Προτάσεις για αγορά low budget projector

liopyr

New member
19 June 2010
35
Κατ'αρχήν να πω πως είμαι εντελώς άσχετος με το αντικείμενο, αλλά για κάποιο λόγο μου μπήκε το μικρόβιο και χάνω τον ύπνο μου.
Ψάχνω έναν οικονομικό native HD projector (αν δεν είναι FullHD θα επιβιώσω), που υπολογίζω να μου δώσει ~60 ίντσες σε 2,5 μέτρα απόστασης με όσο το δυνατόν ποιοτικότερη εικόνα.
Δεν με απασχολεί κάποιου τύπου 3d υποστήριξη, αλλά αν υπάρχει καλοδεχούμενη.
Θα συνδεθεί σε υπολογιστή και η χρήση θα είναι αποκλειστικά ταινίες, παιχνίδια δε παίζω σε καναπέ.

Τα λιγοστά γιούρια που διαθέτω είναι βία 400, οπότε αναγκαστικά ψάχνω και σε αγορά μεταχειρισμένων / εκτός ελλάδας ή και τα δύο (ebay).

Ερωτήσεις:

1. Η απόσταση για τις ίντσες που θέλω είναι εφικτή;
  2. Μπορώ να τον ρυθμίσω να παίζει σε διαφορετικό ύψος από το σημείο που θα βρίσκεται το πανί ή (ακόμα καλύτερα) ρυθμίζεται κάπως μια ας πούμε διαγώνια προβολή, δηλαδή θεωρητικά το πανί να βρίσκεται απέναντί μου και ο προβολέας πίσω και 1 μέτρο αριστερά μου;
  3. Τι ακριβώς παίζει με τα πανιά και υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στις τιμές τους; Μπορώ απλά να βολευτώ με το φθηνότερο που θα βρω;

Αυτά για την ώρα, αν δε με μαχαιρώσετε με ακριβότερους που απλά μόνο να τους κοιτάω μπορώ, θα σας ζαλίσω με περισσότερες ερωτήσεις.

:ernaehrung004:

Γειά σου φίλε.
2-3 παρατηρήσεις. Κατ'αρχάς το budget σου είναι μικρό - ακόμη και για μεταχειρισμένο - Full HD. Άρα πρέπει να δεις σε HD ready.
Οι 60 ίντσες που θέλεις να βγάλεις είναι λίγες για να έχεις προβολέα. Εννοώ ότι χάνεις το μεγάλο πλεονέκτημα του προβολέα που είναι η μεγάλη εικόνα, βγάζοντας μόνο 60''.
Εκτός αν εννοείς ότι πιστεύεις ότι θα βγουν 60'' μόνο λόγω περιορισμένου χώρου.
Έτσι κι αλλιώς ,καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στις αγγελίες του φόρουμ και σίγουρα θα δεις κάποιον που θα πληρεί κάποια από τα χαρακτηριστικά που ζητάς.
Σχετικά με την τοποθέτηση: για να προβάλεις παράκεντρα (δηλαδή δεξιά ή αριστερά από το κέντρο του πανιού) πρέπει να δεις για προβολέα με Lens shift.Στα χρήματα όμως που ψάχνεις είναι μόνο οι παλιότεροι LCD (π.χ. Epson TW700) .
Για τα πανιά ,από προσωπική εμπειρία, οι ποιότητες του πανιού (καθαρά πανιού) λίγο -πολύ είναι ίδιες. Αλλάζουν τα κόστη λόγω μηχανισμών (ηλεκτρικός ή τηλεχειριζόμενος) και φινιρίσματος .

Φίλε liopyr,

η πλειονότητα των προβολέων θα σου δώσει τις ίντσες που ζητάς από αυτή την απόσταση. Αν και, συμφωνώντας με τον Κώστα πιο πάνω, κάτι μου λέει ότι θα το πειράξεις το ζουμ στο τέλος για ένα κάδρο τουλάχιστον 70-80 ιντσών....:smile:

Θα σου έλεγα, πρώτα να καταλήξεις σε προβολέα και να δοκιμάσεις τα κάδρα (τι σου αρέσει, τι δεν σε κουράζει) και έπειτα να κινηθείς για οθόνη.

Στο χώρο σου θα μπορούσες να βάψεις αντί για οθόνη ώστε να γλιτώσεις αυτό το έξοδο; Οπως είπε κι ο φίλος πιο πάνω καλύτερα μεταχειρισμένο αλλά με καινούρια λάμπα γιατί κοστίζει κανά 200άρι κι αυτή ή τουλάχιστον να χει μέχρι 100 άντε βαριά 150 ώρες πάνω της. Οπωσδήποτε όμως να χει lens shift για παράκεντρη εικόνα και να το δεις ζωντανά ώστε να σαι σίγουρος ότι σε καλύπτει η συγκεκριμένη μετακίνηση.

Πράγματι sdrolito, fullHD δε βρήκα κάτι που να πλησιάζει στα χρήματα που διαθέτω.
Οπότε κοιτάζω κάτι σε 720p με lens shift και ψωνίζω ότι πιο φθηνό βρω σε πανί.

Στις αγγελίες του φόρουμ τσέκαρα, δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, τον TW700 τον βρήκα εδώ στα 400 , μήπως είναι λίγο τσιμπημένος όμως δεδομένου πως έχει μπόλικες ώρες η λάμπα του;
Ποια είναι μία (ας πούμε) αντικειμενική αξία για τον συγκεκριμένο;
Επίσης, κουβαλάει κάποιο κουσούρι ή μειονέκτημα που θα πρέπει να προσέξω;

Γιάννη οι 60 ίντσες είναι πάρα πολύ πρόχειρος υπολογισμός έτσι όπως κοιτάω το τοίχο απέναντί μου, πιθανόν να παίξω και σε 70-80 ίντσες αρκεί να μην χρειάζεται να κάνει κίνηση "τέννις" το κεφάλι μου για να διαβάζει υπότιτλους! =D

krompotis τη λύση του βαψίματος την έχω σκεφτεί, αλλά με αποτρέπει λίγο το αισθητικό αποτέλεσμα. ;p
Όσον αφορά τη λάμπα, σε κάποιο thread παραδίπλα διάβαζα για κινέζικες (?) πολύ φθηνές συγκριτικά, αν το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ο περιορισμένος χρόνος ζωής δε μου φαίνονται καθόλου κακή ιδέα!

Αν έχετε υπόψη σας κι άλλα μοντέλα που μπορώ να κινηθώ ώστε να τα ψάξω σε αγγελίες είμαι όλος μάτια.
Θενξ!
:)

Αν ψάχνεις προβολέα με μετακίνηση φακού στον οριζόντιο άξονα (στον κάθετο είναι πιο σύνηθες και υπάρχουν αρκετοί), βγάζεις αμέσως έξω από την έρευνά σου παλιότερα μοντέλα DLP και προσανατολίζεσαι μόνο σε LCD (SXRD-DILA είναι ακριβά).

Αν μπορέσεις και βολέψεις κάπως τον προβολέα απέναντι από το πανί (όχι παράκεντρα), τότε μεγαλώνει και η γκάμα των επιλογών σου.

Είναι λίγο δύσκολο να τοποθετηθεί απέναντι ακριβώς από τον τοίχο που θα προβάλλει, ακόμα και σε διαφορετικό ύψος επειδή υπάρχει παράθυρο και ακριβώς από πάνω air condition.
Πιθανόν με κάποια βάση στο τοίχο να χωρέσει ενδιάμεσα, αλλά δε ξέρω και πόσο καλό θα είναι να χτυπάει πάνω του ο ζεστός αέρας από το aircondition τωρα το χειμώνα.. :/

Από εκεί και πέρα, διαβάζοντας πληροφορίες για LCD vs DLP δε βλέπω να κερδίζει κάποιο έστω στα σημεία, το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και βάση αυτών (αν κατάλαβα καλά τι διάβασα) μάλλον προς LCD κλίνω.

Χμ, πιθανόν όχι, αλλά λέω να το αποφύγω επειδή δεν είναι δικό μου το σπίτι και μπορεί να γκρινιάξει ο τύπος που μου το νοικιάζει..

Χεχεχ, όχι μωρε, εντάξει, νορμαλ τύπος είναι, απλά επειδή δεν έχω κάνει ιδιαίτερες παρεμβάσεις στο σπίτι λέω να το αφήσω ως έχει. =)

H αλήθεια είναι ότι τα 400 που βρήκες τον TW700 στην αγγελία είναι πολλά για 1100 ώρες στη λάμπα.Γιατί λογικά θα χρειαστείς λάμπα ,οπότε πας συν 200 και έρχεσαι στα 600. Βέβαια τι θέμα με τις λάμπες είναι ότι δεν ξέρεις τι θα σου κάτσει. Υπάρχουν λάμπες που σε 400 ώρες (και πολλές λέω ) χάλασαν , και άλλες που παίζουν ,αξιοπρεπώς, ακόμη με 2000+ στο κοντέρ.
Δες και στο Avsite (αδερφό φόρουμ) είδα σήμερα μια αγγελία για τον ίδιο προβολέα με 800 περίπου ώρες στα 350 .
Ο Epson TW700 είναι η χαρά του εγκαταστάτη. Τεράστιο ζοομ,πολύ μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση λόγω lens shift και αξιοπρεπής εικόνα. Δεν ξέρω και αν (ανάλογα βέβαια και που μένεις -γράψ' το αν θες) ο υποψήφιος πωλητής θα μπορούσε να στον δείξει να παίζει.Αν η λάμπα του σου φανεί πως έχει ακόμη ψωμιά,τότε τον παίρνεις και μαζεύεις σιγά σιγά χρήματα για την λάμπα.
Επίσης ,πολλές φορές ακόμη και στις δύσκολες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πολύς χώρος ,υπάρχουν τρόποι για να γίνει μια σωστή εγκατάσταση. Θα βοηθούσε αφάνταστα αν μας έδινες ένα σχεδιάγραμμα του χώρου ή και μερικές φωτογραφίες του τοίχου προβολής αλλά και του απέναντι που θα μπει ο προβολέας. Όλο και κάποια ιδέα μπορεί να πέσει.

O μικρός λιοπυρ μαθαίνει ζωγραφική!

Ο χώρος (ποιος χώρος δηλαδή, αυτό είναι όλο το σπίτι) είναι περίπου η παρακάτω δημιουργία μου.

Untitled.jpg

Θα ήταν ιδανικό αν μπορούσα να τον βάλω πάνω στη βιβλιοθήκη, αλλά υπάρχει πιθανότητα η ντουλάπα που παρεμβάλλεται να εμποδίζει.
Διαφορετικά, ακόμα και πάνω στο γραφείο θα βόλευε, με μοναδικό αρνητικό την μεταφορά του όποτε δεν δουλεύει.
Αν τον βάλω στο τοίχο με κάποια βάση, μπορεί να μπει οπουδήποτε εκτός από το σημείο πάνω από το παράθυρο επειδή βρίσκεται το aircondition.

O τοίχος που θα προβάλλει είναι πάνω από το έπιπλο της tv (και πάνω από τη tv φυσικά), όπως τον κοιτάω το μέγεθος που μπορεί να αξιοποιηθεί είναι περίπου όσος 4 32άρες tv τοποθετημένες σε ένα νοητό τετράγωνο.

Την αγγελία που αναφέρεις στο avsite την είδα, έστειλα pm, αλλά φοβάμαι πως δε την πρόλαβα.
Σε μία άλλη αγγελία λίγο παρακάτω, στην οποία ζητάει κάποιος 720p projector, κάποιος του προτείνει αυτόν στα 350 , κάνει άραγε για την περίπτωσή μου;
Τα reviews που τσέκαρα για τον συγκεκριμένο πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Τέλος στη χρυσή ευκαιρία βλέπω αυτούς, αξίζει κάποιος;

Όλα μπορώ να στα συγχωρήσω, ακόμα και την παράκεντρη τοποθέτηση....την ξεραμένη πίτσα (σημαίνει ότι δεν καταναλώθηκε), δεν θα στο συγχωρήσω ποτέ!!!:D

Με αυτά που βλέπω από το σχεδιάγραμμά σου δεν νομίζω ότι μπορείς να τοποθετήσεις κανέναν προβολέα ούτε στο γραφείο σου αλλά ούτε και στη βιβλιοθήκη ,επειδή είναι υπερβολικά πλάγια. Ακόμη και κάποιος σαν τον TW700 μπορεί να τοποθετηθεί τόσο πλάγια ,όσο και η άκρη του πανιού. Το γραφείο σου απ' ότι βλέπω ακόμη και στο πιο κοντινό του άκρο δεν μπορεί να φτάσει το θεωρητικό άκρο της οθόνης. Η μόνη λύση να μπεί δίπλα στο air condition (εφ 'όσον βέβαια δεν ξεφεύγει ο φακός του από το πλάτος της οθόνης - πάντα μιλώντας για τονTW 700 και μόνο).
Η καλύτερη λύση να τον ταβανώσεις αρκετά μπροστά από το air condition (αν το χρησιμοποιείς μόνο για ψύξη δεν θα έχεις πρόβλημα) . Άν μπορεί να γίνει αυτό τότε έχεις επιλογή να πας και σε κατηγορία DLP οπότε ανοίγει πολύ το φάσμα των επιλογών σου.
Από αυτούς στην χρυσή ευκαιρία που λες δεν βλέπω κάποιον που να αξίζει .
Περίμενε και για τη γνώμη κανενός άλλου στο φόρουμ ,ίσως να έχουν κάποια καλύτερη ιδέα.

Αχά, υπολόγιζα πως μπορεί να προβάλλει περισσότερο πλάγια.. :/
To air condition δουλεύει και για θέρμανση αναγκαστικά, αλλά ούτως η άλλως θα απέφευγα να τρυπήσω ταβάνι.
Οπότε πάμε αναγκαστικά δίπλα από το air condition.
Άλλος projector που να "στρίβει" όσο ο TW700 δεν υπάρχει στο price range που κοιτάω;
Δηλαδή να βάλω αγγελία ζήτησης αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο;

Εφόσον είναι αυτά τα δεδομένα, θα προσανατολιζόμουν στην τοποθέτηση σε τραπεζάκι. Έτσι, θα μπορέσεις να βάλεις και άλλα μοντέλα μέσα στο μπάτζετ σου.

To τραπεζάκι απέχει 1,5 μέτρο από τον τοίχο, δε θα μπορώ να πάρω μεγάλη εικόνα. :/
Εκτός αυτού είναι πολύ χαμηλό και το σημείο προβολής αρκετά ψηλά επειδή υπάρχει και η tv από κάτω..
Aλλού - άλλο τραπεζάκι δυστυχώς δε χωράει.