Προτάσεις αγοράς νέου ή αναβάθμιση φωτογραφικού εξοπλισμού - Διαβάστε το 1ο Post!

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Σας ευχαριστώ!
Ναι, αν μια action ειχε λιγο zoom και δεν χρειαζόταν πολύ φως ίσως να έκανε...
Θα δω την ΥΙ 4κ.
Δεν θέλω fish-eye.
Επειδή ίσως η FF είναι μονόδρομος, γι'αυτό μετέτρεψα το ερώτημα σε νέο σύστημα.
Και όχι μεταχειρισμένο.

Σας ευχαριστώ!
Ναι, αν μια action ειχε λιγο zoom και δεν χρειαζόταν πολύ φως ίσως να έκανε...
Θα δω την ΥΙ 4κ.
Δεν θέλω fish-eye.
Επειδή ίσως η FF είναι μονόδρομος, γι'αυτό μετέτρεψα το ερώτημα σε νέο σύστημα.
Και όχι μεταχειρισμένο.

δεν ξέρω άν έχεις συνειδητοποιήσει πόσο ευρυγώνιο είναι το 10 στο FF και τί σημαίνει αυτό οικονομικά και σε οπτικό αποτέλεσμα. Π.χ. ένας 12 άρης σου δίνει 122 μοίρες κάλυψη. Και στοιχίζει ένας Venus Optics Laowa 2.8 για ΝΙΚΟΝ 950 usd. O Irix 11 4.0 έχει 126 μοίρες κάλυψη κκαι στοιχίζει 525 usd. Σε ζουμ υπάρχουν οι SIGMA 12-24 4.0 στα 1500 usd και ο canon 11-24 4.0 στα 2700 usd. Βάλε και περιπου 1500 usd ένα καινούριο σώμα FF διότι δυο φορές είπες ότι δεν θέλεις μπτχ. και είμαστε ήδη στα 2000-2500 usd για σταθερό φακό και στα 3000-4500 usd για ζουμ. Φυσικά αυτές είναι τιμές από bhphotovideo. Στην Ελλάδα θα υπολογίσεις 20% περισσότερο.

Αλλάζω λίγο το πρόβλημα επειδή ίσως δεν υπάρχει λύση.

Αν θέλατε υπερευρυγώνιες λήψεις (10-20+ σε FF)
και δεν είχατε άλλο σύστημα,
σήμερα, αλλά και με προοπτική μελλοντικών προσθηκών
σε ποιό θα επενδύατε (και για όλα τα υπόλοιπα εστιακά μήκη
ή και 2ο σύστημα για κάποια εστιακά μήκη) ;

(υπάρχει ο βασικός στοιχειώδης εξοπλισμός σε APS-C, Α mount και δεν θέλω να πάρω τον 8-16 της sigma (=12-24) γιατί τον βρίσκω ακριβό και αν το σώμα μου χαλάσει μάλλον δεν θα ξαναπάρω Α mount και δεν θέλω να πρέπει ο 8-16 να πουληθεί ως μτχ...)

Επίσης δεν θέλω να πάρω ξανά APS-C, σκέφτομαι μόνο για FF... και ό,τι αυτό συνεπάγεται...:help:

Που θα πάει ..θα τα βρούμε .. αλλα ετοιμάσου για μεγάλα νούμερα ..

Κατ' αρχήν πόσο μπορείς να λασκάρεις το εύρος του κάτω άκρου .. 10 απο 12 είναι σημαντική διαφορά .. στα 10μ απόσταση, το 10mm FF καλύπτει 36,0 μ μήκος στόχο .. το 12mm καλύπτει 30,0 μ, το 14mm 25.7 m

Απο Canon υπάρχει ο 11-24 στα 2700Ε

Απο Sony o πολύ καλός 12-24 στα 1800Ε, απο Sigma o κάπως χειρότερος 12-24 στα 1500 .. ενω με λίγο λασκάρισμα υπάρχει ο πολύ καλός Sigma 14-24/f2.8 στα 1200 (best VFM για μένα ..)

Eκτός του οικονομικού, και επειδη δηλώθηκε και αντίρρηση στους fisheye .. έχεις δεί πως παραμορφώνονται τα σφαιρικά αντικείμενα στα άκρα του κάδρου στους μη fisheye 11-12mm FF ? .. καρα-οβάλ γίνονται ..

Eκτός του οικονομικού, και επειδη δηλώθηκε και αντίρρηση στους fisheye .. έχεις δεί πως παραμορφώνονται τα σφαιρικά αντικείμενα στα άκρα του κάδρου στους μη fisheye 11-12mm FF ? .. καρα-οβάλ γίνονται ..

Γι'αυτό ψαχνω rectilinear φακό και όχι fisheye. Για κάπως ελεγχόμενη παραμόρφωση στο 10-14 αλλά και δυνατότητα 15-20 με τον ίδιο φακό.

δεν ξέρω άν έχεις συνειδητοποιήσει πόσο ευρυγώνιο είναι το 10 στο FF και τί σημαίνει αυτό οικονομικά και σε οπτικό αποτέλεσμα. Π.χ. ένας 12 άρης σου δίνει 122 μοίρες κάλυψη. Και στοιχίζει ένας Venus Optics Laowa 2.8 για ΝΙΚΟΝ 950 usd. O Irix 11 4.0 έχει 126 μοίρες κάλυψη κκαι στοιχίζει 525 usd. Σε ζουμ υπάρχουν οι SIGMA 12-24 4.0 στα 1500 usd και ο canon 11-24 4.0 στα 2700 usd. Βάλε και περιπου 1500 usd ένα καινούριο σώμα FF διότι δυο φορές είπες ότι δεν θέλεις μπτχ. και είμαστε ήδη στα 2000-2500 usd για σταθερό φακό και στα 3000-4500 usd για ζουμ. Φυσικά αυτές είναι τιμές από bhphotovideo. Στην Ελλάδα θα υπολογίσεις 20% περισσότερο.

Δυστυχώς δεν έχω εμπειρία τέτοιου φακού (και σώματος FF).
Δεν γνωρίζω ποια θα είναι οπτικά η διαφορά μεταξύ του http://tsaknaridis.gr/index.php?route=product/product&path=141&product_id=472
και
https://www.sigmaphoto.com/lenses/wide-angle-lenses/12-24mm-f4-dg-hsm-a
ώστε να αξίζει η διαφορά τιμής για έναν χομπίστα.
Ξέρω μόνο πως με έναν φτηνό 35mm/1.8 άλλαξαν προς το καλύτερο ακόμη και οι απλές φωτογραφίες μου
και επίσης πως το καλό γυαλί μάλλον είναι το πανάκριβο. Αυτό το τελευταίο νομίζω πως δεν με απασχολεί σε αυτό το είδος που θέλω να ψάξω τώρα (του υπερευρυγώνιου παιχνιδιού).

Aν και αφορά λήψεις σε κοντινή απόσταση (σε μακρυνές μπορεί να είναι αλλιώς) .. μια ιδεα θα πάρεις ..

https://www.the-digital-picture.com...meraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Θα βρείς ευκολότερα καλή απόδοση με prime αντι zoom και επίσης σε καλύτερη τιμή ..

Σύνοψις:
α) SIGMA 12-24mm F4.5-5.6 II DG HSM F/SONY = 868 στο υπάρχον σώμα ως 18-36mm μέχρι αγοράς Α7ΙΙΙ (+2300 = 3.168 )
β) SIGMA 14-24mm F2.8 DG HSM | A = 1.200 + NIKON D750 1.500 = 2.700
γ) SIGMA 12-24mm F4 DG HSM | A = 1.500 + NIKON D750 1.500 = 3.000
δ) SONY FE 12-24mm F4 G = 1.800 + Α7ΙΙΙ 2.300 = 4.100

Γι'αυτό ψαχνω rectilinear φακό και όχι fisheye. Για κάπως ελεγχόμενη παραμόρφωση στο 10-14 αλλά και δυνατότητα 15-20 με τον ίδιο φακό.

Kατ αρχήν το 10 FF δεν θα το βρείς σε rectilinear zoom ..

άλλο σου λέω .. οτι οι rectilinear εγγενώς παραμορφώνουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα στα άκρα .. τα πάνε καλά με τα φλατ .. π.χ. ενα νόμισμα θα βγεί ωραία κυκλικο .. μια μπάλα ποδοσφαίρου όμως θα βγεί σαν μπάλα ράγκμπυ .. ομοίως παραμορφώνονται τα κεφάλια .. με τους fisheye τα τρισδιάστατα αντικείμενα στα άκρα του κάδρου βγαίνουν λιγότερο παραμορφωμένα .. αλλά τα στρογγυλά και οι ευθείες παραμορφώνονται .. κατι κερδίζεις κάτι χάνεις καί στις δυο περιπτώσεις ..

https://www.dpreview.com/forums/post/59373993

Kατ αρχήν το 10 FF δεν θα το βρείς σε rectilinear zoom ..

άλλο σου λέω .. οτι οι rectilinear εγγενώς παραμορφώνουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα στα άκρα .. τα πάνε καλά με τα φλατ .. π.χ. ενα νόμισμα θα βγεί ωραία κυκλικο .. μια μπάλα ποδοσφαίρου όμως θα βγεί σαν μπάλα ράγκμπυ .. ομοίως παραμορφώνονται τα κεφάλια .. με τους fisheye τα τρισδιάστατα αντικείμενα στα άκρα του κάδρου βγαίνουν λιγότερο παραμορφωμένα .. αλλά τα στρογγυλά και οι ευθείες παραμορφώνονται .. κατι κερδίζεις κάτι χάνεις καί στις δυο περιπτώσεις ..

https://www.dpreview.com/forums/post/59373993

A! μάλιστα, τώρα το κατάλαβα! δεν το ήξερα!
Ευχαριστώ πολύ!

Aν και αφορά λήψεις σε κοντινή απόσταση (σε μακρυνές μπορεί να είναι αλλιώς) .. μια ιδεα θα πάρεις ..

https://www.the-digital-picture.com...meraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

Θα βρείς ευκολότερα καλή απόδοση με prime αντι zoom αι επίσης σε καλύτερη τιμή ..
και εδώ φαίνεται τεράστια διαφορά στην απόδοση.

Θα βρείς ευκολότερα καλή απόδοση με prime αντι zoom και επίσης σε καλύτερη τιμή ..

δεν έπρεπε να το δώ αυτό! :ernaehrung004:

Το όριο των 650 που κολλάει στην όλη συζήτηση αν επιτρέπεται?

Το όριο των 650 που κολλάει στην όλη συζήτηση αν επιτρέπεται?

Έγραψα στο #6404: Το οριο των 650 είναι μιας καινούριας 750D + EF-S 10-18mm, που και πάλι δεν μου καλύπτει το 10-16.

ως μια εναλλακτική λύση που θα μου έδινε και βάση για νέο σύστημα.

(και ίσως ανταγωνιστική στην υπερβολή(?) του sigma 8-16mm των 747 ...)

Φίλε Βλάσση,
θα ήθελα να είναι τα 650 αν μπορούσα να έχω αποτελέσματα έστω τύπου "κιτ φακού" σε ευρυγώνιο όμως.

Αφού όμως μάλλον δεν υπάρχει "φτηνή" λύση,
θα πρέπει να δώ το ενδεχόμενο μιας "μεγάλης" αγοράς
για την οποία βέβαια θα χρειαστώ πολλές ακόμη πληροφορίες
ώστε να αποχωριστώ τα περίπου 3.000 που απαιτούνται...

Θα δώ και το θέμα μιας action (η gopro μου δεν έχει οθόνη),
είδα και τον Irix (πολλά λεφτά για manual και όχι ζουμ, δεν ξέρω, ίσως τα αξίζει)...
φοβάμαι τους Sigma μη πέσω σε κακό κομμάτι...
έχω πεί να μη ξαναπάρω sony λόγω εγγύησης και κακού σε μένα service,
(ακούω πως και των άλλων τα service δεν είναι πολύ καλύτερα...)

Φίλε Βλάσση,
θα ήθελα να είναι τα 650 αν μπορούσα να έχω αποτελέσματα έστω τύπου "κιτ φακού" σε ευρυγώνιο όμως.

Αφού όμως μάλλον δεν υπάρχει "φτηνή" λύση,
θα πρέπει να δώ το ενδεχόμενο μιας "μεγάλης" αγοράς
για την οποία βέβαια θα χρειαστώ πολλές ακόμη πληροφορίες
ώστε να αποχωριστώ τα περίπου 3.000 που απαιτούνται...

Θα δώ και το θέμα μιας action (η gopro μου δεν έχει οθόνη),
είδα και τον Irix (πολλά λεφτά για manual και όχι ζουμ, δεν ξέρω, ίσως τα αξίζει)...
φοβάμαι τους Sigma μη πέσω σε κακό κομμάτι...
έχω πεί να μη ξαναπάρω sony λόγω εγγύησης και κακού σε μένα service,
(ακούω πως και των άλλων τα service δεν είναι πολύ καλύτερα...)

εγώ προσπαθώ να φανταστώ πού θα σου είναι χρήσιμο το δεκάρι στο φακό. Γιατί έχουμε τέτοια πλάνα αλλά αυτά προκύπτουν είτε από ένα καρέ αλλά με τη διόρθωση software είτε από πανοραματα.

Το πιο πιθανό είναι να έχεις δίκιο για τα 10mm,

δεν έχω δοκιμάσει ο ίδιος.

Για αντίστοιχες με τις παρακάτω φωτογραφίες ενδιαφέρομαι

https://pixelpeeper.com/lenses/?lens=232&p=3

Last edited: