Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Canon 800D & 77D DSLRs

Καλησπέρα. Όταν λέω προβληματίστηκα εννοώ εποικοδομητικά υπό την έννοια ότι σκέφτομαι περισσότερο ποια είναι η καλύτερη λύση για μένα. Φυσικά εκτιμώ την προσπάθειά σας να με βοηθήσετε. Το να τα δω από κοντά που πρότεινε ο Γιάννης, σίγουρα είναι πολύ σημαντικό και θα το είχα κάνει εδώ και πόλυ καιρό εάν δε ζούσα σε επαρχία και δε χρειαζόταν να πάω σε κάποια άλλη πόλη για κάτι τέτοιο. Το μόνο που κατάφερα να κάνω ήταν να πιάσω στο χέρι μου μια D3500 με τον 18-50 και μου φάνηκε πολύ οκ στο χέρι μου. Από εκεί και πέρα σε κάποιο public της Θεσσαλονίκης έπιασα και μια 2000D ή 4000D, δε θυμάμαι τώρα και αυτήν μου φάνηκε πολύ οκ στο χέρι μου και μάλλον καλύτερα από την Nikon. Γενικά είμαι ψηλός 193 και με σχετικά μεγάλα χέρια, οπότε όσο μεγάλη και να είναι δε θα με προβληματίσει στο grip.

Το καταλαβαίνω ότι έχουν γίνει μεγάλα άλματα από το 2014 και ουσιαστικά από την άνοιξη του 2013 που βγήκε η NEX-3N. Αλλά πάλι, αν συζητήσουμε για αγορά αλλού σώματος Sony, καταλήγουμε στον ίδιο παρονομαστή να έχω δύο σώματα σε mirrorless, φυσικά με μεγάλη διαφορά από άποψη δυνατοτήτων αλλά της ίδιας φιλοσοφίας. Για τους φακούς, έχω δει αρκετούς αλλά τον Sigma 56mm /1.4 δε θυμάμαι να τον έχω δει. Όπως και να έχει, σε φακούς πιστεύω ότι σε Canon και Nikon υπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα, όχι ότι και σε Sony δεν υπάρχει.

Όσο για τη νυχτερινή φωτογράφηση πιο πολύ για πείραμα και για να δω μόνος μου τι προβλήματα θα αντιμετωπίσω και τι μπορώ να κάνω, ως μια διαδικασία.εκμάθησης. Και κάπου αργότερα να πάρω κάποιον φωτεινό φακό και ίσως να ασχοληθώ περισσότερο σοβαρά με τη νυχτερινή φωτογράφηση.

Βασικά ότι μου άρεσαν τα χρώματα της Canon είναι γεγονός, αλλά δεν επιμένω σε τίποτα από τη στιγμή που ξέρω ότι δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για να επιμένω. Αυτό που θέλω εγώ είναι να πάρω μια DSLR και γιατί έχω ξεσηκωθεί με αυτό αλλά και για το ότι το έχω απωθημένο τόσα χρόνια. Όχι ότι είχα κάποιο οικονομικό πρόβλημα παλιότερα αλλά έτσι, δεν το είχα αποφασίσει. Δεν ξέρω για τη σειρά Μ της Canon. Εχτές το βράδυ που αναφέρθηκε το θέμα με τη μικρορύθμιση είχα αρχίσει να κοιτάω την Μ50 αλλά πάλι θα έρθουμε στο ίδιο ζήτημα να βρεθώ με δύο συστήματα mirrorless. Το θέμα μου με τις DSLR δεν είναι μόνο η πληθώρα των φακών αλλά και το ότι, όπως έχω γράψει, έχω μεγάλα σχετικά χέρια οπότε μια DSLR θα «κάθεται» πιο άνετα στο χέρι μου από ό,τι μια mirrorless. Προς το παρόν για FF δε σκέφτομαι αλλά ότι ψιλοαλληθωριζω προς τα εκεί είναι γεγονός.

Να πω και εγώ την γνώμη μου επειδή είχα βρεθεί στην θέση σου. Είχα την nex5n και όταν σκέφτηκα να την αλλάξω ήμουν μεταξύ 800D και 200D γιατί ήθελα dslr σαν εμπειρία χρήσης. Μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα στην m50. Μπορεί να μου έχει μείνει σαν απωθημένο η χρήση dslr γιατί δεν είχα ποτέ, αλλά αν αποφάσιζα τώρα, πάλι m50 θα έπαιρνα. Δική σου η απόφαση, εξάλλου παίρνουν και τους ίδιους φακούς με αντάπτορα και κανονική λειτουργία.

Ναι για τους φακούς το ξέρω. Όταν λέμε για αντάπτορα, μιλάμε για τον επίσημο των 100+ ευρώ ή και από τρίτους κατασκευαστές κάνει;
Επίσης, αν θέλεις, ανέφερε γιατί πάλι θα διάλεγες την Μ50 , δηλαδή τι είναι αυτό που σε ευχαριστεί τόσο πολύ;
Πραγματικά κοιτάω και την Μ50 και απλά προσπαθώ να καταλάβω τι κάνει τόσο καλά και την προτείνουν τόσοι πολλοί.
Έχεις αγοράσει άλλο φακό; Και αν ναι κάποιον για ef / ef-s με αντάπτορα ή ef-m;

Αυτό που θέλουν να σου πουν τα παιδιά εδώ μέσα είναι πως, ενώ το μέλλον είναι στις mirrorless, εσύ σκεπτόμενος συναισθηματικά, ποντάρεις σε DSLR.
Μέχρι πριν 2-3 χρόνια κι εγώ τις θεωρούσα απλά μόδα.
Όταν όμως συνειδητοποίησα πως με την τελευταία και λατρεμένη μου FF DSLR Nikon D750, έπρεπε να ιδρώσω για να πετύχω σωστά εστιασμένη φωτογραφία με 2.8 διάφραγμα, πως λόγω όγκου και βάρους έμενε για μήνες στο ντουλάπι, κι εγώ την υποκαθιστουσα με m4/3, κατάλαβα πως ήρθε η ώρα της να φύγει.
Μετά από 13 χρόνια σε DSLR, έφτασε η ώρα της αλλαγής.
Και δεν είναι μόνο αυτά τα πλεονεκτήματα των mirrorless.
Θα τα ανακαλύψεις σιγά σιγά.
Μη μένεις στο "μύθο" των DSLR.
Το όνομα άλλαξε.
Οι ποιοτικές φωτογραφικές μηχανές πλέον λέγονται mirrorless και μας το τονίζουν όλες οι εταιρείες φωτογραφικών που ασχολουνται πλέον μόνο με αυτές .

Αρχίζω σιγά σιγά να το καταλαβαίνω αυτό ότι ουσιαστικά η παρακίνηση για dslr είναι (ήταν) περισσότερο συναισθηματική, αν και όλα στο μυαλό μου είναι μπερδεμένα τώρα. Γιατί, λίγο πολύ, σε μία μέρα πάει να αντιστραφεί το οτιδήποτε υπήρχε στο μυαλό μου για τις dslr και αρχίζω να "πλησιάζω" όλο και περισσότερο προς την Μ50. Αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα διαβάζω το αντίστοιχο θέμα για τη Μ50 και αυτά που διαβάζω τα βρίσκω άκρως ενδιαφέροντα.

Απάντηση: Re: Canon 800D & 77D DSLRs

Περνα μια γρήγορη βόλτα από τα νήματα που έχουμε των crop ακάθρεπτων μηχανων, Sony, Fuji, Olympus, Canon , Νικον (τυχαια η σειρά) και ρίξε μια ματιά να μπεις στην λογική τους. Θα δεις διαφορές και από σύστημα σε σύστημα στα χαρακτηριστικά ειδικά στην χαμηλή κατηγορία που κινείσαι. Διάλεξε αυτή που τα χαρακτηριστικά της σε βολευουν καλύτερα και ρίξε και μια ματιά στους φακούς που προσφέρονται για το σύστημα. Καλό είναι να μην μπλεχτείς με ανταπτορες εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο σε κάτι που δεν βρίσκεις σε native φακό.

Έχω ένα απλό αντάπτορα της meike, πρέπει να κοστίζει γύρω στα 20 . Η λειτουργία του είναι ίδια με τον canon. Εξάλλου μόνο επαφές έχει, δεν έχει οπτικό στοιχείο ή κάτι άλλο. Εκτός από τον κιτ έχω τον ef s 55-250mm stm και έναν helios 85mm f2 manual μέχρι στιγμής.
Ο λόγος που την προτίμησα έναντι των 800D και της 200D που είχα στο μάτι είναι ότι είναι πιό παραμετροποιήσιμη μηχανή και με αρκετές ευκολίες επιπλέον. Σκεφτόμουν βέβαια και την μικρορύθμιση την εστίασης, που εδώ δεν τίθεται θέμα.
Ενα άλλο βασικό να ξέρεις, είναι ότι δεν έχει καμία σχέση στην εμπειρία χρήσης με την nex5n που είχα. Πάω στοίχημα ότι, ό,τι και να διαλέξεις την nex θα την αφήσεις πίσω.
Αν δεν βαριέσαι διάβασε εδώ στο φόρουμ τα νήματα για τις 800d, 200d και m50. Θα σε βοηθήσουν αρκετά για να βγάλεις δικά σου συμπεράσματα.
Επίσης, όπου και να καταλήξεις να ξέρεις ότι η ποιότητα εικόνας, ιδιαίτερα αν βγάζεις raw, είναι ουσιαστικά ίδια.

Λες δηλαδή να μην περιοριστώ στην Μ50 αλλά να κοιτάξω γενικότερα σε όλες τις mirroless. Τώρα βασικά διαβάζω το θέμα της Μ50. Θα τα κοιτάξω και για τα άλλα συστήματα αν και έχω ζεσταθεί αρκετά με την Μ50. Από ό,τι κατάλαβα, οι αντάπτορες είναι περισσότερο για φακούς που τους έχεις ήδη για να μην πάνε χαμένοι.
Να ρωτήσω και κάτι: όπου αποφασίσω, να επιλέξω με τον κιτ του στυλ 15-45 ή να πάω σε μεγαλύτερο εύρος για παράδειγμα 15-150 ώστε αγοράζοντάς τον ως κιτ να μου βγει πιο φθηνά και να καλύψω και ένα μεγάλο εύρος εστιακής απόστασης;

Έχω ένα απλό αντάπτορα της meike, πρέπει να κοστίζει γύρω στα 20 . Η λειτουργία του είναι ίδια με τον canon. Εξάλλου μόνο επαφές έχει, δεν έχει οπτικό στοιχείο ή κάτι άλλο. Εκτός από τον κιτ έχω τον ef s 55-250mm stm και έναν helios 85mm f2 manual μέχρι στιγμής.
Ο λόγος που την προτίμησα έναντι των 800D και της 200D που είχα στο μάτι είναι ότι είναι πιό παραμετροποιήσιμη μηχανή και με αρκετές ευκολίες επιπλέον. Σκεφτόμουν βέβαια και την μικρορύθμιση την εστίασης, που εδώ δεν τίθεται θέμα.
Ενα άλλο βασικό να ξέρεις, είναι ότι δεν έχει καμία σχέση στην εμπειρία χρήσης με την nex5n που είχα. Πάω στοίχημα ότι, ό,τι και να διαλέξεις την nex θα την αφήσεις πίσω.
Αν δεν βαριέσαι διάβασε εδώ στο φόρουμ τα νήματα για τις 800d, 200d και m50. Θα σε βοηθήσουν αρκετά για να βγάλεις δικά σου συμπεράσματα.
Επίσης, όπου και να καταλήξεις να ξέρεις ότι η ποιότητα εικόνας, ιδιαίτερα αν βγάζεις raw, είναι ουσιαστικά ίδια.
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. Τον ef-s 55-250mm stm τον είχες από πριν (από άλλη μηχανή) ή τον αγόρασες να τον χρησιμοποιείς μαζί με την Μ50;
Αυτή η μικρορύθμιση εστίασης τελικά ίσως και να ήταν η αρχή της μεταστροφής μου στις mirrorless.
Δε θυμάμαι τώρα, μάλλον η nex5n πρέπει να ήταν πριν την nex3n αλλά πρέπει να ήταν πιο ολοκληρωμένη, αν θυμάμαι καλά. Εντάξει, φυσιολογικό είναι να έχουν γίνει άλματα από τότε σε σχέση με τις nex που είχαμε. Το νήμα της 800d (δηλαδή σε αυτό που βρισκόμαστε) το διάβασα όλο, όπως και το νήμα της 200d αλλά μόνο ότι αφορούσε την 250d που με ενδιέφερε και για την m50 διαβάζω τώρα. Θα κοιτάξω και για τις άλλες εταιρείες τι δίνουν σε mirroless (εννοώ τι προσφέρουν), γιατί μετά από την αγορά της nex3n τον Απρίλιο του 14 δεν ασχολήθηκα με την πρόοδο των mirroless.
Μέχρι στιγμής δε χρησιμοποιούσα raw ή πολύ ελάχιστα, αλλά μάλλον τώρα θα αρχίσω να ασχολούμαι.

Τον 55-250 τον αγόρασα για την M50 επειδή η ποιότητα εικόνας του είναι καλύτερη από του ef m 55-200, είναι και πιό φτηνός. Το τίμημα είναι το μεγαλύτερο βάρος του, αλλά είναι στα πλαίσια του αποδεκτού για μένα.

Πολύ ωραία και εγώ έχω διαβάσει πολύ καλά λόγια για τον ef-s 55-250, πέρα ότι έχει και μεγαλύτερο εύρος σε περίπτωση που τον χρειάζεσαι. Πάντως με κάποιος prime φακούς που είναι φθηνοί ο αντάπτορας θα βολεύει αρκετά από τη στιγμή που δεν έχουν και μεγάλο βάρος.

Να πω κι εγω κάποια πράγματα γιατί τυχαίνει να έχω και τις 2 μηχανές που αναφέρεις - δεν έχω σκοπό να σου πω ποια να πάρεις, απλά να πω κάποια πράγματα ως κάτοχος (με το δεδομένο ότι δεν είμαι από αυτους που αλλαζουν μηχανές κάθες χρόνο, ουτε θέλω να έχω το καλύτερο ανά πάσα στιγμή κλπ)

Έχω την 77D, που είναι μια πιο advanced έκδοση της 800D με μικρές διαφορές στο εξωτερικό κυρίως (οθόνη στο πανω μέρος, ροδέλα πίσω, έξτρα κουμπιά και κάποιες αλλες μικροδιαφορες στις δυνατότητες). Την πήρα το 2017 προς αντικατάσταση της παλιάς μου 1000D, και από φακούς τώρα έχω τον tamron 17-50 2.8 και τους Canon 10-18, 55-250STM, 50 1.8, 24 2.8). Είναι όλοι τους φτηνοί και καλοί φακοί

Έχω επίσης την Μ50 με τον κιτ 15-45 συν τον 22mm/2.0 την οποία πήρα το 2019 σαν συμπληρωματική της 77D. Είτε έχουμε και τις δυο σε ταξίδια με τη γυναίκα μου (μπορεις να καταλαβεις ποιος κουβαλαει ποια) είτε όταν θελουμε να ειμαστε go light, παίρνουμε μία μηχανή, μόνο την M50 με 15-45 + 22mm/2.0.

Ειλικρινά δεν ξέρω να σου πώ αν ήμουν στη θέση σου ποια μηχανή θα έπαιρνα αυτη τη στιγμή με το δεδομένο ότι θα ήθελα να έχω προσβαση σε ένα σετ οικονομικών φακών. Πιθανόν την M50 γιατι είναι το πιο value for money σώμα του συστηματος, αλλά με το δεδομένο ότι ξέρεις τι δεν θα έχεις

Μ σύστημα: γενικά μου αρέσει το σύστημα, έχει ικανοποιητικό σετ φακών για μη επαγγελματίες αλλά αυτό που λειπει για μένα είναι ένας standard zoom φωτεινός σταθερού διαφραγματος. Αν είχε και αυτό θα ήταν για μένα σχεδόν τέλειο συστημα. Δεν ξέρω αν ένας τέτοιος φακός είναι σημαντικός για σένα αλλά σε ταξίδια για μένα είναι must, με αυτόν βγαζω το 80% των φωτογραφιών, όταν δεν έχω το 2.8 μου λείπει, αλλά αυτό έχει να κάνει με τι ενδιαφέρει τον καθένα. Δυστυχώς ολες οι εταιρίες δίνουν το βάρος στις full frame και έχουν παραμελημένα αυτα τα συστήματα, αλλά παντα ελπιζω ότι θα βγει κάποιος τέτοιος φακός (μάλλον θα μέινω με την ελπίδα..)

Αντάπτορας: έχω κι εχω έναν ανταπτορα, όχι τον Canon, προσωπικά το βλέπω σαν κάτι συμπληρωματικό, με το δεδομένο ότι έχεις κάποιος φακούς. Δεν βρίσκω πολύ νόημα να παρεις την Μ50 με ανταπτορα και μετά να πάρεις SLR φακούς. Θα κάνεις τη δουλεια σου αλλά χανεις το νόημα του συστήματος που είναι μικρός όγκος και βάρος. Η Μ50 με τον αντάπτορα (που είνια 100γρ) εχει σχεδον το ίδιο βαρος με την 77D. Δηλαδή αν πάρεις την M50 η γνώμη μου είναι να πάρεις native φακούς.

Έχω κάποιες συγκριτικές φωτογραφίες στο σχετικό νημα της M50 εδω για να πάρεις μια ιδέα μεγέθους: https://avclub.gr/forum/showthread....-EOS-Μ?p=1058394357&viewfull=1#post1058394357

Βάρος: ξέρεις τι είσαι αποφασιμένος να κουβαλάς σε ταξίδια;
Π.χ. Canon M50 με EF-M 15-45mm και EF-M 22mm f/2 ειναι 617γρ ενώ Canon 77D με Tamron 17-50 2.8, ΕF-S 10-18mm, ΕF-S 55-250mm είναι 1595 γρ χωρίς να είναι συγκρίσιμο βέβαια το τι μου δινει το καθε σεταπ. Κάνε τις προσθεσεις σου αν θες να κουμαλας σε ταξίδα για να δεις τι σε παιρνει και τι όχι

Grip: είναι κατι που σε ενδιαφέρει; δεν έχει καμία σχεση το πιασιμο της μίας με την άλλη, ουτε και τα κουμπια που έχει. Από την άλλη η M50, για μικρη μου καθεται αρκετα καλα σε αντιθεση με αλλες ακάθρεφτες.

Γιατί θες SLR? Ξέρεις τις πρακτικές διαφορές στην εμπειρία χρήσης σε σχεση με ακάθρεφτη? Έχεις πιάσει ποτέ στα χερια σου; Π.χ το βασικό ότι έχει 2 modes, και μπορείς να είσαι είτε στο ένα είτε στο άλλο αλλά όχι και στα 2 ταυτόχρονα; (δηλαδή είτε οπτικό σκόπευτρο είτε οθόνη). Έχει δει μέσα από οπτικό σκόπευτρο για να δεις αν σου αρέσει; Σε σχέση με ενα ηλεκτρονικό; (προσωπικά μου αρέσουν κατα δύο για διαφορετικους λόγου;, το οπτικό γιατί τη φυσικότητά του, αλλά προφανώς έχει κάποια μειονεκτήματα). Η εμπειρία είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό.

Να πω ότι οι άλλες SLR που αναφερθηκαν π.χ. 80D, πέρα από κόστος, ξεφεύγουν και σε βάρος/όγκο. Μέχρι την 77D είναι η πιο compact κατηγορία της Canon

Το οπτικό σκόπευτρο της 800D/77D είναι όντως μικρό άλλα όχι ότι ειναι σαν να μην υπάρχει όπως αναφέρθηκε! νομίζω είναι υπερβολή, όλα είναι σχετικά με το τι έχεις συνηθίσει και αν συγκρίνεις με κάτι πολύ καλύτερο. Εγω προσωπικά από τέτοιο σκόπευτρο βγαζω φωτογραφίες εδώ και 11 χρόνια (77D και την προηγούμενη 1000D).

Προσιτοί φακοί: αυτό είναι αλήθεια, μπορείς να παρεις π.χ. ένα άριστο standard φωτεινό zoom της Sigma με 250- 350 ευρώ (ανάλογα από που θα το πάρεις), δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σύστημα.

Αυτα από μένα, καλή επιλογή, αλλά όντως είναι σημαντικό να πιάσεις τις μηχανές στα χέρια σου, να δεις αν σου αρέσουν, αν σε εμπνέουν, αν δεν σου φαίνονται παιχνιδάκια ή όχι κλπ κλπ

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.....

Αν δεν έχεις δει και δουλέψει καλό οπτικό ή ηλεκτρονικό σκόπευτρο, τότε δεν μπορείς να κρίνεις.
Εγώ δεν θα τις έπαιρνα μόνο γι αυτο το λόγο, ούτε και να μου τις χάριζαν.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Να πω κι εγω κάποια πράγματα γιατί τυχαίνει να έχω και τις 2 μηχανές που αναφέρεις - δεν έχω σκοπό να σου πω ποια να πάρεις, απλά να πω κάποια πράγματα ως κάτοχος (με το δεδομένο ότι δεν είμαι από αυτους που αλλαζουν μηχανές κάθες χρόνο, ουτε θέλω να έχω το καλύτερο ανά πάσα στιγμή κλπ)

Έχω την 77D, που είναι μια πιο advanced έκδοση της 800D με μικρές διαφορές στο εξωτερικό κυρίως (οθόνη στο πανω μέρος, ροδέλα πίσω, έξτρα κουμπιά και κάποιες αλλες μικροδιαφορες στις δυνατότητες). Την πήρα το 2017 προς αντικατάσταση της παλιάς μου 1000D, και από φακούς τώρα έχω τον tamron 17-50 2.8 και τους Canon 10-18, 55-250STM, 50 1.8, 24 2.8). Είναι όλοι τους φτηνοί και καλοί φακοί

Έχω επίσης την Μ50 με τον κιτ 15-45 συν τον 22mm/2.0 την οποία πήρα το 2019 σαν συμπληρωματική της 77D. Είτε έχουμε και τις δυο σε ταξίδια με τη γυναίκα μου (μπορεις να καταλαβεις ποιος κουβαλαει ποια) είτε όταν θελουμε να ειμαστε go light, παίρνουμε μία μηχανή, μόνο την M50 με 15-45 + 22mm/2.0.

Ειλικρινά δεν ξέρω να σου πώ αν ήμουν στη θέση σου ποια μηχανή θα έπαιρνα αυτη τη στιγμή με το δεδομένο ότι θα ήθελα να έχω προσβαση σε ένα σετ οικονομικών φακών. Πιθανόν την M50 γιατι είναι το πιο value for money σώμα του συστηματος, αλλά με το δεδομένο ότι ξέρεις τι δεν θα έχεις

Μ σύστημα: γενικά μου αρέσει το σύστημα, έχει ικανοποιητικό σετ φακών για μη επαγγελματίες αλλά αυτό που λειπει για μένα είναι ένας standard zoom φωτεινός σταθερού διαφραγματος. Αν είχε και αυτό θα ήταν για μένα σχεδόν τέλειο συστημα. Δεν ξέρω αν ένας τέτοιος φακός είναι σημαντικός για σένα αλλά σε ταξίδια για μένα είναι must, με αυτόν βγαζω το 80% των φωτογραφιών, όταν δεν έχω το 2.8 μου λείπει, αλλά αυτό έχει να κάνει με τι ενδιαφέρει τον καθένα. Δυστυχώς ολες οι εταιρίες δίνουν το βάρος στις full frame και έχουν παραμελημένα αυτα τα συστήματα, αλλά παντα ελπιζω ότι θα βγει κάποιος τέτοιος φακός (μάλλον θα μέινω με την ελπίδα..)

Αντάπτορας: έχω κι εχω έναν ανταπτορα, όχι τον Canon, προσωπικά το βλέπω σαν κάτι συμπληρωματικό, με το δεδομένο ότι έχεις κάποιος φακούς. Δεν βρίσκω πολύ νόημα να παρεις την Μ50 με ανταπτορα και μετά να πάρεις SLR φακούς. Θα κάνεις τη δουλεια σου αλλά χανεις το νόημα του συστήματος που είναι μικρός όγκος και βάρος. Η Μ50 με τον αντάπτορα (που είνια 100γρ) εχει σχεδον το ίδιο βαρος με την 77D. Δηλαδή αν πάρεις την M50 η γνώμη μου είναι να πάρεις native φακούς.

Έχω κάποιες συγκριτικές φωτογραφίες στο σχετικό νημα της M50 εδω για να πάρεις μια ιδέα μεγέθους: https://avclub.gr/forum/showthread....-EOS-Μ?p=1058394357&viewfull=1#post1058394357

Π.χ. Canon M50 με EF-M 15-45mm και EF-M 22mm f/2 ειναι 617γρ ενώ Canon 77D με Tamron 17-50 2.8, ΕF-S 10-18mm, ΕF-S 55-250mm είναι 1595 γρ χωρίς να είναι συγκρίσιμο βέβαια το τι μου δινει το καθε σεταπ. Κάνε τις προσθεσεις σου αν θες να κουμαλας σε ταξίδα για να δεις τι σε παιρνει και τι όχι

Grip: είναι κατι που σε ενδιαφέρει; δεν έχει καμία σχεση το πιασιμο της μίας με την άλλη, ουτε και τα κουμπια που έχει. Από την άλλη η M50, για μικρη μου καθεται αρκετα καλα σε αντιθεση με αλλες ακάθρεφτες.

Γιατί θες SLR? Ξέρεις τις πρακτικές διαφορές στην εμπειρία χρήσης σε σχεση με ακάθρεφτη? Έχεις πιάσει ποτέ στα χερια σου; Π.χ το βασικό ότι έχει 2 modes, και μπορείς να είσαι είτε στο ένα είτε στο άλλο αλλά όχι και στα 2 ταυτόχρονα; (δηλαδή είτε οπτικό σκόπευτρο είτε οθόνη). Έχει δει μέσα από οπτικό σκόπευτρο για να δεις αν σου αρέσει; Σε σχέση με ενα ηλεκτρονικό; (προσωπικά μου αρέσουν κατα δύο για διαφορετικους λόγου;, το οπτικό γιατί τη φυσικότητά του, αλλά προφανώς έχει κάποια μειονεκτήματα). Η εμπειρία είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό.

Να πω ότι οι άλλες SLR που αναφερθηκαν π.χ. 80D, πέρα από κόστος, ξεφεύγουν και σε βάρος/όγκο. Μέχρι την 77D είναι η πιο compact κατηγορία της Canon

Το οπτικό σκόπευτρο της 800D/77D είναι όντως μικρό άλλα όχι ότι ειναι σαν να μην υπάρχει όπως αναφέρθηκε! νομίζω είναι υπερβολή, όλα είναι σχετικά με το τι έχεις συνηθίσει και αν συγκρίνεις με κάτι πολύ καλύτερο. Εγω προσωπικά από τέτοιο σκόπευτρο βγαζω φωτογραφίες εδώ και 11 χρόνια (77D και την προηγούμενη 1000D).

Προσιτοί φακοί: αυτό είναι αλήθεια, μπορείς να παρεις π.χ. ένα άριστο standard φωτεινό zoom της Sigma με 250- 350 ευρώ (ανάλογα από που θα το πάρεις), δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίστοιχη επιλογή σε άλλο σύστημα.

Αυτα από μένα, καλή επιλογή, αλλά όντως είναι σημαντικό να πιάσεις τις μηχανές στα χέρια σου, να δεις αν σου αρέσουν, αν σε εμπνέουν, αν δεν σου φαίνονται παιχνιδάκια ή όχι κλπ κλπ
Καλύτερη ανάλυση δεν θα μπορούσε να υπάρξει!

Πρώτα από όλα σε υπέρ ευχαριστώ που κάθισες και έγραψες όλα αυτά.
Πριν γράψω για τις δικές μου σκέψεις να σου πω ότι όταν είδα ότι είχες την 77D πήγα να δω τι τιμή έχει και μαζί με τον φακό είναι στα 789 όπως είδα

Πριν απαντήσω σε όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που έγραψες, εχτες το βράδυ το δούλεψα στο μυαλό μου αν θα πάρω την Μ50, ανία τη δουλεύω με ανταπτορα και με φακούς ef-s, αν θα τη δουλεύω με ef-m φακούς και όλα αυτά και τελικά και λόγω των φακών αλλά και λόγω του ότι θέλω DSLR, γιατί διαφορετικά mirrorless έχω (παλιά μεν αλλά mirrorless). Αποφάσισα από εχτές το βράδυ να παραγγείλω σήμερα την 250d μιας και συμμαζεμένη είναι και η πιο πρόσφατη της Canon και digic 8 έχει αλλά και λίγο μεγαλύτερη σκόπευτρο από την 800D. Επίσης τη βρίσκω τουλάχιστον στο public με 2 χρόνια εγγύηση έναντι του ενός της 800D. Τώρα μου έβαλες στο παιχνίδι και την 77D και δεν ξέρω τα 250+ ευρώ επιπλέον που κοστίζει το Κιτ από την 250D αν θα υπάρχουν χρήσιμες λειτουργίες για έναν αρχάριο χρήστη σε DSLR όπως εγώ.

Επειδή αναφέρεις ότι δεν σε ενδιαφέρει να έχεις ό,τι πιο σύγχρονο και ούτε αλλάζεις συχνά, να σου πω ότι ουσιαστικά εγώ πείραμα θέλω να κάνω με την DSLR και πιστεύω ότι θα μου κάτσει.

Και η 77D που έχεις μου αρέσει και πιστεύω ότι θα μου είναι χρήσιμη και η οθονίτσα. Βέβαια ξεφεύγουμε όπως έγραψα οικονομικά όχι ότι είχα βάλει κάποιο όριο. Για τους φακούς συμφωνώ απόλυτα και ήδη τους έχω στους αγαπημένους μαζί με έναν πιο all around όπως ο 18-135 ή ίσως και ο tamron 18-200 αλλά αυτά προς το χειμώνα, ίσως και σε καμία black Friday για να πετύχω καλύτερη τιμή. Τώρα προέχει να πάρω το σώμα με τον 18-55 και αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τον κορωνοϊό σκέφτομαι για το γύρω της Πελοποννήσου αμέσως μετά το δεκαπενταύγουστο και θέλω να τη δοκιμάσω εκεί.

Πέρα από τη μεγάλη μου επιθυμία να αγοράσω DSLR, είναι και η πληθώρα των φακών και παρά πολλοί από αυτούς είναι αρκετά προσιτοί οικονομικά. Δηλαδή όπως το βλέπω τώρα, δεν υπάρχει πιθανότητα να μείνω μόνο με τον 18-55, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δε θα αγόραζα καθόλου DSLR.

Δεν αντιλέγω για την Μ50 και μια χαρά ενδιαφέρουσα μηχανή είναι αλλά ήδη έχω αναφέρει πού θέλω να πάω. Είναι γεγονός ότι αμφιταλαντεύτηκα μια με τις μικρορυθμισεις, μια με το ότι πολλοί μου πρότειναν mirrorless, το οποίο δεν είναι πραγματικά αυτό που θέλω αυτή τη στιγμή.

Και εγώ αυτής της άποψης είμαι ότι αν έπαιρνα την Μ50 και έβαζα ανταπτορα και κανέναν μεγάλο ζουμ, το θέαμα θα ήταν κωμικοτραγικό, άσε που θα φοβόμουν μη σπάσει τίποτα στο mount λόγω του βάρους του φακού.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες. Η 77D μου άρεσε πολύ ειδικά όπως έχεις τραβηγμένες τις φωτογραφίες από πάνω. Στο πρώτο σετ φωτογραφιών δεν ξέρω πιο φακό έχεις στην 77D αλλά σαν εμφανίσει μου φαίνεται πολύ ωραία. Στο δεύτερο σετ μάλλον έχεις τον tamron 18-50 στην 77D και τον 10-18 στην Μ50 και πλέον έχει εξανεμιστεί το πλεονέκτημα της φορητότητας της Μ50. Στο τρίτο σετ που έχεις μόνο τα σωματα, σαν παιχνίδι μου φαίνεται η Μ50. Εγώ είμαι και 193 στο ύψος οπότε θέλω κάτι που να το αισθάνομαι στα χέρια μου.

Όσο για το βάρος, το 1,5 κιλό χοντρικά δεν το βλέπω για κάτι πόλη υπερβολικό στο να το κουβαλάς. Πιο που θα με προβληματίσει να βρω μια μαζεμένη τσάντα που να μην τραβάει τα βλέμματα πάρα το βάρος που θα πρέπει να κουβαλήσω.

Χρησιμοποιώ χρόνια τη Sony οπότε στο περίπου ξέρω πως είναι στο χέρι οι ακαθρεφτες. DSLR που έπιασα μερικές φορές στο χέρι μου άρεσε πάρα πολύ το βάρος και το πώς την σισθανομουν στο χέρι.

Από ηλεκτρονικό σκόπευτρο δεν έχω δει και από οπτικό λίγες φορές και μου άρεσε η όλη φάση και ιδιαίτερα σε manual focus την αίσθηση να γίνονται sharp τα αντικείμενα. Επειδή έχω μυωπία ήταν όπως όταν πήγαινα στον οφθαλμίατρο και μου άλλαζε τους φακούς και έβλεπα πιο καθαρά τους αριθμούς ένα πράγμα χαχαχαχαχα, άλλα παρόμοια ήταν β αίσθηση. Και να μου άρεσε και θα τραβάω φωτογραφίες και από το σκόπευτρο αλλά όχι ότι δε θα τραβάω και από την οθόνη ειδικά όταν θα θέλω να επιλέγω εστίαση με ταπ στην οθόνη. Το ότι μπορείς να έχεις μόνο το ένα mode ενεργό δεν το ήξερα, γιατί αν και είδα βίντεο πώς ενεργοποιείται με ένα κουμπί η οθόνη σαν viewfinder δεν είχα καταλάβει ότι είχε απενεργοποιηθεί το σκόπευτρο, αλλά δε θεωρώ ότι αποτελεί πρόβλημα για μένα.

Τώρα για τα μεγάλα σώματα σαν την 80D, δε με προβληματίζει τόσο το βάρος και ο όγκος (δεν έχουν δα και την τεράστια διαφορά), όσο με προβληματίζει το ποσό τραβάνε τα βλέμματα. Επίσης ξεφεύγουν και οικονομικά αλλά δε θα έλεγα γενικά όχι λόγω όγκου ή βάρους.

Για το σκόπευτρο που αναφέρθηκε, βλέπω στη δικιά σου το viewfinder magnification είναι 0.82× (0.51× 35mm equiv.). Ενώ στην 250d που σκέφτομαι είναι όσο και στην 200d 0.82× (0.54× 35mm equiv.), δηλαδή λίγο μεγαλύτερο.

Σε ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για το τόσο βοηθητικό κείμενο και όσο για να τις πιάσω είναι λίγο δύσκολο γιατί ζω σε επαρχία και δεν υπάρχει δυνατότητα πέρα από μια d3500 και μια 2000d που ήδη έχω πιάσει και μου άρεσε το feeling.

Το ότι μπορείς να έχεις μόνο το ένα mode ενεργό δεν το ήξερα, γιατί αν και είδα βίντεο πώς ενεργοποιείται με ένα κουμπί η οθόνη σαν viewfinder δεν είχα καταλάβει ότι είχε απενεργοποιηθεί το σκόπευτρο, αλλά δε θεωρώ ότι αποτελεί πρόβλημα για μένα.
Με αυτό που λες, μην το πάρεις στραβά, έχω την αίσθηση ότι πας να πάρεις κάτι πολύ βιαστικά, θα έλεγα να διαβάσεις λίγο παραπάνω πριν αποφασίσεις, τουλάχιστον να ξέρεις τα βασικά της λειτουργίας και τις διαφορές μεταξύ μηχανών με καθρέφτη και χωρίς (όπως π.χ. ότι οι srl έχουν διαφορετικό σύστημα εστίασης σε viewfinder/οθόνη λόγω κατασκευής).
Δεν πρόκειται να σου πω να πας στην μία κατηγορία ή στην άλλη, απλά ό,τι αποφασίσεις, καλό ήταν να ξέρεις γιατί το κάνεις.
Όπως και να το κάνουμε, αν είναι να πάρεις SLR το 2020 (δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό), πρέπει να το κάνεις συνειδητοποιημένα.

Βασικά το έχω ήδη αποφασίσει. Εντάξει, συμφωνώ ότι δε γνωρίζω τη λειτουργία της, αλλά μήπως και ήξερα τη λειτουργία της mirroless όταν την αγόρασα; Είμαι πραγματικά συνειδητοποιημένος και ουσιαστικά, επειδή ασχολούμαι χρόνια με κινητά, με ρομς, κερνελς (παλιότερα και με Λίνουξ), θέλω να πω ότι έχω φάει με το κουτάλι της ρυθμίσεις και άρα το να έχει διαφορετικό σύστημα εστίασης το σκόπευτρο από το viewfinder (αυτό το έχω διαβάσει και το ξέρω), δε με ενοχλεί σε κάτι, απλά δε γνώριζα ότι δε λειτουργούν ταυτόχρονα.
Τέλος πάντων, έπαιξα 2-3 λεπτά με το σκόπευτρο της 4000D της ανιψιάς μου και μου άρεσε πολύ που εμφάνιζε κάτω από το σκόπευτρο, ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα και λοιπές λεπτομέρειες; Όλα τα σκόπευτρα το κάνουν αυτό; Γιατί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο πριν βγάλεις τη φωτογραφία να δεις τι ρυθμίσεις έχεις βάλει.
Δε θέλω να μου πεις σε ποια κατηγορία να πάω, αυτό που θέλω να μου πεις είναι τι μου προσφέρει η κατηγορία της 77D επιπλέον από την 250D και μετά θα αποφασίσω εγώ. Αν ήταν μικρότερη η διαφορά, γιατί η 77D στο skroutz είδα ότι κάποτε ήταν και στα 600+, μάλλον δε θα το σκεφτόμουν καν.

Για ριξε μια ματια σε ολα τα specs αναλυτικα και οτι δεν καταλαβαινεις ρωτας

https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=canon_eos77d&products=canon_eos250d
Ευχαριστώ και πάλι. Δεν υπάρχει κάτι στα specs που δεν καταλαβαίνω. Απλά αυτό που δεν ξέρω είναι τι κερδίζω από εμπειρία χρήσης με την 77D σε σχέση με την 250D ή σε κάποιον άλλο τομέα που δεν αποτυπώνεται από τους αριθμούς των specs.

4 σελίδες και όλοι λίγο πολύ λένε το ίδιο - άλλοι στα ίσια, άλλοι πλαγίως... προσωπικά εγώ θα ψιλιαζόμουν ότι κάτι συμβαίνει και όλοι επιμένουν να προσπαθούν να με αποτρέψουν... επίσης φοβάμαι ότι κρίνεις το μέλλον (mirrorless) με βάση μια από τις πρώτες υλοποιήσεις του και γιαυτό το λόγο θέλεις να επιστρέψεις στο παρελθόν

καταρχάς 2 κάμερες για έναν απλό ερασιτέχνη είναι overkill εκτός αν η προσέγγιση είναι γκάτζετ-oriented

γνώμη μου; δίνεις την nex η οποία είναι ξεπερασμένη στα πάντα και κατά πάρα πολύ, βάζεις ένα budget, βλέπεις τις επιλογές σου σε σώμα και φακούς και αποφασίζεις πως θα κινηθείς

με το να κρατήσεις μια αρχαία mirrorless και να πάρεις μια μέτρια dslr με ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά δύσκολα θα κερδίσεις κάτι, εκτός από την εμπειρία του να μάθεις και μια dslr που και πάλι είναι τεχνολογία υπό εξαφάνιση και αξίζει μόνο αν η προσέγγιση είναι γκάτζετ-oriented

γράφεις για street - μπορείς να το κάνεις με dslr; δύσκολα ή έστω δυσκολότερα από μια αρκετά πιο μαζεμένη mirrorless
γράφεις ότι σου αρέσει να βλέπεις ταχύτητα κλείστρου κλπ στο viewfinder - ποια προσφέρει τέτοιες ευκολίες; μια mirrorless
ποια είναι λιγότερο πιθανό να βαρεθείς/να σε κουράζει να την κουβαλάς κλπ; ομοίως
νυχτερινά χωρίς τον μπελά του να έχεις τρίποδο; ομοίως
καλύτερη af εστίαση; ομοίως
εδώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε δεκάδες ακόμη περιπτώσεις...

πάμε στον αντίποδα; τι κερδίζεις με το να έχεις μια nex και μια "νέα" dslr;
πραγματικά δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να σκεφτώ ένα σενάριο όπου μια μεσαίας κατηγορίας/τελευταίας γενιάς dslr είναι καλύτερη από μία αντίστοιχη mirrorless για έναν απλό ερασιτέχνη και αυτό είναι προφανές διότι η μία τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και επίσης δίνει ένα βουνό επιλογές ενώ η άλλη έχει μείνει στάσιμη εδώ και πολύ καιρό και δίνει μόνο δύο

αν η νέα σου επιλογή δε σου δώσει αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που παίρνεις τώρα και δε σου δώσει ερέθισμα να ασχοληθείς περισσότερο, μόλις περάσει ο αρχικός ενθουσιασμός του καινούργιου το πιο πιθανό είναι να την αφήσεις στην άκρη

όλα αυτά τελείως φιλικά εννοείται - ο,τι και αν επιλέψεις, ελπίζω να σου δώσει αυτό που ψάχνεις :ernaehrung004: