Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αν βρείς την WX1 πάρτην, ειδάλως το ξανασυζητάμε...

χαιρετε κυριοι!!!

χρειαζομαι τισ συμβουλες σας, καθως ηρθε η ωρα για μια compact αγορα...
η χρηση της θα ειναι για απλα οικογενειακά πλανα, τιποτα το ιδιαιτερο, ισως τα νυχτερινα/indoor να ειναι αξιοπρεπη... μπατζετ το πολυ 200
διαβαζοντας εδω ειδα την sony -WX1...
με βαση την τιμη βρισκω τις εξης

Sony Cyber-shot DSC-TX1
Canon SX130 IS
Canon Ixus 115 HS
Panasonic DMC-FX60
Canon Ixus 120 IS

παρακαλω ριξτε τα φωτα σας... ποια θα περνατε στη θεση μου???
υπαρχει καποια αλλη που μου ξεφευγει??

Στη θεση σας θα διαλεγα την wx1.

Σαν εντελως ερασιτεχνης που βασιζομαι αποκλειστικα στο auto mode της οποιας καμερας, δυστυχως, και μετα απο κυριολεκτικα δεκαδες αγορες προς ευρεση της καλυτερης compact κατεληξα σε αυτην και στην Panasonic LX3 (αρκετα πιο ακριβη μα οχι αναγκαστικα ουσιωδως καλυτερη).

Τα δε video της sony wx1 (αλλα και οι φωτογραφιες) σε χαμηλο φωτισμο ειναι εξαιρετικα, οχι μονο σε σχεση με την τιμη της καμερας, αλλα και με τους πιο ακριβους ανταγωνιστες της.

Ειναι δε η πρωτη φορα τα τελευταια δεκα χρονια που δεν εχω αγορασει αλλη compact camera εδω και ενα χρονο! Συνηθως αγοραζα 2-3 τον χρονο (κυριολεκτικα)... in search for the excellence :).

Last edited:
canon G12 ή slr ?

Γειά σας έχω ένα μπέρδεμα όπως συνήθως.Σκέφτομαι νά πάρω τήν canon G12
έπαθα πλάκα μέ τήν ποιότητα πού βγάζει καί υποθέτω ότι θά είναι καλή γιά φωτογράφιση προιόντων.Αλλά μέ προβληματίζει ότι ή τιμή της είναι περίπου όσο ένα απλό σώμα slr.Βέβαια τό μεγεθός της μέ βολεύει γιά μέσα στήν πόλη.
Τό σκεπτικό μου είναι νά έχω τήν G12 μέ συνδιασμό μιά σουπερ ζοόμ καί συγκεκριμένα μιά fujifilm HS20EXR (τήν περιμένουμε) αφού τραβάω θέματα πάσης φύσης, αντί νά δώσω 1500 ευρώ γιά μιά άς πούμε canon 60D μέ φακό 18-200 πού πάλι δέν θά μέ καλύπτει τό ζοόμ της.
Ποιά είναι ή γνώμη σας στό σύνθετο θέμα πού έθεσα;:BDBDG54:

Re: canon G12 ή slr ?

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ψάχνεις. Φωτογράφιση προϊόντων, δηλαδή pack shot? Μέσα στην πόλη, δηλαδή street photography? Η Canon 60D είναι από άλλο ανέκδοτο, και είναι κρίμα να την πάρεις να της βάλεις ένα (μόνο) φακό και τέλος... τζάμπα τα λεφτά.

Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς ψάχνεις. Φωτογράφιση προϊόντων, δηλαδή pack shot? Μέσα στην πόλη, δηλαδή street photography? Η Canon 60D είναι από άλλο ανέκδοτο, και είναι κρίμα να την πάρεις να της βάλεις ένα (μόνο) φακό και τέλος... τζάμπα τα λεφτά.
Δέν θά ήθελα νά δώσω μιά περιουσία σέ φακούς αλλά ούτε θά μ'άρεζε νά αλλάζω καί νά κουβαλάω συνέχεια.Για αυτό σκέφτηκα μιά πιό κόμπακτ λύση γιά γενική χρήση μέ τό συνδιασμό τών δύο αυτών μηχανών.

Δέν θά ήθελα νά δώσω μιά περιουσία σέ φακούς αλλά ούτε θά μ'άρεζε νά αλλάζω καί νά κουβαλάω συνέχεια.Για αυτό σκέφτηκα μιά πιό κόμπακτ λύση γιά γενική χρήση μέ τό συνδιασμό τών δύο αυτών μηχανών.

Άλλο πράγμα η compact, άλλο η slr-like και άλλο μια σχεδόν prosumer dslr...

Το πρόβλημα δεν είναι η εναλλαγή φακών, αλλά το βάρος και το ότι δε μπορείς να την βάλεις στην τσέπη σου την SLR ας πούμε...
Υπάρχουν τα υπέρ και υπάρχουν και τα κατά. Με την SLR και 1 σταθερό φακό των 100 ευρώ μπορείς να κάνεις φωτογράφηση προϊόντων. Αν αποφασίσεις να την κουβαλάς μαζί σου και να βγάζεις φωτογραφίες στο δρόμο με αυτή θα δεις οτι σου δίνει την δυνατότητα λόγω απόκρισης να βγάζεις άμεσα φωτογραφία, σε σχέση με την compact, που μέχρι να καδράρεις και να εστιάσει έχεις χάσει τη σκηνή. Από την άλλη, σε κοιτάνε λίγο περίεργα όταν κρατάς τέτοιων διαστάσεων μηχανή στο δρόμο και δεν είσαι τουρίστας, και μπορεί κάποιος να προσβληθεί αν καταλάβει ότι η κάμερα είναι στραμμένη προς αυτόν. Ανέφερα ότι θα πρέπει να την κουβαλάς μαζί σου?

Η διαφορά στην ποιότητα είναι τεράστια μεταξύ compact, και slr (τα iso 100 της compact έχουν περίπου τον θόρυβο που έχει μια σύγχρονη slr στα 800 'h sta 1600). Προϊόντα με compact :S ... Αν και είναι περισσότερο θέμα φωτισμού...

Τώρα αυτό με το ζοομ, συγνώμη κιόλας, προσωπικά ποτέ δε το κατάλαβα. Επίσης η ποιότητα των super zoom πάσχει. Εν τέλει μπορεί μια Nikon D3100 με έναν 18-200 (δηλαδη 27-300, δηλαδή 10x "zoom") να είναι μια καλή επιλογή. Υπάρχει και ο 18-270 με 15x "zoom". Που είναι και μικρό σώμα έχει και αρκετά megapixel.

Ευχαριστώ γιά τίς απαντήσεις, γιά τόν θόρυβο τό έχω διαπιστώσει ότι είναι πρόβλημα στίς κόμπακτ στίς φτηνές , όμως ή τεχνολογία έχει αλλάξει στίς καλές κόμπακτ όπως ή G12.Υποθέτω ότι θά ανταποκρίνεται στά iso όπως μιά canon 1000D ίσως καί καλύτερα.
Όσο αφορά τόν τηλεφακό μού είναι χρήσιμος γιά πουλιά.Εκεί θές μπόλικο ζοομ.Άλλωστε ανέφερα ότι ενδιαφέρομαι γιά γενική φωτογράφιση θεμάτων.
Η fuji HS20 μέ καινούργια τεχνολογία αισθητήρα καί σταθεροποίηση http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/s/finepix_hs20exr/features/
Νομίζω ότι γιά τά λεφτά της είναι σούπερ.
Νά συμπληρώσω μόλις πριν λίγες ώρες είδα ότι βγήκε καί ή 600D.Έχω κόλημα μέ τήν σπαστή οθόνη καί βλέπω θετικά καί τήν 600.

Ο drek τα λέει αναλυτικά: Οι compact δεν μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά ούτε με βασικές DSLR τριετίας και βάλε. Αυτό στο λέω εγώ που είμαι πυροβολημένος "κομπακτάκιας". Απλά σε χαμηλή ευαισθησία (iso 200max), η Fuji που αναφέρεις είναι καλή, η G12 πάει άλλο ένα-δυο στοπ (400-800). Η φωτογράφιση προϊόντων που αναφέρεις, αν είναι για ανάρτηση σε ιστιοσελίδες και τύπωμα σε 10Χ15 max, με την G12 θα είναι υποφερτή υπό προϋποθέσεις...
Αν έχεις αμφιβολίες, πάρε την super zoom, και όταν (και αν) δεν σε καλύπτει πλέον, προχωράς σε μια DSLR.

Αν βρείς την WX1 πάρτην, ειδάλως το ξανασυζητάμε...

ευχαριστω... προχώρησα σε παραγγελία οποτε αναμένω...

παιδια, ηPanasonic Lumix DMC-FS10 εχει σχεδον τα μισα λεφτα απο την WX1...

τοσο πολυ υστερει σε ποιοτητα?? (τη σκεφτομαι για δωρο σε ενα φιλο)

Ευχαριστώ γιά τίς απαντήσεις, γιά τόν θόρυβο τό έχω διαπιστώσει ότι είναι πρόβλημα στίς κόμπακτ στίς φτηνές , όμως ή τεχνολογία έχει αλλάξει στίς καλές κόμπακτ όπως ή G12.Υποθέτω ότι θά ανταποκρίνεται στά iso όπως μιά canon 1000D ίσως καί καλύτερα.
Όσο αφορά τόν τηλεφακό μού είναι χρήσιμος γιά πουλιά.Εκεί θές μπόλικο ζοομ.Άλλωστε ανέφερα ότι ενδιαφέρομαι γιά γενική φωτογράφιση θεμάτων.
Η fuji HS20 μέ καινούργια τεχνολογία αισθητήρα καί σταθεροποίηση http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/s/finepix_hs20exr/features/
Νομίζω ότι γιά τά λεφτά της είναι σούπερ.
Νά συμπληρώσω μόλις πριν λίγες ώρες είδα ότι βγήκε καί ή 600D.Έχω κόλημα μέ τήν σπαστή οθόνη καί βλέπω θετικά καί τήν 600.

όχι, δεν έχει καμιά σχέση με τις DSLR, ούτε με τις ΝΕΧ, ούτε και με τις Μ4/3.

Για τα πουλιά τώρα οι κόμπακτ είναι καλές μόνο για βίντεο. Για τίποτε άλλο. Οποιαδήποτε DSLR ακόμη και με χαλασμένο AF (κυριολεκτώ) είναι κλάασεις καλύτερη από την οποιαδήποτε Prosumer με μεγάλο ζουμ. Πέρα από την ποιότητα στην εικόνα (που δεν συγκρίνονται στο θέμα του κοντράστ) η μηχανή με το χαλασμένο AF θα λειτουργήσει άψογα. Έχεις τη μηχανή στο μάτι, έχεις την εστιακή απόσταση εκεί που πρέπει και παίζεις με το δαχτυλίδι της χειροκίνητης εστίασης. Θα πάρεις άψογες φωτογραφίες. Από την άλλη, οποιαδήποτε κομπακτ με μεγάλο ζουμ ΔΕΝ μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με άριστο AF για την κατηγορία της, διότι στο τελεζουμ το κοντράστ είναι εξορισμού χαμηλό, άρα δημιουργείται πρόβλημα στην εστίαση, άρα χάνουμε τη λήψη, όταν με την DSLR θα έχουμε δεκάδες φωτο για να διαλέξουμε.

ευχαριστω... προχώρησα σε παραγγελία οποτε αναμένω...

παιδια, ηPanasonic Lumix DMC-FS10 εχει σχεδον τα μισα λεφτα απο την WX1...

τοσο πολυ υστερει σε ποιοτητα?? (τη σκεφτομαι για δωρο σε ενα φιλο)

Έχει διαφορά σε χαμηλό φωτισμό, την ημέρα είναι σχεδόν ίδιες.

Μιά ακόμη ερώτηση.Ο τηλεφακός τής fuji μπορεί νά συγκριθεί μέ έναν αναλογο tamron ή sigma;Και για να δείτε γιατί πράγμα μιλάω εδώ υπάρχει μιά φωτό τέρμα ζοομ του προηγούμενου μοντέλου HS10 http://www.flickr.com/photos/steve_harmon/4504316540/ υπάρχουν πολλές νά δείτε μέ πουλιά καί άλλες.Τό σκεπτικό μου είναι αγοράζοντας τήν μηχανή αυτή στήν χειρότερη περίπτωση είναι σάν νά αγοράζεις έναν μεγάλο φτηνό τηλεφακό.

Μιά ακόμη ερώτηση.Ο τηλεφακός τής fuji μπορεί νά συγκριθεί μέ έναν αναλογο tamron ή sigma;Και για να δείτε γιατί πράγμα μιλάω εδώ υπάρχει μιά φωτό τέρμα ζοομ του προηγούμενου μοντέλου HS10 http://www.flickr.com/photos/steve_harmon/4504316540/ υπάρχουν πολλές νά δείτε μέ πουλιά καί άλλες.Τό σκεπτικό μου είναι αγοράζοντας τήν μηχανή αυτή στήν χειρότερη περίπτωση είναι σάν νά αγοράζεις έναν μεγάλο φτηνό τηλεφακό.

ΠΟύ να ξέρουμε; Και σε τί εστιακή απόσταση να τις συγκρίνουμε; Και τί θα τραβάς ; Πουλιά κινούμενα ή πουλιά σε στάση; Και με τον ήλιο στο πλάι ή από πίσω σου; Όταν μιλούμε για bird watching τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Όσο πιο σταθερές είναι οι συνθήκες, τόσο πιο εύκολα βγάζουν όλες οι μηχανές. Όταν όμως κινούνται τα πουλιά, τότε τα συστήματα AF , τα μοτέρ USM/AFS και τα πολλά καρέ /δευτ. είναι η μόνη λύση.

Δυο παραδείγματα:

Βόλτα με τρία μέλη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο Λεωνίδας έχει μαζί του μηχανή NIKON D300 και φακό NIKON AFS 300 2.8 VR (δηλ. ένα σετάκι των 7000 ευρώ). Εγώ είχα τη NIKON D700 με τον AFS 80-200 2.8 δηλ. ένα σετάκι των 4500 ευρώ. Ο τρίτος είχε κανονικό σετάκι, αλλά προσπάθησε με μια κόμπακτ. Ο τελευταίος δεν πρόλαβε καν να δει το πουλί μέσα από τη μηχανή, εγώ είχα ένα πετυχημένο καρέ (αλλά στα 2000χ1300) ενώ ο Λεωνίδας είχε 5 καρέ εστιασμένα σε πλήρη ανάλυση.

Σε δεύτερη φάση πέρυσι στο Άγιο όρος στις 19/3 καθώς γυρίζαμε στρην Ουρανούπολη συνοδεύουν το σκάφος σμήνη πουλιών. Τρία άτομα με βαρύ εξοπλισμό, των 5000 ευρώ έκαστος, τράβηξαν 500-700 φωτογραφίες όλες με ριπές. Είχαν 30-40% επιτυχία έκαστος. Εγώ είχα κλείσει το μαγαζί από νωρίς. Έτσι προσπάθησα με μια καλή κόμπακτ που είχα μαζί μου. Πήρα τρεις καλές φωτογραφίες....

Ή ερώτηση ήταν πιό γενική δηλ όσο αφορά τήν ποιότητα από τήν φωτογραφία πού έδωσα στο λίνκ, πόσο sharp σάς φάνηκε σέ σχέση μέ τούς φακούς πού ξέρετε.

Σε αυτό το μέγεθος δε μπορείς να κρίνεις οξύτητα, αν και δε μου φαίνεται να έχει μεγάλη η φωτό..

Αγορά Φωτογραφικής μηχανής

Καλησπερα
φιλη μου ζητησε να της βρω φωτογραφικη μηχανη (για απλη χρηση) compact
εως 120 ευρω περιπου ... κι επειδη δεν το χω το αθλημα εχετε να προτεινετε καποια ?

Ευχαριστω

Γεια σας παιδιά! Πριν λίγο καιρό σας είχα ζαλίσει, με το συμπάθειο, τα @@ σε σχέση με την WX1...Τελικά πριν 1 μήνα περίπου την αγόρασα και μπορώ να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί! Το μόνο που με χαλάει είναι οι full manual (μακάρι να είχε manual shutter speed και manual focus!) ρυθμίσεις και η μέτρια-προς καλή (7/10 βάζω) ποιότητα εικόνας τη μέρα. Έχω πειραματιστεί αρκετά και έχω τραβήξει κάποιες εντυπωσιακές, μπορώ να πω, φωτογραφίες. Ακόμα η ζωή της μπαταρίας είναι εξαιρετική (έως και 40 λεπτά HD HQ 720p video και πάρα πολλές λήψεις με χρήση flash & zoom). Τέλος με 10fps & panning μπορείς να πάρεις πανέμορφες λήψεις που πραγματικά εντυπωσιάζουν!(στην κατηγορία της πάντα).Την προτείνω ανεπιφύλακτα στο μέσο χρήστη που ψάχνει μια slim compact, με καλές επιδόσεις στην κατηγορία τιμής της!

Μπράβο, καμιά φωτογραφία θα ανεβάσεις?