Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Oτι και να σου προτεινουμε θα σου κακοφανει στο αποτελεσμα (οχι στην χρηση).

Εισαι ετοιμος να συμβιβαστεις απο αυτο που εχεις συνηθισει στο FF ?
Ναι μπορώ να κάνω συμβιβασμούς για μικρότερο μέγεθος, αλλώστε είχα στο παρελθόν την d750 και για ταξίδια εκδρομές ένα σετ με gx85 + panasonic 15mm 1.7 + olympus 12+40mm και αν εξαιρέσουμε το βάθος πεδίου δεν μου έλειπε κάτι άλλο... τη νύχτα βοηθούσε αρκετά το καλό σύστημα σταθεροποίησης και ένα μικρό gorilla pod που έχω.

Βρες μεταχειρισμένα μια Lumix GX9 και έναν Olympus 12-40mm f/2.8 pro και θα έχεις και φορητότητα και εξαιρετική ποιότητα και θα χαρείς τη φωτογραφία...

• Like
Reactions: kbouk
Καλησπέρα παιδιά! Ασχολούμαι με την φωτογραφία επαγγελματικά (events, studio) τα τελευταία 8 χρόνια. Είμαι κάτοχος nikon και πιο συγκεκριμένα δουλεύω μερικές z6 ii μαζί με zoom, primes και γενικά έχω ένα πλήρες σύστημα για τη δουλεία μου αλλά μου λείπει η φωτογραφία ως χόμπι που σπάνια βγάζω πλέον φωτογραφίες για εμένα.

Θυμάμαι πριν το κάνω επάγγελμα να εχω μια fuji x100 όπου έκανα φωτογραφία δρόμου και αργότερα όταν την πούλησα μετά απο χρόνια είχα μια gx85 μαζί με 3-4 μικρούς φακούς όπου η αλήθεια είναι μου άρεσαν πολύ. Τα πούλησα όμως για να χρηματοδοτήσω τον εξοπλισμό που χρειάζομαι στην δουλειά μου.

Πλέον ψάχνω μια μικρή μηχανή να μπορώ να βγάζω δρόμο, να είναι η βασική μου μηχανή σε ταξίδια και γενικά να είναι μια μηχανή που να μπορώ να βάλω ένα prime να μπει σε μια τσέπη μπουφάν και να βγάλω φωτογραφίες μέρα η νύχτα.

Ομολογώ να πω ότι είμαι εκτός αγοράς τελευταία και δεν ξέρω τι μπορώ να βρώ σε ένα μπάτζετ κάτω από 800 ευρώ (με έναν σταθερό φακό που να μπορώ να βγάλω και βράδυ), έχετε κάτι να προτείνετε; Από ότι βλέπω η σειρά της x100 λόγω retro έχει πάει στον θεό και δεν ξέρω τι να κοιτάξω σε fuji η olympus/panasonic. Έριξα μια ματία και στην Nikon z fc αλλά δυστυχώς μου φαίνεται πολύ μεγάλη για αυτό που την θέλω.

Οτιδήποτε παραπέμπει σε μικρό/μαζεμένο/travel friendly πακέτο πλέον είναι αρκετά τσιμπημένο ακόμα και στα μεταχειρισμένα, για διάφορους λόγους.

Ωστόσο, για να δώσω μια απάντηση το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό δεδομένου αυτού που αναφέρεις για τσέπη μπουφάν αλλά και σταθεροποιήσης που είχες παλιότερα από m4/3 είναι η Ricoh GR που ανέφερε και ο @kbouk . Υπάρχει με 28mm και 40mm ισοδύναμα οπότε έχεις και αυτή την επιλογή. Δεν ξέρω αν σε βολεύουν για δρόμο αυτό τα μήκη - καθένας με τα γούστα του - αλλά για γενική ταξιδιωτική χρήση νομίζω είναι οκ.

Σα χρήστης Fujifilm θα σου έλεγα να την αποφύγεις :P καθότι είναι όλα πανάκριβα τους τελευταίους μήνες. Πριν κάποιους μήνες μπορεί να σου έλεγα και μια X-T20 μαζί με έναν 27mm pancake ή τον 18mm αλλά πλέον δεν αξίζει στις τιμές που παίζουν. Καλά για οτιδήποτε είναι με fixed φακό τύπου Χ70, X100, XF 10, 100% όχι καθότι πωλούνται σε τιμές ακριβότερες από εκείνες που λανσαρίστηκαν.

Μια ψιλοάκυρη επιλογή που μου έρχεται κατά νου αλλά αφορά ουσιαστικά ένα νεκρό πλέον mount είναι κάποια Canon M100-200 με έναν 22mm pancake που υπάρχει. Λογικά είναι φθηνότερο σαν επιλογή από όλα τα παραπάνω αν και κάπως δύσχρηστο, εκτός τη χρησιμοποιήσεις περισσότερο σαν point and shoot.

Ναι αυτό βλέπω ότι στα μεταχειρισμένα της ελλάδας κάτι gx9 τις έδιναν πριν χρόνια στα 350-400 ευρώ και τώρα ζητάνε 500-600 και σε fuji οι περισσότερες έχουν κρατήσει τις τιμές που είχαν μια πενταετια πριν. Σα να μην είναι καλή εποχή για αγορά μικρής μηχανής, μάλλον έκανε μεγάλη ζημία η x100 και οι youtubers που προτείνουν παλαιότερες μεταχειρισμένες.

Για τις x-t20 η x-t30 ποια θα ήταν μια λογική τιμή για να έχω το νου μου;

Αν σε ενδιαφέρουν έτοιμα jpeg δίκης σου σχεδίασης ή φόρτωμα από έτοιμα που υπάρχουν ως profile από άλλους χρήστες δες και για μεταχειρισμένες PenF (μεταλλικό σώμα που έχει Oled σκόπευτρο) και EP7 (πλαστικό σώμα χωρίς EVF)

Τσιμπημένες είναι και αυτές όπως και ακόμα πιο παλιές GM1/GM5 που πωλούνται πιο ακριβά και από καινούργια σωματα

Υπάρχει φυσικά και το Κροπ σύστημα Σονυ με μικρά σώματα α6400 6500 κλπ που σε μεταχειρισμένα είναι μέσα στο προϋπολογισμό <800 και σωρεία φακών.

Υπάρχει φυσικά και το Κροπ σύστημα Σονυ με μικρά σώματα α6400 6500 κλπ που σε μεταχειρισμένα είναι μέσα στο προϋπολογισμό <800 και σωρεία φακών.

Kαι η πιο στιβαρη λυση θα ελεγα.....

Ναι αυτό βλέπω ότι στα μεταχειρισμένα της ελλάδας κάτι gx9 τις έδιναν πριν χρόνια στα 350-400 ευρώ και τώρα ζητάνε 500-600 και σε fuji οι περισσότερες έχουν κρατήσει τις τιμές που είχαν μια πενταετια πριν. Σα να μην είναι καλή εποχή για αγορά μικρής μηχανής, μάλλον έκανε μεγάλη ζημία η x100 και οι youtubers που προτείνουν παλαιότερες μεταχειρισμένες.

Και όχι μόνο Ελλάδα. Το ευρωπαϊκό MPB έχει πλέον "γελοίες τιμές" σε όλες τις Fujifilm. Μπορεί να είναι σε όλες τις εταιρείες δεν ξέρω σίγουρα καθότι κοιτάω συγκεκριμένα πράγματα αλλά καθιστά την αγορά ασύμφορη.
Για τις x-t20 η x-t30 ποια θα ήταν μια λογική τιμή για να έχω το νου μου;

Πραγματικά δεν ξέρω... την είχα αγοράσει το 2019 με τον εξαιρετικό 18-55mm από το e-infinity στα 700 ευρώ. Αυτή τη στιγμή στο MPB για να πεις ότι θα είναι και σε πολύ καλή κατάσταση κοστίζει ~650 ευρώ !!! Στην Ελλάδα έχω πολύ καιρό να τη δω. Πριν ένα χρόνο περίπου έβρισκες αρκετές στα 350-400 το πολύ. Εγώ κάπου εκεί θα την τοποθετούσα αλλά χλωμό να τη βρεις σε αυτή την τιμή. Για την Χ-Τ30 μια απ΄τα ίδια στα συν 150 ευρώ.

Ωστόσο ούτε IBIS έχει, ούτε γίνεται τελείως τσέπης ακόμα και με pancake σίγουρα όμως είναι μαζεμένη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και σε ακόμα πιο τσιμπημένες τιμές δεν πρότεινα την Χ-Ε3.

Η κατάσταση είναι τραγική σε mpb. Σε κομμάτια που παίζει γιουτουμπ-hype οι τιμές έχουν περάσει τα καινούργια.
Ζητάν π.χ. χιλιάρα για ΟΚ κατάσταση XPro2 και σχεδόν χιλιάρες για τις μάκα Sigma DP.
Τραγελαφικά πράματα.
Δυστυχώς με τους γιουτούμπερζ να ψάχνουν για το καινούργιο λαβράκι των κλικς, δε βλέπω καλά τα μεταχειρισμένα.
Γενικά μακριά από Fujifilm X mount, γιατί δε βρίσκεις τίποτα μεταχειρισμένο σε λογική τιμή.

Εκεί που παίζουν ακόμη λογικές και χαμηλές τιμές είναι τίποτα Canon κροπ DSLR και mirrorless αλά M50 ή Nikon κροπ DSLR.
Γενικά οτιδήποτε που δεν έχουν πιάσει οι ινφλουένΖερς στο βρωμόστομα τους.

Η κατάσταση είναι τραγική σε mpb. Σε κομμάτια που παίζει γιουτουμπ-hype οι τιμές έχουν περάσει τα καινούργια.
Ζητάν π.χ. χιλιάρα για ΟΚ κατάσταση XPro2 και σχεδόν χιλιάρες για τις μάκα Sigma DP.
Τραγελαφικά πράματα.
Δυστυχώς με τους γιουτούμπερζ να ψάχνουν για το καινούργιο λαβράκι των κλικς, δε βλέπω καλά τα μεταχειρισμένα.
Γενικά μακριά από Fujifilm X mount, γιατί δε βρίσκεις τίποτα μεταχειρισμένο σε λογική τιμή.

Εκεί που παίζουν ακόμη λογικές και χαμηλές τιμές είναι τίποτα Canon κροπ DSLR και mirrorless αλά M50 ή Nikon κροπ DSLR.
Μπα, μη νομίζεις, και τις μεταχειρισμένες Canon Μ50 (μοντέλο 6 ετών, καταργημένου mount) που κοιτάω περιοδικά, τις βρίσκω περί τα 500 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω απ΄ όσο αγόρασα καινούργια με έκπτωση πριν 4 χρόνια. Με άλλα λόγια, αδικαιολόγητα τσιμπημένη τιμή.

Τραγελαφικά πράματα.

Να σου πω μόνο ότι πριν 2,5 κάτι χρόνια πούλησα την Fuji XF10 στα 180 ευρώ και με χίλια ζόρια την οποία την είχα αγοράσει πριν 4 χρόνια περίπου στα 250 ευρώ καινούρια/σφραγισμένη και τώρα μεταχειρισμένη το mbp την δίνει από 630 ευρώ έως και 750!!!χαχα

Αλλο παράδειγμα την Nikon Z5 με τον Nikon 24-70f4 τα πουλάει μεταχειρισμένα ποιο πολλά από ότι τα αγόρασα καινούρια στην Black Friday προν 6 μήνες!!!

Βέβαια έχω κερδίσει και λεφτά έτσι πούλησα την Em5III πρίν 6 μήνες στο Mbp στα 700 ευρώ!! και την είχα αγοράσει σχεδόν καινούρια το καλοκαίρι του 2022 στα 550 ευρώ!! Δηλαδή την δούλεψα 1,5 χρόνο και την πούλησα μετά με κέρδος 150 ευρώ!!χαχα

• Like
Reactions: LongTom
Μπα, μη νομίζεις, και τις μεταχειρισμένες Canon Μ50 (μοντέλο 6 ετών, καταργημένου mount) που κοιτάω περιοδικά, τις βρίσκω περί τα 500 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω απ΄ όσο αγόρασα καινούργια με έκπτωση πριν 4 χρόνια. Με άλλα λόγια, αδικαιολόγητα τσιμπημένη τιμή.
Δεν το πρόσεξα. Είχα δει πριν κάποιους μήνες τις μηχανές αυτές και η τιμή σίγουρα δεν ήταν στις 500αρες. Φαίνεται τα αύξησαν όλα....
Να σου πω μόνο ότι πριν 2,5 κάτι χρόνια πούλησα την Fuji XF10 στα 180 ευρώ και με χίλια ζόρια την οποία την είχα αγοράσει πριν 4 χρόνια περίπου στα 250 ευρώ καινούρια/σφραγισμένη και τώρα μεταχειρισμένη το mbp την δίνει από 630 ευρώ έως και 750!!!χαχα

Αλλο παράδειγμα την Nikon Z5 με τον Nikon 24-70f4 τα πουλάει μεταχειρισμένα ποιο πολλά από ότι τα αγόρασα καινούρια στην Black Friday προν 6 μήνες!!!

Βέβαια έχω κερδίσει και λεφτά έτσι πούλησα την Em5III πρίν 6 μήνες στο Mbp στα 700 ευρώ!! και την είχα αγοράσει σχεδόν καινούρια το καλοκαίρι του 2022 στα 550 ευρώ!! Δηλαδή την δούλεψα 1,5 χρόνο και την πούλησα μετά με κέρδος 150 ευρώ!!χαχα
Ναι, έχω και εγώ βγάλει αρκετά όταν έδωσα τη dp0 quattro πριν κάποιους μήνες και μερικά παραπάνω ευρώ για μεταχειρισμένους φακούς που είχα πάρει τοπικά.
Κατά τα άλλα, είναι φαρμακείο και δεν αξίζει καθόλου η αγορά από εκεί.
Βέβαια, κάπως πρέπει να πληρώσουν τόση διαφήμιση με τους γιουτούμπερς...

Δεν το πρόσεξα. Είχα δει πριν κάποιους μήνες τις μηχανές αυτές και η τιμή σίγουρα δεν ήταν στις 500αρες. Φαίνεται τα αύξησαν όλα....

Ναι, έχω και εγώ βγάλει αρκετά όταν έδωσα τη dp0 quattro πριν κάποιους μήνες και μερικά παραπάνω ευρώ για μεταχειρισμένους φακούς που είχα πάρει τοπικά.
Κατά τα άλλα, είναι φαρμακείο και δεν αξίζει καθόλου η αγορά από εκεί.
Βέβαια, κάπως πρέπει να πληρώσουν τόση διαφήμιση με τους γιουτούμπερς...
Ελπίζω η αλλαγή πολιτικής να έχει αρνητικό αντίκρυσμα στις πωλήσεις τους και να επανέλθουν σε λογικό πλαίσιο.

(Κατά τα άλλα, αυτό με την προαιρετική προσθήκη μηνών στην εγγύηση είναι σπουδαίο και ελπίζω να ισχύει και για τα σώματα.)

Δευτερο χερι Sigma 35mm f/1.4 DG HSM η Sony FE 35mm f/1.8

Τους εχω βρει ιδια τιμη η χρηση θα ειναι 80% μεσα σε σπιτια κλπ αντε καμια βραδυνη βολτουλα που θα βγαζω οικογενιακες φωτογραφιες.

Mε την χρηση που αναφερεις μονο τον sony θα επαιρνα.

Η διαφορα βαρους ειναι μεγαλη. Αν εκανες επαγγελματικη φωτογραφια οκ αλλα μεσα στο σπιτι θα σου ειναι πιο δυσχρηστος ο sigma

• Like
Reactions: LLLEFTERIS
Mε την χρηση που αναφερεις μονο τον sony θα επαιρνα.

Η διαφορα βαρους ειναι μεγαλη. Αν εκανες επαγγελματικη φωτογραφια οκ αλλα μεσα στο σπιτι θα σου ειναι πιο δυσχρηστος ο sigma
Αν ηταν σαν τον 35αρη κροπ που ειχα στην A6500 που ηταν μια σταλια δεν θα υπηρχε δευτερη σκεψηαλλα ειπαμε το Full Frame εχει ογκωδες φακους.
Αυτον τον ειχα δωσει και ειχα παει στον 16αρη Sigma λογω του κροπ που στην ουσια τον εκανε 50αρη.

Οποτε παω για τον Sony που λεει οτι ειναι και καινουριος.

Εψαξα να βρω μια φωτογραφια να δειχνει τον δικο μου 24-105 f4 διπλα στον Sony 35mm δεν βρηκα να παρω μια ιδεα απο το μεγεθος.

Ακυρο μολις βρηκα μισο βαρος τελος τον Sony θα παρω.

Sony FE 35mm F1.8 Key Specs​

• 35mm Focal Range
  • F1.8 Max Aperture
  • Weather-sealed
  • Filter Thread: 55mm
  • Max Format: 35mm FF
  • Sony E Mount
  • Weight: 280g.
  • Diameter: 66mm
  • Length: 73mm
  • Min Focus Distance: 0.22m
  • Max Magnification: 0.24x

Sony FE 24-105mm F4 G OSS Key Specs​

• 24-105mm Focal Range
  • F4 Max Aperture
  • Image Stabilization
  • Weather-sealed
  • Filter Thread: 77mm
  • Sony E Mount
  • Weight: 663g.
  • Diameter: 83mm
  • Length: 113mm
  • Min Focus Distance: 0.38m
  • Max Magnification: 0.31x

Attachments

• 1369-1585-720.jpg
    1369-1585-720.jpg
    76.8 KB · Views: 7
Αν ηταν σαν τον 35αρη κροπ που ειχα στην A6500 που ηταν μια σταλια δεν θα υπηρχε δευτερη σκεψηαλλα ειπαμε το Full Frame εχει ογκωδες φακους.
Αυτον τον ειχα δωσει και ειχα παει στον 16αρη Sigma λογω του κροπ που στην ουσια τον εκανε 50αρη.

Οποτε παω για τον Sony που λεει οτι ειναι και καινουριος.

Εψαξα να βρω μια φωτογραφια να δειχνει τον δικο μου 24-105 f4 διπλα στον Sony 35mm δεν βρηκα να παρω μια ιδεα απο το μεγεθος.

Ακυρο μολις βρηκα μισο βαρος τελος τον Sony θα παρω.

Sony FE 35mm F1.8 Key Specs​

• 35mm Focal Range
  • F1.8 Max Aperture
  • Weather-sealed
  • Filter Thread: 55mm
  • Sony E Mount
  • Weight: 280g.
  • Diameter: 66mm
  • Length: 73mm
  • Min Focus Distance: 0.22m
  • Max Magnification: 0.24x

Sony FE 24-105mm F4 G OSS Key Specs​

• 24-105mm Focal Range
  • F4 Max Aperture
  • Image Stabilization
  • Weather-sealed
  • Filter Thread: 77mm
  • Sony E Mount
  • Weight: 663g.
  • Diameter: 83mm
  • Length: 113mm
  • Min Focus Distance: 0.38m
  • Max Magnification: 0.31x

Τσέκαρε τη σελίδα αυτή γενικότερα για συγκρίσεις μεγεθών και βάρους. Έβαλα τυχαία την Α7 ΙΙΙ αν και δεν παίζει ρόλο αφού τους φακούς θες να συγκρίνεις. Αν δεν έβαλα τον σωστό φακό άλλαξε τον εσύ για να δεις.

• Like
Reactions: LLLEFTERIS

Τσέκαρε τη σελίδα αυτή γενικότερα για συγκρίσεις μεγεθών και βάρους. Έβαλα τυχαία την Α7 ΙΙΙ αν και δεν παίζει ρόλο αφού τους φακούς θες να συγκρίνεις. Αν δεν έβαλα τον σωστό φακό άλλαξε τον εσύ για να δεις.
A7C εχω δεν καταφερα στο site που μου βαζεις να την βαλω σαν φωτογραφικη με του δυο φακους αλλα οκ αφου βλεπω τους φακους και το βαρος μου φτανει.

Μεγαλη διαφορα.

Οπως μεγαλη διαφορα ο crop που ειχα με αυτον που θα παρω.

Attachments

• 1585-921-720.jpg
    1585-921-720.jpg
    60.4 KB · Views: 7
Είδα την κουβέντα σας και έπαθα πλάκα με τις τιμές στα φωτογραφικά. Εντάξει όλα ειδικά στην Ελλάδα έχουν ακριβύνει παράλογα αλλά αυτό που συμβαίνει με τις φωτογραφικές δεν έχει λογική ειδικά στα μεταχειρισμένα. Κάποτε η Fuji ήταν για λίγους και ρομαντικούς και τώρα είναι No1 Trend. Τυχεροί όσοι μας έφυγε το gas γιατί θα είχαμε μείνει πανί με πανί.