Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Απάντηση: Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Πολυ όμοιες μηχανές είναι GX80 και ΕΜ10ΙΙ, εϊχα την πρώτη και τώρα έχω την δευτερη καθημερινά μαζί μου, αν καταλήξει σε αυτές τις δύο τελικά επειδή έχουν το EVF σε διαφορετικό σημείο θα παϊζει πολϋ ποια μηχανή θα τον βολέψει στον τρόπο που φωτογραφίζει και την κρατά, αν η GX80 εϊχε το ΕVF της ΕΜ10 ΙΙ σε καθαρότητα και χρώμα δεν θα την άλλαζα αλλά για εμένα εϊναι deal breaker το σωστό EVF. Όλα τα άλλα έπονται και ειδικά λειτουργίες όπως CAF, ακόμα και στην ΕΜ1.2 που βγάζει σπίθες το χρησιμοποιώ πολυ πιο σπάνια και μόνο αν τραβώ σπορ κλπ. (Κάποιος άλλος βέβαια ξεκινά απο εκεί για να επιλέξει μηχανή).

Ένα παράδειγμα θα φέρω για να καταλαβει κανεις ότι οι ανάγκες διαφέρουν πάρα πολύ, καθημερινά στη δουλειά τραβώ φωτό στο εργοτάξιο με ευρυγώνιο κυρίως αρχιτεκτονικά θέματα (άχρηστο λοιπόν το CAF) και τις στέλνω στον πελάτη μου μέσω wifi (απαραίτητο πια μαζί με ακλόνητη πρόγραμμα διασύνδεσης ελέγχου της μηχανής) , δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για κόψιμο ράψιμο κια σπανια διορθώνω το jpeg, άλλαξα λοιπον 2-3 μηχανές για να έχω όχι μόνο καλό jpeg αλλά και κάποιες έξτρα λειτουργίες μιας και στο πεδίο δεν έχω χρόνο να κάνω σοβαρές μετατροπές και ειδικά γεωμετρικές διορθώσεις, η λειτουργία keystone μου έχει πραγματικά λϋσει τα χέρια, άμεσα πριν τραβήξω διορθώνω τον 7-14 και πέρνω σχεδόν άψογα γεωμετρικά διορθωμένο αρχείο, με τις exposure καμπύλες διόρθωσης μπορώ επίσης να διορθώσω φωτεινα σκοτεινα επιτόπου όσο χρειάζεται ειδικά σε χώρους που υπάρχουν σοβαρές αλλαγές φωτεινότητας (παράθυρα κλπ.) και φλας σπάνια χρησιμοποιώ αν και υπαρχει πάνω στη EM10 II μιας και με τη σταθεροποίηση που έχει η μηχανή (τελευταϊας γενιας πενταξονική καλύτερη της GX80) δεν ανεβαϊνω σχεδόν ποτέ σε υψηλά ISO.

Για το βίντεο ναι δεν είναι κορυφή αλλά αν δεν έχει ιδαϊτερες απαιτήσεις και τηρήσει τα βασικά θα παρει μια χαρά αρχείο, αν θέλει περισσοτερες επιλογές στο βϊντεο η GX80 είναι προτιμότερη λυση αλλά αν είναι ερασιτέχνης τύπου run and gun τον ενδιαφέρει πρωτίστως η καλή σταθεροποίηση και μετα το πολύ καλό και ποιοτικό αρχείο που θέλει έτσι κιαλλιως λιγο τον μάστορά του

Last edited:
Αγορά νέας compact.

