Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Λογικο ειναι να μην μπορεις να καταληξεις αφου δεν ξερεις τι θελεις.

Παρε αυτη που σου αρεσει καλυτερα, και που σου αρεσεις να την κρατας

Ξέρω τι θέλω, ποια ταιριάζει σε αυτό που θέλω δεν μπορώ να καταλάβω...

Απάντηση: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Νομίζω πως κακώς καθορίζεις την επιλογή σου με βάση το πιο ακραίο σενάριο, δηλαδή την φωτογράφιση σε συνθήκες έλλειψης φωτός. Στατιστικά εκεί θα πάρεις τις πιο αδιάφορες λήψεις σου, με καταγραφική ιδίως αξία (εκτός εάν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις τρίποδο, οπότε αλλάζει εντελώς). Είναι το φως αυτό που κάνει τη φωτογραφία πρώτα απ' όλα. Μεγαλύτερη αλλαγή θα δεις με την επιλογή ενός καλού φακού, ο οποίος εάν είναι φωτεινός θα σου δώσει περισσότερες δημιουργικές δυνατότητες με τον έλεγχο του βάθους πεδίου ή θα σου δώσει άλλη οπτική εάν κινηθείς σε άλλα εστιακά μήκη, πχ πιο ευρυγώνια (ή πιο τέλε -είναι και αυτό κάτι που μπορείς να εξερευνήσεις δημιουργικά). Η μηχανή σου μπορεί ακόμη να κάνει παπάδες, δεν έχει ξεπεραστεί τόσο πια. Δεν έχεις πχ μια 350 ή 400D, εκεί όντως θα έλεγα πως καιρός θα ήταν να πας σε κάτι καινούργιο.
Άλλο βέβαια εάν κάνεις την υπέρβαση να κινηθείς προς Full Frame σώμα. Αλλά τέτοιο σώμα αυτονόητα προϋποθέτει σοβαρότερη ενασχόληση με τη φωτογραφία (πάντως όχι όλα στο P ή το πράσινο τετράγωνο) και κάποια στοιχειώδη προσπάθεια μετά στο πισί για PP, αλλιώς μου φαίνεται για πεταμένα λεφτά. Και φυσικά θέλει και τους αντίστοιχους φακούς, οι οποίοι κοστίζουν τουλάχιστον άλλα τόσα (για αρχή!).

Ναι, και εγώ δεν με φαντάζομαι να κάθομαι και να επεξεργάζομαι φωτογραφίες, και ίσως δώσω χρήματα που δεν θα έχουν αντίκρισμα για FF.
Για φακό μου πρότειναν τον 24-70 f2.8, αλλά δεν έχει σταθεροποίηση, και με προβληματίζει λιγάκι...

FF + 24-70 2.8 = 3000 euro, και θα παρεις χειροτερο αποτελεσμα (εφοσον θα την δουλευεις στο auto, ουτε θα κανεις pp μετα), απο μια olympus 4/3 στα μισα χρηματα το πολυ

FF με φακό 24-70/2.8 σίγουρα δεν είναι ταξιδιωτικό πακετάκι. Για φωτογράφο γάμων βέβαια θα ήταν τζετ :p

Δεν πάω σε FF μηχανή, για την nikon D7200 σκεύτομαι (APS-C), ο φακός είναι FF. Αλλά ναι, δεν θα βγει και τόσο φθηνό το σύνολο.

Ο φακος ειναι ff. Ειναι το ιδιο καλος (εκτος απο περιτος) σε ενα crop σωμα ??

Μπορείς να δοκιμάσεις, πριν αποφασίσεις να ξοδέψεις πολλά, να πάρεις ως συμπλήρωμα τον πάμφθηνο (υπερευρυγώνιος για 260 ευρώ!!!) αλλά πολύ καλό Canon 10-18 STM IS. Μπορεί να σου κάτσει καλύτερα από ο,τιδήποτε το ευρυγώνιο και να το λατρέψεις (και φυσικά μένει στην επόμενη αναβάθμιση σώματος). Αν δεν σου κάτσει, τον πουλάς πανεύκολα, δεν θα έχεις χάσει παρά 40-50 ευρώ από τη μεταπώληση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν πάω σε FF μηχανή, για την nikon D7200 σκεύτομαι (APS-C), ο φακός είναι FF. Αλλά ναι, δεν θα βγει και τόσο φθηνό το σύνολο.

Μην το κάνεις, πεταμένα χρήματα. Βαρύ πράμα, πανάκριβο, πολύ περιοριστικό εστιακό εύρος (αν βάλεις το 1.5x κροπ). Για τα κροπ σώματα, και η Canon και η Nikon βγάζουν πολύ καλούς 17-55/2.8 (αν θέλει κανείς καλό και γρήγορο γυαλί). Και φυσικά υπάρχουν καλές προτάσεις και από Σίγμα (17-50/2.8) και δευτερευόντως (ένα κλίκ πιο κάτω από την ποιότητα κατασκευής, άλλο ένα από την εστίαση) από την Τάμρον.

Μπορείς να δεις τον 17-55 f/2.8 IS USM

Re: Απάντηση: Αγορά νέας φωτογραφικής για αντικατάσταση canon 500D...

Μπορείς να δεις τον 17-55 f/2.8 IS USM

όχι Φώτη, τόσο ο 17-55 της CANON, όσο και της ΝΙΚΟΝ δεν είναι αστέρια. Αν ο φίλος μας θέλει να πάρει ένα σετάκι με NIKON D7200 τότε η λύση στο φακό είναι SIGMA 17-50 2.8 OIS ή TAMRON 17-50 2.8 VC. Θα του στοιχίσει λιγότερο και η απόδοση θα είναι μάλλον καλύτερη. Αν θα επιλέξει CANON η συνοδευτική πρόταση του Τάσου προτείνεται κι από μένα ανεπιφύλακτα.

Βασικά το πρότεινα περισσότερο γιατί έχει ΉΔΗ σώμα Canon (και όχι αρχαιολογία μάλιστα) οπότε ο πειραματισμός θα του είναι κατά το μάλλον ή ήττον ανέξοδος. Εννοώ σε σχέση με το να ακουμπήσει έτσι στα καλά καθούμενα ενάμιση χιλιάρικο. Για τον 17-55 της Canon θα διαφωνήσω, Βλάση, είναι καλός φακός με απόδοση σε όλο το κάδρο απλά είναι ακριβός, αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλής πχ ο Τάμρον.
Βέβαια το απόλυτο εργαλείο σε στάνταρ APS ζουμ έχει προταθεί παραπάνω, είναι ο Σίγμα 18-35/1.8, εάν βολεύεται κανείς με το περιορισμένο εύρος του δλδ.

Πρότεινα τόν 17-55 IS με τη προυπόθεση οτι μένει στο σώμα που ήδη έχει, αντί του 24-70 που ανέφερε ο ίδιος.

Ο φακος ειναι ff. Ειναι το ιδιο καλος (εκτος απο περιτος) σε ενα crop σωμα ??

Από ότι έχω καταλάβει ένας ff φακός είναι πολύ καλή επιλογή για crop αισθητήρα, γιατί γλιτώνεις το πρόβλημα που έχουν όλοι οι φακοί στα άκρα τους, και ο crop αισθητήρας πέφτει καλύτερα στην κεντρική περιοχή του φακού που η ποιότητα εικόνας είναι και η καλύτερη.

Γενικά με FF σε crop αισθητήρα κερδίζεις σε ποιότητα και δυνατότητα να πας σε FF σώμα μελλοντικά. Χάνεις σε χρήμα και όγκο/βάρος.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπορείς να δοκιμάσεις, πριν αποφασίσεις να ξοδέψεις πολλά, να πάρεις ως συμπλήρωμα τον πάμφθηνο (υπερευρυγώνιος για 260 ευρώ!!!) αλλά πολύ καλό Canon 10-18 STM IS. Μπορεί να σου κάτσει καλύτερα από ο,τιδήποτε το ευρυγώνιο και να το λατρέψεις (και φυσικά μένει στην επόμενη αναβάθμιση σώματος). Αν δεν σου κάτσει, τον πουλάς πανεύκολα, δεν θα έχεις χάσει παρά 40-50 ευρώ από τη μεταπώληση.

Πριν 5 χρόνια που πήρα την D500 η canon ήταν στα "πάνω" της. Σήμερα δεν την βλέπω στα "πάνω" της (από ότι διαβάζω κυρίως στο dpreview η nikon έχει σαρώσει με τους αισθητήρες της σόνυ), οπότε δεν ξέρω αν θέλω να παραμείνω στην canon.
Και είμαι και δύσκολος άνθρωπος, δεν αγοράζω μεταχειρισμένα και δεν πουλάω τα παλιά. Είναι και ο 3043/2002, δεν ξέρω και τι γίνεται με τις αποδείξεις, το θεωρώ μεγάλο μπέρδεμα να εμπλακώ.

Μην το κάνεις, πεταμένα χρήματα. Βαρύ πράμα, πανάκριβο, πολύ περιοριστικό εστιακό εύρος (αν βάλεις το 1.5x κροπ). Για τα κροπ σώματα, και η Canon και η Nikon βγάζουν πολύ καλούς 17-55/2.8 (αν θέλει κανείς καλό και γρήγορο γυαλί). Και φυσικά υπάρχουν καλές προτάσεις και από Σίγμα (17-50/2.8) και δευτερευόντως (ένα κλίκ πιο κάτω από την ποιότητα κατασκευής, άλλο ένα από την εστίαση) από την Τάμρον.

Μόλις κοίταγα και αυτό:

http://www.dxomark.com/Reviews/Best...zooms/Best-Standard-zoom-models-for-the-D7100

Μου άρεσε που ο τάμρον είναι πιο ψηλά, και είναι και πιο φθηνός (ειδικά το δεύτερο)...

petasis said:
Γενικά με FF σε crop αισθητήρα κερδίζεις σε ποιότητα και δυνατότητα να πας σε FF σώμα μελλοντικά. Χάνεις σε χρήμα και όγκο/βάρος.
Αλλάζει και το εστιακό μήκος. Ο 17-55 δίνει 26- 85 περίπου ενώ στο ίδιο σε APS-C σώμα ο 24-70 γίνεται 36-105. Κερδίζεις στα τέλε χάνεις στα ευρυγώνια.
Δέ ξέρω και με τη ταχύτητα του AF άν επηρεάζεται.
https://www.youtube.com/watch?v=YDbUIfB5YUc

Αλλάζει και το εστιακό μήκος. Ο 17-55 δίνει 26- 85 περίπου ενώ στο ίδιο σε APS-C σώμα ο 24-70 γίνεται 36-105. Κερδίζεις στα τέλε χάνεις στα ευρυγώνια.
Δέ ξέρω και με τη ταχύτητα του AF άν επηρεάζεται.
https://www.youtube.com/watch?v=YDbUIfB5YUc

"You need to multiply both the aperture and the focal lenght by the crop factor, many people only multiply the focal lenght by the crop factor.... Overstates the capabilities of a lens"

Βασικά το πρότεινα περισσότερο γιατί έχει ΉΔΗ σώμα Canon (και όχι αρχαιολογία μάλιστα) οπότε ο πειραματισμός θα του είναι κατά το μάλλον ή ήττον ανέξοδος. Εννοώ σε σχέση με το να ακουμπήσει έτσι στα καλά καθούμενα ενάμιση χιλιάρικο. Για τον 17-55 της Canon θα διαφωνήσω, Βλάση, είναι καλός φακός με απόδοση σε όλο το κάδρο απλά είναι ακριβός, αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλής πχ ο Τάμρον.
Βέβαια το απόλυτο εργαλείο σε στάνταρ APS ζουμ έχει προταθεί παραπάνω, είναι ο Σίγμα 18-35/1.8, εάν βολεύεται κανείς με το περιορισμένο εύρος του δλδ.

Θεωρείς την canon D500 καλή μηχανή; (Στο dpreview - στα σχόλια δεν θεωρούν καλή ούτε την D600 που είναι και 2 χρόνια νεότερη.)
Εγώ δεν μπορώ να την εκτιμήσω, είναι η μοναδική dslr που έχω δει.

Αστέρι θεωρούμε κάτι όταν ξεχωρίζει. Μπορεί οι φακοί 17-55 της canon/nikon να είναι άριστοι, αλλά δεν ξεχωρίζουν σε σχέση με τους tamron/sigma, το αντίθετο μάλλον. Και βλέπω π.χ. ότι ο canon έχει 750-800 ευρώ, και οι sigma/tamron λιγότερο από 400 ευρώ καινούριοι στην Ελλάδα. Μέχρι πριν 1-2 χρόνια θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για κακό quality control των sigma/tamron αλλά πλέον η sigma μάλλον έχει καλύτερο qc σε σχέση με τους canon/nikon. Σίγουρα δεν είναι πλέον λόγος αγοράς των original φακών.

Και φυσικά οι 24-70 2.8 είναι εξαιρετικοί ζουμ φακοί, αλλά το εστιακό τους μήκος δεν βολεύει πάνω στους apsc αισθητήρες. δεν είναι ούτε ψάρια, ούτε πουλιά, ενώ σχεδιάστηκαν κυρίως γι αυτό το λόγο. Και είναι ακριβοί φακοί. Π.χ. δεν ξέρω κατά πόσο το +50-70% σε σχέση με τους 17-50 2.8 αξίζει. Για μένα που έχω δουλέψει χρόνια τέτοιους φακούς, και έχω 24-70 2.8 (TAMRON) και είχα κι άλλον πιο πριν (NIKON) και ακόμα πιο πριν 28-70 2.8 (NIKON) κι ακόμα πιο πριν 28-80 2.8 (ΤΟΚΙΝΑ). Αλλά αν ήταν να έχω μόνο apsc μηχανή (canon/nikon αδιάφορο) τότε η πρώτη επιλογή μου θα ήταν ένας 17-50 2.8. Αν ήθελα κάτι λιγότερο απόλυτο θα έπαιρνα τον 17-70 2.8-4.0 της sigma, ή τον 16-85 της ΝΙΚΟΝ ή τον 15-85 της CANON. Αν ήθελα έναν all round θα έπαιρνα τον CANON 18-135 ή τον NIKON 18-140.

To 24-70 πάνω σε apsc σώμα είναι mismatching για μένα, κάτι σε nautilus 803 d με push pull λάμπες ή κάτι σε krell με ευαίσθητο ηχείο.

Αλλά αν ήταν να έχω μόνο apsc μηχανή (canon/nikon αδιάφορο) τότε η πρώτη επιλογή μου θα ήταν ένας 17-50 2.8. Αν ήθελα κάτι λιγότερο απόλυτο θα έπαιρνα τον 17-70 2.8-4.0 της sigma, ή τον 16-85 της ΝΙΚΟΝ ή τον 15-85 της CANON. Αν ήθελα έναν all round θα έπαιρνα τον CANON 18-135 ή τον NIKON 18-140.

Εδώ μπερδεύτηκα. Είναι APS-C φακοί αυτοί ή FF;

Όπου βλέπεις σε ζουμ εστιακά μήκη να ξεκινούν κάτω από 20 και να ξεπερνούν τα 50, τότε μιλάμε σε κάθε περίπτωση για κροπ φακούς.