Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Mirrorless φωτογραφικη

Μπαίνω απο κινητό κ δυστυχώς δεν έβλεπα το δεύτερο λινκ. Με εγγύηση τι παίζει; Ισχύει και εδώ;

Φωτογραφική για ερασιτέχνη

Καλησπέρα. Αποφάσισα μιας και μου αρέσει η φωτογραφία να φύγω απο τις compact και να πάω στις DSLR. Έψαξα αρκετά μόνος μου και ρώτησα άτομα που γνωρίζουν. Μου είπαν οτι η Νιkon D3100 είναι μια καλή αρχή . Ωστόσο βλέπω οτί είναι μια μηχανή 4-5 χρόνων. Αξίζει ακόμα να αγοραστεί? Σίγουρα με ενδιαφέρει η τιμή αλλά αν υπάρχει μια καλύτερη με 50 ευρώ πιο πάνω δεν είναι θεμα.

Είμαι επιεικώς άσχετος και πάω λίγο στα τυφλά. Βλέπω οτι παίζει μεγάλο ρόλο ο φακός. Αν τελικά την πάρω πως ξέρω ποιος φακός είναι ο κατάλληλος.

Και τέλος δεν είναι απαραίτητη μια θεωρητική κατάρτιση προτού πάρω στα χέρια μου ένα τέτοιο εργαλείο? Δεν θέλω να πάρω 400 ευρώ μηχανή και να βγάζω χώρις καμία αισθητή διαφορά καλύτερες φωτογραφίες απο την compact που διαθέτω. Το ερώτημα μου είναι που μπορώ να αποκτήσω αυτή την θεωρητική γνώση για να ξεκινήσω τις εξορμήσεις και τις δοκιμές?

Είμαι 20 χρονών με πολύ όρεξη και ελεύθερο χρόνο. Οποιαδήποτε βοήθεια είναι σημαντική.
Καλό καλοκαίρι με πολλές φωτογραφίες! :)

Σάββας

Last edited:
Re: Φωτογραφική για ερασιτέχνη

Καλησπέρα Σάββα,

Εφόσον σε ενδιαφέρει το αντικείμενο, θες και έχεις χρόνο να ασχοληθείς η μάθηση γίνεται είτε διαβάζοντας αρκετά βιβλία, από θεωρητικά μέχρι και πρακτικά, ταυτόχρονα με πρακτική τραβώντας photos προσπαθώντας να εφαρμώσεις αυτά που διαβάζεις, είτε και με την βοήθεια δασκάλου/σεμιναρίων επιλεγμένων, κλπ.

Για μηχανή θα έπαιρνα μια μεταχειρισμένη D3200 που είναι και καταπληκτικό μηχανάκι και είναι σε προσιτή τιμή.

Ένας καλός φακός σου δίνει πιο "καθαρή" ( sharp ) εικόνα, και κάποιες άλλες ευκολίες.
Μια χαρά όμως βγαίνει ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΡΑ και με τον κιτ φακό, τον 18-55 VR.
Δεν είναι το παν ο φακός, ούτε είναι ανάγκη και αυτοσκοπός να είναι η φώτο όσο πιο ευκρινείς γίνεται.

Σκοπός είναι να είναι σωστά καδραρισμένη, να υπάρχει ο κατάλληλος φωτισμός, κάποιο θέμα, σωστή έκθεση, αν γίνεται ( όχι απαραίτητο φυσικά ) να "λέει" κάποια ιστορία, κλπ κλπ.

Ο φακός μπορεί μόνο να σε περιορίσει αν είναι ακατάλληλος για αυτό που θες να κάνεις.
Δεν πας π.χ. να κάνεις επαγγελματικά πορτραίτα με φακό εστιακού μήκους 24mm π.χ.
Όπως δεν φωτογραφίζεις αρχιτεκτονική με φακό 400mm.

Η 3200 είτε καινούρια είτε μτχ είναι μια καλή επιλογή . Τοπ αισθητήρς σε μαζεμένο σώμα .Αντλιστοιχα σε κάνον κοιτάς 650 ή 700 ανάλογα τα βαλαντιά σου . Αυτά σε canonikon γιατί σε mirrorless που είναι της μόδας είμαι ο πλέον άσχετος .

Και τέλος δεν είναι απαραίτητη μια θεωρητική κατάρτιση προτού πάρω στα χέρια μου ένα τέτοιο εργαλείο? Δεν θέλω να πάρω 400 ευρώ μηχανή και να βγάζω χώρις καμία αισθητή διαφορά καλύτερες φωτογραφίες απο την compact που διαθέτω. Το ερώτημα μου είναι που μπορώ να αποκτήσω αυτή την θεωρητική γνώση για να ξεκινήσω τις εξορμήσεις και τις δοκιμές?

Αυτό είναι πολύ πιθανό να σου συμβεί είτε πάρεις μηχανή με 400 είτε με 3400 . Συνήθως σε πρωτάρηδες την αγορα της καλής πρώτης μηχανής ακολουθεί μια γενναία απογοήτευσή Και άσχετα με την κρίση της εποχής 400 , για σώμα και φακό γενικής χρήσης, μάλλον είναι λίγα . Αλλά και πάλι αν οι φωτογραφίες ήταν ανάλογες του εξοπλισμού μας , θα παίρναμε όλοι hi-end μηχανές και θα γινόμασταν επαγγελματίες . Δεν πάει έτσι . Μετράει κυρίως η φαντασία , η τεχνική , η πρωτοτυπία και ναι στο τέλος ένας καλός φακός και ένα καλό σώμα απελευθερώνουν δυνατότητες .
Ειδικά σήμερα η πρόσβαση σε γνώση και πληροφόρηση είναι απεριόριστη . Και βιβλία μπορείς να αγοράσεις , αλλά σίγουρα ότι θα δεις σε ενα βιβλίο θα υπάρχει και κάπου στο νετ . To youtube είναι γεμάτο με reviews, οδηγους και μαθηματα .Με πολλά από αυτα να αποτελούν σκουπίδια βέβαια . Επίσης στο flickr θα βρεις σίγουρα group με χρήστες π.χ της 3200 οπότε και θα πάρεις μια ιδέα τι μπορει να κάνει η μηχανή . Και τέλος είναι και τουτο εδώ το φόρουμ που ότι και να ρωτήσεις όλο και κάποιος θα βρεθεί αργά η γρήγορα να βοηθήσεις .
Μια καλή ερωτηση που θα επρεπε να κάνεις στον εαυτο σου για αρχή είναι π.χ : θες να μπλέξεις με εναλλάξιμους φακούς ή προτιμάς μια μηχανή με ενα ενσωματωμένο φακό που να τα κάνει όλα καλούτσικα ? Οχι οτί οι φακοί σε crop στοιχίζουν μια περιούσια αλλά η ερώτηση έχει να κάνει κυρίως με τα δικα σου οικονομικά . Θέλει ψάξιμο η φάση . Ότι θες ρώτα

Όλοι σχεδόν εδώ ερασιτέχνες είμαστε. Πριν πάρεις μηχανή ρίξε μια ματιά εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/56579-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%82 όπου ο φίλος Alex εξηγεί τα βασικά για το πως μπορείς να πάρεις καλύτερες φωτογραφίες...

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

απο πρωτες δοκιμαστικες λυψεις μεχρι να εξοικειωθω με την μηχανη
μου αρεσε πολυ το πιασημο της .περιμενω την ευκαιρια να την δοκιμασουμε

Αν σε ενδιαφέρει το πιασιμο αντι οι δυνατότητες της μηχανής διάλεξες λάθος χόμπι . Γυναίκα έψαχνες τελικά ....

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αν σε ενδιαφέρει το πιασιμο αντι οι δυνατότητες της μηχανής διάλεξες λάθος χόμπι . Γυναίκα έψαχνες τελικά ....

Κάνεις λάθος , η φωτογραφική αντικαθιστά τις γυναίκες ...

? και ΓŽΒΊΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒΊΓβ€žΓŽΒ?ΓΖ’ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓβ€š...jpg

:flipout::flipout::flipout:

Βοήθεια επιλογής

Εδω και πολλά χρόνια έχω σταματήσει να φωτογραφίζω.
Χρησιμοποιουσα μια prosumer όπως λέγαμε, την τελευταία Konica-Minolta A2, με καλό για την εποχή 28-200 (νομίζω f2.8-3.5) μη αποσπωμενο φακό κλπ.
Από τότε μόνο το κινητό...
Πριν μήνες τράβηξα καμιά 20αρια φωτο με μια Canon D50 με prime φακό που δεν έχουν σχέση με οτιδήποτε έχω βγάλει ποτέ...
Ξέρω πως δε θα ξανακουβαλουσα dslr μέγεθος.
Μπήκα στον πειρασμό να δω αν υπάρχει τρόπος να έχω αυτή τη ποιότητα με κάτι όσο γίνεται σε μέγεθος τσέπης και με ανθρώπινο κόστος.
Είναι μια μικρή mirrorless η λύση με έναν f2 ή 1.8 σταθερό φακό ? (έστω 2 φακούς, έναν για τοπια έναν για πορτρέτα )
Αν σας κάνει κέφι να με καθοδηγήσετε...

Re: Βοήθεια επιλογής

Πρεπει να πεις το xρηματικο οριο που εχεις.
Παντως μια καλη λυση ειναι η sony a6000.
Υπαρχει ολοκληρο θεμα για αυτην

Απάντηση: Βοήθεια επιλογής

Δες το νήμα με τις Σονυ mirrorless, οι μόνες που έχουν μεγάλο αισθητήρα APS-C σε ανάλογα μικρό σώμα οι SONY A5100, και η παλαιότερη σειρά nex5R/T.
Αν και ο 50άρης 1.8 δέν είναι compact σε μέγεθος.
Αλλιώς κατι σε Lumix DMC-LX100 ή καποια micro 4/3 με εναλασσόμενους φακούς, απλά ο αισθητήρας είναι μικρότερος και το κόστος και μέγεθος σχεδόν ίδιο.

Οι Sony έχουν μεν μεγάλο αισθητήρα, πλην όμως οι φωτο πρέπει να τραβιούνται σε μορφή RAW, απαιτώντας επεξεργασία για να πάρουν τα ίσα τους και καλό υπολογιστή για να σηκώνει το μέγεθός τους (τα raw είναι "βαριά" αρχεία). Οι Olympus και Fuji είναι ταμάμ αν τραβάς jpeg, δίνοντας πολύ ωραία χρώματα και μεγάλη οξύτητα (ευκρίνεια) χωρίς επεξεργασία. Αν σου αρέσουν οι σταθεροί φακοί, θα σου πρότεινα να πάρεις μια Fuji X100/X100s, καινούργια ή μεταχειρισμένη, που χρησιμοποιεί έναν καταπληκτικό φακό 35mm/F:2 και αισθητήρα αντίστοιχου μεγέθους με τη Sony.

Με βάζετε σε σκέψεις.
Είναι τελικά βιώσιμη λύση οι mirrorless ή απλά μια επινόηση του marketing?
Θα συγκρίνεται το αποτέλεσμα με dslr και σε λογικά λεφτά?

Απάντηση: Βοήθεια επιλογής

Oι διαφορές κυρίως είναι στην εργονομία και το μέγεθος, σε μηχανές με ίδιο μέγεθος αισθητήρα.
Απλά ο mirroless μπορούν ευκολότερα να πάρουν manual φακούς με μετατροπεις απο άλλα συστήματα και έχουν και focus peaking
Διαλέγεις ανάγκες και προτεραιότητες.

Nikon D5300 Kit (18-55 VR II) & Canon EOS 700D Kit 18-55 DC III
https://www.skroutz.gr/comparelists/434?compare=6733251,3054365

Sony Alpha 5100 Kit SELP 16-50mm & Sony Alpha 6000 Kit SELP 16-50mm
https://www.skroutz.gr/comparelists/1914?compare=5280782,4565041

Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Καλημέρα σας κύριοι!! -bye-

Θα ξαναχρειαστώ την βοήθεια σας.

Πέρυσι τέτοιο καιρό σας είχα ρωτήσει για κόμπακτ και μου είχατε προτείνει την Olympus XZ2 και την Sony RX 100 (I/II).

Τελικά κατέληξα στην ΧΖ2 επειδή ήταν οικονομικότερη, και τι να σας πω έχω μείνει κατενθουσιασμένος.

Τότε ήθελε και η γυναίκα μου μια αλλά τελικά δεν πήρε, μείναμε με την ΧΖ2 (που βασικά την χρησιμοποιώ εγώ).

Τώρα ήρθε η ώρα να πάρει και εκείνη. Υπενθυμίζω ότι είναι αρχιτέκτονας και θα κάνει και χρήση εντός και εκτός κτηρίων/ εργοτάξια κλπ.

Τι προτείνετε σε κόμπακτ που να μην ξεπερνά σε μέγεθος την XZ2, να μην έχει μεγάλο εξόγκωμα ο φακός, να έχει ευρυγώνιο αλλά και ζουμ (θα ήθελε ενδεχωμένος παραπάνω ζουμ από την χζ2), και φυσικά ζωηρά χρώματα. Α και να μην ξεπεράσουμε τα 500ευρώ,... όσο φτηνότερα καλύτερα :flipout:

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αν εξαιρέσουμε το παραπάνω ζουμ ............ΧΖ2 White . :flipout: