτερα από αυτό που έχεις, επιτέλους νέος αισθητήρας), δεν χρειάζεται να πας σε 7DII εάν δεν χρειάζεσαι το κορυφαίο AF της, ούτε στη FF 6D, γιατί εκεί ανοίγεις μεγάλη πληγή με τους νέους φακούς που θα χρειαστείς.

Ευχαριστώ όλους για την ουσιαστική βοήθεια!

Βλέποντας την 6D Mark II να έρχεται αργά αργά (αρχές επόμενου έτους), αρχίζω να σκέφτομαι ότι μάλλον και χρονικά και πρακτικά είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την περίπτωσή μου, αφού θα συνδυάζει FF με νέο αισθητήτρα και ψηλά ISO, και, θεωρητικά πάντα, καλύτερες βίντεο δυνατότητες από παλιά μοντέλα.

Οπότε η σωστότερη μάλλον τακτική λέει ότι λύνω τα παρόντα προβλήματά μου με ένα φλας, και του χρόνου, σοφότερος, καλύτερος και (ελπίζω) λίγο πλουσιότερος μπορώ να κάνω το FF βήμα με την 6Dmii και έναν all around φακό, ελπίζοντας πάντα να μην υπερβούμε το όριο των 2Κ. Kαι μετά, με έναν 24-70 ή 24-105 νομίζω ότι θα μπορώ να επιβιώσω για κάνα χρόνο ακόμα μέχρι να αρχίσω να επενδύω σε άλλα μήκη. Σχέδιο...τριετίας λοιπόν, αλλά τι να κάνουμε που'μαστε άφραγκοι..

Φλας λοιπόν...

βλέπω στο amazon σε παραπλήσιες τιμές τα Yongnuo 565 ($84), 568 (104$) και 600 (124$)

Δεδομένου το ότι ναι μεν οι τιμές είναι παραπλήσιες, αλλά ακόμη και τα 20$ διαφορά προτιμώ να τα φάω σε μια Ribeye steak αν δεν έχει ουσιαστική βελτίωση, τι προτείνετε...;

Last edited: