Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Για Sony RX100 Mark iii vs Canon PowerShot G7 X Mark II τί θα λέγατε;

Αν σε ενδιαφέρει "επαγγελματική" χρήση, η sony έχει λίγο καλύτερο φακό κυρίως στο ευρυγώνιο με καλύτερη ευκρίνεια στα άκρα του κάδρου. Επίσης έχει σκόπευτρο, καλό αλλά κάπως δύσχρηστο - θέλει 2 κινήσεις για να ανοίξει και όταν το κλείσεις σβήνει τελείως η μηχανή και πρέπει να την ανάψεις ξανά. Η canon βέβαια έχει λίγο περισσότερο ζουμ. Διαλέγεις και παίρνεις...

Υ.Σ. Κοίτα λίγο τις εγγυήσεις, η sony έχει μόνο έναν χρόνο, η canon δεν ξέρω,

Ευχαριστώ για την απάντηση. Έχω δει πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα των μοντέλων. Απλά θέλω να δω εσείς τι θα διαλέγατε με βάση αυτά. Σε τι θα δίνατε προτεραιότητα.

Ουσιαστικά η Canon υπερτερεί μόνο στο ζουμ όπως λες και στην touch οθόνη. Η sony σε κάποια όπως φακός, μπαταρία, evf, βίντεο.

Ας πούμε προσωπικά κατανοώ ότι η touch μπορεί να είναι πιο fun για κάποιους χομπίστες, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν μπορεί να έχεις full manual μηχανή στα χέρια σου και να μη διαθέτει ένα σκόπευτρο.

Στις compact η touch οθόνη βοηθάει πολύ μια και δεν έχουν αρκετά εξωτερικά χειριστήρια, και επαναλαμβάνω ότι το σκόπευτρο της ΙΙΙ είναι δύσχρηστο σε βαθμό που σε αποτρέπει να το χρησιμοποιείς (την είχα και την έδωσα). Στην επόμενη τουλάχιστον διόρθωσαν το αυτόματο σβήσιμο όταν το κλείνεις, στην ΙΙΙ δεν - παρά τα παράπονα των χρηστών. Δύσκολα θα ξανα αγοραζα sony και μόνο αφού βεβαιωνόμουν ότι με καλύπτει 100% ως έχει, μια και η εταιρεία διορθώνει τις ατέλειες στο... επόμενο μοντέλο, το firmware update είναι τζιζ-κακά...

Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Καλημέρα σας, και χρόνια πολλά!

Ψάχνομαι για την αγορά της πρωτης dslr/mirrorless μηχανής. Έχω διαβάσει ένα σωρό reviews και άρθρα.

Ως τώρα φωτογράφιζα με smartphone με τίμια αποτελέσματα.

Το budget φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρω. Έχουμε και κάποιους φακούς 30ετιας nikon από τον πατέρα μου.

Με ενδιαφέρει landscape-portrait και macro photography.

Έχω καταλήξει πως η α7 είναι από τις πιο συμφέρουσες προσφορές.

Ξέρω πως οι φακοί είναι απλησίαστοι, γι αυτό και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τον kit lens 28-70, που είναι αξιοπρεπής (λένε) και με adaptora να βάλω τους vintage φακούς.

Σε πιο χαμηλό budget έχω δει την a6000, και την nikon d3400 και d5500-5600.

Η d3400 παρόλο που είναι entry level και δεν θα έπρεπε να μπαίνει καν σε σύγκριση με α7 εμφανίζει εξαιρετική βαθμολογία στο dxomark ειδικά σε portrait photography. Σε χαμηλό φωτισμό που μάλλον δεν με ενδιαφέρει είναι χάλια.

Θέλω γνώμες, για να μην δώσω παραπάνω χρήματα και δεν πάρω το αποτέλεσμα που θέλω.

Τέλος προφανώς δεν επιθυμώ κάτι σε d7200 γιατί και μόνο που την έπιασα κατάλαβα πως για μένα ήτανε πολύ βαριά.

Olympus έπιασα την mark m10 ii, και δεν με βόλεψε καθόλου, canon δεν ασχολήθηκα ούτε και fuji.

Οι mirrorless έχουν το πλεονέκτημα του focus peaking με τους παλιούς χειροκίνητους φακούς που έχεις, και διευκολύνουν την εστίαση. Αν κιόλας τραβάς σε raw, μπορείς να θέσεις black n white profile και με κοκκινο χρώμα peaking είναι πολύ εύκολο.
Η μόνες full frame mirorless προς το παρών σε τέτοιες τιμές είναι η Α7 σε πολύ καλή τιμή πιά.
Άν η 7200 σου φαίνεται μεγάλη σαν σώμα δεν έχεις και πολλές εναλλακτικές. Οι full frame dslr 750, 610 etc. ίδιο και μεγαλύτερο σώμα έχουν.

Λάβε υπόψη σου ότι οτιδήποτε εκτός από FF (full frame) έχει crop factor, δηλαδή αν πας σε olympus/panasonic m4/3 η εστιακή των φακών πολλαπλασιάζεται Χ2, π.χ. ο 50 γίνεται 100. Σε APS-C σώμα όπως οι Nikon 3400/7200 πολλαπλασιάζεται Χ1,5 περίπου, π.χ. ο 50 γίνεται 75. Στους τηλεφακούς αυτό είναι πλεονέκτημα αλλά στους ευρυγώνιους το αντίθετο, π.χ. ένας κλασσικός 28 γίνεται Χ2=56mm σε oly/panny ή Χ1,5=42mm σε Nikon3400/7200.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Ερώτηση, περισσότερο για να μπαίνουν σε μια σειρά οι σκέψεις μου και γιατί έχω καιρό να μπω σε μια τέτοια διαδικασία(ευχάριστη)
Είχα αγοράσει πριν 4 χρόνια μια Olympus e-pl5 μαζί με τους κιτ 14-42 και 40-150, με βοήθεια από εσάς εδώ. Ευχαριστώ πολύ γι αυτό! Πολύ ικανοποιημένος την ημέρα, όταν πέφτει το φως προβληματάκια αρκετά. Επίσης η απουσία οφθαλμοσκόπιου ήταν κάτι που δε μου άρεσε.
Τράβηξα πολλές πολλές φωτογραφίες , περισσότερες τοπίου. Ψυχοθεραπεία η φωτογραφία. Προσπάθησα και κάποιες νυχτερινές(φεγγάρια, νερά κλπ…ρομαντική ψυχή..χαχα) μα δε με ακολουθούσαν οι φακοί ή το σώμα;
Τώρα υπάρχει το εξής δίλλημα:
Επειδή υπάρχουν προσφορές για την Μ10, αξίζει να την αγοράσω και να αρχίζω να «επενδύω» σιγά σιγά με πιο φωτεινούς φακούς στο ίδιο σύστημα; ή τελικά η διαφορά ανάμεσα σ αυτήν που έχω με την Μ10 είναι μικρή(οφθαλμοσκόπιο;) και δεν αξίζει η αγορά της, οπότε μένω εδώ που είμαι ι αγοράζοντας κάποιον φωτεινό φακό;
ή να αλλάξω εντελώς σύστημα παίρνοντας ας πούμε μια Nikon 5300 με τον κιτ φακό για αρχή και μετά αγοράζοντας σιγά σιγά κι εκεί prime φακούς(πρόβλημα όγκου, δεν έχω).
(Μπάτζετ 500 με 700 βαριά βαριά ευρώ)

Αν δε σε ενδιαφέρει το βάρος προτείνω να πας στην nikon, θα πάρεις τα μέγιστα από απόδοση αισθητήρα πιο κάτω από ff.

Καλησπέρα, χρόνια πολλά. Οπως είπες τραβάς περισσότερο τοπία και έχεις μάθει το σύστημα. Η Nikon σίγουρα μπορεί να σου δώσει κάτι παραπάνω, όμως αν κρατήσεις τους φακούς σου πάρεις την EM-10ii και τον 20αρι 1.7 ή και τον 25αρι 1.7 της Panasonic θα πάρεις καλύτερα αποτελέσματα ειδικά το βράδυ.

Συμφωνώ με τον Παναγιώτη, αν πράγματι δεν έχεις θέμα όγκου-βάρους. Πήγαινε δες μια DSLR και τους φακούς που σκέφτεσαι να πάρεις - αυτοί είναι που με έχουν "κρατήσει" στο m4/3. Παράλληλα ίσως θα έπρεπε να δανειστείς έναν φωτεινό prime φακό m4/3 για να τον δοκιμάσεις σε αυτήν που ήδη έχεις, δεν είναι "αρχαιολογία"...

Υ.Σ. Αν είσαι Αθήνα, έχω ένα - δυο καλά "κομμάτια" να δοκιμάσεις

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.(Παναγιώτη, Νίκο, Δημήτρη) Σιγουρα δεν είναι εύκολο και για μένα να αποφασίσω. Έτσι κι αλλιώς έχω χρόνο μέχρι το καλοκαίρι και μ αρεσει να ψάχνω.
Θάθελα να δω πώς είναι και με μεγαλύτερο αισθητήρα, θαθελα να δω και με φακούς φωτεινούς πώς θα έιναι το σύστημα m4/3, που το ξέρω κάπως(όχι απόλυτα,,,το μενού της oly ,,λαβύρινθος).
Γιαυτό ρώτησα κι εδώ εσάς που έχετε πείρα και 'ισως έχετε "δουλέψει" και τα δυο συστήματα.

υ.γ. ευχαριστώ πολύ Δημήτρη. Δυστυχώς δε μενω Αθήνα. Θα κοιτάξω εδω αν υπάρχει τίποτα. (άσχετο..η φωτό σου η σημερινή με το μεγάλο boken με τι φακό είναι;)

Δες και Fuji μερια ...

...η φωτό σου η σημερινή με το μεγάλο boken με τι φακό είναι;)

Με αυτόν https://www.amazon.de/Opteka-Teleobjektiv-1-8-Manueller-asph%C3%A4risch-Medium/dp/B00IX277EE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1523384276&sr=8-1&keywords=opteka+85mm&dpID=51Umd0AChvL&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch ανοιχτός στο f2,5

Μου τον είχε συστήσει ο Γιάννης (Σπύρου) και απεδείχθη τρελό VFM, αρκεί να έχεις σκόπευτρο για την χειροκίνητη εστίαση. Απλά ο δικός μου είναι για canon και μέσα στην τιμή είχε το adapter για m4/3. Παρόμοια αποτελέσματα (σχεδόν) μπορείς να πάρεις με τους σχετικά οικονομικούς sigma 60/2,8 (με AF), olympus 45/1,8 και panasonic 42,5/1,7

Ακριβές οι fuji, μ αρεσουν πολύ και από τις φωτο του Παναγιώτη και από άλλους..μα ακριβά και τα σώματα αι οι φακοί.

Ευχαριστώ παιδιά ...μέχρι το καλοκαίρι έχουμε καιρό. κοιτάω ευκαιρίες και ψάχνω.
Θα επανέλθω :)

Το ακριβό συχνά είναι και φτηνό.
Με 900 ευρώ παίρνεις Χ-Τ20 +18-55 και καθάρισες.

Αυτό ακριβώς κοιτούσα. Απλά εδω Ελλάδα έχει 1200, απο Ευρώπη βρήκα και με 850.
Είναι ψηλά ακόμη για μένα. Ίσως μέχρι το καλοκαίρι..ποιος ξέρει..

Γεια σας παιδια κ καλο μήνα,έστω κ λιγο ετετοχρονισμενα
Θα προσπαθήσω να ειμαι σύντομη! Θα ηθελα την γνώμη σας για την αγορά μτχ Fuji x70! Την θέλω για οικογενειακές φωτο κ θέλω να ειναι μικρη για να την παίρνω μαζί μου! Εχω την πολυ καλή em1 με 12-40 ,αλλα ξεχνω να την παιρνω λόγω μεγεθους(οταν την παίρνω ομως εχω φανταστικές φωτο).τωρα σκέφτομαι πιο συντηρητικά,πουλώ την em1 κ παιρνω μια μτχ. μικρη compact με έτοιμα jpeg (κι εχω κ καποια χρηματα στην άκρη χωρις να λυπάμαι που μένει αχρησιμοποίητη μια ακριβή μηχανη ,η em1 δηλ).
Το θέμα ειναι αν ο φακός που εχει η x70 μου ταιριαζει στις απαιτήσεις
Ευχαριστω εκ των προτέρων

Οι απαιτήσεις σου ποιές είναι αλήθεια; Η x70 εχει σταθερό ευρυγώνιο φακό, λίγο πιο tele από το wide του 12-40 που έχεις τώρα (24mm vs 28mm ισοδύναμο σε 35mm σένσορα). Δεν θα χρειαστείς ποτέ πιο tele?

Η E-m1 δυστυχώς πλέον δεν "πιάνει" τόσα χρήματα μεταχειρισμένη όσο κάποτε, οπότε δεν ξέρω πόσα θα σου περισσέψουν από την αλλαγή. Είναι και ο 12-40 βέβαια.

Ναι δυστυχώς η em1 δεν πιάνει πολλά χρήματα στην αγορά αυτή την εποχή, μιλάμε και για μια μηχανή 5ετίας.
Τώρα για την X70, το θέμα είναι αν σε καλύπτει ο σταθερός φακός που έχει και επίσης να ξέρεις (αν σε ενδιαφέρει αυτό) ότι η ταχύτητα εστίασης της μηχανής δεν έχει καμία σχέση με την Em1.
Αν σε ενδιαφέρει η fuji μπορείς να κοιτάξεις και την X100T που είναι σε καλή τιμή αυτή την εποχή σε μεταχειρισμένα και έχει και σκόπευτρο, είναι βέβαια πιο μεγάλη σε όγκο, άλλα καλύτερη σαν επιλογή από την X70.

Για μικρή Compact θα μπορούσες να δεις και κάποιες μηχανές με αισθητήρα 1 ίνστας όπως sony Rx100, Panasonic lx10 και διάφορες άλλες Canon.