Βλέπω ότι στο φόρουμ αυτό, υπάρχουν αρκετοί «εξαιρετικά σχετικοί» των οποίων η γνώμη μπορεί να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την αγορά μιας φωτ. μηχανής.
Να σας συστηθώ όμως. Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου «σχετικό» τη 10ετία του ’80, τότε που τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα για τους φωτογράφους. Περίμενα το καλοκαίρι, μήπως εμφανισθεί στο νησί μου κανένα τεύχος του practical photography, ή amateur photography ώστε να πληροφορηθώ κάτι. Δηλαδή, τι μοντέλα μηχανών ή ποιοι φακοί (κυρίως στα 35mm) κυκλοφορούν ή τι λένε τα test για όλα αυτά. Η πληροφόρηση τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Τελικά εκείνη τη εποχή, μάζεψα σταδιακά τσάντες και βαλίτσες με φωτογραφικό εξοπλισμό, που τώρα όπως καταλαβαίνετε μόνο για το μουσείο κάνει. (μηχανές, φακοί, φίλτρα, πλάτες, φωτόμετρα, φλας κλπ).
Ο ενθουσιασμός με είχε οδηγήσει και σε άσκοπα ακριβές αγορές. Μετάνιωσα κάποτε για την Mamiya 645 που πούλησα, προκειμένου να την αντικαταστήσω με μια Hasselblad 500CM. H Mamiya ήταν μια εξαιρετική μηχανή, όπως εξαιρετική και αγαπημένη μου ήταν η Canon A1 στα 35mm.
Στην εποχή μας (και στην ηλικία μου) που το βάρος της υψηλής ποιότητας της φωτογραφίας έχει μεταφερθεί και έχει αντικατασταθεί από την ευκολία μεταφοράς και χρήσης της ψηφιακής φωτ. μηχανής, είμαι φίλος των compact. Πάω, για παράδειγμα, μια εκδρομή, και στη τσέπη του μπουφάν, χωρίς να πιάνει χώρο ή να έχει βάρος, έχω αυτό που χρειάζομαι. Δηλαδή μια μηχανή με την οποία παίρνω ικανοποιητικές φωτογραφίες (αν κάτι βγει στραβό στον καιρό μας διορθώνεται), και κάποιες σκηνές video, σίγουρα καλύτερης ποιότητας από αυτό που έβγαζα παλιά με τις αναλογικές κάμερες και το πεντάκιλο φορητό VHS video κρεμασμένο στον ώμο.
Στην ψηφιακή φωτογραφία λοιπόν, είχα καταλήξει κάποια στιγμή να έχω τη Lumix ΤΖ-7 και αργότερα την ΤΖ-30.
Η τελευταία είχε πρόσφατα κάποιο «ατύχημα» και βγήκε εκτός λειτουργίας. Το δε video της TZ-7 δεν θα το χαρακτήριζα ικανοποιητικό. Συν τοις άλλοις, και στις 2 μηχανές, συνέβη μετά από ένα-δυο χρόνια περίπου, να χαλάσει η λειτουργία του zoom.
Ψάχνω τώρα μια καλή compact. Ανώτατο όριο είναι τα 500 ευρώ. Δίνω βάση στο μεγάλο αισθητήρα. Το full HD μου αρκεί. Οθόνες touch, gps, wi-fi, δεν μου είναι απαραίτητα (αλλά μπορούν φυσικά να υπάρχουν). Βλέπω στο παρακάτω site μια αρκετά προσιτή θα έλεγα τιμή για την Sony RX-100.
Μάλλον σας κούρασα. Πάρτε το όμως σαν μια κουβεντούλα ενός παλιού ερασιτέχνη.
Περιμένω την καλή σας γνώμη.
https://www.specialprice.gr/el/sony-cyber-shot-dsc-rx100-black

Last edited:
Re: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Αξιόλογα και τα 2 μοντέλα. Ευχαριστώ!

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

Σε αισθητήρα 1" μιας και είχες την tz30 κι έχεις συνηθίσεις τα μεγάλα ζουμ θα μπορούσες να κοιτάξεις και την tz100 μιας και τρέχει αυτή τη στιγμή και αγγελία από μέλος σε πολύ καλή τιμή εντός του budget σου. Είναι και panasonic που είχες συνηθίσει κ δε θα σε δυσκολέψει στα μενού. Κι επισης εχει και σκοπευτρο που σε rx100 θα συναντησεις στις mark3 και μετα. Επίσης για μεγαλύτερο αισθητήρα ρίξε και μια ματιά στην lx100

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Βοήθεια για αγορά φωτογραφικής μηχανής

η Lx100 ξεφεύγει δυστυχώς σε διαστάσεις , βάρος απο compact , αν κανεϊς θέλει φωτεινό μη εναλάξιμο φακό, μεγαλυτερο ακόμη αισθητήρα απο 1" και 4K είναι όντως σοβαρή επιλογή, ειδικά με την μείωση τιμής που έχει πάρει και βρίσκεις και μτχ σε πολύ καλή τιμή, την πήρα για μια βδομαδα με σκοπό να με βολέψει για καθημερινή χρήση αλλά μια GM1/GM5/GF7/GF8 με τον 12-32 είναι πολύ μικρότερη και με καλύτερο αρχείο απο ότι εϊδα ειδικά στο ευρυγώνιο και με οθόνη αφής σπαστή η GF7. Ακόμη και η μεγαλύτερη ΕΜ5 με τον 12-32 είναι συγκρίσιμη σε μεγεθος βαρος οπότε αν κανείς θέλει τις διαστάσεις μιας compact για τσέπη δεν κάνει η LX100. Σε Panasonic δες την LX10 χωρίς ΕVF με φωτεινό φακό (ανεβαίνει λιγο σε τιμή από το budget) , TZ100 με μεγάλο ζουμ και EVF και την σειρά RX100 της SONY.

Last edited:

ΤΖ100 εντός budget και θα έχεις την πανάξια αντικαταστάτρια της TZ7, με αισθητήρα 1", σκόπευτρο, καλό φακό, καλή σταθεροποίηση, οθόνη αφής, άπειρες ρυθμίσεις και το βασικό: πολύ καλή ποιότητα εικόνας έως iso400, καλή στα 800, χρησιμοποιήσιμη από εκεί και πάνω. Την έχω και... την απολαμβάνω!

Υ.Σ. Ως "παλιός" ούτε εγώ είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση την οθόνη αφής, αλλά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις προσθέτει πολλά στον χειρισμό της μηχανής...

Αναζητηση super compact μηχανης.... εως τωρα ειχα συντροφια με την canon 60D μου, μια canon ixus 70, 10ετιας....αξιοπρεπης μηχανουλα η ixus, αλλα χθες , τσαφ χαλασε.. οποτε κοιταω για μικρου μεγεθους μηχανουλα... απαιτησεις φοβερες δεν εχω.. συγκεκριμενα, θελω ενα βασικο 3x zoom, να βγαζει καλυτερες φωτο απτην παλια μου ixus, ε και φυσικα θα θελα καλυτερες φωτο απτο iphone 5s μου.. :-Ρ.. βασικο, να ειναι οσο μικροτερη γινεται.. pocket friendly.. budget 100-150e MAX..

Σε τόσα λίγα λεφτά είτε πάς σε καλό κινητό όπου βάζεις 150 επιπλέον απ οι ένα απλό κινητό είτε μεταχειρισμένη Sony rx100

Μονο που κανενα κινητο δεν εχει 3x , τουλαχιστον, οπτικο ζουμ... καλα τοσα μοντελα compact, ολα ειναι χειροτερα απο ενα κινητο; οπως εκεγε και μια ψυχη: "πως γκενεν ατο;!"

Έχουν οι κόμπακτ ίδιο μέγεθος αισθητήρα πλέον με τα κινητά. Πριν.χ αν πάρεις το νέο p10 με τη διπλή κάμερα της Leica θα εκπλαγεις καθώς η μία είναι monochromatic και έχει καλύτερη ανάλυση.
Οπότε για να δεις διαφορά σε κόμπακτ αισθητή θα πρέπει να πάς σε Sony rx100 που έχει μεγαλύτερο αισθητήρα. Τουλάχιστον με βάση τα δικά μου οπτικά κριτήρια.

Έτσι είναι δυστυχώς, κάτω από 300 μόνο σε μεταχειρισμένη. Ίσως βρείς και κάποια με αισθητήρα 1/1,7" π.χ Canon S110/120, Olympus XZ1/2, Panasonic LX5/7 που παρότι παλιές έχουν άλλα προσόντα σε σχέση με τα κινητά, μεγαλύτερο αισθητήρα, περισσότερο έλεγχο, καλύτερους φακούς με ζουμ κ.λ.π. Αλλά με τα σύγχρονα στάνταρ η RX100 mkI στα 290 είναι μονόδρομος...

Βρηκα μια canon G9 σε αψογη κατασταση, με ενα 100αρικο... αξιζει;. Μονο μειον που βλεπω ,οτι δεν ειναι και η ποιο κομπακτ που θα θελα..την xz-1 την ειχα.. την εδωσα γρηγορα, κακως, και δε την πολυ εψαξα..

Για να "παίξεις" καλή είναι, αλλά είναι μοντέλο του 2007 και ο φακός στο ευρυγώνιο ξεκινάει από τα 35mm - θα έχεις θέμα σε εσωτερικούς χώρους. Δες εδώ https://www.dpreview.com/reviews/canong9

edit: με δυο λόγια βάλε άλλο ένα κατοστάρικο και ψάξε κάτι καλύτερο, ή κάνε την καρδιά σου πέτρα και πήγαινε σε αλυσίδα ηλεκτρονικών να δώσεις 300 σε 6 άτοκες για την RX100...

Καλησπέρα και πάλι:)
Μου έτυχαν επαγγελματικές υποχρεώσεις και πήγα σήμερα να πάρω την Rx100mk1, αλλά ο άνθρωπος εκεί ήθελε να με οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια όταν του εξήγησα τον σκοπό που την θέλω και οτι μπορώ με μια υπέρβαση να πάρω πολύ καλύτερα αποτελέσματα ακόμα και σε jpeg-auto να τις έχω σε video/φωτο.
Μου πρότεινε λοιπόν α5100 & LX100 με αυτόν να συνιστά LX100 εφόσον μείνω με τον Κιτ στην sony.....
Φυσικά δεν πήρα κάτι και είπα θα το σκεφτώ....
Αξίζουν ρε παιδιά τα χ2 χρήματα για την Lx100 (μεγαλύτερος sensoras,4k κτλπ...τα είδα) ,γιατί δεν ξέρω αν θα καταλάβω εγώ τοσο μεγαλη διαφορά. Αν είναι οντως ετσι να πάω σε δόσεις :)

αξιζουν...ειδικα τωρα που η lx100 εχει τοσο χαμηλα.
Εγω την ειχα παρει 900 ευρω περιπου πριν 1 χρονο.

Πολυ ευχαριστημενος, αρκει να μη σε πειραζει που δεν εχει σπαστη οθονη (και οθονη αφης).
Αν ειναι να μεινεις με κιτ φακο, καλυτερα αυτην.

Ειναι πιο μεγαλη φυσικα απο την sony rx100 , την ειδες απο κοντα , αν σου κανει το μεγεθος ?

ΥΓ.. υπαρχει μεταχ/νη σε πολυ καλη τιμη, 450 ευρω.

ΟΜΩΣ, αν θες κατι πολυ μικρο, αν ανεβεις στα 600-700 ευρω , ισως να εβλεπες και την sony rx100 IV , τρομερη μηχανη επισης, πιο μικρη απο την LX100, σπαστη οθονη, αριστο βιντεο επισης .

Η LX100 υπερεχει λιγο σε φωτογραφια φυσικα.

Oσο ανεβαινεις σε χρηματα , τοσο περισσοτερες επιλογες υπαρχουν.