Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Θέλεις έναν πιο γρήγορο φακό, όπως οι πανασόνικ 20/1.7 και 14/2.5, οι ζούικο 45/1.8 και 12/2 ή ο λέικα 25/1.4. Υπάρχουν επίσης και άλλες επιλογές γρήγορων φακών, με χειροκίνητη εστίαση όμως, είτε με μοντούρα μ4/3, ή με αντάπτορα.

Και τι εννοούσε ο aragon εδώ στις 25/3 λέγοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι φακοί αλλά με χειροκίνητη εστίαση; (αν είναι όλοι οι φακοί χειροκίνητοι τότε γιατί να το αναφέρει;).

Re: Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αυτό το ζουμ έχεις, λιγότερο από 3χ.
Η παραπάνω μεγέθυνση είναι για υποβοήθηση της χειροκίνητης εστίασης.
Αν θέλεις να μετατρέψεις τη μηχανή σε σούπερ ζουμ, πρέπει να αποκτήσεις τον φακό 14-150.

Η τον φακό 40-150 αφού έχεις ήδη τον 14-42.

Και πόσο κοστίζουν περίπου οι παραπάνω φακοί?

Πολύ ακριβοί.
Άλλωστε, ούτε φωτογράφος είμαι ούτε από φακούς ξέρω ούτε λεφτά μου περισεύουν για να αρχίσω να μαθαίνω.
Μάλλον έκανα λάθος στην επιλογή μου.
Τη βάζω αγγελία κατευθείαν για πώληση και βλέπουμε.
Μια ερώτηση ακόμη: Τι ακριβώς σημαίνουν τα νούμερα στο ζουμ; (πχ. 14-42, τι σημαίνει το 14 και τι το 42?) Υπάρχει αντιστοιχία με το 3x, 10x κλπ? Οποιοδήποτε link ευπρόσδεκτο.

Το 14-42 είναι το εύρος ζουμ του φακού , όταν φέρνεις κοντά σου το αντικείμενο φτάνει μέχρι το 42 . Αν δεν σου φτάνει τότε πρέπει να πάρεις τον 40-150 ο οποίος ζουμάρει αρκετά περισσότερο , δες εδώ πόσο : . .

Και μια σύγκριση μεταξύ 14-42 και 40-150 : .

Αντιστοιχίες του στυλ 2χ 3χ κλπ δεν μπορώ να σου πω .

Όσο για την χειροκίνητη εστίαση , υπάρχουν φακοί που δεν έχουν ενσωματωμένο μοτέρ (άλλοι που οι επαφές τους δεν ταιριάζουν απόλυτα στις pen) ώστε να κάνουν εστίαση αυτόματα , δηλαδή να καθαρίσει η θολούρα από την οθόνη και να φαίνεται καθαρά το αντικείμενο αλλά πρέπει με το δαχτυλίδι που είναι μπροστά στον φακό να το κάνεις εσύ , γύρνα το δεξιά αριστερά στον 14-42 να δεις τι είναι η χειροκίνητη εστίαση αλλά αφού πρώτα πατήσεις ok και στην μπάρα που θα εμφανιστεί να πας εκεί που λέει S-AF η C-AF και να επιλέξεις το MF που σημαίνει (manual focus) χειροκίνητη εστίαση .

Last edited:
Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Χρειάζομαι μια φωτογραφική για καλές φωτογραφίες αλλα και βίντεο.
Όχι compact.
Σκέφτομαι για sony slt-a35 ή για panasonic g3?
Στα ίδια χρήματα είναι και οι 2 με τον στάνταρ φακό.
Τι προτείνετε?
Χριστός Ανέστη.

Δεν ξέρω αν έχει κανείς εμπειρία από αυτές τις δύο... Αν το μέγεθος μετράει πάντως η G3 είναι πιο μαζεμένη. Αν δίνεις βάρος στο βίντεο κοίτα και άλλες Panasonic, μερικές παίρνουν "χακεριές" και γίνονται κορυφαίες.

Την συγκεκριμένη πάντως (την G3) δεν την έχει εισάγει η αντιπροσωπία, οπότε αν γίνει καμιά στραβή σε βλέπω στα δύσκολα...

Μια ερώτηση ακόμη: Τι ακριβώς σημαίνουν τα νούμερα στο ζουμ; (πχ. 14-42, τι σημαίνει το 14 και τι το 42?) Υπάρχει αντιστοιχία με το 3x, 10x κλπ? Οποιοδήποτε link ευπρόσδεκτο.

