Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Ευχαριστω πολυ για την απντηση σου.Ησουν κατατοπιστικοτατος σε αυτο που ηθελα να μαθω.Ρωτησα γιατι πραγματι βρισκεις σε ''αστειες'' τιμες πλεον το συγκεκριμενο σωμα και μ'ενα ζουμ φακο+1πραϊμ εισαι καλυμμενος.

Για σένα Γιώργο με την Ζ6 που έχεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοιτάς τέτοια σώματα...γενικότερα πάντως η τιμή της D610 είναι αστεία, και δεν έχει να ζηλέψει σε ποιοτητα εικόνας τίποτα απο σχεδόν καμία άλλη μηχανή της αγοράς...είναι ότι πρέπει και με έναν φακό ζουμ + έναν prime έχεις ένα αξιόλογο σύστημα χωρίς να έχεις ξοδέψει πολλά χρήματα.

Νίκο ήδη σού ευχήθηκα καλοκλίκωτη στό νήμα dxo...
Ψάχνω καί έγώ φακούς γιά τήν d750 άλλά σέ τέτοιες τιμές δέν βρίσκω στήν πόλη μου στά μαγαζιά.Είμαι σίγουρος ότι θά άνεβάσεις έξαιρετικές φωτογραφίες.
Τό έχω ξαναγράψει ότι μού άρέσει ό τρόπος πού άγοράζεις οίκονομικά στούς δύσκολους καιρούς πού διανύουμε.

Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά σου λόγια, θα κάνω ότι μπορώ να ανεβάσω δείγματα και εντυπώσεις, αν και τώρα με το lockdown δυστυχώς θα αργήσω..χαχα....γενικά ναι θέλω να δοκιμάζω πράγματα, είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, και δεν έχω κόλλημα ούτε με συστήματα ούτε με μάρκες. Όλα τα δοκιμάζω και το μόνο που έχω κόλλημα είναι το VFM....θέλω αυτο που παίρνω να αξίζει και παραπάνω αν γίνεται από τα χρήματα που έδωσα, πάνε οι εποχές που πλήρωνα υπεραξίες. Βρίσκει πλέον αν το ψάξει κάποιος και είναι ανοιχτόμυαλος πολλές ευκαιρίες εκεί έξω με υπομονή και κυνηγώντας την κατάλληλη ευκαιρία. Με την υπομονή και το ψάξιμο δεν έχασε κανείς...και σίγουρα δεν έχασε η τσέπη μας!!

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Για σένα Γιώργο με την Ζ6 που έχεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοιτάς τέτοια σώματα...γενικότερα πάντως η τιμή της D610 είναι αστεία, και δεν έχει να ζηλέψει σε ποιοτητα εικόνας τίποτα απο σχεδόν καμία άλλη μηχανή της αγοράς...είναι ότι πρέπει και με έναν φακό ζουμ + έναν prime έχεις ένα αξιόλογο σύστημα χωρίς να έχεις ξοδέψει πολλά χρήματα.

Καλημέρα Νικόλα.Βασικα κοιτάζω για Ένα σωμα+φακό (σε χαμηλή τιμη) με πολυ καλη ποιότητα εικόνας,να πηγαίνω παντού,να μου ειναι αδιαφορο οταν το κτυπαω,γενικα να το απολαμβανω.Το θελω σαν δευτερο σωμα πισω απο την Ζ6.

Υ.Γ.
Οταν ημουν στην Fuji,ειχα σαν δευτερο σωμα μια χτ-1 και πραγματακα την ειχα απολαυσει

Ούτε να το σκεφτείς, δεν έχει ανάγκη η Ζ6 , είναι αρκετά στιβαρό σώμα. Συμβουλή μου μην το κανεις. Αυτές τις βλακείες έκανα και εγώ και είχα την Penf και έτρωγε σκόνη την ΕΜ1.2 μέχρι που την έδωσα μετά από 2 χρόνια με 7-8000 κλικ μόνο και εγγύηση 3.5 χρόνια. Απορώ μάλιστα πως μερικοί κρατούν δυο και τρία συστήματα και πότε προλαβαίνουν και τα χρησιμοποιούν. Και δεν μιλώ για τους επαγγελματίες ούτε όσους έχουν βγει σε σύνταξη και έχουν πολύ χρόνο.
Αν θες δεύτερο μικρό σώμα παρε ένα καλό κινητό που το πας έτσι κιαλλιως παντού (φτου ....τι ξεστόμισα τώρα:flipout:), όχι σώμα με πολύ καλή απόδοση εικονας , θα αφήνεις την Ζ6 όλο και πιο πολύ πίσω και είναι κρίμα

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Καλημέρα Νικόλα.Βασικα κοιτάζω για Ένα σωμα+φακό (σε χαμηλή τιμη) με πολυ καλη ποιότητα εικόνας,να πηγαίνω παντού,να μου ειναι αδιαφορο οταν το κτυπαω,γενικα να το απολαμβανω.Το θελω σαν δευτερο σωμα πισω απο την Ζ6.

Υ.Γ.
Οταν ημουν στην Fuji,ειχα σαν δευτερο σωμα μια χτ-1 και πραγματακα την ειχα απολαυσει

Καλημέρα Γιώργο! Κοίταξε όπως το αναλύεις είναι πράγματι πολύ καλή λύση για αυτό που θες η D610, φτηνή και δεν σε νοιάζει αν πάθει και κάτι, ακόμα και τους φακούς που θα πάρεις εκει μπορείς να τους δουλέψεις και άψογα με αντάπτορα στην Ζ6. Μόνο 2 ερωτήματα χρήζουν απάντηση, πρώτον μήπως είναι καλύτερα μια μικρή Ζ50 για σένα??? και δεύτερον μην ξεχνάς τον όγκο/βάρος η D610 είναι σε άλλη κατηγορία σε αυτό το κομμάτι από την Ζ6 οπότε θα πρότεινα αν κάνεις κίνηση να την πιάσεις/δεις για να δεις αν θα έχεις θέμα. Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή στην αγορά η D610 προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Υ.Γ. Τρομερή και η Χ-Τ1, την είχα αντικαταστήσει με την Χ-Ε3 άλλα ποτέ δεν κατάφερα να δεθώ μαζί της και μετάνιωσα που έδωσα την X-T1, καλύτερη πρόταση για μένα σαν πακέτο η X-T1 Και από την X-E3 Και από την X-T20......αν ξαναπάρω fuji κάποια στιγμή θα κοιτάξω μόνο X-T3 ή X-T4 άλλα μόνο αν τις βρω σε πραγματικά εξαιρετικές τιμές.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Ούτε να το σκεφτείς, δεν έχει ανάγκη η Ζ6 , είναι αρκετά στιβαρό σώμα. Συμβουλή μου μην το κανεις. Αυτές τις βλακείες έκανα και εγώ και είχα την Penf και έτρωγε σκόνη την ΕΜ1.2 μέχρι που την έδωσα μετά από 2 χρόνια με 7-8000 κλικ μόνο και εγγύηση 3.5 χρόνια. Απορώ μάλιστα πως μερικοί κρατούν δυο και τρία συστήματα και πότε προλαβαίνουν και τα χρησιμοποιούν. Και δεν μιλώ για τους επαγγελματίες ούτε όσους έχουν βγει σε σύνταξη και έχουν πολύ χρόνο.
Αν θες δεύτερο μικρό σώμα παρε ένα καλό κινητό που το πας έτσι κιαλλιως παντού (φτου .... τι ξεστόμισα τώρα :flipout:) , όχι σώμα με πολύ καλή απόδοση εικονας , θα αφήνεις την Ζ6 όλο και πιο πολύ πίσω και είναι κρίμα

Εχεις ένα δίκιο Κώστα εδώ, δεν το σκέφτηκα έτσι, έχεις ένα Point.....άλλα κινητό??? Μα τι είπες Κώστα????χαχα...δεν το περίμενα ποτέ αυτό από εσένα!!! Αναθεώρησε άμεσα!!!χαχα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Η τσάντα μου καθημερινά έχει μέσα ένα σώμα και 2-3 φακούς που εναλλάσσονται αλλά αυτό δεν το αντέχουν όλοι για παντού. Επειδή ο Γιώργος το έγραψε έτσι του απάντησα και ανάλογα. Προσωπικά δεν φωτογραφίζω ποτέ χωρίς συσκευή με EVF ή σπαστη οθόνη , όταν τα κινητά τα αποκτήσουν όπως και κουμπιά απευθείας χειρισμού με ροδέλες κλείστρο (οκ αυτό μπήκε ήδη) κλπ. δεν θα έχω κανενα πρόβλημα να μπω στον πειρασμό και εγώ ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Η τσάντα μου καθημερινά έχει μέσα ένα σώμα και 2-3 φακούς που εναλλάσσονται αλλά αυτό δεν το αντέχουν όλοι για παντού. Επειδή ο Γιώργος το έγραψε έτσι του απάντησα και ανάλογα. Προσωπικά δεν φωτογραφίζω ποτέ χωρίς συσκευή με EVF ή σπαστη οθόνη , όταν τα κινητά τα αποκτήσουν όπως και κουμπιά απευθείας χειρισμού με ροδέλες κλείστρο (οκ αυτό μπήκε ήδη) κλπ. δεν θα έχω κανενα πρόβλημα να μπω στον πειρασμό και εγώ ...

Ετσι είναι Κώστα όπως βολεύεται ο καθένας. Προσωπικά από άποψη ποιότητας εικόνας καλύπτομαι με το κινητό σε μεγάλο βαθμό, είναι αυτά που αναφέρεις που μου λείπουν και μένα από το κινητό για αυτό πήρα σε ένα μεγάλο βαθμό και την Nikon. Από εκει και πέρα ο καθένας μας έχει άλλα χούγια και γούστα και κυρίως αλλάζουμε και γούστα ανάλογα την περίοδο, με τον καιρό όπως περνάει και ανάλογα τις συνθήκες.

Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Καλή η 610, είχε περάσει από τα χέρια μου, είχα μάλιστα κάνει και αρκετά ....βίντεο μαζί της την εποχή εκείνη.
Αλλά σαν ογκος σε σχέση με Ζ6... καμία.
Πολύ πιο πρακτικό κ βολικό να κουβαλάς τη Ζ, όταν είσαι κ κάτοχος της...
Χωρια την εξέλιξη της σε όλους τους τομείς.

Αν δεν έχει τώρα κάποιος FF, και θέλει μια, ναι μια dslr του 500αρικου αξίζει, όχι όμως από θέμα φορητότητας.

Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Καλή η 610, είχε περάσει από τα χέρια μου, είχα μάλιστα κάνει και αρκετά ....βίντεο μαζί της την εποχή εκείνη.
Αλλά σαν ογκος σε σχέση με Ζ6... καμία.
Πολύ πιο πρακτικό κ βολικό να κουβαλάς τη Ζ, όταν είσαι κ κάτοχος της...
Χωρια την εξέλιξη της σε όλους τους τομείς.

Αν δεν έχει τώρα κάποιος FF, και θέλει μια, ναι μια dslr του 500αρικου αξίζει, όχι όμως από θέμα φορητότητας.

Ισχύει ότι δεν έχει καμία σχέση σε όγκο, άλλα δεν έχει και καμία σχέση και η τιμή της, προφανώς η Ζ6 είναι σαν σύνολο και καλύτερη μηχανή και πιο μαζεμένη άλλα όπως είπαμε άλλα τα βαλάντια.....στην τελική πέρα από τα μπλιμπλίκια, όγκος κλπ. σε ποιότητα φώτος είναι μια από τα ίδια, μακάρι βέβαια να είχαμε όλοι τα χρήματα να πέρναμε μια Ζ6 ή Ζ7....ή ακόμα και τις νέες εκδόσεις.

Re: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Την 610 μου την είχα αλλάξει με την 750 μόνο και μόνο για το σύστημα εστίασης.
Τελικά, η διαφορά στη χρήση ήταν μικρή.
Με την Ζ50 έχεις περισσότερες ευκολίες στο θέμα αυτό, αλλά όχι το consistency των DSLR Nikon που είχα μέχρι τότε.
Αλλά από σένα Νίκο, κανείς πιστεύω δεν το περίμενε αυτό, αν είχε διαβάσει τα ποστς σου το τελευταίο εξάμηνο.
Να τη χαρείς εύχομαι.

Καλησπερα παλικαρια.Φωτη,Νικο και Κωστα.....
Ο ογκος και το βαρος με εχει αποτρεψει να παω στην 610.Ομως πηγαινω σε παραξενα μερη και θα ηθελα να εχω στα χερια μου εξοπλισμο, χωρις τον φοβο του κτυπηματος ή της καταστροφης του.Την τελευταια φορα που βγηκα τον Ιουλιο,διεσχισα ενα φαραγγι επι 4,5 ωρες και σε 2-3 περιπτωσεις το νερο εφτανε μεχρι το πηγουνι μου.Κανονικος ΟΥΚ δηλαδη.Εκει δεν μπορεις να κρατας ακριβο σχετικα εξοπλισμο.

Εκεί ή παίρνεις μια all weather μικρή olympus tough , ή βάζεις underwater housing στη δική σου με τα domes να προστατεύονται και οι φάκοι, δεν ειναι μονο το σώμα.
Γιατι και D6 1dx να έχεις πάλι οι φακοί ειναι ο αδύναμος κρίκος.
Κοίτα καμια σακούλα για light καταστασεις ή "σχετικά" οικονομικό housing οχι subal / nauticam δηλαδή

Τώρα άμα σου πω Γιώργη να πάρεις μια ΕΜ1 (την παλιά) ή μια ΕΜ5 mkii (στα 250 το σώμα) θα γίνω γραφικός ? Αυτά είναι τα καλά της Olympus που δυστυχώς σήμερα πληρώνει απο την ανάποδη γιατί δεν έχουν εκτιμηθεί όσο θα πρέπε και μερικοί γκρινιάζουν γιατί στοιχίζουν τόσο τα σώματα και οι φακοί...

Την παλιά ΕΜ1 (επταετίας) την πλένω κάτω από την βρύση κανονικά και με τον νόμο.... Για φακούς αν θες ποιότητα, στεγανότητα κλπ. ένα παλιό 14-54/2.8-3.5 με ανταπτορα πάλι στεγανό (περίπου 250 το μτχ. σετ), αν θες κάτι φθηνό να βγαλεις αξιοπρεπεστατες φωτό ημέρα και και macro ένα 12-50 στεγανό στα 100-150 μτχ.

Δικη μου προϋπόθεση στην αγορά μηχανής εδώ και πολλά χρόνια είναι τα παραπάνω βασικά να τα κάνει το πρώτο μου ακριβό σώμα και όχι το συμπληρωματικό. Και αυτό θα επερνα μαζί μου σε φαράγγια , ποτάμια, καταράκτες, βουνά και λαγκάδια, χωρίς φόβο και πάθος αν γεμισει σκόνη, λάσπες με αυτό θα τραβήξεις στην φύση τοπία, άγρια φύση, macro, μακρά έκθεση, αστροφωτογραφία (αν διανυκτερεύσεις στο ύπαιθρο) κλπ.

Την Ζ6 που θα την χρησιμοποιήσεις βρε σε studio ?

Η άλλη λύση (πιο φθηνή από αυτό που πρότεινε ο EVAN) είναι να εχεις μαζί σου μια μικρή βαλίτσα Pelli , όταν βρεις ποτάμι τα χώνεις μέσα και περνάς απέναντι ....

Last edited:

Την 610 μου την είχα αλλάξει με την 750 μόνο και μόνο για το σύστημα εστίασης.
Τελικά, η διαφορά στη χρήση ήταν μικρή.
Με την Ζ50 έχεις περισσότερες ευκολίες στο θέμα αυτό, αλλά όχι το consistency των DSLR Nikon που είχα μέχρι τότε.
Αλλά από σένα Νίκο, κανείς πιστεύω δεν το περίμενε αυτό, αν είχε διαβάσει τα ποστς σου το τελευταίο εξάμηνο.
Να τη χαρείς εύχομαι.

Κοίτα λόγω ότι πλέον τραβάω αποκλειστικά με κινητό που με καλύπτει σε ποιότητα εικόνας ήθελα κάτι που να κάνει ''τικ'' σε 3 βασικά πράγματα, 1) να έχει καλή εργονομία-κράτημα-σκόπευτρο 2) Να έχει αισθητά καλύτερη ποιότητα εικόνας από το κινητό μου (δηλαδή μόνο από όσο είδα FF) 3) Να είναι οικονομικό όσο δεν πάει καθώς λόγω του κινητού δεν ξέρω πόσο θα το χρησιμοποιώ και δεν ήθελα να επενδύσω πολλά. Ε σε αυτά τα 3 η μόνη μηχανή από όσο έψαξα που τα κάλυπτε πλήρως όλα ήταν η D610. Οπότε ναμαι!!! Γενικά αλλάζω και εύκολα γνώμη, ανάλογα τις συνθήκες....θα δείξει πόσο θα μείνει μαζί μου, προς το παρών είμαστε στο μήνα του μέλητος και τα πάμε μέλι-γάλα...

Ευχαριστώ για την ευχή σου!!

Υ.Γ. Ενας 4ος λόγος ήταν και ο φακός που βρήκα και πήρα μαζί σαν σετάκι με την D610, ο Nikon 24-85mmf3,4-f4,5 VR ανέλπιστα καλός σαν πακέτο και ότι πρέπει για κάτι οικονομικό σε ζουμ.

Υ.Γ. Για την εστίαση της D610 δεν έχω κανένα θέμα, πολύ καλή, δεν χάνεις φώτο ακόμα και σε CAF. Προφανώς είναι καλύτερη εκει η D750 άλλα η γενικότερα η εστίαση είναι ένα από τα δυνατά σημεία σχεδόν όλων των Nikon Dsrl, φυσικά μιλάμε μόνο από το σκόπευτρο.

Δεν είχα θέμα με ταχύτητα η consistency.
Τα 39 σημεία μαζεμένα στο κέντρο με χάλασαν...
Ήθελα τα 51.
Αχόρταγος

Δεν είχα θέμα με ταχύτητα η consistency.
Τα 39 σημεία μαζεμένα στο κέντρο με χάλασαν...
Ήθελα τα 51.
Αχόρταγος

Ισχύει, απλά και τα 51 στις FF είναι σχετικά μαζεμένα στο κέντρο, μόνο στις crop θα δεις τα 51 να ειναι απλωμένα...

Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα...

Τώρα άμα σου πω Γιώργη να πάρεις μια ΕΜ1 (την παλιά) ή μια ΕΜ5 mkii (στα 250 το σώμα) θα γίνω γραφικός ? Αυτά είναι τα καλά της Olympus που δυστυχώς σήμερα πληρώνει απο την ανάποδη γιατί δεν έχουν εκτιμηθεί όσο θα πρέπε και μερικοί γκρινιάζουν γιατί στοιχίζουν τόσο τα σώματα και οι φακοί...

Την παλιά ΕΜ1 (επταετίας) την πλένω κάτω από την βρύση κανονικά και με τον νόμο.... Για φακούς αν θες ποιότητα, στεγανότητα κλπ. ένα παλιό 14-54/2.8-3.5 με ανταπτορα πάλι στεγανό (περίπου 250 το μτχ. σετ), αν θες κάτι φθηνό να βγαλεις αξιοπρεπεστατες φωτό ημέρα και και macro ένα 12-50 στεγανό στα 100-150 μτχ.

Δικη μου προϋπόθεση στην αγορά μηχανής εδώ και πολλά χρόνια είναι τα παραπάνω βασικά να τα κάνει το πρώτο μου ακριβό σώμα και όχι το συμπληρωματικό. Και αυτό θα επερνα μαζί μου σε φαράγγια , ποτάμια, καταράκτες, βουνά και λαγκάδια, χωρίς φόβο και πάθος αν γεμισει σκόνη, λάσπες με αυτό θα τραβήξεις στην φύση τοπία, άγρια φύση, macro, μακρά έκθεση, αστροφωτογραφία (αν διανυκτερεύσεις στο ύπαιθρο) κλπ.

Την Ζ6 που θα την χρησιμοποιήσεις βρε σε studio ?

Η άλλη λύση (πιο φθηνή από αυτό που πρότεινε ο EVAN) είναι να εχεις μαζί σου μια μικρή βαλίτσα Pelli , όταν βρεις ποτάμι τα χώνεις μέσα και περνάς απέναντι ....

Να σου πω την αλήθεια Κώστα δεν ξέρω αν πολυσυμφωνώ με το σκεπτικό σου, Και στο γράφω αυτό ενώ είμαι και fan της σειράς em1 της Olympus. Σε πρώτη φάση ένας χρήστης FF θα έχει θέμα με την δυσκολία του ελέγχου βάθους πεδίου με έναν αισθητήρα m4/3..δεύτερον μην ξεχνάμε ότι ο 16αρης αισθητήρας της em1/em5II είναι πλέον αρχαιολογία, και δεν έχει σχέση σε ποιότητα εικόνας, iso, ανάλυση, dynamic range κλπ. με έναν αισθητήρα FF. Επίσης αν βάλεις την em1, τον αντάπτορα και τον φακό 14-54 ε δεν γλιτώνεις και πάρα πολλά σε βάρος να πούμε την αλήθεια σε σχέση π.χ.με την Nikon D610 Και τον 24-85 που είναι και αισθητά πιο ευρυγώνιος. Νομίζω για την περίπτωση του Γιώργου αν είναι να πάει σε Crop καλύτερα σε μια Fuji X-T1 Που την είχε και την ξέρει μαζί με τον native Και οικονομικό fuji 18-55f2,8-f4.

Σε αυτό που θα συμφωνήσω είναι να παίρνουμε το βασικό μας σώμα όπου μπορούμε και όπου πάμε χωρίς φόβο, προσέχοντας βέβαια. Για αυτό το παίρνουμε κιόλας και για αυτό το θέλουμε αδιάβροχο κλπ. Αν είναι να το κρατάμε σπίτι επειδή το φοβόμαστε δεν ξέρω αν έχει νόημα.

Υ.Γ. Οι παλιές em1/em5ΙΙ κλπ. μια χαρά έχουν εκτιμηθεί, άλλα μην ξεχνάμε ότι παρόλο τα μπλιμπλίκια κλπ. μιλάμε για μηχανές πολύ παλιές πλέον, με μικρό σχετικά αισθητήρα και κυρίως παλιό που μοιάζει και είναι αρχαιολογία πλέον, ανεξάρτητα αν βγάζουν καλές φώτος ακόμα. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Χοντρικά πρέπει κάποιος να είναι συνειδητοποιημένος για να τις πάρει και να ξέρει τι να περιμένει από αυτές. Και φυσικά ξεχνάμε και το βίντεο με αυτές που είναι και οι 2 τραγικές (για τους περισσότερους).

Υ.Γ. Γενικώς πάντως θα έλεγα ότι υπάρχουν πολύ καλές τιμές σε παλιά σώματα εκει έξω σε όλα τα συστήματα, σε σημείο που δεν δικαιολογείται η αγορά ενός νέο και ακριβού σώματος από τους περισσότερους, ειδικά με τις τιμές που έχουν ξεφύγει εντελώς, σε συνδυασμό μάλιστα ότι και οι αισθητήρες έχουν ψιλοβαλτώσει με μικρές αλλαγές και βελτιώσεις εδώ και χρόνια, οπότε οι περισσότεροι χρήστες μένουν με το παλιό σώμα που έχουν ή ψάχνουν κανένα μεταχειρισμένο σε τιμές χώμα και καλά κάνουν. Προσωπικά έχω αρκετά χρόνια να πάρω καινούριο και σφραγισμένο σώμα ή φακό και δεν ξέρω αν θα το ξανακάνω με τις τιμές των μεταχειρισμένων και τις ευκαιρίες που βρίσκεις εκει έξω, με υπομονή και ψάξιμο βρίσκεις πραγματικά τιμές χώμα σε όλα τα Brands.

Στα δύσκολα μέρη ένα καλό κινητό αρκεί. Γλυτώνεις και κουβάλημα και βάρος.
Ότι γλυτώνεις από εξοπλισμό το παίρνεις σε νερό που είναι το βασικότερο αξεσουάρ.

Νίκο σε αυτά που έγραψε δεν αναφέρθηκε το βίντεο αλλά απαίτηση για εξοπλισμό που αντέχει σε extreme συνθήκες και ανάλογα απάντησα και πρότεινα. Δεν υπάρχει καμία εταιρία στην πιάτσα που να μπορεί να κοντράρει την Olympus σε αυτόν τον τομέα και σε αυτή την κατηγορία τιμής, εκτός από την Pentax που δίνει αναλογη αντοχή σε DSLR. Αν θέλει FF εκεί θα κοιτάξει για εμένα. Αλλά διαχείρηση βάθους πεδίου ημέρα και σε τοπίο δεν υπάρχει, το αντίθετο ναι. Πιο σημαντικό είναι να έχει μαζί του ένα καλό σετ από φιλτρα ND/CPL και ένα ελαφρύ τριποδι.

Μπορούσα να προτείνω φακό τον στεγανό φθηνό Lumix 12-60 , δεν το έκανα δεν τον εμπιστεύομαι. Αν εχεις δοκιμασει την ΧΤ1 με τον 18-55 σε ανάλογες συνθήκες μια χαρά επιλογή είναι για το budget επίσης. Η ΕΜ5 Mii έχει και hires (τοπίο) και focus stacking (macro) και θα διαφωνήσω οτι είναι μπιμιπιλικια.

Η γνώμη παραμένει όμως να μην πάρει τίποτε άλλο παρα μόνο την Ζ6 μαζί του για τους λόγους που ανέφερα.