Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Βοήθεια στην επιλογή της πρώτης Full frame

Καλησπέρα σε όλους, όπως φαίνεται και από τον τίτλο θα χρειαστώ την βοήθεια σας και τις απόψεις για να καταλήξω κάπου! Έχω εδώ και αρκετά χρόνια μια Nikon D60, οπότε και σκέφτομαι σιγά σιγά να μπω στη διαδικασία για την αντικατάσταση της, καθότι έχει αρχίσει εδώ και καιρό και δείχνει την ηλικία της! Επίσης πάντα ήθελα να κάνω και την μετάβαση σε full frame οπότε και σκέφτομαι πως τώρα που μπήκα στη διαδικασία να ψάχνω για αντικατάσταση να γίνει και το βήμα αυτό.

Εδώ τώρα αρχίζουν οι προβληματισμοί καθώς πρώτον είμαστε και σε μια περίοδο ας το πούμε μετάβασης από της dslr στις mirrorless και δεύτερον αν υποθέσουμε πως παραμένουμε σε dslr και εκεί πάλι έχω τους προβληματισμούς μου για το σε ποιο μοντέλο να κινηθώ. Καταρχήν έτσι σαν πρώτο στοιχείο να δηλώσω πως θα ήθελα να παραμείνω στο καράβι της Nikon (όπου αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόβλημα!) όχι πως έχω κάποιο σοβαρό φακό αλλά πάντα μου άρεσαν οι μηχανές της και από εργονομία και από χρώματα και από φιλοσοφία. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο γι αυτό και θα ήθελα τις απόψεις – γνώμες σας.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν για μια Nikon d750 που το μόνο που με προβληματίζει σε αυτή την επιλογή είναι τα γνωστά θέματα με τα κλείστρα που είχαν αυτές οι μηχανές το οποίο δεν ξέρω αν τώρα το 2019 έχουν λυθεί ή όχι. Και μετά αν όχι η 750 ποια σε Nikon; Για 810 οριακά με παίρνει οικονομικά και αν φτάσεις σε αυτά τα λεφτά δεν ξέρω αν αξίζει. Αν πάμε στις mirrorless της Nikon μιλάμε για την Z6 αλλά εκεί πέφτουμε πάλι σε αμφιβολίες, ήδη έχουμε τα γνωστά θέματα με το autofocus και ήδη την πρώτη ανάκληση για το σταθεροποιητή….. Οπότε εδώ έρχεται η πρώτη ερώτηση στο σημείο αυτό? Αν Nikon full frame (χωρίς διαχωρισμό dslr ή mirrorless) τότε ποια?

Μετά έρχεται το επόμενο ερώτημα, αν όχι Nikon ποια full frame? Εδώ θα δηλώσω πως θα ήθελα να αποφύγω (χωρίς ξαναλέω να το θεωρώ και απόλυτο !) Sony και Canon. Τώρα θα μου πείτε ποια μένει?
Πέρασε και από το μυαλό μου η παραμονή στο crop sensor αλλά και εκεί ποια? Οι μόνες που μου αρέσουν σε αυτό το κομμάτι είναι οι fuji, άντε και η Nikon d500.

Οπότε για να συνοψίσω, θέλω πολύ να περάσω σε full frame και θα ήθελα γνώμες και απόψεις προς τα πού θα ήταν σοφό να κινηθώ. Φυσικά υπάρχουν και άλλα που μπορεί να ειπωθούν αλλά πιστεύω θα βγουν από τη συζήτηση.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας και συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, περιμένω απόψεις και γνώμες.

Απάντηση: Βοήθεια στην επιλογή της πρώτης Full frame

Καλησπέρα,
Αρχικά, δεν μας είπες, για τί χρήση κυρίως προορίζεται η μηχανή.
Τι τραβάς περισσότερο, τοπία, street, high res art reproduction, πορτραίτα κλπ, σε τι συνθήκες, σε ταξίδια, ο όγκος επηρεάζει η όχι, το βίντεο είναι παράγοντας επιλογής και φυσικά και τιμή που θέλεις να κινηθείς.
Όλες που ανέφερες παρά πάνω, καλές μηχανές, αλλά και με τι φακούς σκέφτεσαι να τις δουλέψεις;
Η κάθε μία έχει προτερήματα η υπολείπεται ανάλογα με τη χρήση.
Εργαλεία είναι.

Re: Απάντηση: Βοήθεια στην επιλογή της πρώτης Full frame

Ευχαριστώ για την απάντηση καταρχήν, ναι εχεις δίκο στο οτι δεν ειπα για την χρήση!
Δεν είμαι επαγγελματίας, ερασιτέχνης χομπίστας! Συνήθως τρβάω δρόμου, τοπία, και πιο στατικά θέματα δηλαδή δεν με ενδιαφέρει spor, αγρια χζωή και τέτοια θέματα. Βέβαια οκ θα θές αν σου τύχει να μπορεσεις αξιοπρεπως να τραβήξεις και κανέα σπορ αν βρεθείς καπου ή αν τυχει να βρεθείς και σε κανένα σημείο με τίποτα πουλάκια π.χ. Αλλά δεν δίνω το βάρος μου εκεί! Α και φυσικά σαν κλασικος χαζομπαμπάς ε να τραβάω και τη μικρή σε κανένα παιχνίδι, καμιά παιδική γιορτή.

Τώρα το βάρος δεν είναι παράγοντας που θα με αποτρέψει απο το να πάρω μια μηχανή. Και όσον αφορά τους φακούς απο τα θέματα που τραβάω λογικά θα κινηθώ σε κλασικά (όπως και τώρα εχω τον 35αρη - περιπου 50αρη δηλαδή λογω dx) σε 50αρη και αντε και κανέναν 105 macro πάντως λογικά μέχρι εκεί.

Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για full frame? Υπάρχει κάποια προίκα φακών; Η d60 σε σχέση με οποιαδήποτε σημερινή μηχανή, εννοώ κροπ, ρίφλεξ ή μη, θα σου φανεί άλλος κόσμος. (Μόνη μου ένσταση το πλαστικό των σημερινών κατασκευών, έχει κατρακυλήσει σε αισχρά επίπεδα. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω "εισαγωγικό" μοντέλο για αυτόν και μόνο τον λόγο. )

Το πράγμα αλλάζει έαν έχεις ήδη κάποιους φακούς, ακόμη και παλιούς, και θέλεις ο 35ρης να βγαίνει 35ρης και όχι νορμάλ. Προσοχή όμως, ο 35ρης που αναφέρεσαι να είναι FX και όχι DX.

Re: Βοήθεια στην επιλογή της πρώτης Full frame

Οχι προίκα δεν τη λες, ουσιαστικά εκτός απο τον κιτ της D60 (18-55) υπάρχει μόνο ο 35mm DX (που στο crop γίνεται γύρω στα 50).
Ο λόγος είναι πως εκτός απο απωθημένο , και επειδή δεν παίζω και πολύ σπορ και άγρια ζωή ώστε να με νοιάζει το αβαντάζ, θα ήθελα μιας και θα γινει αλλαγή να πάω σε full για λίγο καλύτερα στα νυχτερινά που μου αρέσουν πολύ και στα πορτραίτα.
Τώρα οκ θα μου πεις οι σημερινές crop δεν υστερούν και πολύ, απλά πιστεύω πως σώματα τύπου 750 ή 810 για να τα φτάσεις σε πιο νεα μοντέλα ή mirrorless θα ανέβεις πολύ σε τιμή οπότε εκεί....

Νομίζω μια D7500 - η κροπ,
θα σε καλύψει απόλυτα
και έχεις και φακό έτοιμο.

Η επόμενη στάση D750,
με καλύτερη απόδοση σε σκοτεινά,
αλλά έχει πλέον τα χρονάκια της
και φυσικά χρειάζεται άλλους φακούς...

Η 810 για γενική χρήση
δε νομίζω ότι θα προσέφερε κατι.
Μια ο όγκος της,
μετά η μεγάλη ανάλυση κ ανάλογα αρχεία εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου βοηθουν,
γενικά περιορίζουν σε τρόπο ληψης
όπου δεν συγχωρούν το παραμικρό κουνημα και είναι ακόμη πιο απαιτητική σε φακούς.

Η Ζ6 έχει ξεφύγει πλέον σε προϋπολογισμό από τις άλλες,
αν προσθέσεις και τον πορτραίτοφακό της.
Αν money is no issue
ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Re: Απάντηση: Βοήθεια στην επιλογή της πρώτης Full frame

Γιατί όχι μια μεταχειρισμένη 7200?

Sent from my iPad using Tapatalk

Για 2 λόγους (ο ένας μπορεί να ειναι και χαζός!), πρώτον γιατί αν είναι για κροπ μήπως μια fuji θα είνια καλύτερη επιλογή ή μια D500; μια Xt3 πχ? και δεύτερον γιατί θέλω να την κάνω αυτή τη ανεβασιά προς full frame (εδώ ίσως κολλάει το χαζός)
Αν πήγαινες στην Z 6 με τον 24-70 f4, πιστεύεις ότι θα χρειαζόσουν άλλο φακό;

Ισως και να με κάλυπτε για αρχή τουλάχιστον. Αλλά πρώτον ξεφεύγω πολύ οικονομικά και δεύτερον τις φοβάμαι αυτές τις z (αν και θα ήθελα πολύ να είναι πραγματικά καλες επιλογές), μία η ανάκληση μία τα θεματάκια με το focus, ψιλοτρομάζω και επειδή ως ερασιτέχνης και αφραγκος θα ζοριστώ να πάρω όποια τελικά αποφασίσω που θα με πάει καποια χρονάκια!

Νομίζω μια D7500 - η κροπ,
θα σε καλύψει απόλυτα
και έχεις και φακό έτοιμο.

Η επόμενη στάση D750,
με καλύτερη απόδοση σε σκοτεινά,
αλλά έχει πλέον τα χρονάκια της
και φυσικά χρειάζεται άλλους φακούς...

Η 810 για γενική χρήση
δε νομίζω ότι θα προσέφερε κατι.
Μια ο όγκος της,
μετά η μεγάλη ανάλυση κ ανάλογα αρχεία εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου βοηθουν,
γενικά περιορίζουν σε τρόπο ληψης
όπου δεν συγχωρούν το παραμικρό κουνημα και είναι ακόμη πιο απαιτητική σε φακούς.

Η Ζ6 έχει ξεφύγει πλέον σε προϋπολογισμό από τις άλλες,
αν προσθέσεις και τον πορτραίτοφακό της.
Αν money is no issue
ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Απάντησα απο πάνω για την z6 !!
Η 750 τώρα είναι μια σοβαρή στάση, φυσικά ξέρω πως θα χρειαστώ άλλους φακούς, αλλά εκεί με φοβίζουν οι 3 νομίζω ανακλήσεις για το κλείστρο χωρίς να ξέρω αν είναι τόσο σοβαρό το θέμα και αν εχει ξεπεραστεί τωρα στο 2019 που είμαστε.

Ολα γυρνάνε στο μυαλό μου!!!! παιδιά ευχαριστώ πολύ που βοηθάτε!

Αυτό για τις ανακλήσεις της D750 ,λόγω κλείστρου, δεν είναι εύκολο να το διαπιστώσεις , μιας και ήταν παρτίδες συγκεκριμένες;Αν λ.χ. την αγοράσεις από κατάστημα κοιτώντας στο κουτί μήνα/έτος παραγωγής;Ή κάνω λάθος;
Εκτός αν κινηθείς με αγορά online.

Σίγουρα αν αποφασιστεί για αγορά η 750 θα γίνει απο μαγαζί. ισως να εχεις λιγότερες πιθανότητες για αστοχια. ισως, γιατί δεν ξέρω κι εγώ καθόλου τι γίνεται με αυτές τις ανακλήσεις.

Επίσης απο οτι βλέπω το κακό είναι πως σε mirrorless full frame μόνο z6 και sony a7iii παίζει .... ουφ!

Κάπως έτσι ψάχνομαι και εγώ αλλά μάλλον καταλήγω σε Sony a7 iii (για μέγεθος αλλά και χαρακτηριστικά)

Το πόσο δε θέλω να καταλήξω εκεί! Άντε έλα να το ψάξουμε μαζί μπας και αποφασίσουμε! Ας ελπίσουμε για βοήθεια και γνώμες απο τους φίλους εδώ!

Απάντηση: Re: Βοήθεια στην επιλογή της πρώτης Full frame

Αν αγοράσεις την 750 καινούργια με επίσημη ελληνική εγγύηση δεν θα εχεις κανενα θέμα ανάκλησης , αν την βρεις μτχ. και το SN είναι εντός των παρτίδων που είχαν θέμα ακόμη και τώρα η ανάκληση ισχύει και το σερβις προχωρά σε αντικατάσταση κλείστρου (από όσο γνωρίζω).

Ελπιζω να εχεις πραγματική εικόνα μεγέθους βάρους και κόστους φακών στο FF. Αν όχι ως πρώτο βήμα πήγαινε σε 1-2 καταστήματα και κράτησε τα σωματα που σε ενδιαφέρουν με διάφορους φακούς. Έτσι θα εχεις ολοκληρωμένη εικόνα από μέγεθος, βάρος , ποιότητα σώματος, εργονομία στα δικά σου χέρια. Μια τέτοια αγορά όπως η δικη σου δεν θα είναι μεταβατική οπότε πρέπει να συμπληρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα κουτάκια. Επίσης να γνωρίζεις οτι στη θεωρία όσο πιο πολλά MPX έχει μια FF τόσο καλύτερους φακούς (και πιο ακριβούς) θα χρειαστείς για να εκμεταλλευτείς σωστά την ποιότητα που μπορεί να δώσουν. Αν δεν ασχολείσαι αποκλειστικά με τοπίο ξέχασε FF με πολλά Mpx.

Ως ερασιτέχνης που είσαι θα σε καλύψει πιστευω άνετα και το crop, τα σημερινά σωματα έχουν εξαιρετικό IQ και υπάρχουν φακοί να καλύψουν και τα πλεονεκτήματα του FF (π.χ. τη διαχείριση του βάθους πεδίου, αν είναι αυτό το ζητοϋμενο). Το FF θα το πρότεινα σε ένα ερασιτέχνη με πολύ στοχευμένη αγορά 1-2 φακών για πολύ συγκεκριμένες εφαρμογές.

Έξυπνες αγορές σήμερα σε γενικές γραμμές είναι τα σωματα προηγούμενης γενιάς. Απο την D60 σου θα δεις διαφορες που θα σε κρατήσουν ικανοποιημένο για αλλα τόσα χρόνια. Τα βρίσκεις καινούργια σε χαμηλές τιμές και έχουν σχεδόν τα πάντα και φυσικά τα βρίσκεις και σε εξαιρετικες τιμές στα μτχ. αφού ορισμένοι τρέχουν χωρίς λόγο να αγοράσουν ότι τελευταίο κυκλοφορεί.

Last edited:
Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το 1ο Po

Σίγουρα η μετάβαση σε οτιδήποτε, απο την D60 θα μου φανεί αλλαγή αιώνα!! Και φυσικά δεν πέφτω στην αγορά των τελευταίων μοντέλων και λόγο αυτού που ανέφερες αλλά και για οικονομικούς λόγους. Γι αυτό και κοιτάω προς 750 η οποία εχει και αυτή τα χρονάκια της αλλά φυσικά σε σχέση με οτι έχω είναι η μέρα με τη νύχτα!
Επίσης συμφωνώ και γνωρίζω οσα ανάφερες για τα πολλά mpx, νομίζω πως τα 24 είναι υπεραρκετά για ερασιτέχνη, αν ανέφερα την 810 είναι απο τους φόβους που εχω για το θέμα των κλείστρων της 750, δηλαδή αν υπήρχε λόγος να την αποκλείσουμε λόγο τους θέματος αυτού. Άρα λέγοντας αν αγοράσω καινούργια με επίσημη εγγύηση αντιπροσωπείας δε θα έχω πρόβλημα εννοείς πως έχει λυθεί το θέμα ή πως και να προκύψει θα αντιμετωπιστεί μέσω εγγύησης?

τώρα όσον αφορά την παραμονή σε crop, δεν την αποκλείω στο βάθος του μυαλού μου αλλά μετα και εκεί ανοίγει μια κουβέντα για το ποια, πχ εκεί λες αξίζει να πάω σε μια xt-3 λόγω mirrorless (μέλλον και καλά) ή να παραμείνω σε nikonq και ποια; αν πας για την τοπ στο crop την d500 ενεβαίνεις τόσο σε τιμή που ξεπερνάς την 750 με φακό μαζι!

Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το

Tην d500 για ποιο λόγο θα την επέλεγες;
Τραβάς αθλητικά, birding κλπ;
Η 7500 σου δίνει σχεδόν τα ίδια για γενική χρήση έχει κ κάποια κακουχία παραπάνω σε μικρότερο κόστος κ όγκο.
Όπως είπε και ο kbouk το καλύτερο να τις δεις από κοντά να τις δοκιμάσεις, για να έχεις ολοκληρωμένη εντύπωση πέρα από specs.

Re: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το 1ο Po

Οχι απλά σκεπτόμενος αν δεν πας σε ff να πας στην τοπ crop, τωρα την 7500 οταν είχε πρωτοβγεί την σκεφτόμουν αλλά είδα πως έφαγε πολύ κράξιμο και κάπως άρχισα να το σκέφτομαι. Βεβαια θα μου πεις ίδιο αισθητήρα με την d500 εχει....
Θα ήθελα να σκεφτώ το crop μόνο αν τελικά αποκλείσω το ff. Στο crop εχεις και αλλες επιλογές π.χ xt-3 που βέβαια τις fuji δεν τις ξέρω καθόλου.

Και ίσως τελικά το θέμα να είναι πας σε ff λίγο παλαιότερη (πχ 750 που με τον 50αρη θα πας γύρω στα 1500 ) ή μένεις στο crop βλέποντας σε κάτι πιο καινούργιο ;

βεβαια να σου πω την αλήθεια η "καρδιά" μου που ´λέμε το θέλει το ff και η 750 ήταν το "ονειρο" ας το πουμε, βέβαια μπορεί να είναι και χαζές οι σκέψεις μου!

Απάντηση: Προτάσεις αγοράς νέας ή αναβάθμισης παλιάς φωτογραφικής μηχανής-Διαβάστε το

Το να κρατάς όλες τις επιλογές ανοιχτές είναι κατ' αρχήν καλό, πρέπει όμως να κάτσεις κάτω και να κάνεις ένα "συμμάζεμα". Δηλαδή να σκεφθείς το σύστημα - όχι το μεμονωμένο σώμα, και για να το κάνεις αυτό πρέπει να σκεφθείς αυτό που σου είπαν και οι προλαλήσαντες:

- Τι χρήση κάνω? Τι άλλο θέλω να κάνω και έχω πολλές πιθανότητες να το υλοποιήσω? (Κι εγώ θα ήθελα να πάω σαφάρι αλλά δεν το πολυβλέπω να γίνεται :flipout:).
- Οπότε πιο είναι το βασικό πλάνο μου για φακούς?
- Άλλα εξαρτήματα (π.χ. φλας, τρίποδο...) ?
- Κάθε πότε θα χρησιμοποιώ τον εξοπλισμό μου? Κάθε μέρα ή μια φορά την εβδομάδα (μήνα...)?

Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν πολύ τις επιλογές μας - ή τουλάχιστον θα έπρεπε, για να μην σκονίζονται στο ράφι τα αποκτήματα μας. Πάρε ένα κομμάτι χαρτί και κράτα σημειώσεις...

ΜΕΤΑ' συζητάμε πιο σοφά, και βέβαια απαραίτητη η επίσκεψη σε κατάστημα να τα δεις από κοντά...

edit: προσωπικά την έχω πατήσει αρκετές φορές, αγόρασα καλά κομμάτια και πιάσανε μούχλα... απλά δεν "μου κάτσανε" στο χέρι/μάτι/...

Κοίτα σε ότι λες έχεις απόλυτο δίκιο. Ότι και να είναι αν δεν σου κάτσει καλά στο χέρι δεν κάνεις τίποτα!
Είναι αυτό που παθαίνω με τις Sony που ούτε στο χέρι μου κάθονται ούτε τις συμπαθώ. Γιατι αν το δεις ψυχρά ίσως στα λεφτά της να είναι οτι καλύτερο μπορείς να βρεις
Η d750 (την εχω κρατήσει στο χέρι) είναι παλιά αγάπη αλλά οπως είπα με απασχολεί το θέμα της παλαιότητας της και το θέμα με το κλείστρο καθώς επίσης και το αν πας σε μια παλαιότερη ff ή σε μια πιο νέα crop ή σε mirrorless γιατί μηχανές δεν αλλάζω εύκολα και για οικονομικούς λόγους.
Βέβαια θα μου πεις απο την d60 που εχω ακόμα και η 750 με τα χρόνια της θα μου φαίνεται άλλος πλανήτης, αλλά αρκεί αυτό σε μια απόφαση?