Tα νούμερα είναι το εστιακό μήκος του φακού.Με λιγα λόγια οσο πιο μικρό το "μικρό" νούμερο τόσο πιο ευρυγώνιος είναι και προφανώς το μεγάλο αναφέρεται σε τηλεφακό.
Για να βρείς το χ3, χ4 κλπ απλά διαιρείς το μεγάλο νούμερο με το μικρό.Π.χ. 42/14=3 αρα είναι επι 3 ζουμ.

Ναι την g3 θα την έπαιρνα από την αμαζόνα της Αγγλίας.
Η sony μου κάνει πιο φωτογραφική αν και στις κριτικές μιλάνε για θόρυβο στα υψηλά iso.

Ρίξε μια ματιά (τρόπος του λέγειν, πολλές ματιές χρειάζονται) για να δεις ποιες panasonic έχουν χακαριστεί από τον vitaly.
Και προσπάθησε να πάρεις μια από αυτές. Θα έχεις δυνατότητα κινηματογράφησης που δεν θα φαντάζεσαι...

http://www.personal-view.com/talks/discussions

Θα γίνω ίσως βαρετός, αλλά γιατί δεν παίρνεις μια refurbished Olympus? Θα σου στοιχίσει τα μισά από το budget που έχεις βάλει - το πολύ!

Edit: προσοχή αν είσαι στο νησί τα έξοδα θα πάνε 35 +

Last edited:

Η EP-1 είναι η πρώτη Pen που κυκλοφόρησε με άριστη ποιότητα κατασκευής (όλη μεταλλική), καλά χειριστήρια, πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Δεν έχει ενσωματωμένο φλας και θύρα για EVF (και τα υπόλοιπα αξεσουάρ όπως εξωτερικά μικρόφωνα, μπράτσο με macro led κ.λ.π.), και η οθόνη έχει σχετικά χαμηλή ανάλυση. Η E-PL1 θεωρείται η "μικρή αδελφή", είναι κυρίως πλαστική (αλλά όχι κακή), τα χειριστήρια είναι πιο απλά, η οθόνη 2,7" αντί για 3" και ο σταθεροποιητής λιγότερο ικανός - μισό με ένα στοπ - σε σχέση με την EP-1 αν κρίνω από την E-PL2 (έχω και τις δύο). Έχει όμως ενσωματωμένο φλας και θύρα που παίρνει EVF κ.λ.π. Η ποιότητα εικόνας είναι η ίδια, πολύ καλή (μερικοί λένε καλύτερη γιατί έχει πιο αδύναμο antialias). Αν σε ενδιαφέρει το βίντεο, προσπάθησε να πάρεις κάποιο σετ με τον 14-42 mkII που είναι σαφώς πιο γρήγορος από τον πρώτης γενιάς κιτ φακό. Κατά την άποψή μου αυτή την στιγμή οι καλύτερες περιπτώσεις είναι τα κιτ με τους δύο φακούς (προσοχή στο τι παίρνεις, να κοιτάς την αναλυτική περιγραφή γιατί υπάρχουν συχνά λάθη και παραλείψεις), ενδεικτικά οι E-PL2 double kit φεύγουν στα 350 περίπου, δες και το νήμα που σου έβαλε ο Kosmous παραπάνω.

Βοήθεια για αγορά ψηφιακής μηχανής compact

Καλησπέρα σας . Ειμαι σε αναζήτηση ψηφιακής μηχανής compact δεν θελω να εχει επανω πολλά εξτρα φακους κ . α για να μην εχει ογκο και να ειναι ποιό ανετη στην μεταφορά . Εχω δει κάποια μοντέλα σε διαφορά site καταστηματων αλλα θα ήθελα και την γνώμη την δικιά σας μια και δεν έχω εμπειρια σε θέματα φωτογραφίας . Απλα θα ήθελα να έχει τιμή 200 - 300 το πολύ με δυνατότητα λήψης hd video 10 - 16 megapixels αν και απ οσο κατάλαβα αυτο δεν εχει και τοσο μεγαλη σημασια αν δεν κάνω λάθος . Μ αρεσαν οι nikon - sony - olympus . Καθε προταση σας ευπρόσδεκτη και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .:worshippy::worshippy::worshippy::worshippy::worshippy: