Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Γειά σας ,μετά τήν fujifilm HS20 σκέφτομαι νά περάσω σέ slr διότι ή hs20 φυσικά δέν μέ καλύπτει σέ ποιότητα εικόνας.Βλέπω θετικά τήν sony a65 slt κυρίως γιά τήν πολύ γρήγορη εστίαση πού έχει. Έτσι όπως μάς τήν παρουσιάζει ή εταιρεία πρέπει νά είναι ή γρηγορότερη μηχανή.Σύν τά άλλα χαρακτηριστικά, σταθεροποίηση στό σώμα,καλύτερο βίντεο,πανοραμα,3D...Μέ προβληματίζουν όμως κάποια θέματα, όπως ότι χάνει ένα μέρος φωτεινότητας λόγο τού ημιδεαπερατού καθρέπτη,τό ηλεκτρονικό σκόπευτρο πού πρέπει νά ανοιγοκλέινεις συνέχεια τήν μηχανή όπως στίς κόμπακτ γιά νά μήν τρώει μπαταρία,επίσης από δείγματα πού είδα νομίζω στά iso υστερεί.Μήπως παίζει ρόλο ότι ή 65 είναι στά 24mp;Ή α57 πού είναι στά 16 μήπως συμπεριφέρεται καλύτερα στά iso;Ανάλογες προτάσεις είναι ή Nikon 5100 καί ή canon 600D.Αυτές τό καλό είναι ότι έχουν μεγαλύτερη γκάμα φακών, αλλά δέν έχουν τό πακέτο μέ αυτά τά χαρακτηριστικά πού δίνει ή σόνυ καί τυγχάνει νά μέ ενδιαφέρουν,βέβαια τά πληρώνεις 300 ευρώ παραπάνω όλα αυτά .Ή διαφορά στήν γρήγορη εστίαση πιστεύετε ότι είναι σημαντική σέ σχέση μέ 5100 καί 600D;

Γειά σας ,μετά τήν fujifilm HS20 σκέφτομαι νά περάσω σέ slr διότι ή hs20 φυσικά δέν μέ καλύπτει σέ ποιότητα εικόνας.Βλέπω θετικά τήν sony a65 slt κυρίως γιά τήν πολύ γρήγορη εστίαση πού έχει. Έτσι όπως μάς τήν παρουσιάζει ή εταιρεία πρέπει νά είναι ή γρηγορότερη μηχανή.Σύν τά άλλα χαρακτηριστικά, σταθεροποίηση στό σώμα,καλύτερο βίντεο,πανοραμα,3D...Μέ προβληματίζουν όμως κάποια θέματα, όπως ότι χάνει ένα μέρος φωτεινότητας λόγο τού ημιδεαπερατού καθρέπτη,τό ηλεκτρονικό σκόπευτρο πού πρέπει νά ανοιγοκλέινεις συνέχεια τήν μηχανή όπως στίς κόμπακτ γιά νά μήν τρώει μπαταρία,επίσης από δείγματα πού είδα νομίζω στά iso υστερεί.Μήπως παίζει ρόλο ότι ή 65 είναι στά 24mp;Ή α57 πού είναι στά 16 μήπως συμπεριφέρεται καλύτερα στά iso;Ανάλογες προτάσεις είναι ή Nikon 5100 καί ή canon 600D.Αυτές τό καλό είναι ότι έχουν μεγαλύτερη γκάμα φακών, αλλά δέν έχουν τό πακέτο μέ αυτά τά χαρακτηριστικά πού δίνει ή σόνυ καί τυγχάνει νά μέ ενδιαφέρουν,βέβαια τά πληρώνεις 300 ευρώ παραπάνω όλα αυτά .Ή διαφορά στήν γρήγορη εστίαση πιστεύετε ότι είναι σημαντική σέ σχέση μέ 5100 καί 600D;

Τέσσερις ερωτήσεις:

1. Τί θέματα θέλεις να τραβάς; Ανάλογα με το θέμα υπάρχει και η καταλληλότερη μηχανή.
2. Φωτογραφία ή βίντεο; Το καλύτερο δεν είναι πάντα στην ίδια μηχανή.
3. Πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις σε φακούς; Δεν πιστεύω να θέλεις να παραμείνεις στο φακό του κιτ....
4. Αν θέλεις να πάρεις το απόλυτο από τη μηχανή σου, εννοείται ότι θα τραβάς σε raw κι όχι σε jpg και μετά θα επεξεργάζεσαι τα αρχεία στον ΗΥ σου. Είσαι διατεθειμένος να το κάνεις αυτό;

Τέσσερις ερωτήσεις:

1. Τί θέματα θέλεις να τραβάς; Ανάλογα με το θέμα υπάρχει και η καταλληλότερη μηχανή.
2. Φωτογραφία ή βίντεο; Το καλύτερο δεν είναι πάντα στην ίδια μηχανή.
3. Πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις σε φακούς; Δεν πιστεύω να θέλεις να παραμείνεις στο φακό του κιτ....
4. Αν θέλεις να πάρεις το απόλυτο από τη μηχανή σου, εννοείται ότι θα τραβάς σε raw κι όχι σε jpg και μετά θα επεξεργάζεσαι τα αρχεία στον ΗΥ σου. Είσαι διατεθειμένος να το κάνεις αυτό;

Κυρίως μέ ενδιαφέρει ή φωτογραφία αλλά ποιός δέν θέλει μιά μηχανή μέ τέλειο βίντεο όπως στήν σειρά slt
Ασχολούμαι μέ θέματα φύσης αλλά καί τοπία γενικά.Τήν fuji HS20 τήν πήρα περισσότερο γιά τόν τηλεφακό της γιά πουλιά.Ή α65 νομίζω θά ήταν ένα καλό συμπλήρωμα γιά τοπία λόγο ποιότητας.Σαντορίνη πού είχα τραβήξει τοπία ή hs20 μέ απογοήτευσε ιδίως όταν τίς έβλεπα σέ RAW μιλάμε γιά πολύ κόκο εμφανής σέ ουρανό.Αργότερα τό σκεπτικό μου είναι στήν α65 ή 57 έναν τηλεφακό sigma 150-500 πού είναι στό χιλιάρικο καί σε κρόπ άν δέν κάνω λάθος γίνεται 850mm ,καί ίσως αργότερα έναν μάκρο.

απο τη στιγμή που θέλεις βίντεο και μάλιστα καλό πάω πάσο... πάρε ό,τι θέλεις. Αν δεν έπαιζε το βίντεο, για τοπία και πουλιά θα σου πρότεινα να πάρεις μια μτχ. nikon d700. Η διαφορά της σε σχέση με τις μεσαίες μηχανές είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη, τόσο σε δυνατότητες (σκόπευτρο, AF, drive) όσο και στην αντοχή σε κακές καιρικές συνθήκες (φαντάζομαι γνωρίζεις ότι ότι τα πουλιά είναι κοντά σε νερό και ότι τις περισσότερες φωτο δεν τις τραβάς με ντάλα ήλιο, ούτε και από στρεγα μέρη, αλλά μέσα από βάρκες, δίπλα σε όχθες, μέσα από το νερό, κλπ. Όταν χρησιμοποιήσεις μια μέρα μια τέτοια μηχανή και μετά γυρίσεις στις μικρές δύσκολα βολεύεσαι. Αλλά δεν έχει βίντεο....

Για το βίντεο (και μόνο γι αυτό) η sony δείχνει καλύτερη. Μια μικρή συμβουλή να προτιμήσεις μηχανή με σπαστή οθόνη. Θα σου φανεί πολύ χρήσιμη στο βίντεο. Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι ο 150-500 και ο 50-500 δεν βαστιούνται στο χέρι, ειδικά με τα μικρά σώματα, θέλουν τριπόδι, ή μονόποδο. Κι όχι μόνο επειδή κάνουν μπροστόβαρη τη μηχανή (που την κάνουν και πολύ μάλιστα), αλλά κι επειδή με συντελεστή 1,5 η κάθε μικροκίνηση στο σώμα οδηγεί σε κινήσεις μοίρας ή μοιρών το φακό, άρα θα τραβάς στο περίπου και με πολλές πιθανότητες θολώματος.

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Νομίζετε ότι θα δω καμμία αξιόλογη διαφορά στην F80 από ότι στην F31 που λειτουργώ ακόμα...

ευχαριστώ

Απο το F 2.8 που εισαι θα πας στο 3.3. Απο μπαταρια θα πας προς το χειροτερο (3'' οθονη βλεπεις). Στα θετικα η μεγαλυτερη οθονη, το 720 βιντεο. Τουλαχιστον στην ποιοτητα φωτογραφιας, δεν θα δεις διαφορα. Προς το χειροτερο μαλλον θα δεις μια μικρη, ειδικα σε μεγαλα iso, μπορεις να κατεβασεις απο το dpreview αυτα και να συγκρινεις http://a.img-dpreview.com/reviews/FujifilmF31fd/Samples/Comparedto/Fuji_F31fd_ISO1600.JPG http://www.dpreview.com/reviews_data/fujifilm_f80exr/boxshot/studio_iso1600.jpg (12MP mode) http://www.dpreview.com/reviews_data/fujifilm_f80exr/boxshot/studio_iso1600sn.jpg (6MP mode) Μπορεις να συγκρινεις και σε 100iso δειγματα.

Η γνωμη μου, κατσε εκει που εισαι, οταν αποφασισεις να την αλλαξεις καντο μονο για να πας σε κατι (αισθητα μαλιστα) καλυτερο.

απο τη στιγμή που θέλεις βίντεο και μάλιστα καλό πάω πάσο... πάρε ό,τι θέλεις. Αν δεν έπαιζε το βίντεο, για τοπία και πουλιά θα σου πρότεινα να πάρεις μια μτχ. nikon d700. Η διαφορά της σε σχέση με τις μεσαίες μηχανές είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη, τόσο σε δυνατότητες (σκόπευτρο, AF, drive) όσο και στην αντοχή σε κακές καιρικές συνθήκες (φαντάζομαι γνωρίζεις ότι ότι τα πουλιά είναι κοντά σε νερό και ότι τις περισσότερες φωτο δεν τις τραβάς με ντάλα ήλιο, ούτε και από στρεγα μέρη, αλλά μέσα από βάρκες, δίπλα σε όχθες, μέσα από το νερό, κλπ. Όταν χρησιμοποιήσεις μια μέρα μια τέτοια μηχανή και μετά γυρίσεις στις μικρές δύσκολα βολεύεσαι. Αλλά δεν έχει βίντεο....

Για το βίντεο (και μόνο γι αυτό) η sony δείχνει καλύτερη. Μια μικρή συμβουλή να προτιμήσεις μηχανή με σπαστή οθόνη. Θα σου φανεί πολύ χρήσιμη στο βίντεο. Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι ο 150-500 και ο 50-500 δεν βαστιούνται στο χέρι, ειδικά με τα μικρά σώματα, θέλουν τριπόδι, ή μονόποδο. Κι όχι μόνο επειδή κάνουν μπροστόβαρη τη μηχανή (που την κάνουν και πολύ μάλιστα), αλλά κι επειδή με συντελεστή 1,5 η κάθε μικροκίνηση στο σώμα οδηγεί σε κινήσεις μοίρας ή μοιρών το φακό, άρα θα τραβάς στο περίπου και με πολλές πιθανότητες θολώματος.

Μάλιστα,ευχαριστώ γιά τήν απάντηση, οί αποριες μου βέβαια δέν λύθηκαν γιά τήν α65, τώρα γιά τόν τηλεφακό άν τό αποτέλεσμα δέν είναι τό αναμενόμενο έ τότε νά παραμείνω στήν HS20 εκεί πού θά ρίξω ένα χιλιάρικο γιά αυτόν.

ευχαριστω για την απάντηση....

πράγματι... μετά απο την Fuji F31, την διαφορά θα την δω αν πάω σε micro4/3 ή samsung NX (η νεξ μου κάθεται στο λαιμό)

Γειά σας ,μετά τήν fujifilm HS20 σκέφτομαι νά περάσω σέ slr διότι ή hs20 φυσικά δέν μέ καλύπτει σέ ποιότητα εικόνας.Βλέπω θετικά τήν sony a65 slt κυρίως γιά τήν πολύ γρήγορη εστίαση πού έχει.
Έτσι όπως μάς τήν παρουσιάζει ή εταιρεία πρέπει νά είναι ή γρηγορότερη μηχανή.

Είναι η γρηγορότερη σε auto focus - tracking απο αυτές που έχουν ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Οχι απο τις Dslr. Αξίζει να το ψάξουμε λιγο αλλά η εντύπωσή μου είναι οτι κυμαίνεται στα επίπεδα της φτηνής κατηγορίας Dslr (D5100, 600D). Αυτό που κάνει πολύ γρήγορα είναι η απόκριση στο πάτημα του κλείστρου (λογικό καθώς δεν έχει καθρέπτη να σηκώσει).

Ομως γενικώς οι μηχανές με EVF έχουν ενα κουσούρι αλλες λιγότερο άλλες περισσότερο. Display lag. Ειδικά σε χαμηλό φωτισμό γίνεται πιό εμφανές. Δεν μιλάμε για το ποσα καρε το δευτερόλεπτο στέλνει ο αισθητήρας στην οθόνη αλλά για μια καθυστέρηση απο την στιγμή του συμβάντος εως την στιγμή της απεικόνισης ανεξαρτήτως fps (ή μάλλον σε συνδιασμό και αθροιστικά με τα fps). Αυτό σε δυσκολεύει στο καδράρισμα σε φωτό δράσης.

Δεν έχω βρεί στοιχεία-μετρήσεις για κάτι τέτοιο. Κανονικά θα έπρεπε τα ρηβιου-σαιτ να κάνουν το ίδιο τεστ απόκρισης που κάνουν στα τεστ οθονών LCD για τους παιχνιδάδες.

Σύν τά άλλα χαρακτηριστικά, σταθεροποίηση στό σώμα,καλύτερο βίντεο,πανοραμα,3D...Μέ προβληματίζουν όμως κάποια θέματα, όπως ότι χάνει ένα μέρος φωτεινότητας λόγο τού ημιδεαπερατού καθρέπτη,τό ηλεκτρονικό σκόπευτρο πού πρέπει νά ανοιγοκλέινεις συνέχεια τήν μηχανή όπως στίς κόμπακτ γιά νά μήν τρώει μπαταρία,επίσης από δείγματα πού είδα νομίζω στά iso υστερεί. Μήπως παίζει ρόλο ότι ή 65 είναι στά 24mp;Ή α57 πού είναι στά 16 μήπως συμπεριφέρεται καλύτερα στά iso;

Για την σταθεροποίηση στο σώμα γενικώς ισχύει οτι στα μεγάλα εστιακά μήκη (αυτά που ενδιαφέρουν τους πουλάδες) είναι υποδεέστερη απο την σταθεροποίηση στο φακό.

Εχεις δίκιο να ανησυχείς για τον ημιδιαπερατό καθρέπτη σε σχέση με την απόδοση σε χαμηλό φωτισμό. Κόβει περίπου μισό στοπ φωτός. Θέλεις δηλ. 1,4Χ μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης σε σχέση με μια Dslr ή mirrorless (π.χ. NEX7) με ίδιο αισθητήρα για να πάρεις ίδια ποιότητα (π.χ. 1/70 αντι 1/100). Η 1,2Χ πιο ανοιχτο διάφραγμα π.χ. f/3.0 αντι φ/3.6.

Η υστέρηση στον χαμηλό φωτισμό οφείλεται κυρίως στον σταθερό καθρέπτη.

Δευτερευόντως στα ηλεκτρονικά διαχείρησης των δεδομένων του αισθητήρα. Για παράδειγμα οι Nikon-Pentax με ίδιο αισθητήρα είναι πιο αποτελεσματικές. Και εδώ έχω ενα δεδομένο χωρίς διασταύρωση σε σχέση με την A65 vs A77. To Dxo μέτρησε την Α65 λιγο χειρότερη απο την A77 !!!. Iσως δεν είναι ακριβώς ίδιες σε αισθητήρα-ηλεκτρονικά.

Τα πολλά μεγαπίξελ επηρρεάζουν αρκετά λιγότερο. Σύγκρινε ΝΕΧ-7 vs ΝΕΧ-5n σε ίδιο μέγεθος για να βεβαιωθείς.

Ανάλογες προτάσεις είναι ή Nikon 5100 καί ή canon 600D.Αυτές τό καλό είναι ότι έχουν μεγαλύτερη γκάμα φακών, αλλά δέν έχουν τό πακέτο μέ αυτά τά χαρακτηριστικά πού δίνει ή σόνυ καί τυγχάνει νά μέ ενδιαφέρουν,βέβαια τά πληρώνεις 300 ευρώ παραπάνω όλα αυτά .Ή διαφορά στήν γρήγορη εστίαση πιστεύετε ότι είναι σημαντική σέ σχέση μέ 5100 καί 600D;

Θα ήθελα και εγώ να δω καμια σύγκριση AF + tracking Α65 vs D5100.

Πάντως στο βίντεο είναι όντως καλύτερη απο D5100, 600D. Ως κονσεπτ κυρίως αλλά και σε χαρακτηριστικά - απόδοση.

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Καί εγώ νόμιζα ότι τό auto focus tracking ήταν πρωτιά τής σειράς sony slt.Δέν φανταζόμουν ότι ίδια ανταπόκριση έχουν καί άλλες slr.
Δηλαδή ή α65 δέν ανήκει στήν κατηγορία slr λόγο διαφορετικού συστήμστος καθρέπτη καί evf από ότι κατάλαβα;
Ή σταθεροποίηση στό σώμα δέν λειτουργεί συμπληρωματικά με τήν σταθεροποίηση τού φακού;
Άν κόβει μισό στόπ φώς σέ συνδιασμό μέ έναν όχι καί τόσο φωτεινό τηλεφακό αυτό είναι ένα μείονεκτημα.Θεώρησα ότι θά κάλυπτε τήν διαφορά μείωσης φωτός ότι έχει λίγο μεγαλύτερο αισθητήρα γιά κρόπ.Προβληματίστηκα πάλι, καί μού άρεσε αυτά τά παραπάνω πού προσφέρει ή σειρά αυτή.

Καί εγώ νόμιζα ότι τό auto focus tracking ήταν πρωτιά τής σειράς sony slt.Δέν φανταζόμουν ότι ίδια ανταπόκριση έχουν καί άλλες slr.
Δηλαδή ή α65 δέν ανήκει στήν κατηγορία slr λόγο διαφορετικού συστήμστος καθρέπτη καί evf από ότι κατάλαβα;
Ή σταθεροποίηση στό σώμα δέν λειτουργεί συμπληρωματικά με τήν σταθεροποίηση τού φακού;
Άν κόβει μισό στόπ φώς σέ συνδιασμό μέ έναν όχι καί τόσο φωτεινό τηλεφακό αυτό είναι ένα μείονεκτημα.Θεώρησα ότι θά κάλυπτε τήν διαφορά μείωσης φωτός ότι έχει λίγο μεγαλύτερο αισθητήρα γιά κρόπ.Προβληματίστηκα πάλι, καί μού άρεσε αυτά τά παραπάνω πού προσφέρει ή σειρά αυτή.

H νέα σειρά της sony προσφερει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι όμως συνολικά καλύτερη από μια εισαγωγική dslr (600d, d5100) διότι εκείνες είναι εξαιρετικά ώριμα προιόντα. Στο βίντεο προσφέρει περισσότερα, όμως και πάλι λέω ότι η σπαστή οθόνη (που έχει η Α77) είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για βιντεολήψη στο ύπαιθρο (π.χ. δίνει δυνατότητα λήψης από πολύ χαμηλά κι από πολύ ψηλά). Τώρα η μηχανή αυτή με το συγκεκριμένο σκόπευτρο σε συνδυασμό με ένα φακό σαν τους 50-500/160-500 θα βασιστεί μόνο στο πολύ γρήγορο drive , κι οχι στο συνδυασμό όλων των χαρακτηριστικών της λήψης και κυρίως στο καλό καδράρισμα, κάτι που κάνουμε στις dsr.

Ας ληφθεί υπόψη ότι η γνώμη μου προέρχεται από μια δανεική Α65 με έναν 50-500 σε φωτογράφηση παιδικού ποδοσφαίρου. Εκεί η μηχανή υπερτερεί σημαντικά στη λήψη βίντεο (ειδικά στο af tracking) σε σχέση με τη d5100 που έχω, αλλά δεσμεύεται από τη μη σπαστή οθόνη. Στη λήψη φωτογραφιών, όταν ήταν στατικό το θέμα (π.χ. μέσα στην περιοχή, ή σε εκτέλεση κόρνερ, ή φάουλ) τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με τη νίκον. Όταν όμως υπήρχε δράση τότε η μηχανή φαινόταν αδύναμη να συναγωνιστέι τη νίκον. Π.χ. να έρχεται παιδί κατά πάνω σου και να τραβάς συνέχεια, Τη μπάλα σε δυνατά σουτ δεν μπορούσα να την παρακολουθήσω (την βλέπω πολύ θολά στο σκόπευτρο) αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται και στα μάτια μου. Αντίθετα στην 5100 μπορώ πάντα να έχω 1-2 εστιασμένα καρέ σε σουτ, και στην 700 να έχω ακόμα και όλα (δηλ. 4-6) από το πόδι που σουτάρει μέχρι τα δίκτυα.

Last edited:

Τουλάχιστον κατάλαβα ότι δέν πρόκειται γιά τό σούπερ μοντέλο, μέ επηρέασε μάλον τό βίντεο παρουσίασης τής σόνυ.Μέχρι νά αποφασίσω πολλά μπορούν νά αλλάξουν ,κάθε 3 μήνες βγαίνει κάτι καινούργιο , μπορεί καί ή κάνον -Νίκον νά προσθέσουν αυτά τά πρόσθετα χαρακτηριστικά ή καί ή sony νά κάνει μεταροπές.Καλή ανάσταση.

Re: Απάντηση: Re: Βασικές Αρχές Φωτογραφίας για Αρχάριους

exeis na mou protineis kamia fotografikh giati egw den kserw? euxaristw! :)

Απάντηση: Βασικές Αρχές Φωτογραφίας για Αρχάριους

Πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις;
Κυρίως σε ενδιαφέρουν πορτραίτα;
Πες τι θέλεις να φωτογραφίζεις για να σε βοηθήσουμε, αν και στο παρόν νήμα είμαστε εκτός θέματος...

Re: Απάντηση: Βασικές Αρχές Φωτογραφίας για Αρχάριους

signwmi ala opos eipa kai pio panw eimai kainourios.. egw epireastika apo kati fotografies pou evlepa se ena athlitiko site pou edixne tous paixtes kai olo to alo htan tholo.. kati tetio thelw na kanw k egw. px na vgazw kapion fotografia k na einai tholo :) oso gia ta xrimata min einai polu akrivi.. protine mou merikes fotografikes kai analoga me ta lefta tha epileksw.. ypologise na einai 500E k katw:)

Απάντηση: Βασικές Αρχές Φωτογραφίας για Αρχάριους

Γράψε Ελληνικά σε παρακαλώ. Τα γλρικλις, εκτός του ότι απαγορεύονται είναι και κουραστικά.
Σου στέλνω πμ για να μη χαλάμε το παρόν νήμα.

Ξέρει κανείς πώς ζουμάρει η Olympus E-PL1 από το σώμα κι όχι από το φακό?
Ξέρω, χαζή ερώτηση αλλά δεν μπόρεσα να το βρω πουθενά (ακόμη) και είμαι άσχετος από dlsr.
Βασικά θέλω το κλασικό κουμπάκι που πατάς σε οποιαδήποτε compact και κάνει σταδιακό ζουμ (και σου γράφει στην οθόνη 2χ, 3χ κλπ).
ΣΗΜ. Υπάρχει ένα μουμπάκι με μεγεθυντικό φακό το οποίο σου κάνει πολύ ισχυρό ζουμ αλλά είναι μόνο για να δεις το θέμα (απ' ότι διάβασα) και δεν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες.
Ευχαριστώ και
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Δεν υπάρχει τέτοιο κουμπάκι σε καμία μηχανή με ανταλλάξιμους φακούς. Το ζουμ γίνεται μόνο από τον φακό.
Αυτό που περιγράφεις είναι χαρακτηριστικό των compact

Last edited:

Ναι αλλά το ζουμ που παίρνω από τον M.Zuiko 14-42 είναι πολύ μικρό (κάπου στο 3x το υπολογίζω). Μόνο αυτό το ζουμ έχω? Και αν ναι, πώς πατώντας το μεγενθυντικό φακό μου το ζουμάρει πολύ παραπάνω?

Αυτό το ζουμ έχεις, λιγότερο από 3χ.
Η παραπάνω μεγέθυνση είναι για υποβοήθηση της χειροκίνητης εστίασης.
Αν θέλεις να μετατρέψεις τη μηχανή σε σούπερ ζουμ, πρέπει να αποκτήσεις τον φακό 14-150.